Türkiye-Zambiya İş Konseyi, Zambiya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Chipoka Mulenga, Zambiya Kalkınma Ajansı (ZDA) Genel Müdür Vekili Albert Halwampa ve Zambiya Sınai Kalkınma Odası Başkanı Kasangola Muchindu, İş Konseyi Başkanı Volkan Okur Yılmaz, T.C. Lusaka Ticaret Müşaviri Cem Emre Özköse ve diğer temsilcilerin katılımlarıyla T.C. Lusaka Büyükelçisi İstem Cırcıroğlu'nun Türkiye Büyükelçiliği Rezidansı'nda verdiği çalışma yemeği'nde bir araya geldi. Türk iş insanlarıyla Zambiya'daki yatırım olanakları ele alındı.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi, Esra Cevahir başkanlığında, yeni atanan T.C. Lusaka Büyükelçisi İstem Cırcıroğlu ile tanışma toplantısını, Ticaret Müşavirimiz Emre Özköse'nin katılımlarıyla 22 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenledi. Toplantıda, Zambiya'da gerçekleştirilen projeler ele alındı.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk eşbaşkanlığındaki Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı kapsamında, Türkiye-Zambiya İş Konseyi Ortak Toplantısını Lusaka'da gerçekleştirdi.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi katılımıyla 14-18 Aralık 2018 tarihleri arasında Zambiya Türk Hava Yolları Hat Açılışı etkinliği gerçekleştirildi. Lusaka'da gerçekleştirilen hat açılışı vesilesiyle, karşı kanat kuruluşu Zambiya Kalkınma Ajansı (ZDA) ve Zambiya Yatırım Teşvik Ajansı (ZIPA) ile toplantı organize edildi.
ZAMBİYA CUMHURİYETİ BAŞKAN YARDIMCISI'NIN KATILIMLARIYLA
''ZAMBİYA'DA İŞ İMKANLARI'' KONULU TOPLANTI
Zambiya Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Sayın Inonge Wina'nın Ankara ziyareti kapsamında 17 Ağustos 2018 tarihinde Türkiye Müteahhitler Birliği'nde Türkiye-Zambiya İş Forumu gerçekleştirildi. Bahse konu foruma, Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir katılım gösterdi.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi katılımıyla 17 Ağustos 2018 tarihinde Zambiya Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Inonge Wina'nın Ankara ziyareti kapsamında ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nde Türkiye-Zambiya İş Forumu gerçekleştirildi. Bahse konu foruma, Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir katılım gösterdi.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi katılımıyla 27-30 Temmuz 2018 tarihinde Zambiya İş Forumları gerçekleştirildi. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika Cumhuriyeti ve Zambiya'ya resmî ziyaretleri kapsamında gerçekleştirilen toplantı ve iş forumları kapsamında oluşturulan heyette; MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye-Güney Afrika Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Türkiye-Gine İş Konseyi Başkanı Fatih Volkan Kazova yer aldı.
27 Temmuz 2018 günü, DEİK ve MÜSİAD iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Güney Afrika Networking Akşam Yemeği programına yaklaşık 200 Güney Afrikalı ve Türk iş insanı katılım sağladı. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika'nın gücüne güç kattığını ve ekonomik kalkınmasını ilerlettiğini gördüğünü, Apartheid döneminde maruz kalınan sıkıntı, zulüm ve ayrımcılığa rağmen bugün tüm kıtanın çekim merkezi hãline geldiğini belirtti. Türkiye'nin, Afrika'daki pozitif tutumu ve yaklaşımları üzerinde durulan toplantıda, karşılıklı olumlu tutumların yatırım fırsatı doğurabileceği, ekonomik ilişkilerin gelişme potansiyelinin çok daha fazla olduğu belirtildi. Türkiye'nin olumlu yaklaşımı sebebiyle Afrika kıtasında daha çok kabul gördüğü belirtilen toplantıda Nail Olpak, müteahhitlik dışında da çok farklı alanlarda iş yapmaya müsait bir ülke olan Güney Afrika'nın bankacılık ve finans sistemi bakımından bir iş adamının aradığı özelliklere sahip olduğunu söyledi. 28 Temmuz günü başkent Lusaka'ya geçen heyet, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Zambiya Ticaret ve Sanayi Bakanı Christopher Yaluma'nın başkanlığında düzenlenen Zambiya-Türkiye Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılım sağladı. İki ülkenin lider iş insanlarının ticaret ve yatırım ortaklıklarını görüşmek üzere bir araya geldiği toplantıya; inşaat, üretim, tarım, enerji ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren Zambiyalı 20 firma temsilci katıldı.
