Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen "Türk - Alman İş Birliği Resepsiyonu", DEİK / Türkiye – Almanya İş Konseyi Yürütme Kurulu ve üyeleri ile Türk ve Alman iş insanının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleşti.
Türkiye – Almanya diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümünde Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin ardından DEİK, Türkiye – Almanya arasında stratejik iş birliğini hayata geçirdi.
Almanya Federal Cumhuriyeti 10. Cumhurbaşkanı Christian Wulff, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK / Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın katılımıyla gerçekleştirilen resepsiyonda, Alman - Türk İş Konseyi'nin temelleri atılarak Mutabakat Zaptı (MoU) imzalanırken, Alman – Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Christian Wulff oldu.
Olpak: "Alman – Türk İş Konseyi, iki ülkenin ekonomik iş birliğinin gelişmesinin önünü açacak"
Almanya Federal Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un, Resepsiyon kapsamında DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı olmayı kabul etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden DEİK Başkanı Nail Olpak, "Türkiye ve Almanya, özellikle Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk kökenli vatandaşımızın olması nedeniyle derin kültürel ve sosyal bağlara sahip. Almanya'daki Türklerin varlığı hem iki ülkenin ekonomisine katkı sağlıyor hem de iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde kritik bir rol üstleniyor. Gurbetçilerimiz Almanya'da yaklaşık 500 bin istihdam oluştururken, 100 bin Türk işletmesi yılda 50 milyar avro ciro üretim yaparak Alman ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Almanya, Türkiye'nin AB içindeki en önemli ticaret ortağı. 2023 yılında Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacmi 49,7 milyar dolara ulaştı. Türkiye, Avrupa ve Asya arasındaki köprü olarak stratejik konumu ve AB ile Gümrük Birliği üyeliği, ve güvenilir bir ortak. Alman - Türk İş Konseyi, üçüncü ülkelerde iş birliği fırsatları, yatırım projelerinde ortaklıklar, KOBİ'ler arasındaki iş birliği fırsatlarının artması ve pek çok alanda iki ülkenin ekonomik iş birliğinin gelişmesinin önünü açacaktır." dedi.
Wulff: "Türkiye ve Almanya'da yeni yatırımların gerçekleşmesi için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettireceğiz"
Almanya Federal Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ise resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Bugün burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türk-Alman ilişkilerinin hem geleneksel hem de yenilikçi bir anlayışla ele alındığı bu forumdaki işbirliği, ülkelerimiz arasındaki ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi için büyük bir fırsattır. Federal Almanya Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 50 milyar Avro'yu aşan mevcut ticaret dengesinden çok daha fazla ekonomik işbirliği potansiyeline sahiptir. Yeni kurulan Türk-Alman İş Konseyi olarak Ar-Ge, Dönüşüm, ikili yatırımlar vb. alanlardaki faaliyetlerimize odaklanmak ve bunları yoğunlaştırmak istiyoruz. Türkiye ve Almanya'da arası yeni yatırımları yoğunlaştırmak ve gerçekleştirmek ve iyi bir işbirliğiyle iki ülke arası ticaretin büyümesini sağlamak için çalışacağız. İş konseyi olarak tüm taraflar elele birlikte daha başarılı olabiliriz. " dedi.
Yalçındağ: "50 milyar doların üzerindeki Türkiye - Almanya ikili ticari ilişkilerine ivme kazandıracak Alman – Türk İş Konseyi, Türkiye-Almanya yatırım ilişkileri güçlendirecek"
Almanya'nın, Türkiye'ye en fazla yatırım yapan 4 ülke arasında yer aldığına dikkat çeken DEİK/ Türkiye – Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, "İki ülkenin tarihten günümüze aktarılan dostluk bağları, çeşitli iş birliği kollarında ve hepsinden fazla, ticaret ve ekonomi alanında ayrılmaz bir bütün gibi. Ülkelerimiz arasındaki mevcut ticaret hacmi yaklaşık 50 milyar dolar olup, bu rakam Almanya'yı en büyük ticaret ortağımız yapıyor. Doğrudan yabancı yatırım konusunda da, Almanya, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ilk 4 ülke arasında yer alıyor. Bu rakamlar, işbirliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalardan sonra hedeflerimizin de ötesine geçecek potansiyele sahip." şeklinde konuştu.
