Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi, Ahmet Dal başkanlığında, Burkina Faso Sanayi Ticaret ve El Sanatları Bakanı Harouna Kabore, T.C. Vagadugu Büyükelçisi Nilüfer Erdem Arı ve Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Brahima Sere'nin katılımlarıyla Burkina Faso E-Focus Toplantısını, 14 Eylül 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, Burkina Faso'daki iş ve yatırım fırsatları değerlendirildi.
Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi, Ahmet Dal başkanlığında, Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Heyeti ile toplantısını 9 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdi. Toplantıda, Burkina Faso'da Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan Africallia İş Geliştirme Forumu'nun detayları ve Burkina Faso ile ticarette karşılaşılan lojistik, ulaşım ve bankacılık sistemlerindeki sorunlar ele alındı.
Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi, Ahmet Dal başkanlığında, Batı Afrika bölgesi devlet başkanlarına danışmanlık yapan M. Mahamadou Bonkoungou ile toplantısını 22 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkiye ile Burkina Faso arasında iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı.
Eş başkanlığı Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli tarafından deruhte edilecek Türkiye-Burkina Faso KEK (Karma Ekonomik Komisyon) 2. Dönem Toplantısı'nın 2-4 Ekim 2019 tarihlerinde başkent Vagadugu'da gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Bu minvalde; Kurulumuz organizasyonu ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğinde 2-5 Ekim 2019 tarihleri arasında Burkina Faso'ya yönelik bir ticari heyet programı düzenlenecektir. Başkent Vagadugu'ya gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Ortak Toplantısı ve CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, iş görüşmeleri, proje sunumları ve ilgili kurum kuruluşlar ile toplantılar gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bahse konu heyet programına gıda, inşaat, enerji, tarım, madencilik, tekstil ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimizin katılımında fayda görülmekte olup, kısıtlı katılımla düzenlenecek ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin;
12 Eylül 2019, Perşembe günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1013/13487 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurarak, ödeme dekontunu DEİK'e (Saadet Gülmez & Talha Usluoğlu, e-posta: africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 46-61) iletmeleri rica olunur.
İletişim:
Saadet Gülmez, İş Konseyleri Koordinatörü
Talha Usluoğlu, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E-posta: africa@deik.org.tr
Katılım Koşulları:
• Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önemle rica olunur.
• DEİK Paket Program Bedeli 7.000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. (Paket programına dahil hizmetler; uçak bileti, konaklama, şehiriçi transfer ve tercüman)
• Katılımcıların başvurularını iptal etmeleri durumunda ödemelerinin iadesi mümkün olmayacaktır.
• Türkiye içerisindeki bağlantı uçuşları ödemeye dâhil olmamaktadır.
• Ödeme seçenekleri, formu doldurduktan sonra ekrana gelecektir. Ödeme hesaba havale veya kredi kartı ile yapılabilmektedir.
• Başvuru ve ödemeler için son tarih: 12 Eylül 2019, Perşembe. Heyet katılımcılarının meslektaşlarıyla gezi öncesinde iletişim kurarak ön görüşme yapması hedeflenmektedir.
• Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, makbuzunuz tarafınıza gönderilecektir.
• Havale yoluyla ödeme yapıldığı takdirde, ödeme dekontlarının DEİK'e (Saadet Gülmez'e, africa@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur. (Kredi kartı ile ödeme yapıldığında bu işleme gerek yoktur)
• Burkina Faso Vizesi: Katılımcılarımızın vize başvurularını Panama Tur üzerinden gerçekleştirmeleri önerilmektedir. Vize takibi katılımcıya ait olup, vize alınamaması durumunda gezi ücreti iade edilemeyecektir.
Panama Tur İletişim:
Meltem Karaca / Vize Departman Müdürü
GSM: 90 553 807 92 34 / E-posta: meltem@panamatur.com.tr
Uğur Mert, Genel Müdür / Tel: 90 312 419 09 22 / GSM: 90 544 332 21 55
Türkiye-Burkina Faso İş Konseyinin katılımı ile 19 Eylül 2019 tarihinde, Türkiye-Burkina Faso Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısının hazırlığı için bir araya gelindi. Önemli anlaşmaların imzalandığı hazırlık toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.
