DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Fransa'nın Toulouse şehrinde düzenlenen Avrupa'nın en büyük yükseköğretim fuarı EAIE 2024'te, DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ev sahipliğinde T.C. Bordo Başkonsolosu Ayşe Şebnem Manav, Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, Marsilya Ticaret Ataşesi İnan Yıldırımlıdal, Bordo Eğitim Ataşesi Veda Aslım Yetiş ve 10 üniversite rektörü ve 100'e yakın üniversite temsilcilerinin katılımlarıyla 19 Eylül 2024 tarihinde özel bir networking yemeği gerçekleştirdi. Etkinlikte, Türk ve yabancı üniversiteler arasındaki iş birlikleri ve öğrenci değişim programları değerlendirildi.
Gündüz: "EAIE 2024, Uluslararası İş Birlikleri İçin Büyük Bir Fırsat"
DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz konuşmasında,"EAIE 2024 Fuarı, uluslararası iş birlikleri açısından büyük bir fırsat sunuyor. Özellikle 'Study in Türkiye' programının uluslararası arenada etkili bir şekilde tanıtılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu program, Türkiye'nin eğitim alanındaki gücünü daha geniş kitlelere ulaştırma konusunda önemli bir rol oynamaya devam edecek. Kurduğumuz yeni ortaklıkların gelecekte güçlü ve kalıcı iş birliklerine dönüşeceğine inanıyoruz. Gelecek yıllarda daha geniş katılım ve daha büyük bir pavilyon ile Türkiye'yi uluslararası eğitim fuarlarında daha etkin temsil etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Networking Yemeğinin sponsoru ise, İstanbul Bilgi Üniversitesi oldu.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en büyük uluslararası eğitim fuarı olan 33. EIAE'de Study in Türkiye pavilyonunda 18 üniversite ile yerini aldı. Prof. Dr. İrfan Gündüz başkanlığındaki Study in Türkiye Pavilyonu, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık başta olmak üzere, ticaret ve eğitim müşavirlerimiz ziyaret etti.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, "Kapsayıcı bir Geleceğe İlham Vermek" temasıyla 30 Mayıs-2 Haziran 2023'te Washington DC'de düzenlenen 75. NAFSA'da 16 üniversiteden 40'dan fazla temsilci ile birlikte Study in Türkiye pavilyonunda yerini aldı. Fuarda, üniversitelerin kurumsal anlamda iş birlikleri ve tanınırlıklarının artması için yüksek öğretimdeki yeni trendler, zorluklar, inovatif yaklaşımlar ve uluslararasılaşma gibi konular değerlendirildi.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz başkanlığında, 16 üniversiteden ve T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan toplamda 39 kişilik bir heyet ile temsil edildi.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Prof. Dr. İrfan Gündüz başkanlığında 25 önde gelen Türk üniversitesiyle İspanya'nın Barselona şehrindeki 32. EAIE'ye katılarak, fuardaki en büyük ulusal standlardan birini açtı. Standda, Türkiye ile yüksek öğretimde iş birlikleri ele alındı.
25 Türk üniversitesi temsilcileri ile Türkiye pavilyonu kuruldu. etkinlik kapsamında T.C. Madrid Büyükelçisi, Barselona Başkonsolosu, Ticaret Müşavirleri katılımlarıyla, stant içi resepsiyon, Avrupa okullarıyla akşam yemeği, Kanada heyeti ile networking buluşması ve fuar içinde Türk Yükseköğretim sisteminin tanıtıldığı panel düzenlendi.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, 32. EAIE'de, "What is new in Türkiye? Diversity through Inclusivity: Turkish Higher Education System" panelini 14 Eylül 2022 tarihinde Barselona'da düzenledi. Türk yüksek öğretim sistemindeki son trendler ve gelişmeler; EAIE katılımcılarına aktarıldı.
Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (EAIE- European Association for International Education) tarafından her yıl farklı bir Avrupa kentinde gerçekleştirilen EAIE Uluslararası Eğitim Konferansı ve Fuarı etkinliğinin 32'incisinin bu yıl 13-16 Eylül 2022 tarihleri arasında İspanya'nın Barselona şehrinde düzenleneceği ve söz konusu etkinlik kapsamında, DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) tarafından milli katılım organizasyonuyla Study in Türkiye pavilyonunun kurulmasının planlandığı bildirilmişti.
Stand tasarımın belirlenmesi için üye üniversitelerimizden çalışmalar talep edilmiş olup tasarım maliyetine göre, katılım ücretinde olabilecek artış veya azalışlar hakkında tarafınıza bilahare bilgi iletilecektir.
Dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en büyük uluslararası eğitim fuarı olan EAIE, özellikle kurumsal anlamda yeni iş birlikleri kurmak ve eğitim faaliyetlerini tanıtarak uluslararası tanınırlık kazanmak hususunda üniversitelere büyük fayda sağlamaktadır.
Bu bağlamda, yükseköğretimde kalite, yeni trendler, uluslararasılaşma, iş birliği ve benzeri konularla ilgili çalıştay, toplantı, seminerler ve networking etkinliklerinin yer alacağı fuar, öğrenci hizmetleri, pazarlama ve işe alım ve mezun ilişkileri vb. alanlarda çalışan profesyoneller, uluslararası eğitim programlarının yöneticileri, üniversite rektörleri ve uluslararası ofis yöneticilerine erişme imkanı sağlayacaktır.
