Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK organizasyonuyla Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajansı (APIX) iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu, Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DEİK Başkanı Nail Olpak, Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne, Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajans Genel Müdürü Bakary Sega Bathily, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ile ADEPME Genel Müdürü Mariye Rose Faye, Senegalli Yatırımcılar Derneği Başkanı Pierre Atepa Goudiaby, Senegal Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği Başkanı Momar Diouf ile iki ülkeden 500'e yakın iş insanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.
İş Forumu kapsamında "DEİK ile Senegal Yatırımlar ve Büyük Projeleri Teşvikten Sorumlu Ulusal Ajansı APIX S.A.", "DEİK ile Senegal Yatırımcılar Derneği (CIS)", "DEİK ile Senegal Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği" ve "KOSGEB ile ADEPME" arasında toplam 4 iş birliği anlaşması imzalandı.
Faye: "Senegal, Türk yatırımcılara hem güvenli iş ortamı hem de ticari geleceğiyle ciddi fırsatlar sunuyor"
Forumun açılışında konuşan Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, "Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk ulusuna teşekkür ediyor, bugünkü İş Forumunu organize eden DEİK'i tebrik ediyorum. Özel sektör ekonomik kalkınma açısından vazgeçilmez bir güç. Biz de ülkelerimiz arasındaki güçlü diplomatik ilişkiler sayesinde iş dünyalarımıza en uygun yatırım ve iş birliği çerçevesini çiziyoruz. Özellikle Senegal'de yüksek kaliteli büyük altyapı projeleri Türk şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Senegal, Türk yatırımcılara hem güvenli iş ortamı hem de ticari geleceğiyle ciddi fırsatlar sunuyor. Batı Afrika'da 300 milyonluk bir nüfusa ulaşmak için önemli bir kapı vazifesi görüyor. 2050 yılında Batı Afrika nüfusu 1 milyara ulaşacak. Senegal'de genç ve dinamik bir nüfus ile önemli yatırım alanları söz konusu. Dolayısıyla Senegal'in 2050 vizyonu kapsamındaki dönüşümünde Türk iş dünyasının yer almasını arzu ediyoruz. Doğal kaynaklar ile tarım ve gıda endüstrilerinin gelişimi bağlamında Türk şirketlerinin bu alanlara önemli katkılar sunmasını bekliyoruz. İmalat, tekstil, altyapı, enerji ve turizm alanlarındaki modernizasyon vizyonumuz doğrultusunda Türk özel sektörü için ciddi fırsatlar sunuyoruz. Yatırım ofisimiz APIX ile Türk iş dünyasına destek vermeye, çeşitli teşvikler sunmaya hazırız. Türk iş dünyasını yatırımlarıyla birlikte aramızdaki iş birliğini güçlendirmeye davet ediyorum" dedi.
Yılmaz: "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz"
T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacmini büyütmeye kararlı olduklarına vurgulayarak, "Senegal 2050: Ulusal Dönüşüm Programı" ile uyumlu şekilde, tarım ve gıda sanayi, petrol ve doğal gaz üretimi, madencilik, imalat sanayi ve yüksek katma değerli hizmet sektöründeki deneyimlerimizi, teknoloji transferi de dahil olmak üzere Senegal ile paylaşmaya hazırız. Senegal ile ticari ilişkilerimiz ivme kazanarak gelişmekte ve bu büyümenin bir sonucu olarak, 2023 yılı itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 454 milyon dolara ulaşmış durumda. İki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında ticaret hacmimizi orta vadede 1 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefine çok kısa bir zamanda ulaşabileceğimize inanıyorum. Senegal'de çeşitli sektörlerde tahmini piyasa değeri 800 milyon dolara yaklaşan Türk yatırımı mevcut. Türkiye'den inşaat firmaları Senegal'de şimdiye kadar 1,8 milyar dolar değerinde 37 adet proje üstlenmiş durumda. Başta doğalgaz kaynaklı termik santraller ile yenilenebilir enerji santralleri olmak üzere enerji sektöründe Türk şirketlerinin rol almaya başlamasından mutluluk duyuyoruz. İki ülke arasında imzalanmış; ancak halen yürürlüğe girmemiş olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi (ÇVÖ) Anlaşması onay sürecinin bir an önce tamamlanarak yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz" dedi.
