Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye ve Cezayir iş dünyasını daha fazla ticaret hedefiyle İstanbul'da bir araya getirdi. Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, DEİK Başkanı Nail Olpak, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Tayeb Chebab, DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Cezayir-Türkiye İş Konseyi Başkanı Djellal Serandi ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleşen Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu'nda, DEİK'in ev sahipliğinde düzenlenen ikili iş görüşmelerinde karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatları ele alındı.
Tebbun: "Türk iş insanlarını Cezayir'de yatırım yapmaya davet ediyorum"
Türk iş insanlarına yatırım çağrısında bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, "Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önceki gün Ankara'da bir dizi anlaşmaya imza attık. Bu anlaşmalar, iki ülke iş insanlarımız için çok önemli. Biz 60 yıldır dost ve kardeş olan iki ülkeyiz. Cezayir olarak ticaret ve yatırım alanlarında Türkiye ile her şeye açığız. Tarım, tekstil, makine ve diğer tüm sektörlerde iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Diplomatik ilişkilerimizi en üst seviyeye taşırken, ticarette de yatırımcıları koruyacak yeni ufuklar açıyoruz. Artık Türk iş insanları için yeni bir Cezayir'den söz ediyoruz. Şeffaf ve helal kazancın, alın terinin korunduğu bir Cezayir olarak yanınızdayız. Cezayir ile Türkiye birlikte kazansınlar ve ekonomik entegrasyonu tamamlayalım istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yatırımlıların korunması ve devamlılığı için yeni kanuni zemini süratle oluşturuyoruz. Cezayir büyük bir atılım içerisinde ve ekonomisi oldukça iyi seviyede. Savunma sanayi, denizcilik, tarım ve gıda gibi alanlarda birlikte çalışabiliriz. Bu konuda iş insanlarımız yatırım isterlerse de bütün kolaylıkları sağlayacağız. Türk iş insanlarını Cezayir'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Gelin yatırım yapın" dedi.
Oktay: "Cezayir'i bir pazar olarak değil, bölgedeki en önemli ticaret ve üretim ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz"
Türkiye'nin tüm yatırımcılar için güvenilir ve dayanıklı bir üs olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ülkemize 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen bu ziyaret ile ikili ilişkilerimiz yeni ve verimli bir safhaya geçiyor. İlk toplantısı son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, kazan kazan temelinde sürdürülebilir iş birliklerine temel teşkil ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı gibi, ‘Türkiye'ye güvenip yatırım yapan hiç kimse pişman olmaz'. Öte yandan, 2053 yılı net sıfır emisyon hedefimiz ve yeşil dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda, yeşil finansman ekosistemi oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bu konuda tüm ilgili kurumlarımız kendi alanlarında gerekli altyapının güçlü bir şekilde oluşturulmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar. Tüm yatırımcılar için güvenilir ve dayanıklı bir üs teşkil eden Türkiye ve itibarıyla nam salmış iş insanlarımız, Cezayir ile yeni iş birlikleri için önemli potansiyele sahip. Biz Cezayir'i bir pazar olarak değil, bölgedeki en önemli ticaret ve üretim ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. Cezayir'in Mağrip bölgesinde ve Afrika kıtasında barış ve huzurun tesisi ve korunmasında kilit öneme sahip olduğu bilincindeyiz. İlk olarak 9 yıl aradan sonra geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında gündeme gelmiş ve dün heyetler arası görüşmelerde değerlendirilen, ‘Geniş ürün yelpazesine sahip Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA)' hazırlıklarının tamamlanması, Organize Sanayi Bölgeleri konusunda tecrübe paylaşımının en kısa sürede gerçekleştirilmesi, ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK)' taslağının kısa sürede sonuçlandırılması, e-Devlet, siber güvenlik, akıllı şehirler gibi bilişim projelerinde ortak çalışmalar yapılması, süreçleri tamamlandığında işbirliklerimizin seyri şüphesiz daha da derinleşecektir" diye konuştu.
