ÜÇ GÜNLÜK YÜKSEKÖĞRETİM FESTİVALİ KAPILARINI AÇTI

ÜÇ GÜNLÜK YÜKSEKÖĞRETİM FESTİVALİ KAPILARINI AÇTI

Avrasya Üniversiteler Birliği'nin (EURAS) bu yıl ikincisini düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) İstanbul'da başladı. 53 ülkeden 2.000'nin üzerinde akademisyenin katıldığı ve üç gün sürecek olan Zirvede, Avrasya bölgesinin eğitim politikaları ve trendleri belirlenecek.

Avrasya bölgesinde eğitim diplomasisini geliştirmek ve eğitim politikalarını belirlemek amacıyla 2009 yılında kurulan Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS), birincisini 2016 yılında düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin İkincisi, 22 Mart 2017 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldı.

"TÜRKİYE'DEN TÜM DÜNYAYA ANLAMLI BİR MESAJ"

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin açış konuşmasını yapan Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Genel Başkanı ve DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "2016 yılında ilk defa düzenlediğimiz EURIE Zirvesi ile beklentilerimizin çok ötesinde bir başarıya ulaştık. Bu başarı sayesinde ‘Study in Turkey' markası, dünya çapında bilinen, tanınan ve rağbet gören bir marka haline geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun koordinasyonuyla gerçekleştirdiğimiz ve sektörümüzde dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan EURIE 2017'de, 52 ülkeden 2.000'nin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, dekan, uluslararası ofis direktörü ve temsilcisi, akademisyen, araştırma ve doktora öğrencisini ağırlıyoruz. Fuar alanımızda 200 standımız, konferans alanımızda 33 panel ve seminerimizde dünya yükseköğretimin alanında uzman 75 konuşmacısı ile EURIE 2017, 3 gün boyunca bir eğitim festivaline ev sahipliği yapıyor. EURIE sayesinde yepyeni projeler ve işbirlikleri gelişecek. Eğitim diplomasisi açısından son derece büyük önem taşıyan bu üç günlük Zirvede, uluslararasılaşma, eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri ve fırsatlar konuşulacak, ikili görüşmelerle işbirlikleri yapılacak. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından dünya kamuoyunda Türkiye aleyhine oluşturulmaya çalışılan olumsuz havaya rağmen EURIE 2017 Zirvesinin, barış, huzur ve gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi adına Türkiye'den tüm dünyaya güzel bir mesaj olarak algılanmasını temenni ediyorum" dedi.

"TÜRKİYE EĞİTİMDE STANDARTLARI BELİRLEYEN ÜLKE OLACAK"

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın eğitimde uluslararasılaşma alanındaki heyecan ve arzusunun kendilerini motive ettiğini söyledi. EURIE 2017'nin ortaklarından bir tanesinin DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) olduğuna dikkat çeken Vardan, "Değişimin önünde durulmaz. Değişim ise en çok eğitim alanında göze çarpıyor. Eğitim ise değişimi hızlandıran bir özelliğe sahip. Bizlerin bu değişim dalgasını reddetmek gibi bir lüksü yok. Fakat bizlerin değişimi yönlendirmek, onu toplumumuzun faydasına olacak şekilde kanalize etmek gibi önemli bir görevi ve sorumluluğu var. Kendi öz değerlerimizle, kültürümüzle, toplumsal dinamiklerimizle ve mevcut potansiyelimizle barışık bir değişim sürecini yönetmek durumundayız. Bunu yaparken de her düzeyde eğitimi, değişim sürecinin en önemli yerine konumlandırmalıyız. Bugün baktığımızda üniversitelerimizin tamamı uluslararası standartlara sahip. Ancak değişim sürekli devam ediyor. Standartlarda çıta sürekli yükseliyor. Bizler de bu standartları yakalamaya çalışan değil, eğitimde yeni standartları belirleyen, çıtaları yükselten bir ülke olmak istiyoruz" dedi.

DEİK Başkan Vardan, "İşte tam da bu noktada, eğitim, belki birçok konunun önüne geçiyor. Bu bağlamda, 2011 yılında kurulan DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, rekabetin çok fazla olduğu küresel eğitim sisteminde ülkemizin konumunu güçlendirmeyi amaçlarken, eğitime bağlı ekonominin de canlanmasını hedefliyor" dedi. 200'e yaklaşan sayısı ile Türkiye'de üniversitelerin dünya standartlarını yakaladığını ifade eden DEİK Başkanı Vardan, "değişim ve dönüşüm sürekli devam ediyor. Standartlarda çıta sürekli yükseliyor. Bizler de bu standartları yakalamaya çalışan değil, eğitimde yeni standartları belirleyen, çıtaları yükselten bir ülke olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.   