Olpak: "Senegal'in 2050 Vizyonu Türk İş Dünyasına yeni imkanlar sunuyor"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Senagal'in 2050 vizyonuna dikkat çekerek, "Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacmi şu an 450 milyon dolar ve bizim hedefimiz bunu 1 milyar dolara taşımak. Burada dikkat çekmek istediğim nokta, Senegal'in, 2050 yılına ilişkin ortaya koyduğu plan. Senegal'in 2050 vizyonu, Afrika pazarında ve küresel ölçekte rekabetçi bir ekonomi olmayı amaçlıyor ve tabi ki yatırım imkanları sunuyor. Türk özel sektörü olarak, bu süreçte birlikte iş yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ayrıca Senegalli firmaları da Türkiye'deki yatırım imkanlarından daha fazla yararlanmak üzere ülkemize davet ediyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak bizler, şüphesiz daha çok çalışacağız. Bu noktada işlerin daha kolay yürümesi için iki ülke iş insanlarının beklentilerini de ortaya koyduk. Vize süreçlerinin kolaylaştırılması, Gümrüklerdeki işleyişin hızlandırılması ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın takdirlerine sunduğumuz Senegal'de bir Türk bankasının açılması bunlardan sadece birkaçı. Bu ve diğer başlıklardaki ilerlemeler, inanıyorum ki 1 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak. Senegalli firmalarımızı da Türkiye'nin farklı sektörlerde sunduğu yatırım imkanlarından daha fazla yararlanmak üzere ülkemize davet ediyorum." şeklinde konuştu.
Agne: "Türk Özel Sektörünün Senegal'e Doğrudan Yatırımlarının Artmasını İstiyoruz"
Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne ise iki ülke arasında farklı sektörlerde kuvvetli ve giderek güçlenen iş birliğine dikkat çekerek, "Ülkelerimizi ve ekonomilerimizi dönüştürecek bir fırsata sahibiz. Özellikle iki öncelikli alanda birlikte çalışabiliriz. Türk şirketleri, Senegalli gençlere staj imkanı vererek ve istihdam fırsatı sunarak ciddi bir bilgi aktarımı bulunabilirler. İkinci olarak ülkelerimiz arasında ortak şirketler kurabiliriz. Böylece ihracat ile yatırım hacmimizi güçlendirerek, yetkinlik transferi yaparak birlikte çalışabiliriz. Senegal'in makroekonomik performansı son derece güçlü ve özel sektörün yatırımları koruyan bir yönetim var. İnşaat, gaz, petrol ve tarım gibi alanlarda Türk yatırımcıların Senegal'e doğrudan yapmasını bekliyoruz. Bugün imzalanan iş birliği anlaşmaları da kazan-kazan anlayışıyla özel sektörümüze güç katacak. Senegal'in 2050 vizyonu büyük bir dönüşümü kapsıyor. Önümüzdeki Türk özel sektörünün Senegal'e doğrudan yatırımlarının artmasını istiyoruz." dedi.
İş Forumunda, Türk ve Senegalli iş insanları arasında, demir-çelik, inşaat-müteahhitlik, dijital teknolojiler, enerji, yenilenebilir enerji, gıda, otomotiv, lojistik, sağlık, madencilik, balıkçılık, su ürünleri, tarım, tarım makineleri, iklimlendirme sistemleri ve liman hizmetleri sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Türkiye-Senegal İş Forumu'nun sponsorları ise, Miller Holding ve Hage Grup oldu.
Türkiye-Senegal İş Konseyi, yeni atanan T.C. Dakar Büyükelçisi Nur Sağman ile toplantısını, Doğan Ali Doğan moderasyonunda, 27 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, ticari ilişkiler ve İş Konseyi'nin faaliyetleri ele alındı.
Türkiye-Senegal İş Konseyim-iz, Senegal Sanayi, Ticaret ve Tarım Odası Başkanı M. Serigne Mboup ile toplantısını İhsan Şahin moderasyonunda 6 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, şehircilik, enerji ve inşaat sektörlerinde iş birliği fırsatları ele alındı.
Senegal-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal Ziyareti vesilesiyle, , Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Senegal Ticaret Bakanı Abdoulaye Sow, Senegal Ticaret ve KOBİ'ler Bakanı Assome Diatta, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Nail Olpak'ın katılımlarıyla 21 Şubat 2022 tarihinde Dakar'da düzenlendi. Senegalde, yatırım ve ticari ilişkilerin gelişmesi için iş birliği fırsatları ele alındı.
Türkiye-Senegal İş Konseyi, İhsan Şahin başkanlığında, yeni atanan T.C. Dakar Büyükelçisi Sn. Ahmet Kavas ile tanışma toplantısını 30 Mart 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkiye'nin Afrika'daki olumlu imajı ve yürütmekte olduğu faaliyetleri, tarihsel süreçte kıta ile var olan kültürel bağlar ele alındı.
Senegal-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhuriyeti Devlet Başkanı Macky Sall, Ticaret Bakanı, Senegal KOBİ Bakanı, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, Senegal-Türkiye İş Konseyi Başkanı Abdoulaye Sow ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 28 Ocak 2020 tarihinde Dakar'da gerçekleştirildi.
Senegal ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini ve muhtemel iş imkanlarını değerlendirmek üzere Senegal'den gelen Meclis Başkanı yardımcısı ve Belediye Başkanları heyeti ile 10 Aralık 2019, 14:00-15:30 saatleri arasında Wyndham Grand İstanbul Levent Otel'de bir toplantı gerçekleştirilecektir.
Anılan toplantıda, kazan kazan prensibi doğrultusunda iki ülke arasında işbirliğine elverişli iş kolları ve yatırım imkânlarının değerlendirilmesi planlanmaktadır.
Bu çerçevede; söz konusu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin 9 Aralık 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1111/14021 bağlantısında yer alan katılım formunu doldurarak DEİK'e (Saadet Demir, e-posta: africa@deik.org.tr, tel: 0212 339 50 61) iletmeleri rica olunur.
Türkiye-Senegal İş Konseyi organizasyonu kapsamında 11 Kasım 2019 tarihinde Senegal Özel Sektör Heyet Programı gerçekleştirildi. Pazar potansiyelinin ve projelerin tespiti, ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi, yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen programda, Turizm ve Hava Taşımacılığı Bakanlığı Müsteşarı, T.C. Dakar Büyükelçisi, Ticaret ve KOBİ Bakanı Aminata Assome Diatta, Senegal Ulusal İşverenler Konfederasyonu, Dakar Ticaret Odası Başkanı Daouda Thiam, Senegal Yatırım Ajansı yetkilileri ve Senegal Yatırımcılar Kulübü ile görüşmeler organize edildi. Görüşmelerde; mevcut yatırımlar, yeni iş birlikleri, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ile potansiyel yatırım fırsatları, Senegal'deki gelişmiş sektörler ve bu sektörlerdeki potansiyel değerlendirildi.
