TÜRKİYE - KANADA İŞ KONSEYİ

DEİK, TÜRKİYE-KANADA ALBERTA EYALETİ ENERJİ GÜVENLİĞİ VE DÖNÜŞÜMÜ İŞ FORUMU’NU İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRDİ

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi ve DEİK/Sektörel İş Konseyleri Direktörlüğü organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Kanada Alberta Eyaleti Enerji Güvenliği ve Dönüşümü İş Forumu, DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Mehmet Yılmaz, Kanada İstanbul Başkonsolosu Tara Scheurwater, Kanada Kıdemli Ticaret Müşaviri Laura Clarke ile Alberta Enerji Düzenleme Kurumu temsilcilerinin katılımlarıyla 2 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

50'den fazla firma temsilcisinin katılımlarıyla düzenlenen İş Forumu'nda, "Türkiye'de Uluslararası Finans ve Enerji" ile "Türkiye-Kanada 3. Ülkelerde İşbirliği Fırsatları" konularında paneller ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Mehmet Yılmaz, "Türkiye, enerji alanında son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Özellikle yenilenebilir enerji, LNG ve madencilik alanında büyük yatırımları gerçekleştirdik. Kanada, Türkiye'ye 2023 yılında yaklaşık 420 milyon dolar yatırım gerçekleştiriyor. Bu yatırımların büyük bir kısmı madencilik sektöründe yer alıyor. Ayrıca yaklaşık 200 Kanadalı firma ülkemizde faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle enerji alanında yoğunlaşan bu firmalar ülkemizin enerji alanında attığı adımları da yakından takip ediyor. Ülkemizin bu alanda gösterdiği başarıyı, daha da geliştirmek hatta üçüncü ülkelerde iş birliğine dönüştürmeyi arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Forumun sponsorları TÜMAD Madencilik ve TÜPRAG oldu.

WEBINAR: DIGITAL TRANSFORMATION IN AGRICULTURE

DIGITAL TRANSFORMATION IN AGRICULTURE WEBINARI, 8 KASIM 2021

Digital Transformation in Agriculture Webinarı, 8 Kasım 2021

Türkiye-Kanada İş Konseyi, "Tarımda Dijital Dönüşüm" webinarını,  Tüprag Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Dimes Genel Müdürü Koray Süner, Doktar CEO'su Tanzer Bilgen, IPM Scoutek Kurucu Başkanı Brian Hendel ve Wyvern Şirketi Ürün Yöneticisi Ian Splinter'ın katılımlarıyla Cem Seymen moderatörlüğünde 8 Kasım 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Türk ve Kanadalı tarım firmalarının dijital dönüşümlerini anlatılması ve yeni ortaklıkların geliştirilnesi değerlendirildi.

TÜRKİYE – KANADA JEOTERMAL VE YENİLENEBİLİR ENERJİ WEBINARI

TÜRKİYE – KANADA JEOTERMAL VE YENİLENEBİLİR ENERJİ WEBİNARI, 8 HAZİRAN 2021, ÇEVRİM İÇİ

Türkiye – Kanada Jeotermal ve Yenilenebilir Enerji Webinarı, 8 Haziran 2021, Çevrim İçi

Türkiye Kanada İş Konseyi, Türkiye-Kanada Jeotermal ve Yenilenebilir Enerji Webinarını, Nurdan Erbuğ başkanlığında 8 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Webinarda, Türkiye ve Kanada arasındaki jeotermal ve yenilenebilir enerji sektörleri ve fırsatları değendirildi.

WOMEN IN BUSINESS WEBİNARI, 4 MART 2021, ÇEVRİM İÇİ

Women in Business Webinarı, 4 Mart 2021, Çevrim İçi

Türkiye Kanada İş Konseyi, Women in Business webinarını, Büyükelçiler Kerim Uras ve Jamal Khokhar, İş Konseyi Başkanları Zeynep Bodur Okyay, Nüket Küçük Ezberci, Nurdan Erbuğ, T.C. Toronto Başkonsolosu Sinem Mingan, Lesley Gouldie, Yeşim Bekyürek ve Nilgün Aladağlı'nın katılımlarıyla 4 Marrt 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Webinarda, kadın girişimciliği ve başarı hikayeleri ele alındı.