"TÜRKİYE'NİN YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARARASILAŞMA ALANINDA REKABET GÜCÜ ARTACAK"

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ise, Türkiye'de toplam 183 üniversite sayısına ulaşıldığını hatırlattı ve "Türkiye'deki 183 üniversitede toplam 7 milyondan fazla öğrenci öğrenim görüyor. Bu rakamla Türkiye, toplam öğrenci sayısında Avrasya Yükseköğrenim Alanı'nda Rusya'dan sonra ikinci sırada. Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı ise 100.000'i geçti. Bu rakam oransal olarak düşük gibi görünse de rakamsal bazda, son zamanlarda yaşanan olumsuzluklara rağmen üniversitelerimizin başarısı olarak öne çıkıyor. Öte yandan üniversitelerimizin bölgesel bazda kalkınma stratejilerine destek vermesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halihazırda beş ayrı üniversiteye, bölgesel kalkınmanın desteklenmesi noktasında YÖK'ten yetki devri söz konusu. Başka bölge ve üniversiteler için de çalışmalar sürüyor. Araştırma odaklı üniversiteler çalışmasına da devam ediliyor. Şu ana kadar 52 üniversitemiz bu konu hakkında başvuru yaptı. Haziran ayında süreç başlayacak" dedi.

Türkiye'de yükseköğrenim düzeyinin artırılması amacıyla Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun kurulduğunu hatırlatan Prof. Mandal, "Yükseköğretimde uluslararasılaşma alanında stratejik işbirliği için TURQUAS projesi geliştirildi. En önemlisi de 100 öncelikli alanda 2.000 doktoralı öğrencimizin olmasını amaçlayan ‘100/2.000' projesini hayata geçirdik. Bu projeler Türkiye'nin yükseköğretimde uluslararasılaşma alanında rekabet gücünü ve farklılaşmasını artıracak. Ayrıca üniversitelerimizin özerklikleri için de yeniden şekillendirme çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

"HEDEFİMİZ BARIŞ VE HUZURLA KALKINMIŞ TÜRKİYE"

Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz ise açış konuşmasında son 15 yılda eğitime ayrılan bütçe artışına dikkat çekti. Bakan Yılmaz, 2001 yılında genel bütçenin yüzde 10'unu teşkil eden ve yaklaşık 11 milyar TL olan eğitim bütçesinin, 2017 yılında genel bütçenin yüzde 20'sine ve 202 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimden önemli hiçbir konu olamaz. Eğitimi ihmal eden her şeyi ihmal eder. Örneğin bakanlık olarak derslik sayısını ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısını daha makul seviyelere indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü bizim anlayışımıza göre iki günü birbirine eşit olan ziyandadır. Yükseköğrenim konusunda ise eğitim diplomasisi kavramı çerçevesinde uluslararası eğitim kuruluşlarıyla her alanda işbirliğini yoğunlaştırmamız gerekiyor. En önemli stratejik işbirliklerini eğitim alanında geliştirmeliyiz. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak geliştirilen her projeye destek vermeye ve ortak olmaya hazırız. Çünkü hayalimiz, barış ve huzur içinde kalkınmış bir Türkiye ve Avrasya'dır" şeklinde konuştu.

AVRASYA BÖLGESİNDE EĞİTİMİN TRENDLERİ BELİRLENECEK

Aralarında Amerika, Almanya, Çin gibi dünya yükseköğretimine yön veren ülkeler başta olmak üzere, Brezilya'dan İran'a, Türki Cumhuriyetlerden Balkanlara kadar 53 farklı ülkeden 2.000'im üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzmanın katılacağı, 200 standın yer alacağı fuar ile eş zamanlı olarak, 75 ayrı konuşmacının yer alacağı 33 panel ve seminere ev sahipliği yapacak. Eğitim diplomasisi açısından son derece büyük önem taşıyan üç günlük Zirvede, uluslararasılaşma, eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri, trendleri ve fırsatlar konuşulacak, ikili görüşmelerle işbirlikleri yapılacak.