DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Adnan Sezgin başkanlığında, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis ile Çalışma Yemeğini, 15 Haziran 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri ve ikili ticari ilişkilerin artması için iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Adnan Sezgin başkanlığında, yeni atanan Macaristan İstanbul Başkonsolosu Atilla Pinter ile tanışma toplantısını 30 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin faaliyetleri, ikili ticari ilişkiler ve iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Adnan Sezgin başkanlığında, yeni atanan T.C. Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu ile tanışma toplantısını, 11 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yemekte, Türkiye-Macaristan arasındaki ikili ticari ilişkileri ve İş Konseyi'nin faaliyetleri ele alındı.
İş İnsanları ile İstişare Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, T.C. Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Andan Sezgin ve iş insanlarının katılımıyla 4 Mart 2022 tarihinde Budapeşte'de gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin başkanlığında, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ile çalışma yemeğini 17 Şubat 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yemekte, İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ve ikili ticari ilişkiler ele alındı.
Türkiye-Macaristan Go Africa İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, DEİK Başkanı Nail Olpak, TMB Başkanı Erdal Eren, HEPA İcra Kurulu Başkanı Kristóf Szabó, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin ve iş insanlarının katılımlarıyla 3 Mart 2022 tarihinde Budapeşte'de düzenlendi. Forumda, Türk ve Macar iş insanları arasında ikili iş fırsatlarını ve Afrika kıtasındaki iş birliklerini değerlendirildi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Macar Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Çalışma Yemeğini, DEİK Başkanı Nail Olpak, İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Macaristan Ankara Büyükelçisi Victor Matis'nin katılımlarıyla 26 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yemekte, iki ülke firmaların 3. ülkelerdeki iş birlikleri ele alındı.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Türk Eximbank ve Macaristan İhracat Kredi Sigorta Kuruluşu ile Üçüncü Ülkelerde İş Birliği Webinarını, Adnan Polat moderatörlüğünde, MEHIB İhracat Finansmanı ve Kredi Sigortaları Daire Başkanı Viktor Beki ve Türk Eximbank Uluslararası Krediler ve İlişkiler Daire Başkanı Zehra Sayar ve Arda Tugay'ın katılımlarıyla 24 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Hepa Türkiye iş birliğinde "Türkiye'yi Avrupa'ya Açan Anahtar: Macaristan" webinarını, İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Macaristan Ankara Büyükelçisi Victor Matis, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı - HEPA CEO'su KRISTOF ZSABO, Macaristan Yatırımı Teşvik Ajansı HIPA CEO'su Robert Esik, Yarış Kabin Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Yarış, Ravaber Genel Müdürü Harun Hasyüncü'nün katılımlarıyla 1 Ekim 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi üyesi olan, Türkiye'nin öne çıkan şirketleri, iki ülkenin dostluğunun göstergesi olarak, Macaristan'a yardım konvoyu gönderdi. Yapılan maddi yardımlar ile yerli üretim olan yüz siperliği, el dezenfektanı ve kolonyadan oluşan tıbbi yardım malzemelerinin yer aldığı 3 tırlık yardım konvoyu yola çıktı.
Türkiye ve Macaristan arasında kökleri yüzyıllar öncesine dayanan dostluğun son örneği Kovid-19 salgınıyla mücadelede sergilendi. DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, güçlü tarihi ve ticari ilişkilerimizin olduğu Macaristan'a iyi niyet ve dostluğun göstergesi olarak Kovid-19 pandemisiyle mücadele için tıbbi malzeme yardımı yapmaya karar verdi.İş dünyasının öne çıkan, Türkiye-Macaristan İş Konseyi üyesi şirketlerin yaptığı maddi katkılarla 50.000 adet yüz siperliği, 16.000 adet el dezenfektanı ve 20.000 adet kolonya Türkiye'de üretim yapan yerli ve milli şirketlerden temin edildi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türk ve Macar dostluğunun son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirtti. Polat, "Bu sıkıntılı süreçte yapılacak yardımlaşmanın yaratacağı olumlu algı, pekiştireceği dostluk ve kardeşlik duyguları, salgın sonrasındaki dönemde iki ülke arasındaki birlik ve beraberliğin güçlenmesini sağlayarak, iş birliğimizin her alanda artarak devam etmesine vesile olacaktır" dedi.
Polat, "Macaristan ile Türkiye arasında dostane ilişkiler, tarihten gelen bağlar ve kültürel yakınlık, gelişen ekonomik ve ticari ilişkiler, ayrıca uluslararası girişimlerimizde Macaristan'ın ülkemize verdiği destek çerçevesinde olumlu olarak ilerlemektedir. 2013 yılından bu yana stratejik iş birliği anlaşması içinde hareket eden iki ülke çok sayıda ekonomik ve siyasi ortaklığa imza atmıştır. Karşılıklı ticaretimiz 6 yıl öncesine kıyasla her yıl artmaya devam etmektedir. İş dünyası olarak öncelikli arzumuz 2019 yılında 2.8 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini kısa zamanda iki katına; ülke hedefimiz olan 6 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır. Bunun için çalışmaya devam ederken, ikili ilişkilerin sadece ticari alanda değil, sosyal ve kültürel girişimlerle diğer alanlarda da gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi tarafından temin edilen tıbbi yardımlar, 3 tır olarak karayolu ile sevk edilmek üzere İstanbul'dan yola çıktığını belirten Polat, "Yardımların gelecek hafta Macaristan'a ulaşması bekleniyor. Macaristan'a, Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde Türk Konseyi üyesi ülkelerden ve Çin'den de yardım gitmişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin AB üyesi olmasına rağmen birlikten ve Batı'dan yardım alamadığını belirterek, Türk Konseyi ülkelerinden özellikle Türkiye, Özbekistan ve Azerbaycan'a minnettarlığını dile getirmiş ve "Gerçek dostlarınızın kim olduğunu zor zamanlar yaşadığınızda öğreniyorsunuz" ifadelerini kullanmıştı" dedi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Hakkında
Kuruluş Yılı:1991
Türk Tarafı Başkanı: Adnan Polat
Firma ve Ünvanı: Polat Holding A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı
Karşı Kanat Kuruluş: Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası
Macaristan 1989 yılında parlamenter demokrasi rejimine geçmiş, bu tarihten itibaren gerçekleştirilen ekonomik reformlar ile serbest piyasa ekonomisine geçiş süreci de başlamıştır.
Macaristan'ın bu dışa açılma sürecinde 1991 yılında DEİK ile Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından imzalanan İş Konseyi Anlaşması ile DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi kurulmuştur. Avrupa Birliği çatısı altında faaliyet gösteren DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Türkiye ile Macaristan arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke iş dünyası arasındaki iş birliğinin kuvvetlendirilmesi ve yeni alanlara taşınmasını amaçlıyor. Türkiye-Macaristan İş Konseyi, iş çevreleri arasında diyalog ve temasları geliştirmeyi hedeflemekte ve bilgi değişimini sağlamaktadır. Türkiye ve Macaristan arasında hâlihazırda yakalanan 3 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Macar Başbakanı Sayın Viktor Orban tarafından 6 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye-Macaristan İş Konseyi faaliyetlerinde de ticaret hacmi hedefini yakalamaya yönelik çalışmalara odaklanılmıştır.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Adnan Polat başkanlığında, T.C. Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay ile toplantısını 29 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Covid-19 salgınının Macaristan ekonomisine etkileri ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ele alındı.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 7 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantı Kempinski Hotelde organize edildi.
Macaristan Su Teknolojileri Tanıtım Toplantısı, İstanbul'da bulunan Macaristan Kültür Merkezi'nde 17 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirildi.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich onu- runa verilen veda yemeği, 4 Temmuz 2019'da İstanbul Renaissance Polat Bosphorus'ta düzenlendi.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yer alan Marriott Hotelde yapılan toplantı 25 Haziran 2019 tarihinde düzenlendi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MACARİSTAN İLE TİCARET HACMİNİN HEDEFİNİ ARTIRDI
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan resmi ziyaret kapsamında DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi ve Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH)'nın iş birliğinde Macaristan-Türkiye İş Forumu, 9 Ekim 2018 tarihindeMacaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlendi.
Forum, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, MNKH (Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı) İcra Kurulu Başkanı Gábor Ligetfalvi ile Türk ve Macar300'ü aşkın iş insanının katılımları ile gerçekleşti.
Türk ve Macar iş dünyası temsilcisine hitap eden T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke ekonomilerinin birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan, benzerliklerini kullanarak daha büyük sinerji oluşturan ekonomiler olduğunu söyledi. Macaristan'ın, Avrupa'yı Balkanlar, Doğu Avrupa, Türkiye ve Rusya ile bağlayan demir ve karayollarının kavşak noktasında yer aldığını vurgulayan Erdoğan, "Bu açıdan, ürünlerimizin Avrupa'ya ulaştırılmasında Macaristan'ı bir ticaret üssü ve en önemli geçiş noktalarından biri olarak görüyoruz" dedi. Macaristan ile Afrika'da ortak yatırımlara girebileceklerini söyleyen Erdoğan, "Ekonomik iş birliğimizi istediğimiz noktaya taşıyabilmemiz için bankalarımız arasındaki ilişkileri de güçlendirmemiz gerekiyor" dedi. "Ticaret savaşları" gibi söylemlerin ticareti esir almaya çalıştığı bir ortamda Macaristan'la ekonomik iş birliğinin çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Erdoğan, "Biz bunu aramızda başarmalıyız. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği güncellemesi çalışmalarına hâlâ başlanamaması ve Türk iş insanlarının ve halkının vizeye tabi olması potansiyelimizin tam olarak kullanılmasının önündeki en büyük engellerdendir. Macaristan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerden bu süreçte destek bekliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İki ülke arasındaki ticaret hacminde hedefi geçen yıl 5 milyar dolar olarak belirlemiştik. Ancak geçen yıldan bu yana gerçekleşen olumlu performansı ele aldığımızda, Sayın Orban ile birlikte bu hedefi 6 milyar dolara çıkarmaya karar verdik' dedi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Türkiye'yi ekonomik olarak sağlam görüyoruz. Çok güçlü bir lideri ve hükümeti var. NATO kapsamında müttefik bu iki ülkenin iş birliği, başarılı sonuçlar ortaya koyar" dedi. Macaristan'a yatırım yapan ve istihdam sağlayan iş insanlarını tebrik eden Orban, Macar yatırım ajansında 8 büyük proje görüşüldüğünü ve yakın gelecekte yarım milyar dolarlık yatırım gerçekleşeceğini bildirdi. Karşılıklı Eximbankaları vasıtasıyla faaliyet gösteren şirketlere uygun krediler sağlanacağını kaydeden Orban, "Macaristan'ın ekonomik olarak daha fazla büyümesi için rekabetçiliğini artırmamız gerekiyor. Vergileri azaltacak ve ekonomik büyümeyi canlandıracağız" dedi.
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,Türk firmalarının Macaristan'da ciddi yatırımlar yapmakta ve planlamakta olduğunu söyledi. Macaristan firmaların da teknoloji odaklı projelerde özellikle Türkiye'deki yatırımlarını artıracaklarını, bu fırsattan yararlanacaklarını düşündüklerini belirten Pekcan, yatırımların her iki ülkenin de menfaatine olacağını vurguladı. Pekcan, "İlişkilerimizin bugünkü seviyeye gelmesinde sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüleri kadar iş insanlarımızın da katkıları büyüktür. Ziyaretimiz vesilesiyle farklı sektörlerden çok sayıda iş insanımız son senelerde yakaladığımız sinerjiyi nasıl daha üst seviyeye taşıyabileceğimiz, farklı sektörlerdeki ilişkileri nasıl çeşitlendirebileceğimiz konusunda muhataplarıyla bir araya gelme ve yeni projeler geliştirme şansı bulacaklar" dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak,Türkiye ve Macaristan arasında mevcut ticari ilişkilerde ikili geçiş belgeleri konusunda sorun yaşandığını belirterek, "Bu durumda eğer biz karşılıklı olarak araçlarımızı birbirimizin ülkesine götüremezsek, karşılıklı ihracatımızı artırmaktan söz edemeyiz" dedi. İş insanlarının karşılıklı ticareti geliştirme konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Olpak, mevcut ticari ilişkilerde ikili geçiş belgeleri konusunda sorun yaşandığına işaret ederek, "Bir sorunumuz var. O da ikili geçiş belgeleri, yani Macar tırlarının Türkiye'ye veya Türk tırlarının Macaristan'a mal getirmeleri durumunda bu belgeler geçen yıla oranla yüzde 60 düşürüldü. Bu durumda eğer biz karşılıklı olarak araçlarımızı birbirimizin ülkesine götüremezsek, karşılıklı ihracatımızı artırmaktan söz edemeyiz. Elbette hızlı ve adil bir çözümü arzu ediyoruz" dedi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat,"Avrupa'da ticaret yapmak isteyen, özellikle ihracat yapmak isteyen Türk üreticilerin Macaristan'ı bir üs olarak kullanmaları gerekir" dedi. Türkiye-Macaristan ticari iş birliğini geliştirmek için uzun zamandan beri çaba gösterdiğini belirten Polat, "Bizim iş dünyası olarak bizim daha neticeye gidecek adımlar atmamız gerekiyor. Macaristan köklerimiz itibarıyla soydaşımız, çok yakın dostumuz, stratejik iş birliği ortağımız ve Avrupa'nın tam ortasında jeopolitik olarak, lojistik olarak çok önemli bir konumda ve Avrupa'nın her noktasına 2 saat mesafede. "Türkiye'deki üretici meslektaşlarıma şunu tavsiye ediyorum. Macaristan'a lütfen gelin buradan 510 milyon nüfuslu Avrupa pazarına girmek için buradan yararlanın. Macaristan sadece ticari bir üs olarak değil belki de yatırım üssü olarak yarı tamamlanmış ürünleri tamamlayarak satabileceğimi bir merkez" dedi.
Forumun açılış konuşmalarının ardından KOSGEB ile MNKH (Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı) ve Türk Eximbank ile Macar Eximbank arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.
Türkiye-Macaristan Ticaret Rakamları (Ticaret Bakanlığı-2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 2.6 milyar Amerikan doları
Türkiye'den Macaristan'a yapılan ihracat: 1.1 milyar Amerikan doları
Başlıca ihracat kalemleri: otomotiv, örme giyim eşyası, makine, demir-çelik, elektrikli cihazlar
Türkiye'nin Macaristan'dan yaptığı ithalat:1.5 milyar Amerikan doları
Başlıca ithalat kalemleri: Otomotiv, makine, elektrikli cihazlar, plastikler, canlı hayvanlar
Dış ticaret dengesi: Macaristan lehine 436 milyon Amerikan doları
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi ve Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH)'nın iş birliği ile 8 Ekim 2018 tarihinde, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de "Macaristan-Türkiye İş Forumu"nun düzenlenmesi planlanmaktadır. İş Forumu'nun taslak programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
2004 yılında AB'ye tam üye olan Macaristan, geçtiğimiz dönemde yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmuş, 2017 yılında yakaladığı yüzde 4,2'lik büyüme oranıyla, Avrupa Birliği üyeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline gelmiştir. Macaristan'ın sergilediği bu hızlı büyüme üzerinde, AB fonlarının kullanılmasının büyük etkisi olmuştur. Tarihi ve kültürel bağlarımızın çok güçlü olduğu Macaristan ile ilişkilerimiz stratejik iş birliği seviyesine çıkmıştır. Macaristan'ın ‘Doğuya açılım' politikası kapsamında, Türkiye, Rusya ve Çin ile birlikte Macaristan'ın merkeze aldığı ülkelerden biri olup, bu çerçevede ülkemiz ile Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin hızla arttığı görülmektedir.
Bahse konu İş Forumu'na katılmak isteyen üyelerimizin 2 Ekim 2018 Salı günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan katılım formunu doldurmuş olmaları ve 750 TL olan İş Forumu'na katılım bedelini yatırmış olmaları önemle rica olunur. Uçak ve konaklama gibi hizmetlerin katılımcılar tarafından organize edilmesi gerekmektedir. Macaristan Schengen vizesi talep etmekte olup, ziyarete ilişkin detaylar, başvuru formunda yer almaktadır.
Saygılarımızla,
Başvuru Formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/742/11505
Ek: İş Forumu Taslak Programı
Macaristan Başbakanı Sn. Viktor Orban'ın Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi tarafından Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH)'nın işbirliği ile 30 Haziran 2017 tarihinde, Ankara/Marriott Hotel'de "Türkiye-Macaristan İş Forumu" düzenlenecektir. Bahse konu iş forumunu, T.C. Başbakanı Sn. Binali Yıldırım'ın, Macaristan Başbakanı Sn. Viktor Orban'ın ve T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin onurlandırmaları öngörülmektedir.
Macaristan ile Türkiye arasında geçmişe dayanan ikili ekonomik ilişkiler son dönemde hareketliliğini arttırmaya devam ettirmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 15 yılda 6 kat artmış, 2016 yılında 2 milyar ABD dolarının üzerinde seyretmiştir. İki ülkenin karşılıklı yatırımları da son yıllarda önemli bir seviyeye yükselmiştir, bu kapsamda Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı'nın (MNKH) Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep'te 5 ofis ile hizmet vermesi ve Macar Eximbank'ın İstanbul'da ofis açması önemli adımlar olarak öne çıkmaktadır.
Son 10 yılda gerçekleştirdiği endüstriyel büyüme sayesinde, ülkede faaliyet gösteren yabancı yatırımcı sayısını artıran Macaristan, stratejik coğrafi konumundan dolayı Türk firmaları için bir üretim ve lojistik üssü olarak önemli fırsatlar sunmaktadır. Karşılıklı yatırım imkânlarının yanı sıra üçüncü ülke pazarlarında ortak yatırım ve işbirliği imkânları da ikili ekonomik ilişkilerinin geleceği için önem arz etmektedir. Stratejik ortak olan iki ülke arasında, ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için makine ve otomotiv endüstrisi, inşaat ve mühendislik hizmetleri, bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık, yenilenebilir enerji ile tarım ve gıda başta olmak üzere pek çok alanda işbirliği imkânları söz konusu olup Macaristan heyet listesi ve forumun taslak programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Anılan ziyarete, Macaristan ile hâlihazırda iş yapan, iş yapmayı planlayan ve Macaristan'a yatırım ile ticaret imkânları konusunda bilgi sahibi olmak isteyen tüm üyelerimizin katılımını diler, ziyarete katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin, 23 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar, aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak, ödemeyi gerçekleştirmeleri önemle rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve ziyarete ilişkin detaylar, başvuru formunda yer almaktadır.
Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/413/8871
T.C. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Macaristan’a resmi ziyareti vesilesiyle 24 Şubat 2015 Salı günü Budapeşte’de T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Macaristan Ticaret Ofisi işbirliğiyle Macaristan-Türkiye İş Forumu gerçekleştirilecektir. Her iki ülke işdünyasından geniş bir katılımın beklendiği İş Forumu’nu her iki ülke Başbakanı’nın onurlandırması da öngörülmektedir.
Orta Avrupa’nın bölgesel bir merkezi konumunda bulunan Macaristan, Almanya ve Avusturya gibi Türkiye’nin yoğun ekonomik ilişkileri bulunan büyük pazarlara yakınlığı ile öne çıkmaktadır. 2014 yılı sonu itibariyle 2 milyar Dolar’a yaklaşan ikili ticaret hacmimiz geçtiğimiz 10 yıl süresince sürekli olarak artış göstermiştir. Macaristan’da özellikle makine ve otomotiv endüstrisi, bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık turizmi, yenilenebilir enerji, su ve atık yönetimi ile tarım ve gıda sektörlerinde Türk firmalar için ticaret ve yatırım imkanlarının söz konusu olduğu belirtilmektedir.
Türkiye-Macaristan İş Forumu’na katılmayı arzu eden firma temsilcilerimizin aşağıda yer alan link üzerinden kayıt işlemlerini 18 Şubat 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar gerçekleştirerek ödeme dekontlarını DEİK’e (Dilek Tuna, dtuna@deik.org.tr) iletmeleri rica olunur.
http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/36/12