Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK, Türkiye-Gambiya Yuvarlak Masa Toplantısını, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Gambiya Ticaret, Endüstri, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Baboucar Ousmaila Joof, Gambiya Ankara Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Africa Agenda Network Başkanı Saul Frazer, DEİK/Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Hakkı Tuna Sayın, Gambiya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Fatou Senghore ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 3 Kasım 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, DEİK ile Africa Agenda Network arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Gambiya'yı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. İkili ilişkilerimizi, her zaman kazan-kazan anlayışı ve dostluk temelinde her açıdan güçlendirme kararlılığımızı özellikle vurgulamak isterim. Bu toplantı, altyapı ve enerji projelerinden ticaret fırsatlarına, yeni yatırım olanaklarından stratejik iş birliği alanlarına kadar geniş bir yelpazede ortak çıkarlarımızı ele almak için önemli bir fırsat sunmaktadır" dedi. "Gülen Sahil" olarak bilinen Gambiya'nın yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Bolat, "Gambiya Yatırım ve İhracatı Teşvik Ajansı (GIEPA), sürdürülebilir yatırımları desteklemek amacıyla Özel Yatırım Sertifikası (SIC), İhracat İşleme Bölgesi Lisansı (EPZL) ve çeşitli bireysel teşvikler sağlamaktadır. Tarım, balıkçılık, turizm, ormancılık, imalat, enerji gibi öncelikli sektörlere yapılacak yatırımlar bu teşviklerden faydalanabilmektedir. Gambiya özelinde ise firmalarımızın bugüne kadar üstlendikleri proje sayısı 740 bin dolar değerinde 1 projeyle sınırlıdır. Ancak, yatırım ilişkilerimizde son dönemde yaşanan gelişmeler, mevcut durumu olumlu yönde değiştirecek önemli bir ivme kazandırmaktadır. Albayrak Grubu'nun "Gambiya'nın Yeni Limanı" (The New Port of The Gambia) adlı projesini, ikili ilişkilerimizde yeni bir sayfa açacak önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Proje ile Sanyang Limanı'nın inşası tamamlanana kadar Banjul Limanı rehabilite edilecek, ardından Sanyang Limanı faaliyete geçtiğinde Banjul liman alanı gayrimenkul olarak yeniden inşa edilecektir. Firmalarımızın, Gambiya'nın en modern ve lüks projelerinden biri olarak Sanyang'da inşa edilecek limandaki restoranlar, müzeler ve diğer sosyal olanakların yanı sıra, Banjul Limanı'nın yerine kurulacak 167.000 metrekarelik dev alanda, karşılıklı fayda sağlayacak pek çok iş birliği fırsatı yakalayacağına gönülden inanıyorum. Gambiya Nehri üzerinde hidroelektrik santrallerin rehabilite edilmesi, aynı zamanda güneş enerjisi santralleri ve elektrik üretim, iletim ve dağıtım projeleri, iki ülke arasında kamu ve özel sektör düzeyinde iş birliği imkânları sunmaktadır. Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki son dönemdeki yatırımları ise bu iş birliğine güçlü bir zemin hazırlamaktadır. Eğitim, mesleki eğitim, savunma ve sağlık gibi sektörlerde de büyük potansiyel barındıran iş birliği olanakları olduğunu görmekteyiz" dedi.
