TÜRKİYE - ABD İŞ KONSEYİ

GO! GLOBAL TÜRKİYE ZİRVESİ, TÜRKİYE İLE ULUSLARARASI YATIRIMCILAR ARASINDA KÖPRÜ KURDU

Yerel girişimleri, önde gelen küresel girişim sermayesi firmaları ve özel sermaye yatırımcılarıyla buluşturan DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Dijital Çalışma Grubu'nun hayata geçirdiği GO! GLOBAL Türkiye, 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi, Türkiye ve uluslararası yatırımcılar arasındaki ekonomik bağı güçlendirerek, köprü kuruyor.

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Dijital Çalışma Grubu tarafından düzenlenen,  uluslararası ekonomik iş birliğini teşvik etme misyonu kapsamında uluslararası yatırımı çekmeyi ve Türk girişimlerinin küresel rekabet gücünün artırılmasının hedeflediği GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, TAİK Dijital Çalışma Grubu Başkanı ve Insider'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir ve 400 Türk ve uluslararası  iş insanının katılımlarıyla 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirdi. ABD'li yatırımcılar Türkiye'nin son yıllarda çıkarmış olduğu başarılı Turcorn'larını ve girişim ekosistemini birinci ağızdan dinleme fırsatı buldu.

Çoştu: "Birçok sektörde Avrupa'nın, hatta dünyanın önemli oyuncularından biriyiz"

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Türk teknoloji ekosisteminin hızla büyüyüp dikkat çekici bir seviyeye ulaştığını belirterek, "Otomotiv, İHA, kimya ve güneş panelleri gibi birçok sektörde Avrupa'nın, hatta dünyanın, önemli oyuncularından biriyiz. Bunun yanı sıra, Türk teknoloji ekosistemi hızla büyümüş ve dikkat çekici bir seviyeye ulaşmıştır. Türkiye, AR-GE faaliyetlerine ayrılan kaynakları son 20 yılda 10 katından daha fazla artırmıştır. Ülke genelinde 100'den fazla teknoloji geliştirme bölgesi kurduk ve burada 10 binden fazla teknoloji şirketi barınmaktadır. Savunma sanayisindeki, fintech veya oyun alanındaki başarı hikayeleri, dünya genelinde iyi bilinmektedir. Bunlar, ekosistemimizin kapasitesinin sadece birkaç göstergesidir" dedi. Türkiye'nin daha fazla ilerleme sağlama potansiyeli olduğunu ve bu konuda teknoloji meraklısı genç nüfusa güvendiklerini aktaran Çoştu, "Bu potansiyelin bir yansıması olarak, dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olan Teknofest'i düzenliyoruz ve bu yılki yarışmalara 1,6 milyon başvuru aldık. Türk start-up ekosisteminin kendi dinamikleri sayesinde küresel sahnede yükseleceğinden eminim. Kesinlikle, bu yolculukta en büyük destekleyici olarak hükümet otoritelerini bulacaksınız. Ekosistemi bir buz kırıcı, güçlü bir destekçi ve çözüm ortağı olarak desteklemeye kararlıyız. Girişim sermayelerine 250 milyon dolar fon ayırdık, toplamda 2 milyar doları mobilize ettik. BiGG Programımız, ülkedeki en büyük tohum ve ön tohum aşaması yatırımcısıdır ve bugüne kadar 2 bin 400 teknoloji startupunun kurulmasına yardımcı oldu."

Özyeğin: "Türkiye, yenilik ve girişimciliğin büyüyüp gelişebileceği verimli bir zemin sunuyor"

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin ise, "Doğu ile Batı arasında köprü kuran Türkiye'nin yenilik ve girişimciliğin büyüyüp gelişebileceği verimli bir zemin sunuyor. Son yıllardaki girişimcilerimizin azmi ve yaratıcılığı, birçok yenilikçi fikri somut başarılara dönüştürmüş ve Türkiye'nin gelişen bir start-up merkezi olma potansiyelini gösterdi. Artık Türkiye'den çıkan birkaç unicorn ile dikkate değer başarı hikayeleri gördük ve bu şirketler, kendi endüstrilerinde öncü konumuna geldi. Insider, tüketici davranışlarını tahmin etmek için yapay zekayı kullanma vizyoner yaklaşımlarıyla Türkiye'nin ilk unicornlarından biri haline geldi. Peak Games, Getir, Trendyol, Dream Games, Hepsiburada bunlar Türkiye'nin gelişen start-up ekosisteminden örnekler" dedi. Bu unicornların oyun, yazılım geliştirme, fintech, teslimat hizmetleri ve e-ticaret gibi çeşitli sektörlerdeki başarısının, Türkiye'de geliştirdikleri uzmanlık yelpazesini gösterip uyum yeteneğini vurguladığını aktaran Özyeğin, "Yıllar içinde edindiğimiz birinci elden deneyimle, girişimcilerimiz için güçlü bir destek yapısına sahip olmanın önemini tamamen anlıyor ve takdir ediyoruz. Kuluçka merkezlerinden, hızlandırıcılara ve ortak çalışma alanlarına; ağ oluşturma programlarından çeşitli devlet destekli girişimlere kadar, birlikte inşa ettiğimiz ortam sadece start-upları değil, aynı zamanda iş birliğini, mentörlük ilişkilerini ve uzun vadeli etkiyi teşvik eden sürdürülebilir bir ekosistemi besliyor" dedi.