Önceki duyurumuzda belirtildiği üzere, stand tasarımının belirlenmesi için üye üniversitelerimizden çalışmalar talep edilmişti. Bu minvalde, söz konusu pavilyonda stant ile katılım ücreti, seçilen stant tasarım doğrultusunda güncellenerek 10.000 (onbin) Avro olarak belirlenmiş olup (iki temsilcinin kayıt işlemi, stand alanı ve tasarımı, mobilyalar, stant içi resepsiyonlar, yabancı heyetlerle networking yemekleri gibi kalemler dahil olmak üzere), pavilyonda EEİK üyesi üniversitelere öncelik tanınacaktır.
Söz konusu etkinlik, T.C. Ticaret Bakanlığı 2022 Yılı Desteklenen Prestijli Organizasyonlar Listesinde yer almakta olup üniversitelerimizin katılımı teşvik edilmektedir. Üniversitelerimiz, Study in Türkiye standı altında katılarak, katılım bedeli olan 10.000 Avro ile ulaşım giderlerinin %60'ına kadar fuar katılım desteğinden yaralanabilmektedir.
EAIE 2022 konferansına iştirak etmek isteyen ve henüz katılımını iletmeyen üniversitelerimizin en geç 1 Ağustos 2022, Pazartesi günü mesai bitimine kadar ekli formu doldurarak ödeme dekontuyla birlikte tarafımıza (Çiğdem Birgin, e-posta: cbirgin@deik.org.tr, tel.: 0212 339 50 49) iletmeleri önemle rica olunur.
Pandemi sonrası Avrupa'da uluslararası eğitim alanında küresel çapta yapılacak ilk etkinlik olmasından dolayı, üniversitelerimizin anılan fuara yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Bu bağlamda, belirlenen alanda kontenjan sınırı nedeniyle başvurular kayıt önceliğine göre kabul edilecek olup, ödemenin yapılması halinde başvuru süreci tamamlanmış olacaktır. EAIE tanıtım broşürü ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Not: Schengen vizesi başvurusu yapacak katılımcılarımız için vize destek mektubu tarafımızdan sağlanacaktır.
Hesap Bilgisi | |
Hesap Adı | DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU |
Banka Adı | YAPI VE KREDİ BANKASI |
Şube Adı | GALATASARAY ŞB. |
Şube Kodu | 495 |
Para Birimi | EUR |
Hesap No | 70575854 |
IBAN | TR910006701000000070575854 |
Swift Code | YAPITRISXXX |
Açıklama | EAIE 2022 |
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Prof. Dr. İrfan Gündüz başkanlığında 15 önde gelen Türk Üniversitesiyle ABD'nin Denver şehrindeki 74. NAFSA Yüksek Eğitim EXPO & Konferansına katılarak, Study in Türkiye standı açtı. Standda, Türkiye'deki eğitim avantajları, Türkiye'nin büyüyen yüksek öğretim sistemi, yurt dışı iş birlikleri ve avantajları aktarıldı.
Eğitim Ekonomisi ve Türkiye-Güney Afrika İş Konseyleri, "Türkiye-Güney Afrika Yükseköğretimde İş Birliği ve Fırsatlar" webinarını, DEİK Başkanı Nail Olpak, Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren, DEİK/Türkiye-Güney Afrika iş Konseyi Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve T.C. Pretorya Büyükelçisi H.E. Elif Çomoülu Ülgen'ın katılımlarıyla 24 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Eğitim Ekonomisi ve Türkiye-Güney Afrika İş Konseyleri tarafından, 24 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 14:00-15:30 arasında "Türkiye-Güney Afrika Yükseköğretimde İş Birliği ve Fırsatlar" webinar'ı düzenlendi.
Webinarın açılış konuşmalarını DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren, DEİK/Türkiye-Güney Afrika iş Konseyi Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve DEİK Başkanı Nail Olpak yaptılar. Keynote Konuşmasını T.C. Pretorya Büyükelçisi H.E. Elif Çomoğlu Ülgen yaptı.
Etkinlikte, Türkiye'nin yükseköğretim olanakları ve fırsatlarının tanıtılması, başta Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika bölgesinden Türkiye'de eğitim görmüş mezunların ülkelerine döndüklerinde, Türk özel sektör yatırımlarına iş gücü olarak katılımını teşvik eden yetenek yetiştirme programları ele alındı.
Program, Türkiye'nin Yükseköğretim olanakları ile Afrika'daki Türk özel sektör yatırımlarının günümüzün ihtiyaç duyulan bilgi ve becerideki insan kaynağı erişimine olanak sağlanması için oluşturulan yetenek yetiştirme programlarının incelendiği "Türkiye'de Yükseköğretimde Uluslararası Telep ve Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika'daki Türk Özel Sektör Yatırımlarına Nitelikli İşgücü Temini" Paneli ve soru cevap bölümü ile tamamlandı.