Burkina Faso Hükümetinden Ulusal Meclis Başkanı Alassane Bala Sakande, devamında da Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin 2019 yılı içerisinde gerçekleştirmiş oldukları Türkiye ziyaretlerinde yapılan istişareler sonucu gelinen noktayı görüşmek üzere DEİK / Türkiye – Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal, Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Brahima Sere'yi Ankara'da makamında ziyaret etti.
Görüşmede, karşılıklı işbirliği olanaklarının önemine değinildi. Buna göre Büyükelçi, Burkina Faso'da gerçekleştirilen reformlar sayesinde gitgide büyüyen bir ekonomiye sahip olduklarını ve ülkenin yerli ve yabancı yatırımcı dostu bir politika izlediğini belirtti. Burkina Faso'nun yapısal düzenlemeler aracılığı ile KOBİ'lerin kolayca iş yapabileceği bir ülke haline geldiğini ve yakında Türkiye ile yeni bir ticaret anlaşmasına imza atılması niyetinde olduklarını kaydetti. Büyükelçi, iki ülke arasında bir sonraki Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısının Ekim ayı içerisinde Ouagadougou'da gerçekleştirilmesinin beklendiğini, ülkesinin söz konusu toplantı için 2-4 Ekim 2019 tarihlerini önerdiğini, Türk tarafından yanıt beklendiğini belirtti.
Türkiye – Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal, Burkina Faso - Türkiye İş Forumu'nun KEK Toplantısı ile eş zamanlı olarak düzenlenmesinin daha faydalı olacağı görüşünde olduğunu ifade etti. DEİK Başkanı Nail Olpak'ın Türkiye – Burkina Faso İş Forumu esnasında dile getirdikleri gibi olumlu seyreden ikili iş birliğinin ilerletilmesi için Türkiye ile Burkina Faso arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması gerektiğini, söz konusu KEK Toplantısının buna vesile olabileceğini sözlerine ekledi.
Son olarak, Büyükelçi, BFA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile görüşerek bahse konu tarihlerde Burkina Faso - Türkiye İş Forumu'nun düzenlenmesi gerektiğini vurgulayacağını ve gerekli hazırlıklara başlamasını rica edeceğini belirtti. İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal, forumun tüm detaylarını yüz yüze görüşmek amacıyla, BFA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanını iki günlüğüne Türkiye'ye davet edebileceklerini açıkladı.
Türkiye-Burkina Faso İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi ev sahipliğinde iki ülkenin önde gelen iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Burkina Faso Ticaret, Sanayi ve Zanaat Bakanı Harouna Kabore, DEİK Başkanı Nail Olpak, Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahamadi Savadogo ve DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal'ın konuşmalarıyla yer aldığı İş Forumu'nda iki ülke arasındaki yatırım fırsatları ve ticaretin geleceği konuşuldu.
Ülkeler arasında iyi bir iş birliği sağlamanın ancak birbirlerini iyi tanımakla mümkün olacağını belirten Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na ve DEİK Başkanı Sayın Nail Olpak'a bizi bir araya getirdikleri için çok teşekkür ediyorum. İki ülke arasında iyi bir iş birliği sağlamamız ancak birbirimizi iyi tanımakla mümkün. Dolayısıyla bugün burada olmamız da Türkiye ile ilişkilerimizin devlet düzeyinde güçlendirilmesi ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi açısından çok büyük önem taşıyor. Türk firmalarını Burkina Faso'da iş ve yatırım anlamında pek çok fırsat bekliyor. Toplu konutların inşası, yeraltı zenginliklerinin ve yerel ürünlerin sanayileşmesi ve tekstil gibi bir çok alanda yeni iş ortaklıklarına imza atabiliriz. Burkina Faso, Türkiye'ye büyük bir hayranlık duyuyor. Türk iş insanları her alanda proaktif şekilde çalışıyor ve sürekli gelişiyorlar. Burkina Faso'da da özellikle pamuk alanında büyük atılımlar yapılıyor. Umarız biz de Türkiye ve Türk iş insanının geldiği noktaya ulaşacağız. Bugünkü İş Forumu kapsamında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmelerinden en iyi şekilde istifade edeceğimizi düşünüyoruz. Burkina Faso devleti olarak ekonomi ve ticaret alanlarında, her zaman Türk iş insanlarının yanında olacağız ve desteklerimizi sürdüreceğiz. Bankacılık ve finans anlamında son derece güvenilir ve köklü bir geçmişe sahibiz. Yatırımcıların ödeme ve finansmana erişim gibi konulardaki tüm hassasiyetlerini gözeterek çalışıyoruz. Yakın dönemde Türkiye ile iş birliğimizin gelişmesi adına karşılıklı adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.
