Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'nun Türkiye resmi ziyareti vesilesiyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK organizasyonunda ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) iş birliğinde düzenlenen Türkiye – Endonezya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Endonezya Ekonomik İşlerden Sorumlu Koordinatör Bakanı Airlangga Hartarto, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, DEİK Başkanı Nail Olpak, Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) Başkanı Anindya Bakrie, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad R. Purnama, DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Nuri Doğan Karadeniz ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 10 Nisan 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Yuvarlak Masa Toplantısında, "DEİK/ Dijital Teknolojiler İş Konseyi ve KADIN", "PT Pertamina Geothermal Energy Tbk ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim", " Göl İplik Şeremet Tekstil ve Asia PASIFIC Rayon" arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Yumaklı: "Ülkelerimiz arasında sağlam bir ekonomik köprü kuracağımıza inancımız tam"
T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Küresel ticaretin zorlu bir dönemden geçtiği bu süreçte, Endonezya ile stratejik iş birliğimizi artırmayı son derece önemli buluyoruz. Bu doğrultuda, özel sektörlerimizin daha yapısal iş birlikleri kurmasının, ticaret hacmimizin artırılmasında kilit rol oynayacağına inanıyoruz. Tarım sektöründe kurulacak ortaklıkların sadece ekonomik ilişkilerimizi değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerimizi de güçlendireceğine inanıyoruz. 2024 itibarıyla 2,8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi, ortak hedefimiz olan 10 milyar dolara çıkarma konusunda kararlılığımızı yineliyor, yakın zamanda Cakarta'da düzenlenecek Türkiye-Endonezya Altyapı Forumu ile Türk firmalarının Endonezya'daki projelerde daha etkin yer almasını hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Sayın Prabowo Subianto'nun liderliklerinde, ortak vizyon ve güçlü iş birliğiyle ülkelerimiz arasında sağlam bir ekonomik köprü kuracağımıza inancımız tam." dedi.
Hartarto: "Endonezya-Türkiye arasında tercihli serbest ticaret anlaşmasını imzalamak istiyoruz"
Endonezya Ekonomik İşlerden Sorumlu Koordinatör Bakanı Airlangga Hartarto, "Dünya'nın çok taraflılıktan tek taraflılığa geçtiği bu dönemde, biz Türkiye ve Endonezya olarak hala çift taraflılığa inanıyoruz. Burada düzeni iki küresel güce bırakamayız. Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanımız Prabowo Subianto Türkiye'yi ziyarete gelmeyi çok istedi. Büyüme hedefinin 10 milyar olarak belirlendiği bu yolda yeni ekonomik modelleri benimsemek zorundayız. Rekabete girmek yerine güç birleştirip sinerji yaratabiliriz. Kredi derecelendirme kuruluşlarına göze Endonezya yatırım yapılacak ülkeler sınıflandırılmasında ve rekabet gücü her yıl artan ülkelerden biri. Açık ekonomimiz var ve bu kapsamda daha fazla iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. 2 ticaret odamız G20, RCEP, ASEAN gibi kolaylaştırıcı platformlar üzerinden çok yakın çalışıyor. Endonezya - Türkiye arasında tercihli serbest ticaret anlaşmasını imzalamak istiyoruz. Süreci hızlandırabilirsek iki ülke arasındaki iş akışı hız kazanacak ve 10 milyar dolarlık hedefi bu sayede ulaşılabilir kılacağız. Böyle belirsiz küresel bir ortamda bazı şeyleri kesinleştirerek ilişkimizi geliştirebilir ve küresel olmayan ortamı lehimize çevirebiliriz" dedi.
