Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) iş birliğinde, bu yıl ikincisi düzenlenen "Türkiye-Çin İş Konferansı" 29 Kasım 2023 tarihinde Pekin'de gerçekleştirildi.
Çin Uluslararası Tedarik Zincirleri Fuarı kapsamında, "Ekonomileri Yatırım, Ticaret ve Tedarik Zinciriyle Birleştirmek" ana temasıyla düzenlenen etkinlik, T.C. Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ile CCPIT Başkan Yardımcısı Li Qingshuang başta olmak üzere 250'den fazla Türk ve Çinli iş insanının katılımıyla gerçekleştirildi.
Büyükelçi Musa: "Çin, Asya'daki en büyük, dünyadaki üçüncü büyük ticaret ortağımız"
Konferansın açılışında konuşan T.C. Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Türkiye'nin stratejik konumu, üretim potansiyeli, lojistik imkânları, tedarik ve üretim kapasitesiyle, bölgesinde ve küresel düzeyde önemli bir ülke olarak öne çıkmakta olduğunun altını çizdi. Musa, ''Tarihin, coğrafyanın, stratejinin, küresel dinamiklerin ve nihayet sağduyunun Türkleri ve Çinlileri daha yakın iş birliğine, daha yakın çalışmaya davet ettiği açıktır" dedi.
Musa, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin geliştiğine işaret ederek, "Çin, Asya'daki en büyük, dünyada ise üçüncü en büyük ticaret ortağımız konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 20 yılda, 40 kat artarak 2022'de yaklaşık 45 milyar dolarlık bir rekora imza attı. 1200'ü aşkın Çinli şirket Türkiye'de, 100 kadar Türk şirketi de Çin'de kârlı faaliyetlerini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
Musa, iki ülke arasında sürdürülebilir bir ekonomik iş birliği ilişkisi kurulması için ticaretin dengeli şekilde yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Hem ekonomilerimizin yapısı itibarıyla hem de tek taraflı çabalarla Türkiye aleyhine ticaret açığının dengelenmesi için atılabilecek önemli adımlar var. Çin'in dünya genelinde 160 milyar doları aşkın yatırımı bulunuyor. Türkiye'nin bu yatırımdaki payı ise beklentimizin altındadır. Bu çerçevede, Çinli iş insanlarının Türkiye'deki yatırımlarına hız kazandırmaları ve ihracat çalışmalarımızı kolaylaştırmaları en büyük beklentilerimiz arasındadır" dedi.
Li Qingshuang: "Çin-Türkiye işbirliğinin gelişmesine destek vermeyi dürdüreceğiz."
CCPIT Başkan Yardımcısı Li Qingshuang konuşmasında, "Çin ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin bu yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda yüzde 15,6 artışla 33,44 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, "İki ülke iş dünyası Kuşak ve Yol'un ortak inşası çerçevesinde ticaret, yatırım, altyapı, yeşil enerji ve diğer alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye devam etmiştir. İki ülke arasındaki yatırım büyüklüğü 3 milyar doları aşmıştır." şeklinde konuştu.
Li, Pekin'de ilk kez düzenlenen Çin Uluslararası Tedarik Zincirleri Fuarı'na 60'a yakın Türk şirketinin katılmasının önem taşıdığına işaret ederek "CCPIT, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmeyi istiyor. Bu bağlamda, DEİK ve TÜSİAD gibi muadil kuruluşlarla işbirliği anlaşmaları imzaladık" dedi. Gelecekte daha fazla kaliteli Türk ürününün Çin pazarına girmesine yardımcı olmak, Çinli şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmasına ve iş kurmasına destek olmak için çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizdi. Çin'in ekonomik ve ticari ilişkilerinin yeni bir seviyeye getirilmesi ve iki ülke arasındaki işbirliklerinin arttırılmasını amaçladıklarını ifade etti.
Korhan Kurdoğlu: "Çin'den gelecek know-how ile Türkiye'de dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirebilir"
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise, konferansın ana teması "küresel tedarik zincirleri"nin, işletmelerin rekabet gücü ve ülkelerin ekonomik büyümesine katkısı açısından hayati önemde olduğunu vurguladı. Çin Başbakanı Li Qiang ev sahipliğindeki yabancı yatırımcılar toplantısına da katıldıklarını aktaran Kurdoğlu, "Dünyada ardı ardına yaşanan çoklu kriz ortamında, küresel tedarik ve üretim zincirleri de yeniden şekilleniyor. Şirketlerin tedarik ağlarını veya üretim üslerini daha yakın coğrafyalara, kendi ülkelerine veya partner olarak gördükleri ülkelere kaydırmaya başladıklarını gözlemliyoruz. Türkiye, küresel tedarik zincirlerinin uzun bir dönemden beri önemli bir parçası. Çin ile iş birliğinin ve dengeli ekonomik ilişkiler geliştirmenin ülkemize büyük bir değer katacağına inanıyoruz. Çin'in hem küresel tedarik zincirlerindeki güçlü konumu hem de dijitalleşme ve yeni teknolojiler alanında dünya lideri olma yolunda attığı sağlam adımlar düşünüldüğünde, ülkemiz için de önemli iş birliği alanları ve fırsatları sunduğunu görüyoruz. Türkiye'de, Çin'den gelecek know-how ile özellikle akıllı üretim, sağlık teknolojileri, büyük veri, nesnelerin interneti dahil dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirebilir. Kazan-kazan olarak görülecek projeler, Türkiye'nin Avrupa ile iç içe girmiş bağları ile, Çin'i Avrupa'ya daha da yaklaştıracaktır. Çin de Türkiye için Ticaret Bakanlığımızın "Uzak Ülkeler" stratejisi kapsamındaki odak ülkelerden biri olarak, Asya ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük potansiyel barındıran bir ticaret ortağı. Bu ortaklığın geliştirilmesi, Türkiye ve Çin arasında ticaretin dengelenebilmesi ve iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi için TÜSİAD ve DEİK olarak, karşı kanat kuruluşumuz CCPIT ve Çin'in diğer sektörel kuruluşları ile yakın temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.
