TÜRKİYE - İRAN İŞ KONSEYİ

TÜRKİYE-İRAN İŞ FORUMU, ANKARA

ULUSLARARASI YAPTIRIMLAR ÇERÇEVESİNDE İRAN

İRAN FUARI

İran İş Konseyi heyeti, karşı kanat kuruluşunun daveti üzerine 16 Kasım 2019'da Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdi. DEİK Başkanı Nail Olpak liderliğindeki grup, karşı kanat ile yapılan toplantının yanı sıra İran Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile de görüştü.

TÜRKİYE - İRAN İŞ FORUMU, ANKARA
Türkiye-İran 27. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecektir. Bu vesile ile DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi tarafından Ankara Sheraton Otel'de, saat 10.30-13.30 arasında, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve KEK Eş Başkanı Sayın Fatih Dönmez ve İran Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sayın Mahmud Vaizi'nin katılımları ile ‘Türkiye-İran İş Forumu' düzenlenecektir. 
 
İran ile işbirliği ve yatırım imkanlarının görüşüleceği söz konusu foruma iştirak etmek isteyen üyelerimizin, 16 Eylül 2019 Pazartesi mesai bitimine kadar bağlantısı üzerinden kayıt olmaları gerekmektedir.
 
TÜRKİYE-İRAN İŞ FORUMU

Türkiye-İran İş Forumu; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye- İran KEK Eş Başkanı Fatih Dönmez, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve İran-Türkiye KEK Eş Başkanı Mahmud Vaizi, DEİK Başkanı Nail Olpak ve İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler'in katılımlarıyla 18 Eylül 2019'da Ankara'da gerçekleştirildi.

İRAN KEK HAZIRLIK TOPLANTISI

T.C. Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre başkanlığında 6 Eylül 2019'da İran KEK Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi.

TÜRKİYE - İRAN İŞ FORUMU

Türkiye-İran arasındaki ticaret ve yatırımları arttırmak amacıyla, DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'nda ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin teşrifleriyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Türkiye- İran İş Forumu; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Rahmani, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Gholam Hossein Shafei, Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla 20 Aralık 2018'de Ankara'da gerçekleştirildi. Forumda konuşma yapan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile geniş bir alanda kapsamlı iş birliklerine sahip olduklarını söyleyerek, "Hedefimiz ikili ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizle aynı seviyeye çıkarmaktır." dedi. Toplantıda söz alan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise iki ülkenin gelişmesini sağlamak amacıyla bu hassas dönemde bir araya geldiklerini, iki devletin de güvenliğin ve istikrarın sağlanması yönünde iradelerini ortaya koyduklarını dile getirdi. Toplantı; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın konuşmalarının ardından sona erdi.

TÜRKİYE – İRAN İŞ KONSEYİ TAHRAN ZİYARETİ

TÜRKİYE – İRAN İŞ KONSEYİ TAHRAN ZİYARETİ

6 – 7 EKİM 2018

Türkiye – İran İş Konseyi tarafından, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler başkanlığında bir iş heyeti ile  6 – 7 Ekim 2018 tarihlerinde Tahran'a bir ziyaret düzenlendi.

Söz konusu ziyaret kapsamda, İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA) Başkan Yardımcısı Pedram Soultani ile bir tanışma toplantısı, yine aynı şekilde Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM) Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması yönünde mesajlar verildi. Başta karşılıklı yatırımlar, turizm, gayrimenkul sektöründe işbirliği fırstlarına ve ticarette yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerine değinildi.

Başkan Ümit Kiler, toplantılarda yapmış olduğu konuşmalarda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu olarak ticaret diplomasisi yoluyla Türkiye'nin küresel arenada daha iyi tanınması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Türkiye'nin sınır komşusu olan İran'a özel bir önem atfettikleri, öncelikle aynı kültür havzasında yoğrulmuş iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi amacıyla gerçekleştirdikleri bu ziyarette heyetlerine gösterilen yakın ilgi için teşekkürlerini sundu ve ziyaret edilen tüm Oda, Serbest Bölge ve İthalatçılar Birliği temsilcilerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağını belirtti.