YAYIN LİNKİ : https://youtu.be/jtCNx2o19QE
THE Etki Sıralaması 2021 sonuçlarını analiz etmek üzere Türk Üniversiteleri için 18 Mayıs 2021 Salı günü saat 14:00'te çevrim içi bir etkinlik düzenlenlendi. Etkinlikte, 2021 Etki Sıralamasının sonuçları analiz edilerek, en son sıralamayı şekillendiren bölgesel eğilimler ve öne çıkan performanslar THE'nın Baş Veri Sorumlusu Duncan Ross tarafından ele alındı.
Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından "Mesafeleri Kaldırıyoruz" sloganıyla çevrim içi düzenlenen 6. Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi (EURIE-Online Summit 2021) 3-5 Mart 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle online platformda yapılan planlanan etkinlikte, dünyanın en seçkin üniversitelerinden akademisyenler ve yükseköğretim sektörünün önde gelen temsilcileri bir araya geldi.
Açılış konuşmalarında, EURAS ve EURIE Başkanı Doç.Dr. Mustafa Aydın, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, YÖK Başkan Vekili Rahmi Er, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak,TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Madal, TİM Başkanı İsmail Gülle ve DEİK Başkanı Nail Olpak konuşmalarını yaptılar. Nail Olpak zirvede yaptığı konuşmada, salgının eğitimi doğrudan etkilediğini belirterek, "Bu alanda zorlu bir süreç yaşanıyor ve dünyada eğitim de farklı bir yöne doğru evriliyor. Bu değişime ayak uydurmak ve geleceğin eğitim modelleri üzerinde her zamankinden daha fazla çalışmanın önemli olduğunu belirtti.
EURIE 2021 konferans programında eşzamanlı 40'tan fazla panel ve seminerde yükseköğretimde uluslararasılaşma ve dijital dönüşüm, dünyada uluslararası öğrenci hareketliliği, yurtdışı eğitim programları, Erasmus+, uluslararası araştırma ve projeler, uluslararası sıralamalar, yükseköğretimde sürdürülebilirlik, erişim ve kadın liderliği gibi birçok önemli konu 120'den fazla seçkin konuşmacıtarafından ele alındı Pandemi döneminde yaşanan dönüşümler, çevrimiçi eğitimde kalite, sanal değişim programları gibi güncel meseleler tartışıldı.
EURIE 2021 sanal fuar alanında ise dünyanın farklı bölgelerinden üniversiteler kendi aralarında akademik işbirliklerini geliştirmek üzere canlı video görüşmeleri ve her türlü bilgi paylaşımları yapıldı. Öğrenci temin acenteleri, eğitim teknolojileri firmaları, kamu paydaşları ve çeşitli ülkelerin pavilyonları yer aldı.
Türk üniversitelerinin a katkı sağlamak amacıyla önde gelen uluslararası üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education işbirliğiyle Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi başlıklı Webinar serisi yapılmaktadır. İlki 10 Haziran 2020 tarihinde düzenlenen seminerde, Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yerini alarak daha da güçlendirilmesi için gerekli olan yaklaşımlar ve veri yönetimi için doğru yaklaşımların belirlenmesi ve en dengeli karşılaştırmaları sağlamak amacıyla; sıralama metodoloji, veri analizi ve yönetimi hakkında bilgilendirme yapılmıştı.
Times Higher Education (THE) işbirliğiyle Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimibaşlıklı webinar'ın ikincisi, 23 Temmuz 2020 Perşembe Günü saat 14:00'de, Times Higher Education Marka Yöneticisi Michael Lubazs ve Türkiye Bölge Direktörü Lachyn Italmazova tarafından, Dünya üniversite sıralamaları, Türk Üniversiteleri ile ilgili veriler ve bilgiler, itibar, marka ve medya ile ilgili vaka çalışmalarının ele alındığı ve Türkiye'deki üniversitelerin Dünya üniversite sıralamasındaki performansını araştıran canlı ve interaktif bir oturumla düzenlenlendi.
Üniversitelerin performanslarını eğitim, araştırma, yayın, uluslararasılaşma gibi çeşitli kriterler boyutunda ölçümleyen uluslararası derecelendirme endeksleri üniversitelerin uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilmesinde önemli bir tercih nedeni olmaktadır.
Türk üniversitelerinin bu türden sıralamalardaki konumunun daha yukarılara tırmanmasına katkı sağlamak amacıyla önde gelen uluslararası üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education işbirliğiyle 10 Haziran 2020 Çarşamba günü 14:00-15:30 saatleri arasında Zoom Video Konferans ortamında Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi başlıklı bir bilgilendirme semineri düzenlendi..
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kurulu olan Times Higher Education üniversitelerin global/ bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, yayınlara yapılan atıflar, eğitim ortamı, sanayi destekli projeler, uluslararası öğrenci ve akademisyen sayısı gibi kriterler ile dünyanın önde gelen sıralama sistemlerinden birisine sahiptir.
