DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında Mali'nin başkenti Bamako'ya heyet ziyaretini 28-31 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi'nin Mali Ticaret ve Sanayi Odası (CCIM) iş birliği ve T.C. Bamako Büyükelçiliği koordinasyonunda geerçekleştirdiği ziyarette, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo, Mali Ticaret ve Sanayi Odası (CCIM), Mali Yatırım ve Teşvik Ajansı (API Mali), Mali Ulusal Elektrik Dağıtım Şirketi (EDM SA), Mali Tekstil Geliştirme Şirketi (CMDT) ve Mali Müteahhitler Birliği (OPECOM), Mali Ulusal Patronlar Konseyi (CNPM) ve Batı Afrika Girişimciler Ağı (REAO Mali) ile toplantılar gerçekleştirildi.
Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile Görüşme, 29 Ekim 2024
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile toplantısını, T.C. Bamako Büyükelçimiz Efe Ceylan'ın katılımlarıyla 29 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo, Türk iş insanlarının ziyaretini olumlu karşılayarak, Türk yatırımcılarının Mali'de daha fazla yer almasını arzu ettiklerini ifade etti.
T.C. Bamako Büyükelçisi Efe Ceylan, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin sağlam temellere dayandığını belirterek, ticari ilişkilerin güçlendirilebileceğini ve Türkiye'nin Mali ile ekonomik iş birliğini daha ileriye taşımak konusundaki kararlılığını da dile getirdi.
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Savaş Geyik ise, Türk iş dünyasının altyapı, konut inşaatı ve tarım gibi alanlardaki tecrübelerini Mali'de değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.
Toplantıda, iş insanları firma tanıtımlarını yaparak, Mali'deki fırsatlar hakkında beklentilerini ifade ettiler.
Chambre de Commerce et d'Industrie du Mali - CCIM ile Toplantı
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, CCIM Başkan İkinci Yardımcısı Mamadou Tieni Konate'nin Toplantısını 29 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi. DEİK ve CCIM üyeleriyle karşılıklı iş fırsatları üzerinde görüşmeler yapma imkanı bulunan toplantıda, Türkiye ile Mali arasındaki ticari iş birliğinin derinleştirilmesi ele alındı. İkili iş potansiyelinin artması için ortak bir vizyon oluşturulan toplantıda, iki ülke iş dünyası için sektörel iş fırsatlarının keşfedilmesi hedeflenerek, 2025 yılında İstanbul'da Türkiye-Mali İş Forumu düzenlenmesi değerlendirildi.
l'Agence pour la Promotion des Investissements du Mali (API Mali) ile Toplantı
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Mali Yatırım Promosyon Ajansı'nda (API Mali) Genel Müdürü Mamadou N'diaye, Strateji ve Ortaklık Sorumlusu Abou Diallo, Yatırım Teşvik ve Kolaylaştırma Direktörü Ibrahim Touré, Tanıtım Sorumlusu Ibrahim Sangho, Aftercare Sorumlusu Mohamed Ag Zeidan ve İletişim Sorumlusu Aly Ould Elbekaye ile toplantısını 29 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
Mali'nin binlerce yıllık tarihi mirasına değinen API Mali yetkilileri, ülkenin zengin doğal kaynakları arasında yer alan pamuk, altın, lityum ve petrol gibi değerli madenlerin stratejik önemini vurguladı. 43 milyon hektarlık işlenebilir arazinin yalnızca 10 milyon hektarının kullanıldığını belirterek, tarım sektörünün büyük bir potansiyele sahip olduğunun altı çizildi.
API Mali Teşvik Departmanı Sorumlusu Ibrahim Sangho, Mali'deki yatırım ortamına ilişkin sunum yaptı. Toplantı, soru-cevap şeklinde devam etti.
Conseil National du Patronat Malien - CNPM ile Toplantı
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Patronat Konseyi CNPM Üçüncü Başkan Yardımcısı Sidi Dagnoko ve Genel Sekreter Keita Zeinabou Sacko ile toplantısını 29 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi ile CNPM arasında ticari ilişkileri teşvik etmek ve firmalar ile ekonomi kuruluşları arasında teknik ve sınai iş birliğini geliştirmek amacıyla bir iş birliği mutabakatı imzalandı.
Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığındaki heyet, Türkiye Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, T.C. Bamako Büyükelçimiz Efe Ceylan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonuna katıldı.
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi Heyeti, Mali Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanı Abdoulaye Diop, yabancı ülkelerin Mali'deki diplomatik temsilcileri, Mali'nin önde gelen iş insanları ve Mali'de faaliyet gösteren Türk yatırımcı iş insanlarıyla tanışma fırsatı buldu.
Energie du Mali - EDM SA ile Toplantı
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Mali'nin elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımından sorumlu EDM SA (Energie du Mali) şirketi ziyaretini 30 Ekim 2024'te gerçekleştirdi.
EDM SA Genel Müdürü Abdoulaye Djibril Diallo, yenilenebilir enerji ve petrol sektörlerinin özel ilgi alanlarında olduğunu vurgulayarak, Mali'de elektrik üretiminin büyük ölçüde termik enerjiden sağlandığını ve küresel piyasalardaki fuel-oil fiyat dalgalanmalarının elektrik fiyatlarını sürekli değiştirdiğini ifade etti. Elektrik üretiminde kullanmak üzere rekabetçi fiyatlarla kaliteli petrol temin edebilecekleri ortaklar aradıklarını vurguyalan Diallo, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının Mali'de büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, güneş enerjisi ekipmanlarının fiyatlarındaki düşüşün kendileri için büyük bir avantaj sağladığını, ancak en büyük sorunun yatırım için gerekli finansmanın bulunması olduğunu da sözlerine ekledi. Mali'de henüz devlet garantili alıma yönelik bir düzenleme olmadığını; ancak bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Diallo, yatırımcı kanunu ve Kamu-Özel İş birliği (PPP) kanunu bulunduğunu, Cumhurbaşkanlığında yatırımlara ilişkin ayrı bir birim olduğunu belirtti. Diallo, yabancı yatırımcıların kendi finansmanlarıyla gelerek projeleri gerçekleştirmelerini ve bunu "built-own-operate-transfer" sistemine göre yapmayı tercih ettiklerini söyledi. Otoprodüksiyon yapan şirketlerin kendi ürettiği elektriği kendilerinin tükettiklerini, ancak hiçbir firmanın üretim fazlasını EDM SA'ya satmadığını vurgulayan Diallo, piyasa elektrik arzının yalnızca EDM SA'ya ait olduğunu vurgulayarak, güneş enerjisinden elde edilen elektriğin EDM SA'ya rekabetçi bir fiyattan satılması gerektiğini ifade etti. Diallo, yılda 500 milyon litre yakıt aldıklarını ve yakıtın doğrudan limandan getirilmediğini, karayolu taşımacılığının aracı şirketler tarafından yapıldığını ve bu nedenle maliyetlerin yüksek olduğunu söyledi. Elektrik şebekesi hakkında en kapsamlı bilgiye kendilerinin sahip olduğunun altının çizen Diallo, Türk heyetine Mali'de yatırım yapmayı düşünmeden önce kendilerine danışmalarının faydalı olacağını hatırlatarak, güneş santrali yatırımı yapmak isteyen firmalarla ortak iş yapabileceklerini belirtti. Diallo, güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalarla bilgi paylaşımında bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
T.C. Bamako Büyükelçimiz Efe Ceylan, yakıtın Konakri Limanı'ndan taşınabileceğini ve bu limanın niteliklerinin böyle bir işlem için ideal olduğunu belirtti. Türk yatırımcıların fabrika kurmayı planlamaları halinde, elektrik konusuna dikkat etmeleri ve hangi bölgede kesintisiz elektrik imkânından yararlanabileceklerini araştırmaları gerektiğini vurgulayan Ceylan, Malili bir girişimcinin Bamako'ya 500 km uzaklıkta bir yere mezbaha kurduğunu; ancak elektrik sorunu nedeniyle bu tesisi kapatmak zorunda kaldığı bilgisini paylaşmtı. Ceylan, Mali'de yatırım yapmayı düşünen firmaların EDM SA ile irtibat kurmasının faydalı olacağını aktardı.
Compagnie Malienne pour le Développement des Textiles CMDT
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Mali Tekstil Geliştirme Şirketi (CMDT) ile toplantısını 30 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi heyeti, 1968 yılında Segou'da kurulan; ancak 2019'da mali zorluklar ve eskiyen makineler nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kalan Mali'nin ilk tekstil fabrikası olan Compagnie Malienne de Textile (COMATEX) firmasını satın alma konusunu gündeme getirdi.