TÜSİAD Şanhay Network Üyesi / DTİK Çin İş Konseyi Üyesi ve Burger King CEO'su Atakan Bozkurt moderatörlüğünde gerçekleşen panele, TÜSİAD Şanhay Network Koordinatörü ve Beko Çin Ürün Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Onur Türkmen, ZTE Türkiye CTO'su Gu Xinyu, TÜSİAD Şanhay Network Üyesi / DTİK Çin İş Konseyi Üyesi ve Çimtaş Ningbo Genel Müdürü ve Çin Resmi Temsilcisi Emrah Ercen, FIBERHOME International (Beijing) Technologies CEO'su Xu Lei, China Coal Construction Group Genel Müdür Yardımcısı Gui Zhao ile TÜSİAD Şanhay Network Üyesi ve Softtech Çin CEO'su Doruk Keser katılarak Türkiye ve Çin arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerin geliştirilmesi ve iş birliklerinin arttırılmasına yönelik görüşlerini paylaştılar.
II. Türkiye-Çin İş Konferansı, TFI TAB Gıda Yatırımları, Beko, CLK Worldwide, Çimtaş(Ningbo) ve Softtech sponsorluğunda gerçekleştirildi.
DEİK, TÜSİAD ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) tarafından düzenlenen, ATA Holding ve TFI TAB Gıda Yatırımlarının Ana Sponsorluğu ve Alternatif Bank'ın Gümüş Sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Konferansı'nda iki ülke iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımlarıyla "Dijital Dönüşüm ve Geleceği Tasarlamak" teması konuşuldu.
T.C. Çin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, DEİK Başkanı Nail Olpak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Çağatay Özdoğru, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shaogang, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı, TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Başkan Vekili & CEO'su ve ATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ile 160'ın üzerinde iş insanının katılımıyla düzenlenen konferansta, Türkiye ve Çin'de dijitalleşme alanındaki iş yapma tecrübelerinin yanı sıra iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları, başarı öyküleri ve dijital dönüşümün geleceği ele alındı.
İki ülke iş dünyasının zirvesini bir araya getiren Türkiye – Çin İş Konferans'ında, CCPIT ile DEİK ve TÜSİAD arasında, Pekin'de gerçekleştirilecek 1. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı'na (CISCE) desteği ve iş birliklerinin artırılmasını vurgulayan Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.
Musa: "Tarihi İpek Yolu dijital dönüşüm ile birlikte dijital İpek Yolu'na evriliyor"
Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa ise, bu sene üç etkinliği birlikte kutladıklarını ifade ederek, "Bu sene hariciye teşkilatımızın kuruluşunun 500. yıl dönümü. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Diplomatik ilişkilerimizin tesis edilişinin de 52. yıl dönümü. Türkiye-Çin ilişkilerinin geçmişi, cari durumu ve geleceğine dair tarihe baktığımızda ülkelerimiz arasındaki diyalog asırlar öncesine dayanıyor. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Covid-19 salgınına rağmen bu ivme diplomatik temas ve ziyaretlerle korundu. Bizim arzumuz ilişkilerimizin çok daha geniş bir perspektifte ilerleyerek gelişmesi. Bölgesel ve küresel meselelere bakışımızın büyük ölçüde Çin ile örtüşmesi doğrultusunda ilişkilerimiz de güçleniyor. Devlet liderlerimiz arasında yakın bir diyalog ve iş birliği var. Bu irade, somut projelerle birlikte adım adım hayata geçti. Tarihi İpek Yolu üzerindeki ortaklığımız dijital dönüşüm ile birlikte dijital İpek Yolu'na evriliyor" dedi.
Shaobin: "Türkiye'deki kaliteli ürünleri Çin'e taşımamız büyük önem taşıyor"
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye ile Çin'in geleceği birlikte tasarlamak için pek çok fırsata sahip olduğuna dikkat çekerek, "Günümüz dünyası küresel ekonomi açısından büyük değişimler yaşıyor. Korumacılık, tek taraflılık, soğuk savaş, resesyon ve enflasyon gibi pek çok gelişme aynı anda yaşanıyor. Ülkeler yeni döneme dair kritik bir tercih sürecindeler. Biz de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek için bir aradayız. Bugüne kadar tarihi İpek Yolu üzerinde bağlarımızı koruduk ve artık ikili ilişkilerimizi daha da canlandırabiliriz. Yarım asırlık diplomatik ilişkilerimiz, devlet başkanlarımızın önderliğinde atılan somut adımlarla yeni başarıları beraberinde getiriyor. Çin'in 20. Ulusal Kongre'sinde ülkemizin geleceği için bir vizyon ortaya koyduk. Türkiye Cumhuriyeti'nin Yeni Yüzyıl vizyonu ortada. Dolayısıyla ikili ilişkilerimizi ve ticaret hacmimizi her alanda geliştirmek için büyük bir fırsat söz konusu. Geleceğe dönük bir bakış açısıyla dijital ekonomi ve dijital dönüşüm alanlarında geleceği birlikte tasarlayabiliriz. İkili ticaretimizde Türkiye ile daha dengeli rakamlara ulaşmak istiyoruz. Büyükelçilik olarak biz de üzerimize düşen her görevi üstlenmeye hazırız. Çin ekonomisi dünyanın ekonomik istikrarında en büyük oyunculardan biri. Dünya ekonomisine katkımız yüzde 30'un üzerinde bir seviyede. Geçmiş beş yılda Ar-Ge ve teknolojinin katkı payı yüzde 60'ın üzerine çıktı ve GSMH ise 4,2 trilyon dolara yükseldi. Türkiye'deki kaliteli ürünleri Çin'e taşımamız da son derece önem taşıyor" dedi.
