Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK tarafından düzenlenen İtalya - Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin teşrifleriyle T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İtalya Cumhuriyeti İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye - Italya İş Konseyi Başkanı Lale Cander ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) Başkanı Matteo Zoppas ve iki ülkeden 400'den fazla iş insanının katılımlarıyla 29 Nisan 2025 tarihinde İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirildi. İş Forumunda, DEİK ile Confindustria Assafrica & Mediterraneo arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) iş birliğiyle düzenlenen İş Forumunda, iş insanlarının katılımlarıyla, "Altyapılar, Küresel Merkezler ve Bağlantısallık", "Sürdürülebilir Enerji ve Döngüsel Ekonomi", "İleri Üretim" ve "İtalyan - Türk Ekonomik Ortaklığına Finansal Destek" panelleri, Savunma Sanayii Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirildi.
Erdoğan: "Türkiye - İtalya arasındaki ticaret hacmi 2024'te 32 milyar doları aştı"
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Batı ile doğuyu, kuzey ile güneyi birbirine bağlayan coğrafi konumumuzun gereği olarak bölgemizde ve dünyada etkili iktisadi ve ticari ortaklıklar kurmaya büyük önem atfediyoruz" dedi. İtalya özelinde bakıldığında, tüm küresel sınamalara rağmen ikili ticaretin Kovid - 19 salgınından bu yana sürekli artış eğiliminde olduğunu gördüklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye ile İtalya arasında 2020 yılında 17,3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin 2024'te neredeyse ikiye katlanarak 32 milyar doları aştığını aktararak, "Bugün Türkiye'deki İtalyan sermayesi dolaylı yollardan gelenlerle birlikte 5 milyar dolara, İtalya'daki Türk sermayesi ise son yıllarda önemli atılım göstererek 1 milyar dolara yaklaştı. Türk firmaları nasıl İtalya'yı Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak görüyorsa, biz isteriz ki İtalyan firmaları da Türkiye'yi Asya'ya, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya açılan bir kapı olarak değerlendirsinler. İstanbul'dan sadece birkaç saatlik uçuş mesafesinde 2 milyar nüfusa erişilebiliyor. Türk Hava Yollarımız da İtalya'nın 9 şehrini İstanbul'a bağlıyor. Ticaret, yatırım ve ulaşım imkanlarının barındırdığı bu muazzam potansiyel, bizleri büyük ve iddialı hedefler belirlemeye teşvik ediyor. Bu düşünceyle bugünkü zirvede Sayın Meloni ile yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak tespit ettik. İş çevrelerimizin bugünkü görüşmeleri ve kuracakları yeni ortaklıklar kısa sürede yeni ticaret hedefimize ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Tabii karşılıklı yatırımların artırılması da bir diğer öncelikli hedefimiz olmayı sürdürüyor" dedi.
Türkiye'de mevcut 1500 İtalyan şirketine ilave olarak daha fazla yatırımcıyı görmek istediklerini dile getiren Erdoğan, "Bilhassa Avrupa'da güvenlik ve savunma sektöründeki beklenen genişlemeden payımızı almak için ortak çalışmalarımızı artırmamızın menfaatimize olacağı kanaatindeyiz. Yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay gibi alanlarda stratejik ortaklıklar geliştirilmesi gerekiyor. Hükümetler olarak ticaret ve yatırım ilişkilerimizin daha yüksek seviyelere ulaşması amacıyla firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak sizler de takdir edersiniz ki ekonomik iş birliği, salt hükümetlerin çabasıyla gelişmez. İş dünyamızın bu noktada elini taşın altına koyması lazım. İş birliğini gerçek anlamda geliştirecek olanlar öncelikle sizlersiniz" dedi. Kazan kazan yaklaşımıyla her iki taraf içinde fayda sağlayacak bir güncellemeye İtalyan hükümetinin ve iş çevrelerinin desteğini beklediklerini belirten Erdoğan, "Öte yandan iş dünyamızın vize konusunda yaşadıkları güçlüklerin ekonomik ilişkilerimize ket vurduğunu görüyoruz. İtalyan iş çevrelerinin Avrupa Birliği kurumları nezdinde bu konuyu gündeme getirmelerinin iki tarafın da yararına olacağını düşünüyorum" dedi.