CMDT CEO'su Mamadou Moustapha Diarra, Mali'den satın alınacak pamuğun aynı kalitede Türkiye'ye ulaşabilmesi için destek verebileceklerini ifade eden Diarra, Mali'de pamuk üretiminin kalitesini artırmak için çalışmalar yürütüldüğünü ve asıl hedeflerinin ham pamuğu ihraç etmektense yerel tekstil sanayisinde değerlendirmek olduğunu söyledi.
Türk yatırımcılarını Mali'de iplik ve tekstil fabrikaları kurmaya davet eden Diarra, elektrik sorunlarının güneş enerjisi ile çözülmeye çalışıldığını söyledi. Mali'de yapılacak tekstil yatırımlarında 5-10 yıl gümrük muafiyeti ve çeşitli vergi avantajları sağlanabileceğini belirten Diarra, Türk yatırımcıların, Mali yatırım kanunları çerçevesinde yerel ortak olmadan şirket kurabileceğini, ancak CMDT ile yapılacak bir ortaklık (joint venture) olmaması durumunda pamuk satışında kısıtlamalar olabileceğini belirtti. CMDT, tekstil yatırımlarında pamuk tedariki konusunda garanti verememekle birlikte, ortaklık durumunda bu konuda yardımcı olabileceklerini ifade eden Diarra, iplik fabrikası kurma isteği olması durumunda Türk yatırımcılarıyla hemen ortak olabileceklerini belirtti.
Réseau des Entreprises de l'Afrique de l'Ouest REAO Mali, 30 Ekim 2024
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Batı Afrika İş Ağı Örgütü (REAO Mali) ile toplantısını 30 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi.
Batı Afrika İş Ağı Örgütü (REAO Mali) Genel Sekreteri Arassane Touare, Mali'de akaryakıt depolamanın faydalı bir faaliyet olacağına dikkat çekerek, kullanılmış motor yağının dönüştürülmesi konusunda bu bölgede potansiyel bir fırsat olduğunu ifade etti. Şu anda kullanılmış motor yağlarını yurt dışına gönderip, temizlendikten sonra geri aldıklarını aktaran Touare, motor yağı temizleme tesisi kurulması konusunda Mali'de böyle bir projeye destek vermekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.
l'Organisation Patronale des Entreprises de Construction du Mali - OPECOM ile Toplantı, 30 Ekim 2024
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, Mali Müteahhitler Birliği (OPECOM) Başkanı Boubacar H. Diallo ile toplantısını 30 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdi
Mali Müteahhitler Birliği (OPECOM) Başkanı Boubacar H. Diallo, OPECOM'un 52. kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını ve her bölgede temsilcilikleri bulunduğunu söyledi. Kamu ihalelerini takip ettiklerini ve Mali Dışişleri Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde olduklarını ifade eden Diallo, OPECOM üyelerinin yalnızca inşaat sektöründe değil, aynı zamanda hayvancılık, madencilik, nakliye ve enerji sektörlerinde de faaliyet gösterdiğini vurguladı. Diallo, Mali'de güneş enerjisiyle çalışan sulama pompaları ve hidrolik su kuyusu kazma işlerinin rağbet gördüğünü aktardı.
Networking ve B2B Görüşmeler
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında, CCIM tarafından düzenlenen akşam yemeğine 30 Ekim 2024 tarihinde katıldı.
Yemekte, 20'den fazla Malili iş insanıyla DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi heyeti arasında ikili iş görüşmeleri (B2B) gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi heyeti, Malili firmalarla görüşmelerine 31 Ekim 2024 tarihinde devam etti. DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi heyeti, T.C. Bamako Büyükelçimiz Efe Ceylan ev sahipliğindeki Büyükelçilik Rezidansında akşam yemeği ve resepsiyona katıldı.
Sonuç ve Değerlendirmeler
DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi, Savaş Geyik başkanlığında Mali'nin başkenti Bamako'ya heyet ziyaretini 28-31 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamındaki toplantılarda, ikili ticari ilişkilerin gelişmesi için iş insanlarının istekliliği ile heyet ziyaretlerinin daha sık düzenlenmesi ve iş birliği potansiyelinin artırılması vurgulandı.