Kurulumuz organizasyonu ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğinde 19-23 Haziran 2018 tarihleri arasında Zambiya'ya yönelik bir ticari heyet programı düzenlenecek olup; başkent Lusaka'ya ziyaret kapsamında Türkiye-Zambiya İş Konseyi Ortak Toplantısı, ikili iş görüşmeleri ve ilgili kurum-kuruluşlar ile toplantıların gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
2016 yılı itibarıyla Zambiya'nın yıllık ihracatı 4,9 milyar ABD Doları, ithalatı ise 3,6 Milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İhracatta en büyük payı rafine edilmemiş bakır; elektrolitik rafine için bakır anotları, kakao ve ürünleri ile altın, yaprak tütün ve tütün döküntüleri oluşturmaktadır. Zambiya en çok mamul maddeler ve makinalar ithal etmektedir. Zambiya'da çalışan nüfusun % 65'i tarımla, % 35'i sanayi ve ticaretle uğraşmakta olup; ülkenin belli başlı tarım ürünleri mısır, tütün, yerfıstığı, pamuk ve şekerdir. Ayrıca, tekstil, lastik, boru, patlayıcı madde ve tütün sanayileri gelişmiş durumdadır.
Türkiye'nin ihracatında önem taşıyan başlıca ürünler tohum, hububat, kuru baklagilleri temizleme makina ve cihaz, toprak, taş, metal cevheri vb. ayıklama, dokunmuş halılar ve dokumaya elverişli maddelerden diğer yer kaplamalarıdır. İthalatta ise en önemli ürünler yaprak tütün ve tütün döküntüleri, ferro alyajlar ve pamuktur.
Ayrıca, İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Altyapı, Tekstil ve Hazır Giyim Ürünleri, Turizm, Enerji ve Maden, Mobilya, Sağlık, Makine ve Aksamları, Demir veya Çelikten Eşya, Elektrikli Makine ve Cihazlar, Elektronik Ürünler, Otomobil Yedek Parçaları, Tarım ve Gıda Ürünleri (Şekerleme, Çikolata ve Kakoa), Gıda İşleme, Paketleme ve Ambalajlama Makineleri sektörlerinden firmalarımızın katılımında fayda görülmektedir.
Bu çerçevede; kısıtlı katılımlı düzenlenecek ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin 11 Mayıs 2018, Cuma günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/667/10840 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurarak, dekontu DEİK'e (İlkimeylül BİÇER E-Posta: africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 70) iletmeleri rica olunur.
İletişim: İlkimeylül BİÇER, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E-posta:africa@deik.org.tr | Tel: 0212 339 50 70
Katılım Koşulları:
• Başvuru formunun doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önemle rica olunur.
• DEİK paket program bedeli 1.800 ABD Dolarıdır. Paket programa dahil hizmetler: uçak biletleri (Istanbul-Kigali, Kigali-Lusaka, Lusaka-Kigali, Kigali-İstanbul), Konaklama, Transfer, Vize Ücretleri, Yemekler.
• THY ile protokol kapsamında tahsis edilen biletler için değişiklik/iptal/iade yapılamamakta ve mil işlenmemektedir.
• Katılımcıların başvurularını iptal etmeleri durumunda ödemelerinin iadesi mümkün olmayacaktır.
• Türkiye içerisindeki bağlantı uçuşları ödemeye dahil olmamaktadır. Anılan bağlantı uçuşlarını tarafımızdan yapıldığı takdirde ekstra bir ödeme gerekmektedir.