WOMEN IN BUSINESS, 4 MARCH 2021

DEİK TALKS: BUSINESS AND INVESTMENT OPPORTUNITIES AGRICULTURE AND LIVESTOCK - TURKEY AND CANADA

T.C. OTTAVA BÜYÜKELÇİMİZ SAYIN KERİM URAS İLE TOPLANTI, 14 NİSAN 2020, ÇEVRİM İÇİ

T.C. Ottava Büyükelçimiz Sayın Kerim Uras ile Toplantı, 14 Nisan 2020, Çevrim İçi

Türkiye-Kanada İş Konseyi, Nurdan Erbuğ başkanlığında, T.C. Ottava Büyükelçimiz Sn. Kerim Uras ile Toplantısını, 14 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, salgın sürecinde Türkiye-Kanada arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

KANADA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN JAMAL A. KHOKHAR İLE TOPLANTI, 17 OCAK 2020, İSTANBUL

Kanada Ankara Büyükelçisi Sayın Jamal A. Khokhar ile Toplantı, 17 Ocak 2020, İstanbul

Türkiye-Kanada İş Konseyi, Nurdan Erbuğ başkanlığında, yeni atanan Kanada Ankara Büyükelçisi Jamal A. Khokhar ile toplantısını 17 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ve ikili ticari ilişkileri ele alındı.

TÜRKİYE - KANADA 16. ORTAK YILLIK KONFERANSI

Her yıl düzenlenen DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi (TCBC) ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) Ortak Yıllık Konferansı'nın 16.'sı 14 Kasım 2019 tarihinde Intercontinental Hotel  İstanbul'da gerçekleşecektir.

İki ülkenin ekonomik ve sektörel bazda iş birliği fırsatlarının değerlendirileceği Konferans, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve bu doğrultuda ortak politikalar oluşturulması açısından önem taşımaktadır.

Söz konusu Konferansa Kanada'dan sağlık ve yaşam bilimleri, lojistik, ileri teknolojiler ve madencilik sektörlerinin önde gelen firmaları katılım sağlayacak olup, ilgili alanlarda paneller düzenlenecektir. 

Konferansa davetiyesi ve taslak programı ekte sunulmakta olup, katılmak isteyen üyelerimizin, katılım formunu doldurmaları rica olunur.
 

TÜRKİYE-KANADA 16. ORTAK YILLIK KONFERANSI

Türk ve Kanadalı, iş insanlarını ve sektörlerinin önde gelen firmalarını bir araya getirerek onlara network imkânı sağlamayı amaçlayan konferans, 14 Kasım 2019'da İstanbul'da düzenlendi.

TÜRKİYE- KANADA, ORTAK EKONOMİK VE TİCARET KOMİTESİ RESEPSİYONU

Resepsiyon, 13 Kasım 2019'da İstanbul'da gerçekleştirildi.

TÜRKİYE-KANADA JETCO TOPLANTISI

Türkiye-Kanada JETCO Toplantısı, 13 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti. Söz konusu toplantıya Türkiye tarafından Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve Kanada tarafından Bakan Yardımcısı Jonathan Fried başkanlık etti.

KANADA’DAN TÜRKİYE ÇIKARMASI

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, Türkiye – Kanada 16. Ortak Yıllık Konferansı öncesinde Kanada iş dünyasının Türkiye'ye giderek artan ilgisi hakkında değerlendirmelerde bulundu:

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi olarak, karşı kanadımız Turkey Canada Business Council (CTBC) işbirliği ile bu yıl 16. Yıllık Toplantımızı gerçekleştiriyoruz.

14 Kasım 2019 tarihinde Intercontinental Istanbul'da gerçekleştireceğimiz toplantıya  "İleri Teknolojiler, Yaşam Bilimleri, Sağlık, İnşaat ve Altyapı" gibi öne çıkan  sektörlerden  60'tan fazla Kanadalı iş insanı  ile konferansımız neredeyse bir çıkartma havasında geçecek. Resmi tarafta ise, Kanada Küresel İşler Bakanlığında, Uluslararası Ekonomik İlişkilerde sorumlu Bakan Yardımcısı Sayın Jonathan Fried teşrif edecekler. Ticaret Bakanlığımızda ise Bakan Yardımcımız Sayın Gonca Yılmaz Batur Konferansımızı şereflendirecekler.

