Türkiye-Somali İş Konseyi organizasyonu kapsamında 30 Ekim 2019 tarihinde, eş başkanlığı Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Somali Federal Cumhuriyeti Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Gamal Mohamed Hassan Somali sorumluluğunda Türkiye-Somali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) II. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantı kapsamında, Türkiye Somali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) II. Dönem Toplantı Protokolü imzalandı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar konuşmasında, ticaret ve yatırımların yanı sıra diğer alanlardaki faaliyetlerin temelini oluşturacak ön çalışmaların da yapıldığını belirtti. Akar, Türkiye ile Somali arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını belirterek; ticaretin Türkiye'den Somali'ye ihracat şeklinde olduğunu, bu noktada dengenin sağlanması için birlikte çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. Bakan Hassan ise, Türkiye'nin Somali'ye doğrudan yabancı yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada olduğunu vurguladı.
DEİK/Türkiye – Somali İş Konseyi tarafından, Türkiye – Somali Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Toplantısı vesilesiyle ülkemizi ziyaret eden Somali Federal Cumhuriyeti Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Gamal Mohamed Hassan başkanlığındaki heyet onuruna 30 Ekim 2019 tarihinde Anadolu Hotels Ankara'da bir Çalışma Yemeği verildi. Somali heyetinde, Ticaret ve Sanayi Bakanının yanısıra, Balıkçılık ve Deniz Kaynakları Bakanı, Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı, Tarım ve Sulama Bakanı, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı, Somali Ankara Büyükelçisi, Somali Merkez Bankası Başkanı da hazır bulundu. Türkiye – Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Türkiye – Mozambik İş Konseyi Başkanı Erhan Barutoğlu'da söz konusu çalışma yemeğine katıldı.
Türkiye-Somali İş Konseyi Başkanı Ahmet Sami İşler, öncelikle Somali'nin Beledweyne şehri ve çevresinde büyük hasara yol açan sel felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, en kısa zamanda yaraların sarılacağından emin olduğunu vurguladı. Başkan İşler, Somali Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği içinde oldukları, iş dünyası olarak Somali şirketleriyle güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkileri tesis etmeyi istediklerini söyledi. Türkiye'nin Afrika vizyonunda Somali'nin özel bir yeri bulunduğunu vurgulayan İşler, şunları kaydetti:
"2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakan olduğu dönemde gerçekleştirdiği ziyaret, akabinde Mogadişu Büyükelçiliğimizin yeniden açılmasıyla iki ülke ilişkileri tekrar önemli bir ivme kazanmıştır. Bizler, Somali'nin sahip olduğu kaynakların ekonomiye kazandırılmasına her türlü katkıyı vermeye hazırız. 181 milyon doları Türkiye'nin ihracatı ve 6 milyon doları Somali'den ithalatımız olmak üzere 2018 sonunda Somali ile 187 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizin, İş Konseyi olarak önümüzdeki dönemde 300 milyon dolara ulaşmasını planlıyoruz."
İşler, iki ülke ilişkilerinin ticaretle sınırlı kalmamasını istediklerini de belirterek, yatırım için gerekli ortam sağlanması durumunda her türlü bina, yol, köprü, enerji, altyapı ve üstyapı hizmetleri, tarım teknolojileriyle anahtar teslimi projelerde, Türk firmalarının yer almasını arzu ettiklerini aktardı. Gıda sanayi ve elektrikli ev aletleri gibi alanların iş birliği yapabilecek sektörler olduğuna işaret eden İşler, ülkede güvenli bir sanayi bölgesinin oluşturulmasının yatırımcılar için önem taşıdığını kaydetti.
Somali Federal Cumhuriyeti Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakanı ve heyet başkanı Gamal Mohamed Hassan, Somali ve Türkiye arasında yapılan Karma Ekonomik Komisyon toplantılarının amacının iki ülke arasındaki iş ve ekonomik bağları güçlendirmek olduğunu söyledi.
Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin kapsamlı hale geldiğine dikkati çeken Hassan, "İkili ilişkilerimiz ticaret ve ekonomik konuların yanı sıra finans, bankacılık, bilim, teknoloji, tarım ve balıkçılık gibi sektörlerdeki iş birliğini kapsıyor." dedi.
Bakan Hassan, en son yapılan Türkiye-Somali Karma Ekonomik Komisyon toplantısından bu yana iki ülkenin çeşitli anlaşmalar imzaladığını anımsatarak, "Somali tarafı olarak gerekli onay prosedürlerini tamamladıklarını, temennilerinin bu toplantılar çerçevesinde daha fazla konuda mutabakata varmak olduğunu, Somali olarak Türkiye'den daha fazla yatırımcının ülkeye gelmesini, iş dünyasının birbirine daha fazla yakınlaşmasını ve daha fazla iş birliği içinde olmayı temenni ettiklerini belirtti.
Çalışma Yemeğinde katılımcıların kendileri tanıtmalarını takiben Somali Bakanları ile karşılıklı görüş alışverişi gerçekleştirildi ve hediye takdiminin ardından yemek sona erdi.
Türkiye-Somali İş Konseyi organizasyonu kapsamında 17 Ekim 2019 tarihinde Türkiye-Somali KEK II. Dönem hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, "Türkiye-Somali Eylem Planı" değerlendirildi. Türkiye-Somali Eylem Planı çerçevesinde; iş konseyi tarafından İstanbul'da gerçekleştirilmesi önerilen "Türkiye-Somali II. İş Forumu" düzenlenmesi ve forum çerçevesinde "Somali'de İş ve Yatırım Fırsatları" konulu bir panel düzenlenmesi önerileri kabul edildi ve KEK protokolüne dahil edildi.
SOMALİ ENERJİ BAKANI AHMED'DEN TÜRK FİRMALARINA YATIRIM DAVETİ
DEİK, SOMALİ ENERJİ BAKANI ABDİRASHİD MOAMED AHMED'İ AĞIRLADI
DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri, Ankara'da Enerji Bakanlığı ile resmi temaslarda bulunan Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmed ve beraberindeki üst düzey yetkililerinden oluşan heyeti DEİK'te ağırladı. Toplantıda, Türkiye ile Somali arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler değerlendirilerek, önümüzdeki dönemde mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve özellikle petrol ve maden sektöründe kurulabilecek iş birlikleri ve atılabilecek adımlar detaylı olarak ele alındı.
Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmed'in Türkiye ziyareti kapsamında DEİK ev sahipliğinde ve Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu başkanlığında düzenlenen çalışma toplantısı, Somali Parlamento Enerji Komisyonu Üyesi Abdirzak Dahir Mohamud, Somali Ankara Büyükelçisi Jama Abdulahi Mohamed, Türkiye-Madagaskar İş Konseyi Başkanı Yalçın Kıroğlu ve iki ülke özel sektör firma temsilcilerinin katılımıyla 7 Mart 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmedaçılış konuşmasında, Somali'nin Türkiye ile uzun vadeli stratejik ortak olduğunu vurgulayarak, hükümetleri tarafından gerekli her türlü desteğin sağlanacağını ve ülkenin enerji sektöründe yatırımcı Türk firmalarına ihtiyacı olduğunu ifade etti. Somali'de petrol ve doğalgaz rezervlerinin Türk firmaları tarafından değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Ahmed, 2018 yılı içerisinde Londra'da düzenlenen "Somali'nin Kalkınma Platformu" altında, ülkenin kalkınması için ülkedeki doğal kaynakların kullanılmasının ekonomiye katkısı olacağını söyledi.
Türk firmaları Somali'de enerji alanında yatırım yapabilir
Ahmed, Somali'nin kalkınması ve enerji kaynaklarının kullanılması kapsamında Türkiye'de önümüzdeki Nisan ayı içerisinde ‘Enerji ve Maden İş Forumu' düzenlenmesini planladıklarını vurguladı ve Enerji alanındaki Türk firmalarını Somali'ye yatırım yapmaya davet etti. Somali'nin insani yardım alan ülke ile anılmasını istemediklerini belirten Ahmed, ülkenin enerji alanındaki fırsatlarının keşfedilmesi ve bilinirliğinin sağlanması için Türk hükümeti ve özel sektörünün ülkeye yatırım yapmasını istediklerini kaydetti.
Doğu Afrika'ya açılan kapı: Somali
Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, Afrika ve özelinde Somali ile yakın temaslar ile ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişebileceğini söyledi. Somali'nin doğu Afrika'ya açılan kapı olduğunu belirten Barutoğlu, "Bugün sadece enerji sektörünü değil, aynı zamanda inşaat ve altyapı, tarım, yapı malzemeleri, sağlık turizmi, makine gibi sektörleri de değerlendirmemiz gerekiyor. İş birliği yapabileceğimiz sektörlerde know-how'u paylaşabiliriz" dedi. İki ülkenin kazan-kazan yaklaşımı ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştireceğine değinen Barutoğlu, Somali'deki insan kaynağı ile sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşmenin temelindeki enerji sektörünün gelişecebileceğini söyledi. Türk özel sektörünün Somali'deki enerji alanındaki fırsatları değerlendirebileceğini vurgulayan Barutoğlu, Somali'nin enerji ve özelinde güneş ve rüzgar enerjisinin fırsatlar barındırdığını kaydetti.
Toplantı, aile fotoğrafının çekimi ile sona erdi.
Türkiye-Somali İş Konseyi organizasyonu kapsamında 3 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye-Somali İş Forumu gerçekleştirildi. DEİK Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu üyesi Rona Yırcalı, Somali Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) Başkan Yardımcısı Abdul Rashid Ainanshe, Türkiye-Somali İş Konseyi Başkanı Ahmet Sami İşler ve Somali Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) Başkanı Mohamoud Abdi Ali'nin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda; ekonomik ve ticari ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkartılması yolunda önemli çalışmaların yapılacağı ve Somali'nin zengin kaynaklara sahip bir ülke olduğu belirtildi. Forum kapsamında, "Somali'de İş ve Yatırım Fırsatları" ile "Finansman Kuruluşlarının Rolü" panelleri gerçekleştirildi. Panelde yatırım ortamı ve iş yapma kolaylığı, hukuki çerçeve ve ilgili mevzuatlar, ihracat ürünleri için fırsatlar, gümrük vergileri ve ithalat-ihracata ilişkin diğer masraflar, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) projeleri ele alındı.
DEİK/Türkiye- Somali İş Konseyi tarafından 03 Mayıs 2018, Perşembe günü İstanbul'da Türkiye- Somali İş Forumu gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Mobilya, gıda, ilaç, balıkçılık, tarım ve hayvancılık ve enerjialanlarında faaliyet gösteren firmalardan oluşan Somali heyetinin katılımı ile gerçekleştirilecek forumda, Somali'de iş fırsatları ve enerji, tarım ve hayvancılık, eğitim ve sağlık yatırım fırsatlarına ilişkin sunumlar ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Katılımcı listesi ve taslak programı ekte yer alan iş forumuna katılmayı arzu eden üyelerimizin 26 Nisan 2018, Perşembe günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/645/10719 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur. Bahsekonu foruma ilişkin toplantı yeri ve saati bilahare tarafınıza bildirilecektir.
İletişim: İlkimeylül Biçer,Tel: 0212 339 5070, E-Posta: africa@deik.org.tr
Türkiye-Somali İş Konseyi organizasyonu kapsamında 22 Mart 2018 tarihinde Dünya Bankası Grubu temsilcileri ile toplantı gerçekleştirildi. Dünya Bankası Afrika Projeler Lideri Gökhan Akıncı ve iş konseyinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda; Kenya, Etiyopya, Somali özelinde projeler ve öncelikli sektörler tanıtıldı ve Dünya Bankası'nın hükümetlere ve özel sektöre verdiği proje destekleri ile yatırımcıyı ilgili ülkelere çekmek istediğine, bu doğrultuda özellikle serbest bölgelerin kurulmasına büyük önem verildiğine dikkat çekildi.
Somali Başbakanı Omar Abdirashid Ali Sharmark’nin, ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyaretleri kapsamında ve T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun himayelerinde, 22 Şubat 2016 Pazartesi günü, Intercontinental İstanbul Oteli’nde, 15:00-20:30 saatleri arasında Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu düzenlenecektir.
Türkiye-Somali ilişkileri Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzanan bir geçmişe sahiptir. Ülkemizin Somali politikası kapsamlı bir stratejiye dayanmakta olup, Somali’ye yönelik kalkınma projelerimiz ve ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesine yönelik anlaşmalar, bahse konu stratejimizi sağlamlaştırmaktadır.
Somali ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup, anılan sektörler ülke GSYİH'nin % 40’ını, ihracat gelirlerinin ise % 50'den fazlasını karşılamaktadır. Toplam ihracatı yaklaşık 600 milyon ABD Doları, ithalatı ise yaklaşık 1,5 milyar ABD Doları’dır.Şeker, mısır, deri, balık, kömür ve muz Somali'nin başlıca ihracat ürünleridir.Gıda işleme ve paketleme, enerji, tarımsal ekipmanlar, inşaat malzemeleri, tekstil ve konfeksiyon, ticaret alanlarında iş dünyamıza işbirliği fırsatları sunmaktadır.
Heyet listesi bilahare paylaşılacak olup, anılan Foruma katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/142/6073 bağlantısında yer alan online başvuru formunu doldurmaları ve 17 Şubat 2016 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ödeme ile birlikte kayıt işlemlerini tamamlamaları önemle rica olunur.