Ağar: "Türk yatırımcıları her geçen gün Endonezya'da faaliyetlerini artırıyor"
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ise, "Ticaret Bakanlığımızın uygulamakta olduğu "Uzak Ülkeler Stratejisi" ve "2024 -2025 yılları Hedef Ülkelere Listesinde" yer alan Asya-Pasifik bölgesindeki en önemli ortaklarımızdan biri olan Endonezya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi derinleştirmeye büyük bir önem veriyoruz" dedi. Türkiye ve Endonezya arasında varolan dayanışma ve iş birliğinin ikili ticari ilişkilere de yansımasını arzu ettiklerini dile getiren Ağar, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayında Endonezya'ya gerçekleştirdiği ziyarette müzakereleri sürmekte olan Serbest Ticaret Anlaşmasının kısa dönemde daha somut sonuçlara ulaşmak amacıyla Tercihli Ticaret Anlaşması'na dönüştürülmesine karar verildi. Türk yatırımcıları her geçen gün Endonezya'da faaliyetlerini artırıyor" dedi.
Olpak: "Enerjiden, sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına kadar neredeyse her alanda önemli yatırım imkanlarımız var"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Endonezya ile 2 milyar dolar seviyesinde ikili ticaret hacmimiz var ve bunu dengeli bir hale getirmek, hem de her iki ülkenin 2,7 trilyon dolarlık toplam GSMH'si içinde yüzde 0,1 seviyesinde olan ikili ticaretimizi, hedefimiz olan 10 milyar dolar seviyesine artıracak potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum. Ticaretimizin artması kadar, aramızdaki ekonomik ilişkilerin farklı sektörlere ve boyutlara yayılması, ticaretten yatırımlara ve ikili iş birliklerine kadar çeşitlenerek devam etmesi çok önemli. Yeşil enerji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve dayanıklı tedarik zincirlerinin oluşturulması gibi ASEAN'ın da önceliklendirdiği alanlarda birbirimize fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesinde ortak çalışmalar yapabiliriz. Türkiye'nin sağlık sektöründeki elde ettiği başarıyı Endonezya özelinde de değerlendirebilir; müteahhitlik ve PPP alanındaki derin tecrübemizi, diğer alt yapı projeleri yanı sıra, şehir hastanelerinin inşası konusunda Endonezyalı dostlarımız ile paylaşılabiliriz. Endonezya'nın başkentinin taşınması projesine, tüm dünyada çok başarılı işlere imza atmış müteahhitlik ve müşavirlik firmalarımızla katkı vermeye istekli olduğumuzu belirtmek isterim. Enerjiden, sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına kadar neredeyse her alanda önemli yatırım imkanlarımız var. Endonezyalı iş dünyasını da bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizde yatırım ve ortaklılar yapmaya davet ediyorum" dedi.
Bakrie: "Endonezya ve Türkiye'nin iki önemli ekonomi ve G20 üyesi olarak ön plana çıkabilecek"
Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası (KADIN) Başkanı Anindya Bakrie ise, ABD ve Çin arasında yaşanan tarife tartışmalarına değinerek, uluslararası aktörler olarak dinamik bir dönemden geçildiğini ve bu dinamik dönemde Endonezya ve Türkiye'nin iki önemli ekonomi ve G20 üyesi olarak ön plana çıkabileceğini belirtti. Enerji, gıda, inşaat, sağlık, bilişim ve savunma sektörlerinden önemli temsilcilerle birlikte bugün bu toplantıda olduklarını ifade eden Bakrie, iki ülke arasında pozitif bir şekilde artan diplomatik ve ekonomik ilişkilerin önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde somut sonuçlar yaratacağına inandıklarını vurguladı.
Karadeniz, "İş Konseyi'nin üyesi olan pek çok firma, ikili ekonomik ilişkilere önemli katkılar sağlıyor"
DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı Doğan Karadeniz ise, "İş Konseyi olarak, karşı kanat kuruluşu KADIN ile ikili ticaret hacminin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi kapsamında savunma, enerji, gıda, sağlık ve alt yapı sektörlerinde Türk ve Endonezyalı iş insanları ile çalışma gruplarının kurulmasına karar verdiklerini ve bu kapsamda her iki ülkede de toplantıların organize edilecek. İş Konseyi'nin üyesi olan savunmadan enerjiye pek çok firmanın Endonezya'da aktif olarak ikili ekonomik ilişkilere önemli katkılar sağlıyor" dedi.
Toplantının sponsorları ise, Karpowership ve Indofood ve oldu.