DEİK/ Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Yalçındağ, Almanya'da kurulan Karşı Kanat kuruluşu Alman – Türk İş Konseyi ile birlikte ikili ticari ilişkilerin ivme kazanacağını belirterek Türkiye'nin Almanya'nın en büyük potansiyel ortağı olduğunu ifade etti. Yalçındağ, "DEİK / Türkiye-Almanya İş Konseyi olarak, iki ülke arasındaki ticari bağları ve ekonomik ilişkileri başka bir boyuta taşımayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda yeni yol haritamızı belirledik. Bu strateji, Türkiye ve Almanya'yı 170 milyonluk ortak bir pazar olarak ele alan, büyük bir sanayi ve ekonomik güç olarak vurgulayan bir strateji. İş konseyimiz, iki ülkenin güçlü yönlerinin ve kaynaklarının birleşimi ile inşa edilecek bir geleceği öngörüyor. Bu strateji, her iki ülkenin de ihtiyaçlarını dikkate alan ve endüstrilerimizin tamamlayıcılığına dayanan şartları içeriyor. Sayın Cumhurbaşkanı Christian Wulff, iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerini başka bir boyuta taşıyacak yeni Alman-Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığı ile ortaya koyduğumuz bu yeni vizyona en üst seviyede katkı sağlayacak. İş birliğimizi farklı bir seviyeye taşıyacak Sayın Cumhurbaşkanı Wulff'a bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum." dedi.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, BVMW Hamburg, Hannover ve Bremen İş Heyeti ile networking etkinliğini 29 Kasım 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yenilenebilir enerji, otomotiv yedek parça ve su arıtma teknolojisi gibi sektörlerde ikili iş görüşmelerinin düzenlendiği etkinlikte, iş birliği ve yatırım fırsatları değerlendirildi.
Türk-Alman Enerji Forumu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ev sahipliğinde, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Enerji İş Konseyi Başkanı Haluk Kalyoncu, AHK Türkiye İcra Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl ve 400'den fazla iş insanın katılımlarıyla 26 Ekim 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'İn ortak bildiri imzaladığı Forumda, firmalar arasında 3 iş birliği anlaşması imzalandı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Hamburg Business Club ile networking toplantısını, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Cenk Ulu yönetiminde 7 Haziran 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Türkiye-Almanya ticari ilişkileri sunumu gerçekleştirilen toplantıda, iş birliği ve yatırım fırsatları ele alındı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Atalay Gümrah başkanlığındaki heyet ziyaretinde Almanya- Türkiye Dostluk ve Ortaklık Etkinliği, Numov Ceo'su Helene Rang ile Görüşme, T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'in İş Konseyi Heyeti Onuruna Düzenleyeceği Akşam Yemeği, TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok ile Çalışma Kahvaltı, Eski Federal Dış İşleri Bakanı ve Eski Şansölye Yardımcısı Sigmar Gabriel ile Görüşme ve BVMW Yönetim Kurulu Başkanı Markus Jerger ile Görüşmesini 8-9 Kasım 2022 tarihinde Berlin'de gerçekleştirdi. Toplantılarda, ikili ticari ilişkiler, güncel gelişmeler ve iş birliği fırsatları ele alındı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Atalay Gümrah başkanlığında, Aşağı Saksonya İş Derneği (UVN) Heyeti ile Networking Toplantısını 20 Eylül 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, sektörel iş birliği fırsatları ele alındı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Atalay Gümrah başkanlığında, Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertug'un katılımıyla toplantısını 26 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm kapsamında gelişmeler ve iş birliklerinin geleceği ele alındı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Atalay Gümrah başkanlığında, Almanya Ankara Büyükelçisi Jurgen Schulz ile Tanışma Toplantısını, 14 Mart 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ile ikili ticari ilişkiler ele alındı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), DEİK Başkanı Nail Olpak, Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) Genel Müdürü Markus Jerger, DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young'un katılımlarıyla "DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi - Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği İş Birliği Anlaşması" imza törenini 27 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirdi.
Anlaşma töreninde konuşan DEİK Başkanı Olpak, Alman ekonomisinin de KOBİ'ler üzerine inşa edilmiş bir ekonomi olduğunu söyledi. Tarihi bir toplantı yaptıklarını ifade eden Olpak, "Yapı olarak bizimle benzeşen bir altyapıları var. Onlar da gönüllü üyelikle çalışıyor. DEİK'te de gönüllü üyelik sistemi ile çalışıyoruz. Aynı şekilde iki kuruluşta kaynağını üyelerinden gelen desteklerle sağlıyor. Bu durum iki kuruluşu birbirine daha da yakınlaştırıyor. Türkiye'de de ekonominin yüzde 99'unu Kobiler oluşturuyor. 3.5 milyon KOBİ var Almanya'da. Almanya ile birlikte iki senedir Afrika iş birliğini konuşuyoruz. Bugün tarihi bir başlangıç yapıyoruz. Afrika'da ortak iş birliğimiz devam edecek." dedi.
Olpak, Almanya'nın Türkiye ile güçlü ekonomik ilişkileri olduğunu hatırlatarak, "Almanya bizim bir numaralı ekonomik partnerimiz. Bu sene yaklaşık 40 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz oluştu. Orta vadede hedefimiz 50 milyar dolar. Karşılıklı iş birlikleri ile yeni alanların açılacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) Genel Müdürü Markus Jerger de on yıllardır devam eden dostluğun gelecekte büyük bir potansiyele işaret ettiğini belirterek, "Sınır ötesi iş birliklerimizi de bu dostluk çerçevesinde ilerleteceğiz. Hem Türkiye hem Almanya yeni pazarlara girmeleri gerekiyor hem de yeni teknolojileri kullanmaları gerekiyor. Yeşil dönüşüm ve diğer alanlarda birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Gelecekteki iş birliğimizi güçlendirme amaçlı iki kurum birbirine yönetici göndermeye karar verdi. Proje yöneticilerimiz karşılıklı olarak çalışacak. Gelecek yıl Türk-Alman İş Zirvesi'ni düzenleme kararını aldık" ifadelerini kullandı.
DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ise, dünyada tedarik zincirinde çok ciddi değişimler olduğunu dile getirerek, "Türk - Alman şirketlerinin ortak çalışmaları noktasında iş birliği yapıyoruz. Tedarik zinciriyle ilgili dünyada çok ciddi bir değişim var. Türkiye ve Almanya birlikte daha güçlü nasıl çalışmalar yapabilir bunları konuşuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Anlaşma töreni hatıra fotoğrafının çektirilmesi ile son buldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) EU Talks kapsamında düzenlenen "Türkiye-AB-Almanya İlişkileri: Mevcut Durum ve Merkel Sonrası Beklentiler" webinarı, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı'nın katılımlarıyla DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ev sahipliğinde iş insanlarının katılımlarıyla 29 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Almanya'daki genel seçimlerin ardından ilk toplantı olan DEİK EU Talks: Türkiye-AB-Almanya İlişkileri: Mevcut Durum ve Merkel Sonrası Beklentiler webinarında, Türkiye, Avrupa Birliği ve Almanya ilişkilerinde son duruma ilişkin değerlendirme yapılırken Merkel sonrası öngörüler ve beklentiler paylaşıldı. Webinarı, 200'e yakın iş dünyası temsilcisi takip etti.