Seminerde Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yerini alarak daha da güçlendirilmesi için gerekli olan yaklaşımlar ve veri yönetimi için doğru yaklaşımların belirlenmesi ve en dengeli karşılaştırmaları sağlamak amacı ile Times Higher Education Veri Sorumlusu Duncan Ross ve Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Elizabeth Shepherd tarafından sıralama metodoloji, veri analizi ve yönetimi hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Times Higher Education iş birliğinde "Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi" Seminerini 10 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yerini alması için sıralama metodolojisini, veri analizi ve yönetimini ele aldı.
Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından düzenlenen dünyanın üçüncü büyük yükseköğretim zirvesi EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin beşincisi bu yıl 19-21 Şubat tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
60 ülkeden yaklaşık 200 kurumdan 2500'ün üzerinde uluslararası yükseköğretim temsilcisinin katıldığı zirvenin açış konuşmasını Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Sayın Muhyieddeen Touq yaptı. Ardından Avrupa Birliği Göç ve Mülteci Çalışmaları Önceki Dönem Komiseri Dimitris Avramopoulos keynote speaker olarak konuşma yaptı. İnovatif girişimcileri bir araya getiren ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Imagine Tomorrow Uluslararası İnovasyon ve Girişimcilik Etkinliği'nde ise 70 farklı girişim projesi yatırımcıyla buluştu.
3 gün boyunca fuar ve eş zamanlı panel, seminer, yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilen zirvenin bu yılki sloganı "Yükseköğretimde uluslararasılaşma için birleşiyoruz' olarak belirlendi. Zirve, ülkemizin uluslararası eğitim ve yükseköğretim sektöründe hak ettiği seviyelere taşınmasına önemli katkı sağlayan etkinliklerin başında gelmektedir.
10-12 Ekim 2019 tarihleri arasında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ile Azerbaycan Eğitim Bakanı Ceyhun Bayramov'un katılımıyla açılışı gerçekleştirilen 13. Azerbaycan Uluslararası Yıllık Eğitim Fuarı düzenlendi.
Azerbaycan ülkemize yükseköğretim için gelen uluslararası öğrenci sayısı açısından birinci ülke konumundadır ve bu konumunu güçlenerek korumaktadır. Kurumsal iş birlikleri ve uluslararası tanınırlık hususunda katılımcılara büyük fayda sağlayan etkinlikte Eğitim Ekonomisi İş Konseyi koordinasyonu ile Study in Turkey pavilyonu ile katılım sağlanmıştır.
Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (EAIE) tarafından her yıl farklı bir Avrupa kentinde gerçekleştirilen EAIE Uluslararası Eğitim Konferansı'nın 31.si 24-27 Eylül 2019 tarihleri arasında 95'den fazla ülkeden 6200 katılımcı ile Finlandiya'nın Helsinki şehrinde düzenlendi.
Kurumsal anlamda işbirlikleri ve uluslararası tanınırlık hususunda katılımcılara büyük fayda sağladığı belirlenen etkinliğe, Türkiye, Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın başkanlığında 18 Üniversite, Maarif Vakfı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve YÖK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 60 kişilik bir heyetle katıldı.
Washington'da düzenlenen dünyanın en büyük yüksek eğitim fuarına Türkiye, DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi koordinasyonunda 16 Üniversite ve Türkiye Maarif Vakfı'ndan 48 kişilik bir heyet ile çıkarma yaptı.
NAFSA 2019 Yüksek Eğitim Fuar ve Konferansı, Küresel Liderlik, Öğrenme ve Değişim (Global Leadership, Learning, and Change) temasıyla 26-31 Mayıs 2019 tarihleri arasında ABD'nin Washington D.C. şehrindeki Walter E. Washington Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Türkiye fuarda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın başkanlığında 16 Üniversite ve Türkiye Maarif Vakfı'ndan 48 kişilik bir heyet ile temsil edildi. Fuarda DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi koordinasyonu ve T.C. Ticaret Bakanlığı destekleri ile Study in Turkey markasıyla Türkiye milli pavilyonu kuruldu.
Türkiye milli pavilyonunda Acıbadem Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türkiye Maarif Vakfı yer aldı.
DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 71 yıldır düzenlenen NAFSA Yüksek Eğitim Fuar ve Konferansı'nın yükseköğretimdeki yenilikleri öğrenmek, farklı bakış açılarını değerlendirmek, yeni iş birlikleri kurmak, farklı alanlardaki gelişmelerden haberdar olmak için dünyanın en büyük platformu olduğunu belirten Aydın, DEİK'in 8 yıldır NAFSA'da Türkiye pavilyonu kurduğunu belirtti. Dr. Aydın "8 Yıldır NAFSA platformunda Türkiye'yi Study in Turkey markasıyla temsil ediyoruz. Bu faaliyetimiz ile tüm dünya ülkemizi yükseköğretim alanında tanıdı ve artık Türkiye 100 binden fazla uluslararası öğrenci ağırlayan ülkeler ligine terfi etti' dedi. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak Ticaret Bakanlığı tarafından milli katılım organizatörü olarak görevlendirildiklerini ve bu sayede daha fazla tanıtım faaliyeti yapma imkânı bulduklarını ifade eden Mustafa Aydın "İlk defa verilen bu vizyoner destek için Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'a teşekkür ediyorum' dedi.
ABD eski Dışişleri Bakanları Madeleine K. Albright ve Colin L. Powell'ın ana konuşmacı olduğu ve 5 bin kişinin katıldığı fuarın açılış oturumunda DEİK tarafından hazırlanan Study in Turkey Tanıtım filmi gösterildi. Türkiye pavilyonunda düzenlenen Türkiye Resepsiyonu, yabancı üniversite ve uluslararası yükseköğretim piyasasının diğer oyuncuları tarafından büyük ilgi gördü. Fuar sırasında ayrıca Türk üniversiteleri Kore standını ziyaret ederek, Türk ve Kore üniversiteleri arasında iş birliği imkânlarını değerlendirdi.
Fuara katılan üniversite temsilcileri ve Washington D.C.'de çalışan Türk akademisyenler T.C. Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Ticaret Başmüşaviri Mustafa Koca ve Eğitim Müşaviri Salih Çelik'in katıldığı bir iftarda bir araya geldi.
Düzenlenen iftarda bir konuşma yapan Büyükelçi Serdar Kılıç, "Türk-Amerikan ilişkilerinin çeşitli sınamalarla karşı karşıya bulunduğu dikkate alındığında, Türkiye'nin en güzide üniversitelerinin Washington'a gerçekleştirdikleri bu ziyaret ikili ilişkilerimizin gündemine somut ve olumlu bir katkı sağladı" dedi. Türk üniversitelerinin son dönemde Türkiye'de ve uluslararası alanda kaydettiği başarılar ile ülkemizin yumuşak güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Kılıç ‘NAFSA 2019'da kurulan "Study in Turkey" pavilyonunun yükseköğretim kurumlarımızın görünürlüğünün ve tanınırlığının daha da arttırılmasının yanı sıra ülkemize daha fazla yabancı öğrenci ve akademisyenin gelmesine imkân sağlayacağına ve ayrıca yeni uluslararası iş birliği programlarının başlatılmasına vesile olacağına inanıyorum. DEİK başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
71'inci kez düzenlenen NAFSA 2019 Yüksek Eğitim Fuar ve Konferansı'na 100'den fazla ülkeden 3500 kurum ve 10 bin ziyaretçi katıldı. NAFSA gelecek yıl 24-29 Mayıs tarihleri arasında ABD'nin St. Louis şehrinde düzenlenecek.
Üniversitelerin performanslarını eğitim, araştırma, yayın, uluslararasılaşma gibi çeşitli kriterler boyutunda ölçümleyen uluslararası derecelendirme endeksleri üniversitelerin uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilmesinde önemli bir tercih nedeni olmaktadır.
Türk üniversitelerinin bu türden sıralamalardaki konumunun daha yukarılara tırmanmasına katkı sağlamak amacıyla önde gelen uluslararası üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education işbirliğiyle Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi başlıklı bir bilgilendirme semineri düzenlendi. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kurulu olan Times Higher Education üniversitelerin global/ bölgesel araştırmalarda saygınlık, yayın, kitap, yayınlara yapılan atıflar, eğitim ortamı, sanayi destekli projeler, uluslararası öğrenci ve akademisyen sayısı gibi kriterler ile dünyanın önde gelen sıralama sistemlerinden birisine sahiptir.
Seminerde Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında yerini alarak daha da güçlendirilmesi için gerekli olan yaklaşımlar ve veri yönetimi için doğru yaklaşımların belirlenmesi ve en dengeli karşılaştırmaları sağlamak amacı ile Times Higher Education Stratejik Çözümler ve Data Analiz Direktörü Michael Caruna tarafından sıralama metodoloji, veri analizi ve yönetimi hakkında bilgilendirme yapıldı.
Seminer kapsamında katılımcılar Times Higher Education yetkilisi Michael Caruna ile bire bir görüşme gerçekleştirerek üniversite bazında profil analizi yapma imkanı buldular.
EAIE 2018 INTERNATİONAL EDUCATİON CONFERENCE
Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (EAIE) tarafından her yıl Avrupa'nın farklı bir kentinde düzenlenen, dünyanın en büyük ikinci uluslararası yükseköğretim zirvesi EAIE Konferans ve Fuarı'nın 30'uncusu, 11-14 Eylül 2018 tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde 95 ülkeden yaklaşık 5.700 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. EIAE 2018 kapsamında kampüs turları, seminerler, konferanslar, çalıştaylar, oturumlar ve özel etkinlikler de yer aldı. Ayrıca uluslararası yükseköğretime katkılarından dolayı pek çok kurum ve kişiye çeşitli alanlarda ödüller verildi.
Cenevre Kongre ve Sergi Merkezi (Palexpo)'nde düzenlenen ve yükseköğretimde kalite, uluslararasılaşma ve işbirliği konularıyla ilgili çalıştay, toplantı ve seminerlerin yer aldığı EAIE 2018'de Türkiye, DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın başkanlığında 23 üniversite, Ticaret Bakanlığı ve YÖK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 60 kişilik bir heyet ile temsil edildi.
DEİK/EEİK koordinasyonu ile kurulan ‘Study in Turkey' pavilyonunda 23 Türk üniversitesi yer aldı. Türkiye pavilyonu ilgi gören ülke pavilyonlarından birisi oldu.
Türk üniversite temsilcileri Türk yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşması, uluslararası görünürlük, tanınırlık ve prestijinin artırılması, yeni iş birliği fırsatlarının araştırılması ve mevcut bağlantıların güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar sonucu çeşitli ülkelerden gelen üniversite ve diğer akademik kuruluşlar ile görüşme, toplantı ve anlaşmalar gerçekleştirdi.
"Study in Turkey" pavilyonunun tasarımında, "Study in Turkey" markası ile özdeşleşmiş renkler, logolar ve tavandan sarkarak tüm fuar alanında görünen işaret kullanıldı.
T.C. Cenevre Başkonsolosu Sayın M. Sait Uyanık fuar alanındaki pavilyonumuzu ziyaret ederek, her bir katılımcı üniversiteyle görüştü.
Etkinlik kapsamında Türk üniversite temsilcileri ve İsviçre'de yaşayan Türk akademisyenler bir akşam yemeğinde bir araya getirildi.
Akşam yemeğine T.C. Bern Büyükelçisi Sayın İlhan Saygılı, T.C. Cenevre Başkonsolosu Sayın M. Sait Uyanık, T.C. Bern Ticaret Başmüşaviri Sayın İbrahim Uslu, T.C. Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliği nezdinde Ticaret Başmüşaviri Sayın Mustafa Tuzcu teşrif ettiler.
Bunun yanında; fuar alanında bir networking resepsiyonu düzenlenerek, pavilyona olan ilgi artırıldı.
Ayrıca Türkiye, Çin, Hindistan ve Rusya üniversitelerinden temsilcilerin katılımı ile ‘Avrasya Üniversiteleri Networking Kahvaltısı' düzenlendi.
Sonuç olarak, EAIE 2018 Konferans ve Fuarı'nda organize edilen "Study in Turkey" pavilyonu Türk üniversitelerinin dünyada uluslararası eğitim alanındaki görünürlüğünü ve tanınırlığını artırma yolunda önemli bir fırsat olmuştur. Etkinliğe katılan üniversiteler ve kurumlar kalite ve rekabet güçlerini artıracak bilgi ve deneyimler kazanmış, uluslararasılaşma alanında yeni işbirlikleri ve ortaklıklar kurmuşlardır.
MARYLAND EĞİTİM HEYETİ İSTANBUL ZİYARETİ
Maryland eyaleti ile Kocaeli ilinin kardeş şehir olmasıyla başlayan süreçte, Maryland eyaleti merkezli üniversitelerin temsilcilerinden oluşan bir heyet Türkiye'yi ziyaret etti. Maryland Loyola Üniversitesi Başkanı Brian Linnane, Capitol Teknoloji Üniversitesi Başkanı Dr. Bradford Sims, Maryland Bağımsız Kolej & Üniversite Derneği (MICUA) Başkanı Tina Bjarekull, Maryland Üniversitesi Baltimore Kampüsü Dekanı Philips Rous, Maryland Yüksek Eğitim Komisyonu Başkanı Anwer Hasan, TASC ve Maryland Kardeş Devlet Üyesi Başkanı Gunay Evinch ve Maryland Üniversitesi Amerika Diyanet Merkezi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Aydilek tarafından oluşturulan 9 kişilik heyet İstanbul'da DEİK tarafından ağırlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin misafiri olarak Kocaeli'nde çeşitli temaslar yaptıktan sonra İstanbul'a gelen heyet, DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi ve TAİK (Türkiye- ABD İş Konseyi) tarafından oluşturulan program ile Boğaziçi, Koç, Sabancı, Bahçeşehir ve İstanbul Aydın Üniversitesi'ni ziyaret etti.
Heyete, Türk yükseköğretimindeki son gelişmeler hakkında bilgi verildi ve Türk-Amerikan ilişkileri hakkında detaylı sunum yapıldı. Ayrıca, İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini içeren bir kültür turu düzenlendi.
"STUDY IN TURKEY" PAVİLYONU NAFSA'DA İLGİ GÖRMEYE DEVAM EDİYOR
Dünyanın en büyük uluslararası yükseköğretim zirvesi olan 70. NAFSA Konferans ve Fuarı'nın 27 Mayıs-1 Haziran 2018 tarihleri arasında, Association of International Educators tarafından ABD'nin Philadelphia şehrinde düzenlendi. 100'den fazla ülke ve 3 bin 500'ün üzerinde kurumdan yaklaşık 10.000 kişinin katılımıyla hayata geçirilen NAFSA 2018, seminerler, konferanslar, çalıştaylar, oturumlar ve özel etkinliklere sahne oldu.
Yükseköğretimde kalite, uluslararasılaşma ve iş birliği konuları ile ilgili çalıştay, toplantı ve seminerlerin yoğun ilgi gördüğü NAFSA 2018'de Türkiye, DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın başkanlığında 16 üniversite, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı temsilcilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik bir heyet ile temsil edildi.