Son 2 Yılda Kanada'dan Gelen Heyetlerin Sayısı, Önceki 70 Yıldakilerden Daha Fazla

Kanada'nın son yıllarda ülkemize büyük bir teveccühü mevcut. Türkiye'ye üst düzey bir ilgileri var. Bunu gösteren çok ilginç bir istatistik mevcut. Son 2 yılda Kanada'dan ülkemize gerçekleştirilen heyet ziyareti sayısı, geçmiş 70 yılda gerçekleştirilenlerden daha fazla. Heyetler arasında, en önemli Ticaret Odası olan Ontario Ticaret Odası Başkanından tutun da, Kanada Parlamentosu Sözcüsüne kadar çok geniş bir yelpaze var. Bu yalnızca son 5-6 ayda misafir ettiğimiz heyetlerden bazıları.

Ortak Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (JETCO) Mutabakat Zaptı Önemli Bir Adım  

Kanada'nın son dönemde artan bu ilgisinin altında, elbette Kanada'nın en büyük ticari ortağı olan ABD'nin NAFTA* Anlaşmasını lağvetmesi ile birlikte Kanada'nın değişen  perspektifinin   de etkisi büyük. Bununla birlikte 8 Haziran 2019 tarihinde  Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ile Kanada Uluslararası Ticareti Çeşitlendirme Bakanı Sayın Jim Carr tarafındanTürkiye ve Kanada arasında Ortak Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (JETCO) mutabakat zaptı imzalanmış olması da iki ülke arasındaki iş ilişkilerinin daha da ileriye taşınması bakımından çok kıymetli...

Kanadalılarla Yalnızca Ticaret Anlamında Değil, Yatırım ve Yatırım Finansmanı Alanında da İşbirliği Fırsatları Var.

Kanada'nın Türkiye'deki önemli yatırımları altyapı, teknoloji imalat sanayinde ve madencilik sektörlerinde yoğunlaşıyor. Türkiye'de, dünya markası haline gelmiş birçok çok uluslu Kanada firmasının bu yatırımlarının  yanı sıra Dünyanın en iyi Eximbanklarından biri olan  Export Development Canada (EDC) aracılığı ile de Kanada'nın yüksek finansman gücünü görüyoruz. Klasik anlamda bir Eximbank gibi çalışmayan EDC, geliştirmiş olduğu yeni finansman modellerini İstanbul'daki ofisleri aracılığıyla özel sektörümüzdeki büyük firmalarımıza tanıtarak bu model etrafında üçüncü ülkelere yatırım yapılmasını sağlayabilecek imkanları sunuyorlar.  

Arka Plan Bilgisi*:

Kanada, ABD ve Meksika'nın dahil olduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) çerçevesinde ihracatının %84'ünü, toplam ticaretinin de %80'e yakınını ABD ile gerçekleştiren Kanada,  ABD eksenli tutumunu Trump yönetiminin NAFTA Anlaşmasını tartışmaya açması ve uzun ve çetrefilli müzakereler sonucunda farklı koşullarda başka bir ticaret anlaşması imzalaması üzerine ticaret politikalarını değiştirme kararı almıştır. Bu çerçevede öncelikle Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayan Kanada, akabinde, daha önceden çok yoğun ticaret ilişkisi olmayan, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kasfkaslar özellikle de MENA Bölgesine (Kuzey Afrika ve Orta Doğu) yönelmeyi hedeflemiştir. Halihazırda bu bölgelerde çok fazla tecrübesi olmayan Kanada için  gerek ticaret gerekse yatırım anlamında tanıdık bir ülke olan Türkiye merkez olarak konumlandırılabilir  durumdadır.

YENİ ATANAN KANADA İSTANBUL BAŞKONSOLOSU İLE TOPLANTI

Göreve yeni başlayan Kanada İstanbul Başkonsolosu ile 21 Ekim 2019'da toplantı gerçekleştirildi.

KANADA SENATO SÖZCÜSÜ GEORGE FUREY İLE YUVARLAK MASA TOPLANTISI

George Furey ile gerçekleştirilen toplantı, 24 Mayıs 2019'da İstanbul'da yapıldı.

KUZEY AMERİKA ULUSLARARASI İŞÇİ SENDIKASI (LIUNA) BAŞKANI ILE YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Kuzey Amerika Uluslararası İşçi Sendikası (LİUNA) Başkanı İle bölge hakkındaki konuların görüşüldüğü toplantı, 16 Mayıs 2019 tarihinde yapıldı.