Meloni: "Ülkelerimiz temel sektörlerde sağlam bir ekonomik ve sanayi iş birliği tabanına sahip"
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Türkiye'de yaklaşık 400'den fazla İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağladığını, toplamda yaklaşık 18,5 milyar avro ciro ürettiklerini söyledi. İş forumuna son derece kalabalık ve nitelikli bir katılım olduğunu belirten Meloni, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile burada olmayı, bu iş forumunun çalışmalarını selamlamayı özellikle istedik. Çünkü ekonomik, ticari ve endüstriyel boyutun, İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin temel bir parçası olduğuna inanıyoruz. İki ülke olarak, Akdeniz - Avrupa bağlamında müttefik ve dostuz" dedi. İtalyan firmaların Türkiye'nin altyapı gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu aktaran Meloni, son hükümetlerarası zirvede Türkiye ve İtalya tarafından belirlenen 30 milyar avroluk hedefin 5 yıl öncesinden gerçekleşmesinin kendilerini teşvik ettiğini ve bugün ticaret hacmini orta vadede 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye ve İtalya arasında iş birliklerinin kritik hammaddeler, uzay - havacılık, savunma ve ilaç sektörü gibi stratejik alanlarda da büyümeye devam ettiğini belirten Meloni, "Ülkelerimiz halihazırda temel sektörlerde sağlam bir ekonomik ve sanayi iş birliği tabanına sahiptir. Amacımız, yapay zeka, kritik malzemeler, enerji geçişi, ileri teknolojiler ve uzay araştırmaları gibi günümüzün ve geleceğin en stratejik alanlarına doğru iş birliğimizi geliştirmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve heyetine, bu önemli ziyaretleri ve bugün imzaladığımız birçok anlaşma için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu anlaşmalar, önemli bir ortakla, Akdeniz bölgesinde ve Atlantik İttifakı'nda bir müttefikle iş birliğimizi derinleştirme imkanı sunuyor. Bugünü asla bir varış noktası olarak değil, her zaman olduğu gibi yeni bir başlangıç noktası olarak değerlendiriyorum" dedi.
Olpak: "1.500'ün üzerinde İtalyan sermayeli firma Türkiye'de faaliyet gösteriyor"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, otomotiv, gıda, altyapı, enerji, imalat ve finans gibi sektörlerde 1.500'ün üzerinde İtalyan sermayeli firma Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirterek, "Son 20 yılda ülkemizdeki yatırımları 5 milyar doları, yıllık ikili ticaretimiz de 32 milyar doları aştı. Küresel ticaret savaşlarının ve ticaretteki belirsizliğin arttığı bu günlerde, iki ülke ekonomisinin daha fazla entegre olmaları için daha çok çalışmamız gerekiyor" dedi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için İtalya önemli destek verdiğini belirten Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: "Gümrük Birliği konusunun hızla sonuçlanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin müteahhitlik ve BOT tecrübesini, İtalyan dostlarımızla Orta Asya, Afrika ve Balkanlar öncelikli olarak, 3. ülkelerde, daha fazla ortak projede aktifleştirmeyi arzu ediyoruz. Türk Eximbank ve SACE arasında bugün imzalanacak MoU'nun da daha fazla ortak proje yapılmasına imkan tanıyacağına inanıyorum. DEİK olarak da, karşı kanadımız Confindustria'nın alt birimi Confindustria Assafrica&Mediterraneo ile 3. ülkelerde iş birliği anlaşması imzalayacağız. Batı Avrupa ile Çin arasındaki en büyük yatırım, üretim ve teknoloji üssü olan Türkiye, 600 milyar doların üstünde dış ticaret hacmine sahip. Enerjiden sanayiye, tarımdan alt yapı yatırımlarına, havacılıktan savunmaya kadar her alanda önemli yatırım imkanımız var. İtalyan iş dünyasını bu imkanlarımızdan daha fazla yararlanmak için ülkemizdeki yatırım ve ortaklılarını artırmaya davet ediyorum."