Türkiye-Mali İş Konseyi, Fatih Altunbaş başkanlığında Bamako heyet ziyaretini 8-10 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Ziyarette, Mali Geçici Cumhrubaşkanı Goita Assimi, Mali Cumhuriyeti Başbakanı Choguel Maiga, T.C. Bamako Büyükelçisi Mustafa Murat Onart, Mali İş Adamları Ulusal Konseyi Geçici Yönetimi, Mali Müteahhitler Birliği, Mali Ticaret ve Sanayi Odası, Üçüncü Komün Belediyesi, Mali Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Mali Savunma Bakanlığı, Mali Güvenlik ve Sivil Koruma Bakanlığı, Mali Enerji Bakanlığı ile toplantılar gerçekleştirildi. Türkiye ile Mali arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirilmesi için sektörel iş ve yatırım fırsatları değerlendirildi.
Türkiye-Mali İş Konseyi, Fatih Altunbaş başkanlığında, Mali Ankara Büyükelçisi Mohamed Aly Ag Ibrahim'i nezaket ziyaretini 9 Mart 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ve ikili ticari ilişkiler ele alındı.
Türkiye-Mali İş Konseyi, Fatih Altunbaş başkanlığında, Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Muhammed Aly AG Ibrahim ile toplantı, 4 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, iş insanları arasında bilgi alışverişinde bulunuldu.
DEİK/Türkiye - Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş ve Türkiye - Yeşil Burun İş Konseyi Başkanı Aybars Ünal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank, Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohamed Aly AG İbrahim'in ev sahipliğinde düzenlenen Mali Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü resepsiyonuna katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çok güzel giden iki ülke ilişkilerinin devamını dilediğini ve Mali'nin Bağımsızlık Günü'nün Türkiye'de ilk kez kutlanıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
DEİK/ Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş, ülkemize yeni atanan Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sn. Muhammed Aly Ag Ibrahimi'yi ziyaret etti. Yeni elçilik binasında gerçekleşen görüşmede İş Konseyi Başkanı Altunbaş, İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetleri ve önümüzdeki dönem planlamalarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Görüşülen konular arasında Bamako Havalimanının işletilmesi, hidroelektrik santrali inşaat gibi öne çıkan projeler de değerlendirildi.
Türkiye-Mali İş Konseyi organizasyonu kapsamında 16-19 Nisan 2019 tarihleri arasında, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari faaliyetlerin artırılması amacıyla Mali Heyet Programı gerçekleştirildi. Bamako şehrini kapsayan ziyarette; Mali-Türkiye İş Forumu, Türkiye-Mali İş Konseyi Ortak Toplantısı, ikili iş görüşmeleri ve kurum ziyaretleri gerçekleştirildi. 17 Nisan tarihinde gerçekleştirilen Mali Teşvik ve Yatırım Ajansı ile görüşme kapsamında, ülkedeki mevcut projelere ve yatırımlara ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Toplantıda, iki ülke arasında muhtemel iş birliği fırsatları ve bu kapsamda Mali Hükümeti tarafından sağlanan çeşitli teşvikler ve inisiyatifler ile desteklenen projeler hakkında bilgi verildi.
Aynı tarihte T.C. Bamako Büyükelçisi Murat Mustafa Onart ev sahipliğinde bir resepsiyon gerçekleştirildi. Söz konusu resepsiyonda, Mali'de bulunan Türk firmaları ile Mali'de iş yapmak isteyen 15 katılımcı bir araya geldi ve ülkede ticaret yapmak için gerekli hususlar istişare edildi. 18 Nisan'da gerçekleştirilen Mali Bakanları Ortak Toplantısı'nda ise DEİK heyet firmaları tanıtımlarını aktararak Mali'de iş yapmak istediklerini belirtti.
DEİK/Türkiye - Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş ve T.C. Bamako Büyükelçisi Sn. Murat Mustafa Onart başkanlığında gerçekleştirilen etkinliğe İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerine ek olarak, Mali ile halihazırda ticari ilişkileri olan ya da gelecekte iş yapmayı arzu eden toplam 10 farklı firma ve Mali Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aliou Dioncounda Dembele de katılım gösterdi.
