Türk-Kırgız Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı münasebetiyle Türkiye-Kırgızistan İş Forumu 9 Şubat 2024 Cuma günü öğleden önce Kurulumuz ve TOBB iş birliğinde TOBB İkiz Kuleler, Ankara'da düzenlenecektir.
Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sayın Akylbek Japarov'un teşrifleri ile gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu İş Forumuna, kamu kurum ve kuruluşları, farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş insanlarının katılımı öngörülmekte olup, iş forumunda iki ülke arasındaki iş ve yatırım imkânlarının değerlendirilmesi beklenmektedir.
İş Forumu programı ve Kırgız tarafı katılımcı listesi bilahare iletilecek olup, bahse konu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin bağlantıda yer alan kayıt formunu 7 Şubat 2024 saat 13:00'e kadar doldurmaları gerekmektedir.
Detaylı bilgi için:
DEİK: Tuğba Bal Bahar, İş Konseyleri Koordinatörü
E-posta: tbal@deik.org.tr
Tel.: 0212 339 50 55
TOBB: Kaan Gaffaroğlu, Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü
Tel.: 0312 218 22 20
E-posta: kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr
Ağustos ayında yapılacağını duyurduğumuz fakat ülkemizdeki doğal afetler nedeniyle ertelenen Türkiye-Kırgızistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 10. Dönem Toplantısı'nın 10-11 Eylül 2021 tarihlerinde Bişkek'te gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
KEK Eş Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın bu vesileyle yapacağı Kırgızistan ziyareti kapsamında, 10 Eylül 2021 tarihinde Türkiye-Kırgızistan İş Forumu Bişkek'te düzenlenecektir.
Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sayın Ulukbek Maripov'un teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 7 Eylül 2021, saat 12.00'ye kadar bağlantıdan kayıt oluşturmaları gerekmektedir.
Detaylı Bilgi:
Elnur Osmanov, DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü, Tel.: 0212 339 50 67,
e-posta: eosmanov@deik.org.tr
Başvuru ve Katılım Koşulları:
- Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.
- Uçak biletleri, Bişkek'te şehir içi ulaşım ve konaklama katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecektir. Toplantının gerçekleştirileceği yer ve program kayıt yaptıran firma temsilcilerine ayrıca bildirilecektir.
- Kırgızistan Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır. Ülkeye seyahatlerde iki doz aşı olan ve bunu T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen barkodlu aşı sertifikası ile belgeleyen kişiler PCR testinden muaf olup, ikinci doz aşının en az 14 gün önce yapılmış olması gerekmektedir.
- Aşı koşulunu karşılamayan yolcuların varıştan en fazla 72 saat önce düzenlenmiş negatif sonuçlu PCR testi ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır. Kare kodlu test raporunun İngilizce veya Rusça düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Türkiye-Kırgızistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın KEK 10. Dönem Toplantısı vesilesiyle yapacağı Kırgızistan ziyareti kapsamında 6 Ağustos 2021 tarihinde Bişkek'te Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nun düzenlenmesi planlanmaktadır.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Kırgızistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sayın Ulukbek Maripov'un teşrifleri ile gerçekleştirilmesi öngörülen İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin 3 Ağustos 2021, saat 12:00'ye kadar bağlantıdan kayıt oluşturmaları gerekmektedir.
Detaylı Bilgi:
Elnur Osmanov, DEİK/Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatörü, Tel.: 0212 339 50 67
e-posta: eosmanov@deik.org.tr
Başvuru ve Katılım Koşulları:
- Başvuru formu doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önem arz etmektedir.
- Uçak biletleri, Bişkek'te şehir içi ulaşım ve konaklama katılımcılar tarafından münferit olarak organize edilecektir. Toplantının gerçekleştirileceği yer ve program önümüzdeki günlerde tekrar duyurulacak ve kayıt yaptıran firma temsilcilerine ayrıca bildirilecektir.
