Türkiye-Mozambik İş Konseyi, Temel Akgün başkanlığındaki heyet ziyaretinde, T.C. Maputo Büyükelçisi Hüseyin Avni Aksoy ve Ticaret Müşüveri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıyla Mozambik Ticaret Bakanı Silvino Moreno, Mozambik Sağlık Bakanı Armindo Daniel Tiago, karşı kanat kuruluşu CTA Başkanı Agostinho Vuma, Mozambik İçişleri Bakanlığı Temsilcileri & Mozambik Ticaret ve Sanayi Odası ile toplantılarını 15-19 Mayıs 2022 tarihleri arasında Maputa'da gerçeleştirdi. Toplantılarda, sektörel iş ve yatırım fırsatları ile İş Konseyi'nin
Türkiye-Mozambik İş Konseyi, Süheyla Çebi Karahan başkanlığında Mozambik Roma Büyükelçisi Cesar Francisco de Gouveia Junior, T.C. Maputpo Büyükelçisi Sayın Hüseyin Avni Aksoy ve Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıyla İş Konseyi Toplantısını 26 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Türkiye-Mozambik Interconnected Business: Mozambik'te Sağlık Hizmeti Fırsatları" Toplantısı, Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, CTA Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Cardoso Muendane ve Maputo Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıla 28 Ağustos 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Türkiye-Mozambik İş Konseyi, Süheyla Çebi Karahan başkanlığında Karşı Kanat CTA ile Toplantısını 28 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ele alındı.
DEİK / Türkiye – Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, 20 Kasım 2019 tarihinde, T.C. Maputo Büyükelçisi Sayın Zeynep Kızıltan ve Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıyla, Mozambik Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Sayın Mesquita'yı makamında bir ziyaret gerçekleştirdi. DEİK'in Türkiye ile Mozambik arasındaki çeşitlendirilmiş sektörlerde ikili ilişkileri güçlendirmedeki rolüne ilişkin çok etkili bir toplantı yapıldı. Ayrıca, Türk şirketlerinin ve Türk özel sektörünün, ulaştırma ve iletişime ilişkin gelişmeler ve projelere dahil edilmesi tartışıldı.
Söz konusu ziyaretin ardından 21 Kasım 2019 tarihinde heyet, Mozambik Sağlık Bakanı Nazira Vali Abdula'yı makamında ziyaret etti. DEİK'in Türkiye ile Mozambik arasındaki ikili iş ilişkilerindeki önemi vurgulandı ve Mozambik'te Türk özel sektörünün ilgilenebileceği sağlık sektöründeki potansiyeli tartışma fırsatı oldu.
21 Kasım 2019 tarihinde heyet son olarak, Dünya Bankası'nın Afrika Bölgesi ( Mozambik, Madagaskar, Mauritius, Komorlar ve Seyşeller ) Ülke Direktörü ile çok verimli bir çalışma yemeği programı gerçekleştirdi.
TÜRKİYE - MOZAMBIK İŞ KONSEYİ BAŞKANI ERHAN BARUTOĞLU'NUN T.C. MAPUTO BÜYÜKELÇİSİ ZEYNEP KIZILTAN'IN EVSAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN RESEPSİYONA KATILIMI
Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanımız Erhan Barutoğlu, Maputo Büyükelçimiz Zeynep Kızıltan'ın ev sahipliğinde Mozambik hükümet yetkilileri, üst düzey bürokratlar, bankalar, enerji ve altyapı alanlarında faaliyet gösteren çok uluslu firma temsilcileri ile Mozambik'te aktif Türk şirketlerinin yer aldığı resepsiyona katıldı. Barutoğlu, DEİK hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin Mozambik ve diğer Afrika ülkeleri için neden önemli bir ortak olduğunu anlattı.
Mozambik Roma Büyükelçisi Ziyareti, 06/11/2019, Roma, İtalya
Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, Mozambik'in Türkiye'ye akredite Roma Büyükelçisi Sayın Cesar Gouveia'yı 6 Kasım 2019 Çarşamba günü makamında ziyaret etti.
Görüşmede, öncelikle DEİK'i tanıtan Başkan Barutoğlu, İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu-CTA) ile işbirliğinde çalıştıkları bilgisini verdi. Türkiye ile Mozambik arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabilir, Türk firmalarının Mozambik'e girişleri nasıl arttırılır konularına ilişkin Büyükelçi ile görüş alışverişinde bulundu.
Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, T.C. Maputo Büyükelçisi Zeynep Kızıltan ve Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıyla, İş Konseyi karşı kanat kuruluşumuz olan Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu (CTA) başkanı Agostinho Vuma'yı 9 Ekim 2019 Çarşamba günü makamında ziyaret etti.