Toplantıda;
· 22-23 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleşen Türkiye - Ecowas Ekonomi ve İş Forumu'na Mali Cumhuriyeti'nden 39 iş insanının katılım gösterdiği,
· 2 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Mali Cumhuriyeti'ne bir ziyaret gerçekleştirdiği ve anılan ziyarete İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş'ın da katıldığı,
· 19-21 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen I. Mali Uluslararası Sanayi Fuarı'na, onur konuğu olarak davet edilen Türkiye'den bir çok iş insanının katılım göstediği ve İş Konseyinin Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) organizasyonu ile katılım sağladığı,
· 9-10 Mayıs 2018 tarihleri arasında, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) organizasyonu ve DEİK işbirliğinde Konya'da gerçekleştirilen Türkiye - Afrika Ekonomi Forumu'na Mali Cumhuriyeti'nden iş insanlarının katılım gösterdiği,
· 10-11 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye - Afrika Ekonomi ve İş Formu'na Mali Cumhuriyeti'nden onbeş iş insanının katılım gösterdiği ve Türk iş insanları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildiği,
· Büyükelçi Sayın Murat Mustafa Onart'a Mali Cumhuriyeti‘nde aktif olarak iş yapan birçok Türk şirketinin var olduğu,
· DEİK Türkiye-Mali İş Konseyinin desteği ile Türkiye Maarif Vakfına ait Mali Cumhuriyeti'nde bulunan okul ile Çağrı Okullarının kardeş okul olması ve iki okul arasında gerekli işbirliğinin sağlanması adına çalışmalarda bulunulduğu, İş Konseyinin desteği ile okulun gerekli bakım ve onarımı yapılarak okula gerekli kitap yardımları yapıldığı, Çağrı Okullarına davet edilen Malili oniki öğrenci ve üç öğretmene Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürümüzün tanıtıldığı,
ifade edildi.
· Ayrıca, Türkiye ile Mali Cumhuriyeti arasında muhtemel işbirliği fırsatları ve bu kapsamda enerji alanında gerçekleştirecek yatırımların Mali Cumhuriyeti Hükümeti tarafından sağlanan çeşitli teşvikler ve inisiyatifler ile desteklendiği, ülkenin enerji yatırımlarına ihtiyaç duyduğu,
· Bamako'da 64 km2 lik bir alan için yapılacak olan aydınlatma ve sinyalizasyon projesinin değerlendirilmesi gerektiği,
· Mali Cumhuriyeti'nde değerlendirilmesi gereken diğer bir sektörün de altın madeni işletmeciliği olduğu,
· Mali Cumhuriyeti'nde aktif olarak hiçbir mobilya üretim fabrikasının olmadığı ve yatırım olanaklarının değerlendirilmesi gerektiği,
· Gıda sektörüne yapılacak yatırımların avantajlar barındırdığı, Mali Cumhuriyeti'nde üretilen meyvelerin modern teknoloji ile üretim yapan firmalar için gerekli hammaddeyi sağlayabileceği, özellikle üretilen mangoların meyvesuyuna dönüştürülmesi sonucunda uluslararası ticaretinin yapılabileceği,
· Sağlık sektöründe Mali Cumhuriyeti'nin çeşitli yatırımlara ihtiyaç duyduğu, bununla beraber varlığını sürdüren FETÖ bağlantılı bir hastanenin hala çalışmakta olduğu ve alternatif hastane olmaması sebebiyle kapatılamadığı,
belirtildi.
MALİ 1. ULUSLARARASI SANAYİ FUARI, 19-21 NİSAN 2018, BAMAKO
Mali Sınai ve Kalkınma Bakanlığı organizasyonunda ve Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin (UİB) milli katılımı ile Bamako Sergi Merkezi'nde 19-21 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
1. Mali Uluslararası Sanayi Fuarı'na Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ve Ekonomi Bakanlığı'ndan heyetler ile katılım sağlanmıştır. Türkiye- Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş söz konusu organizasyona heyet ile beraber 18 Nisan tarihinde Mali'ye gelerek katılım sağlamıştır.
Fuarın organizasyonunu üstlenen Uludağ İhracatçılar Birliği ile beraber Türkiye'den ekli dosyada isimleri belirtilmiş, 9 ihracatçı birlik, 5 yerli firma ve 1 vakıf katılmıştır. Fuarda 15 ülkeden yaklaşık 400 firma stant açıp ürünlerini sergilemiştir.