• Ödeme seçenekleri, formu doldurduktan sonra ekrana gelecektir. Ödeme hesaba havale veya online olarak kredi kartı ile yapılabilmektedir.
Banka Adı :TÜRKİYE İŞ BANKASI BEYOĞLU ŞUBESİ (1011)
Hesap Adı : DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / AFRİKA
Swift :ISBKTRISXXX
IBAN : TR21 0006 4000 0021 0113 3146 38 USD
• Başvuru ve ödemeler için son tarih:11 Mayıs 2018, Cuma
• Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, makbuzunuz tarafınıza gönderilecektir.
• Havale yoluyla ödeme yapıldığı takdirde, ödeme dekontlarının DEİK'e (İlkimeylül BİÇER, africa@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur. (Kredi kartı ile ödeme yapıldığında bu işleme gerek yoktur.)
• Zambiya Vizesi:
– Ülkeye girişte alınmaktadır.
• Ruanda Vizesi:
– Ülkeye girişte alınmaktadır.
Türkiye-Zambiya İş Konseyi organizasyonu kapsamında 16-23 Haziran 2018 tarihleri arasında, iş konseyi karşı kanat kuruluşu ile toplantı düzenlenmesi amacıyla Zambiya Ticari Heyet Ziyareti gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde başkent Lusaka'ya düzenlenen ziyaret kapsamında; Türkiye-Zambiya İş Konseyi ortak toplantısı, ikili iş görüşmeleri ve ilgili kurum-kuruluşlar ile toplantılar gerçekleştirildi. Yapılan toplantılar arasında Türkiye-Zambiya İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Zambiya Kalkınma Ajansı (ZDA), Zambiya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Chris B. Yaluma, Zambiya Tarım Bakanı Micheal Katambo, Zambiya Sağlık Bakanı Chitalu Chilufya ve Güney Afrika Ortak Pazar Topluluğu'nun kurum yetkilileri ile görüşmeler yer aldı. 20 Haziran günü gerçekleştirilen konseyin I. Ortak toplantısına; T.C. Lusaka Büyükelçisi Şebnem İncesu, Ticaret Müşaviri Mehmet Çetik ve Zambiya Kalkınma Ajansı direktörü Chisanga Pule katılım sağladı. Toplantıda DEİK çalışmaları ve amacı anlatıldıktan sonra, katılımcı heyet üyeleri Zambiya'nin pazar beklentileri ve iş faaliyetleri hakkında bilgi aktarımında bulundu ve Türkiye-Zambiya İş Konseyi'nin daha sık sektörel heyet programları düzenlemesi gerektiği dile getirildi. 21 Haziran günü, Zambiya Ticaret ve Sanayi Bakanı Chris B. Yaluma ve Zambiya Tarım Bakanı Micheal Katambo ile görüşmeler yapıldı. Bakanlarla yapılan görüşmeler sonrası Türk ve 400 Zambiyalı firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Bakan Yaluma ile gerçekleştirilen görüşmede, Zambiya'nın Türkiye tecrübesinden yararlanmak istenildiği ifade edildi. Bakan Katambo ile yapılan görüşmede ise Zambiya tarım sektörünün büyük fırsatlar barındırdığı ve iki ülke arasında agro-endüstri, et işleme tesisleri, meyve suyu fabrikası ve soğuk hava depolama alanlarında sağlam ortaklıklar kurulmasının gerektiği görüşüne varıldı. Gün içerisinde TİM ve DEİK iş birliğinde Türk iş insanları ve 400 Zambiyalı firma arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. İkili görüşmeler Zambiya Ticaret ve Sanayi Müşaviri Kayula Siame, T.C. Luasaka Büyükelçisi Şebnem İncesu, Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Zambiya Kalkınma Ajansı Direktörü Perry Mapani katılımları ile organize edildi. Ziyaretlerin son günü 22 Haziran'da ilk görüşme Zambiya Maden ve Mineral Madenciliği Bakanlığı Müsteşarı Paul Chanda ile gerçekleştirildi. Toplantıda Zambiya enerji sektörünün büyük potansiyel ve cazip yatırım fırsatları sunduğu belirtildi.