Olpak: "Çin ile ticareti dengeleyerek yeni fırsat alanlarına odaklanmalıyız"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ikili ilişkilerin gelişmesinin ve son dönemde ivme kazanan dijitalleşme kavramının konferansın odak noktaları olduğuna dikkat çekerek, "DEİK ailesi olarak Çin ile olan ilişkilere büyük önem veriyor ve Çin'in dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olduğu bilinciyle daha fazla ticaret için çalışıyoruz. RCEP'in sürükleyicisi, 'Kuşak ve Yol Girişiminin,' planlayıcısı ve baş aktörü Çin ile ilişkiler önemli. Dengeli ticari ilişkilerin önemli olduğunu da vurgulamak istiyorum. Türkiye tarafından baktığımızda Çin ile karşılıklı ticari ilişkiler dediğimizde bizim aklımıza hemen cari açık geliyor. Türkiye aleyhinde bir asimetri söz konusu. Bu noktada da sadece karar alıcılardan ya da siyasilerimizden bir aksiyon beklemek de yeterli değil. İş dünyası olarak bizim de üzerimize düşen çok fazla görev olduğunu düşünüyorum. Elbette kısa vadede hemen çözüm bulmak kolay değil. İkili ticaretimizi dengeleme çalışmalarına devam edeceğiz. Her sektörde üretimi, lojistiği, ticareti, tüketimi, dev şirketleri ve KOBİ'leri ve nihayetinde devletleri derinden etkileyen bir zincirden, yani dijital ekonomiden bahsediyoruz. DEİK olarak bu çerçevede 9 alt komitesiyle Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. Çin'in dijitalleşme, yapay zeka, 5G'den e-ticarete kadar ne tür çalışmalar yaptığını hepimiz biliyorsak, bugünkü konferans ve bundan sonraki faaliyetler içerisinde sadece ikili ticaretin dışındaki alanlardan da kendimize katma değer nasıl oluşturabiliriz sorusuna odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Özdoğru: "Çin, önemli bilimsel ve teknolojik başarılara imza attı"
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eş Başkanı Çağatay Özdoğru ise, "Çin, TÜSİAD'ın uluslararası gündeminde uzun yıllardan beri yer alan öncelikli bir ülkedir. 1980'lerden bu yana Çin, bilim ve teknoloji alanında hızlı bir gelişme yaşamış ve önemli bilimsel ve teknolojik başarılara imza atmıştır. Eğitim, altyapı, yüksek teknolojili üretim, akademik yayıncılık, patentler ve ticari uygulamalar gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiştir ve şu anda bazı alanlarda dünya lideri konumundadır. Geçtiğimiz aylarda TÜBİSAD ile birlikte Türkiye'nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji için Eylem Çağrısı raporunu hazırladık ve kamuoyuyla paylaştık. Raporumuz, yüksek teknoloji ve dijital dönüşümle kalkınma hedefini gerçekleştirmek için gerekli adımları geniş bir perspektifte ele alıyor. Bu yolda büyük aşama kaydetmiş olan Çin'den tecrübe, best practice uygulamaları ve belli alanlarda ortak çalışmalarla ülkemizin bu yolculuğunda beraber çalışabilecek çok alan vardır. Biz de TÜSİAD olarak DEİK ile birlikte bu arayışları yürütebiliriz. Çin ile iş birliğimizin, bu toplantıyla daha da güçleneceğine, dijitalleşme çalışmalarımızda, bu konuda dünya lideri olan Çin'den destek almamızın önemli faydalar sağlayacağına yürekten inanıyoruz" dedi.
Kurdoğlu: "Dijitalleşme ve teknolojide Türkiye ile Çin arasındaki know-how transferi önemli"
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi, TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı, TFI TAB Gıda Yatırımları Yönetim Kurulu Başkan Vekili & CEO'su ve ATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise, dijitalleşmenin, artık işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabet gücü için hayati bir faktör olduğunu vurgulayarak, "Kurucu Ortağı ve CEO'su olduğum ve bugün dünyanın en büyük 4 restoran işletmecisinden biri olan TFI TAB Gıda Yatırımları, 10 yılı aşkın süredir Çin'de faaliyet gösteriyor. Burger King'in Çin operasyonunu devralmamızla başlayan süreç bugün bizi 200'ü aşkın şehirde yaklaşık 1.500 restoran ve 30 bin çalışan seviyesine taşıdı. Türkiye'deki patates fabrikamızdan Çin'e her ay ciddi miktarda işlenmiş patates ihracatı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ATA Holding bünyesinde Çin'de bir teknoloji şirketinin sahibiyiz. Türkiye, Çin'den gelecek know-how ile özellikle smart manufacturing, healthTech, big data, IoT dahil dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirilebilir. Kazan-kazan olarak görülecek projeler, Türkiye'nin Avrupa ile iç içe girmiş bağları ile Çin'i Avrupa'ya daha da yaklaştıracaktır. Çin de Türkiye için Ticaret Bakanlığımızın "Uzak Ülkeler" stratejisi kapsamındaki odak ülkelerden biri olarak, Asya ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Çin'in küresel ticaretteki ağırlığının, tedarik zincirinde teknoloji ve Ar-Ge alt yapısına dayanan politikaları ve 100'ün üzerinde ülke ekonomisini etkileyen "Kuşak ve Yol Girişimi" ile artarak süreceği tahmin ediliyor. Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük bir potansiyel barındıran bir ticaret ortağı. Gelecekte büyük ölçekli ileri teknoloji ve dijitalleşme temelli yatırımların karşılıklı olarak her iki ülkede de yapılması ve Türkiye'nin kendine özgü ürünlerinin Çin'e ihraç edilmesi gibi gelişmelerle Türkiye ve Çin arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımların artacağına inanıyorum" dedi.
Shaogang: "Orta Koridor ile Kuşak Yol Girişimi'nin uyumlulaştırılması alanında birlikte çalışabiliriz"
Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shaogang ise, Türk iş dünyasının dijital dönüşüm sürecinde Çin ile yeni iş ortaklıklarına istekli olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, "Ülkelerimizin arasındaki siyasi güvene dayalı sıcak ilişkiler sayesinde ekonomik iş birliklerimizin artacağına inanıyoruz. Dijital ekonomi alanında yatırımlar iki ülke için de büyük önem taşıyor. Kuşak ve Yol Girişimi'nin de 10. yılını yaşarken Çin, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeye hazır konumda. Üretim kapasitesi, finansal erişim, Türkiye'nin coğrafi konumu, dijital dönüşüm ile birlikte akıllı ve yeşil ürünler odağında çalışabiliriz. İki ülke alanında akıllı şehirler, yenilenebilir teknoloji, dijital hizmetler, yapay zeka ve 5G gibi alanlarda iki taraf için de büyük fırsatlar bulunuyor. Türk firmalarının Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı için ülkemize bekliyoruz" dedi.
Konferansta, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol video konferans ile sunum gerçekleştirirken, Çin Uluslararası Fuar Merkezi Grubu Başkanı Lin Shunjie ise Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı'nın (CISCE) tanıtım sunumunu yaptı. ÇİNSİAD Başkanı Zhou Yanquan, CGCC Sekreter Yardımcısı Li Xiangbo ve CCFA Başkanı Pei Liang'ın söz aldığı "Türkiye-Çin İş Birliği Fırsatları" başlığı altındaki gerçekleştirilen sunumlarda ise, Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türk iş dünyası açısından yatırım anlamında öne çıkan sektörler ve fırsatlar ele alındı.
