Sırbistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, DEİK Başkanı Nail Olpak, Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez ve DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Osman Arslan'ın katılımlarıyla 11 Ekim 2024 tarihinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gerçekleştirildi.
DEİK ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda düzenlenen İş Forumunda, iş insanlarının katılımlarıyla bankacılık ve finans, enerji, altyapı ve inşaat, tekstil, turizm ve otomotiv sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Erdoğan: "Ticaret Hacmimiz 2 Milyar Doları Aştı"
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu'nun iki ülke ve iş adamları için hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini, ülkeler arasındaki iş birliğini tarihî ve kültürel bağlardan ilham alarak daha da geliştirme gayretinde olduklarını söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile gündemlerindeki konuları yapıcı ve samimi bir atmosferde tüm yönleriyle ele aldıklarını belirten Erdoğan, farklı alanlarda imzalanan 11 yeni anlaşmayla ilişkilerinin ahdî zeminini güçlendirdiklerini kaydetti.
Erdoğan, "İş dünyamızın ufkunu, ticaret diplomasimizin siz kıymetli temsilcileriyle dünyanın her yerinde yenilikçi ve etkili girişimlerle genişletmek için durmaksızın mesai harcıyoruz. Sırbistan, değerli dostum liderliğinde her alanda olduğu gibi ekonomide de ciddi reformları hayata geçiriyor. Sırbistan'ın ekonomik yükselişini biz de yakından ve ilgiyle takip ediyoruz. 2023 senesinde bölgeye yönelik yabancı yatırımların yüzde 60'ından fazlasının 4,5 milyar avroyla Sırbistan'a yapılmış olması bu nedenle şaşırtıcı değildir. Ekonomik ve ticari iş birliğimizi ikili ilişkilerimizin lokomotifi olarak görüyoruz. İki ülke olarak kısa sürede çok önemli mesafe aldık. Ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste rekor kırarak 2 milyar doları aştı" dedi. Bu senenin ilk 9 ayında geçen senenin rakamını yakalamanın, güçlenen ivmenin işareti olduğunu aktaran Erdoğan, "Tabii bizim asıl hedefimiz 5 milyar dolar. 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için gayretlerimizi Sırbistan makamlarıyla birlikte sürdürüyoruz. Burada şunu büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim; Türk şirketlerinin Sırbistan'da istihdam oluşturan yatırımları da her geçen gün artıyor. Sırbistan'da Türk sermayeli yaklaşık 850 yatırımcımız mevcut. Bu şirketlerin ürettiği katma değer son 12 yılda 1 milyon dolardan 405 milyon dolar seviyesine çıktı" dedi. Sırbistan'da 842 firmanın faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fabrikalarımızın sayısı 20'nin üzerinde. Halkbank'ın buradaki faaliyetleri, Türkiye olarak Sırbistan ekonomisinin parlak geleceğine olan güvenimizin delilidir. Bu başarıların elde edilmesinde, yatırımcılarımızdan desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, firmalarımızın sorunlarıyla bizzat ilgilenen, iş insanlarımıza kapısını her daim açık tutan değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Vucic'in hiç şüphesiz büyük katkıları bulunuyor" diye konuştu.
Vucic: "EXPO 2027 için Türk firmalarından yardım alacağız"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, Sırbistan'ın demir yolu projelerinden bahsederek, "Bir aya kadar açacağımız yeni bir demir yolu hattıyla Budapeşte'ye çok daha yakın olacağız. Niş'e kadar inşa edeceğimiz tren hattıyla ise İstanbul'a biraz daha yaklaşacağız" dedi. Türkiye'nin zaman içerisinde büyük değişim gösterdiğine işaret eden Vucic, "Çalışma ve emeğin ne olduğunu görüyorum Türkiye'de. İnsanlar aileleri, kazançları için çabalıyor. Biz de ülke olarak birçok başarı elde ettik ve etmeye devam edeceğiz. Türkiye ile ilişkilerimiz ekonomik işbirliğinin çok ötesinde, bizim için Türkiye ile ilişkiler demek barış ve istikrar demek" dedi. Sırbistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek EXPO 2027 için Türk firmalarından yardım alacaklarını kaydeden Vucic, "Erdoğan'dan Türkiye'nin fuardaki varlığının da güçlü olacağının sözünü aldık. Çok mutluyuz" diye konuştu.
Olpak: "Yeşil ve Dijital Ekonomide ortak adımlar atabiliriz"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, 2 milyar dolarun üzerine çıkan ve bu yıl yüzde 30 artan ikili dış ticaretimizi 5 milyar dolara çıkarmak için daha çok çalışacaklarını söyledi. Vizesiz seyahatin önemli bir kolaylık olduğunu belirten Olpak, kimlikle seyahatin gerçekleşmesi adına yapılan çalışmalar için teşekkür etti. Olpak, "Müteahhitlerimiz Sırbistan'da önemli alt yapı projelerini üstlenerek kalkınma sürecine destek oluyor, yeni ihale süreçlerinde firmalarımıza eşitler arasında pozitif ayrımcılık yapılmasını bekliyoruz. Kimya, ilaç, sağlık hizmetleri, otomotiv, tarım ve hayvancılık, tekstil ve turizm sektörlerinde daha fazla iş birliği yapabiliriz. KOBİ'lerin iş birliklerini özellikle önemsiyorum. Avrupa'ya tedarik noktasında önemli 2 ülke olarak, yeşil ve dijital dönüşüm veya daha kapsamlı bir değişim söz konusu olduğu için benim ifademle Yeşil ve Dijital Ekonomide ortak adımlar atabiliriz. Türk ve Sırp iş dünyaları olarak, ticaret ve yatırım alanında yaptıklarımızın yanında, ticari diplomasi alanında da izler bırakacağımıza inanıyorum" dedi.
Sırbistan-Türkiye İş Forumu'nun sponsorları Halkbank, 3T Grup, Kuzu Grup ve Gülermak oldu.
Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısını, T.C. Belgrad Büyükelçiliği iş birliğinde, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun teşrifleriyle İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül ve yatırımcıların katılımlarıyla 31 Ağustos 2021 tarihinde Belgrad'da gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili iş ve yatırım süreçleri ele alındı.
DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi, T.C. Yeni Pazar Başkonsolosluğu Görev Bölgesinde İş ve Yatırım Fırsatları Seminerini, İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül moderatörlüğünde; T.C. Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) Başkanı Dr. Jasmina Curic, T.C. Yeni Pazar Başkonsolosu Başar Başol, T.C. Belgrad Ticaret Müşaviri Gülçinay Mumcu, Sancak Ekonomik Kalkınma Ajansı (SEDA) Başkanı Samir Kačapor, Yeni Pazar Belediye Başkanı Nihat Biševac, Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası (PKS) Yeni Pazar Temsilcisi Nihad Medjedovic ve kuruluş yetkilileri ve Türk yatırımcıların katılımlarıyla 7 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. T.C. Yeni Pazar Başkonsolosluğu görev alanı olan Sancak bölgesi ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri ve bölgenin iş dünyası için sunduğu iş ve yatırım olanakları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi, T.C. Yeni Pazar Başkonsolosu Başar Başol ile tanışma toplantısını, Bayram Akgül başkanlığında 29 Nisan 2021 tarihinde hibrit olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Sancak bölgesindeki yatırım fırsatları ve İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ele alındı.
DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi, yeni atanan T.C. Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ile tanışma toplantısını İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül başkanlığında 18 Mart 2021 tarihinde hibrit olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticari ilişkiler, İş Konseyi'nin faaliyetleri ve Türk iş insanlarının Sırbistan'daki yatırımları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi, T.C. Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ile Toplantısını,İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül başkanlığında, 10 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Covid-19 salgını sürecinde ve sonrasında dünya ve ülkedeki ekonomik durum & ikili ticaretteki sorunlar ele alındı.
İstanbul'da 13 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen ça- lışma yemeğinde Karşı Kanat Başkanı Marko Cadez ile mevcut ilişkiler ve gelecek dönem faaliyetleri görüşüldü.
İstanbul'da 25 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen öğle yemeğinde Sırbistan Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu heyeti ile İş Konseyi üyelerimiz bir araya geldi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'ı resmi ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizasyonunda, Türk iş dünyası heyetinin katılımları ile Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Türkiye-Sırbistan İş Forumu gerçekleştirildi. 120'den fazla Türk iş insanı Sırbistan'daki fırsatları keşfederken, ülkedeki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buldu.
Türkiye ile Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 140'ıncı yılında gerçekleştirilen Türkiye-Sırbistan İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, DEİK Başkanı Nail Olpak, Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez, DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül ve iki ülkenin iş insanlarının katılımları ile 7 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Forumun açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerine ise yaklaşık 270 Türk ve Sırp iş insanı katıldı.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş forumunun açılış konuşmasında, "Konsey mekanizması ile gündemimizdeki konuları ele alıyor, karara bağlıyor ve hepsinden önemlisi aldığımız kararların sonuçlarını değerlendirme fırsatı yakalıyoruz. Bunun yanında iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon, kara ulaştırması karma komisyonu gibi ortak mekanizmalar oluşturduk. Sırbistan'da Sırp-Türk İş Derneği'nin kurulmasını destekledik" dedi. Bir yerde niyet varsa, inanç varsa imkânın da muhakkak bulunduğunu belirten Erdoğan, "Azim ve kararlılık olduğu müddetçe hiçbir engel aşılamayacak kadar büyük değildir. Türkiye ile Sırbistan arasında her alanda ikili münasebetlerin ilerletilmesi noktasında çok güçlü bir irade olduğunu biliyoruz. İki ülke olarak, iş birliğimizi daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istiyoruz. Türkiye ile Sırbistan arasında 2010 yılında imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşması'nı her iki ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda geçtiğimiz yıl revize ettik. Anlaşma, geçen haziran ayında yürürlüğe girdi. Bu anlaşma ile mal ticaretinin yanı sıra telekomünikasyon, finans, ulaştırma ve elektronik, tarım gibi alanlarda ikili ticaretin ivme kazanmasını bekliyoruz. STA'nın imzalandığı 2010 yılından bu yana ikili ticaret hacmimiz yüzde 200 arttı. 2018 yılında ise ticaret hacmimiz ivme yaparak 1.2 milyar seviyesini yakaladı. 2019 yılının ilk 8 ayında ise bu rakam 819 milyon dolara ulaştı. Bu sene geçen seneki rekorumuzun üzerine çıkacağına inanıyorum. Bu rakamı kısa vadede 2 milyar dolara, daha sonra da 5 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.
"Sırbistan, yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırıyor"
Ticaret hacmi hedefinin yakalanabilmesi için özellikle iş insanlarına önemli görevler düştüğünü belirten Erdoğan, "Biz üzerimize düşeni her iki ülkenin cumhurbaşkanı olarak yapmaya hazırız. Siz iş insanlarımızdan da gereken çabayı göstermesini bekliyoruz" dedi. Vucic ile baş başa ve heyetler arası görüşmeleri verimli bir şekilde tamamladıklarını ve çeşitli alanlarda 9 anlaşma imzalandığını anımsatan Erdoğan, Sırbistan'ın Balkanlar'ın tam merkezindeki stratejik konumuyla, iş ortamıyla, uygun ve nitelikli iş gücüyle, teşviklerle yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi.
2015 yılı itibarıyla 130 olan Sırbistan'da faaliyet gösteren Türk firması sayısının 800'ü geçtiğini söyleyen Erdoğan, Sırbistan'da 2011 yılında 1 milyon dolar civarında olan Türk yatırımlarının, 2018 yılında 200 milyon dolara ulaştığını vurguladı. Türkiye ile Sırbistan'ın ilişkilerini geliştirebileceği alanlardan en önemlisinin de turizm olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 2018 yılında Sırbistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 53 artış göstererek rekor kırdığını ve 225 bin Sırp turisti ağırladıklarını bildirdi. Türkiye'den de 97 binin üzerinde turistin Sırbistan'ı ziyaret ettiğini ifade eden Erdoğan, bu sayının bu yıl daha da artacağını kaydetti. Erdoğan, "Sırbistan ile sahip olduğumuz vizyon birliği, bölge için büyük bir fırsattır. Gelin Sırbistan ile ilişkilerimizin ekonomik boyutunu hep birlikte daha da güçlendirelim. Bizler, iki ülkenin cumhurbaşkanı ve hükümetleri olarak siz iş insanlarımızın, girişimcilerimizin her daim yanındayız. Her iki ülkenin iş insanlarından, iş birliği içinde iki ülkenin potansiyelinden tam anlamıyla yararlanılacak projeler geliştirmenizi bekliyoruz" dedi.
Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, Mustafa Kemal Atatürk'ün modern Türkiye'nin kurucusu ve Karacevic'in de yakın arkadaşı olduğunu söyledi. Atatürk'ün Sırpça bildiğini, Balkan halklarının sorunlarını görüp anladığını ve ilişkilerin iyi niyete muhtaç olduğunu anladığını belirten Vucic, bunun 100 yıl sonrasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la tanıştıklarını söyledi. Vucic, "Sırbistan-Türkiye ilişkilerini nasıl ileriye taşıyabiliriz? Bunun için çabalıyoruz" dedi. Erdoğan'ın 2017'de Sırbistan ziyareti ile ülkesinde pek çok değişimi getirdiğini belirten Vucic, yeni Novi Pazar - Tutin otoyolunun açılacağını söyledi. Birkaç yıl sonra çok farklı bir Sırbistan görüleceğini aktaran Vucic, Türk yatırımcılara müteşekkir olduğunu ve Türk yatırımcılarını Sırbistan'a, Sırp yatırımcılarını da Türkiye'ye davet ettiğini söyledi. Erdoğan'ın Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasını 3 bin 500'den 11 bin 500'e çıkardığını belirten Vucic, "Erdoğan'ın Türkiye'nin gelişmesine ne kadar adandığını görüyoruz. Böyle bir gelişimi Avrupa'da görmedik" dedi. İlerleme kaydettikçe ihtiyaç ve taleplerin de arttığını söyleyen Vucic, "Bundan korkmamalıyız. Bu durumun azimle üzerine gitmeliyiz. İnanıyorum ki Recep Tayyip Erdoğan ve Tanju Bilgiç de biliyorlar ki Sırbistan'daki her bir Türk yatırımcının elini sıktım, bütün Türk yatırımcıları şahsen tanıyorum. Her zaman Türk yatırımcıların yanında olmaya devam edeceğiz. İstihdam da bizim için çok önemli. Sırp iş insanlarını da Türkiye'de yatırıma davet ediyorum. Sırbistan'da spa turizmi için çok güzel imkânlar mevcut; ancak Türkiye'deki jeotermal tesisler kadar ileri düzeyde değiller. Biz de spa turizmini özelleştirmek istiyoruz. Türkleri bu alanlarda da yatırıma davet ediyorum, karşılığını da alacaklarına eminim. Yatırımlarınız sayesinde Sırbistan'da otoyolsuz yer kalmayacak. Türk yatırımlarının değerinin farkındayız. Bize desteğe devam ediniz. Yapay zekâ, robot, savunma teknolojileri sektörlerinde her iki ülke de büyük potansiyele sahip; bu alanlarda da iş birlikleri yapabiliriz. Sırbistan'a bu kadar yakınlık duyduğunuz için teşekkür ediyorum. Sırbistan'ın en ücra köşelerine yatırım yapıyorsunuz, bu da bize duyduğunuz güven ve saygıyı gösteriyor. Yaşasın Sırbistan-Türkiye dostluğu" dedi.
Olpak: "Sırbistan iş dünyasının da Türkiye'ye yatırım yapmasını bekliyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bugün, bu salonda bulunan iki ülke iş insanıyla amacımızı net olarak biliyoruz. Hem, dostluk ilişkilerimizi güçlendireceğiz hem de ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz" dedi. Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda yüzde 72 artarak 1,2 milyar dolara yükseldiğini belirten Olpak, ticaret hacminin bu yıl da artarak devam ettiğini vurguladı ve iki ülke arasındaki 5 milyar dolar hedef için yeterli seviyede olunmadığını söyledi. Sırbistan'daki 800 Türk firmasının toplam 200 milyon dolara ulaşan yatırımlarının ise, memnuniyet verici olduğunu belirten Olpak, "Elbette, Sırbistan İş dünyasının da Türkiye'ye yatırım yapmasını bekliyoruz" dedi.
"Çalışma vizeleri kolaylaştırılmalı"
2018 yılında Belgrad'da gerçekleştirilen temasların sonrasında revize STA anlaşmasının yürürlüğe girmesini iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Olpak, "Bunun bir sonucu olarak, Tohumculuk ve AR-GE konusunda iş birliği yapılabileceğimizi görüyoruz. Sırbistan'da, imalat sanayinin yanı sıra, inşaat ve gayrimenkul sektöründe de fırsatlar olduğunu görüyoruz. Bu noktada, müteahhitlerimizin daha fazla iş yapabilmeleri için, prosedürlerin ve işçi giriş çıkış süreçlerinin kolaylaştırılması önemlidir" dedi. Sırbistan'da Türkçe bilen ara eleman ihtiyacı sebebiyle çalışma vizelerinin kolaylaştırılması ve Türkçe eğitim veren kurumların arttırılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Olpak, "Türkiye'den Sırbistan'a ilaç ihracatı, bir başka başlık olup, bunu sağlamak için, iki ülke kurumlarının atacağı adımlar önemlidir. İki ülke arasında ortak sanayi bölgesi kurulması da üzerinde çalışılabilecek bir başka başlıktır" dedi.
Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez ise, özellikle Saray Bosna – Belgrad otoyolu için teşekkür ederek konuşmasına başladı. 250'nin üzerinde iş insanının bu salonda olmasının iki ülke ilişkilerinin çok iyi olduğunu gösterdiğini belirten Cadez, 2017 yılının Ekim ayından bu yana 800 binden fazla ekonomik alışveriş yapıldığını söyledi. 1 Haziran'da gümrüksüz gıda protokolünün yürürlüğe girdiğini belirten Cadez, 2018 yılından bugüne 213 şirketin Sırbistan'a geldiğini söyledi. Sırbistan'da 10'dan fazla Türk fabrikasının inşa edildiğini vurgulayan Cadez, "Sırbistan ekonomisi için Türkiye pazarı fırsatlara sahip. İhracatımızı artırmak istiyoruz. Sizlerden destek rica ediyorum. Bu foruma katılan Sırp şirketleri daha çok ihracat şirketi. Türkiye piyasasına girmek istiyorlar. Biz de yatırımcılara yardımcı olmak için buradayız" dedi. Belgrad'a yakın 16 serbest ticaret bölgesi olacağına değinen Cadez, "Tüm koşullar ve siyasi irade var ve önümüzde engel yok" dedi.
Sırbistan İstanbul Başkonsolosluğunda 12 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşen görüşme sırasında Türkiye ile Sır- bistan arasındaki ikili ticari ilişkiler ve muhtemel iş birlikleri değerlendirildi.
Sırbistan Ankara Büyükelçiliğinde 30 Nisan 2019 tarihinde gerçekleşen görüşme ile Türkiye ile Sırbistan arasındaki ikili ticari ilişkiler ve muhtemel iş birlikleri değerlendirildi.
Yenibosna TİM Kompleksi'nde 16 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen toplantıda Sırbistan'ın tekstil ihracatçıları için bir yatırım üssü olma potansiyeli değerlendirildi ve yatırım teşvikleri hakkında bilgi verildi.
TÜRKİYE- SIRBİSTAN İŞ FORUMU İKİ ÜLKE CUMHURBAŞKANLARININ KATILIMIYLA DÜZENLENDİ
SIRBİSTAN'LA İKİLİ TİCARET HEDEFİMİZ 3 MİLYAR DOLAR
Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye- Sırbistan İş Forumu, T.C. CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajić,Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Nebojsa Stevanoviç, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül'ün katılımları ile 6 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi'nin organizasyonu ile gerçekleştirilen İş Forumunda, iş dünyası temsilcilerine hitaplarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen iş forumunun yeni iş birliklerine, yeni projelere ve yeni yatırımlara kapı aralamasını ümit ettiğini söyledi. Erdoğan, "Sırbistan bizim için dost, Balkanlar'da barış ve istikrar için ise kilit ülkedir. İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek, çok daha ileriye taşımak noktasında her iki ülkede de çok güçlü bir irade mevcuttur" dedi. Erdoğan, Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi'nin ilk toplantısının yarın gerçekleştirileceğini ve iş birliğindeki ivmenin daha da artacağını vurguladı. 2017 yılında ikili ticaret hacminin 1 milyar doların üzerine çıktığını hatırlatan Erdoğan, "İnşallah bu rakamı kısa vadede 2 milyar dolara, sonra da 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalayabilmemiz için hepimize ve siz iş insanlarına önemli görevler düşüyor." Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Son dönemdeki başarılarımız bu güçlü iradenin birer yansımasını oluşturuyor. Elbette geldiğimiz seviye asla yeterli değil. İki ülke olarak iş birliğimizi daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istiyoruz. Türkiye ile Sırbistan'ın ilişkilerini daha da geliştirebileceği sektörlerden biri de turizm, bunu başarmamız lazım. Hele hele paket turizm ile Türkiye-Sırbistan ortak bir çalışmanın içerisine girebilir. Türk iş dünyasını Sırbistan'da yatırıma devam."
Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk iş insanları ile birlikte bugün Sırbistan'da işsizliği azalttıklarını söyledi. Sırbistan'ın yabancı yatırımda Türkiye'yi tercih ettiğini vurgulayan Vuçiç, "Türk iş insanları bizim ülkemizde meydana gelen sel felaketinden sonra bölgede fabrika açtılar ve istihdam sağladılar. Tüm bu süreçte Türk iş insanları Sırbistan'a destek verdi" dedi. Türk iş dünyası temsilcilerine seslenen Vuçic, ayçiçeği, ayçiçek yağı, deri ayakkabı sanayisi ve turizm alanlarındaki yatırımları ve kotalarının yükseltilmesini istediklerini söyledi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki turizm rakamlarına bakıldığında en büyük turist sayısını Türklerin oluşturduğunu vurgulayan Vuçic, Türk turistleri Sırbistan'da daha fazla görmek istediklerini söyledi. Halkbank'ın Sırbistan'da açılmasının önemli olduğunu ve Türk yatırımcılara destek verdiğini belirten Vuçic, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 9 kat büyüdüğünü ve Serbest Ticaret Anlaşmasından sonra yüzde 4.1 artış yaşandığını söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılında Türkiye ile Sırbistan'ın bölgesinde en hızlı büyüyen iki ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin Anadolu kültür coğrafyasında yeniden uyandığını belirten Zeybekci, iki ülke arasında tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında çok sayıda iş birliği fırsatlarının olduğunu söyledi. Her alanda iş birliği ve ilişkilerin güçlenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Zeybekci, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması ile birlikte etkilerinin görülmeye başlandığını ifade etti. Türk yatırımcıların Sırbistan'a yönelik yatırımlarını desteklediklerini vurgulayan Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek arasındaki üçlü mekanizma ile barış, kardeşlik ve ekonomik ilişkilerin gelişeceğini söyledi.
Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon BakanıRasim Ljajić, son zamanlarda iki ülke arasındaki ilişkilerde bahar yaşandığını söyledi. İki ülke iş insanlarına birkaç görev ve ödev düştüğünü belirten Ljajić, "İş birliğinde istenilen sonuçlara ulaşmak için Sırbistan'da yatırıma ve çalışmaya devam edin. Türk iş dünyası Sırbistan'a yaptığı yatırımlardan pişman olup, vazgeçmedi. Tüm makamlarımız siz iş dünyasının ülkemizde yatırımlarda bulunması için kolaylık sağlıyorlar. Bürokratik işlemlerde kolaylık sağlamak için çalışıyoruz. Siz iş dünyası temsilcilerini Sırbistan'a yatırıma bekliyoruz" dedi.
Nail Olpak: "Sırbistan, bizim için giderek daha cazip bir ülke haline gelecek"
DEİK Başkanı Nail Olpak, "Sırbistan, bizim için giderek daha cazip bir ülke haline gelecek" dedi. Türk hükümetinin, özellikle son dönemde açıkladığı cazip teşvik sisteminin herkes kadar, Sırp iş adamlarının da ilgisini çekeceğini belirten Olpak, "Ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkileri olduğu kadar, sosyal ve kültürel etkileşimi de, her geçen gün artıyor" diye konuştu. Türkiye ve Sırbistan arasındaki üst düzey temaslarla hayata geçirilen Serbest Ticaret Anlaşması'na değinen Olpak, "Serbest Ticaret Anlaşması, ikili ticaret hacmimizin hızla 3 milyar dolara ulaşması için gerekli şartları hazırlıyor" dedi.
Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası'nın çok önemli görevler üstlendiğini dile getiren Olpak, "Bugün, ağırlıklı olarak; tarım, gıda, tekstil, madencilik, otomotiv ve inşaat sektörlerinde ticaret yapıyoruz. Ancak eminim ki, bu tempoyla ve kararlılıkla çalışmaya devam edersek, önceki yıla göre yüzde 30 artarak 1,1 milyar dolara ulaşan dış ticaretimiz, artan bir ivmeyle katlanmaya devam edecektir" dedi.
Forumun açılış konuşmalarının ardından, Sırbistan-Bosna Hersek Karayolu'nun Sırbistan tarafının inşası için Sırbistan Yapı Ulaştırma Altyapı Bakanlığı ile Taş Yapı İnşaat arasında mutabakat muhtırası imzalandı.
T.C. Ekonomi Bakanlığı, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanlığı ve Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK/Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi tarafından, Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası’nın ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası’nın işbirliğinde, 26 Ekim 2016 Çarşamba günü, İstanbul/Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu düzenlenecektir. Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi kapsamında ikincisi düzenlenecek Üçlü İş Forumunu, T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Sn. Rasim Ljajic ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Sn. Mirko Sarovic’in onurlandırmaları öngörülmektedir.
Bosna Hersek, AB yolunda önemli adımlar atmakta olup, izlediği reform ajandası ile yatırımlar ve işbirlikleri için önemli fırsatlar sunmaktadır. Özellikle son dönemlerde Türk yatırımcılar için cazip bir pazar haline gelmiş Sırbistan ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkiler oldukça olumlu bir seyir göstermektedir. Ülkemizin, Sırbistan ve Bosna Hersek ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için başta savunma sanayi, ulaştırma, enerji, altyapı, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım ve hayvancılık sektörleri olmak üzere pek çok alanda önemli fırsatlar söz konusudur. Bosna Hersek ve Sırbistan firmalarının dâhil olduğu taslak heyet listeleri ve taslak program ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Anılan Üçlü İş Forumu’na, Bosna Hersek ve Sırbistan ile iş yapan, iş yapmayı planlayan ve bilgi edinmek isteyen tüm üyelerimizin katılımını diler, foruma katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin 24 Ekim 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu doldurup, katılım ücretini yatırarak başvurularını tamamlamalarını rica ederiz.
Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/259/7433
Daha önce yapmış olduğumuz duyuruda, Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun 29 Aralık 2015 tarihinde Sırbistan’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi tarafından 29 Aralık 2015 tarihinde “Türkiye-Sırbistan İş Forumu” düzenleneceği iletilmişti. Sayın Başbakanımızın programındaki bir değişiklik nedeniyle, anılan ziyaret 28 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Anılan ziyarette Sayın Başbakanımız’a eşlik edecek olan iş adamı heyeti, uçuşlarını özel uçak ile gerçekleştirecektir. Bu değişikliklere müteakip, ziyaretin revize programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Sırbistan, son 15 yılda gerçekleştirilen ekonomik reformlarla daha açık ve rekabetçi bir pazar ekonomisine evrilerek Batı Balkanlar Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi konumuna gelmiştir. 2015 yılı itibariyle artı değerlere dönen büyüme rakamlarıyla yatırımlar için daha da elverişli bir ülke konumuna gelen Sırbıstan ile halihazırda Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında gümrüksüz ithalat ve ihracat yapılabilmektedir. Avrupa Birliği, Güneydoğu Avrupa ve Rusya pazarlarına erişim için lojistik bir üs imkanı sağlayan Sırbistan ile ticaret ve yatırım ilişkilerimizin gelişimi için mobilya, yapı malzemeleri, enerji, sanayi, turizm gibi sektörlerde önemli fırsatlar söz konusudur.
Anılan ziyaretin uçuş, transferler, toplantı, simultane tercüme, yurtdışı çıkış harç pulu vb. organizasyon giderlerini karşılamak üzere katılımcılarımızın ödemeleri gereken toplam bedel 750 ABD Doları olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda, ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 23 Aralık 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar aşağıdaki web linkinde yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ödemeyi gerçekleştirmiş olmaları rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve detaylar başvuru formunda yer almaktadır.
Saygılarımla,
Kayıt Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/126/5873
İktisadi Araştırmalar Vakfı – Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği koordinasyonunda, “Türkiye-Sırbistan Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi” konulu bir sempozyum 25 Şubat 2015 tarihinde, Belgrad’da gerçekleştirilecektir. DEİK / Türkiye – Sırbistan İş Konseyi olarak rol alacağımız toplantının programı ve katılım formu ekte yer almaktadır.
Türkiye ve Sırbistan’dan çeşitli işadamı, akademisyen, bakan ve bürokratların katılacağı toplantıda, her iki ülkedeki potansiyel işbirliği fırsatları ve karşılaşılan sorunlar tartışılacak ve çözüme yönelik görüşler paylaşılacaktır.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, DEİK (Nil Osmanoğlu, e-mail: nosmanoglu@deik.org.tr, Tel: 0212 339 5020, Fax: 0212 339 5065) ile iletişime geçmeleri ve 9 Şubat 2015 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir.