TÜRKİYE - TUNUS İŞ KONSEYİ

TUNUS-TÜRKİYE YATIRIM VE İŞ FORUMU
TUNUS İSTANBUL BAŞKONSOLOSU İLE TOPLANTI

Türkiye-Tunus İş Konseyi, Mustafa Denizer başkanlığında, Tunus İstanbul Başkonsolosu Hedi Malek'in katılımlarıyla 29 Mart 2021 tarihinde İstanbul'da toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke ticaretinde yaşanan sorunları gündeme geldi.

TÜRKİYE-TUNUS İŞ KONSEYİ TOPLANTISI

Türkiye-Tunus İş Konseyi, çevrim içi toplantısı, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Tunus Büyükelçisi Ali Onaner, İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Tunus Ticaret Müşaviri Emre Semiz'in katılımlarıyla 5 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşti. Toplantıda, Koronavirüs salgınının ülkeye etkileri ve ikili ticari ilişkileri ele aldı.

TUNUS ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLE TOPLANTI

Türkiye-Tunus İş Konseyi, Mustafa Denizer başkanlığında, Tunus Ankara Büyükelçisi Fayçal Ben Mustapha'yı 4 Mart 2020 tarihinde Ankara'da ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke iş dünyasının yatırım ve ticari konularında ele alındı.

TUNUS YATIRIM FORUMU, 20-22 HAZİRAN 2019, TUNUS

Türkiye-Tunus İş Konseyi katılımıyla 20-22 Haziran 2019 tarihlerinde Tunus Yatırım Forumu (TIF 2019) gerçekleştirildi. Tunus'a olan yabancı yatırımları artırma amacıyla organize edilen foruma; Tunus Başbakanı Yusuf Al Shahed, yabancı yatırımcıların firma temsilcileri ve 500 kişilik yerel firma temsilcileri katılım sağladı. Tunus Başbakanı Al Shahed, ülkeye yabancı yatırımcı çekme adına hükümetin gerçekleştirdiği girişimlere dair bilgilendirmede bulundu. Tunus'un sanayi bölgelerine dair değerlendirmelerde bulunulan forum kapsamında; kamu ve özel sektör ortaklığı beraberinde gerçekleştirilecek projeler için bir ana plan hazırlanması yoluyla alt yapının güçlendirilmesine dair fikir alışverişinde bulunuldu.

YENİ ATANAN TUNUS BÜYÜKELÇİSİ REFİK ALİ ONANER İLE TANIŞMA TOPLANTISI, 16 TEMMUZ 2019, ANKARA

Türkiye-Tunus İş Konseyi organizasyonu kapsamında 16 Temmuz 2019 tarihinde yeni atanan Tunus Büyükelçisi Refik Ali Onaner ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi. İş konseyi başkanı Erdem Çenesiz'in katılım sağladığı T.C. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda; Türkiye-Tunus İş Konseyi faaliyet ve çalışmalarına dair bilgilendirmede bulunuldu ve iki ülke arasındaki yatırım fırsatları ile iş birliği imkânları değerlendirildi.

TÜRKİYE-TUNUS İŞ FORUMU, 22 NİSAN 2019, İSTANBUL

Türkiye-Tunus İş Konseyi katılımı ile 22 Nisan 2019 tarihinde Türkiye-Tunus İş Forumu gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turgay, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Tunus Ankara Büyükelçisi Mohamed Fayçal Ben Mustapha, Tunus Ekonomiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatem Farajanı, T.C. Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye-Tunus İş Konseyi Başkanı Erdem Çenesiz, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, 200 Türk firması ve 50 Tunuslu firma temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda; Tunus ile Sahralatı Afrika ülkelerinde ortak projelerin hayata geçirilebileceği, bu ortaklığın dış ticaret hacmini yükselteceği yönünde değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez; TÜBİTAK kuruluşu ile Tunus'ta teknoloji alanında ortak projeler gerçekleştirmenin mümkün olduğunu, özellikle Teknoparklar kuruluşunda sanayi alanında iş birliği sağlanabileceğini ifade etti.

TUNUS KASSERİNE BÖLGESİ SCİTEK KURULUŞU BAŞKANI İLE TOPLANTI

Tunus Kasserine Bölgesi Scitek Kuruluşu Başkanı ve beraberindeki heyet ile 01 Nisan 2019 Pazartesi günü River Plaza'da toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye-Tunus İş Konseyi Başkanı Erdem Çenesiz, Yürütme Kurulu Üyeleri ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) temsilcileri katıldı. Türkiye-Tunus İş Konseyi Başkanı Erdem Çenesiz, DEİK hakkında bilgilendirme yapmasının akabinde katılımcılar firmalarını tanıttı. Anılan toplantı çerçevesinde, Türkiye-Tunus arasında tekstil alanında yapılabilecek iş birliklerinden bahsedildi. Ayrıca, Kassrine Bölgesine dair bilgiler, vergi muafiyetleri vs gibi konuların tarafımıza iletilmesi ve akabinde detaylı görüşülmesinin önemine değinildi. Tunuslu heyet, Tunus ve Kasserine bölgesine ilişkin detaylı bilgilendirme yaptı. Anılan toplantı, hediye takdiminin akabinde sona erdi.

TUNUS YATIRIM FORUMU, TUNUS

Tunus Yatırım Teşvik Ajansı(FIPA) Genel Müdürü Laabidi Khalil tarafından Tunus Büyükelçiliğimize gönderilen bir mektupta 9-10 Kasım 2017 tarihlerinde "Tunus Yatırım Forumu-2017" başlıklı etkinliğin düzenleneceği, anılan etkinliğe seçkin yatırımcıların, üst düzey hükümet yetkilileri, karar alıcılar ve yabancı firmaların katılacağı ifade edilmektedir.  

2015 yılında yapılan Foruma 1200'den fazla yatırımcının katıldığı, bunlardan 466'sının 48 farklı ülkeden iştirak ettiği belirtilmektedir. 

Anılan mektupta bahsekonu etkinliğin "Yeni Tunus, Yeni Ekonomik Bakış" temasıyla düzenleneceği ve Tunus'un ekonomik kalkınması için stratejik bakış, yüksek katma değerli yatırım olanakları ve Küresel Değer Zinciri'nin yukarı yönlü seyir izlemesini sağlayan Tunus'taki rekabet unsurlarının ele alınacağı, bu etkinliğin aynı zamanda iş çevrelerinin doğrudan etkileşime girmesine olanak sağlayacak toplantıların da (B2B) gerçekleştirilmesine vesile olacağı ve söz konusu Forum'a Tunus Başbakanının başkanlık edeceği kaydedilmektedir.

Söz konusu Foruma ilişkin detaylı bilgiye http://www.tunisiainvestmentforum.tn/En/home_46_19 bağlantısından ulaşılabilmektedir. 

Konuyu bilgilerinize sunarım.

TUNUS-TÜRKİYE YATIRIM VE İŞ FORUMU, TUNUS

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin eşbaşkanlığında 21-22 Temmuz 2017 tarihleri arasında Tunus'ta gerçekleştirilecek Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi Üçüncü Dönem Toplantısı vesilesi ile DEİK ve Tunus Sanayi ve El Sanatları Birliği (UTICA) işbirliğinde 21 Temmuz 2017, Cuma günü başkent Tunus'ta Tunus-Türkiye Yatırım ve İş Toplantısı gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Avrupa'ya coğrafi konum olarak yakınlığı, kalifiye eleman teminindeki kolaylık, siyasi kararlılık, vergilerdeki avantajlar, düşük işçi ve üretim maliyetleri ile Tunus, tekstil ve hazır giyim sektöründe Türk yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaktadır. Ülkenin iplik ve kumaş üretiminin olmaması, anılan sektörde iki ülke arası ticaretin geliştirilmesi adına potansiyel teşkil etmektedir.

Tekstil (iplik ve kumaş üretimi), hazır giyim, deri ve ayakkabı, bilgi işlem ve haberleşme teknolojileri, altyapı, elektrik elektronik, otomotiv (mekanik parçalar ve yan sanayi), gıda, tarım ve balıkçılık sektörlerinde iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen İş Forumu çerçevesinde Tunuslu firmalar ile ikili iş görüşmelerine imkan sağlanacaktır.

Taslak programı ekte yer alan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/424/9052 bağlantısında yer alan katılım formunu en geç 19 Temmuz 2017, Çarşamba günü mesai bitimine kadar eksiksiz doldurarak, ödemeye ilişkin dekontu DEİK'e (Saadet Gülmez, E-posta: africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 61) iletmeleri önemle rica olunur.

Katılım Koşulları:

  1. Başvuru formunun doldurulurken web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılması önemle rica olunur.
  2. Ziyarete katılım ücreti (1 gece konaklama, ara transferler, çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri, iş forumuna katılım) 550 ABD Dolarıdır. Uçuş detayları katılımcılar tarafından bireysel olarak ayarlanacaktır. 
  3. Ödeme seçenekleri, formu doldurduktan sonra ekrana gelecektir. Ödeme hesaba havale veya online olarak kredi kartı ile yapılabilmektedir.
    Banka Adı : TÜRKİYE İŞ BANKASI BEYOĞLU ŞUBESİ (1011)
    Hesap Adı : DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU / AFRİKA
    Swift : ISBKTRISXXX
    IBAN : TR21 0006 4000 0021 0113 3146 38 USD
  4. Başvuru ve ödemeler için son tarih: 19 Temmuz 2017, Çarşamba
  5. Ödeme esnasında bilgiler eksiksiz girildiği takdirde, makbuzunuz tarafınıza gönderilecektir.
  6. Havale yoluyla ödeme yapıldığı takdirde, ödeme dekontlarının DEİK'e (Saadet Gülmez, africa@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur. (Kredi kartı ile ödeme yapıldığında bu işleme gerek yoktur)
Yeni Atanan T.C. Tunus Büyükelçisi ile Tanışma Toplantısı, 26 Eylül 2016, İstanbul

26 Eylül 2016 tarihinde DEİK River Plaza ofisinde, Türkiye-Tunus İş Konseyi Başkanı Sn. Uğur Doğan'ın evsahipliğinde,  yeni atanan T.C. Tunus Büyükelçisi Sn. Ömer Faruk Doğan ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

Sn. Doğan,  DEİK ve Türkiye-Tunus İş Konseyi hakkında Sn. Büyükelçi'yi bilgilendirerek; Konsey olarak karşı kanadımız UTİCA ile gerekli girişimlere rağmen bir temas sağlanamadığını, Tunus-Türkiye İş Konseyi'nin henüz kurulmadığını ifade etti. Ardından katılımcılar firmalarının faaliyet alanlarını ve Tunus'ta gerçekleştirmek istedikleri hedefleri ve Tunus'a ilişkin yaşadıkları sorunları Sn. Büyükelçi'ye aktardı. Arap Baharı'ndan ve yaşanan terör olaylarından sonra turizm sektörünün etkilendiği, ayrıca hukuki süreçlerin etkin işlemediği katılımcılar tarafından vurgulandı.

Sayın Büyükelçi, Tunus'un hem coğrafi konum hem de politik konum itibariyle Afrika'nın giriş kapısı konumunda olduğunu; her ne kadar 10 milyonluk nüfusa sahip olsa da, 40 milyonluk Cezayir ve 6 milyonluk Libya nüfusuyla aslında 60 milyonluk bir pazara hitap ettiğini ifade etti. 45 milyar dolarlık GSMH'si, 35 milyar dolarlık dış ticareti, 20 milyar dolarlık ithalatı,  gelirinin yüzde 60'ını oluşturan hizmet sektörü ile Tunus'un dikkate alınması gereken bir ülke olduğunu belirtti.  Kişi başı milli gelirinin şu an 3500 Avro olduğunu fakat 2020 yılı için söz konusu gelirin 5000-5900 Avro'ya  çıkmasının hedeflendiğini aktardı. Kasım ayı sonunda, Tunus'ta yatırım konferansı düzenleneceğini, söz konusu konferansta, Tunus'un 2020 Master Programı'nın tanıtılacağını söyledi.  Konferansta aynı zamanda 36 projenin tanıtılacağını bu 36 projeden 28'inin kamu projeleri, 8'inin ise yap işlet devlet çerçevesinde değerlendirilebilecek alt ve üst yapı projeleri olacağını kaydetti. İki ülke arasında 2005 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın o tarihten bu yana olduğu gibi durduğunu, söz konusu anlaşmanın daha fonksiyonel hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yine 2004 yılında yürürlüğe giren Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın da revizyona ihtiyacı olduğunun altını çizdi.  Son olarak, Tunus halkının bir kesiminde Türkiye hakkında var olan yanlış algının giderilmesi için ortak gayret sarf edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda hediye takdimi gerçekleşti.

Diğer İş Konseyleri