Faruk Kaymakcı: "Almanya ile yakın çalışıyoruz"
Webinarda konuşan T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, Türkiye'nin ikili ilişkilerinde Almanya'nın en yakın ülke olduğunu belirterek, ticaret ve yatırımların yanı sıra tarihten gelen özel ilişkilerin olduğunu söyledi. Kaymakcı, dış politika, bölgesel ve özellikle Yeşil Mutabakat gibi herkesi yakından ilgilendiren konularda Almanya ile yakın çalıştıklarını ifade etti. Almanya'nın son 2-2,5 yıl içerisinde Türkiye'nin AB ile ilişkilerini düzeltmesinde, Doğu Akdeniz'de, Ege'de ve Kıbrıs meselesinde de biraz sakinleşme sağlama konusunda çok önemli katkıları olduğunu dile getiren Kaymakcı, "Almanya, Doğu Akdeniz krizinde, Ege krizinde uzlaşmacı bir rol oynadı. Yeşil Mutabakat'ta ve Türkiye'nin yeşil dönüşümünde Almanya aslında önemli rol oynayan ülkelerden biri. Ülkemizin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na katılımı için gerek AB programlarının kullanımı gerekse bazı kalkınma paydaşı dediğimiz ortaklarla da bu yeşil dönüşümün finansmanı konusunda çalışıyoruz. Bir mutabakat zaptı söz konusu. Türkiye'nin yeşil dönüşümünde de Almanya bizim için çok önemli bir ortak, değerli bir paydaş. Umarız ülkemiz önümüzdeki haftalar içerisinde Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletlerde söylediği çerçevede Paris Anlaşması'na katılmayı gerçekleştirebilir. Hem ikili ilişkilerimiz bağlamında hem Türkiye için bir çağdaşlaşma ve evrenseli yakalama hedefi de olan AB üyelik sürecinde Almanya bizim için çok önemli bir ortak" değerlendirmesini yaptı.
Almanya'daki seçim sonuçları doğrultusunda, olası koalisyon formüllerini, ülkedeki siyasi partilerin hem ikili ilişkilere hem de Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine yaklaşımlarını da değerlendiren Kaymakcı, "Sonuçta hükümet kimler tarafından kurulursa kurulsun, Türkiye-Almanya ilişkileri çıkarlar üzerine kurulu ve çok sağlam bağlarla ortada. Dolayısıyla ben bütün sistemin bunları dikkate alarak ilerleyeceğini düşünüyorum" dedi.
Kaymakcı: "Vize serbestisi ile en az 20 milyon Türk, Avrupa ülkelerinde turizmin, hizmetlerin, ulaştırmanın ve iş dünyasının içinde olabilecek"
Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesinden yana olduğunu, Türk ve Alman iş dünyasının bunu desteklediğini belirten Kaymakcı, "Umarız yeni hükümet Gümrük Birliği güncellemesini öncelikli bir konu olarak ele alır ve bu süreci ilerletir. Çünkü bu süreçten en fazla yararlanacak AB üyesi firmalar ve iş çevreleri, Alman iş çevreleri olacak. Vize serbestisi konusunda önümüzdeki iki hafta içinde AB ile bir toplantımız olacak. İçişleri, göç, terörle mücadele ve güvenlik konularında Türkiye AB Yüksek Düzeyli Diyalog Mekanizmasını başlatacağız. Bunun temel ayaklarından biri de vize serbestisi olacak. İçişleri Bakanlığımızın da içinde olacağı bu süreci ilerletmeyi arzu ediyoruz. Ama gerçekten şuna inanıyoruz: Eğer vize serbestisi sağlanabilirse bugün en az 20 milyon Türk vatandaşı diğer Avrupa ülkelerinde turizmin, hizmetlerin, ulaştırmanın, iş dünyasının içinde olabilecek. Bu da iki taraf için büyük kazanç" dedi.
BM İklim Değişikliği Sözleşmesine değinen Kaymakcı, Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda gelişmekte olan ülke olduğunu vurgulayarak kendisinden gelişmiş ülkelerin taahhütlerinin beklenmemesi gerektiğini öne sürdüğünü ve adil koşullar talep ettiğini anlattı. Kaymakcı, bu konular konuşulurken Paris İklim Anlaşması'nın 2015'te imzalandığını hatırlatarak "Sayın Cumhurbaşkanımız talimatını verdi. Türkiye, Paris Anlaşması'na kendi yeteneklerine göre katılmalı, iyi niyetle elinden geleni yapmalı. Ama bu süreçte diğer paydaşlarımızın da bizi anlayarak Türkiye'nin yeşil dönüşümüne Türkiye'nin gerçeklerini dikkate alarak destek olmaları, katkıda bulunmaları... Bunu yapabildiğimiz zaman sanıyorum herkesin yararına olacak" dedi. Kaymakcı, Anlaşmaya şartlı bir katkılımın söz konusu olmadığını, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması çerçevesinde gelişmekte olan ülke olduğu beyanıyla katılacağını söyledi.
Nail Olpak: "Dünyanın gündemi tedarik zinciri"
DEİK Başkanı Nail Olpakise, 28 Eylül tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Fransa 6. Dönem JETCO Toplantısına değinerek, burada yakalanan pozitif havayı 13 Ekim'de gerçekleşecek Almanya II. Dönem JETCO toplantısında da sürdürmek gerektiğinin altını çizdi. Almanya'daki seçimlere değinen Olpak, "Bizi ilgilendiren kısmı, inşallah iki ülke ilişkilerinin pozitif şekilde etkilendiği, daha fazla ilişkilerin artırılacağı bir dönem olmasını ümit ediyoruz" dedi. Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 38 milyar dolar olduğunu belirten Olpak, "Yüzde 5'lik bir artış 2 milyar dolar demek, yüzde 10 dediğinizde 4 milyar dolar demek. Çarpan etkisi ve katkısı gerçekten büyük. Bunu yapmak da devlet yetkililerimizin desteğiyle bize, iş dünyasına düşüyor. Klasik gündemlerin dışında salgın sürecine geldiğimizde bence en önemli gündem maddelerinden biri tedarik zincirleri ve Türkiye'nin bu süreçteki performansı ile bundan sonraki konumu olacak diye düşünüyorum. Hepimizin konuştuğu, dünyanın gündemi tedarik zinciri" ifadelerini kullandı.
Olpak: "Tam üyelik, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve Yeşil Mutabakat önemli başlıklarımız"
Olpak, "AB ile daha kapsamlı entegrasyon çalışmalarımız doğrultusunda, Tam Üyelik ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile vize serbestisinin yanı sıra, mevcut AB Komisyon Başkanı ile gündeme gelen Yeşil Mutabakat da önemli bir başlığımız olmaktadır. En büyük ticaret ve ekonomik ortağımız AB ile ticari ilişkilerimizin, Yeşil Mutabakat düzenlemeleriyle birlikte sürdürülebilir üretim modelleri çerçevesinde ve karbon nötr hedefiyle güçlenerek devam etmesi, ülkemiz sanayisi için riskleri olduğu kadar fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu minvalde mutabakatın dış ticaretimize getireceği yenilikçi düzenlemelerin sanayi kuruluşlarımızın iş yapış biçimleri üzerinde oluşturabileceği etkileri öngörebilmeleri ve alınabilecek tedbirleri değerlendirmeleri için Ticaret Bakanlığımızın çalışmalarını destekleyen "DEİK Yeşil Dönüşüm Çalışmamızın" son safhasına gelmiş bulunmaktayız. Buna bağlı olarak, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Toplantısı'nda Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Paris Anlaşması'nın önümüzdeki ay Meclis'te onaylama kararını, ülkemiz için 2053 yılında Karbon nötr hedefi konması ve tüm kalkınma programlarımızın yeşil kalkınma devrimi niteliğinde yürütülecek olması kararlarını özel sektör olarak memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isterim" dedi.
Young: "Almanya ile ticaret hacmimizi 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"
Webinarın moderatörlüğünü yapan DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi ve faaliyetlerini değerlendirerek, öncelik verdikleri "Dijitalleşme, endüstri 4.0, yeni teknolojiler ve KOBİ iş birliği", "Alman KOBİ'lerinin Türk firmalarınca satın alınması", "Alman firmalarıyla üçüncü ülkelerde iş birliği gerçekleştirmek" ve "Türkiye-Avrupa ilişkilerinde stratejik iletişimin geliştirilmesine yönelik faaliyetler" başlıklarını kapsayan 4 ana proje hakkında bilgi verdi.
Türkiye-Almanya ilişkilerinin güçlü ve çok özel bir yapıya sahip olduğunu belirten Young, "Türkiye'de 7 binden fazla Alman menşeli firma faaliyet gösteriyor. Bunlar yabancı yatırımcılar arasında en büyük kitleyi temsil ediyor. 2020 yılı verilerine göre, ticaret hacmimiz 37.7 milyar dolara ulaştı. 2021 yılında ticaret hacminin 40 milyar doların üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Ancak elbette hedefimiz bunu 50 milyar dolara çıkarmak. Küresel tedarik zincirlerinin el değiştirmeye başladığı ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ekonomilerinin Çin'den uzaklaştığı bu dönemde, Almanya'nın hali hazırda güçlü bir tedarikçisi konumunda olan Türkiye için büyük fırsatlar görüyoruz. Bu fırsatları somut projelere dönüştürmek için Almanya'daki partnerlerimizle çalışmalarımıza güçlü bir şekilde devam edeceğiz. AB'nin önemli iki konusu olan yeşil ve dijital dönüşüm konularında, Alman iş dünyası ile yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. AB ile aramızdaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi konuları iş dünyasını doğrudan ilgilendiren konular. Bu konuda bizler de iş dünyası olarak gerek arka kapı görüşmeleri gerek iş dünyası ile temaslarımızda dile getiriyoruz. Bu iki konunun hayata geçmesi iş dünyası temsilcileri olarak bizler için çok olumlu sonuçları olacaktır" diye konuştu.
Webinar, açılış konuşmalarının ardından soru-cevap olarak devam etti.
Türkiye-AB-Almanya İlişkileri: Mevcut Durum ve Merkel Sonrası Beklentiler Webinarı, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young'un katılımlarıyla 29 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
Webinarda, Almanya'nın seçim sonrası, yeşil dönüşüm, Gümrük Birliği ve Paris Anlaşması konuları değerlendirildi.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Steven Young başkanlığında, T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile tanışma toplantısını 17 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Toplantıda, İş Konseyi üyelerimizin Almanya ile ticari ve yatırım ilişkileri ile iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin geleceği ele alındı.
AP Üyesi İsmail Ertuğ ile Söyleşi: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Otomotiv Sektörünün Dönüşümü webinarı, Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young'ın ev sahipliğinde AB Çalışma Grubu Üyesi Sinan Ayhan'ın moderatörlüğünde 17 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Saarland Eyaleti'nde İş ve Yatırım Fırsatları webinarı, Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, Saarland Ekonomi, Çalışma, Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Jürgen Barke, Anja Petschauer, Derya Araç, Rasim Akkaya, Dr. Menderes Güneş ve Sinan Gider'in katılımlarıyla 7 Ocak 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
Ufuk 2020 Green Deal Otomotiv Teklifleri Semineri, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Özlem Güçlüer, Türkiye-Almanya İş Konseyi Üyesi Ali Bilaloğlu, Ufuk 2020'den Serhat Melik ve Ford Otosan'dan Emrah Kınav'ın katılımlarıyla 2 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
Ufuk 2020 Avrupa Yeşil Mutabakatı Ulaştırma Sektörü Teklif Çağrıları Bilgilendirme Semineri, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir moderatörlüğünde, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ve Ufuk 2020'den Serhat Melik'in katılımlarıyla 23 Kasım 2020 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi, BVMW iş birliğinde "Türkiye-Almanya Ticaret ve Ekonomik İş Birliği Oturumunu, DEİK Başkanı Nail Olpak, İş Konseyi Başkanı Steven Young, BVMW Başkanı Markus Jerger, Dr. Hans-Jürgen Völz ve Andreas Jahn'ın katılımlarıyla 2 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Toplantıda, iki ülke ortaklığı, tedarik zincirinin geleceği ve Alman ekonomisi ele alındı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri ve Almanya'daki iş yapma kültürüne dair Özyeğin Üniversitesi'nde ders verdi.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Numov ile 3'üncü Pazarlarda İş Birliği Çalışma Grubu 2. Toplantısını Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun Genel Merkezinde 3 Eylül 2019'da gerçekleştirdi.