Görüşmede, Karşı Kanat Kuruluş Başkanı Agostinho Vuma (Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu-CTA) ile inşaat ve enerji alanında işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye-Mozambik İş Konseyi katılımıyla, 9 Ekim 2019 tarihinde Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu (CTA) ziyareti gerçekleştirildi. Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu, T.C. Maputo Büyükelçisi Zeynep Kızıltan ve Ticaret Müşaviri Mustafa Yılmaz'ın katılımlarıyla Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu (CTA) Başkanı Agostinho Vuma'nın ziyaret edildiği görüşmeler kapsamında; Agostinho Vuma ile inşaat ve enerji alanında iş birliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye-Mozambik İş Konseyi organizasyonu kapsamında, 8 Ekim 2019 tarihinde Türk firmalarının Japon firmalarla tanıştırılması ve Mozambik'teki projelerde faaliyet gösteren Türk firmalarının Japon firmalarla iş birliğinde bulunmaları amacıyla Türkiye-Japonya, Mozambik'te İş Birliği Çalışma Yemeği gerçekleştirildi. Türkiye Maputo Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğinin destekleri doğrultusunda organize edilen yemeğe; Mozambik'te şirket kuruluşlarını gerçekleştirmiş olan Japon firmaların ve DEİK üyesi Türk firmaların üst yöneticileri, T.C. Maputo Büyükelçisi ve Ticaret Müşaviri, Japonya'nın Maputo Büyükelçiliği I. Sekreteri, Ticaret Müşaviri ve Japon Uluslararası İhracat Ticaret Organizasyonu Mozambik Direktörü katılım gösterdi. İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu yaptığı konuşmada DEİK tanıtımını gerçekleştirerek; Türkiye-Japonya arasında Afrika'da iş birliğine yönelik TICAD sırasındaki görüşmeler ve panel ile Türkiye-Japonya İş Konseyleri ortak toplantısında Afrika'ya dair düzenlenecek panel ve görüşmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Gelişmiş ülkelerle Afrika'da işbirliği kapsamında gerek Macaristan gerek Fransa gerek Almanya gerekse de Japonya ile yapılmış olan toplantılarda öne çıkan iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi yönünde Afrika'da da bu ülkelerin firmaları ile DEİK üyesi firmalarımızın bir araya getirilmesi için Türkiye-Mozambik İş Konseyi ev sahipliğinde ve Türkiye Maputo Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğinin destekleriyle 8 Ekim 2019 tarihinde bir çalışma yemeği düzenlendi.
Çalışma yemeğine, Afrika'da gelişmiş ülkelerle işbirliği amacına yönelik olarak, Mozambik'te şirket kuruluşlarını gerçekleştirmiş olan ve Türkiye'nin önde gelen DEIK üyesi firmaların üst yöneticileri ile yine Mozambik'te yerleşik dünya devi Japon firmalarının üst yöneticileri, Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi ve Ticaret Müşaviri ile Japonya'nın Maputo Büyükelçiliği 1. Sekreteri, Ticaret Müşaviri ve Japon Uluslararası İhracat Ticaret Organizasyonu Mozambik Direktörü katıldı.
Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu yaptığı konuşmada, DEİK hakkında bilgi vererek, Türkiye-Japonya arasında Afrika'da İş birliğine Yönelik TICAD fuarı sırasındaki görüşmeler ve panel ile 1 Kasım tarihindeki düzenlenecek olan Türkiye-Japonya İş Konseyleri Ortak Toplantısında Afrika ile ilgili panel ve görüşmeler hakkında bilgiler verdi. Barutoğlu ayrıca, firmalarımızın Japon firmalarla tanıştırılması ve Mozambik'teki büyük potansiyel projelerde faaliyet gösteren Türk firmalarının Japon firmalarla işbirliği yapmaları için bu çalışma yemeğinin çok önemli ve ilklerden birisi olduğunu dile getirdi.
Katılımcılar:
Türk Tarafı
Mrs. Zeynep KIZILTAN, Ambassador
Mr. Mustafa YILMAZ, Commercial Counsellor
Mr. Erhan BARUTOGLU, Chairman Turkey- Mozambique Business Council
Karpowership, Cumhur Aksoy, Country Manager
Limak Cement, Seyit Orhan BAYDAR Country Manager
Enka, Zeki KOCAOGLU, Project Manager
Aras Marine, Kenan AYDIN, Country Manager
Turkish Airlines, Serhat FIL, Country Manager
Pernix (Ronesans Construction), Cenk TOPUZYAN, Deputy Project Manager
MNG Holding, Ergun ÖZMENAY, Country Manager
Japanese Company
Mr.Yota Orii, General Manager, Mitsui &Co Maputo.
