TÜRKİYE - GÜRCİSTAN İŞ KONSEYİ

T.C. TİCARET BAKANI SAYIN MEHMET MUŞ’UN GÜRCİSTAN ZİYARETİ KAPSAMINDA İŞ FORUMU, 9 EYLÜL 2022, TİFLİS

T.C. Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'un katılımıyla "Türkiye, Gürcistan ve Avrupa Birliği arasında Çapraz Kümülasyon: Ticaret ve Yatırım Fırsatları" İş Forumunun 9 Eylül 2022 tarihinde Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace'ta gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığının ev sahipliğinde ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB ve DEİK iş birliğinde düzenlenecek söz konusu İş Forumuna, çapraz kümülasyon araştırması kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren Türk ve Gürcü firmaların katılımı beklenmektedir.Söz konusu etkinlik çerçevesinde Gürcü iş insanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirmeyi, Türkiye-Gürcistan ve Gürcistan-AB arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmaları ve çapraz kümülasyon mekanizmasının sağladığı avantajlardan yararlanmayı arzu eden, bu kapsamda ortak girişim ve/veya yatırım projelerine ilgi duyan üyelerimizin bağlantıdaki formu doldurmaları rica olunur. 

Detaylı program bilgisi ön kayıt yaptıran firma temsilcileri ile bilahare paylaşılacaktır.

Çapraz Kümülasyon Araştırması Hakkında

2021 yılında yürürlüğe giren Gürcistan, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki Çapraz Kümülasyon mekanizması, Türkiye menşeili girdiler ile Gürcistan yapımı ürünlerin (tarım ürünleri hariç) Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında AB'ye ihraç edilmesini sağlamakta, Türkiye ve Gürcistan iş çevrelerini ortaklık ve ortak girişimler yapmaya teşvik etmektedir.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığının USAID Ekonomik Güvenlik Programı ile ortaklaşa yaptığı araştırma neticesinde Çapraz Kümülasyon kapsamında öncelikli sektörler ve değer zincirleri ortaya çıkarılmış olup, Türkiye menşeili hammadde ve ara ürünler kullanılarak üretilen malların AB pazarına ihracatı analiz edilerek, potansiyel ürünlerin listesi oluşturulmuştur. 

 

Öncelikli sektörler/değer zincirleri, malzemeler ve ürünler:

Sektörler/

Değer Zincirleri

Malzemeler

Ürünler

Ambalaj ve Kişisel Koruyucu Ekipman 

Plastik, dokuma ve dokunmamış (nonwoven) kumaş

Hurç ve çuvallar; dokunmamış (nonwoven) cerrahi önlükler

Mobilya; tekstil; giyim ve ayakkabı

Pamuk, deri, kauçuk vb.

Pantolon, çarşaf, ayakkabı; yatak/şilte

İnşaat malzemeleri

Alüminyum

Kapı, pencere, radyatör vb.

Bisiklet, motorlu araç parçaları ve aksesuarları, beyaz eşya sanayi

Motor, pompa, elektrik kumandaları ve aksamları vb.

Bisiklet; alüminyum taşıyıcı tekerlek, bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri

 

Başvuru ve Katılım Koşulları:

• İş Forumuna katılım başvuruları 01 Eylül 2022, Perşembe günü saat 18.00 itibariyle sona erecektir.

• Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.

• İş Forumuna katılım ücretli olup, kişibaşı 115 ABD Doları tutarındaki katılım ücretinin katılımcı kayıt formu sonunda açılan ödeme sayfasında kredi kartı ile yapmaları veya aşağıdaki hesaba yatırmaları gerekmektedir:

 

Hesap Adı: DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU

Banka Adı:YAPI VE KREDİ BANKASI

Şube Adı: GALATASARAY ŞB.

Şube Kodu:495

Para Birimi:USD

Hesap No:70531331

IBAN:TR 910006701000000070531331

 

• Ödeme sırasında açıklama kısmında katılımcı ad-soyad ve "Gürcistan İF" yazılması gerekmektedir  

• Uçak biletleri, Tiflis'te konaklama ve şehir içi ulaşım katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecektir. Detaylı program kayıt yaptıran firma temsilcilerine bilahare iletilecektir. 

• T.C. vatandaşları Gürcistan'a nüfus cüzdanlarıyla giriş yaparak, 1 yıl süre ile vizesiz olarak kalabilmektedirler. 

• Gürcistan'a girişte en az 2 doz aşı olduğunuzu kanıtlayan aşı kartının ibraz edilmesi gerekmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen aşı kartları Gürcistan tarafından kabul edilmektedir.