Joof: "Türkiye, ikili ticari ortaklarımızdan en önemlilerinden bir tanesi"
Gambiya Ticaret, Endüstri, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Baboucar Ousmaila Joof ise, "Türkiye'de evimde gibi hissediyorum. Bu gerçekten çok güzel bir öğleden sonra. İkili ilişkilerimizi konuşuyoruz. İki iş dünyasını bir araya getirme fırsatımız oldu. Bu organizasyonlar ile ikili iş görüşmelerini destekliyoruz. Türkiye ile Gambiya arasındaki ilişkiler belirli bir seviyeye taşındı. Gambiya'nın her yerine Türkiye'den yatırımlar geliyor, kamuda ve eğitimde destekler var. Türkiye'ye sıcak yaklaşımları için teşekkür ederiz. İki ülke de dünya ticaret örgütüne üye. İlişkilerimizi ve özel sektörümüzü güçlendirmek için çaba gösterdik. Türkiye, ikili ticari ortaklarımızdan en önemlilerinden biri. Türkiye'den Gambiya'ya daha fazla yatırımcı geliyor. Türkiye'den daha fazla yatırımcı Gambiya ile ilgilenmeye başladı. 2019 yılında 11.5 milyon dolar ticaret hacmimiz var. 2023 yüzde 200'den fazla artarak, 35 milyon dolar oldu. Bu da yeterli değil. Gambiya Türkiye'ye ihracatını artırabilir. İkili ticaret hacmi artırarak, özel sektör arasındaki güveni pekiştirebileceğiz. Türkiye'nin Gambiya'ya özellikle enerji alanında yatırımlarını destekliyoruz. Yenilenebilir enerji, tarım, turizm, madencilik alanlarında potansiyeller var. Sektörel olarak neler yapılabileceğine bakmamız gerekiyor. Gambiya hala keşfedilmemiş bir ülkedir. Gambiya'ya yatırım yapmanızı istiyoruz" dedi.
Olpak: "Gambiya ile iş birliğimizi artırmak adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Gambiya ile 100 milyon dolara yaklaşan ve maalesef potansiyelimizi yansıtmayan bir ticaret hacmimiz var. Hem dış ticaretimizi üst seviyelere taşımak, hem de her iki ülkedeki yatırım imkanlarından firmalarımızın ortaklaşa yararlanması için iş dünyası temsilcileri olarak daha çok çalışacağımıza inanıyorum. Ekonomik büyüme konusunda önemli adımlar atan Gambiya'daki tarım, turizm, altyapı ve teknoloji gibi sektörlerde sunulan fırsatlar, Türk iş insanları için ilgi alanı oluşturuyor. Türk iş dünyası olarak, Gambiya iş dünyası ile iş birliğimizi artırmak adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Müteahhitlik firmalarımızın Gambiya'da gerçekleştirdiği projeler ve Türk ürünlerinin Gambiya pazarında artan talebi dikkat çekiyor. Gambiyalı firmaları da ülkemizde altyapıdan turizme, tarımdan sanayi ve hizmetlere sektörüne kadar geniş bir yelpazede sunduğu yatırım imkanlarından daha fazla faydalanmaya davet ediyorum" dedi.
Sayın: "Özellikle tarım sektöründe ortak projeler geliştirebiliriz"
DEİK/Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Hakkı Tuna Sayın ise, "Türkiye ve Gambiya arasında yeni fırsatların kapılarını aralamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İki ülkenin ticaret ve iş birliği potansiyelini keşfetmek, ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek ve ortak hedefler doğrultusunda ilerlemek adına mühim bir adım atıyoruz" dedi. Türkiye-Gambiya ilişkilerinin daha da ilerlemesi için odaklanmamız gereken sektörleri belirten Sayın, "Tarım, enerji, turizm ve teknolojik inovasyon alanları, her iki ülkenin de büyüme hedeflerine katkıda bulunabilecek önemli alanlardır. Özellikle tarım sektöründe, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve modern sulama teknikleri üzerine ortak projeler geliştirebiliriz. Bu, hem gıda güvenliğimizi artıracak hem de Gambiya'nın tarım potansiyelini en üst düzeye çıkaracaktır" dedi.
Frazer: "Gambiya'nın kalkınması için özellikle uluslararası yatırımların teşvik edilmesi için önemli"
Africa Agenda Network Başkanı Saul Frazer ise, "Gambiya sürdürülebilir bir kalkınma için uluslararası yatırımlara bağımlı. Uluslararası sınırlar ötesi ticaret üye ülkeler arasında sınırlama olmaksızın ticareti geliştiriyor. Bu unsurlar Gambiya'nın kalkınması için özellikle uluslararası yatırımların teşvik edilmesi için önemli adımlardır. Burada bulunan tüm firmaları ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi.
Türkiye-Gambiya Yuvarlak Masa Toplantısının sponsoru ise, Albayrak Holding oldu.
