TÜRKİYE - PAKİSTAN İŞ KONSEYİ

PAKİSTAN-TÜRKİYE YUVARLAK MASA TOPLANTISI İSLAMABAD’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Pakistan-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı; T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Pakistan Yatırım ve Özelleştirme Bakanı Abdul Aleem Khan  başkanlığında, T.C. İslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacı, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FPCCI Başkan Yardımcısı Quarrat-Ul-Ain, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya ve iş dünyası temsilcilerimizin katılımıyla 8 Ağustos 2024 tarihinde İslamabad'da gerçekleştirildi. Türkiye ve Pakistan arasındaki Ticari ilişkilerin artması için yeni fırsatlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konularının ele alındığı toplantıda, gıda, enerji, sağlık, lojistik, elektronik, makina ve altyapı gibi stratejik alanlarda iş birliği fırsatları görüşüldü.

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ve Pakistan arasında yeni fırsatlar oluşturulabilieceği, Pakistan'ın Türk yatırımcılar için önemli bir destinasyon olduğunu söyledi. Pakistan'ın ekonomide büyük ölçüde istikrar sağladığını belirten Bolat, Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantılarının önemli olduğunu söyledi. Bolat, iki ülke iş insanlarıyla gerçekleştirilen toplantılarda, ikili ticari  ilişkilerin güçlendirileceğine ve ticari fırsatları artıracağına inandığını aktardı.

Pakistan Yatırım ve Özelleştirme Bakanı Abdul Aleem Khan ise, ikili ekonomik ve ticaret ilişkilerinin iki ülkenin sahip olduğu potansiyeli yansıtmadığını söyledi. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ikili ticaretteki rakamlara pozitif etki yaptığını aktaran Khan, Pakistan'a yatırım konusunda alt yapı, üretim, enerji sektörlerinin ön plana çıktığını vurguladı. Türk yatırımcıları Pakistan'a davet eden Khan, iki ülke arasındaki stratejik partnerliğin önemli olduğunu belirtti. Sanayi, tarım, yenilenebilir enerji başlıklarının iki ülke arasındaki öncelikli alanlar olarak değerlendirildiğini belirten Khan, sürdürülebilir kalkınma için bu alanlardaki yatırımların ilişkileri derinleştireceğini söyledi.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Special Investment Facilitation Council'ın Pakistan'da yatırım yapan firmalarımız ve ikili ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda önemli olduğunu vurguladı. Sağlık, dijital teknolojiler, helal gıda sertifikasyonu konularında iş birliği fırsatlarının olduğunu belirten Olpak, Türkiye'nin küresel ölçekte de sahip olduğu müteahhitlik ve teknik müşavirlik tecrübelerinin Pakistan'ın alt yapı projelerine destek konusunda hazır olduğunu söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "İki ülke ekonomik ilişkilerinin mevcut durumu ve daha üst seviyelere çıkarılması için görüşlerimizi paylaştık. Pakistan'da iş yapan firmalarımızın sorunlarını, beklentilerini aktardık" diye konuştu.

Pakistan-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı'nın sponsoru ise, Anadolu Group oldu.