EK:

Taslak program (1 sayfa, İngilizce)

GÜRCİSTAN YATIRIM AJANSI İLE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, İSTANBUL

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı nezdinde faaliyet gösteren Gürcistan Yatırım Ajansı (Enterprise Georgia) yetkililerinin katılımlarıyla 16 Aralık 2021, Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasındaDEİK ofisinde(River Plaza, Büyükdere Caddesi, Bahar Sk. Kat:9, 34394 Şişli, İstanbul) "Gürcistan Yatırım Ajansı ile Bilgilendirme Toplantısı"gerçekleştirilecektir.

Gürcistan'daki yatırım fırsatları ve iş insanlarına sunulan imkanlar hakkında bilgilerin paylaşılacağı bahse konu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin bağlantıda yer alan kayıt formunu en geç 14 Aralık 2021 Salı günü, saat 12.00'ye kadar doldurmaları önemle rica olunur.

DEİK HEYETİNİN “TBİLİSİ SİLK ROAD FORUM”UNA KATILIMI, 21 – 24 EKİM 2019, TİFLİS

3. Uluslararası "Tbilisi Silk Road Forum"u Gürcistan Başbakanlığı himayelerinde Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı organizasyonunda, Gürcistan Başbakanı Sayın Giorgi Gakharia, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın Natia Turnava, çok sayıda uluslararası kurum ve firma temsilcilerinin yanı sıra tarihi İpek Yolu ülkelerinden bakanlar, diplomatik misyonlar ve iş çevrelerinin geniş katılımı ile 22 – 23 Ekim 2019 tarihleri arasında Tiflis'te gerçekleştirilecektir. 

Bölgesel ve küresel kalkınmaya olumlu çözümler bulmak adına uluslararası kurum ve firma temsilcilerinin bir platform altında fikir teatisinde bulunmaları amaçlanarak 2015 ve 2017 yıllarında düzenlenen toplantıların devamı niteliğinde organize edilecek etkinlik kapsamında, tarihi İpek Yolu üzerinden Doğu ve Batı arasında kurulacak yeni ilişkilerde fırsatlar değerlendirilecektir. Ekonomik kalkınmanın ana unsurlarından olan uluslararası ticaret alanında tarihi ticaret yollarının modernizasyonunu takiben ülkeler arası ürün, teknoloji ve bilgi birikimi paylaşımının önemi, Forum çerçevesinde kurulması öngörülen diyalog konuları arasında yer almaktadır. Ekli program çerçevesinde düzenlenecek söz konusu Forum kapsamında gerçekleştirilecek oturumları takiben iş dünyası temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri düzenlenecektir.

Türkiye – Gürcistan İş Konseyi organizasyonunda 20 – 21 Ağustos 2019 tarihleri arasında İş Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinin katılımlarıyla Tiflis'e gerçekleştirilen özel sektör heyet ziyareti çerçevesinde göreve yeni başlayan Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın Natia Turnava ile gerçekleştirilen görüşme sırasında Sayın Bakan tarafından Türk özel sektör temsilcileri söz konusu Forum'a şifahen davet edilmiş ve peşi sıra resmi davet yazısı Kurulumuza iletilmiştir.

Bu bağlamda, "Tbilisi Silk Road Forum"una katılmak üzere İş Konseyi tarafından organize edilecek iş insanları heyetinde yer almayı arzu eden üyelerimizin, 7 Ekim 2019 Pazartesi günü saat 12:00'ye kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1032/13581 adresli internet bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca şehir içi transferler (taslak programda belirtilen uçak ve oteli kullanacak katılımcılar için havalimanı-otel-havalimanı transferi organize edilecektir), yemek vb. organizasyonel giderlerin dahil olduğu katılım bedelini (DEİK Üyesi firma temsilcileri için kişi başı: 750 TL, DEİK Üyesi olmayan firma temsilcileri için kişi başı: 900 TL) kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir. Katılımcıların uçak ve konaklama organizasyonunu münferiden temin etmeleri beklenmektedir. Tavsiye edilen uçuş ve otel bilgisi taslak programda yer almaktadır. Forum katılımcıları için özel olarak belirlenen otel fiyatlarına http://www.tbilisisrf.gov.ge/en/logistics-travel/ internet adresinden ulaşılabilmektedir.

Katılımcıların kayıt işlemlerini tamamlamalarını takiben DEİK Avrasya Bölge Direktörlüğü tarafından Foruma kayıtları gerçekleştirilecek olup, DEİK kayıt sistemine girilen bilgilerin doğruluğundan emin olmanız rica olunur.

T.C. vatandaşları Gürcistan'a nüfus cüzdanlarıyla giriş yaparak, 1 yıl süre ile vizesiz olarak kalabilmektedirler. 

"Tbilisi Silk Road Forum" hakkında detaylı bilgiye http://www.tbilisisrf.gov.ge/en internet adresinden ulaşılabilmektedir.