İran ve Türkiye'yi, ekonomik olarak birbirini tamamlayan 160 milyondan fazla insanın yaşadığı, dinamik, genç ve yetenekli nüfuslara sahip iki ülke olarak değerlendiren Başkan Kiler, İran'ı, Türkiye için Asya'ya açılan kapı; Türkiye'yi de İran için Avrupa'ya açılan kapı olarak tanımladı. Ticari ilişkilerin istenen noktanın çok uzağında kaldığını ve İran'ın Türkiye'nin dış ticaretindeki payının yalnızca %3'üne tekabül ettğini açıklayan Başkan Kiler, 2018 yılı sekiz aylık döneminde İran ile ticaret hacminin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre %7 oranında düştüğünü ve sadece 6,7 milyar dolar olduğunu, bu düşüşteki önemli etkenin Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracatta yaşanan azalmadan kaynaklandığını belirtti. Türk firmalarının İran'daki yatırımlarının ise 1,5 milyar dolar civarında olduğunu, toplam yurtdışı yatırımımızın %3'üne tekabül etmekte olduğunu dile getirdi.  Türkiye'nin en önde gelen sektörlerinden yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise İran'da bugüne kadar üstlenilen proje bedelinin sadece 4,1 milyar dolar olduğunu, firmalarımızın dünyada üstlendiği toplam proje bedelinin 350 milyar doların üzerinde olduğunun dikkate alındığında, bu rakamın potansiyelin çok gerisinde kaldığının görüldüğünü sözlerine ekledi. Bu noktada, iki ülke liderlerinin iş dünyasının önüne koymuş olduğu başta 30 milyar dolar yıllık ticaret hacminin kendileri için bir pusula olması gerektiğini dile getiren Başkan Kiler, enerjilerini bu hedefe erişmek için kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin ülke olarak İran'ın içinden geçtiği zor dönemin farkında olduğunu, bölgemizdeki barış ve istikrarın tesisinin kimi ülkelerin tek taraflı uygulamalarıyla tehlikeye atılmasını kabul etmediklerini ve içlerine sindiremediklerini sözlerine ekleyen Başkan Kiler,  iki ülke liderlerinin İran'la ticaretin sürdürülmesi için çok önemli destek mesajları verdiklerini, kendilerinin de bu mesajların söylemden eylem düzeyine geçirilmesi amacıyla Tahran'da bulunduklarını belirtti.

İran'da gıda, içecek, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde yapılacak ithalat için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alınması gerektiğini hatırlatan Başkan Ümit Kiler, ülkemiz firmaları tarafından 2016 yılından bu yana yapılan ruhsat başvurularına olumlu yanıt verilmemekte ve bu durumun ticari potansiyelimizi kısıtlayıcı bir durum oluşturmakta olduğunu izah ederek, birçok firmanın ayrıldığı İran'dan, Türk iş dünyası olarak nitelikli gıda, ilaç ve tıbbi cihaz/malzeme sektörlerinde yer almak isteyen Türk firmalarının sesi olarak, sizlerin de desteğiyle ruhsat sorununun çözüleceğine inandığını sözlerine ekledi.

Diğer bir hususun da, İran'da son dönemde uygulamaya konulan ithalat yasakları olduğunu oysa iki ülke arasında yürürlükte olan Tercihli Ticaret Anlaşması bulunduğunu, İran'ın yasaklamış olduğu 1.339 üründe ithalatın yasaklanmasına ilişkin düzenleme, Tercihli Ticaret Anlaşmasında (TTA) Türkiye'ye tanınan 125 tavizli ürünün 61'ini kapsamakta olduğunu, söz konusu düzenlemenin, geçen yıl rakamlarıyla ele alınması durumunda, 350 milyon dolarlık ihracat yaptığımız ürünlerin ülkenize girememesi anlamına gelmekte olduğunu açıklayan Başkan Kiler, bu noktada, ithalatı yasaklanan ürünlerin TTA kapsamında ülkemize tanınan tavizler esasında kaldırılmasının uygun olacağını düşünmekte olduklarını belirtti.