UNLOCKING INVESTMENT OPPORTUNITIES IN PAKISTAN THROUGH SIFC

DEİK, PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞEHBAZ ŞERİF İLE TÜRK İŞ İNSANLARINI BİR ARAYA GETİRDİ

Türkiye ile Pakistan Ticaret Hacmi Hedefi 5 Milyar Dolar

DEİK, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in onurlandırmalarıyla Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısını, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Cengiz Özdemir ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 26 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in Türkiye ziyareti kapsamında düzenlenen toplantıda, inşaat, altyapı, bankacılık, gümrük ve enerji sektörlerinde iş birliği fırsatları ele alındı.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir anlaşma imzaladık. Bağlarımızı güçlendirmek, ticareti, yatırımları ve savunma yatırımlarını geliştirmek için dün Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. MİLGEM projesi kapsamında dün 3. korvetin denize indirdik. Ticari ilişkilerimizin artması ve savunma sanayi üretiminde ortaklığımızın biraz daha güçlenmesine vesile oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmine dostluğumuz ve kardeşliğimiz yansımıyor. Türkler çok çaba harcıyor, farkındayız. Geçtiğimiz son yıllarda ve çeşitli dönemlerde bir araya gelerek, sorunları aşmak için çalıştık. Türk şirketlerinin Pakistan'da olumsuz durumlarla da karşı karşıya kaldıklarını biliyoruz. İş mevzuatımınızı sadeleştirmeli, bürokrasiyi kaldırmalıyız. Türkiye ile hareket etmek istiyoruz ve böylelikle ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum" dedi. Yenilenebilir enerji konusunda kararlı adımlar attıklarını belirten Şerif, "1.5 milyar dolar olan ticaret hacmini, önümüzdeki 3 yılda 5 milyar dolara çıkması için bir anlaşma imzaladık. 3 yıl içinde üstümüze düşeni fazlasıyla yapmalıyız. Hep birlikte çok güzel işlere imza atabiliriz. Bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yenilenebilir enerji konusunda kararlı adımlar atıyoruz. Artık Pakistan'da petrol ve petrol ürünleri gibi yakıt ürünleri için 2021 yılında 27 milyar dolar harcamışız. Artık bunu değiştirmek istiyoruz. 10.000 megavatlık bir güneş enerjisi yatırımı başlattık. Türk kardeşlerimiz için planlarımızı anlatacağımız özel bir konferans düzenlemek isterim. Özel oluşturulacak ödeme planları, fizibilite çalışmaları 60 gün içinde olabilir. DEİK Yönetim Kurulu ve İş Konseyi üyelerine enerji konusunda kapımız açık. Pakistan ve Türkiye savunma sanayi iş birliği tesis etti. Size bütün kapıları açmak istiyoruz" dedi.

Muş: "Türkiye ve Pakistan arasında yenilenebilir enerjide iş birliği fırsatları bulunuyor"

T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muşise, iki ülke arasındaki derin ve köklü olan siyasi ilişkilere uyumlu olarak somut sonuçlarından biri olan MİLGEM projesi kapsamında 3. korvetin denize indiriliş töreninin dün gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "İslamabad ziyaretimde, ekonomik ilişkilerimizi derinleştirmek adına Mal Ticareti Anlaşmasını imzaladık ve Türkiye-Pakistan Ortak Görev Gücü'nün ilk toplantısını gerçekleştirdik. İş Konseyi üyelerimiz başta olmak üzere, Türk ve Pakistanlı iş insanlarının daha güçlü iş birliklerine odaklanmaları ve ticaretimizin her iki ülke pazarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlendirilmesine daha fazla katkı vermeleri de büyük önem arz ediyor.Sayın Başbakanın ülkemizi ziyareti esnasında kendilerinin nazik teklifi ile oluşturulması kararlaştırılan Ortak Görev Gücü Mekanizması, bir yandan ekonomik ilişkilerimizin en yüksek düzeyde ele alınmasına imkân vermekte; diğer yandan ise yeni fırsatlar ortaya çıkarmak ve ticaretimizin önündeki engelleri kaldırmak adına yakın bir diyalog ortamı oluşturuyor. Enerji arz güvenliği gerek yeşil dönüşümden kaynaklı sınamalar gerekse de küresel ölçekte enerji emtialarında yaşanan fiyat dalgalanmaları nedeniyle son dönemde giderek artan bir şekilde endişe kaynağı olmaya başladı. Firmalarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımları artırarak çalışmaları gerekiyor. Türkiye ve Pakistan arasında yenilenebilir enerji alanında büyük iş birliği fırsatları bulunuyor. Türkiye'nin Pakistan'daki doğrudan yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da dikkate alındığında 1 milyarı doları aştı. Türkiye ve Pakistan'ın ticari ilişkilerinin derinleştirilmesine dair her türlü iş birliğine açığız" dedi.