  • Heyet taslak programı (3 sayfa)
  • Tbilisi Silk Road Forum taslak programı (5 sayfa)
DEİK HEYETİNİN GÜRCİSTAN ZİYARETİ

Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın'ın başkanlığında Yürütme Kurulu üyelerinden oluşan heyet ile 20-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında Tiflis'e heyet ziyareti gerçekleştirildi. Heyet ziyareti kapsamında 18 Nisan 2019 tarihinde göreve başlayan Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natela Turnava, yapılan seçimler sonucu karşı kanat kuruluş başkanı seçilen Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Giorgi Pertaia, GÜRTİAD (Gürcü-Türk İşadamları Derneği), MÜSİAD Tiflis Şubesi, T.C. Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan ve Ticaret Müşavir Yardımcısı Kerim Özgün Hemdil ile görüşmeler gerçekleştirildi.

TÜRKİYE-GÜRCİSTAN İŞ KONSEYİ HEYETİNİN GÜRCİSTAN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ ZİYARETİ

24 Ocak 2019 tarihinde Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın ve Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, göreve yeni başlayan Gürcistan Ankara Büyükelçisi George Janjgava'yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetlerinden bahsedildi ve önümüzdeki dönem organize edilmesi planlanan etkinlikler konusunda fikir teatisinde bulunuldu.

GÜRCİSTAN EKONOMİ VE KALKINMA BAKAN YARDIMCISI GENADI ARVALADZE İLE TOPLANTI

Genadi Arveladze'nin ve Türkiye-Çin, Türkiye-Gürcistan ve Lojistik İş Konseyi Üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Gürcistan - Çin Serbest Ticaret Anlaşması üzerine Genadi Arveladze tarafından sunum gerçekleştirildi. Söz konusu Serbest Ticaret Anlaşması'nın Gürcistan ve Çin arasındaki ticari ilişkileri, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında hedeflenmesi planlanan bağlanırlık ve kültürel etkileşimi artırması açısından önemi vurgulandı.

DEİK HEYETİNİN GÜRCİSTAN ZİYARETİ, BATUM VE TİFLİS

Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın'ın başkanlığında, 17 iş insanının katılımıyla 12-15 Kasım 2018 tarihleri arasında Batum ve Tiflis'e çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Ziyaret kapsamında Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Kobulia, Gürcistan Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanişvili, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Tornike Rizhvadze, Tiflis Belediye Başkan Yardımcısı Irakli Khmaladze, Batum Belediye Başkanı Laşa Komakhidze, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Şavadze ve Devlet Ortaklık (Yatırım) Fonu Yatırım Departmanı Başkan Yardımcısı Nino Şolokaşvili ile görüşmeler gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası ve Yatırım Ajansı (Enterprise Georgia) işbirliğinde Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk iş dünyası temsilcileri ve Gürcü iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla Gürcistan-Türkiye İş Forumu gerçek-leştirildi.

12 Kasım 2018, Pazartesi akşamı heyet onuruna T.C. Batum Başkonsolosu Makbule Koçak tarafından verilen akşam yemeğinde Türkiye-Gürcistan arasındaki ikili ticari faaliyetler hakkında fikiralışverisi yapılmış olup, heyetin ziyaret programıyla ilgili değerlendir-melerde bulunuldu.

Türkiye'den Gürcistan'a ihraç edilen mallarla ilgili önyargıların yok edilmesi adına iş dünyası temsilcilerimize düşen görevlerin belirtildiği akşam yemeğinde, inşaat malzemeleri ihracatının önemi vurgulanarak, eğitim ve turizm sektörlerinde hizmet ihracatı potansiyeli değerlendirildi. Türkiye'nin Orta Asya ile ticari faaliyetlerinde Gürcistan'da yürütülecek yol projelerinin değerlendiril-mesinde fayda görülmekte olup, tarım;özellikle mandalina ve zeytinyağı üretiminde büyük potansiyel olduğu belirtildi.

Gürcistan ve Türkiye arasındaki ticari faaliyetlerde önem arz eden Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) en kısa sürede güncelleme çalışmalarına başlanacağını belirten Başkonsolosu Makbule Koçak, gelecek dönemde özellikle bal ve et ithalatı konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

13 Kasım 2018, Salı günü Acara Hükümet Başkanı Tornike Rizhvadze ve Batum Belediye Başkanı Lasha Komakhidze'nin katılımlarıyla gerçek-leştirilen toplantıda karşılıklı olarak ikili işbirliğinde verimliliğin arttırılabilmesi için her türlü yardıma hazır oldukları, Acara Hükümeti olarak özellikle turizm, tarım ve eğitim alanında işbirliğine sıcak baktıkları belirtildi. Türkiye'den bölgeye gelecek yatırımlarda proje bazında isteklerle özel ilgilenildiğini belirten Hükümet Başkanı, Goderdzi'de inşaası devam eden kış turizmi merkezine Türkiye'den yatırımcı beklediklerini belirtti.