IV. TABEF'te "Gambiya: İş ve Yatırım Fırsatları" Sunumu, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanlığı Yatırımlar ve Sanayi Direktörü Omar Badjie, Gambiya Yatırım ve İhracatı Teşvik Ajansı Kurumsal İlişkiler Direktörü Kodou Gaye Senghore ve Gambiya Yatırım ve İhracatı Teşvik Ajansı İhracatı Teşvik ve Kolaylaştırmadan Sorumlu Müdür Mariam Bittaye'nin katılımlarıyla 13 Ekim 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Tarım, turizm, sanayi, balıkçılık, finans, bilgi teknolojileri, enerji ve altyapı sektörlerindeki iş birliği fırsatları ele alındı.
Türkiye Gambiya İş Konseyi, Gambiya iş heyeti ile toplantısını, Şaban Dinç başkanlığında 8 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticari ilişkilerin artması hedeflenmiştir.
Gambiya-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Lamin Jobe, Deik Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı, Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, Gambiya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Alieu Secka, Gambiya Ticaret ve Sanayi Odası (GCCI) Başkanı Edrisa Mass Jobe'nin katılımları ile 27 Ocak 2020 tarihinde Gambiya'da gerçekleştirildi.
Foruma, inşaat, enerji, tekstil, tarım ve demir-çelik sektörlerinden 200 iş insanı katıldı.
Türkiye-Gambiya İş Konseyi katılımı ile 26-27 Kasım 2019 tarihlerinde Türk Hava Yolları'nın Banjul hat açılışı vesi- lesiyle Gambiya'ya ziyaret gerçekleştirildi. İlgili ziyarete Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, Konsey üye adayı Elektro-Mag San. ve Tic. AŞ Genel Müdürü Demir Carda ve Afrika Bölgesi Direktörü Barış Çuvalcı katılım sağladı. T.C. Banjul Büyükelçisi İsmail Sefa Yüceer, Gambiya Ankara Büyükelçisi Kemesseng Jammeh, Gambiya Sivil Havacılık Otoritesi (GCCA) Genel Direktörü Abdoullahi Jammeh, Sivil Kamu Hizmetleri Başkanlığı Genel Sekreteri Ebrima Camara ve THY 2. Bölge Satış Baş- kanı Kerem Sarp'ın açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği törende; orta ve uzun vadede Afrika'nın dünya turizmi ve ticareti için öneminin artacağı ve yatırım yapmaya devam edileceği vurgulandı. THY 2. Bölge Satış Başkanı Kerem Sarp, Afrika'daki 54'üncü uçuş noktası Banjul'a gerçekleştirilen seferlerle dünyanın, Gambiya'nın potansiyelini keşfedeceğine dikkat çekti.
Gambiya Özel Sektör Heyet Programı
Afrika kıtası ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi misyonu ile faaliyetlerini yürüten DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri, Afrika ülkelerine yönelik olarak ticaret heyeti programları düzenlemektedir. Bu çerçevede, hali hazırda 45 ülke İş Konseylerinden biri olan DEİK/Türkiye-Gambiya İş Konseyi, pazar potansiyelinin ve projelerin tespiti, ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi, yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla 7-11 Ekim 2019 tarihleri arasında Gambiya'ya yönelik bir özel sektör heyet programı düzenlemiştir. Bahse konu program kapsamında; Gambiya-Türkiye İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, ilgili kurum-kuruluş ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.
Gambiya-Türkiye İş Forumu | 8 Ekim 2019
İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Gambiya Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizasyonu ve ev sahipliğinde gerçekleşen Gambiya-Türkiye İş Forumu'na 50 dolayında Gambiyalı ve Türk iş insanı katılım gösterdi.
