Türkiye-Kenya İş Konseyi, Ömer Karadeli başkanlığında, T.C. Nairobi Büyükelçisi Subutay Yüksel ile toplantısını 13 Aralık 2022 tarihinde Nairobi'de gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi için İş Konseyi'nin ticari diplomasi faaliyetleri değerlendirildi.
Türkiye-Kenya İş Forumu, Türkiye-Kenya İş Konseyi ve Türkiye-Kenya İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (KNCCI) iş birliğinde Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Ömer Karadeli, KNCCI Başkanı Richard Ngatia, Kenya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ken Ondti ve firma temsilcilerinin katılımlarıyla 1 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Forumda, Türk ve Kenyalı iş insanlarının katılımıyla ikili iş görüşmeleri düzenlendi.
Türkiye-Kenya İş Konseyi, Ömer Karadeli başkanlığında, Kakamega Valisi Oparanya ile toplantısını 11 Mayıs 2022 tarihinde Nairobi'de gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi ele alındı.
Türkiye-Kenya İş Konseyi, Ömer Karadeli başkanlığında, T.C. Nairobi Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu ile toplantısını 24 Mart 2022 tarihinde Nairobi'de gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ele alındı.
Türkiye-Kenya İş Konseyi, Ekonomik Durum Değerlendirmesi ve Gelecekteki İş Birliği Fırsatları Webinarı, T.C. Nairobi Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu, Kenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Johnson Mogoa K. Ondieki, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Gökhan Gül, Kenya Ticaret Odası Başkanı Richard NGATIA'nın katılımlarıyla 1 Eylül 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Webinarda, ikili ticarette güncel ve gelecekteki yatırım ve iş birliği fırsatları değerlendirildi.
Türkiye-Kenya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 16 Eylül 2019 tarihinde, Kenya Turizm Bakanı, Türkiye-Kenya İş Konseyi üyeleri ve turizm ile ilgilenen firmaların bir araya getirilmesi amacıyla Kenya Turizm ve Doğal Yaşam Bakanı Najib Balala ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke arasında turizm sektöründeki olası iş birlikleri değerlendirildi ve TÜRSAB tarafından Türkiye turizmine ilişkin sunum gerçekleştirilerek, Türkiye turizmi hakkında önemli noktalar aktarıldı.
Türkiye-Kenya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 25 Nisan 2019 tarihinde T.C. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
DEİK yapısı ve iş konseyleri hakkında bilgilendirmede bulunulan toplantıda İş Konseyi Başkanları, ülkeler hakkında güncel değerlendirmelerini ve Türkiye ile olan ticari ilişkilerle ilgili bilgileri paylaştı.
Kurulumuz organizasyonu ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğinde 29 Ocak – 01 Şubat 2019 tarihleri arasında Kenya'ya yönelik bir ticari heyet programı düzenlenecek olup; başkent Nairobi'ye ziyaret kapsamında Türkiye-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı, ikili iş görüşmeleri, proje sunumları ve ilgili kurum-kuruluşlar ile toplantılar gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Kenya Hükümeti, ekonomik kalkınma için "The Big Four" planını açıklamış olup, Kenya'nın 2030 yılına kadar yıllık %10'luk bir ekonomik büyüme oranını yakalamayı ve sürdürmeyi hedeflediği belirtilmiştir. Kenya Hükümeti'nin anılan program kapsamında, özellikle gıda sanayii, toplu konut, imalat sanayii ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerine her türlü teşvik ve yardım yapacağı açıklanmıştır.
Kenya'nın 80.367 kilometrekarelik yüzölçümü ve 45 milyon nüfusu ile Doğu Afrika'nın ulaşım, finans ve idare merkezidir, 2017 yılında Gayri Safi Milli Hasıla %5,9 oranında artış göstererek 75,1 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. 2020 yılında Kenya nüfusunun 52 ve 2030 yılında 63,2 milyona ulaşması beklenmektedir. Satın alma gücü paritesine göre 2020 yılında kişi başı gelirin 2.930 dolara ve 2030 yılında 5.650 dolara ulaşması öngörülmektedir. Kenya'nın bölgesel bir merkez olması ile 120 milyon tüketiciye sahip Doğu Afrika Birliği (EAC) pazarına ve 400 milyon tüketiciye sahip Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarına (COMESA) erişim imkanı sağlamaktadır. Ayrıca, Kenya'nın Mombasa limanı, Doğu Afrika'nın en büyük ticaret kapısı olarak görülmekte olup, Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri ile gümrüksüz ticaret yapılabilmektedir.