Acara'da eğitim için yapılan harcamaların kısa vadede 2 katına çıkarılacağını belirten Hükümet Başkanı, eğitim standardının arttırılmasıyla ekonomik faaliyetlerde gelişme olacağına inandıklarını ifade etti.

Gürcistan'da yerleşik Türk iş dünyası temsilcilerinin oturum izinlerinin alınması konusunda karşılaşılan problemlerle ilgili bilgi paylaşan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, özellikle uluslararası ihalelerde Türk sermayeli bankalardan alınan garanti mektuplarının Gürcistan makamlarınca kabul görmemesi ile ilgili endişeleri dile getirdi. Acara'da faaliyetlerini sürdüren Türk iş insanlarının kendi ülkelerinde gibi hissettikleri konusunda şüphesi olmadığını belirten Yangın, iki ülke arasındaki dostluğun ticarete de olumlu şekilde yansıyacağını ifade etti. Karşılıklı yatırımlar konusunda potansiyelin altında kalınması ve dış ticarette Türkiye lehine olan açığa değinen Yangın, kurulacak ortaklıklarla başka pazarlarda ortak faaliyetlerde bulunulması gerektiğini belirtti.

Acara'da yürütülen tarım faaliyetlerinin farklı pazarlarda bilinirliğinin arttırılabilmesi için organik tarıma elverişli bir bölge oluşturulması ve bu bölgede ortak faaliyetlerde bulunmanın faydalı olacağını ifade eden Yangın, tarımla ilgili Ziraat Bankası'nın tecrübelerinden faydalanmanın gelecek dönem için verimli olacağı hususunu sözlerine ekledi.

Peşi sıra Acara Ticaret ve Sanayi Odasında ile gerçekleştirilen toplantıda, Acara'da yapılan yatırımların yaklaşık %60'ının Türk iş dünyası temsilcileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Oda Başkanı Tamaz Şavadze, buraya yapılacak yeni yatırımlarla birlikte 3'ncü ülkelerde ticari faaliyetlerde bulunmanın en doğru yol olduğunu belirtti. Acara Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, Acara Özerk Cumhuriyetinde İş ve yatırım olanakları ile ilgili raporu en kısa sürede DEİK'e ileteceklerini belirttiler.

DEİK heyeti, daha sonra T.C. Batum Başkonsolosluğu binasına geçerek yerelde faaliyet gösteren 30 Türk iş insanının katılımıyla toplantı yaptı.

Batum'daki ziyaretlerini tamamlayan heyet görüşmelerine devam etmek üzere Tiflis'e hareket etti.

14 Kasım 2018, Çarşamba günü Gürcistan Tarım Bakanlığında yapılan görüşme sırasında, Tarım Bakn Yardımcısı Giorgi Khanişvili, Gürcistan'ın tarım alanında gelişme hızının diğer ülkelere göre yüksek olduğunu ve bu alanda yapılabilecek her türlü işbirliğine açık olduklarını belirtti. Söz konusu görüşmeye katılım sağlayan T.C. Tiflis Büyükelçisi Ceren Yazgan sektör ve kurumun önemine binaen, göreve başladığı günden bu yana kısa sürede Tarım Bakanlığı ile 5 defa görüştüğünü, gelinen noktada tarım sektöründe hızlı bir şekilde projelerin başlatılıp tamam-lanması gerektiğini ifade etti. Tarım alanında anlık bilgi alışverişinin önemine değinen Büyükelçi Yazgan, sanayiyi de içinde barındıran endüstriyel tarıma yönelimde fayda gördüğünü dile getirdi. Büyükelçi Yazgan, yem üretimi, hayvancılık, süt ve süt ürünleri ve seracılık alanlarında projelerin yapılabileceğini, bilhassa fındık, çay, kivi, taze sebze meyve üretimi alanlarının ortak ihracat alanları olabileceğini ifade etti.

Gürcistan Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren yerel tohum geliştirme departmanının faaliyetleri hakkında Türkçe ve İngilizce tanıtım kataloglarının oluşturulması gerektiğini belirten Büyükelçi Yazgan, tarım alanında toprak kiralama ve bu toprakların sigorta işlemleriyle ilgili güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa'da 31 farklı iklim gözlemlenirken Gürcistan'da 29 farklı iklim çeşitliliğinin gözlemlenmesinin tarım sektörü için büyük avantaj olduğunu ifade eden Büyükelçi Yazgan, 14 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan JETCO (Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi) toplantısında tarımla ilgili görüşmelerde bulunulmasının faydalı olacağını belirtti. Gürcistan'da üretilen şarapların, Türkiye'de turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde tanıtılması ve devamında bu bölgelerde pazarlan-masının uygun olacağını belirten Büyükelçi Yazgan, iki ülkenin tarımsal alanda kurabileceği ortaklıklara olan güvenini sözlerine ekledi.