Türk markalarının Çin'deki başarı hikayeleri mercek altına alındı
TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Üyesi, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve ATA Holding Koordinatörü Tuncer Köklü'nün moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye-Çin İş Birliği Başarı Hikayeleri" paneli ise, iş dünyasının önemli isimlerini buluşturdu. Netaş CEO'su Sinan Dumlu, Burger King China CEO'su Atakan Bozkurt, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, Bank of China Türkiye Başkanı Gao Xiaoming, Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcısı Didem Şahin Çakmak ile TÜSİAD Şanghay Ağı Koordinatörü ve BEKO Çin Pazarlama ve Ürün Yönetim Müdürü Onur Türkmen'in katıldığı panelde, Türk markalarının Çin'deki başarı hikayeleri üst düzey yöneticiler tarafından paylaşıldı.
Türkiye ve Çin iş dünyasının zirvesindeki yöneticiler dijitalleşmenin geleceğini masaya yatırdı
Türkiye-Çin İş Konferansı'nın iş insanları tarafından büyük ilgiyle takip edilen oturumlarından biri de "Dijitalleşmenin Geleceği" paneli oldu. Cerembrum Tech Kurucu CEO'su ve DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Recep Erdem Erkul'un moderatörlüğünde düzenlenen Dijitalleşmenin Geleceği Paneli'nde TÜSİAD Yeni Nesil Sanayi Çalışma Grubu Başkanı ve MEXT Teknoloji Merkezi Başkanı Efe Erdem, ATP China CEO'su Onur Yavuz, Tencent Perakende Başkanı David Su, Alibaba Uluslararası Dijital Ticaret Grubu Politika Araştırma Direktörü Xiong Tao, Alipay CEO'su Ying Rui (videokonferans ile) ve Medianova, Kurucu ve CEO'su; DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkan Yardımcısı Serkan Sevim söz alırken, hayatın her alanında dijitalleşen dünyada ekonomi ve ticaretin geleceği konuşuldu.
DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilen anket çalışması, Türk iş dünyası penceresinden Çin ile ticarette gelinen son durumun nabzını tuttu. TÜSİAD ve DEİK üyesi firmaların katıldığı kapsamlı anketten elde edilen rapora göre, Türk şirketlerinin 2023 yılı ve sonrası döneme yönelik Çin'e ihracattaki hedef ve beklentileri daha yüksek.
Özellikle büyük ölçekli firmaların katıldığı ankette, Çin'e ihracatta yaşanan güncel sorunlar, belirli tespitler ve çözüm önerileri yer alırken, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında potansiyel gördüğü sanayi ve tarım ürünlerinin de iş dünyasının radarında olduğu görüldü.
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, her iki kurumun da Çin ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz açısından son derece büyük bir önem teşkil ettiğini belirtti. DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi'nin ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu'nun Çin'deki ekonomik ve sosyal gelişmeleri yakından takip ettiğini aktaran Kurdoğlu, "Çin'i ve iş yapma dinamiklerini anlamaya ve anlatmaya yönelik birçok çalışmayı/projeyi birlikte hayata geçiriyoruz. Bunlardan biri olan, DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu da Türkiye'nin Çin'e ihracatını arttırma yolunda araştırma yapan bir platform. 2022 yılında yaklaşık 45 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Çin, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından biri. Amacımız Çin ile daha dengeli ekonomik ilişkiler geliştirmek suretiyle ülkemize katkı sağlamak. Türkiye'de ve Çin'de faaliyet gösteren şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da ilişkilerimize ivme kazandıracağını düşünüyoruz. TÜSİAD ve DEİK olarak, Çin ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirebilmek ve ihracatımızı artırabilmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin Çin pazarına erişimi ve pazarda tutunabilmeleri süreçlerinde karşılaştıkları sorunları tespit ederek, Çin ve Türkiye'deki ilgili makamlarla temaslar gerçekleştiriyor, önerilerimizi iletiyoruz. Bu kapsamda, DEİK-TÜSİAD Çin'e İhracatı Arttırma Araştırma Grubu'nun hazırladığı "Türkiye'den Çin'e İhracatın Geliştirilmesi ve Öneriler Anketi" Türkiye merkezli işletmelerin Çin'e ihracat koşullarını geliştirmek ve Çin ile ihracatta karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamak adına gerçekleştirildi. Bu anket çalışmasının ortaya çıkardığı tablo ile Türkiye'nin Çin'e ihracatının önündeki engellerin tespit edilmesini, iki ülkenin ilgili kamu otoriteleri tarafından somut ve etkili politikalar geliştirilmesini ve bu politikaların bir planlama içinde hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" dedi.
TÜSİAD ve DEİK'in, Türkiye'den Çin'e ihracatın geliştirilmesi hedefiyle halihazırda Çin'e ihracat yapan üye firmaları arasında gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuç raporu yayımlandı. 2 Aralık-23 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen ankete, ağırlıklı olarak 20 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren, 1 ila 50 milyon dolarlık ihracat bedellerine ulaşan büyük ölçekli şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı. Çin'e ihracatta gıda ve tarım ürünlerini markalı şekilde ve başka bir şirketin aracılığı olmadan doğrudan ihraç eden firmaların ankette öne çıktığı görüldü.
Türk firmalarının önümüzdeki dönemde Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, Çin'e ihracat yapmayı düşündüğü potansiyel "sanayi ürünleri" yüzde 10'luk oranlarla elektrikli cihazlar, plastik ve mamülleri, demir çelik, tekstil; yüzde 5'lik oranlarla da otomotiv ve yan sanayi, eczacılık ürünleri ve mücevherat oldu. Potansiyel "tarım ürünleri" arasında ise, yüzde 15'lik bir oranla diğer gıda mamülleri, yüzde 10'arlık oranlarla süt ve süt ürünleri ile bitkisel yağlar, yüzde 5'erlik oranlarla meyveler, balıklar, sebzeler ve etler yer aldı.
Çin'e ihracatta en büyük sorun lojistik alanında yaşanıyor
Çin'e ihracatta en çok sorun yaşanan konuların başında yüzde 40 ile lojistik konular geliyor. Bunu yüzde 35 ile Çin'deki yasal düzenlemeler, yüzde 30 ile finansman, yüzde 25 ile pazara giriş koşulları, yüzde 20 ile diğer sorunlar, yüzde 15 ile gümrük işlemleri ve yüzde 5 ile sağlık ve bitki sağlığı önlemleri alanında yaşanan sorunlar takip ediyor.
