DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi ev sahipliğinde, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) tarafından düzenlenen iş insanları heyetinin ülkemizi ziyareti vesilesiyle, 18 Aralık 2023, Pazartesi günü 09:30-13:00 saatleri arasında Türkiye-Hindistan İş ve Yatırım Fırsatları Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri'nin, DEİK Merkezinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bahse konu toplantıya isimleri ekte yer alan ilgili sektörleri temsil edecek konuk heyet üyelerinin katılımı beklenmekte olup, etkinliğe katılmayı arzu eden üyelerimizin en geç 14 Aralık 2023, Perşembe günü saat 15:00'a kadar bağlantıda yer alan katılım formunu eksiksiz doldurmaları rica olunur.
Önemli Not:
- Toplantıya katılım kontenjanla sınırlı olup, erken kayıt yaptıran ve ilgili sektör uzmanlığı bulunan firmalara öncelik verilecektir.
- Toplantı ve İkili İş Görüşmeleri dili İngilizcedir. Detaylı program bilahare paylaşılacaktır.
- Etkinlik ücretli olup, katılım bedeli DEİK üyeleri için 350 TL, DEİK üyesi olmayan katılımcılar için 500 TL olarak belirlenmiştir.
Taslak Program
09:30- 10:00 Kayıt
10:00- 10:50 Türkiye-Hindistan İş ve Yatırım Fırsatları Toplantısı
10:50- 12:00 İkili İş Görüşmeleri
12:00- 13:00 Networking & Light Lunch
Detaylı Bilgi: DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi; E-posta: india@deik.org.tr; Tel: (0212) 339 50 00 (37 -55)
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)Türkiye-Hindistan İş Konseyi ile NBD Emirates Bankası arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Böylece, Türkiye'de 15 yerli kamu ve özel bankasıyla ilişkileri bulunan ve Hindistan'da 2017 yılından beri ticari bankacılık faaliyetleri yürüten NBD Emirates Bankasıyla iş birliğinin güçlendirilmesi için önemli bir adım atıldı.
DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez ve NBD Emirates Hindistan CEO'su Sharad Agarwal'ın katılımlarıyla video konferans aracılığıyla düzenlenen toplantıda, iyi niyet anlaşmasının imzaları da dijital olarak gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez, "Türk firmalarına birçok banka işlemlerinde kolaylık sağlama noktasında iyi niyet göstergesi olan bu anlaşmayla birlikte, düşük masraflı teminat mektuplarından hızlı para transferlerine ve DEİK üyelerinin NBD Emirates bankasının sağladığı kurumsal hizmetlere ilişkin dağıtım listesine eklenmesine kadar çok sayıda önemli adımların atılması gerekliliğini DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi olarak NBD Emirates Bankasına ilettik" dedi. Dönmez, imzalanan iyi niyet anlaşmaları sayesinde Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin kolaylaştırılması ve geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Ticareti kolaylaştıracak öneriler sunuldu
DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi ile Emirates NBD Mumbai Ofisi anlaşma kapsamında iki ülke arasında ticareti kolaylaştıracak öneriler bulunuyor. Öneriler arasında; DEİK üye firmalara verilecek hizmet ve servislerin listesinin olduğu broşür veya tanıtım föyünün bankada yer alması, Hindistan ile ticaret yapmak isteyen firmalar için katılım bankacılığı da dahil NBD'nin gerek Türkiye üzerinden gerekse Hindistan/Dubai üzerinden çalışabilecekleri, görüş alabilecekleri, operasyonda görevli ilgili kişilerin bilgilerinin sağlanması ile ticari aktivitelerin hız kazanması, NBD Emirates Bankası'nın Hindistan bankacılık kanun ve regülasyonlarında yapılan değişikliklerin müşterilerine aktarılırken, DEİK'e de bilgi gönderimi yapmaları ile ülkedeki bankacılık anlamındaki güncel gelişmelerin İş Konseyi üyelerinin de takibini kolaylaştırması ve düşük masraflı teminat mektubu sunulması yer alıyor.