Tarım ürünlerinin ithalatıyla ilgili belli kotalar olduğunu ifade eden İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, halihazırda geçerli olan düzenlemelerin et ve bal ithalatıyla ilgili kısıtlamalar getirdiğini ve bu konularda düzenleme yapılmasının faydalı olacağını belirtti. Türkiye'nin Gürcistan'dan et ithal edebilmesi için Gürcistan'ın Dünya Sağlık Örgütü'ne göndermesi gereken raporların aksaması sebebiyle problemler yaşandığını ifade eden Yangın, bu konuda hassasiyetin arttırılması gerektiğini dile getirdi. Öte yandan, Gürcistan'da yapılabilecek ortak üretimlerin lojistik altyapısıyla ilgili problemler yaşanabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, Anaklia Limanı inşaatının tamamlanmasıyla bu problemin de ortadan kalkacağını belirtti. Tarımla ilgili Ziraat Bankası'nın tecrübelirinden faydalabileceklerini belirten Yangın, ilerleyen günlerde STA kapsamında yapılacak güncellemelerle bu sektörde faaliyetlerin artacağını dile getirdi.Tarım Bakanlığı ziyaretinin tamamlanmasını takiben, banka finansmanı bulma konusunda zorluk çekilen bölgelerde yapılacak yatırımlarda kullanılmak üzere %100 Gürcistan Devleti tarafından fonlanarak 2011 yılında kurulan Devlet Ortaklık (Yatırım) Fonu ziyareti gerçekleştirildi.

Gürcistan ve diğer ülke vatandaşlarına hizmet sunan Ortaklık Fonu, enerji (hidroelektrik, ısı-elektrik, rüzgar ve güneş enerji santralleri), gayrimenkul ve turizm (Tiflis dışında kurulacak zincir markalar), hafif ve ağır sanayi üretimi ve tarım alanında projelere finansman sağlamaktadır. Söz konusu Fon'un yatırımlarda en yüksek %49 ile ortaklık yapısına dahil olabileceği belirtilmektedir.Programın devamında, Tiflis Belediye Başkan Yardımcısı Irakli Khmaladze ile gerçekleştirilen toplantıda, Türk iş dünyası temsilcilerinin Tiflis'in yeniden yapılandırılması süreci çerçevesinde altyapı, kanalizasyon, ısıtma, yeraltı otoparkları, akıllı bina ve okul inşaatları projelerinde görev almalarını arzuladıklarını belirten Büyükelçi Yazgan, Gürcistan'a uluslararası finansman getirerek bu projelerin yürütülebileceğini dile getirdi.

Daha sonra Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Kobulia ile gerçekleştirilen toplantıda, Gürcistan'da gerçekleştirilecek her türlü yatırımı desteklenmesinin Bakanlık tarafından desteklendiği, özellikle eğitim, turizm, tarım ve enerji sektörlerinde Türk firmalarının sahip olduğu tecrübelerin Gürcistan'a aktarılmasına ihtiyaç duyulduğu, ayrıca banka garanti mektupları ve oturum izinleriyle ilgili karşılaşılan sorunlar  dile getirildi.Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ziyaretini takiben heyet onuruna T.C. Tiflis Büyükelçiği konutunda verilen akşam yemeği sırasında Türkiye-Gürcistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler fikir teatisinde bulunularak ziyareti programıyla ilgili değerlendirme yapıldı.

15 Kasım 2018 Perşembe günü Türkiye-Gürcistan İş Konseyi karşı kanat kuruluşu olan Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda ve Yatırım Ajansı (Enterprise Georgia) işbirliğinde Gürcistan-Türkiye İş Forumu Marriott Tbilisi otelinde gerçekleştirildi.

 Yaklaşık 75 iş insanının katıldığı söz konusu etkinlik Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nino Chikovani, T.C. Tiflis Büyükelçisi Ceren Yazgan ve Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal açış konuşmaları ile başladı.

Açış konuşmalarını takiben Yatırım Ajansı (Enterprise Georgia) Müdürü Mikheil Khidureli ülke ekonomisi ve yatırımlar, Hualing Kutaisi Serbest Bölgesi Yöneticisi Joseph Nibladze bölge tanıtımı ve City of Crafters Müdürü Mariami Lezhava mobilya sektörü hakkında sunumlarını yaptılar.Etkinlik, yapılan sunumların ardından gerçekleştirilen ikili iş görüşmeler ile devam etti. Tiflis şehir turuna katılan heyet üyeleri daha sonra İstanbul'a döndüler.

Etkinlik Duyurusu

DEİK/Türkiye – Gürcistan İş Konseyi organizasyonunda  12 – 15 Kasım 2018 tarihleri arasında Batum ve Tiflis'e özel sektör heyetinin ziyareti düzenlenecektir.  

Taslak programı ekte sunulan söz konusu ziyaret çerçevesinde Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Devlet Ortaklık (Yatırım) Fonu, Yatırım Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası, Batum ve Tiflis Belediyeleri gibi yerel kurum ve kuruluşlarla görüşmelerin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Sınır komşumuz olması ve tarihi bağlarımızdan gelen yakınlık vesilesiyle Türkiye ile kültürel ve ikili ticari faaliyetlerde sıkı ilişkileri olan Gürcistan, son dönemde yapılan ekonomik reformlar, coğrafi konumu, AB, Çin, Ukrayna, BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu), EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ve Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmaları sayesinde bölgenin önemli ülkelerinden birisi konumuna gelmiştir. Yapılan ekonomik reformlar ile Dünya Bankası'nın her yıl yayınladığı "Doing Business" raporunda iş yapma kolaylığı sıralamasında 2005 yılında 112. iken, 2018 yılında 9. sıraya yükselmiştir. Türkiye'nin Azerbaycan ve Hollanda'dan sonra yabancı yatırımcılar arasında 3. sırada yer aldığı Gürcistan, başta turizm, tekstil, lojistik, enerji ve emlak sektörleri olmak üzere yatırımcılarımız için büyük fırsatlar sunmaktadır.

Bu bağlamda, anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin 7 Kasım 2018 Çarşamba günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/777/11713 adresli internet bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Batum, Batum-Tiflis ve Tiflis-İstanbul ekonomi sınıfı uçak biletleri, Batum'da 1 gece, Tiflis'te 2 gece konaklama, şehir içi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel giderlerin dahil olduğu paket program katılım bedelini (5.750 TL) kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.

T.C. vatandaşları Gürcistan'da nüfus cüzdanlarıyla giriş yaparak, 1 yıl süre ile vizesiz olarak kalabilmektedirler.

GÜRCİSTAN EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BAKANI SAYIN GEORGE KOBULİA'NIN KATILIMIYLA TÜRKİYE MOBİLYA SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın George Kobulia'nın Katılımları ile Toplantı

30 Ekim 2018, River Plaza, İstanbul

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Sayın George Kobulia ve Türkiye mobilya sektörü önde gelen firma temsilcilerinin katılımları ile toplantı, 30 Ekim 2018 Cuma günü saat 09:00'da Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kobulia'nın açış konuşmaları ile başladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-Gürcistan İş Konseyi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın, DEİK bünyesinde son bir ay içerisinde Güracistan yetekililerinin katılımıyla gerçekleştirilen iki toplantının da Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticaret hacmine olumlu katkısı olması dileğini ifade etti. Türkiye ve Gürcistan arasındaki tarihsel ve kültürel bağların güçlülüğüne dikkat çeken Yangın, ticari ilişkilerde daha fazlasının başarılması gerektiğini belirtti. Kasım ayında DEİK Avrasya Bölge Direktörlüğünce organize edilecek Batum ve Tiflis ziyareti programına dikkat çeken Yangın, iki ülke arasında yeni ticari bağlantıların kurulmasını hedeflediklerini belirtti.