Türkiye-Senegal İş Konseyi katılımıyla 17-18 Aralık 2018 tarihlerinde Senegal Danışma Grubu Toplantısı ve Özel Forumu etkinliği gerçekleştirildi. Senegal Ekonomi, Maliye ve Planlama Bakanlığı tarafından Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle organize edilen toplantıya; pek çok Senegal bakanı katılım sağladı. Danışma grubu toplantısı kapsamında; Senegal Kalkınma Planı'nın (PSE) ikinci safhası (2019-2023) için finansman görüşmeleri yapıldı. PSE'nin ikinci safhasında tarım, altyapı, enerji, dijital ekonomi, turizm ve maliye sektörlerine odaklanılacağı belirtildi. 2014 yılından bu yana uygulanan PSE'nin ilk safhasındaki başarılarından memnun olan ve aralarında Fransa, Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ile Avrupa Birliği'nin (AB) yer aldığı kalkınma ortakları; planın ikinci safhası için Senegal'e 14 milyar dolar finansman sağlama sözü verdi.
Senegal Cumhurbaşkanı Sall, PSE'in ikinci safhasının uygulanması kapsamında, 2022 yılında Senegal kıyılarındaki büyük petrol ve doğal gaz keşiflerinin üretime girmesiyle birlikte önemli değişiklikler yaşanacağını ifade etti. Etkinliğinin ikinci gününde ise Cumhurbaşkanı Sall'in açılışını yaptığı Özel Sektör Yatırım Forumu düzenlendi. Foruma Senegal'e yatırım ilgisi olan 850 iş dünyası temsilcisi ve uluslararası finans kuruluşu temsilcisi ile ilgili kurum-kuruluşlar ve STK başkanları katılım sağladı. Forum kapsamında düzenlenen dört ana sektörel panelde, ilgili bakanlar ve kuruluşlar tarafından yatırım projeleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Türkiye-Senegal İş Konseyi organizasyonu kapsamında 13 Aralık 2018 tarihinde Bakan Gnounka Diouf ve heyeti ile toplantı gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması amacıyla gerçekleştirilen toplantıya; Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Senegal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Moustapha Mbacke ve Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin ile Türk iş insanları katılım sağladı. Gerçekleştirilen toplantıda Uluslararası Afrika Yükselme Konferansı hakkında bilgilendirmede bulunan Bakan Diouf; Afrika'da büyük bir değişmenin olduğunu ve düzenin oturmaya başladığını ifade etti.
Senegal Ticaret ve Sanayi Bakanı Alioune SARR ile gerçekleştirilen toplantıya , Senegal Ankara Büyükelçisi Mustafa MBACKE, Senegal Ankara Ticaret Müşaviri Cheikh DIALLO, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail OLPAK, DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Ayşegül Gök Arıcan ve Limak, Yapı Merkezi, Doğanlar Holding, Ekosinerji gibi firmaların temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıda Sayın Bakan SARR, Türklerin Senegalde gerçekleştirmiş oldukları projelerdeki başarıyı dile getirdi. Bu ekonomik ve Ticari ilişkilerin daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Senegal'de özellikle Lojistik alanıında önemli yatırımlara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Ayrıca Senegal'oluşturulacak bir lojistik ağı ile diğer Afrika ülkeleri, özellikle Batı Afrika ülkelerine mal ve hizmet taşınabileceğini dile getirdi.
Senegal'de birçok önemli yapının Türk mütahitleri tarafından hayata geçirildiği ve Türklerin yatırımlarını çeşitlendirmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca temel tükatim ürünlerinin kıtaya ihracatının önemli miktarlarda olduğu ve kıta içinde üretilip yine kıta içinde tüketilecek ürünler için yatırımların yapılması gerektiği ifade edildi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Senegal'de Türk iş insanlarınca gerçekleştirilen işlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca sağlık alanında da işbirliğine açık olunduğu ifade edildi.
Katılımcı firmalar Senegal'de yürütmekte oldukları projeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Türkiye-Senegal İş Konseyi organizasyonu kapsamında 27 Şubat-2 Mart 2018 tarihleri arasında T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir, Moritanya ve Senegal'e düzenlediği resmî ziyaretler vesilesiyle iş forumları gerçekleştirildi. Bu kapsamda DEİK organizasyonu ile oluşturulan Türk iş dünyası heyetine toplam 80 firma katılım sağladı. Ziyaretler vesilesiyle, Türk iş insanı bölgedeki fırsatları keşfederken, Afrika'daki yatırım ortamını ve potansiyelini inceleme fırsatı buldu. Ziyaretlerin son durağı Senegal'de, 1 Mart tarihinde Senegal-Türkiye İş Forumu gerçekleştirildi. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen Senegal ziyaretine; Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Dönemin T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Senegal Cumhuriyeti Ticaret, Tüketim Yerel Ürünleri Teşvik ve KOBİ'ler Bakanı Alioune Sarr, DEİK Başkanı Nail Olpak, Dakar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (CCIAD) Başkanı Daouda Thiam, Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin ve Senegal-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Amar katılım sağladı.
Senegal ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal ile ilişkileri çeşitlendirmek ve geliştirmek için çok fazla çaba harcanması gerektiğini belirtti. İki ülke arasındaki ticaretin potansiyelin altında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin de Senegalli üreticiler için önemli bir pazar olabileceğine değindi. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ise konuşmasında, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade etti. Senegal'in tarım alanında kendi kendine yetmesi için Türkiye ile daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Sall; Türk iş insanlarının tecrübelerini paylaşması ve iş birliği imkânlarının artması temennisinde bulundu. Programda Senagal özel sektörünün desteğini kazanan "Yükselen Senegal" projesine de dikkat çekildi. DEİK Başkanı Nail Olpak, Senegal'in de Türkiye gibi genç nüfusa sahip olduğunu ve dinamik bir büyüme sağladığını belirterek; Yükselen Senegal projesinin heyecan verici olduğuna değindi. Forum çerçevesinde, Türkiye ile Senegal hükümetleri arasında demir yolu, turizm, enerji ve madencilik alanlarına ilişkin iyi niyet ve iş birliği anlaşmaları imzalandı.
T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci'nin, 16-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Dakar'da düzenlenecek olan 26. FIDAK Uluslararası Fuarı kapsamındaki Türk Günü etkinliğine katılımı öngörülmektedir. Bahsekonu ziyaret vesilesiyle, DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi organizasyonunda 20-21 Aralık 2017 tarihleri arasında Dakar'da Senegal-Türkiye İş Forumu veikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Coğrafi konum bakımından Batı Afrika'ya giriş kapısı olan Senegal 15.4 milyonluk nüfusa, 12,1 milyar ABD Dolarlık GSYİH'ye ve %6,7'lik büyüme oranına sahip olup; 300 milyondan fazla tüketici pazarına erişim imkanı sağlamaktadır. Sağlık, eğitim, taşımacılık, enerji, su arıtma ve dağıtım, altyapı, inşaat ve altyapı sektörlerinde işbirlikleri fırsatlarının yanı sıra tarım, ambalaj, tekstil, ayakkabı, otomotiv yedek parçası, beyaz eşya alanlarında ticari potansiyel yüksektir.
Birleşmiş Milletler (BM) 2015 yılı Dünya Yatırım Raporu'na göre 2014 yılı itibari ile Senegal'e Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) girişi 2014 yılına kıyasla %10 artışla 338 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. DYY stoğu, 2000 yılına kıyasla 8,1 kat artarak 2015 yılında 2,7 milyar ABD Doları seviyesine ulaşmıştır. Yeni enerji santralleri inşaatı ve yolların iyileştirilmesi gibi altyapı faaliyetlerinin yanı sıra; tarımsal dönüşüm, Dakar'da yeni havaalanı ve liman inşası, Diamniadio Özel Ekonomik Bölgesi gibi projeler yabancı sermaye ile yürütülmektedir.
