DTİK Hollanda Buluşması ve DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Toplantısı, IV. dönem Türkiye – Hollanda JETCO Toplantısı vesilesiyle, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğlları, Türk diaspora temsilcileri ve katılımlarıyla 30 Kasım 2023 tarihinde Amsterdam'da gerçekleştirildi.
DTİK Yunanistan Ülke Temsilcisi ve Balkanlar Temsilciler Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet'in ev sahipliği ve Gümülcine Başkansolosluğu iş birliğinde gerçekleştirilen DTİK resepsiyonunda Batı Trakya Türk iş insanları 14 Kasım 2023 tarihinde Gümülcine'de bir araya geldi.
DTİK Çin Temsilciler Kurulu, T.C. Şanhay Başkonsolosluğu ile iş birliğinde "Türkiye'den Çin'e Yaşam Yolu" Kan Bağış Etkinliğini, Başkonsolos Hüseyin Emre Engin, DTİK Asya Pasifik Temsilciler Kurulu Başkanı ve Çin Temsilcisi Emre Kişioğlu, Şanhay Kan Merkezi Başkanı Zhang Xi ve 50'den fazla bağışçının katılımlarıyla gerçekleştirdi. Sertifikalarını alan katılımcılara Türk tatlıları ikram edildi.
DTİK Hırvatistan Ülke Temsilciliği, T.C. Zagreb Büyükelçiliği iş birliğinde DTİK Balkanlar Temsilciler Kurulu üyeleri yılın ilk toplantısını 1-2 Kasım 2023 tarihlerinde Zagreb'de gerçekleştirdi.
Avrupa Temsilciler Kurulu Toplantısı, DTİK Hollanda Ülke Temsilcisi ve Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları ile Ülke Temsilcilerimizin katılımlarıyla 20 Ekim 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, DTİK yapılanması, ülke temsilcilerinden beklentiler ve gelecek dönemde gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetleri ele alındı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türk diasporasının zirvesindeki isimleri DTİK 10. Kurultayı'nda buluşturdu. Dünyanın dört bir yanındaki üst düzey şirket yöneticileri, siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, ekonomistler ve bilim insanlarını bir araya getiren DTİK 10. Kurultayı, 131 ülkeden 4 bini aşkın Türk diaspora temsilcisini İstanbul'da ağırladı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve DEİK'in ev sahipliğinde düzenlenen DTİK Kurultayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak'ın katılımlarıyla 15-16 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Kurultayda, DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak ile Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kuban Omurali tarafından iş birliği anlaşması imzalandı.
Dünya Türk İş Konseyi, Çin'de Dijitalleşme webinarını, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Softtech Çin Genel Müdürü Onur Yavuz'un katılımlarıyla DTİK Asya Pasifik Bölge Komite Başkanı Nejdet Demiryürek moderatörlüğünde 31 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Dünya Türk İş Konseyi, 2021'de Çin'de İş Yapmak: Hukuki Yönleriyle Güncel Gelişmelerin Değerlendirilmesi webinarını, DEİK Başkanı Nail Olpak ve Şanghay Jiaotong Üniversitesi'nden Dr. Onur Sabri Durak'ın katılımlarıyla DTİK Asya Pasifik Bölge Komite Başkanı Nejdet Demiryürek moderatörlüğünde 19 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Dünya Türk İş Konseyi, Covid-19 Sürecinde Tıbbi Bakım & Ekipman Desteği" webinarını, Asma Yousef moderatörlüğünde, DEİK/DTİK Başkanı Nail Olpak, Amerika Komite Başkanı Derya Taşkın, Dr. Samia Piracha, Esam S. Omeish ve Sine Aras Akten'in katılımlarıyla 15 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Dünya Türk İş Konseyi, Demokrasi Mücadelesinde Türk Diasporası webinarını, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtımlar Genel Müdür Yardımcısı Umut Acar, SETA Vakfı Berlin Koordinatörü Zafer Mese'nin katılımlarıyla Hakan Çelik'in moderatörlüğünde 14 Temmuz 2020 tarihinde çevrim içi olarak düzenledi.