Bu çerçevede; kısıtlı katılımlı düzenlenecek ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin, 31 Aralık 2018 Pazartesi günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/814/11910 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurarak, dekontu DEİK'e (İlkimeylül Biçer, e-posta: africa@deik.org.tr, tel: 0212 339 50 70) iletmeleri rica olunur.
Türkiye-Kenya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 10 Mayıs 2018 tarihinde, Kenya 2030 Vizyonu Uygulama sekretaryasından Kenya Planlama Bakanlığı Müsteşarı Julius Monzi Muia başkanlığındaki heyetin Türkiye'yi ziyareti vesilesi ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, Türkiye-Kenya İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, sağlık turizmi, danışmanlık, inşaat ve dış ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren DEİK üyesi firma temsilcileri katılım sağladı.
Toplantıda, Kenya'nın öncülük ettiği Doğu Afrika'daki entegrasyon çabalarının, bölgede istikrarın sağlanması ve bölgenin zenginleşmesi için son derece anlamlı olduğu vurgulandı.
Türkiye-Kenya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 8 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu ve Kenya Milli Sanayi ve Ticaret Odası (KNCCI) Başkan Yardımcısı James Mureu'nun katılımları ile Türkiye-Kenya İş Forumu gerçekleştirildi.
Toplantıda Kenya'nın Doğu Afrika'daki konumu ile bölgede istikrar için önemli bir ülke olduğu, Türkiye olarak Doğu Afrika ile ekonomik ilişkilerimizin daha ileri seviyelere çıkmasına önem verildiği belirtildi.
Türkiye-Kenya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 22 Mart 2018 tarihinde Dünya Bankasının Afrika'da öncelik verdiği sektörler ve projelerin tanıtıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Dünya Bankası Afrika Projeler Lideri Gökhan Akıncı ve İş Konseyi'nin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda; Dünya Bankasının hükümetlere ve özel sektöre verdiği proje destekleri ile yatırımcıyı ilgili ülkelere çekme istediğine, bu doğrultuda özellikle serbest bölgelerin kurulmasına büyük önem verildiğine dikkat çekildi. Kenya'da tekstil, deri, agri-business projelerinin desteklendiğine ve gerçekleştirilen projelerin çevreye uyumluluğuna önem verildiği yönünde bilgilendirme yapılan toplantıda; Somaliland'de yeni açılacak olan liman ile birlikte 800 hektarlık bir alan üzerine kurulacak bir serbest bölge projesinin destekleneceği ifade edildi.
Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Kiema Kilonza ile 4 Mart 2015 Çarşamba günü, Holiday Inn İstanbul Airport Otel’inde 10:30-14:00 saatleri arasında bir çalışma yemeği düzenlenecektir.
Doğu Afrika’nın en gelişmiş ülkesi olan Kenya, istikrarlı ekonomisi ve bölgesel bir merkez olması sebebiyle yabancı yatırımlar için büyük potansiyel teşkil etmektedir. Tarım ve hayvancılık, ülkenin GSYİH’sinin %30’unu oluşturmakta olup, ihracat gelirlerinin %60’ı da tarım ürünlerinden elde edilmektedir. Kenya’nın enerji sektöründe ise büyüme beklentisi mevcuttur. Ülke, bölgedeki en yüksek yenilenebilir enerji oranına sahiptir. Ülke, ekonomik büyümeye katkı sağlayacak alternatif enerji kaynakları oluşturmak amacıyla jeotermal kaynaklarından da yararlanmaktadır. Ayrıca son yıllarda gerçekleştirilen petrol yatağı keşifleri sayesinde Kenya, 6-7 yıl içerisinde petrol üretimine de başlamayı hedeflemektedir. Kenya’nın altyapısı ise büyüyen ekonominin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Bölgede önemli bir nakliye koridoru ve taşımacılık arteri görevi görmesi nedeniyle de Kenya’da, altyapı sektöründe pek çok iyileştirme ve inşa projeleri yer almaktadır. Kenya ayrıca çok taraflı ve ikili ticari anlaşmaları ve COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Doğu Afrika Topluluğu’na üyelikleri sayesinde çok geniş bir pazara açılım imkanı sunmaktadır.