ENKA & KUZEY AMERİKA İŞÇİ SENDİKASI (LIUNA) İLE AKŞAM YEMEĞİ

ENKA&Kuzey Amerika İşçi sendikası (LİUNA) ile ülke hakkında gerekli görüşmelerin sağlanması amacıyla düzenlenen yemek, 14 Mayıs 2019'da İstanbul'da gerçekleşti.

ONTARIO TİCARET ODASI BAŞKANI ROCCO ROSSI VE BAŞKAN YARDIMCISI LOUIE DIPALMA İLE TOPLANTI

DEİK Üyelerini, Kanada'nın endüstri ve finans merkezi olan Ontario'nun Ticaret Odası Başkanı Rocco Rossi ve Başkan Yardımcısı Louie DiPalma ile bir araya getiren toplantı, 7 Mart 2019'da İstanbul'da düzenlendi.

TÜRKİYE-KANADA İŞ KONSEYİ 15. ORTAK YILLIK KONFERANSI

Etkinlikte, iki ülkenin ekonomik ve sektörel bazda iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi amaçlandı.

KANADA TÜRKİYE ALTYAPI VE ENERJİ FORUMU

Forum, İki ülkenin iş insanları ve İş Konseyinden katılımcıların iştiraki ile 16 Ekim 2018'de İstanbul'da düzenlendi.

KANADA MILLÎ GÜNÜ VESİLESİYLE KANADA TÜRKİYE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİN 75. YIL DÖNÜMÜ ONURUNA RESEPSİYON

Kanada Millî günü ve Kanada Türkiye Diplomatik ilişkilerinin 75. Yıl dönümü onuruna düzenelenen resepsiyon, 5 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

KANADA NEWFOUNDLAND VE LABRADOR EYALET MECLİS BAŞKANI İLE ÖĞLE YEMEĞİ

Newfounland ve Labrodor Eyalet Meclis Başkanı ile öğle yemeği etlinliği 25 Ocak 2018 tarihinde İstanbul 'da yapıldı.

TÜRKİYE-KANADA İŞ KONSEYİ 14. ORTAK YILLIK KONFERANSI, İSTANBUL

Her yıl düzenlenen DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi (TCBC) ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) Ortak Yıllık Konferansı'nın 14.'sü, 10 Ekim 2017 tarihinde Wyndham Grand Levent, İstanbul'da, Toronto Belediye Başkan Yardımcısı Denzil Minnan-Wong'un katılımlarıyla gerçekleştirilecektir.

İki ülkenin ekonomik ve sektörel bazda işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği, sorunların görüşülerek, çözüm önerilerinin getirileceği Konferans; karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve bu doğrultuda ortak politikalar oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Söz konusu Konferansta Madencilik, Enerji, İleri Teknolojiler ve PPP/İnşaat panelleri yer alacak olup, Konferansa Kanada'nın söz konusu alanlarda önde gelen firmalarının katılım sağlamaları beklenmektedir.

Konferansa katılmak isteyen üyelerimizin, 6 Ekim 2017 tarihine kadar, katılım formunu doldurmaları rica olunur.

Türkiye - Kanada 13. Ortak Yıllık Konferans, 24 Mayıs 2016

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi (TCBC) ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) 13. Ortak Yıllık Konferansı

Her yıl düzenlenen DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi (TCBC) ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) Ortak Yıllık Konferansı’nın 13.’sü, 24 Mayıs 2016 tarihinde Borden Ladner Gervais, Ottawa, Kanada’da gerçekleştirilecektir. Yıllık Konferansımızın T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın katılımlarıyla gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

İki ülkenin ekonomik ve sektörel bazda işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği, sorunların görüşülerek, çözüm önerilerinin getirileceği Konferans; karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve bu doğrultuda ortak politikalar oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Söz konusu Konferansta Savunma ve Havacılık, PPP ve Altyapı panelleri yer alacak olup, Konferansa Kanada’nın söz konusu alanlarda önde gelen firmalarının katılım sağlamaları beklenmektedir. 

Konferansta ana konuşmacılarından biri Kanadalı ünlü yatırımcı, Wesley Clover Yönetim Kurulu Başkanı, Sir Terry Matthews olup, Konferansa katılmak isteyen üyelerimizin,13 Mayıs 2016 tarihine kadar, buraya tıklayarak katılım formunu doldurmaları rica olunur.