Cander: "Savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanlarında büyük bir tamamlayıcılığa sahip"
DEİK/Türkiye - İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander, "Türkiye ve İtalya, köklü geçmişlerinden aldıkları güçle, bugün geleceği birlikte inşa etme kapasitesine sahiptir. Sanayiden inovasyona, markalaşmadan üçüncü ülkelerde ortak projelere uzanan bu yol, iş dünyamıza büyük sorumluluklar ve heyecan verici fırsatlar sunuyor. Şimdi, cesur adımlar atma, ortak başarı hikâyeleri yazma zamanı olduğu kanaatindeyim. Birlikte üretebilir, birlikte büyüyebilir ve dünyada kalıcı izler bırakabiliriz. Türkiye'nin katma değerli üretimdeki yükselişi, İtalya ile ekonomik ve ticari iş birliğimizi daha da derinleştirmek için güçlü bir zemin oluşturmaktadır. İki ülke, özellikle savunma sanayisi ve ileri teknoloji alanlarında büyük bir tamamlayıcılığa sahiptir. Üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirme potansiyelimiz ise dikkat çekicidir. Türkiye ve İtalya'nın güçlerini birleştirmesi, bölgesel ve küresel ölçekte önemli fırsatlar yaratacaktır. Türkiye - İtalya arasındaki derinleşen iş birliği, her iki ülkenin güçlü sanayi altyapılarını ve yenilikçi üretim kapasitelerini birleştirerek, küresel ticaretin bu zorlu döneminde daha güçlü bir dayanıklılık sağlayabilir. Ortaklıklarımızı güçlendirmek, sadece ticaretimizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli ve güvenilir bir iş birliği ortamı yaratmak adına kritik bir adım olur. Belirsizliğin ve değişimin yüksek olduğu bu dönemde, güvenilir ve stratejik ortaklıkların geleceği şekillendirecek en önemli faktörlerden biri olacağına inanıyoruz" dedi.
İş forumunda ayrıca, "ICE - Invest in Türkiye", "SIMEST - Invest in Türkiye" "CDP - TSKB", "CDP - TKYB", "CDP - TÜRK EXIMBANK, "TIM SPARKLE - TURKCELL", "ASSAFRICA - DEİK", "SACE - Kalyon Group", "SACE - Limak," "SACE - TÜRK EXIMBANK", "SACE - Yapı Merkezi", "SACE/FINGEN/JPMORGAN - Kalyon", "SACE - Arçelik", "LEONARDO - Baykar" ve "CONFAPI - MÜSİAD" arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay başkanlığında, yeni atanan İtalya Ticaret Müşaviri Laura Albenese ile tanışma toplantısını, 4 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, ITA Türkiye görevlendirilmeleri ve ikili Ticari ilişkiler ele alındı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay başkanlığında, İtalya Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ile toplantısını 8 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ilişkiler, İtalya'nın Türkiye-AB ilişkileri adına pozitif girişimleri ve Gümrük Birliği modernizasyonu gibi konular değerlendirildi.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay başkanlığında, T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ile Toplantısını, Ticaret Müşavirlerinin katılımlarıyla 7 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ve ikili ticari ilişkiler ele alındı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay başkanlığında, İtalya Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ile Tanışma Toplantısını 24 Şubat 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri, ikili ticari ilişkiler, yeşil mutabakat ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ele alındı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Toplantısını, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay başkanlığında, 1 Nisan 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkiye-İtalya JETCO toplantısı sonrasındaki gelişmeler ve sanayi bölgelerine yönelik iş birlikleri ele alındı.
Türkiye-İtalya Sanal İş ve Yatırım Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Luigi Di Maio, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Nail Olpak ve ile iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 10 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Forumda, DEİK ve ICE arasında iş birliği anlaşması imzalandı.
Türkiye-İtalya JETCO İmza Töreni ve Sanal İş ve Yatırım Forumu, 2. Türkiye-İtalya JETCO Toplantısı kapsamında, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Luigi Di Maio, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Müsteşarı Manlio Di Stefano, DEİK Başkanı Nail Olpak, İtalyan Ticaret Ajansı Başkanı Carlo Ferro, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Confindustria Başkan Yardımcısı Barbara Beltrame Giacomello ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 10 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin İtalya ile oldukça dengeli bir ikili ticaret yapısına sahip olduğunu belirterek, "20 milyar dolar mertebesine yaklaşan ikili ticaret hacmini, en kısa sürede 30 milyar dolar seviyesine çıkarabilmeyi arzu ediyoruz" dedi. İtalya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu ifade eden Pekcan, ihracatta 3'üncü, ithalatta ise 4'üncü sırada yer aldığını, bunun İtalya'nın stratejik önemini ve İtalya ile ticari ilişkilere verilen değeri somut şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Pekcan: "Resmi ve teknik düzeyde çeşitli iş birliği konuları ele alındı"
Pekcan, yeni tip Covid-19 salgını koşullarına rağmen bu yıl içerisinde İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Luigi Di Maio'nun 19 Haziran'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve temmuz ayında düzenledikleri JETCO hazırlık toplantısının Türkiye için önemli ve değerli gelişmeler olduğunu vurguladı. JETCO Toplantısı ile bu çalışmaları bir adım daha öteye taşıdıklarını belirten Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: "Bakan Di Maio ile birlikte JETCO II. Dönem Protokolü'nü imzalayacak olmaktan memnuniyet duyuyorum. Keza, iki ülkeden farklı kurumlarımız arasında bazı iş birliği protokollerinin imzalanacak olması sevindiricidir. JETCO bünyesinde kurulan çalışma grupları, JETCO mekanizmasının etkin bir şekilde işletilmesi noktasında oldukça faydalı bir rolü yerine getiriyor."