Olpak: "DEİK'in ticari diplomasideki networkümüzü Cezayirli dostlarımıza açmaya hazırız"
Cezayir'in, ekonomisini çeşitlendirmek ve özel sektörünü güçlendirmek istediğini bildiklerini vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak; "Bu noktada, hem Cezayir'deki yatırımlarımızın artırılması hem de Cezayirli şirketlerin ülkemize yatırımları önemli. 2020 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle Cezayir'deki İş Forumunda birlikteydik. Dün de Ankara'daydık, Türkiye ve Cezayir arasında imzalanan anlaşmaların da hayırlı olmasını diliyorum. Türk müteahhitlik sektörü Cezayir'de 20 milyar dolar tutarında proje gerçekleştirdi. Önümüzde de geçtiğimiz yılı gayet başarılı şekilde kapatmamızın haricinde 10 milyar dolarlık bir ikili ticaret hacmi hedefi var. Bunu da gerçekleştirmek şu an bu salonda bulunan iş dünyamıza düşüyor. Bu süreçte önümüzü açacağını düşündüğüm 3 önemli hususu paylaşmak istiyorum. Türk iş insanlarına uzun süreli vize alımının kolaylaştırılması çok önemli bir husus. Bankacılık alanında, iki ülke bankalarının iş birliğinin teşvik edilmesi de iş dünyasının önünü daha fazla açacaktır. Bir hususu da ilave etmek isterim. Bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğu malum. 45'i Afrika'da olan tüm dünyaya yayılmış 148 İş Konseyimize ait tüm networkumüzü, DEİK olarak dostlarımıza açmaya her zaman hazırız. İki kardeş ülkenin iş insanları olarak, kalplerimiz her daim tek noktada buluşuyor, ticaret ile yatırım ilişkilerimizi geliştirmek için önümüzde bir engel tanımıyoruz" dedi.
Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Tayeb Chebabise, istikrar ve güvenlikle birlikte Cezayir'in artık yatırımlar için çok uygun bir yer olduğunu belirterek, iş birliğinin koordineli bir şekilde geliştirmenin önemli olduğunu söyledi. Dünyada siyasi ve ekonomik yönden büyük değişiklikler yaşandığını vurgulayan Chebab, "Her iki ülkenin yetkilileri bize çok büyük olanaklar sağlıyor. Burada önemli olan bunları hayata geçirmek ve ortaklık kurmak" dedi.
Toprak: "Başta enerji ve madencilik olmak üzere tüm sanayi kollarında iş birliğini önemsiyoruz"
DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak ise, iş dünyası olarak bu tür üst düzey ziyaretleri ve iş forumlarını oldukça önemsediklerini söyleyerek, "Bu sayede hem kendimizi anlatabiliyoruz, sizlere sorunlarımızı aktarabiliyoruz hem de sizlerin vereceği ve iş dünyasının önünü açacağını düşündüğümüz mesajları ilk elden duyabiliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantıya 150 Türk, 146 Cezayirli iş insanı katılım sağlıyor. Konuşmalar sonrasında iki ülke iş insanları arasında görüşmeler gerçekleştirilecek. Türk iş dünyası olarak, Cezayir ile başta enerji ve madencilik olmak üzere tüm sanayi kollarında iş birliğini önemsiyoruz. İki ülkenin ticaretinde büyük sinerji yaratacağımıza inanıyoruz" dedi.
Cezayir-Türkiye İş Konseyi Başkanı Djellal Serandiise, iki ülke ticaret hacminin salgına rağmen 5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu aslında iki ülkenin potansiyeline göre az. Cezayir'de 1.400 Türk firması var. Cezayir, Türkiye'nin Afrika'daki 2. büyük ortağı. Türkiye'nin 4. büyük doğal gaz tedarikçisiyiz. Bunları büyük düzeyde gerçekleştiriyoruz. İmar konusunda Türkiye'nin konumu çok iyi. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza yeni yatırım yasası için teşekkür ediyorum. Çünkü yatırımcılara büyük kolaylıklar getirdi" dedi.
Forumun açılış konuşmalarının ardından Türk ve Cezayirli iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinde karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını ele aldı.
Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu'nun Sponsorları ise,
Tay Grup,
Tosyalı Holding,
Dekinsan,
Hayat Holding,
Makyol İnşaat,
Aksa Jeneratör,
Albaraka ve
Mapa İnşaat.
Türkiye-Cezayir İş ve Yatırım Forumu, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, DEİK Başkanı Nail Olpak, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Tayeb Chebab, DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Mesut Toprak, Cezayir-Türkiye İş Konseyi Başkanı Djellal Serandi ve iş insanlarının katılımlarıyla 17 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Türk ve Cezayirli iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinde karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını ele aldı.
Türkiye-Cezayir İş Konseyi, Mesut Toprak başkanlığında, T.C. Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş'ın katılımlarıyla İş Konseyi Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticari ilişkilerin gelişmesi için sanayileşme, tarım ve sanayi, yenilenebilir enerji sektörlerindeki fırsatlar ele alındı.