Gambiya Cumhurbaşkanı Sn. Adama Barrow'u Ziyaret | 9 Ekim 2019
Devlet Başkanlığı'nda gerçekleşen görüşmeye T.C. Banjul Büyükelçisi İsmail Sefa Yüceer başkanlığında; Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, heyet üyeleri, Albayrak Grubu ve Türk Hava Yolları temsilcileri katılım gösterdi. Büyükelçi Yüceer, Gambiya'da Türk firmaların ilgilendiği projelerin olduğunu, özellikle havalimanı ve liman işletmeciliği konusunda belirli firmaların çalışmaları olduğunu ifade etti. 2022 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne Gambiya'nın ev sahipliği yapacağını ve bu minvalde gerçekleştirilecek projelerle de Türk firmalarının ilgilendiğini belirten Yüceer, Türk Hava Yolları'nın Banjul'a başlattığı uçuşlarda Banjul Havalimanı'nın kullanımı hususunda talepleri olduğunu ve bu konuda Sayın Cumhurbaşkanından destek beklendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Barrow ise Türk heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında, Türkiye'ye 2018 yılı Şubat ayında geldiğini ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin son derece olumlu seyrettiğini belirtti. Ülkesinin zor dönemlerinde desteğini esirgemediği için Türkiye'ye teşekkür eden Barrow, Büyükelçi Yüceer tarafından ifade edilen firma taleplerine yönelik olarak ilgili kurumlara talimat verileceğini söyledi.
Gambiya Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanı Sn. Mamadou Tangara'nın ülkemizi resmi ziyareti vesilesiyle gerçekleştirilen çalışma yemeğine Bakan Tangara'nın yanısıra Gambiya Hükümeti Genel Sekreteri ve Kamu Hizmetleri Başkanı Ebrima Ousman Camara, Gambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kemesseng Jammeh, İslam Zirvesi Sekreteryası Genel Müdürü Lamin Sanneh, Gambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Sering Njie, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcıları Fatih Volkan Kazova ve Erhan Barutoğlu, Kazova Yapı Genel Müdürü Serdar Özer, Yenigün İnşaat İş Geliştirme Uzmanı Tamer Yetişir ve Dorçe Prefabrik Yapı İş Geliştirme Uzmanı Tülay Zengin katılım sağladı.
Çalışma yemeği vesilesiyle Türk iş insanları bir araya gelmekten son derece mutlu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Bakan Tangara; iki ülke arasında varolan ticaret hacminin 2018 yılı itibariyle 45 milyon dolar düzeyinde olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını, Türk Hava Yolları'nın 26 Kasım 2018 tarihinde Banjul'a başlattığı uçuşların ticari ilişkilerde pozitif bir ivme yaratacağını ve seferlerin haftada üçe çıkmasının planladığını ifade etti.
İslam Zirvesi Sekreteryası Genel Müdürü Lamin Sanneh ise, Gambiya'nın 2019 yılı İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığını üstleneceğini ve bu bağlamda Ekim ayı sonunda gerçekleştirilecek İslam Zirvesi hazırlıkları kapsamında ihtiyaç duyulan konferans merkezi, otel, yol ve havalimanı terminali projeleri konusunda Türk firma temsilcilerine bilgi verdi. Halihazırda Türk firmalarının bahsekonu projelerle ilgilendiğini, bazı firmalarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve şu anda değerlendirme aşamasında olduklarını ifade etti.
Gambiya'nın sadece bu projelerle değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Tangara, ülkede birçok alanda, özellikle tarım, inşaat, taşımacılık ve enerji sektörlerinde fırsatlar olduğunu ve Türk yatırımcılar için Gambiya'nın cazip bir pazar olabileceğini vurguladı.
Türkiye-Gambiya İş Konseyi organizasyonu ile 12 Şubat 2018 tarihinde, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow'un Türkiye'ye resmi ziyareti çerçevesinde çalışma toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul'da yapılan toplantıya; T.C. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak ve birçok Türk firma temsilcisi katılım sağladı.
Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç'in konuşması ile başlayan çalışma yemeği; DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ve Gambiya Ticaret, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Dr. Isatou Touray'ın gerçekleştirdiği konuşmalar ile devam etti. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey temasların ticari bağları artıracağını belirterek; Türkiye ve Gambiya arasında ciddi bir iş potansiyeli mevcut olduğunu ve bunu kullanmak için birlikte güzel çalışmalar yapmak gerektiğini dile getirdi. Toplantı çerçevesinde, Gambiya'da özellikle havacılık, turizm, tarım ve sağlık sektörlerinde yatırım gerçekleştirmek için büyük fırsatlar olduğu vurgulandı.