Qamar: "İki yıl içerisinde en az 10.000 megavatlıkgüneş enerji santrali kurma niyetindeyiz"

Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamarise, Pakistan ve Türkiye her zaman iş birliğinde iki ülke olduğunu söyleyerek, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Şehbaz Şerif arasında geçtiğimiz günlerde Emtia Ticareti Anlaşması imzalandı. Birlikte çalışarak, yalnızca politika belirleyerek değil, aynı zamanda işletmelerimizin birlikte çalışmasını hükümetlerimizin iş birliğinde çalışmasını ve B2B ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz. Türkiye-Pakistan iş birliği kurmak isteriz. Pakistan'da önümüzdeki iki yıl içerisinde en az 10.000 megavatlıkbir güneş enerji santrali kurma niyetindeyiz. Şu anda kendi elektrik üretimimiz fosil enerji üzerinde bulunduğu için bu yatırıma önem veriyoruz. Türk yatırımcıların, Pakistan'a gelip bu yenilenebilir enerji programına ortak olmalarını ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz. Biliyoruz ki gıdaya olan ihtiyaç asla bitmiyorsa enerjiye olan ihtiyaç da asla bitmiyor. Yatırım her zaman ihtiyaç duyulan alan. Dostlarımız, kardeşlerimiz gelsinler enerji alanına yatırım yapsınlar" dedi.

Olpak: "Pakistan'da yenilenebilir enerji, konut inşaası ve alt yapı alanında da önemli roller üstlenmeye hazırız"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "2022'in Ağustos ayında İslamabad'da gerçekleştirdiğimiz buluşmanın ardından dost ve kardeş ülkemiz Pakistan'ın Sayın Başbakanını ve değerli iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum" dedi. Türkiye'nin Pakistan'la ilişkileri uzun yıllar yakın dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde şekillendiğini belirten Olpak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 75. yıl dönümünün kutlandığını söyledi. Olpak, "Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz İş ve Yatırım Forumu'nda iki ülke tarafından imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, karşılıklı hassasiyet ve faydalarımızı en üst düzeyde göz önünde bulunduran bir anlaşma olması açısından önemliydi. Türk iş insanlarımız Pakistan'da yenilenebilir enerji, konut inşaası ve alt yapı alanında da önemli roller üstlenmeye hazırlar. İki ülke bankalarının iş birliğinin teşvik edilmesi, iş dünyasının önünü daha fazla açacaktır. Gümrük işlemlerinde daha hızlı bir iş birliğinin de işlerimizi  geliştireceğine inanıyoruz" dedi.

Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şehbaz Şerif'in onurlandırmalarıyla Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısınısponsoru ise, Albayrak Holding oldu.

TİCARET BAKANIMIZ SAYIN MEHMET MUŞ'UN ZİYARETİ VESİLESİYLE TÜRKİYE-PAKİSTAN İŞ FORUMU, İSLAMABAD

T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un resmi ziyareti vesilesiyle DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi tarafından, 12 Ağustos 2022 tarihinde İslamabad'da karşı kanat kuruluşumuz Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu FPCCI iş birliğiyle Türkiye-Pakistan İş Forumu gerçekleştirilecektir.

Dünyanın 40. büyük ekonomisi ve 66. büyük ihracatçısı olan Pakistan ile ikili ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar olup güncel ticaret rakamları henüz potansiyelin altındadır. 2011 yılında iki ülke arasındaki en yüksek seviye olan 1 milyar dolara ulaşmıştır. 2020 yılında ise Pakistan'a ihracatımız bir önceki yıla oranla %12,7 artışla 620 milyon dolar olmuş, ithalatımız ise %12 azalarak 268 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Gıda ve işlenmiş gıda ürünleri konusunda Pakistan pazarının önemli potansiyeli bulunmakta olup, elektrik ve elektronik ile makine sanayi gibi sektörlerde de firmalarımız için fırsatlar olduğu değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede; anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin bağlantıdan ön kayıt formunu 9 Ağustos 2022, Salı gününe kadar doldurmaları ve katılım bedelini (DEİK Üyeleri için 685 USD; DEİK Üyesi olmayan firma temsilcileri için 855 USD) tamamlamaları gereklidir. Detaylı bilgi için Asya Pasifik Bölge Direktörlüğü ile (Selma Bardakcı, İş Konseyi Koordinatörü / e-posta: sbardakci@deik.org.tr) iletişime geçilebilir.