Cezayir-Türkiye Enerji İş Birliği Yuvarlak Masa Toplantısı, Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) II. Dönem Toplantısı vesilesiyle T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Cezayir Enerji Bakanı Mohamed Erkab, T.C. Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir ve Türkiye-Cezayir İş Konsey Başkanı Fuat Tosyalı'nın katılımlarıyla 10 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıda, enerji ve madencilik sektörlerindeki iş birliği fırsatları ele alındı.
Cezayir-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Başbakanı Abdelaziz Djerad, Cezayir Ticaret Bakanı Kamel Rezig, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Gouri, Cezayir Yatırımların Geliştirilmesi Ajansı Genel Direktörü Mansouri Abdelkrim'in katılımları ile 26 Ocak 2020 tarihinde Cezayir'de gerçekleştirildi. Forumda, Türk ve Cezayirli iş dünyası temsilcileri, networking toplantısı ile iki ülkedeki yatırım ve iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.
Türkiye-Cezayir İş Konseyi, 16 Aralık 2019 tarihinde yeni atanan T.C. Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir ile üye firmaların tanışması amacıyla toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Cezayir ve Türkiye arasındaki mevcut ekonomik ilişkiler ve ileriye dönük hedefler de değerlendirildi.
Türkiye-Cezayir İş Konseyi organizasyonu ile 22 Kasım 2018 tarihinde Ticaret Odası ve Türkiye-Cezayir arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla Cezayir Saida İli Sanayi ve Ticaret Odası etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, Asya Afrika İşbirliği Meclisi aracılığı ile Cezayir'den gelen beş kişilik iş adamı heyeti, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Volkan Kazova ile görüştü. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin değerlendirildiği ve yatırım ile iş birliği fırsatlarının ele alındığı toplantı İstanbul'da gerçekleştirildi.
Türkiye-Cezayir İş Konseyi organizasyonu ile 12 Eylül 2018 tarihinde Afrika'da iş ve yatırım fırsatlarının tanıtımının yapılması amacıyla Fas, Tunus ve Cezayir kapsamında Afrika Tanıtım Günü gerçekleştirildi. İstanbul'da gerçekleştirilen etkinlikte, ilgili ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yatırım ve iş birliği imkanları ile ülkelerin sosyal, siyasi ve ekonomik durumu değerlendirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Cezayir, Moritanya ve Senegal'e gerçekleştirilen 2018 yılının ilk Afrika resmi ziyareti, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve DEİK'in organizasyonu ile Türk iş dünyası temsilcilerinin katıldığı heyet, Kuzey ve Batı Afrika'nın 3 ülkesini ziyaret ve temaslarını 27 Şubat 2018-2 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. 2018 yılının ilk büyük Kuzey ve Batı Afrika resmi ziyaretleri kapsamında ilk durak Cezayir oldu.
DEİK organizasyonunda düzenlenen Cezayir-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cezayir Sanayi ve Maden Bakanı Youcef Yousfi,DEİK Başkanı Nail Olpak, Cezayir-Türkiye İş Konseyi ve Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Mohamed Laid Benamor, Türkiye-Cezayir İş Konseyi BaşkanıFuat Tosyalı'nın katılımları ile 27 Şubat 2018 tarihinde Cezayir'de gerçekleştirildi. Forumda, 200 Türk ve 600 Cezayirli iş dünyası temsilcileri, ikili iş görüşmeleri ile iki ülkedeki yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 yıllık bir aranın ardından Cezayir'e ziyaret gerçekleştirildiğine, 500 yıldır kardeşlik duygularıyla bağlı olunan Cezayir'in özel bir yeri olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'den Cezayir'e, Cezayir'den Türkiye'ye yatırımları artırmalıyız. Cezayir'i Afrika'daki ekonomik istikrar adası olarak görüyoruz. 3,5 milyar ABD Dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. En kısa zamanda 5 milyar ABD Dolarına çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Cezayir bizim Afrika'daki en önemli ticaret ortağımız" dedi. Cezayir'in milli enerji şirketi ile Türk ortaklığı sonucu 1 milyar ABD Dolarlık yeni petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Cumhurbaşkanı, Türk şirketleri tarafından Cezayir'de yapılan yatırımların ve Türk müteahhitlik şirketlerinin Cezayir'de yarattıkları istihdamın önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda enerji ve turizm alanlarında potansiyel işbirliklerine dikkat çekti.
Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkileri her alanda çok daha ileri taşımak istediklerini belirterek, "İlişkilerimizi normal, alışılagelmiş ekonomik düzeyden ayrıcalıklı bir düzeye getirmeliyiz." dedi. Başbakan Uyahya, Cezayir'de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Cezayir'in ithalatında 7'inci sırada bulunduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar ABD Dolarına yaklaştığını söyledi. Uyahya, "Türkiye, 2015 itibarıyla Cezayir'de 3,5 milyar ABD Dolarlık yatırımla en çok proje alan 4'üncü ülke olmuştur" diye konuştu. Uyahya, "Bizim ortak arzumuz, Türkiye ile Cezayir arasındaki iş birliğini her alanda çok daha ileri taşımaktır. Cumhurbaşkanımız Buteflika, bu konuda azami hassasiyet göstermektedir. Bunun yansıması olarak bizler ve iş adamlarımızla iki ülke arasındaki ilişkileri çok daha iyi noktalara ulaştırmalıyız. Bu vizyon doğrultusunda ilişkilerimizi normal, alışılagelmiş ekonomik düzeyden ayrıcalıklı bir düzeye getirmeliyiz. Bütün iş adamları aslında bizim ve Sayın Cumhurbaşkanı sizin diyeceklerinizi bekliyor. İş adamlarımız bizden alacakları yeşil ışıkla bu ilişkiyi daha da iyi noktaya taşıyacaklardır" dedi.
Cezayir Sanayi ve Maden Bakanı Youcef Yousfi, Cezayir ile Türkiye'nin çok güçlü ilişkileri olduğunu belirterek, "Ortak arzumuz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de siyasi ilişkiler gibi yüksek seviyeye çekebilmek. Bunun için çalışmalıyız" dedi. Yousfi, Türkiye ile Cezayir'in tarihi bağlarının güçlü olduğunu ve bu bağın siyasi alanda görüldüğünü söyledi. Yousfi, iki ülkenin çizmiş olduğu vizyonun başarılması için iş insanlarının katkısının çok önemli olduğunu ifade ederek, Türk yatırımcılarının Cezayir'de çok başarılı olduğunu vurguladı. Yousfi, Tosyalı Holding tarafından Cezayir'in Oran şehrindeki demir-çelik fabrikasını da en başarılı Türk yatırımlarından birisi olarak gösterdi. Yousfi, Cezayir'in dış ticaret hacminde Türkiye'nin yedinci sırada olduğunu ve her iki ülke arasında 4 milyar ABD Dolarlık ticaret yapıldığını bildirerek, "Türkiye ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Ortak arzumuz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de siyasi ilişkiler gibi yüksek seviyeye çekebilmek. Bunun için çalışmalıyız. 2015 yılı itibariyle Türkiye ülkemizde en çok proje alan ülke olmuştur. İş adamlarımız ile iki ülke arasındaki ilişkilerimizi ayrıcalıklı bir düzeye ulaştırmamız gerekiyor" dedi.
Cezayir ile Türkiye arasındaki ilişkilerin köklü ve derin olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Müteahhitlerimiz birçok projeye imza atıyor. Bundan sonra da; altyapı, baraj, karayolu ve demiryolu projelerinde, Cezayir'de varlığımızı sürdürmek istiyoruz." diye konuştu. Afrika'nın 4.üncü büyük ekonomisi olan Cezayir'e makine ve benzeri sanayi mamulleri satarak, doğalgaz ve yatırım mamulleri satın alındığını ifade eden Olpak, iki ülke arasındaki ticaretin birbirine rakip ürünlerden ziyade, tamamlayıcı ürünlerden oluştuğunu belirtti. Türk yatırımcıları için, Cezayir'de; alt yapı yatırımları yanısıra, yedek parça, ekipman, elektrikli ve elektronik aletlerinin imalat ve montajının da, önemli olacağına belirterek, şöyle devam etti: "Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir Cezayir-Türk ortaklığının, önümüzdeki ay faaliyete geçireceği İplik üretimi, bir başka önemli gelişme. Bir iş insanı için, altın bir kural vardır. Elde ettiği başarıyla asla yetinmemek ve daha fazlası için çalışmak. Bu inançla, sıra, yarım asırlık dostluğumuzun ve birbirimize olan güvenimizin, daha fazla karşılıklı iş birliğiyle taçlandırılmasında. Sıra, ülkelerimiz arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşmasında. İbn-i Haldun, asırlar öncesinden bizlere şöyle sesleniyor; "Eğer basiretli hareket eder, tedbirli davranır, haksızlık etmez ve doğru yoldan sapmazsanız, pazarınızdan som altın ve saf gümüş eksik olmaz."
2017 yılının Aralık ayı sonunda Sudan, Çad ve Tunus'a yapılan ziyaretlerden sonra, 2018 yılının ilk büyük Afrika heyet ziyaretini gerçekleştiren DEİK, Cezayir sonrası Moritanya ve Senegal iş heyeti programları ile resmi ziyaretlerine devam edecek.