Türk-Gambiya İş Konseyi tarafından 3 Haziran 2014 tarihinde İstanbul, TOBB Plaza’da 09.30-15.00 saatleri arasında Gambiya Ticaret, Sanayi, İstihdam ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Sayın Abdou Kolley ve beraberindeki heyetin katılımlarıyla Gambiya Yatırım ve Ticaret Olanakları Forumudüzenlenecektir.
Gambiya son yıllarda mali, finansal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği reformlar sonrasında makroekonomik istikrarı sağlamış ve son altı yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 5-6 oranında büyüme sergilemiştir. Ülkede özellikle tarım, balıkçılık ve turizm gibi pek çok sektörde önemli yatırım fırsatları bulunmaktadır. Etkili bir liman sistemi ve havayolu ağına sahip ülke, tüm Batı Afrika için mal ve hizmetlerin ithalat, yeniden ihracat ve dağıtımında tercih edilen bir konumdadır.
Ülkedeki tarım, balıkçılık, turizm, enerji, paketleme sektörleri başta olmak üzere mevcut yatırım olanaklarına ilişkin Sayın Bakan ve Gambiya Yatırımları ve İhracatı Destekleme Ajansı (GIEPA) yetkilileri ve Gambiya özel sektör temsilcileri ile ikili görüşme imkanı sunacak söz konusu toplantıya katılmak isteyen firmalarımızın ekte yer alan katılım formunu eksiksiz doldurarak 2 Haziran 2014 Pazartesi gününe kadar DEİK’e (İlgili Kişi: Berat Oğuz, Tel: 0212339 5005, E-mail:afrikabolgesi@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.
Not:
- GIEPA tarafından iletilen Gambiya’daki Proje Fırsatlarına ilişkin bilgiler ile Gambiya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iletilen özel sektör işbirliği teklifleri https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4796 linkinde yer almaktadır.
- Toplantı dili İngilizcedir.
Ek 1: Katılım Formu
Ek 2: Taslak Program
Ek 3: Katılımcı Listesi
Ek 4: GIEPA- Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi öncelikli olan ürünler
Türkiye-Gambiya İş Forumu, TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstahdam Bakanı Abdou Kolley, DEİK Türk Gambiya İş Konseyi Başkanı Emir Kanpulat ve iki ülke işdamlarınının katılımıyla 12 Şubat 2014 tarihinde, İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan DEİK / Türk-Gambiya İş Konseyi Başkanı Emir Kanpulat son dönemde iki ülke arasındaki resmi ziyaretler sayesinde karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasının iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri de ilerlettiğini söyledi. Konsey olarak Gambiya'daki yatırım projelerine Türk Eximbank'ın kredi desteğinin sağlanması hususunda girişimlerini sürdürdüklerini belirten Kanpulat, THY'nin Banjul'a doğrudan uçuşlarının başlatılmasının da iş konseyinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını, iki ülke arasındaki mevcut 35 milyon dolar düzeyindeki ticaret hacminin 100 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Türkiye-Gambiya İş Forumu’nda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak Gambiya ile tüm seviyelerde etkin işbirliği kurmak istediklerini, Gambiya’nın dışarıdan temin ettiği günlük tüketim ve sanayileşmesi için gereken tüm sanayi ürünlerini Türkiye’den sağlayabileceğini bildirdi. Gambiya'nın bizim için limanı ve havaalanıyla Batı Afrika’da bir re-eksport merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu, ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde ciddi lojistik ve ulaşım engelleriyle karşı karşıya bulunduğumuzu, bu engellerin başında, enerji sorunu, depolama zorlukları, liman hizmetlerindeki bir kısım yetersizliklerin gelmekte olduğunu belirten Sayın Hisarcıklıoğlu, bu sorunların aşılması için, Banjul Uluslararası Havaalanı’nın modernizasyonu ve yeni bir havaalanı inşası, Banjul Uluslararası Deniz Limanı’nın modernizasyonu, Banjul çevresinde otoyol inşası, Gambiya kıyı şeridi ile iç bölgeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu inşası gibi ulaşım altyapısı projeleri ile termik santral inşası, güneş panellerinin yaygınlaştırılması gibi enerji sektöründeki projeleri birlikte hayata geçirebileceğimizi ifade etti.