Dünya Türk İş Konseyi, Covid-19 Etkisinde Afrika webinarını, DEİK/DTİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Afrika ve Orta Doğu-Körfez Komite Başkanı Abubekir Salim, Sanlam Pan Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Junior Ngulube, Selim Bora ve Kuseni Dlamini'nin katılımlarıyla 9 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Afrika'da yatırım, perakende sektöründe finansman, tedarik zincirinde son durum ve ticari iş birlikleri ele alındı.
DTİK, Prof. Gökhan Hotamışlıgil ve Prof. Daron Acemoğlu'nun katılımlarıyla Koronavirüs ve Küresel Ekonomiye Etkileri konulu online seminer düzenledi.
DÜNYACA ÜNLÜ İKİ TÜRK BİLİM İNSANI KORONAVİRÜSÜ VE KÜRESEL EKONOMİYE ETKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen ve DEİK/DTİK Başkanı Nail Olpak, Harvard Üniversitesi JS Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü Prof. Gökhan Hotamışlıgil ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü İktisat Profesörü Prof. Daron Acemoğlu'nun katıldığı "Koronavirüs ve Küresel Ekonomiye Etkileri" temalı online seminer yoğun ilgi gördü. 500 kişinin izlediği online seminerde, Prof. Gökhan Hotamışlıgil Covid-19 virüsünün bireyler ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini aktarırken, Prof. Daron Acemoğlu ise koronavirüsün küresel ekonomiye ve devletlere olan etkisini tüm boyutlarıyla ele aldı.
Programın ev sahipliğini yapan DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak, online seminerin açılışında yaptığı konuşmasında, önümüzdeki dönemde başta tüketici refleksleri ve çalışma alışkanlıkları olmak üzere günlük yaşamın pek çok alanında değişim yaşanacağına dikkat çekti. Bu davranış ve alışkanlık değişikliklerinin, öncelikle yatırım alanlarını etkileyeceğini belirten Olpak, sabit getirilerin öngörülebilir olduğu bir dönemden, hemen hemen tüm fiyatlamaların karmaşıklaştığı, faiz ile kur oranlarının tahmin edilemez olduğu ve başta altın olmak üzere emtia fiyatlarının belirsizleştiği yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Bu süreçte enflasyonun öneminin de sorgulanması gerektiğini dile getiren DEİK-DTİK Bakşkanı Nail Olpak, e-ticaret ve lojistiğin de ticaret hayatında ağırlığının artacağını söyledi.
Gökhan Hotamışlıgil: "Bir virüs, askeri savaş araçlarından çok daha etkili olabilir. Artık dünyada en fazla askeri cihazlar değil, tıbbi cihazlar üretilebilir"
Covid-19'un daha önce karşılaşılmayan yeni tip bir virüs olmasından dolayı, tüm dünyanın bu salgın karşısında yetersiz ve çaresiz kaldığını belirten Prof. Gökhan Hotamışlıgil, "Bir problem ne kadar küresel boyutlu ise, çözümü de bir o kadar küresel olmak zorunda. Artık hiçbir devletin halk sağlığını ihmal etme lüksü yok. Önümüzdeki dönemde bu konuda bir patlama yaşanacaktır. Dünya genelinde askeri cihaz üretimi, liderliği tıbbi cihaz üretimine bırakabileceğini düşünüyorum. Çünkü artık bir virüsün, askeri savaş araçlarından çok daha etkili olduğunu tüm dünyanın gördü." dedi.