Türkiye ve Gürcistan'ın kökleri çok eskilere dayanan, eski ve bir o kadar da zengin Kafkasya kültürünü paylaşan iki dost, partner ve komşu ülke olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, ikili ticarette çok daha büyük gelişmeler katedilebileceğine inandığını belirterek sözlerine başladı. Türkiye'nin Gürcistan'ın ilk beş ticaret ortağı arasında olmasına rağmen toplamda 1,6 milyar ABD Doları seviyesinde olan karşılıklı dış ticaret hacminin aslında tüm bu yakın ilişkilere rağmen yeterli olmadığını ifade eden Başkan Olpak, gerek kültürel gerek sosyal gerekse de iktisadi anlamda iki ülkenin zenginliğini arttırmak, dostluklarını pekiştirmek ve iş insanlarını teşvik etmek adına toplantının hayırlı olmasını dilediğini söyledi.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kobulia, sözlerine Gürcistan'da yatırım yapan Türkiyeli firmaların başarı öykülerinin çok değerli olduğunu ancak ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gerçek potansiyeli hala yansıtmadığı hususuna dikkat çekerek başladı. Özellikle de mobilya sektöründe faaliyet yürüten Türkiye iş dünyası temsilcileri için Gürcistan'ın farklı bölgelerinde yeni fırsatlar olduğunu belirten Bakan Kobulia, Gürcistan'a ihracattan ziyade Gürcistan'da üretip dışarıya ihracat yapacak yatırımcılar arayışında olduklarını belirtti. Gürcistan'ın, Türkiye mobilya sektörü temsilcileri için Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde Avrupa ve Asya'ya açılan bir kapı olduğuna ve milyarlarca nüfusluk bir pazar anlamına geldiği hususunu vurgulayan Kobulia, DEİK ofisinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı ile ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Toplantının devamında Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakan Yardımcısı Genadi Arveladze bir sunum gerçekleştirdi. Mobilya imalatındaki fırsatlar üzerine kurulu olan sunumda, Gürcistan'ın stratejik konumu sayesinde Avrupa Birliği ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelere ulaştığını, bu nedenle Gürcistan'da üretim yapacak mobilyacıların 2,3 milyar tüketiciden oluşan bir pazara hitap edeceklerini belirtildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Gürcistan'ı dünyada en kolay iş yapılan ülkeler arasında değerlendirdiğini belirten Bakan Yardımcısı Arveladze, ülkelerinin makroekonomik verilerde son yıllarda önemli gelişme gösterdiği hususuna dikkat çekti. Uygulamakta oldukları sabit vergi sistemi ile dünyada en az vergi yükü getiren sekizinci ülke olduklarını belirten Bakan Yardımcısı Arveladze, sunumunda 1,3 milyar ABD Dolarından fazla Türkiye'den Gürcistan'a yatırım yapıldığı vurgulayarak, mobilya sektörü için yeterli hammadde olduğuna ve ülkenin yüzde 40'ının ormanlarla kaplı olduğunu ifade etti. Bakan Yardımcısı Arveladze sözlerini, halihazırda Gürcistan'da yeni fırsatlar söz konusu iken Türkiye'den mobilya üreticilerinin yatırım yapmalarını hedeflediklerini söyleyerek noktaladı.

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Sayın Giorgi Janjgava ve İstanbul Başkonsolosu Sayın Inga Kikvadze'nin de hazır bulunduğu toplantıya toplamda 40 kişi katılım sağladı.

Bitiminde ikili görüşmelerin gerçekleştiği toplantı, aile fotoğrafı çekimi ile sonlandırıldı. Toplantıda yapılan sunuma https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17768 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.

GÜRCİSTAN HAFİF SANAYİ SEKTÖRÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, İSTANBUL

GÜRCİSTAN HAFİF SANAYİ SEKTÖRÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

27 Eylül 2018, River Plaza, İstanbul

Gürcistan Hafif Sanayi Sektörü Hakkında Bilgilendirme Toplantısı, 27 Eylül 2018 Perşembe günü saat 10:00'da, Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Sn. Cemal Yangın'ın açış konuşması ile başladı.

Türkiye ve Gürcistan arasındaki ikili ticaret hacmine ilişkin verilere değinen Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Cemal Yangın, 2014 yılında 1.6 milyar ABD Doları ile ikili ticarette rekor düzeye ulaşıldığını ifade etti. Daha sonraki yıllarda ticaret hacminin ortalama 1.4 milyar ABD Doları tutarında olduğunu belirten Yangın; iki ülke arasında uzun yıllardır varolan akrabalık ilişkisinin, siyasi yakınlığın ve Gürcistan'ın Türkiye için Bağımsız Devletler Topluluğu'na açılan bir kapı olması nedeniyle, bu ticaret hacminin artırılması potansiyeline değindi. Türkiye ve Gürcistan arasındaki ihracat ve ithalatın sadece iktisadi bir yönü olmadığını belirten Yangın, artan ikili ticaretin iki ülke arasındaki kültürel ve dostluk bağını da pekiştirdiğini belirtti. Gürcistan'dan gelen heyet ile Türkiyeli yatırımcıların Gürcistan pazarını daha çok tanıması ve mevcut yatırımların artırılmasını amaçladıklarını belirtti.

Enterprise Georgia Müdür Yardımcısı Tornike Sulaberidze ise gerçekleştirdiği sunumda, Gürcistan'ın yabancı yatırımcılar için sunduğu fırsatlara değindi. Başta imalat sektörü olmak üzere, emlak, lojistik ve enerji alanlarında Gürcistan hükümetinin son dönemde uyguladığı reformlara değinen Sulaberidze, Gürcistan'ın iş dünyası için önem arz eden jeopolitik konumu, ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar ve vergi politikası ile genç iş gücüne dair detaylı bilgiler paylaştı.