Olpak:"Burkina Faso yatırımcı dostu bir ülke"
Türkiye ve DEİK olarak Afrika'nın 54 ülkesinin 45'inde iş konseyleriyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bir Burkina Faso atasözü, bilginin güç olduğunu söyler. Bizim için de bilgi en büyük güç. Türk iş dünyasının lokomotif platformu DEİK olarak gücümüzü Afrika ülkelerine aktararak çalışmayı sürdürüyoruz. Burkina Faso'da yatırımcı dostu bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Sektörler bazında değerlendirdiğimizde tarım, madencilik ve enerji başta olmak üzere pek çok alanda yatırım imkanlarının olduğunu görüyoruz. Burkina Faso, pamuk alanında da Türk tekstilcileri için bir cazibe merkezi. Ticaret açısından ele aldığımızda ise 90 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıl 60 milyon dolar seviyesine inmiş durumda. Bu açıdan iki ülke arasındaki yetersiz ticaretten dolayı mutsuzluğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye ve DEİK olarak Afrika'nın 54 ülkesinin 45'inde İş Konseyi olan bir organizasyon olarak, bu ticaret bizim için yeterli değil. Ancak Burkina Faso'yu imkanlar, teşvikler ve vergi avantajlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde, orta ve uzun vadede Türk iş insanlarımız için önemli fırsatlar olduğunu görüyoruz. Karşılıklı dostluk çerçevesinde birlikte büyüyerekbirbirimiz tamamlıyoruz. Burkina Faso ile dostluğumuz uzun yıllara dayanıyor.
Bu dostluk, eş zamanlı olarak hayata geçirilen Türkiye'nin Afrika Açılımı ile daha fazla derinleşti. Bu dostluğun yansımalarını her alanda, özellikle ekonomik ilişkilerimizde de görüyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumumuz, hem Türkiye-Burkina Faso İş Konseyimizin doğması açısından, hem de ECOWAS üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ortaklığımızı derinleştirmemiz açısından son derece önemliydi. Karşılıklı sevgi ve eşitliğe dayalı ve kazan-kazan esasıyla sürdürdüğümüz ilişkilerimize, önümüzdeki dönemde yenilerini eklemek için gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye, Burkina Faso için önemli bir ticaret merkezi
Türk ve Burkina Fasolu iş insanlarının, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi adına böyle nitelikli bir İş Forumu düzenlenmesi adına ortak bir istekte bulunduklarına değinen Burkina Faso Ticaret, Sanayi ve Zanaat Bakanı Harouna Kabore, "İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça üst düzeyde ilerlerken Türkiye, ithalat ve ihracat açısından Burkina Faso için çok önemli bir merkez. 2017 yılı itibarıyla Türkiye'den 60 milyon doların üzerinde ithalat gerçekleştirdik. Türkiye en fazla ithalat gerçekleştirdiğimiz 9'uncu ülke konumunda. Burkina'nın ithalatının yüzde 30'unu Türkiye oluşturuyor. İşlenmemiş pamuk alanında Türk iş insanlarının yerleşik yatırımları, Burkina Faso'da büyük bir istihdam yaratıyor. Ayrıca son dönemde Burkina Faso'da KOBİ'lerin de kolayca iş yapabilmesi için yeni yapısal düzenlemeler de yapıldı. Yakında iki ülke arasında yeni bir ticaret anlaşmasına da imza atılacak. Karşılıklı kazan-kazan ilişkisi çerçevesinde hep birlikte büyüyeceğimize inanıyoruz. Bu kıymetli İş Forumu için özellikle DEİK'e teşekkürlerimi sunuyorum. Biz de yakın zamanda yatırım ofisimizle birlikte Burkina Faso'da Türk iş insanlarını ağırlayacağımız bir iş forumu planlıyoruz. THY'nin şu an Burkina Faso'ya haftada 4 uçuşu bulunuyor. Türk insanı, ülkemizi ziyaret ettikçe uçuş sayısının da artacağına eminiz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için tüm enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Burkina Faso, Türk iş insanını yatırıma çağırıyor
Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve iş insanlarıyla dinamik bir ülke olduğuna değinen Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahamadi Savadogo, "Son 10 yılda gerçekleştirilen yapısal reformlar ve dünyaya açık ekonomi modelimiz ile gitgide büyüyen bir ivme kazandık. Özellikle ekonomi alanında gerçekleştirdiğimiz reformlar sayesinde iş dünyasının faaliyetlerine destek olarak hem yerli hem de yabancı yatırımları koruyoruz. Burkina Faso, Türkiye ile çok dinamik ilişkilere sahip. Bu ziyaret de bunu ispatlar nitelikte. Ticaret hacmimiz 2014 yılında 50 milyon dolar seviyesinde iken 2017'de 90 milyon dolar seviyesine ulaştı. Türkiye, ithalat açısından Burkina Faso'nun 9. en büyük tedarikçisi konumunda. Bu ithalat içinde en çok inşaat ve yapı malzemeleri öne çıkıyor. İki ülke arasındaki potansiyele bakıldığında işlenmemiş pamuk ihracatı da son derece üst düzeyde sürüyor. Ülkemizin konumu Afrika'nın merkezinde. Bugün burada Türk iş insanlarına, her alandaki mevcut potansiyelimizi birinci ağızdan aktarıyoruz. Dış ticaretin teşvik edilmesi adına firmalara uluslararası arenada destek oluyoruz. 12 Haziran'da Fildişi Sahili'nde gerçekleştirilecek AFRICALLIA İş Forumu'na yüzlerce potansiyel yatırımcıyı bir araya getirecek. Bu önemli etkinlikte, Türk firmaları açısından da somut adımların atılacağına inanıyor ve Türk yatırımcıları Burkina Faso'ya yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi.
DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal ise iki ülke iş insanları için uygun yatırım ortamının yaratılması için çalıştıklarını ifade ederek, "DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi olarak, Türkiye ile Burkina Faso arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için karşı kanat kuruluşumuz olan Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası iş birliği ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
2018 yılında gerçekleşen Türkiye- ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu kapsamında kurulan iş konseyimiz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Afrika Birliği ve T.C. Ekonomi Bakanlığı iş birliğinde DEİK organizasyonunda, 10-11 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'ın teşrifleriyle, 2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu gerçekleştirdik. Forumda 11 Burkina Fasolu İş insanını ağırlama imkânımız oldu. İş Konseyi olarak hedefimiz, önümüzdeki dönemde iki ülke iş insanı için uygun iş ortamı yaratarak, iki ülke arasında var olan ekonomik ve ticari ilişkileri artırmaktır" şeklinde konuştu.
Burkina Faso'da devlet ile ortak bir proje gerçekleştirerek entegre tekstil fabrikası kurduklarını belirten AYKA Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydeniz, "Bu yatırımla birlikte 12 bin insana iş olanağı sağlayacağız. Burkina Faso Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıkların çok büyük desteğini görüyoruz. Burkina Faso yüksek kaliteli pamuk sayesinde tekstil sektöründe büyük bir potansiyel sunuyor. Türk iş insanı için Burkina Faso yeni bir cazibe merkezi" dedi.
Türkiye-Burkina Faso İş Forumu, iki ülke iş insanların katıldığı ikili iş görüşmeleri ve ülke tanıtım sunumlarının ardından sona erdi.
Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi organizasyonu kapsamında, 5 Şubat 2019 tarihinde Burkina Faso Ulusal Meclis Başkanı Alassane Bala Sakande ile çalışma yemeği organize edildi. Türkiye'ye ziyarette bulunan Meclis Başkanı Sakande ve beraberindeki milletvekili heyeti ile iş insanlarımızı bir araya getirme amacı taşıyan çalışma yemeğine Türkiye-Etiyopya İş Konseyi Başkanı Yusuf Aydeniz de katılım sağladı. İstanbul'da organize edilen çalışma yemeğinde; Burkina Faso'da 12 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan yatırımın, Burkina Faso'nun üç ayrı iline kurulacak olan tesisler ile gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Meclis Başkanı Sakande, Ayka Tekstil'in gerçekleştireceği bu yatırımın Türk yatırımcılar için örnek teşkil etmesini umduğunu belirtti.