İş dünyasının aktif katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı ve ikili iş görüşme oturumlarının da yapılacağına dikkat çeken Pekcan, bu etkinliklerin ikili ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirme noktasında gösterdikleri iradenin bir sonucu olduğunu söyledi. Pekcan "Türkiye olarak, ikili ilişkilerimizi geliştirme anlamında alınacak her inisiyatife destek olmaya hazırız. Bugünkü JETCO Protokol metnimize sanayi, enerji, sağlık, tarım, eğitim, kadın girişimciliği, turizm, ulaştırma gibi pek çok farklı konuda mevcut iş birliğinin devamı ve geliştirilmesi yönündeki mutabakatımızı yansıttık" dedi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin tüm tarafların yararına bir gelişme olacağını ifade eden Pekcan, "Bu çerçevede, AB'nin Türkiye ile güncelleme müzakerelerine başlaması noktasında bir an önce adım atmasını umuyoruz. Başta İtalya iş dünyası olmak üzere, AB iş dünyasından ve tüm üye ülke hükümetlerinden, sürece destek ve pozitif katkı beklediğimizin altını çizmek isterim. Türk-İtalyan dostluğuna ve Türk-İtalyan ortaklığına inanıyoruz. Sosyal mesafeye rağmen bugün her zamanki gibi oldukça sıcak, samimi ve iş birliğine açık bir toplantı gerçekleştirdiğimizi görmekten memnun oldum. Bunun için Başta Bakan Luigi Di Maio olmak üzere, her iki ülkeden emeği geçen herkese tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.
Di Maio: "İlk Çalışma grubu toplantısını ITA ile DEİK gerçekleştirdi"
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye ile İtalya'nın üretim sistemlerinin birbirini tamamlayıcı özelliğe sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye ve İtalya'nın üçüncü ülkelerde iş birliği yapabileceğinin altını çizdi.
JETCO kapsamında kurulan çalışma grupları arasında ilk hazırlık toplantısını DEİK ile ITA'nın gerçekleştirdiğini belirten Bakan Di Maio, DEİK ile ITA arasında imzalanacak mutabakat zaptının ise, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından önemli olduğuna inandıklarını ifade etti.
Olpak: "AB'nin gündeminde Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların konuşulmasından endişe duyuyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Covid-19 ile birlikte yeni bir süreçteyiz. Yapay zekânın hayatımızda hızlı bir şekilde yer aldığı, globalleşmenin yanında 'glokalleşme'yi ele aldığımız, ölçek ekonomisini konuşurken tek kaynağa bağlı olmanın risklerini ve kaynak çeşitliliğinin önemine dikkat çektiğimiz, lojistikte uzaklık ve yakınlık kavramlarının yanında ulaşılabilirlik kavramını da eklediğimiz ve tedarik zincirini daha fazla önemsediğimiz bir süreç içerisindeyiz" dedi.
Güven kelimesinin öneminin çok daha önemli olacağını belirten Olpak, "İkili ticaretimizin daha da güçlenmesini sağlayacağını düşündüğüm üç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. İş dünyası için Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bizim için çok hayati. İtalya'ya bugüne kadar ki destekleri için teşekkür ediyoruz. Biz bu konunun acil bir şekilde sonuçlanmasını arzu ettiğimiz bu süreçte bugün toplanan Avrupa Birliği'nin (AB) gündeminde Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların konuşulmasından endişe duyuyoruz. Elbette ikili ticaretin yanında üçüncü ülkelerde özellikle müteahhitlik olmak üzere iş birliği kurmak çok önemli. Biliyorsunuzdur; SACE ve Türk Eximbank arasında da iş birliği mevcut. Yani, iş birlikleri için gerekli araçlar hali hazırda var. Ancak İtalyan dostlarımızdan ve Türk iş dünyamızdan daha somut adımlar bekliyoruz. Yeşil Mutabakat'tan bahsetmek istiyorum. Yeni nesil korumacı önlemlere sebebiyet vermemesi kaydıyla Yeşil Mutabakatı elbette destekliyoruz ancak yeşil mutabakat mevzuatı oluşturulurken kararların sonuçlarından etkilenecek olan ve AB dışında kaldığı için kararların içinde olamayan Türkiye gibi ülkelerin de göz ardı edilmemesi çok önemli" dedi.
Bodur Okyay: "Çalışma grubumuz ikili ticareti 30 milyar dolar düzeyine çıkarmaya büyük bir önem atfediyor"
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise, görevlendirildikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri hazırlık çalışmaları neticesinde 5 ayrıcalıklı konu başlığında ve 5 stratejik sektörde işbirliği için uzlaştıklarını belirterek, "Biliyoruz ki iş birliği koşullar ne olursa olsun fayda üreten bir faktör. Bugün bunun en güzel örneğini görüyoruz. Dünya Bankası değerlendirmeleri küresel tedarik zincirine dâhil olan oyuncuların diğerlerinden iki kat daha fazla fayda ürettiğini ortaya koyuyor. Bu gerçeklerden hareketle çalışma grubumuz Türkiye-İtalya arasındaki ikili ticareti 30 milyar dolar düzeyine çıkarmaya büyük bir önem atfediyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve İtalya arasında JETCO Protokolü, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) arasında iş birliği anlaşması, İtalyan Sigorta ve İhracat Kredi Kuruluşu (SACE) ve Rönesans Holding arasında imza töreni gerçekleştirildi.
Açılış Konuşmalarının ardından Çalışma Grubunun Sonuçlarının Sunumları Paneli, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Müsteşarı Manlio Di Stefano ve Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur moderatörlüğünde İtalyan Ticaret Ajansı (ITA) Başkanı Carlo Ferro, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, SACE CEO'su Pierfrancesco Latini, Avrupa Birliği Genel Müdürü Vincenzo Celeste, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB İşleri Genel Müdürü Hüsnü Dilemre ve Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Güntekin'in katılımlarıyla düzenlendi.
Yuvarlak Masa Toplantısı ise, İtalya Devlet Müsteşarı Manlio Di Stefanove Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Baturmoderatörlüğünde TUSİAD Italya Netwörkü Başkanı Fulvio Villa, Confindustria Uluslararasılaşma için Başkan Yardımcısı Barbara Beltrame Giacomello, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, Ferrovie Dello Stato Italiane Kıdemli Başkan Yardımcısı Giovanni Rocca, IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Altyapı İşleri Genel Müdürü Murat Soğancıoğlu, Valvitalia S.P.A. Başkanı Salvatore Ruggerı, Borusan Mannesmann Genel Müdür Yardımcısı Ali Okyay, Ferraro S.P.A. Başkanı ve Acimit Ceo'su Alessandro Zucchi, Türkiye Makine İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Sefa Sadık Aytekin, Türk Prysmian Ceo'su Cinzia Farisè, Organik Kimya Yönetici Direktörü Stefano Kaslowski, İstanbul Kimya ve Kimyasal Ürünler İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Doğu Kaya, Telespazio Ofset Yönetcisi Antonio Pullara, SDT Simülasyon Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Halil Sunar ve Kale Havacılık Stratejik Planlama ve Programlar Direktörü Hasan Gülgönül'ün katılımlarıyla düzenlendi.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, Kazan-Kazan: Tekstil Sektöründe Koronavirüs Sonrası Fırsatlar" seminerini, Zeynep Bodur Okyay moderatörlüğünde, EURATEX Genel Müdürü Dirk Vantyghem, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, ACIMIT Direktörü Alex Zucchi ve Orka Holding Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nun katılımlarıyla 19 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak düzenledi.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, Covid-19 Sonrası Türkiye-İtalya-AB İlişkileri" webinarını, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, AB Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, AB eski Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservisi'nin katılımlarıyla, 21 Mayıs 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Webinarda, iki ülkenin uzun soluklu ve birbirleri için önemli partnerler olduğunu ve AB'nin global aktör haline gelmesi için Türkiye ile birlikte hareket etmesinin önemini ele aldı.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani ile toplantısını, DEİK Başkanı Nail Olpak, İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın katılımlarıyla 20 Şubat 2020 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi.
18 Haziran 2019 tarihinde Roma'da düzenlenen etkinliğe; Türkiye-İtalya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ufuk Cemal Bali, ana konuşmacı olarak katılım gösterdi.
İtalya'nın, tarım, sanayi ve çevre bütünleşmesinde rol model bir ülke olduğu ve İtalya'nın bu deneyiminden Türkiye'nin de faydalanması gerektiğine dair yapılan istişare toplantısı, 22 Kasım 2018'de İstanbul'da yapıldı.
İtalyan Ticaret Odası Derneği tarafından, 18 Ekim 2018'de Türkiye-İtalya İş Konseyinin iş birliğinde düzenlenen söz konusu etkinlikte, Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ana konuşmacı olarak katılım gösterdi.
İtalyan Ticaret Merkezi ITA tarafından, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi işbirliğiyle 28 Mart 2018 tarihinde Milano'da "Türkiye-İtalya Yenilenebilir Enerji Sektöründe İşbirliği Fırsatları" Semineri ve ikili görüşmeler etkinliği düzenlendi.
İtalya Başbakanı Sayın Matteo Renzi ve beraberindeki Bakan ve iş adamı heyetinin Türkiye ziyareti vesilesiyle, 12 Aralık 2014 Cuma günü, 10:00-15:00 saatleri arasında Wyndham Grand İstanbul Hotel’de “Türkiye-İtalya İş Forumu” düzenlenecektir. Anılan İş Forumu’nu, T.C. Başbakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Sayın Adnan Yıldırım hitaplarıyla onurlandıracaktır.
İtalya’nın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı %4.4, ithalatındaki payı ise %5.1 seviyesindedir. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında İtalya; Almanya, Irak, İngiltere ve Rusya’nın ardından 5. sırada yer almaktadır. Benzer şekilde, İtalya Türkiye’nin Almanya, Rusya Federasyonu ve Çin’den sonra en büyük dördüncü ticaret ortağıdır.
Anılan ziyarete katılan İtalyan firmalar bankacılık, savunma, havacılık, ulaşım, uzay teknolojileri, enerji, beyaz eşya, otomotiv ve yedek parçaları, gıda, inşaat, ilaç sanayi ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir. İtalyan firmaların listesi ve taslak program ekte yer almaktadır. Toplantı kapsamında Türkçe-İtalyanca simultane tercüme hizmeti sağlanacaktır.
Bu çerçevede, ikili ekonomik ilişkiler açısından önem taşıyan bu Forum’a katılımınızı diler, katılım teyitlerinizin ekte yer alan katılım formu aracılığıyla en geç 10 Aralık 2014 Çarşamba gününe kadar DEİK’e (Neslihan Onuralp, tel: 0212 339 50 17; e-posta: nonuralp@deik.org.tr ) iletilmesini rica ederim.
Ek : Katılım formu
Taslak Program
İtalyan Firma Listesi
DEİK/Türk-İtalyan İş Konseyi, İtalya Büyükelçiliği ve İtalya Yatırım Ajansı Invitalia işbirliğinde, İtalya’ya yönelik yabancı yatırımları teşvik etmeye yönelik bazı uygulama ve tedbirleri içeren ‘’Destinazione Italia’’ projesi kapsamında somut yatırım ve işbirliği olanaklarının anlatılacağı ‘’Hedef İtalya-İtalya’ya Yatırım’’ toplantısı, 16 Nisan 2014 tarihinde 09:00-12:00 saatleri arasında Venedik Sarayı, Beyoğlu İstanbul’da düzenlenecektir.
Anılan toplantıda İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Sayın Carlo Calenda’nın onurlandırması öngörülen toplantıda, toplam değeri 100 milyon euro’nun üzerindeki turizm, tarım, yenilenebilir enerji, ilaç-medikal sanayi, ICT, mücevher &kuyumculuk, gayrimenkul, inşaat, gemicilik, gıda, tekstil, havalimanı işletmeciliği sektörlerinde İtalya’daki yatırım fırsatları, somut işbirliği olanakları ve satışa çıkarılan şirketler hakkında detaylı bilgi paylaşılacaktır. Toplantının taslak programı, İtalya’daki yatırım fırsatlarına ilişkin firma listesi ekte bilgilerinize sunulmuştur. İkili görüşme yapmak isteyen katılımcıların formda belirtmeleri önemle rica olunur.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan katılım formu aracılığıyla 11 Nisan 2014 Cuma gününe kadar DEİK’e (Neslihan Kilit, e-mail: nkilit@deik.org.tr, tel: 0212 339 50 17) ve/veya İtalyan Büyükelçiliği’ne (e-mail: commerciale.ambankara@esteri.it; tel: 0312 457 42 75) başvurmaları gerekmektedir.