Kanada Ticaret ve Yatırım Semineri

Kanada Ticaret ve Yatırım Semineri, 12 Kasım 2015, River Plaza

Kanada Ticaret ve Yatırım Semineri, Türkiye Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal, DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, Kurucu Başkan Dr. Yılmaz Argüden, Toronto Belediye Başkan Yardımcısı Denzil Minnan-Wong, Toronto-Amerikan Ticaret Odası Başkanı Robert Bathgate, Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward, Greater Toronto Marketing Alliance Başkan Yardımcısı Gerald Pisarzowski, Green & Spiegel Hukuk Bürosu Avukatı Stephen Green ve Dentons Hukuk Bürosu Avukatı Tony Schweitzer ve 50 firma temsilcisinin katılımlarıyla 12 Kasım 2015 tarihinde River Plaza’da gerçekleştirildi. Büyükelçi Selçuk Ünal tarafından, Türkiye ve Kanada arasında stratejik ortaklığın inşa edilmesine yönelik bir konuşma gerçekleştirildi. Sektörel bazda değerlendirmelerde bulunulurken, iş dünyasındaki engellerin aşılması ve güncel sorunlara yönelik tespitler ve çözüm önerlerinde bulunuldu. DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanlığı görevini 26 Kasım 2015 tarihi itibarıyla Sayın Osman Okyay’a devreden Dr. Yılmaz Argüden gerçekleştirdiği açılış konuşmasında 13 yıldır sürdürdüğü başkanlık sürecinde iki ülke ilişkilerinin gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akabinde söz alan İş Konseyi Başkanı Osman Okyay tarafından, Türkiye ve Kanada’nın ekonomilerine bakıldığında ticaret hacminin yetersiz olduğu vurgusu yapıldı. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Kanada arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilere sağlamayı planladıkları katkıyı aktaran Okyay, Türkiye- Kanada İş Konseyi olarak nasıl bir gelecek projeksiyonuna sahip olduklarını seminer katılımcılarına aktardı. Toronto Belediye Başkan Yardımcısı Denzil Minnan-Wong konuşmasında, iş dünyası, yatırım ve ticari ilişkiler açısından “Neden Toronto?” sorusuna yanıt aradı. Toronto’daki yatırım fırsatlarını aktaran Başkan Yardımcısı, Toronto’nun yatırımcılar için sunduğu hizmetler hakkında bilgi aktardı. Bu hizmetlerle güvenli bir iş ortamı oluşturulduğu ifade edildi. Toronto-Amerikan Ticaret Odası Başkanı Robert Bathgate ticaret odası üyeliklerinin sunduğu fırsatlar ve kolaylık üzerine tanıtıcı bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Green & Spiegel Hukuk Bürosu Avukatı Stephen Green göçmenlik ve çalışma izni konusunda bilgilendirici bir gerçekleştirdi. Ardından Dentons Hukuk Bürosu Avukatı Tony Schweitzer bireysel ve kurumsal vergilendirme konusunu Kanada-Türkiye vergi anlaşmalarına dayanarak detaylı olarak değerlendirdi.

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Kanada Tarım Bakanı ile Yuvarlak Masa Toplantısı

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi tarafından DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve  Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in evsahipliklerinde, Kanada Tarım Bakanı Gerry Ritz ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımlarıyla bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kanada Büyükeçisi John Holmes, Kanada Başkonsolosu Andrew Smith ve CTBC Başkanı  Mike Ward’un yanısıra, tarım ve gıda sektörünün önde gelen 30 firması katılım sağladı. Açılış konuşmasını yapan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK’in yapısı ve misyonu  hakkında bilgi veren Vardan, Kanada ile Türkiye arasından bir STA imzalanmasını umduklarını ve bu anlaşmanın ardından ticaretlerinin 10 milyar dolar seviyesine gelebileceğini ifade etti. Ardından söz alan Kanada Tarım Bakanı Gerry Ritz, Türkiye’nin güçlü ekonomik temelleri olduğunu, genç girişimci ruhu olduğunu ve dinamik bir pazar olduğunu belirtti. Küresel gıda güvenliğinin ve ekonomik büyüme için tarımsal ticaretin ve innovasyonun esas olduğunu belirtti. Kanada ve Türkiye’nin ikili mal ticaretinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu, Kanada’nın Türkiye’deki yatırımlarının ise 800 milyon doları aştığını belirtti. T.C. Tarım Bakanı Mehdi Eker ise, Türkiye’nin Dünya’nın 17. büyük ekonomisi olması hasebiyle G20 üyesi bir ülke olduğunu ve G20 üye ülkelerinin dünya ekonomisinin %85'ini ve küresel tarımsal ekonominin %70'ini temsil etmekte olduğunu belirti. Bakan Ritz, Kanada ile Türkiye arasında tarım ticaretinin iki ülke için de avantaj olduğunu belirterek sözlerini sonlandırdı. Katılımcıların firma faaliyetlerini tanıtmasının ve soru-cevap bölümünün ardından toplantı sona  erdi.