Sulaberidze'nin anlatımı sonrası Milteks Group temsilcisi Lasha Khalvashi, Türkiye merkezli Milteks Group'un Gürcistan'daki firması olan Ajara Textile Ltd.'nin Gürcistan'daki deneyimlerini paylaştı. 2008 yılında başlayan yatırımın, 2018 sonunda üç fabrika ve yaklaşık 5 bin çalışan ile büyüme öyküsünü anlatan Khalvashi, Gürcistan'ın yeni Türkiyeli yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunun altını çizdi.

Sunumlar sonrası, Gürcistan'a yatırım yapmış ve yapmayı düşünen katılımcılar sorularına Enterprise Georgia yetkililerine yönettiler. Türkiyeli yatırımcıların sorularını yanıtlayan Sulaberidze, her zaman Türkiyeli yatırımcılarının yanında olduklarını, DEİK Türkiye-Gürcistan İş Konseyi üyelerini Tiflis'te misafir etmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti. MÜSİAD ve TİM'den katılımcıların da bulunduğu toplantıya yaklaşık 20 kişi katıldı.

 

Hediye takdimi sonrasında sonlandırılan toplantıda yapılan sunuma https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17269 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.

 

ETKİNLİK DUYURUSU

İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Gürcistan İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Gürcistan'da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Gürcistan'dan gelen heyetler ile tanıtım toplantıları ve ikili görüşmeler organizasyonu çalışmalarına  devam etmektedir.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı nezdinde faaliyet gösteren Enterprise Georgia Ajansı yetkililerinin katılımlarıyla 27 Eylül 2018 Perşembe günü 10:00-12:00 saatleri arasında River Plaza'da "Gürcistan Hafif Sanayi Sektörü Hakkında Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirilecektir.

Enterprise Georgia Ajansı ile KPMG ortaklığında yürütülen çalışma çerçevesinde Gürcistan'da konfeksiyon, ayakkabı, çanta ve aksesuarları üretimi alanlarının yatırım potansiyelinin yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmış olup, söz konusu üretim alanlarındaki yatırım potansiyeliyle ilgili bilgi paylaşımı yapılacaktır.

Gürcistan hafif sanayi sektörü tanıtım sunumuna https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17269 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

Taslak programı aşağıda yer alan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/732/11451 adresli bağlantıda  bulunan  online  kayıt formunu, en geç 26 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 12:00'ye kadar doldurmaları gerekmektedir. 

Taslak Program

09:30-10:00               Kayıt

10:00-10:20               Açış konuşmaları

10:20-11:00               Katılımcıların kendilerini tanıtmaları

11:00-11:30              Gürcistan yatırım potansiyeli sunumu

11:30-12:00               Soru-cevap

 

ENTERPRISE GEORGIA YETKİLİLERİ İLE TÜRK İŞ DÜNYASI TOPLANTISI

Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanımız Sayın Cemal Yangın Başkanlığında Enterprise Georgia yetkilileri ve Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 27 Eylül 2018'de gerçekleştirildi. Toplantıda Gürcistan hafif sanayi sektörlerinde iş dünyası temsilcilerimizi ilgilendiren iş ve yatırım fırsatları hakkında bilgilendirme yapıldı.

GÜRCİSTAN’DA “BIA INVESTMENT FORUM: GEORGIA – LAND OF OPPORTUNITIES” ETKİNLİĞİ

Gürcistan Ankara Büyükelçiliğinden Kurulumuza iletilen bir yazıda, 15 Mayıs 2018 tarihinde Tiflis'te Business Information Agency (BIA) tarafından "BIA Investment Forum: Georgia – Land of Opportunities" etkinliğinin düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir. Söz konusu etkinlik kapsamında 500'ün üzerinde iş dünyası temsilcisi ve yatırımcının yanı sıra devlet kurumları yetkililerinin katılımlarıyla Gürcistan ekonomisi bileşenleri incelenecek olup Gürcistan'da hayata geçirilmesi planlanan altyapı, enerji, turizm, emlak, sermaye piyasası, özel ve girişim sermayesi alanlarında devlet ve özel yatırım projeleri tanıtım sunumları yapılacak ve bahse konu alanlarda faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir. 

Etkinliğe katılmayı arzu eden üyelerimizin 5 Mayıs 2018 tarihine kadar http://www.biaforum.ge/real_forum/public/register internet bağlantısı üzerinden kayıt yapmaları gerekmektedir. Bahse konu etkinliğin taslak programı ve katılımcılar için özel konaklama teklifleri listesini içeren detaylı tanıtım yazısı ekte bilginize sunulmaktadır. Forumla ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.biaforum.ge/real_forum/public/ internet bağlantısı kullanılabilmektedir. 

Diğer İş Konseyleri