- Kırgızistan Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır. Ülkeye seyahatlerde varıştan en fazla 72 saat önce düzenlenmiş negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu bulunmaktadır. Kare kodlu test raporunun İngilizce veya Rusça düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Türkiye-Kırgızistan İş Forumu, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ve Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Kubatbek Boronov, Ticaret Bakan Yardımcımız Gonca Batur Yılmaz, Sağlık Bakan Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Mehmet Hadi Tunç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan, DEİK Başkanımız Nail Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız İsmail Gülle ve iki ülke iş insanlarının katılımları ile 21 Kasım 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Forum, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde düzenlendi.
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Sayın Kubanıçbek Ömüraliyev ile Kırgızistan'da halihazırda iş yapan veya iş yapmayı planlayan firmaları bir araya getirmek amacıyla, 19 Haziran 2019 Çarşamba günü 10:00-12:00 saatleri arasında DEİK Ofisi'nde (İstanbul River Plaza) bir toplantı düzenlenecektir.
Söz konusu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin 18 Haziran 2019 Salı günü saat 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/959/13077 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.
Bağımsız Devletler Topluluğu coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü'ne kabul edilen ilk ülke olan Kırgızistan, GSYİH'sını 2008 ve 2017 yılları arasında 5.1 milyar dolardan 7.6 milyar dolara çıkararak ekonomisinde yaklaşık %49'luk bir büyüme göstermiştir. Son 10 yıllık dönemde ülkenin dış ticaret hacminin GSYİH'dan fazla olması ekonominin dışa açıklık oranının çok yüksek olduğunun göstergesidir. Hidroelektrik enerjisi ve yenilenebilir enerji, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri üretimi, perakende ticaret, tekstil ve hazır giyim başta olmakla, birçok sektörde önemli iş fırsatları sunan Kırgızistan aynı zamanda Avrasya Ekonomik Birliği üyesidir ve yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip bir pazara erişim imkanı sunmaktadır.
1-2 Eylül 2018 tarihlerinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a resmi ziyareti çerçevesinde sağlanan üst düzey temaslar sırasında varılan anlaşmalar ve mutabakatlar bağlamında Kırgızistan ile ticari ve ekonomik iş birliğimizin giderek arttırılması yönündeki ortak niyet, Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanları tarafından beyan edilmiştir. Bu niyet ışığında iki taraftan atılan adımlar çerçevesinde, Kırgızistan Ekonomi Bakanı Sayın Oleg Pankratov'un ülkemizi ziyareti kapsamında T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ile yaptıkları görüşme sınucunda Ortak Çalışma Grubu kurulması yönünde mutabakat sağlanmış ve çalışmalara başlanılmıştır. Anılan ziyaret kapsamında 31 Ocak 2019 tarihinde Bakan Pankratov katılımı ile DEİK ofisinde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu faaliyetler çerçevesinde bu kez Türkiye–Kırgızistan İş Konseyi ev sahipliğinde Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı Başkanı Şumkarbek Adilbek Uulu ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile 20 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 13:30 – 16:00 arasında DEİK ofisinde (River Plaza, İstanbul) "Kırgızistan Cumhuriyeti'nde Tarımsal Üretim ve Enerji Alanında Yatırım Olanakları" başlıklı toplantı gerçekleştirilecektir.
Kırgızistan'da enerji, hayvancılık, seracılık, teknik tarım, gıda işleme vb. tarımsal üretim alanlarında yatırım olanakları hakkında ayrıntılı bilginin aktarılmasının planlandığı, taslak programı ekte sunulan etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/861/12379 bağlantısında yer alan katılım formunu 19 Şubat 2019, Salı günü saat 12:00'ye kadar eksiksiz doldurmaları gerekmektedir. Öngörülen kontenjanın son başvuru tarihinden önce dolması halinde kayıt bağlantısının kapatılabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak, başvuruların mümkün olduğunca erken yapılması önem arz etmektedir.
Kırgızistan Cumhuriyeti Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı Başkanı Şumkarbek Adilbek Uulu'nun katılımları ile Kırgızistan Cumhuriyeti'nde Tarımsal Üretim ve Enerji Alanında Yatırım Olanakları Toplantısı, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ev sahipliğinde 20 Şubat 2019'da İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Vugar Abbasov'un açılış konuşmaları ile başladı. Söz konusu toplantı ile iş insanlarımızın Kırgızistan'da başta tarım ve enerji alanları olmak üzere yatırım olanaklarına dair detaylı bilgilendirilmesini amaçladıklarını belirten Abbasov, İş Konseyinin çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Kırgızistan'daki yatırım iklimine ilişkin tanıtım sunumu gerçekleştiren Yatırım Ajansı Başkanı Uulu, Kırgızistan GSYİH'sinin yüzde 47'sinin hizmet sektörü, yüzde 18'inin sanayi, yüzde 12'sinin tarım sektörü, yüzde 9'unun inşaat ve kalan yüzde 14'ünün ise diğer sektörlerce üretildiğine dikkat çekti. Tercih edilebilir bir yatırım ortamı yaratmaya çalıştıklarını belirten Uulu, gösterdikleri çaba ile son 10 yılda yabancı yatırımları dört kat daha büyüttüklerini ifade etti.
Kırgızistan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov'un katılımları ile Kırgızistan Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ev sahipliğinde 31 Ocak 2019 tarihinde DEİK Başkanı Nail Olpak'ın açılış konuşmaları ile başladı. Tanıtım toplantısı ile iş insanlarımızın Kırgızistan'daki yatırım ve ihracat fırsatlarına ilişkin detaylı şekilde bilgilendirilmesini hedeflediklerini belirten Olpak, iki ülke arasındaki dostluk bağlarına dikkat çekti. Kırgızistan ekonomisine ilişkin tanıtım sunumu gerçekleştiren Bakan Oleg Pankratov, Kırgızistan'ın stratejik konumundan bahsederek ülkenin Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olması ve Çin, Kazakistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu gibi ülkelere komşu olması sebebiyle ekonomik iş birliklerindeki potansiyeli aktardı.
Kırgızistan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sayın Oleg Pankratov 29-31 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret edecektir. Söz konusu ziyaret çerçevesinde, Türkiye–Kırgızistan İş Konseyi ev sahipliğinde, DEİK Başkanı Sayın Nail Olpak başkanlığında 31 Ocak 2019 Perşembe günü saat 14:30 - 16:30 arasında DEİK ofisinde (River Plaza, İstanbul) "Kırgızistan Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirilecektir.
BDT coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü'ne kabul edilen ilk ülke olan Kırgızistan, GSYİH'sını 2008 ve 2017 yılları arasında 5.1 milyar dolardan 7.6 milyar dolara çıkararak ekonomisinde yaklaşık %49'luk bir büyüme göstermiştir. Son 10 yıllık dönemde ülkenin dış ticaret hacminin GSYİH'dan fazla olması ekonominin dışa açıklık oranının çok yüksek olduğunun göstergesidir. Hidroelektrik enerjisi ve yenilenebilir enerji, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri üretimi, perakende ticaret, tekstil ve hazır giyim başta olmakla, birçok sektörde önemli iş fırsatları sunan Kırgızistan aynı zamanda Avrasya Ekonomik Birliği üyesidir ve yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip bir pazara erişim imkanı sunmaktadır.
1-2 Eylül 2018 tarihlerinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a resmi ziyareti çerçevesinde sağlanan üst düzey temaslar sırasında varılan anlaşmalar ve mutabakatlar bağlamında Kırgızistan ile ticari ve ekonomik iş birliğimizin giderek arttırılması yönündeki ortak niyet, Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanları tarafından beyan edilmiştir. Anılan ziyaret kapsamında DEİK oranizasyonunda yapılan Türkiye-Kırgızistan İş Forumunda Kırgızistan Ekonomi Bakanı Sayın Pankratov da konuşmacılar arasında yer almış olup, etkinliğe ilişkin rapor ekte sunulmaktadır.