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) 12. Ortak Yıllık Konferansı

Türkiye-Kanada İş Konseyi & Kanada Türkiye İş Konseyi 12. Ortak Yıllık Konferansı, 4 Mayıs 2015, Ceylan Intercontinental Hotel

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi ve Kanada-Türkiye İş Konseyi (CTBC) 12. Ortak Yıllık Konferansı, Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes, Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward ve Kanada Altyapı Eski Bakanı Hugh O'Donnell'ın katılımlarıyla, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasında Türkiye ekonomisi ve Kanadalı firmalar için iş fırsatları üzerinde duruldu. Türkiye ile Kanada arasındaki 2 milyar dolarlık ticaret hacminin, kapasitenin çok altında olduğu, bunun STA imzalanması sayesinde 10 milyar dolar seviyesine çekilebileceği belirttildi. DEİK Başkanı Vardan, konuşmasında Türkiye’de inşası devam eden 3.havalimanı, 3.köprü ve denizaltı geçişleri projelerine değinen DEİK Başkanı, Türkiye ve Kanada’nın benzer projelerde çalışabileceğini ifade etti. Kamu-özel sektör ortaklığı projelerinde Türkiye ve Kanada’nın birlikte çalışabileceklerinin altını çizdi. Vardan, bu tür proje ortaklıklarının 3. ülkelerde de gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de enerji projelerine 110-120 milyar Dolar dolayında yatırım yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Türkiye ile Kanada arasındaki ticari kapasitenin kullanılmadığını vurgulayan Vardan, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının ivedilikle imzalanması gerektiğini belirterek konuşmasına son verdi.

Kanada Ankara Büyükelçisi John T. Holmes tarafından, Türkiye ile Kanada'nın ilişkilerinin derinleştirilmek için gayret sarfedildiği belirtilerek, iki ülke arasındaki gidişatının memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Türkiye’nin G20 toplantıları kapsamında önemli katılımcıları ağırlayacağının altı çizilirken, Kanada Dışişleri ve Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lynne Yelich'in geçtiğimiz hafta Türkiye'de olduğunu belirtildi. Holmes, Kanadalı Bakan’ın, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ve söz konusu görüşlerden iki ülke ilişkilerini bir üst düzeye çıkartmak için olumlu görüş alındığını vurguladı. Savunma ihaleleri üzerine müsteşar ile görüşüldüğünü de ifade ederek sözlerine son verdi.

Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Dr. Yılmaz Argüden tarafından, Türk Hava Yolları (THY)’nın her gün Kanada’ya direkt uçuş düzenlediği ifade edildi. Gerçekleşen uçuşların mesafeleri kısalttığını belirten Argüden, iş fırsatlarının arttığını belirtti. Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) ve Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) gündemde olduğunu vurgulayan Argüden, Türkiye ve Kanada’nın birbirini tamamlayıcı çok fazla özellik olduğunu belirtti. Türkiye ve Kanada piyasası için çalışmanın yanı sıra üçüncü ülkelerde de beraber çalışılabileceğinin altını çizen  Argüden, Ortadoğu, Balkanlar ve Avrasya’da Türk yatırımcıları ve işadamlarının aktif olarak çalıştığına dikkat çekti. Türkiye’nin beşeri sermayesinin ve Kanada’nın fon fazlalığının, Kamu-özel sektör ortaklığı yatırımlarında değerlendirilebileceğini belirterek sözlerini tamamladı.

Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward tarafından, 12. Ortak Yıllık Konferansı’nın, Kanada ve Türkiye’de iş temaslarını teşvik etmek, yüksek profile sahip firmaların iş zirvelerine katılımını artırmak amacıyla düzenlendiği ifade edildi. Ward, iki ülke arasında, geliştirilen ekonomik ortaklığın, yerel ve bölgesel idariler ile çalışılarak daha etkin bir hale getirileceğine dikkat çekerek sözlerine son vermesinin ardından Savunma ve Havacılık, Kamu-Özel Sektör Ortaklığı ve Enerji bölümlerinden oluşan panellere geçildi.