Ankete katılan iş dünyası temsilcileri, geçtiğimiz dönemde Covid-19 tedbirleri dolayısıyla Çin'de yaşanan kapanmalardan kaynaklı lojistik problemlere, vize alma konusunda yaşadıkları zorluklara, Çin'deki yasal düzenlemelerin yarattığı sıkıntıların Çin pazarında yerel firmalarla rekabeti zorlaştırmasına, Türkiye'nin ve ürünlerimizin bilinirliğinin düşük olması nedeniyle Çin pazarına giriş ve pazarda tutunma açısından yaşanan sorunlara dikkat çekti.
İş dünyası Çin pazarı için ticaretin önünü açacak önerilerini sıraladı
Çin içinde kapsamlı ülke tanıtımı yapılması başı çekerken, raporda Çinli nihai tüketicilerin Türkiye'yi tanıdıkça Türk ürünlerine rağbetin artacağına dikkat çekiliyor. Özellikle turizm sektöründe Çinli turistleri Türkiye'ye çekecek çalışmalar yapılması, film/dizi ihracatına önem verilmesi ve Çin'deki Ticaret Müsteşarlığı ve Ataşeliklerimiz vasıtasıyla tespit edilecek büyük zincir marketlerin satın alma sorumlularının Türkiye'ye davet edilmesi öneriliyor.
Türk firmalarından "MADE IN TÜRKİYE" vurgusu
Üst segment ürün gruplarında "MADE IN TÜRKİYE" etiketi ile satış yapılmasının ülke tanınırlığını arttırmada yardımcı olacağını düşünen Türk firmaları, katma değeri yüksek ürün geliştirme ve ihraç etme konusunda, komite kurulup ihracatı büyütme potansiyeli için şirketler arası iş birliği zemini oluşturulmasını öneriyor. İş dünyası Çin'e sadece "ürün ihracatı" değil, aynı zamanda "hizmet ihracatı" üzerine de çalışma yapılmasını isterken, Çin'e yapılan ihracatta teşviklerin arttırılmasını ve yüksek miktarlarda ticaret hacmine sahip firmalara Çin'e girişlerde kolaylık sağlanması talebinde bulundu.
İki ülkenin kamu otoritelerinin yeni politikalar geliştirmesi bekleniyor
Ankete katılan Türk iş dünyası temsilcilerinin görüşleriyle TÜSİAD ve DEİK 11 maddelik bir politika seti oluşturdu.
İki ülke arasındaki mal ticaretinin dengelenmesi amacıyla, Çin'in Türkiye'ye yönelik ithalatı geliştirme programı oluşturması öne çıkarken, Çin'e ihraç edilecek ürünlerle ilgili GTIP bazında çalışmalar yapılması, kamu ve özel sektör iş birliğinde katma değeri yüksek ürünlerin Çin'e ihracatına yönelik çalışmalar yapacak platformların oluşturulması bekleniyor.
Türkiye'den Çin'e gerçekleştirilecek e-ihracatın artmasına katkı sağlaması amacıyla iki ülke Ticaret Bakanlıkları arasında ticareti tüm veçheleri ile ele alan, geniş kapsamlı ve müzakereleri tamamlanmış olan "E-Ticaret" alanındaki bir mutabakat zaptının (MoU) imzalanarak en kısa zamanda hayata geçirilmesi önerilirken, firmaların Çin'de yerleşik olmalarının ihracatı hızlandırıcı etkisi göz önünde bulundurularak, Çin pazarına giriş, iş yapma ortamı, yasal düzenlemeler, şirket kurulumu gibi konularda bilgilendirmeler yapılması ve teşvikler verilmesi talep ediliyor.
Türkiye'de yatırım yapan Çinli firmaların da ihracatımız üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekilerek Çin'den özellikle katma değeri yüksek alanlarda ülkemize yatırımlar çekilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi vurgulanıyor.
Hükümetlerarası diyalog mekanizmalarının etkin kullanılması, iki ülke Ticaret Bakanlıkları arasında diyalogun ve iş birliğinin arttırılması, Karma Ekonomik Komisyon toplantısının özel sektörün de katkı verebileceği bir formatta yakın bir zamanda gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekiliyor.
"Türkiye'den Çin'e İhracatın Geliştirilmesi ve Öneriler Anketi Sonuç Raporu"na DEİK ve TÜSİAD'ın web sitelerinden ulaşabilirsiniz.
DEİK olarak küresel çapta yaşanan zorlu süreçte çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekte ve Covid-19 salgınına yönelik olarak alınan tedbirler çerçevesinde çalışmalarımızı sanal ortamda sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ev sahipliğinde, 22 Nisan 2020 tarihinde TSİ 15.00'te "Çin'in Covid-19 Tecrübesi: İş Dünyası Açısından Son Durum ve Güncel Gelişmeler" başlıklı bir online seminer düzenlenecektir. DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi/ Asya Pasifik Bölgesi Koordinatör Başkanı T. Murat Kolbaşı, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Ticaret Ataşesi Huang Songfeng ve Atlı Global Kurucu Direktörü ve Akademisyen Dr. Altay Atlı'nın konuşmacı olarak yer alacağı seminerde Türk iş dünyasının Çin'de yaşadığı sorunlar, Çin'in bu süreçte aldığı ekonomik önlemler, Çin'in toparlanma sürecine geçişinin değerlendirilmesi ve Çin'in bu süreç sırasında izlediği yol ve salgın sonrasının analizinin yapılması hedeflenmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Kayıt sonrası gönderilecek link size özeldir. Teknik sebepler dolayısıyla lütfen kayıt linkini başkasıyla paylaşmayınız. Her dinleyicinin ayrı olarak kayıt yaptırması gerekmektedir.
Sorularınızı ( sormak istediğiniz panelisti belirterek) kayıt esnasında seminerden önce iletmeniz süre dolayısıyla önemle rica olunur.,
Kayıt için: https://zoom.us/webinar/register/WN_S90BDylsRK-g6EC8CdjGEA
Avrasya Kıtasına Odaklanmak adlı seminer, 18 Ekim 2019'da İstanbul'da düzenlendi.
Kuşak ve Yol Girişimi'ne ilişkin lansman 17 Ekim 2019'da İstanbul'da gerçekleştirildi.