JETCO kapsamındaki üçüncü pazarlarda iş birliği çalışma grubunun ilk toplantısı, 25 Haziran 2019'da Berlin'de bulunan Numov Merkezinde düzenlendi. Türkiye-Almanya İş Konseyi, söz konusu ziyaret kapsamında, BVMW Adaptasyon Merkezi'ne saha ziayreti düzenledi. NUMOV Geleneksel Gala Yemeği'ne katılım gösterildi ve ardından NUMOV ile I. Çalışma Grubu toplantısı yapıldı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Alman KOBI Ajansı BVMW ile 14 Mayıs 2019'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun Genel Merkezinde telekonferans gercekleştirdi. Söz konusu toplantıya, BVMW ve DEİK yetkililerinin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi'nden temsilciler de katılım gösterdi.
Türkiye-Almanya Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) 1. Dönem Toplantısı kapsamında 25 Ekim 2018 Perşembe günü Ankara JW Marriott Otel'de, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Almanya Ekonomik İşler ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in katılımlarıyla "Türkiye -Almanya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı" gerçekleştirildi.
JETCO toplantısı kapsamında Çalışma Grupları belirlenmiş olup, Türkiye-Almanya İş Konseyi ile NUMOV, 3. Pazarlarda İş birliği Çalışma Grubu kapsamında eşleştirilmişlerdir. Yuvarlak Masa Toplantısının sonucu, İş Konseyi Başkanı Sn. Young tarafından, "Birlikte Güçlüyüz (Gemeinsam sind wir stark) mesajı ile iletilmiştir.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 27-28 Eylül 2018 tarihlerinde Almanya Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı. Adlon Kempinski'de düzenlenen toplantıya; T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Alman iş dünyasının üst düzey temsilcileri de katıldı.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Berlin'de 26-29 Eylül 2018'de STK ve Think Tank temaslarında bulundu. Ziyaret kapsamında, BVMW, NUMOV, ECFR gibi kurumlarla görüşülmüştür. Söz konusu organizasyon kapsamında; Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik olarak hazırlanan raporun, Alman iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılması sağlandı.
TD-IHK tarafından, 14 Eylül 2018 tarihinde DIHK Hizmet Binasında, Türkiye-Almanya Ekonomi Diyalogu Toplantısı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya TOBB Baskanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, TD-IHK Başkanı Rolf Königs, DIHK Başkanı Dr. Eric Schweitzer ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katılım sağladı. Etkinliğe, Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, konuşmacı olarak katılım gösterdi.
Türkiye-Almanya İş Konseyi, Almanya Turizm Etkinliği Hazırlık Telekonferansını 13 Nisan 2018'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Merkezi'nde düzenlendi.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılımıyla 28 Şubat 2018'de Berlin'de, DIHK ve DEİK İş Birliğinde Otomotiv Sektörü Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; Nihat Zeybekci'nin yanı sıra Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Devlet Sekreteri Matthias Machnig, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young ve Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) CEO'su Dr. Martin Wansleben de katıldı.