Bu kez, konuk Bakan Pankratov ve kendisine eşlik edecek Kırgızistanlı yetkililerin, ülkelerindeki iş ve yatırım olanakları, Türk firmaları ile ortaklıkların kurulması, karşılıklı mal ticareti hacminin arttırılması, Kırgızistan'da yakın zamanda hayata geçirilecek önemli altyapı projeleri ve Narın Serbest Ekonomik Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi aktarmalarının planlandığı, taslak programı ekte sunulan etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/851/12279 bağlantısında yer alan katılım formunu 30 Ocak 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.
İletişim için:
DEİK Avrasya Bölge Direktörlüğü
Batuhan Kurtaran, İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E-posta: bkurtaran@deik.org.tr | Tel: 0212 339 50 55
KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ BASIN HEYETİ İLE TOPLANTI
T.C. Başbakanlık İstanbul Valiliği Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün davetlisi olarak Kırgızistan'dan gelerek ülkemizi ziyaret eden 16 kişilik basın grubu ile 27 Eylül 2018, Perşembe günü DEİK ofisinde Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Vugar Abbasov, Şükrü Çakır ve Avrasya Bölge Direktörü v. Nurengiz Eşki'nin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Muratbek Azymbakıev'in başkanlığı ettiği ve aralarında Kırgız Tuusu, De-fakto, Slovo Kırgızistana, 24kg, Erkin Too, Kabar Haber Ajansı, Birinci Radyo gibi medya kuruluşları temsilcilerinin yer aldığı heyet üyeleri, DEİK'i ziyaret amaçlarının, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ve faaliyetleri hakkında bilgi edinmek ve bu bilgiyi Kırgızistan'da yaymak olduğunu ifade ettiler.
Toplantıda, DEİK ve Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi hakkında bilgi verilerek, faaliyetlerimiz çerçevesinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması için çaba sarf edildiği, Kırgızistan ile inşaat, tarım, lojistik ve depolama, taşımacılık, tekstil gibi sektörlerde işbirliğinin geliştirilmesinin uygun görüldüğü, bu kapsamda son dönemde gerçekleştirilen T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a resmi ziyareti çerçevesinde İş Konseyi organizasyonunda düzenlenen İş Forumu ve ikili görüşmeler programına ilişkin husular dile getirildi.
Başbakanlık İstanbul Valiliği Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün davetlisi olarak Kırgızistan'dan gelerek ülkemizi ziyaret eden 16 kişilik basın grubu ile 27 Eylül 2018'de DEİK Ofisinde Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Vugar Abbasov, Şükrü Çakır ve Avrasya Bölge Direktörü V. Nurengiz Eşki'nin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1-2 Eylül 2018 tarihleri arasında Kırgızistan'a resmî ziyareti kapsamında, DEİK tarafından ülkeye özel sektör heyet ziyareti gerçekleştirildi. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ve Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı iş birliğinde, 2 Eylül 2018'de Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının teşrifleri ile Türkiye Kırgızistan İş Forumu düzenlendi. Foruma her iki ülkeden bakanlar ve üst düzey devlet yetkililerinin yanı sıra özel sektörü temsilen 250'den fazla kişi katıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, İş Forumu'nda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyareti için teşekkür etti. Ceenbekov, gerçekleştirilen ziyaretin Türk yatırımcısını umutlandırdığını ve etkinliğe ülkelerinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan iş dünyası temsilcilerinin katıldığını belirterek bu bağlamda gelecek dönemde iki ülke arasında ticari faaliyette bulunmayı planlayan yatırımcıları cesaretlendirdiğini ifade etti. Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihracatını arttırmak istediğini dile getiren Ceenbekov, Türkiye'ye ekolojik tarım ürünlerini ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. Forumda iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap eden T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin alınan mesafeye rağmen arzu edilen seviyelerin gerisinde olduğunu söyledi. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların da beş bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerinin bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke iş insanlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını temenni ettiğini ifade ederek iki ülke arasındaki kardeşlik bağı vesilesiyle Türk iş dünyasının yatırımlarını öncelikli olarak Kırgızistan'a yapmaları konusunda tavsiyede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan'a yapılacak yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarının göz önünde bulundurulmaması gerektiğini, buraya yapılan yatırımların Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Belarus pazarlarına da hitap edeceğini aktardı.