Turizm sektörünü, işbirliğinin hızla geliştiği bir sektör olarak tanımlayan Başkan Kiler, Turizm Bakanlığımızın verilerine göre 2017 yılında Türkiye'ye giriş yapan İran vatandaşı sayısının 2 milyon 314 bin olarak gerçekleştiğini,  2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise 1,5 milyon İran vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıklayarak, İş Konseyi olarak İran'ı ziyaret eden Türk turist sayısını arttırmaya yönelik bugüne kadar İstanbul'da çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.  

Bu vesileyle, İranlı dostlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Başkan Kiler, Türkiye'deki yabancı sermaye miktarının 2017 yılı sonu itibariyle 180 milyar doları aştığını, özellikle Türkiye üzerinden AB'ye ihracat yapmak isteyen İranlı firmalar için önemli işbirliği fırsatlarının mevcut olduğunu ve bu kapsamda, gayrimenkul sektöründe de cazip yatırım imkanları olup, 2018 Ocak-Ağustos döneminde toplam 18 bin 723 konut satışının 1659'unun İranlılara gerçekleştiğini ve yabancı uyruklulara yapılan satışlarda Iraklıların ardından İranlılar 2. sırada yer aldığını açıkladı.

İran'da ki Türk yatırımcıların zaman zaman sorunlarla karşılaştığını üzülerek gördüklerini ve bu durumun, ülkemiz iş çevrelerinde İran'daki iş ve yatırım ortamına ilişkin olumsuz bir algının yayılmasına yol açtığını ifade eden Başkan Kiler, söz konusu firmalarımızın sorunlarının çözümü ile İran'a Türkiye'den daha fazla yatırım çekileceğini düşündüğünü belirtti.

Liderlerin belirlemiş oldukları iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak için uzun ve zahmetli bir yolculuğun önlerinde uzandığını ve bu çerçevede, İş Konseyi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Başkan Ümit Kiler, Türkiye'deki İran Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği, aynı zamanda T.C. Tahran Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği ile yakın işbirliklerinin devam ettiğini, iki ülkenin devlet adamları ve iş dünyasının yapıcı yaklaşımlarının süreci hızlandıracağına inandığını belirtti.

ICCIMA Başkan Yardımcısı Pedram Soultani, Türkiye'den gelen heyetlere büyük bir memnuniyetle kucak açtıklarını, son yıllarda tüm engellemelere rağmen ilişkilerin yükselişte olduğunu ve potansiyelin daha da artacağını, ülke liderlerinin bu konuda büyük destek gösterdiklerini  buna örnek olarak Tercihli Ticaret Anlaşmasının (TTA) imzalandığını gösterdi. ICCIMA'nın özel sektör temsilcisi olarak operasyonel sorunları gidermeye ve işadamlarının önünü açmaya çalıştığını ifade eden Başkan Yardımcısı Soultani, ticaretin can damarı olan para transferleri konusunda mutlak surette adımlar atılmasını önerdi ve konunun halli için destek istedi. Yerel paralarla ticaret için Türk bankalarının harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekleyen  Başkan Yardımcısı Soultani, ambargolar nedeniyle lojistik alanında da sıkıntılar yaşandığını, ticaret hacminin gelişmesi için lojistikteki sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini bu bağlamda Türk limanlarından daha fazla yararlanabileceklerini vurguladı.   Başkan Yardımcısı Soultani, ticaretin önünün açılması amacıyla, İran Tarım Bakanlığı'ndan ithalattaki kısıtlamaları kaldırmalarını talep ettiklerini, ayrıca İran otomotiv sektörünün çok güçlü olduğunu ve aynı şekilde çok güçlü olan Türk otomotiv sektörü ile işbirliği bağlamında ortak fuarlar düzenlenmesini önerdi. Çok sayıda İran'lı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getiren Başkan Yardımcısı Soultani, ancak İran'da yaşanan devalüasyon nedeniyle gelecek dönem içerisinde rakamın düşeceğini düşündüğünü, Türk turistleri de İran'a beklediklerini sözlerine ekledi.İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA)'nın ardından ziyaret edilen Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM)'nda Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki, 11 milyar dolar olan ticaret hacminin hedeflenen 30 milyar dolara çıkartılması için mutlak surette işbirliğine ihtiyaçları olduğunu, bu konuda kendilerine düşen her türlü işbirliğine açık olduklarını vurguladı.  İran GSYİH'nın %60 kadarını İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları'nın karşıladığını bu bağlamda 19 bin üye ile İran'ın en önde gelen Odası olduklarını, Türkiye'deki Odaların yanısıra DEİK ile her zaman işbirliğine açık olduklarını, bu bağlamda İş Konseyi Eşbaşkanı Reza Kami'ye destekleri için teşekkürlerini sundu.