Pakistan'a ziyaret gerçekleştirecek olan Türk vatandaşları vizeye tabi olup, vize alma işlemlerinin katılımcılar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Online vize başvurusu için linktedetaylı bilgi yer almaktadır. Başvurunuzu gerçekleştirmeniz akabinde işlemlerin hızlandırılması için Asya Pasifik Bölge Direktörlüğüne bilgi verilmesi rica olunmaktadır.

TÜRKİYE-PAKİSTAN INTERCONNECTED BUSINESS

T.C. CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN PAKİSTAN’A RESMİ ZİYARETİ KAPSAMINDA “PAKİSTAN-TÜRKİYE İŞ VE YATIRIM FORUMU”, İSLAMABAD
T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 13-14 Şubat 2020 tarihlerinde Pakistan'a gerçekleştireceği resmi ziyareti kapsamında, 13 Şubat 2020 tarihinde Serena Hotel Islamabad'da "Pakistan-Türkiye İş ve Yatırım Forumu" düzenleneceği iletilmişti. İlgili İş ve Yatırım Forumu'nun 14 Şubat Cuma günü gerçekleştirileceği iletilmiş olup, program ve detaylar bilgilerinize sunulmaktadır.
 
Ziyaret kapsamında katılımcılarımızın otel ve uçuş rezervasyonlarının kendileri tarafından organize edilmesi gerekmekte olup, transfer detaylarına ilişkin not ekte paylaşılmıştır. Pakistan'a ziyaret gerçekleştirecek olan Türk vatandaşları vizeye tabidir. Vize alım işlemlerinin katılımcılar tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Vize formu ve gerekli evrakların yer aldığı doküman ekte bilgilerinize sunulmuştur. 
 
Bu çerçevede; anılan ziyarete katılmayı arzu eden üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1152/14375  bağlantısında yer alan kayıt formunu 12 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 12.00'ye kadar doldurmaları, katılım ücretini tamamlamaları rica olunur.
TÜRKİYE - PAKİSTAN EYLEM PLANI TOPLANTISI

Türkiye-Pakistan Eylem Planı Toplantısı, 17 Nisan 2019 tarihinde Ankara'da düzenlendi.

PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI DR. ARİF ALVI İLE TOPLANTI

Dr. Arif Alvi ile 30 Ekim 2018'de İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye-Pakistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, firmaların Pakistan'da yaptıkları yatırımları ve Pakistan'da iş yaparken yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI DR. ARİF ALVI İLE TOPLANTI

Dr. Arif Alvi ile 30 Ekim 2018'de İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye-Pakistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, firmaların Pakistan'da yaptıkları yatırımları ve Pakistan'da iş yaparken yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞME

İş Konseyinin katıldığı görüşme, 4 Nisan 2018 tarihinde Ankara'da yapıldı.

PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI MEMNUN HÜSEYİN İLE TOPLANTI

Türkiye-Pakistan İş Konseyi, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'i makamında ziyaret etti. Söz konusu toplantıya T.C. İslamabad Büyükelçisi İ.Mustafa Yurdakul, Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya ve İş Konseyi Üyeleri katılım sağladı. Memnun Hüseyin, kardeş ülke olan Türkiye'den gelen heyeti karşılamaktan çok memnun olduğunu belirterek iki ülke arasındaki iş ortaklığının artırılmasının öneminin altını çizdi.

PENCAP BAŞBAKANI ŞAHBAZ ŞERİF İLE TOPLANTI

Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya, 14 Şubat 2018'de Pencap Başbakanı Şahbaz Şerif'i ziyaret etti. Pakistan'da bir milyar doları aşan Türk yatırımlarından memnun olduğunu belirten Şerif, kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması'nı desteklediğini dile getirdi.