Çin Siber Uzay Dairesi temsilcileri ve teknoloji ile e- ticaret firmalarıyla gerçekleştirilen toplantı, 7 Ekim 2019'da İstanbul'da düzenlendi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70'inci yılı şerefine düzenlenen resepsiyona, diplomatik misyon temsilcileri, Türkiye'de yerleşik bulunan Çinli yatırımcılar ve Çin ile ticaret ilişkisi içinde bulunan iş dünyası üyeleri katılım gerçekleştirdi.
17 Eylül 2019'da gerçekleştirilen Elektronik Ticaret ve Bilişim Toplantısı, İstanbul'da düzenlendi.
İzmir'de gerçekleştirilen Enternasyonal Fuar kapsamında, 6 Eylül 2019 tarihinde Türkiye- Çin İş Forumu düzenlendi.
"Hedef Ülke Çin:Türkiye-Çin İş İnsanları Buluşması", ÇHC Ticaret Ataşesi Huang Songfeng, Tuncer Köklü ve Gansu Heyet Başkanı Wu Zhentu'nun açılış konuşmaları ile gerçekleştirildi. Konuşmacılar; Türkiye-Çin ilişkileri ve gelecek dönemdeki potansiyel iş birlikleri hakkında bilgilendirildi. Gansu Heyet Başkanı Wu Zhentu ve diğer delegeler Gansu'daki tarım, gıda ve teknoloji sektörlerindeki gelişmeleri aktardı.
T.C. Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ÇHC İstanbul Başkonsolosu, İstanbul Vali Yardımcısı, ÇHC İstanbul Ticaret Müşaviri ve iş insanlarının katılımları ile düzenlenen Türkiye-Çin ilişkileri, 2'nci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na katılım sağlanarak İş Konseyi gelecek dönem faaliyetlerine ilişkin değerlendirme yapıldı.
Demir-çelik ve ilaç sektörlerinde çalışan iş insanlarından oluşan heyet ile gelecekteki iş birliklerini değerlendirmek ve ikili ilişkilerdeki potansiyeli tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantı, 14 Aralık 2018'de gerçekleştirildi.
Zhejiang Eyaleti Yueqing Şehri Heyeti ile ikili ilişkileri ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla yapılan toplantı, 29 Kasım 2018'de gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Şanghay ziyareti vesilesiyle gerçekleştirilen CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, 6 Kasım 2018'de düzenlendi.
TÜRK VE ÇİNLİ İŞ İNSANLARI İSTANBUL-ŞANHAY HATTINDA GÜÇLÜ EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ İÇİN TOPLANDI
ÇİN ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA 8 TRİLYON DOLARLIK İTHALAT YAPACAK
Ortak Gelecek İçin Hilal ve Ejder İşbirliğinde ‘Yeni Dönem, Ortak Gelecek' temasıyla 5-10 Kasım 2018 tarihleri arasında ilk kez düzenlenen "Çin Uluslararası İthalat Fuarı" kapsamında toplam ciroları yaklaşık 1 trilyon ABD Doları olan 35 Çinli şirketin temsilcileri, DEİK organizasyonuyla Şanhay'da T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ile bir araya geldi.
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen Çin-Türkiye CEO Yuvarlak Masa Toplantısı T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, T.C. Şanhay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ve 35 Çinli şirketin 54 temsilcisinin katılımları ile Şanhay'da gerçekleştirildi.
Toplantıda Çinli yatırımcılara hitap eden T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "Çin Uluslararası İthalat Fuarı" açılışında Çin'in önümüzdeki 5 yılda 8 trilyon dolarlık ithalat yapacağını bir kez daha vurguladığını ve Türk şirketlerinin de bu potansiyeli değerlendirmek için hazır olduğunu belirtti. Batur, iki ülke arasında dengesiz ticaret hacminin, adil bir şekilde dengeli olarak artmasına ek olarak asıl amacın 2017 yılında 124 milyar dolar yatırım yapan Çin'den Türkiye'ye daha fazla yatırım çekmek olması gerektiğini söyledi.
Çin Devlet Başkanı Cinping'in fuar açılışında Çinli şirketleri Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki ülkelere yatırım yapmaya davet ettiğini belirten Batur, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Çinli şirketlerin projelerine destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Çin dış yatırımından yüzde 10 pay almayı hedefliyoruz
AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan Türkiye'nin Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki konumu ile Çin şirketleri için en uygun yatırım ortamını sunduğunu ifade eden Batur, bugüne kadar Türkiye'ye 920 milyon dolar yatırım yapan Çin'in toplam dış yatırımından % 10'dan fazla pay almayı hedeflediklerini vurguladı.
Çin-Türkiye ilişkilerinde altın yıl 2018
T.C. Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, 2018 yılının Çin'de Türkiye Turizm yılı ilan edilmesi ve artan karşılıklı ziyaretler ile 1971 yılında başlayan diplomatik ilişkilerin altın yılı olduğunu söyledi. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in son 3 yılda 5 defa görüşmesine ilaveten 2018 yılında Türkiye'den 11 bakanın Çin'i, 3 Çinli bakan ve 3 bakan yardımcısının Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Önen, TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın 2018 yılı sonuna kadar Çin'i ziyaret etmesinin beklendiğini ifade etti.
Çinli yatırımcılara Çince sunum
Toplantıda ayrıca T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Direktörü Ahmet Sami Yavuz, Türkiye'deki yatırım ortamı ve fırsatları hakkında Çince bir sunum yaptı.
Çinli Yatırımcının Türkiye'ye Güveni Tam
Çinli yatırımcıların Türkiye'de son haftalardaki dengelenmeden oldukça memnun oldukları, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği Anlaşması, Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki stratejik konumu, insan kaynağı ve kurulu imalat sanayii gücünün Türkiye'ye olan ilgiyi arttırdığı gözlemlendi.
Dünyanın en büyük 500 firmasının 200 tanesi Çin Fuarında
Toplantı sonrasında değerlendirme yapan DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, 1'inci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın önemine işaret ederek, "Bu fuarı uzun süredir heyecanla bekliyoruz. Fuara, 130 ülkeden 3 binden fazla firmanın katılımı var. 12 ülke stratejik önemli ülke seçilmiş durumda; Endonezya, Vietnam, Pakistan, Güney Afrika, Mısır, Rusya, İngiltere, Macaristan, Almanya, Kanada, Brezilya ve Meksika. Dünyanın en büyük 500 firmasının 200 tanesinin de standı var" dedi.