1.    Savunma ve Havacılık

Savunma ve Havacılık Paneli, Alp Teknik Genel Müdürü Yılmaz Güldoğan moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Savunma ve Havacılık Panelinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) Strateji Yönetimi Müdürü Altuğ Müftüoğlu, MDA Corporation İş Geliştirme Direktörü Gurvinder Chohan, Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay panelist olarak yer aldılar. Panelde, Türkiye’de üretilen havacılık ürünleri üzerine bilgi verildi. Türkiye’nin havacılık sektöründe yeni olduğu ve koşulların devlet tarafından tasnifinin devam edildiği belirtildi. Havacılık sektörü üzerinde Türkiye’de 1.1 Milyar Dolar düzeyinde ihracat yapıldığı ve bu düzeyin tatmin edici olmadığı vurgulandı. Havacılık sektöründe yapılan ürün geliştirmeleri hakkında bilgi verildi. Türkiye’de ilk jet motorunun tasarlandığı bilgisi aktarıldı. Savunma sanayii özel sektöründe Türkiye’nin gerçekleştirdiği atılım ve ürün geliştirmeler üzerine bilgi verildikten sonra panel sona erdi.

2.    Kamu-Özel Sektör Ortaklıkları (PPP)

Gama Holding Yönetim Kurulu Başdanışmanı Süreyya Yücel Özden’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelde, Kanada Dış İlişkiler, Ticaret ve Kalkınma Bakanlığı Altyapı Danışma Kurulu Başkanı Hugh O’Donnell, Kanada İhracatı Geliştirme (EDC) Ortadoğu ve Kafkasya İş Geliştirme Temsilcisi Zenon Woychyshyn, Limak Yatırım CEO’su Cenk Arson, İSPAT Kanada ve ABD’nin Ortabatısından Sorumlu Ülke Danışmanı Murat Özdemir panelist olarak yer aldılar. Panelde, PPP alanında Kanada’nın 200’ü aşkın projesinin sürdüğü bilgisi aktarıldı. Bu projeler arasında hava ve kara ulaştırmacılığı için 64 milyar dolarlık yatırımın olduğu bilgisi aktarıldı. Bu projeler kapsamında sağlık sektörünün en önde geldiği ve yatırım için en elverişli sektör olduğu vurgulandı. Altyapının, küresel bir sorun olduğu ifade edildi. 3. ülkelerle işbirliğinde sosyal ve fiziki altyapı, köprü ve havalimanı yapım ve işletmeleri konularında Kanada ile Türkiye’nin işbirliğine gitmesinde fayda olacağı ifade edildi. İSPAT aracılığıyla yurtdışından mali destek sağlanan sağlık alanında 38 proje olduğu ve bunlardan 4 tanesinin mali imkanlarının temin edildi, kalan kısmının ise yıl içerisinde temin edileceği belirtildi. Asya’nın finans olarak yükselişi bölgeyi bir finans merkezi haline getirirken, Türkiye’nin sahip olduğu konum avantajının altı çizilerek panel sona erdi.

3.    Enerji

Enerji panelinin moderatörlüğünü Gama Holding Yönetim Kurulu Başdanışmanı Süreyya Yücel Özden üstlenirken, Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, EkoRe Yenilenebilir Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer, Sage Enerji İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Andrew Kavanagh panelist olarak yerlerini aldılar. Panelde Türkiye enerji piyasasının, çevre ülkelere göre yükselişte olduğu ve büyük bir pazara sahip olduğu ifade edildi. Özelleştirmelerin etkisiyle büyüyen Türkiye enerji piyasasına, kamu kurumlarının enerji sektörüne yatırım yapmamasıyla birçok Türk firması enerji sektörüne yöneldiği ifade edildi. Türkiye’de enerji dağıtımının %55’inin özel firmalar tarafından karşılandığı, bu üretimin de %80inin 5 özel firma tarafından üretildiği belirtildi. Kullanıcı fiyatı (ulusal fiyat) olması şu anda elektrik sektörü için bir dezavantaj olduğu belirtildi. Fakat bu fiyatın çok düşük olmadığı vurgulandı. Rüzgar enerjisinde hedef 20.000GW üretimin sağlanması olarak ifade edildi. 1 MW’nin altındaki üretim için lisansa gerek olmadığına değinildi. Lisans alınmasının zorluklarına karşın Türkiye’de jeotermal enerji potansiyelinin çok yüksek olduğu belirtildi. Türkiye’nin enerji ihtiyacı ve yenilenebilir enerjinin maliyetli olması gözönüne alındığında nükleer enerjinin makul bir enerji kaynağı olduğu belirtildi. Kanadalı firmalar için yurtdışında iş yapmaları durumunda, iş yapılan ülkeden bir ortak ile işbirliğine gittikleri anektodunun paylaşılmasıyla toplantı sona erdi.

 

Not: Konferans fotoğrafları ve sunumlarına https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6029 adresinden ulaşabilirsiniz.

NATO Ekonomi Forumu & PDAC 2015 Fuarı, 27 Şubat 2015 & 1-4 Mart 2015, Toronto

NATO Ekonomi Forumu, Kanada-Türkiye İş Konseyi ve Kanada Atlantik Konseyi iş birliğinde, 27 Şubat 2015 tarihinde, Toronto’da gerçekleştirilecektir. Forum kapsamında, Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcileri tarafından, Orta ve Doğu Avrupa ticaret ve yatırım potansiyeli hakkında sunumlar gerçekleştirecektir.

 

Geniş katılım sağlanması beklenen forumun sunum başlıkları aşağıdaki gibi olup, programı ekli dosyada bilgilerinize sunulmaktadır.

 

·         Maden ve Kaynak Geliştirme

·         Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS)

·         Altyapı

·         Kamu-Özel Sektör İşbirliği

·         Bölge yatırımcısı Kanadalı firmaların görüşleri

 

NATO Ekonomi Forumu’nakatılım sağlamak isteyen üyelerimizin ekli formu doldurarak NATO Kanada Konseyi’ne (E-mail: events@natocouncil.ca, Faks: +1 416 979 08 25) göndermeleri gerekmektedir.

 

Ayrıca, Forum’un hemen sonrasında, 1-4 Mart 2015 tarihlerinde, Forum tarafından desteklenen PDAC 2015 Fuarı gerçekleştirilecektir. Geçtiğimiz yıl 30.000 katılımıcısı olan fuarda 125 ülkeden 1.000’in üzerinde firma sergi açmış olup, detaylı bilgi ve kayıt işlemleri için www.pdac.ca/convention adresinin ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Kanada Madencilik Heyeti Onuruna Resepsiyon, 26 Kasım 2014, Hilton Hotel, Asya Salonu, İstanbul

DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi ile Ontario Eyaleti işbirliğinde, Kanada Başkonsolosluğu tarafından, 26 Kasım 2014 tarihinde, 18:00–20:00 saatleri arasında, Hilton Hotel İstanbul’da, Uluslararası Madencilik Fuarı’na katılım sağlamak üzere Türkiye’de bulunan Kanadalı madencilik firmaları onuruna bir resepsiyon düzenlenecektir.

 

Kanadalı fimalar ile tanışmak üzere resepsiyona katılmak isteyen üyelerimizin, teyitlerini 21 Kasım 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar DEİK’e (Murat Can Menteş, E-mail: mmentes@deik.org.tr Tel: 0212 339 5006) bildirmeleri gerekmektedir.

 

Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı ve T.C Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla 6.’sı gerçekleştirilecek Uluslararası Madencilik Fuarı ise 27-30 Kasım 2014 tarihleri arasında Tüyap İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Ekte bilgileri yer alan Kanadalı firmalar söz konusu fuara katılım sağlayacak olup, bu firmalarla 27-30 Kasım 2014 tarihleri arasında, Tüyap İstanbul Ontario Standı’nda ikili görüşme yapmak isteyen üyelerimizin, randevu almak üzere Kanada Başkonsolosluğu (Akın Kosetorunu, E-mail: akin.kosetorunu@gmail.com Tel: 0537 385 5947) ile iletişime geçmeleri rica olunur.

 

 

 

 

 

Ek:Resepsiyona Katılım Sağlayacak Kanadalı Firmalar hk. Bilgi, Resepsiyon Davetiyesi

Eklere https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5166http://admin.deik.org.tr/content/images/spacer.gif adresinden ulaşabilirsiniz.

Diğer İş Konseyleri