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa'nın en dinamik ülkesi ile Atayurt'un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız." dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak ise Kırgızistan'ın liberal ekonomisi ve yatırımcı dostu mevzuatıyla, Türk iş dünyasının hedef ülkelerinden biri hâline geldiğini söyledi. Kırgızistan'ın ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması ve yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazara erişim imkânı sunmasıyla da Türk yatırımcılar için cazibe odağı olmaya devam edeceğini belirten Olpak, "Kırgızistan; hidroelektrik kaynakları, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri, perakende, tekstil vehazır giyim ile makine yedek parça ve ekipmanları sektörlerinde önemli iş ve yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye'nin oldukça güçlü olduğu alanlardan olan telekomünikasyon sektörü de Kırgızistan'da yüksek bir potansiyel vadediyor." dedi. İş Forumu'nun ikinci bölümünün ardından; DEİK ile Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı arasında İşbirliği Protokolü, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması ve Gata Havayolları ve Taşımacılık AŞ ile Manas Uluslararası Havalimanı arasında Yatırım ve İşbirliği Anlaşması imzalandı.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1-2 Eylül 2018 tarihleri arasında Kırgızistan'a resmî ziyareti kapsamında, DEİK tarafından ülkeye özel sektör heyet ziyareti gerçekleştirildi. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi ve Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı iş birliğinde, 2 Eylül 2018'de Türkiye ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının teşrifleri ile Türkiye Kırgızistan İş Forumu düzenlendi. Foruma her iki ülkeden bakanlar ve üst düzey devlet yetkililerinin yanı sıra özel sektörü temsilen 250'den fazla kişi katıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, İş Forumu'nda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyareti için teşekkür etti. Ceenbekov, gerçekleştirilen ziyaretin Türk yatırımcısını umutlandırdığını ve etkinliğe ülkelerinin kalkınmasına büyük katkı sağlayan iş dünyası temsilcilerinin katıldığını belirterek bu bağlamda gelecek dönemde iki ülke arasında ticari faaliyette bulunmayı planlayan yatırımcıları cesaretlendirdiğini ifade etti. Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihracatını arttırmak istediğini dile getiren Ceenbekov, Türkiye'ye ekolojik tarım ürünlerini ihraç etmeyi planladıklarını söyledi. Forumda iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap eden T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin alınan mesafeye rağmen arzu edilen seviyelerin gerisinde olduğunu söyledi. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların da beş bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerinin bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülke iş insanlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını temenni ettiğini ifade ederek iki ülke arasındaki kardeşlik bağı vesilesiyle Türk iş dünyasının yatırımlarını öncelikli olarak Kırgızistan'a yapmaları konusunda tavsiyede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan'a yapılacak yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarının göz önünde bulundurulmaması gerektiğini, buraya yapılan yatırımların Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Belarus pazarlarına da hitap edeceğini aktardı.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa'nın en dinamik ülkesi ile Atayurt'un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız." dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak ise Kırgızistan'ın liberal ekonomisi ve yatırımcı dostu mevzuatıyla, Türk iş dünyasının hedef ülkelerinden biri hâline geldiğini söyledi. Kırgızistan'ın ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması ve yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazara erişim imkânı sunmasıyla da Türk yatırımcılar için cazibe odağı olmaya devam edeceğini belirten Olpak, "Kırgızistan; hidroelektrik kaynakları, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri, perakende, tekstil vehazır giyim ile makine yedek parça ve ekipmanları sektörlerinde önemli iş ve yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye'nin oldukça güçlü olduğu alanlardan olan telekomünikasyon sektörü de Kırgızistan'da yüksek bir potansiyel vadediyor." dedi. İş Forumu'nun ikinci bölümünün ardından; DEİK ile Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı arasında İşbirliği Protokolü, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması ve Gata Havayolları ve Taşımacılık AŞ ile Manas Uluslararası Havalimanı arasında Yatırım ve İşbirliği Anlaşması imzalandı.