Fuarda hizmet, otomotiv, yüksek teknoloji, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya, oyun teknolojileri, medikal, gıda gibi sektörlerin var olduğunu belirten Kolbaşı, düzenlenen fuarın, sadece dev Çin pazarı değil, bütün Asya Pasifik pazarına açılma yolunda dev bir kapı olduğunu, Çin'in 33 eyaletinin fuara heyet göndereceğini ve alım gerçekleştireceğini söyledi.
DEİK Genel Sekreteri Caner Çolak değerlendirmesinde, "Uluslararası İthalat Fuarı'nı, ülkemizin Çin'le arasındaki dış ticaret açığını dengelemek adına çok büyük bir fırsat olarak görüyor ve önemsiyoruz. Çin ve Türkiye tarihte iki eski komşu, farklılıklarındaki benzerliklerle beslenen iki ülkenin vatandaşları olarak bu fuarı, ilişkimizi bir küresel ortaklığa dönüştürmek için fırsat olarak görüyoruz" dedi.
Türkiye-Çin ilişkilerinin tekrar ısınmaya başladığı 2003 yılından beri, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 28 milyar ABD dolarına ulaştığını belirten Çolak sözlerine şöyle devam etti: "Çin 2017'de 23.3 milyar ABD doları ile Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülke oldu ve böylece Çin, Türkiye'nin Uzakdoğu'daki en büyük ticaret ortağı haline geldi. Bizler bu yaklaşımla karşılıklı ticaretimizi Türkiye lehine dengelemeyi de göz ardı etmeden, yeni dönemde ortak bir gelecek inşa edebilir, Çin'in "İki Yüzyıllık Hedefleri" ve Türkiye'nin 2023 Hedefleri'ni gerçekleştirmek için birlikte çalışabilir, birlikte mücadele edebiliriz. DEİK olarak bu ve benzeri toplantılar vesilesiyle ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi canlı ve sürdürülebilir kıldığımıza inanıyorum. Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonuyla fuarda düzenlediğimiz bu toplantı kapsamında iki ülkenin iş insanları; ülkelerimiz arasında yerel para birimiyle ticaret ve yatırım yapılması, Büyükelçiliğimizin yoğun çalışmaları sayesinde daha yoğun turizm faaliyetleri ve tüm coğrafya için çok büyük fırsatlar barındıran Tek Kuşak Tek Yol Projesi'nde birlikte çalışma imkanlarını değerlendirme fırsatı buldular."
Hemisphere ve DEİK iş birliğiyle gerçekleştirilen teşvik konferansı 2 Kasım 2018'de İstanbul'da düzenlendi.
Okan Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinlik, 30 Ekim 2018'de İstanbul'da yapıldı.
Beijing Haidian Ticaret Odası İş İnsanları Heyeti ile 24 Ekim 2018'de, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Ticaret Odası temsilcilerine Türkiye-Çin İş Konseyi tanıtıldı. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesine dair fikir teatisinde bulunuldu.
Kuşak ve Yol Raporu başlangıç toplantısı, 23 Ekim 2018'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde gerçekleştirildi.
TÜSİAD ve BRICA tarafından organize edilen Brica İstanbul Summit'e katılım sağlandı. Etkinlik İstanbul'da 18 Ekim 2018'de düzenlendi.
All-China Federation of Industry And Commerce İş Heyeti ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde bir toplantı gerçekleştirildi. 12 Ekim 2018'de yapılan toplantıda, All-China Federation of Industry and Commerce İş Heyeti ile Türkiye-Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri arasında iş birliği ve yatırım fırsatları değerlendirildi.
Adana Sanayi Odası ile gerçekleştirilen iş birliği ile 10 Ekim 2018'de, Adana Ticaret Odası'nda Çin Ülke Tanıtım Günü etkinliği düzenlendi.
Türkiye-Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi M. Necati Abacıoğlu, 9 Ekim 2018'de Özyeğin Üniversitesinde bir sunum gerçekleştirdi. M. Necati Abacıoğlu, Özyeğin Üniversitesi "IBUS201 Country Analysis" dersleri kapsamında; Türkiye ve Çin ilişkileri, Kuşak ve Yol Girişimi ve Çin'deki iş deneyimlerini öğrencilere aktardı.
CCPIT Gansu Alt Komisyonu İş Heyeti ile 5 Ekim 2018'de bir toplantı gerçekleştirildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde yapılan toplantıda; Türkiye ve Çin arasındaki kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkiler değerlendirildi. Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yapılabilecek iş birlikleri, Gansu'nun ekonomik profili gibi konularla ilgili de görüşüldü
Belt and Road Danışmanlık, Senstone Capital ve DEİK iş birliği ile 26 Eylül 2018'de, "2. Uluslararası Ekonomi Gelişme Zirvesi: Türkiye-Çin İşbirliği Konferansı" düzenlendi. İstanbul'da gerçekleştirilen konferansta; Türkiye ve Çin arasındaki iş birlikleri; "sağlık turizmi", "hizmet sektörü" ile "film ve dizi ortak çalışmalar" konu başlıkları altında değerlendirildi.
Çin Hubei-Türkiye Yatırım ve Ticaret Semineri, 7 Eylül 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi. Seminerde; Türkiye- Çin ilişkileri, Hubei Eyaleti'nin stratejik konumu, BRI kapsamında yapılan/yapılabilecek iş birlikleri ve yatırım fırsatları değerlendirildi.
CCPIT Hubei Heyeti için şirket tanıtımı ve ikili iş birliklerinin yaratılması adına, 7 Eylül 2018'de Arçelik Çayırova Kampüsü Ziyareti gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye–Çin İş Konseyi ve China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT)
Hubei Alt Konseyi iş birliğinde 7 Eylül 2018 tarihinde İstanbul Shangri-La Hotel'de Çin Hubei- Türkiye Yatırım ve Ticaret Semineri düzenlenecektir.
Ekli dosyada taslak programı yer alan söz konusu seminerde, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei Eyaleti'nden başta turizm, lojistik, inşaat, kimyevi ürünler, gıda, eczacılık, finans sektörlerinden gelen firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Bu çerçevede anılan seminere katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 5 Eylül Çarşamba günü 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/703/11185 linkinde yer alan online katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için DEİK (Asya Pasifik Bölge Direktörlüğü, Tel: 0212 339 50 35-38; E-mail: asyapasifikbolgesi@deik.org.tr) ile iletişime geçilmesi rica olunur.
Bilgilerinize saygılarımla sunarım,
Ek-1: Taslak program
Ek-2:Hubei Heyeti Katılımcı Listesi
Önemli Not:Programda Türkçe ve Çince simultane tercüme olacaktır.