Prof. Hotamışlıgil, bilginin hızının muazzamlığına da ayrıca dikkat çekti. Virüsün genetik haritasının rekor hızda çıkartıldığına dikkat çeken Hotamışlıgil, aşı bulunmasının çok önemli olmasına karşın, güvenlik konusundaki çalışmaların uzun bir zaman aldığını belirtti. Ardından etkinlik ve koruyuculuk çalışmalarının tamamlanması gerektiğini söyleyen Hotamışlıgil, bu sonuçları almadan, geniş kitlelerle paylaşılmak üzere aşının piyasaya sürülemeyeceğini belirtti.
Hotamışlıgil: "Virüs kaçacak, biz kovalayacağız"
Temel olarak 2 senaryo olduğunu belirten Hotamışlıgil, ilk senaryonun ise virüsün yayılmasında birinci dalgayı şiddetle baskılamak olduğunu ifade etti. Prof Gökhan Hotamışlıgil, pandemi varken kalp krizlerinin, kanserlerin durmadığını ve sürü bağışıklığı uygulanmaya çalışılırsa bunu kaldıracak sağlık kapasitesinin hiçbir ülkede olmadığını belirtti. Bu sürecin 1 ila 1,5 yıl sürmesini öngördüğünü belirten Hotamışlıgil, "İlacın bulunması her şeyi değiştirebilir. Bu süreci ne kadar iyi kontrol edebilirsek, gelecekte o kadar radikal önlemler almamıza gerek kalmayabilir. Şu an olabildiğince fazla test yapılması gerekiyor" dedi.
Serolojik testlerin önemine vurgu yapan Hotamışlıgil, serolojik testin yaygınlaştırılarak, bunu atlatmış ama atlattığını bilmeyen kişilerin normal yaşamlarına geri dönmelerinin önemine dikkat çekti ve ne kadar çok serolojik test yapılırsa, o kadar fazla insanın iş gücüne geri dönebileceğini söyledi.
Prof. Gökhan Hotamışlıgil, Türkiye'nin acil olarak atması gereken adımları ise şöyle sıraladı:
- Sağlık sisteminin güçlendirilmesi,
- Can kaybının kontrolü,
- Bunun için de sağlık kapasitesinin arttırılması ve doktorların korunması,
- İzolasyonun sosyalden sorumlulukta, zorunluya doğru kaydırılarak, tedbirlerin artırılması gerektiğini,
- Test sayısının arttırılması,
- Türkiye'nin, bilime ve yetkinliğe yaptığı yatırımı çok üst seviyeye çıkarması,
- Salgın hastalıklarla mücadele edecek merkezlerin kurulması, personellerin yetiştirilmesi.
Daron Acemoğlu: "Bu dönemi doğru değerlendirirsek çok daha iyi bir sağlık sistemi kurabilir ve daha iyi bir refah devleti inşa edebiliriz"
Prof. Daron Acemoğlu, salgının ekonomi üzerinde çok derin ve uzun sürekli etkileri olacağını belirtirken, şu anda ABD'nin %50'sinin ekonomiye katkıda bulunamadığını belirtti. Bunun da ekonomik faaliyetlerin %30'a yakın azaldığı anlamına geldiğini ifade eden Acemoğlu, ABD tarihindeki normal bir resesyonda bile firmaların %3'ünün iflas ettiğine dikkat çekerek, pandeminin tüm dünyaya yayıldığını ve bunun ekonomi üzerindeki etkiyi derinleştirdiğini belirtti.
Çin, Güney Kore, Singapur ve Tayvan'da olduğu gibi devlet ve sivil toplum arasında yeni teknolojilerle sosyal önlemler artırılarak alınırsa, ekonominin de düzelerek geri döneme hızının rahatlatılabileceğini belirten Acemoğlu, Çin'in pek çok hata yapsa da bunu tepeden inme bir şekilde yaptığını ve sonuç aldığını ifade etti.
Prof. Acemoğlu, zor bir dönemden geçsek de sosyal ve politik olarak umut olduğunun altını çizdi. Dünya'nın küresel sosyal ve politik sisteminin değişmemesinin mümkün olmadığını belirtti.
Ekonomist Friedrich Hayek'in "devletin ekonomik gücünü artırırsa, demokrasinin zayıflayacağı" tezinin yanlışlanabilir olduğunu, İsveç örneği vererek belirten Acemoğlu, bu dönemi doğru bir şekilde değerlendirilirse, çok daha iyi bir refah devleti kurmanın, çok daha iyi bir sağlık sistemi kurmanın mümkün olacağını ifade etti. Bunun kolay olmadığını belirtirken hala umudun yüksek olduğunu vurguladı. Tüm dönemlerde olduğu gibi her şeyin insanların elinde olduğunun altını çizdi.
Acemoğlu, tedarik zincirlerinin kuvvetli bir şekilde desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sosyal mesafe politikalarının ve önlemlerin en azından 1-2 yıl daha alınmaya devam etmesi gerektiğini, bir gün işe dönsek bile, uzun bir süre lokantalara dönemeyeceğimizi ifade etti. Zira, salgının Afrika'ya ve bazı başka bölgelere daha yeni yeni geçtiğini söylerken, Amerika ve Avrupa'da şu an durdurulsa dahi, başka bölgelerde ikinci bir dalga olarak tekrar gelebileceğini ve tedbirli olmak gerektiğini ifade etti.
DTİK AFRİKA-ORTADOĞU-KÖRFEZ BÖLGE KOMİTE TOPLANTISI
DTİK Afrika-Ortadoğu-Körfez Bölge Komitesi 10 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde DTİK Afrika-Ortadoğu-Körfez Bölge Komite Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya DTİK Yürütme Kurulu Üyesi Rona Yırcalı ve Berna Gözbaşı, DTİK Afrika-Ortadoğu-Körfez Bölge Komitesi Başkanı Abubekir Salim, Başkan Yardımcısı Fikret Varol, Komite Üyesi Ahmet Yüksel Şimşek ve Ali Sezen, DTİK Koordinatör Tuğba Bal Bahar ve DTİK Danışman Sunusi Mısıroğlu katılım sağladılar.
DTİK'in Strateji Çalışması sonrasında yapılan üyelik çalışması ve DTİK dijital yayın çalışması hakkında bilgiler verildi.
Üyelik çalışması; Daha verimli etkinlikler düzenlemek, DTİK'in yurtdışındaki bilinirliğini arttırmak ve aktif bir üye listesine sahip olmak için DTİK üyelik çalışması başlatıldı. Bu sebeple üye listesinin yenilenmesi için bazı tedbirler ve çalışmalar yapılmaktadır. Hukuk Müşavirleri ile görüşerek üyelik ve adaylık süreci değerlendiriliyor. DEİK seçim ve üyelik süreci ve şartlarına benzer bir sistem ile ilerlenecek.
Üyelik çalışmasında Komite üyelerinin görevlendirilmesi; 76 komite üyemizin her birinin 10 üye bulması beklenmektedir. Üyelik çalışmalarında komite üyelerinin üye arttırıcı faaliyette bulunması için DTİK'in sağlayacağı avatajları içeren bir sunum hazırlanmaktadır. Sunum tamamlandığı zaman komite üyeleri ile paylaşılacaktır.
İletişim Platformu; DTİK üyeleri arasındaki ekonomik, ticari ve lobi faaliyetlerin desteklenmesi için iletişim platformunun yenilenerek; bir nevi facebook benzeri kullanımı kolay olan aktif bir portal haline getirmek için çalışmalar başlatıldı. İletişim platformunun aktif olması yine üye arttırıcı destek sağlayacaktır.
DTİK yayın çalışması: 3 ayda 1 olmak üzere DTİK yayın online olarak üyelerimize iletilecek. İçerisinde DEİK ve DTİK haberler, makaleler ve farklı alanlarda başarılı Türkler ile röportajlar yer alacak. İlk sayısı Ekim 2018 ayı içerisinde çıkacaktır.