DEİK/EEİK koordinasyonu ile kurulan ‘Study in Turkey' pavilyonunda 16 Türk üniversitesi yer aldı. Dikkatleri üzerinde toplayan ‘Study in Turkey' pavilyonu, Türk üniversitelerinin dünyada uluslararası eğitim alanındaki görünürlüğünü ve tanınırlığını artırma yolunda önemli bir fırsat sundu. Fuara katılan üniversiteler ve kurumların kalite ve rekabet güçlerini artıracak bilgi ve deneyimleri kazandığı NAFSA 2018'de aynı zamanda uluslararasılaşma yönünde yeni iş birlikleri ve ortaklıklar da hayata geçirildi.
Avrasya Üniversiteler Birliği ve DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi işbirliği ile İstanbul'da düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması ve ülkemizin bölgesel ve küresel konumuna katkı yapması açısından ABD'den Rusya'ya, İran'dan Hindistan'a, İngiltere'den Çin'e kadar birçok dünya üniversitesini İstanbul'da buluşturarak benzersiz bir fırsat sunmaktadır.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, 53 ülkeden en seçkin üniversitelerin, akademisyenlerin, yükseköğretim sektörünün önde gelen kurumlarının 2500'ün üzerinde temsilcisinin katılımıyla büyük bir başarıya imza atmıştır.
'III. EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi - EURIE 2018' 14-16 Şubat 2018tarihlerinde,Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde, Dünya'nın en seçkin üniversitelerini, akademisyenlerini, yükseköğretim sektörünün önde gelen temsilcilerini bir kez daha bir araya getirecek bu yıl da DEİK-EEİK işbirliği ile gerçekleştirilecektir. Fuar ve eşzamanlı panel, seminer, yuvarlak masa toplantıları ile gerçekleşecek olan Zirve; ülkemizin, uluslararası eğitim ve yükseköğretim sektöründe hak ettiği seviyelere taşınmasına çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Planlanan bu önemli Zirve dünya yükseköğretim sektörünü İstanbul'a taşıyarak ülkemize ve üniversitelerimize benzersiz bir fırsat sunacaktır.
Zirve kapsamında her zaman planladığımız şekilde ‘Study in Turkey' çatısı altında üniversitelerimizin katılımları öngörülmektedir. Kurum başına katılım bedeli, DEİK üyesi Türk üniversitelerine yapılan özel fiyatlandırma sonucunda 2500 USD (3 kişi ücretsiz kayıt + stant alanı ve dekorasyonu), üye olmayan üniversiteler için ise 3000 USD olarak belirlenmiştir.
Study in Turkey pavilyonu içerisinde yer almak, sponsor olmak, kampüs turlarına ev sahibi olmak, konferans programında bildiri sunmak ve Zirveye katkıda bulunmak isteyen tüm kurumlarımızın EEİK ve EURIE ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Kontenjan kısıtlı olup 30 Ekim 2017 tarihine kadar kayıt yaptıran üniversitelerimize 2 kişilik ekstra kayıt avantajı sağlanacaktır.
Etkinlikte yer almak isteyen üniversitelerin son başvuru tarihine kadar EEİK'e (bsener@deik.org.tr) ve EURIE'ye (eurie@eurieeducationsummit.com) başvuruda bulunmaları önem taşımaktadır.
Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması
25-26 Kasım 2017, İstanbul
T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen geniş çaplı ilk etkinlik olan ve Türkiye'de öğrenim görmüş uluslararası yükseköğretim mezunlarını biraraya getiren ‘Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması' programının İstanbul ayağı 25-26 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi. DEİK'i temsilen Eğitim Ekonomisi İş Konseyi(EEİK) olarak programda yerini aldı.
Açılışına Başbakan Binali Yıldırım'ın da teşrif ettiği 25 Kasım 2017 tarihinde düzenlenen etkinlik, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 1000 Türkiye burslusu mezunu bir araya getirdi. Program 1954 yılında Türkiye'ye yükseköğrenim görmeye gelmiş mezundan, geçen yıl mezun olan YTB burslusuna kadar yüzlerce kişinin ağırlanıp ikinci vatanları olarak gördükleri Türkiye ve okul arkadaşları ile hasret gidermesine sahne oldu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, buluşmayla yolu Türkiye'den geçmiş bu büyük ailenin bütün bireyleriyle yeniden iletişim kurmak, hasbihal etmek ve hayat hikayelerini dinlemek istediklerini ifade etti. 1960'lı yıllardan bu güne mezun olanların Türkiye sevgisini hiç kaybetmediğini belirten Başbakan Yıldırım, "Kardeşlerimizin hiçbirinde Türkiye sevgisi geçen sürede azalmamış, artarak devam etmiş. Maşallah Türkçeleri de ilk günkü gibi güzel ve taze. Türkiye mezunları gözde meslek sahipleri olmuş, bazıları hatta ülkelerinde Türkiye'nin dış temsilciliklerinde görev almışlar. İşte aramızda Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı, Bosna Hersek Neretva Kantonu Eğitim ve Kültür Bakanı, Çeçenistan Başbakan Yardımcısı, Filistin Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri ve Ulaştırma Bakanı var. Akademisyenlerden hukukçulara, bürokratlardan doktorlara, mühendislerden gazetecilere kadar birçok değişik meslek grubundan arkadaşlarımız bugün bizimle beraber. Hepimizin ortak paydası, ülkelerimizin ve bizlerin ebedi kardeşliği" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik ülkelerinde yüksek mevkilere gelmiş Türkiye mezunlarının deneyim, görüş ve önerilerinin dinlendiği panellerle devam etti. Ayrıca etkinlik kapsamında oluşturulan ve Türkiye'nin yükseköğretim ve uluslararası ekonomik ilişkilerinde önde gelen kurumların gün boyu temsil edildiği stant alanında DEİK/EEİK olarak yerini aldı. DEİK/EEİK standı oldukça yüksek bir ilgi gördü.