TÜRKİYE-MALİ İŞ KONSEYİ BAŞKANI FATİH ALTUNBAŞ'IN T.C. CUMHURBAŞKANI SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN MALİ RESMİ ZİYARETİNE KATILIMI
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'ye resmi ziyaretlerini 26 Şubat-2 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mali resmî ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş eşlik etmiştir. Bahse konu seyahat kapsamında DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Fatih Altunbaş'ta Bamako'da bulunmuştur.
Bahse konu ziyaretin sonuç raporu ekli dökümanda bilginize sunulmaktadır.
Mali Sinai ve Kalkınma Bakanı Mohamed Aly Ag'ın 89. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Türkiye'yi ziyareti vesilesiyle 18 Ağustos 2017 tarihinde İzmir'de DEİK/Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ve DEİK/Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Deniz Türkkan'ın evsahipliğinde bir çalışma yemeği düzenlendi.
Farklı sektörlerden 15 Türk firma temsilcisinin katılım gösterdiği toplantıda, konuk Bakan halihazırda tamamlanması gereken bir çok inşaat ve altyapı projesinin olduğunu ve bu projeleri Türk firmalarıyla hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. Türkiye'yi rol model ülke olarak gördüklerini ifade eden Bakan Aly Ag, Mali-Türkiye ortaklığında 2018 Mart tarihinde Bamako'da yapılması öngörülen Mali Uluslararası Sanayi Fuarı'na Türk firmalardan üst düzey katılım beklenildiğini ifade etti.
Mali Cumhuriyeti Sanayi ve Yatırım Teşviki Bakanı Sayın Mamadou Gaoussou Diarra ve beraberindeki üst düzey bürokratlar, teknokratlardan ve ilgili kuruluş temsilcilerinden oluşan heyet, 10-14 Ekim 2015 tarihleri arasında ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirecektir. Bu ziyaret vesilesiyle, DEİK organizasyonunda 13 Ekim 2015 Salı günü, Wyndham Grand İstanbul Levent Oteli’nde, 09.00-12.30 saatleri arasında Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı ve İkili Görüşmeler düzenlenecektir.
Afrika'nın en büyük yedinci ülkesi olan Mali’nin ekonomik altyapısını başlıca tarım ve balıkçılık oluşturmaktadır. Altın, uranyum ve tuz gibi doğal kaynaklara sahip olan Mali ile dış ticaret hacmimiz 2014 yılında 9.7 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 9 milyon dolarını ihracatımız oluşturmaktadır. Pamuk ve altın ithal ettiğimiz Mali, İnşaat Malzemeleri ve Makinaları, Tekstil ve Hazır Giyim, Eczacılık Ürünleri, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi, Demir Çelik Ürünleri, Elektrik Elektronik, Un ve Unlu Mamuller ve Eğitim alanlarında işbirliği fırsatları sunmaktadır.
Altyapı, sanayi ve tarım alanlarında projelerin sunulacağı söz konusu konferans, iki ülke arasında mevcut işbirliği potansiyelini ileriye taşımak, ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek adına büyük önem taşımaktadır.
Bu bilgiler ışığında, ilgilenen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/110/5470 web bağlantısı üzerinden başvurularını gerçekleştirerek, ödeme dekontunu 12 Ekim 2015 Pazartesi günü saat 12.30’a kadar DEİK’e (africa@deik.org.tr) iletmeleri rica olunur.
Katılım Koşulları:
• Katılım formuna erişim için web bağlantısı: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/110/5470
• DEİK üyesi firma temsilcileri için kişi başı katılım ücreti: 50 TL
• DEİK üyesi olmayan firma temsilcileri için kişi başı katılım ücreti: 75 TL
• Katılım ücretinin aşağıda yer alan hesaba yatırılarak ödeme dekontunun 12 Ekim 2015 Pazartesi günü saat 12.30’a kadar DEİK’e (africa@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur.
Banka : T.İş Bankası Beyoğlu (1011)
Swift : ISBKTRISXXX
Hesap Adı : Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu / Afrika
Hesap No : TR16 0006 4000 0011 0111 7015 26 (TL)
4 Şubat 2015 tarihinde Wyndham Grand Levent Oteli’nde T.C Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ve Mali Cumhurbaşkanı Ibrahim Boubacar Keita’nın katılımlarıyla Türkiye-Mali İş Forumu gerçekleştirildi.
DEİK Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak konuşmasında öncelikle DEİK’in yeni yapısı ve işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sonrasında Türkiye’nin son 10 yıldır yürüttüğü Afrika Açılım Politikası’ndan söz edip, bu politikaların sonucunda Afrika kıtasındaki Büyükelçiliklerin sayısının arttığını buna paralel olarak ekonomik ilişkilerin de ivme kazandığını vurguladı. Türkiye-Mali arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu belirten Olpak, hacmin artması için enerji tarım ve inşaat projelerine önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mamadou Tiény Konate konuşmalarında bu Forumu uzun zamandır arzu ettiklerini belirtip, Forumun kendi ülkelerinde de yapılması için gerekli adımların atılacağını dile getirdi. Türkiye’nin ülkelerinin ilk ekonomik oyuncusu olduğunu, özellikle enerji alanında yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.
T.C. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ilk defa Mali Cumhurbaşkanının Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini dile getirerek, bu ziyaretin ikili ilişkiler açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan, Forumun özel sektör için uygun ortamı oluşturmaya ve özel sektörün önündeki engelleri kaldırmaya zemin hazırladığını ifade etti. Bakan konuşmasında ayrıca sayısal verilere de yer verdi. 2014 yılında Türkiye’nin Afrika’ya toplamda 158 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, Büyükelçilik sayısının 39’a, Ticaret Müşavirlik sayısının ise 26’ya ulaştığını, 2003’te ticaret hacmi 5.4 milyar dolar iken bu rakamın 2014’te 23.5 milyar olduğunu vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin Afrika’da toplamda 6 milyar dolarlık yatırımı olduğunu, müteahhitlik firmalarının karşılığı 54 milyar dolara tekabül eden 1076 projeyi üstlendiklerini, Türk Hava Yolları’nın 27 ülkede 42 noktaya uçarak ilişkilere katkıda bulunduğunu belirtti. Bakan, Afrika kıtası dışında Mali ve Türkiye arasındaki ticarete ilişkin de bilgiler verdi. 2003’te 5 milyon dolar olan ticaret hacminin 2014 yılında 43 milyon dolara ulaştığını, ilerleyen süreçte 100 milyon dolarlık ticaret hacmini hedeflediklerini sözlerine ilave etti. Mali’nin 1 milyon hektarlık tarım arazisine ve kaliteli pamuğa sahip olduğunu, bu alanda işbirliği yapılabileceğini açıkladı. Gelişmekte olan Mali’nin altyapıya ihtiyaç duyduğunu dolayısıyla altyapı talebinin Türk müteaahitlik firmalarına fırsatlar sunabileceğinin altını çizdi. Bakan son olarak müzakereleri devam eden Serbest Ticaret ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın imzalanması ve THY’nin doğrudan Bamako’ya seferler düzenlemesi sonucunda ikili ekonomik ilişkilerin hız kazanacağını vurguladı.
Mali Yatırım ve Özel Sektör Bakanı Mamadou Gaousssou Diarra, tarım, hayvancılık, balıkçılık, sanayi, taşımacılık, sağlık, enerji, su ve madencilik alanında işbirliği yapılabileceğini belirtti. Altın üretiminde Afrika’da 3.sırada ülke olduklarını ayrıca fosfat, uranyum, magnezyum ve petrol açısından da zengin bir ülke olduklarını vurguladı. Sanayi ve inşaat alanında da potansiyel bulunduğunu, inşaat malzemelerini hammadde olarak ihraç ettiklerini dile getirdi. Son olarak ECOWAS üyesi olarak 300 milyonluk bir pazara hitap ettiklerinin altını çizdi.
Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, iki ülke arasında ticari ilişkilerin zayıf olduğu ve bunun geliştirilmesi üzerinde durduklarını, ticareti 40 milyon dolardan 500 milyon dolara yükseltilmesini hedeflediklerini belirtti. Keita, ülkesinde enereji açığı olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Hediye takdimi sonrasında, DEİK Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mamadou Tiény Konate arasında Türkiye-Mali İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı. Ardından “networking” kısmına geçildi.