Toplantılar; DTİK Bölge Komiteleri arasındaki sinerjiyi arttırmak hedeflenerek bu toplantıda olduğu gibi ortak toplantıların düzenlenmesi veya her toplantıya diğer bölgelerinde davet edilmesine karar verildi. Bir sonraki DTİK Girişimci Toplantısı'nın DTİK Avrasya Bölge Komitesi nezdinde 29-30 Kasım 2018 tarihinde Tiflis'te olacağını dile getirdi. (İlerleyen süreçte komitelerin hepsine ilgili toplantı duyuru yazısı iletilecektir.)
DTİK KOMİTELER ORTAK TOPLANTISI
DTİK Balkanlar Bölge Komitesi, DTİK Avrasya Bölge Komitesi ve DTİK Avrupa Bölge Komitesi üyeleri 06 Eylül 2018 tarihinde Bükreş'te bir araya geldi.
DTİK Balkanlar Bölge Komitesi ev sahipliğinde, DTİK Başkanı Nail Olpak Başkanlığında, T.C. Bükreş Büyükelçisi Sayın Osman Koray Ertaş'ın teşrifleri ile onurlandırdıkları, DTİK Komiteler Ortak Toplantısı Bükreş, Romanya'da gerçekleştirildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak açış konuşmasında, Komite üyelerinin öneri ve görüşleri ile gerçekleştirilen DTİK'in Strateji çalışması sonrasında yapılan faaliyetlerden bahsetti. Devletimiz ve diasporamız arasındaki köprü görevi gören DTİK'in doğru stratejiyle; üye çalışmasının tamamlanması sonrasında daha etkin faaliyetler yapacağını, bir sonraki etkinlik olan DTİK Avrasya Girişimci Toplantısı'nın, 29-30 Kasım 2018 tarihinde Tiflis Gürcistan'da olacağiını dile getirdi.
T.C. Bükreş Büyükelçisi Sayın Osman Koray Ertaş konuşmasında diğer diasporalardan örnekler vererek; her diasporanın yaşadığı bazı sorunların Türk diasporasında da olduğunu fakat birlik ve beraberlik bilincinin var olmasıyla bu sorunların aşılabileceğine vurgu yaptı.
DTİK Yürütme Kurulu Üyesi Halim Mete, DTİK'in potansiyelinin öne çıkması için yapılacak tüm çalışmaların destekleneceğini, bunun için tüm komite üyelerinin birbirlerine destek olarak uyumlu bir şekilde çalışması gerektiğini ifade etti. Komiteler arası uyum ve DTİK üyelerinin aidiyetliklerinin arttırılması için de gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.
DTİK Balkanlar Komite Başkanı Ömer Süsli ise, toplantıya katılım sağlayan diğer bölge komite üyelerine teşekkür ederek, bu toplantının komiteler arasındaki sinerjiyi arttıracağına inandığını vurguladı. Strateji çalışmasının tamamlanması akabinde etklinliklerin arttırılarak DTİK'te hissettiği yükselen enerjinin devamını temenni ettiğini dile getirdi.
Farklı ülkelerden katılım sağlayan Bölge Komite üyelerinin kendilerini tanıtmalarının akabinde, T.C. Bükreş Ticaret Müşaviri Hakkı Barutçu küresel ekonomik gelişmeler, Balkan coğrafyasının ekonomik durumu ve Romanya ile Ekonomik İlişkiler hakkında sunum gerçekleştirdi.
DTİK üyelik sistemi, iletişim platformu ve DTİK yayını ile ilgili yapılan çalışmaların bilgilerinin paylaşılması akabinde toplantı sona erdi. DTİK Başkanı Nail Olpak ve DTİK Yürütme Kurulu üyesi Halim Mete komite üyelerinin sorularını cevapladı. Hediye takdimi ardından aile fotoğrafı çekildi.