Türkiye-Çin İş Konseyi, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 16 Ağustos 2018'de gerçekleştirilen Yeni İpek Yolu Konferansı'na katıldı. Konferansta, Türkiye ve Çin ilişkilerine dair genel bir değerlendirme de yapıldı.
T.C. Pekin Büyükelçisi ile Çalışma Yemeği, 7 Ağustos 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi. Yemeğe, Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve Başkan Yardımcıları da katıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu ile Tanışma ve Çalışma Toplantısı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde 27 Temmuz 2018'de yapıldı.
T.C. Pekin Büyükelçisi ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantı, 3 Temmuz 2018'de yapıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu ile 19 Haziran 2018'de, İstanbul'da çalışma yemeği organize edildi.
ÇHC-Guangdong Eyaleti Tanıtım Toplantısı, 18 Haziran 2018'de İstanbul'da yapıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti ile 11 Mayıs 2018'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezinde, bir toplantı gerçekleştirildi.
Yunnan Eyaleti Vali Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile 12 Nisan 2018'de İstanbul'da bir toplantı yapıldı. Toplantıda; Türkiye ile Çin eyaletleri arasında gerçekleştirilebilecek İş birliği fırsatları değerlendirildi.
OBOR Çalışma Grubu Toplantısı, 6 Nisan 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
Global Gastro Ekonomi Zirvesi, 12 Mart 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
MOFCOM ile 28 Şubat 2018'de İstanbul'da bir toplantı düzenlendi.
ÇHC İstanbul Ticaret Ataşesi ile Çalışma Toplantısı, 23 Şubat 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
Adana Ticaret Odası ve DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi işbirliğinde 28 Kasım 2017 Salı günü 09:30-12:30 saatleri arasında Adana Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda "Çin Ülke Sohbet Toplantısı" düzenlenecektir.
Toplantı kapsamında DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi tarafından üyelerimize Çin ekonomisi ve pazarı hakkında bilgiler verilecek olup; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve Çin'de Pazar geliştirme stratejileri ele alınacaktır.
Söz konusu etkinlik hakkında detaylı bilgi almak isteyen üyelerimizin Adana Ticaret Odası (Kemal Tan Tel: +90 (850) 346 01 01 ; E-mail: kemal.tan@adanato.org.tr) ile iletişime geçmeleri rica olunur.
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade) işbirliğinde, Çin Halk Cumhuriyeti‘nin Jiangsu Eyaleti'nden gelecek iş adamları heyeti ile 22 Haziran 2017 Perşembe günü 10.00-11.30 saatleri arasında River Plaza'da bir toplantı düzenlenecektir.
Petrokimya, makina, inşaat ve altyapı sektörleri başta olmak üzere Türk işadamları ile iş yapmak isteyen Çinli işadamlarının listesi ekte yer almaktadır.
Bu kapsamda bahse konu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin DEİK (Ecem Mirzaloğlu, Tel: 0212 339 50 318 E-posta: emirzaloglu@deik.org.tr) ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Çin Halk Cumhuriyeti Yunnan Eyaleti Ticaret Birliği’nin Türkiye’ye düzenleyecekleri ticaret heyeti ziyareti kapsamında, 16 Mayıs 2016 Pazartesi günü 10:00-11:30 saatleri arasında River Plaza’da bir toplantı düzenlenecektir.
Anılan heyet, tarım ve lojistik sektörlerinde işbirliği fırsatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunmayı amaçlamaktadır. Katılımcı listesi ekte yer almaktadır. Toplantı dili İngilizcedir.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 12 Mayıs 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/200/6764 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
10:00-10:05 DEİK Tanıtım Filmi
10:05-10:20 Açılış Konuşmaları
10:20-10:50 Firmaların Tanıtımı
10:50-11:30 Networking
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve DEİK işbirliğinde, 18 Kasım 2015 tarihinde İstanbul İTO 4.Kat Meclis Salonu’nda 09:00-12:30 saatleri arasında “TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN ÇİN’DEKİ FIRSATLAR” konulu bir seminer düzenlenecektir.
Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 13 Kasım Cuma günü saat 17.00’ye kadar ekte yer alan formu doldurularak İTO’ya (alp.onursal@ito.org.tr / zeynep.sengul@ito.org.tr) gönderilmesi rica olunur.
07.07.2015 tarih ve ÇİN/2015-1179 sayılı duyurumuzda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz - 1 Ağustos 2015 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti’ne yapacağı resmi ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Seul şehirlerinde iş forumları ve ikili iş görüşmeleri düzenleneceği bildirilmişti. Anılan ziyaretin Kore Cumhuriyeti kısmı ileri bir tarihe ertelenmiş olup, ziyaret programına Endonezya Cumhuriyeti eklenmiştir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı tarihlerde Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti’ne yapacağı resmi ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Cakarta şehirlerinde iş forumları ve ikili görüşmeler düzenlenecektir.
Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan firmalarımızın katılımında fayda görülen ziyaretin lojistik hizmetleri DEİK tarafından paket program dâhilinde katılımcılara sağlanacaktır. Özel uçak ile gidiş-dönüş, konaklama, ara transferler (Türkiye içi bağlantı uçuşları dahil değildir.),çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri, iş forumlarına katılım kapsamında oluşturulacak paket programın avans ücreti 6000 ABD Doları’nın 24 Temmuz 2015 Perşembe günü ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemleri ile birlikte tamamlanması gerekmektedir. Ziyaret programı katılımcılara bilahare iletilecektir.
Türk vatandaşları Endonezya Cumhuriyeti için vizeyi sınır kapısından alabilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nde ise vizeye tabi olan umumi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının (yeşil pasaport vizeye dahil değildir) İstanbul için ekte iletişim bilgileri yer alan acentalar kanalıyla, Ankara için doğrudan Büyükelçiliğe şahsi başvuru şeklinde gerçekleştirilmektedir. Vize başvurularında gerekli evrak listesi ekte bilgilerinize sunulmaktadır. Vize işlemleri katılımcılar tarafından bireysel olarak gerçekleştirilecektir.
Bu bilgiler ışığında, anılan ziyarete katılımınızı diler, http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/78/5247 linkinde yer alan katılım formunun eksiksiz doldurularak en geç 24 Temmuz 2015 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar avans ödeme dekontu ile birlikte DEİK’e (İlgili Kişi: Ecem Mirzaloğlu, tel: 0212 339 50 18, E-posta: emirzaloglu@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur.