DEİK'in El Salvador, Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya'yı kapsayan ziyaretlerinde, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve stratejik işbirliklerinin ele alındığı belirtilerek, Latin Amerika pazarında Türkiye'yi yeni fırsatların beklediği vurgulandı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türkiye-Latin Amerika ve Karayipler İş Konseyleri Başkan Yardımcısı Ali Galip İlter başkanlığındaki Türk iş insanları, El Salvador, Guatemala ve Kosta Rika'ya gerçekleştirdikleri ziyarette bölgeyle ticaretin artırılması amacıyla üst düzey görüşmeler yaptı.
Türkiye-Kolombiya İş Konseyi'ni temsilen heyete başkanlık eden ve aynı zamanda DEİK/Türkiye-Paraguay İş Konseyi Başkanlığı'nı yürüten Erdoğan Ayboğan, Latin Amerika pazarında Türkiye için yeni fırsatlar doğacağını söyledi.
Latin Amerika pazarında Türkiye'yi bekleyen yeni fırsatları iş insanlarına tanıttıklarını aktaran Ayboğan, Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika İkili İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan ile Kolombiya'da "son derece verimli" görüşmelere imza attıklarını belirtti.
El Salvador, Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya'yı kapsayan ziyaretlerde, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, yatırım fırsatları ve stratejik işbirliklerinin ele alındığını anlatan Ayboğan, Latin Amerika pazarında Türkiye'yi yeni fırsatların beklediğini kaydetti.
"İş insanlarımız bire bir görüşmeler gerçekleştirdi"
Görüşmelerde kritik konulara değindiklerini vurgulayan Ayboğan, "İş insanlarımız bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Aynı zamanda devlet kurumlarıyla da temaslarda bulunduk. Büyükelçi Yaprak Balkan'ın da katılım sunduğu iş dünyası toplantılarında ticaret hacminin artırılması, yatırım fırsatları ve yatırımların korunması, serbest ticaret anlaşması ihtiyacı ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi kritik başlıklar masaya yatırıldı." ifadelerini kullandı.
Ayboğan, söz konusu 4 ülkedeki temaslarına değinerek, şunları kaydetti:
"El Salvador'da teknoloji, tarım, bankacılık ve kripto para alanlarında önemli görüşmeler yapıldı. Guatemala'da yapılan görüşmelerde ticaretin dolaylı yöntemlerle gerçekleştirildiği, ancak doğrudan ticarete geçilmesinin her iki taraf için de faydalı olacağı vurgulandı. Kosta Rika'da medikal cihaz üretimi ve sürdürülebilir teknoloji alanlarında önemli yatırım fırsatları ele alındı. Türkiye ile Kolombiya arasındaki ticaret dengesizliğine dikkat çekildi. Enerji ve kömür ticaretinde büyük bir açığın olduğu ve bunun dengelenmesi için Türk iş dünyası olarak yeni politikalar geliştirmemiz gerektiği belirtildi."
"Daha takip odaklı bir strateji izleyeceğiz"
Latin Amerika'da Türkiye'nin daha etkin bir ticaret politikası benimsemesi gerektiğine dikkati çeken Ayboğan, şöyle konuştu:
"Artık sadece 'Ne satabiliriz' sorusuna odaklanmayacağız. Uzun vadeli yatırım ve ticari işbirliklerini merkeze alarak daha takip odaklı bir strateji izleyeceğiz. Ticaret Bakanlığının Uzak Ülkeler Stratejisi'nde Latin Amerika büyük önem taşıyor. DEİK'te Latin Amerika ve Karayipler İş Konseyleri için ayrı bir direktörlük kurulduktan sonra biz de çok daha aktif rol almaya başladık. Bu sayede Türkiye'nin Latin Amerika'daki varlığı sadece bölgeyle sınırlı kalmayacak."
Ayboğan, Kolombiya'nın son 10 yılda yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa ve dünyada da güvenlik endişeleri nedeniyle pek olumlu bir imaja sahip olmadığını belirterek, yapılan gözlemlerin ülkede birçok fırsat olduğunu ortaya koyduğunu ve bu nedenle ajandalarında Kolombiya'ya öncelik verebileceklerini ifade etti.
Kolombiya ve Latin Amerika ülkelerine yapılacak yatırımlarla ticaret hacmini Türkiye lehine çevirmek istediklerini vurgulayan Ayboğan, "Kolombiya'nın başkenti Bogota aynı zamanda birçok Latin Amerika ülkesinin ekonomisinden daha büyük bir ekonomiye sahip." yorumunda bulundu.
"Türkiye'yi bir ticaret merkezi olarak konumlandırmalarını önerdik"
Ayboğan, Orta Amerika'da yaptıkları iş temaslarına ilişkin "Türkiye'yi bir ticaret merkezi olarak konumlandırmalarını önerdik. Çünkü Türkiye, etrafındaki ülkelerle olan iyi ilişkileri sayesinde bir köprü konumunda bulunuyor. Bu bölgedeki şirketler, Türkiye'yi merkez olarak kullanarak civar pazarlara da erişim sağlayabilirler. Bu fikir, görüştüğümüz şirketler tarafından büyük ilgi gördü. Latin Amerika pazarında Türkiye için yeni fırsatlar doğacak." şeklinde konuştu.
DEİK/Türkiye – Latin Amerika ve Karayipler İş Konseyleri tarafından, 22 – 28 Eylül 2024 tarihleri arasında Kolombiya, Bolivya ve Paraguay Özel Sektör Heyet Programı gerçekleştirilecektir.
Özel sektör heyet programı kapsamında Bogota, La Paz, Santa Cruz ve Asuncion şehirleri ziyaret edilecek olup, Türkiye ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki ekonomik iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla kurum-kuruluş ziyaretleri, ikili iş görüşmeleri ve networking toplantıları düzenlenecektir.
Latin Amerika'nın dinamik pazarları ve büyüyen ekonomileri, Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunuyor! Söz konusu Latin Amerika Özel Sektör Heyet Programı, Türk şirketlerine bu önemli pazarlarda kendilerini tanıtma ve iş bağlantıları kurma fırsatı sağlıyor. Bölgedeki Tarım, Bilgi ve Teknoloji, Sağlık, Hızlı Tüketim, Gıda, Enerji ve Maden sektörlerindeki gelişmeler ve yatırım olanakları, bu ülkelerde iş yapmanın avantajlarını gösteriyor.
Bu heyet programı, katılımcılara bölgenin önde gelen iş liderleriyle bir araya gelme, yerel piyasaları keşfetme ve yeni iş fırsatlarına ulaşma şansı sunuyor. Ayrıca, bölgenin kültürel ve ticari atmosferini deneyimleyerek, yerel iş ortaklarınızla güçlü ilişkiler kurabilir ve yeni iş alanları keşfedebilirsiniz.
Bahse konu heyet ziyaretine ilişkin güncel taslak programı ekte sunulmuş olup, etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin en geç 13 Eylül 2024, Cuma günü saat 18.00'a kadar bağlantıda yer alan kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.
Katılım Koşulları:
- Belirtilen katılım ücreti sadece yerinden katılım ile sınırlı olup, tüm uçuşlar, konaklama v.b gibi giderler katılımcılar tarafından karşılanacaktır.
- Yerinden katılım ücreti her ülke için farklı olup Kolombiya: 400$, Bolivya:400$, Paraguay: 300$ şeklindedir. Ücrete sadece belirlenmiş otel ve havalanlarından heyetle beraber olması şartıyla transferler dahildir. .
- Ekte yer alan seyahat program taslak olarak hazırlanmış olup değişiklik gösterebilir.
- Anılan ülkelere gitmek isteyen diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaportlu Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerde vizeden muaftır.
- Son katılım tarihi 13 Eylül 2024, saat 18.00 olarak belirlenmiş olup, "son katılım tarihinden sonra ücret iadesi yapılmayacaktır".
- Detaylı bilgi için DEİK İş Konseyi Koordinatörü Ahmet Güzel, 0212 339 50 47, aguzel@deik.org.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.
- Toplantı katılım ücreti aşağıda bilgileri verilen hesaba iletilebilir.
Hesap Adı
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU
Banka Adı
YAPI VE KREDİ BANKASI
Şube Adı
KARAKÖY TİCARİ ŞB
Şube Kodu
005
Para Birimi
USD
Hesap No
70531331
IBAN
TR910006701000000070531331
Swift Code
YAPITRISXXX
Açıklama
(Ülke İsmi) Heyet Ziyareti
Ek: Kolombiya, Bolivya ve Paraguay Özel Sektör Heyet Ziyareti Taslak Programı (1 sayfa, Türkçe)