Düşük masraflı teminat mektubu beklentisi var
Dönmez, "Özellikle Türk ve Hint bankaları arasındaki sorunlar, ikili ticareti olumsuz etkiliyor. Hint bankalarıyla ilgili temel sorun ise, Hint bankalarının Türk bankalarıyla olan muhabir ağlarını kullanmaması ve dolayısıyla direkt çalışılamamasından kaynaklanıyor. Hindistan'da iş yapmak isteyen Türk şirketleri banka teminatına ihtiyaç duyduğunda, her iki ülke bankalarının çalıştığı üçüncü başka bir ülke bankasının araya girmesi maliyetleri oldukça arttırıyor. Bu konuda, NBD Emirates Bankası tarafından yapılabilecek bir çalışmanın da DEİK üye firmalarına çok büyük avantaj sağlayacaktır" dedi.
T.C. Ticaret Bakanlığımız tarafından Kurulumuza iletilen yazıda, dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlığımız tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler" adıyla elektronik toplantılar serisinin düzenleneceği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, ilk olarak Hindistan'da görev yapmakta olan Bakanlığımız temsilcileri ile Hindistan'da yerleşik 3 iş insanımızın konuşmacı olarak katılacağı "Hindistan'da İş Yapabilme, Markalaşma ve Ticari Fırsatlar" sohbet toplantısı 5 Haziran 2020 Cuma günü 10.00-11.30 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.
Invest India Müdürü Srividhya Sent, Hindistan'da iş ve yatırım fırsatları üzerine 7 Mayıs 2019'da sunum gerçekleştirdi. İstanbul'da yapılan organizasyonda, ülkede uygulanan "Smart Cities, Make in India, Start Up India" gibi politikaların önemi vurgulandı ve yabancı yatırımların giderek kolaylaştığı belirtildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Hindistan İş Konseyi iş birliği ile 28 Şubat 2019'da gerçekleştirilen Hindistan Ülke Tanıtım Günü etkinliğinde, Türkiye-Hindistan ticari ilişkileri değerlendirmesinin yanı sıra katılımcılara ikili ilişkilerde ticaret ve yatırım fırsatları da aktarıldı.
Hindistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Hindistan ziyareti kapsamında DEİK ve FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) iş birliğinde gerçekleştirildi. 18 Aralık 2018'de Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılan toplantıya; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Suresh Prabhu, DEİK Başkanı Nail Olpak, FICCI Başkanı Sandip Somany ve 150'ye yakın iş insanı katılım sağladı. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, etkinlikte 2017 yılında 7 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin bu yıl 8 milyar dolara ulaştığını, ancak Hindistan'ın lehine bir denge olduğunu vurguladı. İki Bakan arasında gerçekleştirilen özel görüşmede tüm sıkıntıların dile getirildiğini belirten Pekcan, teminat mektuplarının kabul edilmediğini ve bankacılık sektörü ile bir heyet gelirse, sorunun çözülebileceğini ifade etti. Bakan, yatırımların teşviki ve yerel paralarla ticarete ilişkin heyetlerin bir araya gelebileceğini de sözlerine ekleyerek, inşaat sektörüne yılda 250 milyar dolar para harcayan Hindistan'da büyük fırsatlar olduğunu ve Türk firmalarının bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Suresh Prabhu; yaptığı konuşmada, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile uzun ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini; özellikle bankacılık, karşılıklı yatırımlar ve tarım ürünleri konularının gündeme alındığını belirtti. Toplantıda bilgi paylaşımında bulunan DEİK Başkanı Nail Olpak da bu yıl T.C. Ticaret Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu dört hedef ülkeden birinin Hindistan olduğunu belirtti. Başkan Olpak, Hindistan'ın gelişen ekonomisi ve muhteşem kültürü sayesinde Türkiye açısından çok doğru bir karar olduğunun da altını çizdi. Türkiye ve Hindistan ekonomilerinin, birlikte çalışarak büyümeye ve yeni nesiller için istihdam alanları oluşturmaya devam edeceğine inandığını dile getiren Olpak, her iki ülkenin ekonomik altyapısı, yetişmiş insan kaynağı, sahip olduğu iç pazar, ihracat imkânları, büyüyen ve çeşitlenen üretim sektörlerinin buna müsait olduğunu vurguladı. Etkinlikte konuşma gerçekleştiren FICCI Başkanı Sandip Somany, iki ülkenin yakın olduğunu ve devletlerde yapılacak çok iş bulunduğunu ifade ederek Türkiye'nin Hindistan için çok önemli bir partner olduğunun altını çizdi. Düğün turizminde çoğunlukla Singapur, Tayland, Dubai'nin tercih edildiğini; ancak Hint düğünleri için Türkiye'nin de yılın büyük bölümünde fırsatlar sunduğunu belirten Somany, FICCI'nin bu konuda tanıtım yapmaktan memnun olacağını dile getirdi. Başkan Somany, Türkiye'nin lokasyonununa da dikkat çekerek Afrika başta olmak üzere rekabet yerine iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.
T.C. TİCARET BAKANI SAYIN RUHSAR PEKCAN'IN HİNDİSTAN RESMİ ZİYARETİ VESİLESİYLE HİNDİSTAN'A ÖZEL SEKTÖR HEYET ZİYARETİ
YENİ DELHİ
18 ARALIK 2018
T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın 18 Aralık 2018 tarihinde yapacağı Hindistan resmi ziyareti kapsamında DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi ve FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) işbirliğinde Yeni Delhi'de Hindistan-Türkiye İş Forumu düzenlenecektir.
Yaklaşık % 7.5 büyüme oranı ve 2.6 trilyon dolar olan gayri safi yurtçi hasılası ile Hindistan, Türkiye'nin ticaret partnerleri arasında büyük ekonomik potansiyel taşıyan bir ülke konumundadır. İki ülke liderlerinin belirttiği üzere, 2020 yılında ticari hacmin 10 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Gıda (yaş meyve, sebze, zeytinyağı), makine ve aksamları, doğal taş, kimya ürünleri, inşaat ve altyapı alanlarında faaliyet gösteren firmalarımızın söz konusu heyete katılımı büyük önem arz etmektedir.
Hindistan'a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabidir. (Vize başvuru formuna http://indianvisaonline.gov.in/visa/ linkinden ulaşılabilmektedir.)
Bu bilgiler ışığında, söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/815/11888 linkinde yer alan kayıt formunu doldurarak, toplantıya katılım bedeli olan 500 Türk Lirası'nı en geç 13 Aralık 2018 Perşembe günü mesai bitimine kadar aşağıda iletilen hesap numarasına yatırmaları rica olunur.
HESAP ADI | T.İŞ BANKASI GALATASARAY - BEYOĞLU ŞB. (1011 ) |
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / ASYA PASİFİK | TR68 0006 4000 0011 0111 7015 60 (TL) |
Hindistan İş Konseyi, 12 Eylül 2018'de Hindistan Ankara Büyükelçisi ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Büyükelçi; iki ülkenin ticari ilişkilerinde hedeflerinin aynı olduğunu belirterek, Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret hacminin daha da büyümesi için ikili görüşme ve ziyaretlerin artması gerektiğini aktardı.
Hindistan'ın Gujarat Eyaleti'nden gelen iş heyeti ve Türk katılımcılardan oluşan bir grup, 6 Eylül 2018'de seminer düzenledi. Etkinlikte ikili iş birlikleri, yatırım fırsatları ve hedef sektörler gibi konular değerlendirilerek çeşitli iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Hindistan İş Konseyi, Confederation of Indian Industries (CII) ile 5 Mart 2018'de bir çalışma toplantısı düzenledi. İstanbul'da düzenlenen buluşmaya; dönemin Hindistan İş Konseyi Başkanı Elif Neşe Çelik, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Erdem Çenesiz ile Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu Konsolos Vekili ve CII Güney-Orta Asya Sorumlusu Manish Mohan katılım sağladı. Bahse konu toplantıda Hindistan'ın Türk inşaat ve müteahhitlik firmalarına büyük fırsatlar sunduğuna değinilerek bu konuda gelecek dönemde bir seminer düzenlenebileceği değerlendirildi. Söz konusu toplantı, DEİK ile CII arasında imzalanan MOU ile sona erdi.
Asya Pasifik İş Konseyleri Sekretaryasının katılım sağladığı ''The 69Th Republic Day Of India'', 26 Ocak 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Nisan- 1 Mayıs 2017 tarihlerinde Hindistan'a gerçekleştirecekleri resmi ziyaret kapsamında, DEİK/ Türkiye- Hindistan İş Konseyi tarafından, muhatap kuruluşu FICCI (Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu) işbirliğinde 1 Mayıs 2017 tarihinde Yeni Delhi Taj Palace Hotel'de "Türkiye- Hindistan İş Forumu" düzenlenecektir.
Hindistan, son yıllarda kaydettiği ekonomik büyüme ve pek çok sektörde sunduğu yatırım fırsatları ile son 15 yılda Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri haline gelmiştir. 2016 yılı itibarı ile 6,4 milyar ABD Doları seviyesine yükselen ticaret hacmimiz başta altyapı, inşaat, tekstil, gıda ve turizm gibi sektörler olmak üzere Türk yatırımcı ve iş insanlarına çeşitli alanlarda işbirliği fırsatları sunmaktadır.
Etkinliğin DEİK Paket Program bedeli 2000 ABD Dolarıdır. Business uçuşları sınırlı sayıda olup, Business Paket Programı bedeli ise 4500 ABD Dolarıdır. Türk vatandaşları Hindistan'da vizeye tabidir. (Hindistan yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından da vize talep etmektedir.) Hindistan vizesi olmayan katılımcıların, Hindistan'ın Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu vize bölümü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Vize işlemleri katılımcılar tarafından bireysel olarak gerçekleştirilecektir.
Bu çerçevede, bahse konu ziyaret programına iştirak etmek isteyen üyelerimizin 21 Nisan 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları ve katılım bedelini ödemeleri gerekmektedir. Söz konusu ziyarete katılım koşulları ve detaylar başvuru formunda yer almaktadır.
Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/382/8664
Not: Taslak Program katılımcılara bilahare iletilecektir.
DEİK/ Türkiye –Hindistan İş Konseyi ve Maier Vidorno (M+V) Danışmanlık firması işbirliğinde 21 Nisan 2017, Cuma günü 14.00-18.00 saatleri arasında River Plaza'da "Hindistan'da İş Yapma Ve Pazara Giriş Semineri" düzenlenecektir.
Maier Vidorno Danışmanlık şirketi mensubu uzmanların, Hindistan pazarı hakkında kapsamlı bilgiler vereceği söz konusu seminerde, inşaat, demir- çelik, otomotiv, kimya, gıda & işlenmiş gıda ve makine sanayileri hakkında işbirliği ve yatırım fırsatları değerlendirecek ve anılan sektörlerde iş yapan firmalara Hindistan pazarına giriş, satış karlılığı ve pazar payını arttırmaya yönelik bilgiler verilecektir.
Taslak programı ekte yer alan söz konusu seminer, yapılan sunumların ardından düzenlenecek ikili görüşmeler ile sona erecektir. Bu kapsamda seminere katılmak isteyen üyelerimizin DEİK (Tülin Avcı, Tel: 0212 339 50 37, E-posta: tavci@deik.org.tr) ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Not: Toplantı dili İngilizcedir.
DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi tarafından tarafından,26 Nisan 2016 tarihinde, 16:30-18.00 saatleri arasında, River Plaza’da “Hindistan İle İş ve Yatırım Fırsatları” konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenecektir. Anılan toplantıda, Türkiye Yatırım ve Destek Tanıtım Ajansı'nda da çalışmış olan ve pek çok alanda uluslararası danışmanlık hizmeti veren Sn. Ravi Chaudhry’nin gerçekleştireceği sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçilecektir. Toplantı dili İngilizce olacaktır.
Hindistan, büyüyen ekonomisi ve pek çok sektörde sunduğu yatırım fırsatları ile son 15 yılda Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri haline gelmiştir. 2015 yılı itibarı ile 6 milyar dolar seviyesine yükselen ticaret hacmi hem siyasi hem de ekonomik ilişkilere olumlu yansımıştır. Başta altyapı, inşaat, tekstil, gıda ve turizm gibi sektörler olmak üzere pek çok alanda fırsatlar sunan Hindistan pazarı Türk yatırımcı ve ihracatçıları için önemli bir pazar niteliğindedir.
Bu kapsamda bahse konu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 22 Nisan 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/189/6656 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.