26 Kasım 2017 tarihinde ise, Türkiye mezunları için "Tarihi Yarımada Ve Boğaz Turları" düzenlenerek az da olsa Türkiye özlemlerini giderildi. Bu yıl ilki düzenlenen etkinliğin önümüzdeki yıllarda da artan katılımla devam etmesi beklenmektedir.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ev sahipliğinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri tarafından 30 Mart 2016 tarihinde DEİK, İstanbul River Plaza'da "T.C. Ekonomi Bakanlığı Eğitim Hizmetleri İhracatına Yönelik Devlet Destekleri Eğitim Semineri" gerçekleştirilecek olup üniversitelerin yurtdışında yapacakları tanıtımlara Ekonomi Bakanlığınca sağlanan desteklere ilişkin bilgilendirme yapılacaktır.
30 Mart 2016 günü 14.00-17.00 arası düzenlenecek olan eğitim seminerine katılan temsilcilere "katılım sertifikası" verilecektir.
Toplantıya katılım bedeli DEİK üyesi kurumlar için 50 TL, DEİK üyesi olmayan kurumlar için 100 TL'dir.
Anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda yer alan web bağlantısı üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri ve ödeme dekontunu 25 Mart 2016 günü mesai bitimine kadar İlkay Bilgiç'e (ibilgic@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.
http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/163/6516
DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEIK) olarak, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla 24 Nisan 2015 tarihinde TOBB Plaza İstanbul'da, 09:00 – 13:00 saatleri arasında "YÖK Başkanı ile Uluslararası Öğrenci Temini ve Yükseköğretimde Uluslararasılaşma İstişare Toplantısı ve Çalışma Yemeği"adlı etkinliği düzenlemekteyiz. EEIK, Türkiye'de sunulan yüksek kalitede eğitim hizmetlerinin uluslararası camiada hakettiği yeri alması için çalışmalarda bulunmak, başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası eğitim talebinin Türkiye'ye yönlendirilmesi, Türkiye'nin yükseköğretimde bir "cazibe merkezi"ne dönüştürecek gerekli altyapının, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve tüm paydaşlarca yüksek düzeyli bir işbirliği içerisinde oluşturulmasını sağlamak, eğitim sektörü adına faaliyetlerde bulunmak amacıyla DEİK içerisinde, Sektörel İş Konseyleri çatısı altında 2011'de kurulmuştur.
Mütevelli Heyet Başkanları veya Rektörler ya da ilgili Rektör Yardımcıları olmak üzere, her üniversitemizden 1 (bir) temsilcinin, ilgili birimlerden konuyla ilgili sorun ve çözüm önerilerini de alarak, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç'a soru ve görüşlerini iletebilecekleri istişare toplantısında değerli fikirlerinizi paylaşmak üzere sizi davet etmekten memnuniyet duyar, katılımlarınızı içtenlikle temenni ederiz.
Etkinliğe katılım sağlamak isteyen üniversitelerimizin, katılım bedeli olan 120TL'yi (Eğitim Ekonomisi İş Konseyine üye Üniversitelerimiz için ücretsizdir), EEIK TL hesabına (T.İş Bankası Beyoğlu Şb. TR16 0006 4000 0011 0111 7934 82 nolu) en geç 21 Nisan 2015 Salı saat 17.00'a kadar yatırarak, http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/50/25 linkindeki katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.
Program
09:00 – 09:30 Kayıt
09:30 – 10:30: Açılış Konuşmaları
10:30 – 12:00: Soru ve Görüşler
12:00 – 13:00: Öğle Yemeği
Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrenci sayısını yükseltmek amacıyla 4 Ekim 2013 tarihinde DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi çatısı altında 2. EEİK Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay'ın açılış konuşması; Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Zeytinoğlu ve YÖK başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından yapıldı.
102 Yükseköğretim kurumundan 149 temsilci; 14 kamu kurumundan 22 temsilci tarafından, bilgi ve gözlemleri panel oturumlarında aşağıdaki konular altında paylaşıldı:
- Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'nden beklentiler
- Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan beklentiler
- Ekonomi Bakanlığı'ndan beklentiler
- İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan beklentiler
- Yüksek eğitim kurumlarından beklentiler
Panel oturumlarının sonuçları bütün katılımcılarla paylaşıldı ve açık oturumlarda tartışıldı.
Etkinlikle ilgi medya galerileri ve röportajlar aşağıdaki facebook adresinde bulunabilir.
https://www.facebook.com/eeikcalistay