Kenya’daki Kamu-Özel Sektör ortaklığıyla yapılacak projeler ile bilgilerin sunulacağı söz konusu çalışma yemeğine katılmak isteyen üyelerimizin http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/40/16 bağlantısında yer alan katılım formunu eksiksiz doldurmaları ve 70 TL katılım ücretinin DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri adına İş Bankası Beyoğlu Şubesi (1011) TR16 0006 4000 0011 0111 7015 26 IBAN numaralı hesaba yatırıldığını gösteren dekont ile birlikte en geç 2 Mart 2015 Pazartesi gününe kadar DEİK’e (e-posta: afrikabolgesi@deik.org.tr, Tel:0212 339 50 70) iletmeleri gerekmektedir.
Saygılarımızla,
Taslak Program:
10.30-11.00: Kayıt
11.00-11.15: Konuşma- Dr. Ali Nahit Bozatlı Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı
11.15-11.45: Kamu-Özel Sektör Projeler Sunumu- Ankara Kenya Büyükelçisi Kiema Kilonza
11.45-12.30: Soru-Cevap
12.30-14.00: Öğle yemeği
DEİK Koordinasyonunda 4 Mart 2015 tarihinde HolidayInn Airport Oteli’nde 10.30-14.00 saatleri arasında Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Kiema Kilonza’nın katılımıyla çalışma yemeği gerçekleştirildi.
Sağlık, inşaat, mobilya, enerji, madencilik ve çelik sanayi sektörlerinden yaklaşık 40 kişinin katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasında Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Dr. Ali Nahit Bozatlı, DEİK’i katılımcılara anlatıktan sonra Türkiye-Kenya İş Konseyi olarak iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı amaçladıklarını kaydetti. 2014 yılında Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında yapılan Türkiye-Kenya İş Forumu’nun iki ülkenin işadamları/kadınları arasında iş olanaklarını keşfetme fırsatı sunduğunu, Kenya’da da bir İş Forumu düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.
İşadamı ve aynı zamanda siyasetçi kimliğine sahip Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Kiema Kilonzo, Kenya’daki yatırım fırsatlarına ve kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılacak projelere ilişkin sunum yaptı. Sunumunda Kenya’nın demografik, sosyal ve ekonomik yapısına değin sayısal veriler paylaşan Kilonzo, Kenya’nın elverişli bir yatırım ortamına sahip olduğunu ve bunu sağlayan temel faktörleri katılımcılara aktardı. Sonrasında turizm, tarım, altyapı, üretim, inşaat, enerji, madencilik, bilgi ve iletişim teknolojisi alanındaki yatırım imkanlarını detaylı şekilde anlatarak sunumunu tamamlandı.
Sunum sonrasında soru-cevap kısmına geçildi.
Türk-Kenya İş Konseyi Ortak Toplantısı, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’nın katılımlarıyla, 9 Nisan 2014 Çarşamba günü, İstanbul’da düzenlendi. DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut’un başkanlık ettiği toplantıya, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, T.C. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kenya Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Amina Mohamed, Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kiprono Kittony, Türk-Kenya İş Konseyi Başkanı Dr. Ali Nahit Bozatlı ve Kenya-Türk İş Konseyi Başkanı Abdulwalli Shariff ile otomotiv, bilgi ve iletişim sistemleri, reklam ve tanıtım, turizm, danışmanlık, gayrimenkul, inşaat ve dış ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işadamları heyeti katıldı.
Programın ilk kısmında, Türk ve Kenyalı özel sektör temsilcilerinin bir araya geldikleri ikili görüşme toplantıları gerçekleştirildi. İkili görüşmelerin ardından çalışma yemeği düzeninde devam eden programın açılış konuşmasını T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci gerçekleştirdi. Konuşmasında, Kenya Cumhurbaşkanı Sayın Uhuru Kenyatta başkanlığındaki heyetin bir gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün huzurunda 10 anlaşma imzaladığını hatırlattı. Sayın Bakan, güvenlikten enerjiye, yatırımdan kültür ve turizme kadar çeşitli alanlarda imzaladıkları anlaşmalarla yasal zemini güçlendirilen ikili ilişkilerin çok daha sağlıklı temeller üzerinde yükseleceğini ifade etti. İş adamları için büyük bir önemi bulunan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasıyla Kenya'daki Türk yatırımcıların haklarının koruma altına alındığını kaydeden Sayın Bakan, anlaşmaların Kenya için de büyük avantajlar doğurduğunu söyledi. Nisan sonu ya da Mayıs ayı başında Kenya'ya geniş katılımlı bir iş gezisi düzenleneceğini açıkladı. Afrika'da 35’e çıkan büyükelçilik sayımızın 2014 yılı sonu itibarıyla 39'a çıkarmayı hedeflediklerini iletti. Sayın Bakan, Türkiye'nin Afrika ve Kenya konusundaki politikalarına ilişkin olarak, Afrika'yla olan dış ticaret hacmimizin toplam 3 milyar dolarken bugün itibarıyla 23 milyar doları aştığını aktardı. Bu tür gelişmeleri Kenya ile olan ticaretimizde de görmek istediklerini, mevcut ikili ilişkilerin son derece yetersiz kaldığını dile getirdi. Bu çerçevede, 2015 için bir hedef koymak istediklerini, bu rakamı da 500 milyon dolar olarak belirlediklerini aktardı. Türk Hava Yolları'nın (THY) Afrika'da 25 ülkede 36 noktaya uçuş yapan bir konuma ulaştığını belirten Sayın Bakan, bu uçuşların iş hacmini artıran önemli gelişmelerden olduğunu söyledi. Türk müteahhitlik sektörünün Çin'den sonra dünyada 2. sırada olduğunu anımsattı. Sektörün şu anda sürdürmekte olduğu işlerin toplam tutarının 280 milyar doları aştığı bilgisini verdi. Sektörün Kenya'daki alt yapı yatırımları için çok önemli işler üstlenebileceğini belirten Bakan, Başbakanımızın da talimatlarıyla Kenya’daki bu işleri müteahhitlerimizin alması için Eximbank kredileriyle desteklemeyi düşündüklerini ve bunu hedeflediklerini belirtti.
Türk-Kenya İş Konseyi Başkanı Ali Nihat Bozatlı yaptığı konuşmada, Kenya’nın istikrarlı seyreden ekonomisi ile Türk yatırımcılarına pek çok alanda güvenli iş fırsatları sunduğunu söyledi. Bozatlı toplantı öncesi gerçekleştirilen ikili görüşmeler ile sağlanan ortam gibi, sektörel odaklı ortamlar yaratarak iki ülke işadamları arasındaki işbirliklerini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Kenya-Türk İş Konseyi Başkanı Abdulwalli Shariff konuşmasında, her iki ülke hükümetlerine de özel sektöre verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Önceki gün imzalanan İş Konseyi Kuruluşu Mutabakat Zaptı ile YKTK’nın Türk ve Kenyalı işadamları için büyük bir fırsat olduğunu, müzakereleri devam eden Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve TSE ile Kenya Standardlar İdaresi arasında Teknik İşbirliği Anlaşmalarının da yakın zamanda imzalanmasını ümit ettiklerini belirtti. Bu anlaşmaların ticarette yaşanan gecikmeleri önleyeceğini umduklarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’ye girişte Kenyalı işadamlarına uygulanan vize prosedürlerinin kolaylaştırılmasını talep ettiklerini söyledi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Şerafettin Aşut konuşmasında, Cumhurbaşkanının ziyaretinin, Kenya ile ilişkilerimizin ve Afrika kıtasıyla stratejik ortaklığımızın güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Türkiye olarak genelde Afrika ile, özelinde ise Doğu Afrika ile ekonomik ilişkilerimizin daha ileri seviyelere çıkmasına özel önem verdiğimizi belirten Aşut, Kenya’nın öncülük ettiği Doğu Afrika’daki entegrasyon çabalarının bölgede istikrarın sağlanması ve bölgenin zenginleşmesi için son derece anlamlı olduğunu belirtti. Aşut ayrıca, bir gün önce imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın (YKTK) Kenya’daki halen 50 milyon dolar seviyesindeki yatırımlarımızı daha da ileri seviyelere çıkaracağını ve Türk iş dünyası olarak Kenya yetkililerinin de desteği ile Kenya’yı küresel değer zincirinde daha ileri seviyelere çıkaracak yatırımlar yapmak istediklerini dile getirdi.
Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kiprono Kittony konuşmasında, her iki ülkenin de sahip olduğu olanaklar ile birbirini tamamladığını ve bir sinerji oluşturduğunu söyledi. Kenya’nın ve Doğu Afrika bölgesinin Türkiye için çok uygun bir partner olduğunu, Kenya özel sektörünün hükümetleri ile uyumlu bir şekilde çalıştığını, önceliklerinin tüm uygulamaları işadamları için kolay bir hale getirmek olduğunu aktardı. Kenya’nın GSYİH’sinin 2014 yılında % 5’lik bir büyüme sergilediğini gördüklerini ve önümüzdeki bir kaç yıl da bu büyüme hızını koruyacağını tahmin ettiklerini iletti. Türkiye ile ticari ilişkilere bakıldığında Türkiye’nin turizm, tarım ve imalat sektörlerinde aktif olduğunu ve Afrika pazarına hızlı bir giriş yaptıklarının görüldüğünü dile getirdi. Kenya ürünlerinin de Türkiye pazarına girişi konusunda çalıştıklarını belirtti. Özellikle çay gibi tüketim mallarının Kenya’dan Türkiye pazarına getirilmesi konusunda girişimlerde bulunduklarını anlattı.
T.C. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı konuşmasında, önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek Kenya ziyaretlerinde dünyanın en büyük eğitim teknolojileri projesi olan Fatih Projesi’nin birikim ve deneyimlerini paylaşacaklarını, öğrencilerin bilgisayar destekli eğitim görmelerini sağlamanın yollarını görüşeceklerini dile getirdi.
Kenya Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Sayın Amina Mohamed konuşmasında, Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası’nın da en yakın zamanda bu faydalı etkinliğin devamı niteliğinde bir toplantı hazırlayacaklarını ve böylelikle bu toplantıda temin edilen bağlantıları geliştirme olanağı bulunacağını dile getirdi. Kenyalı öğrenciler için Türkiye’den sağlanan bursların sayısının da artırılmasını umut ettiklerini dile getirdi ve Kenyalı öğrencilere sağlanan destek için Milli Eğitim Bakanımıza teşekkür etti.
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ise kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1968'den bu yana ilişkilerin güçlü bir ortaklık ve halklar arasında kalıcı bir iyi niyet şeklinde geliştiğine işaret etti. Sayın Kenyatta, Kenya’nın, Doğu Afrika'da yatırımlar için tercih edilen cazibe merkezi olarak kendisini konumlandırmış olduğunu ve bölgenin ekonomi, ticaret ve yatırım merkezi haline geldiğini belirtti. Sayın Cumhurbaşkanı ülkesine en çok Çinli müteahhitlerin geldiğini söyleyerek, Türk müteahhitlerini de ülkelerinde görmekten mutluluk duyacaklarını söyledi. Kenya'da sadece yüzde 35'lik bir nüfusa elektrik sağlayabildiklerini belirten konuk Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde 85-90'lara çıkarmak istediklerini, Türk hükümetinin işadamlarını desteklemesi halinde bu konuda Türk özel sektörüne fırsat doğabileceğini ekledi. Kenya’ya düzenlenmesi öngörülen heyet ziyareti sırasında çok daha geniş bir Kenyalı işadamı kitlesi ile Türk işadamlarını buluşturacaklarını belirten Sayın Kenyatta, bunun herhangi bir Avrupa ülkesine yaptığı ilk ziyaret olduğunun altını çizerek bu ziyaretinin iki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusundaki potansiyeli gösterdiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Kenya Cumhurbaşkanı Sayın Uhuru Kenyatta’nın Cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin 1. yıldönümü vesilesiyle pasta kesildi.
Program, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı’ndan Proje Müdürü Sayın Ahmet Cüneyt Selçuk’un “Türkiye’deki Yatırım Ortamı” başlıklı sunumu ve Kenya Yatırım İdaresi Genel Müdür Vekili Sayın Pius Rotich’in “Kenya’daki Yatırım Olanakları” başlıklı sunumu ile son buldu.