Tahran Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından, Maku Serbest Bölgesi Tahran Ofisinde, Maku Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Gholamreza Soleimany tarafından bilgilendirme toplantısı ve sunum yapıldı ve heyet onuruna bir çalışma yemeği verildi. Maku Serbest Bölgesinde sunulan avantajlar ve yatırım fırsatları tanıtıldı.

Buna göre, İran'ın kuzeybatısında yer alan Maku Serbest Bölgesi'nin Yatırım Avantajları;

  • Tüm ekonomik faaliyetlerde, 20 yıllık vergi muafiyeti
  • 500 bin hektarlık alan ile dünyanın en büyük ve geniş serbest bölgelerinden biri olması
  • Özel teşvik kanunları ile yönetilmesi
  • İran'dan temin edilen hammaddelerin kullanılmasıyla yapılan üretimin ihraç edilmesi durumunda vergilerden

% 70 muafiyet sağlanması

  • Yabancıların bölgeye vizesiz giriş imkanı
  • Gümrük vergisi ödemeden sanayi ve üretim birimlerin ham madde, makina ve yedek parçaların girişi
  • Yabancı sermayeli şirketlerin %100 kayıt yapma imkanı
  • İran Devleti tarafından yabancı sermayelerin %100 garanti edilmesi
  • Ucuz enerji kullanımı
  • Ucuz iş gücü
  • Türkiye ve Azerbaycan ile komşuluk
  • Uluslararası uçuş izni olan havaalanı açılacak olması (Gelecek yıl Türkiye'ye direk uçuşlar başlayacak)
  • Tarım için tahsis edilecek arazilerin 30 yıla kadar kiralanabilmeleri
  • Seracılık için arazilerin satın alınabilme opsiyonu

Maku Serbest Bölgesi'nde yatırım istenen öncelikle alanlar;

  • Tekstil üretimi
  • Mobilya ve yan sanayii
  • Deri ve deri mamülleri
  • Kozmetik, kişisel bakım ürünleri
  • Ambalaj
  • Petrokimya
  • İlaçlar, medikal cihaz ve malzemeler
  • Madencilik ve yapı taşları
  • Çelik sektörü
  • Güneş enerjisi
  • Seracılık
  • Hayvancılık
  • Balıkçılık
  • Lojistik (Tahsis edilen arazi 700 hektar)
  • Petrokimya depolama

Programda Maku Serbest Bölgesi Tahran Ofisine gerçekleştirilen ziyaretin ardından, İran İthalatçılar Birliği ziyaret edildi ve Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Reza Managhebi ve Üyeleri ile İran'a ithalatta yaşanan sorunların ağırlıklı olarak görüşüldüğü bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Türkiye – İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini bir rapor olarak  kendilerine ileteceklerini ve bu doğrultuda çözüm için daha sağlam adımların atılacağını belirtti.

Son olarak, T.C. Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, Tahran Ticaret Müşaviri Cengiz Gürsel, Tahran Türk Ticaret Merkezi TTM Ülke Müdürü Mehmet Ali Erkan ile Hayat Kimya Tahran Müdürü Hasan Tahsin Uğur'un katılımlarıyla Kassap Restaurant'da bir akşam yemeği düzenlendi.

İRAN ZİYARETİ

İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler liderliğindeki iş heyeti, 6-7 Ekim 2018'de Tahran'a bir ziyaret düzenledi. Etkinlikte; İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA) Başkan Yardımcısı Pedram Soultani ve Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM) Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

İRAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

İran İş Konseyi Üyeleri ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın katılımıyla 26 Nisan 2018'de İran Başkonsolosu Bakhtiyar Assadzadeh onuruna çalışma yemeği düzenlendi.

İRAN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ ZİYARETİ

İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard'ı 1 Mart 2018'de ziyaret etti. İki ülke arasındaki sorunlara dair çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantının ilk etabında, ticari faaliyetlerin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığı dile getirildi.

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MOHAMMAD EBRAHIM TAHERIAN FARD ZİYARETİ

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MOHAMMAD EBRAHIM TAHERIAN FARD ZİYARETİ

Türkiye – İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard'a 1 Mart 2018 saat 11:00'de ziyaret gerçekleştirdi. 

Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler ve beraberindeki Yürütme Kkurulu üyeleri öncelikle İran Ticaret Müşaviri, Sanayi ve Yatırım Müşaviri ve Kültür Ataşesi tarafından karşılandı. İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin ve sorunlara dair çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantının ilk etabında, ticari faaliyetlerin arttırılmasına yönelik her türlü çalışmanın yapıldığı dile getirildi. Bu kapsamda özellikle bankacılık alanında Türkiye'nin İran'da daha çok bankasını görmek istediklerini dile getiren yetkililer, ayrıca Sayın Ümit Kiler'in almış olduğu görevden ötürü memnuniyetlerini de dile getirdiler.

Toplantının ikinci etabında Büyükelçilik makamına geçen heyet, karşılıklı tebrikten sonra Türkiye ve İran arasındaki köklü ticari münasebetleri gündemlerine aldılar. Türk özel sektörünün İran'a olan alakasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, hacmin daha da arttırılması için tüm kanallar ile ortak çalışılması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Ürdün iş Konseyi Başkanı Ümit Kiler ise, her türlü konuda yardıma açık olduklarını ve bundan sonraki süreçte iki ülke menfaatlerini arttırmaya yönelik çokça temas kuracağını dile getirdi.

Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu, yardım etmekten ve iki ülke arasındaki dost bağlarının ticari alanda da kuvvetlendirmekten memnuniyet duyacağını da ekledi.

TÜRKİYE-İRAN İŞ KONSEYİ YÜRÜTME KURULU İRAN’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU’NU ZİYARETİ, 7 ŞUBAT 2018

Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu İran'ın Istanbul Başkonsolosu'nu Ziyareti

Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, 7 Şubat 2018 tarihinde İran İ.C. Başkonsolosu Bakhtiyar Assadzadeh'ye makamında bir ziyaret gerçekleştirildi. Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, Başkonsolosa kabulunden dolayı çok teşekkür ederek, Konsey olarak Başkonsolosluk ile daha yakın bir çalışma içinde olmak istediklerini belirtti. 

Başkonsolos Assadzadeh, İş Konseyi çalışmalarına her zaman destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantıda, İş Konseyi üyeleri kendilerini tanıttıktan sonra, İran ile ekonomik ilişkilerde yaşadıkları bir takım sorunları dile getirdiler. Türk firmalarının İran pazarında yatırım yapmak üzere projeler geliştirdikleri, son olarak Istanbul Sanayi Odası'nın İran'da bir sanayi bölgesi kurmak üzere girişimleri olduğu dile getirildi.

Özellikle para transferleri konusunda yaşanan sıkıntılara değinildi. Başkonsolos "Bank Mellat "ile çalışılabileceğini belirtti. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerine de vurgu yapıldı. Türkiye'den İran'a daha çok turist gitmesinin hedeflendiği, ancak bunun için de otel ve turistik tesislere daha fazla yatırım yapılması ve turizm altyapısının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Görüşmenin ardından Başkonsolos'un heyet onuruna verdiği yemek davetine iştirak edildi. Yemek davetinin sonunda karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.

 

 

İRAN İHTİSAS FUARI, İSTANBUL

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kurulumuza iletilen bir yazıda İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden alınan Nota'da, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığına bağlı Uluslararası İran Fuar A.Ş. şirketi tarafından 25 – 28 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul CNR Fuar Alanı'nın 3. Salonunda bir İhtisas Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Nota'da devamla, söz konusu Fuar'da, petrokimya, elektrik, turizm, yapı malzemeleri, yüzey kaplama, ilaç ve medikal ürünler ile diğer ekonomik ve serbest bölge alanlarında faaliyet gösteren İranlı firmaların yer alacağı kaydedilerek, bahsekonu alanlarda faaliyet gösteren tüm Türk firmaları davet edilmektedir.  

Bilgilerinize sunarım.

T.C. EKONOMİ BAKANI SAYIN NİHAT ZEYBEKCİ’NİN İRAN ZİYARETİ KAPSAMINDA “TÜRKİYE-İRAN İŞ FORUMU VE TAHRAN TÜRK TİCARET MERKEZİ AÇILIŞI”, TAHRAN

Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci 9 Temmuz 2017 tarihinde Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirecektir.

Söz konusu ziyaret çerçevesinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM ile DEİK işbirliğinde,  T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin teşrifleri ile 9 Temmuz  2017 tarihinde Tahran'da, Tahran Türk Ticaret Merkezi açılışı ile Türkiye – İran İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

Pazar payımızın arttırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyette İnşaat Malzemeleri, Mobilya, Ev Tekstili Ürünleri ve Makine sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmaların katılımında fayda görülmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu heyete katılmak isteyen firmaların http://goo.gl/TD6fvZ adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 29 Haziran 2017 Perşembe günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamında uçak biletleri, konaklama, toplantı ve transfer ile ilgili giderlerin karşılanmasını teminen firmaların, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube Kodu:282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04) Dolar hesabına 1.240 USD (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları gerekmektedir. 

Ayrıca, gerekli takibin yapılabilmesi amacıyla katılımcılarımızın katılım teyitlerini adiblan@deik.org.tr adresine iletmelerini önemle rica ederiz. Türk vatandaşları, İran'a yapacakları ziyaretlerinde 90 güne kadar vizeden muaftır.

İstanbul – Tahran – İstanbul uçuşları özel uçak ile gerçekleştirilecek olup, heyet programına ilişkin detaylı bilgiler en kısa sürede paylaşılacaktır. Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için eksiksiz doldurulan başvuru formları ile yapılacak ödemelerin, son başvuru gününden önce tamamlanması önem arz etmektedir.

İRAN’DA İŞ YAPMA SEMİNERİ

DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi ve Deloitte Türkiye ile Deloitte Orta Doğu İşbirliğinde 19 Nisan 2017 tarihinde 13:30 – 18:00 saatleri arasında Deloitte Maslak Binasında (Deloitte Values House) "İran'da İş Yapma Semineri" düzenlenecektir. Seminerde, İran'daki iş fırsatları, iş yaparken karşılaşılan sorunlar ve engeller, İran bankacılık sistemi ve sermaye piyasaları, dijital bankacılık, yabancı sermaye yatırımları, hukuki açıdan iş yapma temaları ele alınacaktır.

Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin 7 Nisan 2017 tarihine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/368/8560 adresindeki formu doldurmaları rica olunur.

 

Program:

13:30

Kayıt

14:00 – 14:15

Açış Konuşması - Bilgin Aygül, DEİK/ Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı

Sunumlar:

 

14:15 – 14:45

İran Pazarı'nın Yabancı Yatırımcı Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi – Humphry Hatton, CEO, Deloitte Türkiye

14:45 – 15:15

İran Bankacılık Sektörü ve Sermaye Piyasaları – Asad Jafree, Deloitte Orta Doğu

15:15 – 15:45

İran'da Dijital Bankacılık – Abid Shakeel, Deloitte Orta Doğu

15:34 – 16:05 

İran'da Şirket İnceleme, Fırsatlar ve Zorluklar – Nick Beer, Deloitte Orta Doğu

16:05 – 16:30

Hukuki Bakış Açısıyla İran'da İş Yapma – Lerzan Nalbantoğlu, Deloitte Türkiye Baş Hukuk Müşaviri

16:30 – 17:00

Ara

17:00 – 17:45

İran ve Doğrudan Yabancı Yatırım, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları Yönetim Kurulu Üyesi, Ferial Mostafi

18:00    

Kapanış ve Soru - Cevap

 

T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun İran Ziyareti kapsamında “Türkiye-İran İş Forumu”, 5 Mart 2016, Tahran

Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun İran’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi tarafından Sayın Başbakanımız’ın yanı sıra İran’ın üst düzey yetkililerinin onurlandırmalarıyla, “Türkiye-İran İş Forumu” 5 Mart 2016 tarihinde Tahran’da düzenlenecektir. 

Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan görüşmeler ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte İran’da başta enerji, petrokimya, madencilik, inşaat, perakende, lojistik ve turizm/otelcilik olmak üzere bir çok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğmuştur. Bu fırsatların değerlendirilmesi ve Türk firmalarının İran pazarında daha aktif yer alarak önümüzdeki iki yıl için belirlenmiş olan karşılıklı 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin yakalanabilmesi adına söz konusu toplantı büyük önem arz etmektedir Yaptırımların kaldırılması ile birlikte GSYİH’nın 2016-2017 döneminde % 5 oranında büyümesi beklenmektedir.

Anılan ziyarete İran ile halihazırda yatırım ve ticari ilişkisi olan veya geliştirmek isteyen üyelerimizin katılımını diler, ziyarete katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin 3 Mart 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar aşağıdaki web link’inde yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ödemeyi gerçekleştirmiş olmaları rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve detaylar başvuru formunda yer almaktadır.

Kayıt Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/153/6447

Yeni Dönemde İran ile Bankacılık İlişkileri / 16 Şubat 2016 / Taksim The Marmara Otel İstanbul

Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan görüşmeler ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte olarak İran’da bir çok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğması beklenmektedir.

Bu doğrultuda, Türkiye – İran İş Konseyi olarak söz konusu yeni işbirliği fırsatlarının ve İran’daki iş ve yatırım ortamının değerlendirildiği her ay bir sektörü ele alan sohbet toplantıları düzenlemekteyiz.
Söz konusu toplantılar dahilinde bu ayki konumuz “Yeni Dönemde İran ile Bankacılık İlişkileri” üzerine olacaktır. Toplantımız bankacılık sektöründen temsilcilerinin katılımı ile 16 Şubat 2016 tarihinde 15:00-17:00 saatleri arasında Taksim The Marmara Otel’de düzenlenecektir.

Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak istemeniz halinde 
http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/144/6317  linkinden 12 Şubat 2016 tarihine kadar kayıt yaptırmanız ve kayıt ücretini yatırmanız rica olunur.

KATILIM ŞARTLARI
•    Katılım ücreti (DEİK üyesi firmalar): 120 TL
•    Katılım ücreti (DEİK üyesi olmayan firmalar): 150 TL
•    Katılım ücretinin aşağıda yer alan hesaba yatırılarak ödeme dekontunun 12 Şubat  2016 Cuma günü mesai bitimine kadar DEİK’e(bkarahan@deik.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.
•    Banka: T.İŞ BANKASI BEYOĞLU (1011)
      Iban  : TR05 0006 4000 0011 0111 7015 30
•    Hesap Adı: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu/ Ortadoğu
•    Hesap No: 1701530
•    Toplantı Dili:Türkçe
•    Toplantı Yeri: Taksim The Marmara Otel
•    Toplantı Başlangıç: 15:00
•    Toplantı Bitiş: 17:00

T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin İran Ziyareti Kapsamında Türkiye-İran İş Forumu, 3 Şubat 2015, Tahran

Türkiye-İran İş Konseyi tarafından, 3 Şubat 2015 tarihinde Tahran’da T.C. Ekonomi Bakanı  Sn. Nihat Zeybekci’nin katılımlarıyla Türkiye-İran İş Forumu gerçekleştirilecektir. Forum kapsamında, “İmalat Sanayi ve İran’da Yatırım Ortamı” ve “İnşaat, Altyapı ve Enerji Alanlarında İşbirliği” başlıklı oturumlar düzenlenmesi öngörülmektedir.

Bilindiği üzere, İran’ın 5+1 ülkeleriyle imzaladığı Cenevre zaptının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 – 29 Ocak 2014 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Türkiye ve İran arasında “Tercihli Ticaret Anlaşması”  imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşma, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. “Tercihli Ticaret Anlaşması”  ile gümrük vergi indirimine tabi olacak ürünlerin arasında temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilya yer almaktadır.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı Ocak – Kasım döneminde 12.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Türkiye’nin İran’a olan ihracatı 3.4 milyar dolar, ithalatı ise 9.1 milyar dolar seviyesinde olmuştur. 2017 yılında iki ülke ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir.

İran ile ilgili uluslararası arenada kaydedilen olumlu gelişmeler ve iki ülke arasında son dönemdeki gelişmeler ışığında söz konusu ziyaretin ve ziyaret kapsamında düzenlenecek olan İş Forumu’nun iki ülke iş dünyasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan katılım formunu doldurarak,  1,000 Euro avansı en geç 23 Ocak 2015, Cuma günü mesai saati bitimine kadar, DEİK/Türk–Orta Doğu İş Konseyleri  adına  İş  Bankası  Beyoğlu  Şubesi  (Şube Kodu: 1011)   Euro   (IBAN TR 79 0006 4000 0021 0113 3146 61) hesabına yatırmaları ve katılım formu ile birlikte dekontu DEİK’e (Faks: 0212 270 35 92 | adiblan@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir. Katılımcıların uçak, otel ve transferler ile ilgili tüm detaylı program bilgileri, kesin katılım ücreti ve koşulları tarafınıza bilahare duyurulacaktır. 

Türk - İran İş Forumu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’dan Kurulumuza iletildiği üzere, 9-10 Haziran 2014 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret edecek olan İran Cumhurbaşkanı   Sayın Hasan Ruhani’nin teşrifleriyle, Ankara’da, 10 Haziran 2014 Salı günü sabah saatlerinde Türkiye-İran İş Forumu gerçekleştirilecektir.

İran Cumhurbaşkanına kalabalık bir işadamları heyetinin eşlik etmesi beklenmekte olup, İş Forumu bitiminde, Türk ve İranlı iş dünyaları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Toplantının yapılacağı yer ve saat ile İran özel sektör heyet listesi katılım teyidi verenlere yalnızca e-posta yoluyla iletilecektir. Geçerli ve sürekli kullanılan bir e-posta adresi verilmesi önemle rica olunur.

Bilahare duyurulacak toplantı programı ve katılım formuna TOBB’nin ana web sayfasında (www.tobb.org.tr) yer alan “Hizmetler/Uluslararası İş İmkânları”  başlığı altındaki  “Ülke Duyuruları-İran” bölümünden erişilebilecektir. Türkiye-İran İş Forumu’na katılmak isteyen üyelerimizin, katılım formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak, en geç 9 Haziran 2014 Pazartesi günü saat 12.00’a kadar TOBB’a   e-posta ile (iran@tobb.org.tr) göndermeleri gerekmektedir.

T. C. Kalkınma Bakanı Sn. C.Yılmaz’ın İran İslam Cumhuriyeti Ziyareti Vesilesiyle Türk – İran İş Forumları

Diğer İş Konseyleri