Mr. Yuichiro Konishi President, Chiyoda Mozambique
Mr.Kenji Yamaki, General Manager, Sumitomo Corp. Maputo
Mr. Yoshinobu Takashima, General Manager, IHI corporation Maputo.
Embassy of Japan
Mr.Koji Hanawa, First Secretary, Embassy of Japan
Mr.Yasuhiro Mitsui, Counselor,
Japanese Governmental Organizzazioni
Mr.Atsushi Matsunaga Director, JETRO Maputo office.
Türkiye-Mozambik İş Konseyimiz, Mozambik Rusya Büyükelçisini ziyaret etti. Görüşmede, Türkiye ile Rusya şirketlerinin Mozambik'teki projelerde iş birliği fırsatları ele alındı.
Karşı Kanat Kuruluş Başkanı Agostinho Vuma (Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu-CTA) ile inşaat ve enerji alanında iş birliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
AFRİKA TANITIM GÜNÜ, 11 HAZİRAN 2018
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile DEİK iş birliğinde, MTSO ev sahipliğinde 11 Haziran 2018 tarihinde, "Afrika Tanıtım Günü" düzenlendi. Afrika'nın alternatif değil, ek bir pazar olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığı toplantıda katılımcılara bu pazardan nasıl daha fazla pay alabileceklerinin ipuçları verildi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Kongo Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luc Joseph Okio, DEİK/Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu ile DEİK/Türkiye-Zimbabve İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez'in yanı sıra çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, Mersin ile Afrika arasındaki iletişimin oldukça güçlü olduğunu, karşılıklı sık sık ziyaretler düzenlendiğini hatırlatarak, "Ancak halen ticaretimizi istediğimiz oranda artıramadık" dedi.
Okio: "Kongo'nun geleceğini sizinle birlikte inşa etmek istiyoruz"
Kongo Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luc Joseph Okio ise toplantıdaki konuşmasında ülkesindeki fırsatlar hakkında bilgi verdi. Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini anlatan Okio, "Türkiye ile ilişkilerimiz birçok ortamda geliştirilmiştir. Kongo Cumhuriyeti bu anlaşmaları kapasite geliştirme ve altyapı inşaatları açısından memnuniyetle karşılamaktadır" dedi.
Kongo'nun Afrika'nın tam ortasında bulunduğunu, istikrarlı ve kurumları sorunsuz çalışan bir ülke olduğunu vurgulayan Okio, 4,5 milyon nüfusa sahip olduklarını ve nüfusun yılda ortalama yüzde 3 büyüdüğünü söyledi. Limanı sayesinde stratejik bir konumda olduğunu kaydeden Okio, BM üyesi olduklarını, Afrika Birliği kurucu üyeleri arasında yer aldıklarını bu nedenle çevresindeki ülkelerle birlikte 42 milyon nüfuslu bir pazarın parçası olduklarını söyledi.
"Ekonomimiz petrol üretimine dayanıyor"
Kongo Cumhuriyeti'nin ekonomisinin günlük 300 bin varil kapasite ile petrol üretimine dayandığını dile getiren Büyükelçi Luc Joseph Okio, buradan elde edilen gelirin bütçenin yüzde 75'ine katkıda bulunduğunu bildirdi. Petrol dışındaki zenginliklerini, doğalgaz, demir, bakır, kurşun, çinko, işlenebilir ağaç ve işlenebilir toprak olarak açıklayan Okio, "Ülkemizin ekonomik çeşitliliği zayıf ama petrol, hidro karbon, madencilik, tarım, inşaat, turizm, bankacılık gibi birçok alanda yatırım fırsatı bulunuyor" ifadelerini kullandı. Sahra Altı Afrika'daki 4'üncü büyük petrol üreticisi ülke konumunda olduklarını belirten Okio, ormanlarının ise dünyada nadir bulunan odun çeşitlerini barındırdığını anlattı. "Türk yatırımcıları Kongo'daki iş fırsatlarını keşfetmeye çağırıyoruz" diyen Büyükelçi Okio, sözlerini, "Hükümetin bakış açısı özel sektörün aktifleştirilmesi yönünde. Kazan kazan politikası öne çıkıyor. Yasal çerçevemiz özel yatırımları korur ve yabancı yatırımlara kısıtlama getirmez. Kongo, geleceğini sizinle birlikte inşa etmek istiyor. Bu nedenle bizimle Kongo'da buluşun" diye tamamladı.
Taşkın: "Seyahat gideri gider değil, yatırımdır"
Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ise Afrika pazarının fırsatlarını ve Türk iş adamlarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Öncelikle Afrika'nın Avrupa'ya alternatif bir pazar olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, "Afrika ek bir pazar olarak değerlendirilmeli. Avrupa vazgeçebileceğimiz bir pazar değil" değerlendirmesini yaptı. Afrika pazarında Türkiye'nin hakimiyeti olmaması adına her zaman bu kıta ilgili yanlış imajlar çizildiğini dile getiren Taşkın, "Bir dönem aç, susuz Afrika olarak gösterilip alım gücü düşük bir bölge olduğu iddia edildi. Bir dönem Ebola gibi hastalıklarla öne çıkartılıp gidilmesi tehlikeli bir pazar olarak gösterildi. Ancak bunların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor" dedi. Petrol fiyatlarının yükselmesi ile birlikte Afrika pazarındaki alım gücünün daha da arttığını belirten Taşkın, "Önce Afrika'ya gitmeyi bileceksiniz, o pazara giden satışı da yapıyor. Seyahat gideri gider değil, yatırımdır unutmayın" dedi. 10 seyahate kadar devletin seyahat giderlerini karşıladığını da hatırlatarak mutlaka bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Taşkın, "Aynı zamanda Türkiye'de okuyan Afrikalı öğrenciler de büyük şans. Bu öğrencileri mutlaka stajyer olarak yanınıza alın ve sonrasında yol parasını verip ülkesine gönderebilirsiniz. Ailesini görmesini sağlayıp, orada kalması ile birlikte oldukça düşük maliyetlerle sizin adınıza orada satışlarınızı artırmak için kimin hangi ürünü nereden aldığının tespiti gibi konularda istihbarat toplamasını sağlayabilirsiniz" diye konuştu.
Afrika'daki 54 ülkenin çoğuna vizesiz girme imkanı bulunduğunu kaydeden Taşkın, ülkeler arası geçiş ücretlerinin çok uygun olduğunu, THY ile bir ülkeye gittikten sonra yerel havayolu şirketleri kullanılarak diğer ülkelere geçiş yapılabileceğini ve gidilen son noktadan yine THY ile Türkiye'ye dönülebileceğini anlattı. Taşkın konuşmasını şöyle özetledi: "Öncelikle mutlaka seyahat edin. Gidin pazarı görün. İkincisi mutlaka oradan gelecek misafirleri ağırlayın. Bu pazarlar için çalışacağınız takımınızı iyi kurun. Mutlaka buradaki öğrencileri yanınıza alın. Gittiğiniz ülkede iyi bir avukat ve iyi bir mali müşavir bulun. Ardından hangi iş kolunda çalışıyorsanız o iş koluna yönelik Afrika'da mutlaka bir imkan bulunduğunu göreceksiniz."
Toplantıda DEİK Türkiye – Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu Mozambik'in yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Sanayileşme ile birlikte hammaddeye olan ilginin artması ve üretim fazlası ürünler için İhracat ve ithalatın önem kazandığına vurguda bulundu. Tüm bu gelişmelerin Afrika kıtasını bir cazibe Merkezi haline getirdiğini ifade etti.
Türkiye'nin de Afrika açılım stratejisi kapsamında, Türkiye'nin Afrika kıtası ile dış ticaret hacmi 2017 itibariyle yaklaşık 21 milyar USD'ye yükseldiğini dile getirdi. Bu bağlamda Türkiye- Mozambik İş Konseyi olarak, DEIK bünyesinde ilk ve İş dünyası kuruluşlarında da sayılı olduğu ifade edilen, Türk Yatırımcıları ve İş insanları için Mozambik İş yapma Kılavuzunu hazırladık ve üyelerimizin kullanımına sunduklarını ifade etti.
Toplantı kapsamında, DEİK/Türkiye-Zimbabve İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez Zimbabve'nin olanaklarını anlattı.
Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Mozambik Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Silva Armando Dunduro'nun İstanbul ziyareti vesilesiyle22 Haziran 2017, Perşembe günü 16:00-18:00 saatleri arasında DEİK Ofisi, River Plaza'da Mozambik'te turizm sektörüne ilişkin yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Söz konusu toplantıya katılacak üyelerimizin, katılım durumlarını en geç 20 Haziran 2017, Salı günü mesai saati bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/417/8945 adresi üzerinden başvuru formunu doldurarak bildirmeleri rica olunur.