Dünya nüfusunun hızla artmasıyla tarım sektörü ve Afrika ülkelerinin tarımsal arazilerinin önem kazandığına işaret eden Sayın Hisarcıklıoğlu, bu bağlamda Türkiye’nin sahip olduğu ileri tarım tekniklerinin, özellikle sulama teknolojilerinin Gambiya’da uygulanmasının Gambiya’nın gıda güvenliğine önemli katkı sağlayacağını düşündüğünü belirterek Gambiya’nın üretmekte olduğu mango, domates, yer fıstığı gibi tarımsal ürünlerin dünya standartlarında temizlenmesi, işlenmesi ve ambalajlanmasına ilişkin ortak yatırımlar ile hem Gambiya’nın gıda güvenliğine katkı sağlayabileceğimizi, hem de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine destek olabileceğimizi; Gambiya sahillerinin sahip olduğu potansiyelin kullanımı ve balık işleme tesislerinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade etti. Halihazırda oldukça mütevazi bir şekilde gelişen ikili ilişkilerin en yakın zamanda çok daha ileri boyutlara ulaşmasını dileyen Sayın Hisarcıklıoğlu, DEİK bünyesinde geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan Türk-Gambiya İş Konseyi’nin ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere çıkması için çalışacağını bildirdi.
İş forumunda konuşma yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Çin ve Hindistan'la birlikte Afrika'nın 3 stratejik ortağından biri olduğunu söyleyerek, bunun sebebinin öncelikle hükümetimizin Afrika açılımının son derece verimli geçmesi ve Afrika ülkeleriyle oluşturduğumuz bağlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki diplomatik temsilcilik sayısını 35'e çıkardığını ve THY'nin Afrika'nın birçok şehrine uçmaya başladığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, tüm Afrika ülkelerinde işadamlarımız bulunduğunu, atmamız gereken adımlar olduğunu, Gambiya ile 35 milyon dolarlık ticaret hacminin Türkiye'nin lehine olduğunu, bunun potansiyelimizin altında bulunduğunu, bu potansiyeli nasıl geliştirebileceğimiz ve iki taraf arasında nasıl denge kurabileceğimizin çalışmalarını yapmamız gerektiğini ifade etti.
Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstihdam Bakanı Abdou Kolley ise, Gambiya olarak Türkiye'yi dost ve kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi. İki ülke arasında 34 milyon doların üzerinde ticaret hacmi olduğu bilgisini veren Kolley, yatırımların korunması ve çifte vergilendirme anlaşmalarının imzalanması sayesinde her iki ülkenin fırsatlardan yararlanabileceğini kaydetti. İşbirliği forumlarını son derece önemsediklerini dile getiren Kolley, Gambiya'da yatırım için makroekonomik istikrarın çok önemli olduğunu dile getirdi. Gambiya hükümetinin iş ve yatırım olanaklarının kolaylaştırılmasını sağladığını vurgulayan Kolley, Türkiye ile olan ticari ilişkilerinin artacağına inandıklarını ifade etti. Gambiya'nın stratejik bir konuma sahip olduğunu anımsatan Kolley, ülkenin Amerika'ya ve Avrupa'ya yakın olduğunun altını çizdi. Kolley, Gambiya'nın Afrika'nın kapısı olarak önemli bir ülke olduğunu belirterek zengin doğal kaynakları bulunduğunu, yağ ve maden konusunda da zengin bir ülke olduğunu, vergi açısından da çok büyük kolaylıklar sağlandığını, Türkiye'ye de bu konuda destekler vermeye hazır olduklarını belirterek iş dünyasına bu büyük fırsatlardan yararlanmaları yönünde çağrıda bulundu.
Konuşmalarından ardından Erenport firması ile Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstihdam Bakanlığı arasında Gambiya'da 30 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulmasına ilişkin İyiniyet Anlaşması imzalandı.