Bahsekonu ziyaret kapsamında; katılımcılarımızın konaklama, transfer vb. giderlerinin karşılanmasını teminen DEİK Paket Program bedeli 1.300 Avro (Uçak biletleri hariç), sadece İş Forumu ve ikili görüşmelere katılmayı arzu eden katılımcılar için Yerinden Katılım ücreti ise 200 Avro olarak belirlenmiştir. Ziyarete ilişkin lojistik detaylar bilahare iletilecek olup; anılan ziyarete katılacak iş insanlarımızın Senegal vizelerinin, geçerlilik süresi devam eden pasaportta olması önem arz etmektedir (Vizeye ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır). Senegal'e ziyaret için ayrıca sarıhumma aşısı gerekmekte olup, aşı kartlarının pasaport ile birlikte taşınması zaruridir. Sarıhumma aşısı ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne (www.seyahatsagligi.gov.tr) bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde yapılmaktadır.
Bu bilgiler ışığında, anılan ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin, 11 Aralık 2017, Pazartesi günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/539/9893 bağlantısında yer alan online başvuru formunu doldurmaları ve paketbedeli ödemesine ilişkin dekontu DEİK'e (Saadet Gülmez, E-Posta: africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 5061) iletmeleri önemle rica olunur.
Senegal Vizesi:
Katılımcılarımızın Senegal vize başvurularını Panama Tur üzerinden gerçekleştirmeleri önerilmektedir.
- Pasaport:Senegal vizesi işlem başvurusunda kullanılacak pasaportun geçerlilik süresi, seyahat dönüş tarihinden sonra en az 6 ay daha olmalıdır. Ayrıca, pasaportun okunaklı bir fotokopisi (2. ve 3. sayfalar, pasaportun geçerlilik tarihlerini gösteren sayfaların fotokopisi) sunulması mecburidir.
- Vize Başvuru Formu:Usulüne uygun şekilde doldurulmuş iki nüsha başvuru formu (ilgili tarafından tarih ve imza atılmalıdır).
- Biometrik Fotoğraf:2 adet biometrik fotoğraf. (Beyaz zeminde çekilmiş, rötuşsuz, 4cm x 5,5 cm ölçülerinde ve güncel)
- Vize Destek Yazısı: DEİK tarafından hazırlanacaktır. (Otel/uçak rezervasyon bilgi ve belgelerine ihtiyaç bulunmamaktadır.)
- Ücret: Panama Tur temsilcilerinden Senegal vize ücretlerine ilişkin bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Uluslararası Aşı Kartı
Panama Tur İletişim:
Mustafa Dönertaş
Vize Departman Müdürü
GSM: 90 505 666 3193
E- mail: mustafa@panamatur.com.tr
Uğur Mert
Genel Müdür
Tel: 90 312 419 09 22
Gsm: 90 544 332 21 55
Katılım Koşulları:
1. Başvuru formunun doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önemle rica olunur.
2. DEİK Paket Fiyatı 1.300 Avro(Uçak biletleri hariç), Yerinden Katılım ücreti ise 200 Avro'dur. Paket programa dahil hizmetler: Konaklama, transferler, çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri ve iş forumuna katılım.
3. Ödeme seçenekleri, formu doldurduktan sonra ekrana gelecektir. Ödeme hesaba havale veya online olarak kredi kartı ile yapılabilmektedir. Banka Bilgisi:
Banka Adı: TÜRKİYE İŞ BANKASI GALATASARAY- BEYOĞLU ŞUBESİ (1011)
Hesap Adı: DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / AFRİKA
Swift: ISBKTRISXXX
IBAN: TR10 0006 4000 0021 0113 3146 42 (AVRO)
4. Ödemeler için son tarih: 11 Aralık 2017, Pazartesi
5. Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, makbuzunuz tarafınıza gönderilecektir.
6. Havale yoluyla ödeme yapıldığı takdirde, ödeme dekontlarının DEİK'e (africa@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur. (Kredi kartı ile ödeme yapıldığında bu işleme gerek yoktur)
Katılımcıların, 11 Aralık 2017 tarihine kadar başvurularını iptal etmeleri durumunda, ön avans ödemelerinin iadesi mümkün olacaktır.