TÜRKİYE-PAKİSTAN İŞ KONSEYİ'NİN İSLAMABAD VE LAHOR TEMASLARI

Türkiye-Pakistan İş Konseyi tarafından Pakistan'ın İslamabad ve Lahor şehirlerine 13-15 Şubat 2018 tarihleri arasında bir heyet ziyareti düzenlendi. 13 Şubat 2018 tarihinde BOI (Pakistan Yatırım Kurulu), Maliye Bakanlığı Sekreteri Arif Ahmad Khan, T.C. İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul ile toplantılar gerçekleştirildi. 14 Şubat 2018 tarihinde İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya, Pencap Başbakanı Şahbaz Şerif'i ziyaret etti. PBIT (Pencap Yatırım ve Ticaret Kurulu) ev sahipliğinde yaklaşık 60 Türk ve Pakistanlı iş insanının katılımlarıyla yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantı kapsamında Pencap'taki yatırım ve iş fırsatlarına ilişkin detaylı bilgi verildi. Ardından Pencap Sağlık Bakanı Khawja Salman Rafique ile toplantı gerçekleştirildi.

BOI (PAKİSTAN YATIRIM KURULU) İLE TOPLANTI

BOI (Pakistan Yatırım Kurulu) ev sahipliğinde 13 Şubat 2018'de gerçekleştirilen toplantıya BOI Başkanı Naeem Y. Zamindar, Genel Müdür M.Saleem Ahmed Ranjha, Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya ve İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri katılım sağladı. Toplantıda Türk katılımcılar kendilerini tanıtarak Pakistan'da hâlihazırda yapmış oldukları işlere ilişkin bilgi verdi.

MALİYE BAKANLIĞI SEKRETERİ ARIF AHMAD KHAN İLE TOPLANTI

Pakistan Maliye Bakanlığı Sekreteri Arif Ahmad Khan ile 13 Şubat 2018'de gerçekleştirilen toplantıda Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla D. Yerlikaya; Türkiye ile Pakistan arasında güçlü bir kardeşlik bağının olduğunu, ancak bu durumun ticarete tam olarak yansımadığını belirtti. Yerlikaya; geçtiğimiz beş yıl içerisinde olumlu bir gelişme gösteren Pakistan'da enflasyon oranının yüzde 12'den 4'e, cari açığın ise yüzde 9'dan yüzde 5'e gerilediğini dile getirdi.

PENCAP’TA İŞ FIRSATLARI SEMİNERİ

T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından Kurulumuza iletilen yazıda, 22-23 Mayıs 2017 tarihlerinde Lahor'da "Pencap'ta İş Fırsatları" konulu bir seminerin düzenleneceği ayrıca seminer kapsamında 22-24 Mayıs 2017 tarihlerinde Lahor Expo Center'da ‘'Mega Expo Fuarı'' nın gerçekleştirileceği bildirilmektedir. 

Pakistan ve yurtdışından kamu ve özel sektör üst düzey temsilcilerin, yatırımcıların, sanayicilerin, ticaret odaları ve yatırım fonları temsilcilerinin katılımının beklendiği söz konusu etkinliğin, Pencap Hükümeti tarafından sunulan yatırım fırsatlarının tanıtılması ve bu noktada arz ve talep unsurlarının bir araya getirilmesi için etkin bir platform teşkil edeceği belirtilmektedir. Bunun yanısıra Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesi çerçevesinde özellikle tarım, enerji, imalat sanayi, madencilik, sağlık, eğitim, turizm alanlarında çok yoğun ve büyük ölçekli yatırımların gerçekleştirileceği , Pencap Hükümeti'nin de iyi yönetim, şeffaflık, liberal ve ilerici hükümet politikaları ve düzenleyici reformların uygulanması suretiyle gerek ülke içinden gerek yurtdışından yabancı yatırımcıları bahsekonu projeye katılmaya teşvik etmeyi amaçladığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda anılan etkinliğe katılmayı arzu eden üyelerimizin DEİK (E-mail: asyapasifikbolgesi@de ik.org.tr Tel: 0212 339 50 37) ile iletişime geçmeleri rica olunur.

Diğer İş Konseyleri