PROGRAM:
15:45-16:00 Kayıt
16:00-18:00
- DEİK/Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu'nun Açış Konuşması
- Mozambik Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Silva Armando Dunduro'nun Konuşması
- Mozambik Turizm Otoriteleri tarafından gerçekleştirilecek "Mozambik'te Turizm Yatırım Fırsatları" sunumu
- TURSAB Yetkilileri tarafından gerçekleştirilecek Türkiye'de turizm sektörüne ilişkin tanıtım sunumu
- Soru-Cevap
15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Deik Acil Eylem Planı Kapsamında Türkiye-Mozambik İş Konseyi’nin Mozambik’e gerçekleştirdiği ziyaretin raporu ekte yer almaktadır.
12 Mayıs 2016 tarihinde DEİK evsahipliğinde Türkiye-Mozambik İş Konseyi Başkanı Sn. Erhan Barutoğlu’nun başkanlığında, DEİK Karşı Kanat Kuruluşu Mozambik İş Kuruluşları Konfederasyonu (CTA) Başkanı Rogerio Manuel, CTA Genel Sekreteri Luis Sitoe, Mozambik Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Godinho Alves, T.C. Maputo Büyükelçisi Sn. Aylin Taşhan ve T.C. Maputo Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet Yener’in katılımlarıyla Türkiye-Mozambik İş Konseyi Ortak Toplantısı gerçekleştirildi.
DEİK yapısı ve işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendiren Barutoğlu, Türkiye’nin “Afrika Açılım Stratejisi”ne değinerek, Afrika’nın ve Mozambik’in Türkiye için olan önemini vurguladı. Bu strateji çerçevesinde, Türkiye-Mozambik İş Konseyi’nin Nisan 2015’te kurulduğunu, Mayıs 2015’te ise CTA ile MoU anlaşması imzalandığını ifade eden Barutoğlu, CTA ile işbirliği içinde olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
CTA Başkanı Rogerio Manuel yatırımların ve ticaretin artırılması için Mozambik ile Türkiye arasında daha sıkı bir işbirliğinin tesis edilmesini arzuladıklarını kaydetti. Türkiye’nin müteahhitlik sektöründeki potansiyelinin ve başarısının farkında olduklarını söyleyen Manuel, özellikle altyapı alanında işbirliği yapılabileceğinin altını çizdi.
T.C. Maputo Büyükelçisi Sn. Aylin Taşhan, Mozambik hakkında Türk katılımcıları bilgilendirdi. 2.700 km’lik düz bir sahil şeridi, stratejik öneme sahip 3 ana limanı, 5 uluslararası havalimanı ile 26 milyon nüfuslu Mozambik’in önemli bir pazar olduğunu ifade etti. Mozambik’te önemli oranda hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu açıklayan Taşhan, Afrika’nın ikinci büyük hidroelektrik santralinin Mozambik’te olduğunu söyledi. Ülkede keşfedilen 28 milyar tona yakın doğalgazın Mozambik için parlak bir gelecek vaad ettiğini dile getirerek, doğalgaz bakımından Mozambik’in Angola ve Cezayir’den sonra Afrika’nın 3.ülkesi olarak gösterildiğinin altını çizdi. 2020 yılında sıvılaştırılmış doğalgaz üretimine geçilip planlandığı şekilde 2022 senesinde satışına başlanması halinde, Mozambik’in dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçılarından biri olacağını belirten Taşhan, söz konusu potansiyelin ekonomiye yansıtılmasıyla Mozambik’teki ekonomik büyümenin 2 haneli rakamlara ulaşacağını vurguladı.
Türkiye ve Mozambik ticari ve ekonomik ilişkilerine de değinen Taşhan, 2013-2015 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 120 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Türkiye’nin Mozambik’e taş kömürü katranı, ham petrol ürünleri, uçucu yağlar, elektrikli makinalar, demir ve çelik ihraç ederken; Mozambik’ten susam, tütün ve taş kömürü ithal ettiğini söyledi. Mozambik’in tarım, eğitim, enerji, telekominikasyon, turizm, balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi bir çok alanda Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi arzu ettiğini belirten Taşhan, tarım alanında gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde Türk vatandaşlarına toprak tahsis edilebildiğinin altını çizdi. Son olarak THY’nin 28 Ekim 2015 tarihinde Maputo’ya seferlere başlattığını, aynı yıl Ankara ve Maputo’nun kardeş şehir ilan edildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından T.C. Maputo Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet Yener ve Mozambik Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Godinho Alves tarafından Mozambik ticari ve yatırım fırsatlarına ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. Toplantı sonunda Temmuz ayında iki ülke arasında bir İş Forumu düzenlenmesinin isabetli olacağı kararlaştırıldı.