Çilingir: "Hedefimiz, Türk girişim ekosisteminin geleceğini şekillendirmeye öncülük etmek"

TAİK Dijital Çalışma Grubu Başkanı ve Insider'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir ise, "Insider'ı kurarken, Silikon Vadisi dışında, dünya çapında başarılı yazılım şirketlerinin kurulabileceğini tüm dünyaya kanıtlamak üzere yola çıktık ve bugün, dünyanın en başarılı 5. yazılım ürünü olarak ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz, global arenada lider bir oyuncu olarak ekonomimize katkıda bulunan ve nitelikli istihdam yaratan global bir teknoloji şirketi olmanın yanı sıra, Türk girişim ekosisteminin geleceğini şekillendirmeye de öncülük etmek. Bu kapsamda, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Türkiye'nin önde gelen girişim ve girişim sermayelerinin iş birliği ile organize edilen, gelenekselleşmesini hedeflediğimiz GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi'ni hayata geçirmekten ve bu fırsatı yeni nesil Türk girişimlerine sunmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Bu zirve, yatırımcılar ve girişimcileri buluşturmanın ötesine geçerek, yeni nesil teknoloji şirketlerini global rekabete hazırlayacak. Ülkemizi en iyi şekilde tanıtmayı ve başarılı girişimcilerin vizyonlarını büyütmeleri için bir köprü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Türk teknoloji girişimlerinin uluslararası fon sağlamasına katkıda bulunarak büyümelerini küresel ölçekte hızlandıran ve dünyanın önde gelen yatırımcıları ile bağlantılar kurarak, Türk girişimlerini küresel arenada güçlü oyuncular olarak konumlandırmayı amaçlayan 3 gün süren zirvede, "Zoom Üzerinden Ateş Çemberi Sohbeti: Yeni Süper Dönem: Yapay Zeka", "Zoom üzerinden Bölgenin Potansiyeli ve Fırsatlar",  "Erken Aşama Şirketlerine Yatırım: Küresel Başarı İçin Temel Oluşturma", "Küresel Ölçeklenme – Başarılı Kuruculardan Dersler" ve "Geç Aşama Yatırımını Yönlendirmek" panelleri  ile yabancı yatırımcılar Türkiye'nin son yıllarda çıkarmış olduğu başarılı Turcorn'larını ve girişim ekosistemini birinci ağızdan dinleme fırsatı buldu. 

Global rekabette liderliğe oynayacak, teknoloji ve yenilik odaklı 40 Türk girişimci ile Peak XV, Riverwood, QIA, General Atlantic, QED, ALJ, Portage ve Pact gibi dünyanın en önde gelen 20'nin üzerinde global yatırım şirketinden 400'den fazla katılımcıyı ağırlayan 2024 GO! GLOBAL Türkiye Zirvesi'nde yerel yetenek ile uluslararası sermaye arasında bir köprü kuruldu.  

GO! Global Türkiye, Türk girişimcilere, küresel yatırımcılara doğrudan erişim imkânı sağlayarak iş birlikleri geliştirmeyi ve Türkiye'den küresel teknoloji liderlerinin bir sonraki dalgasını harekete geçirmeyi tasarlıyor. Türk inovasyonu ile küresel yatırım arasında bir köprü misyonu ile faaliyet gösteren GO! Global Türkiye, Türkiye'yi bir inovasyon merkezi olarak konumlandırmayı amaçlayan TAİK vizyonunu da yanına alarak Türkiye'den doğan unicorn (Turcorn) girişimlerin sayısını önemli ölçüde artırmayı ve Türk girişim ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor. GO! GLOBAL ve TAİK Dijital Çalışma Grubu üyeleri arasında Insider, Finberg, Formus Capital, Colendi, Wellbees, Figopara, Endeavor Türkiye, ScaleX, 500 Emerging Europe gibi Türkiye girişimcilik ekosisteminin önemli üyeleri bulunuyor. 

GO! Global Türkiye Zirvesi'nin sponsorları ise, Türk Telekom, Finberg, Hepsiburada, Doğuş ve Formus Capital oldu.

39. AMERİKAN TÜRK KONFERANSI WASHINGTON, D.C.’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

39. Amerikan – Türk Konferansı (ATC) 9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Türk-Amerikan iş insanları, iki ülkenin hükümet yetkilileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılımlarıyla Washington, D.C.'de gerçekleştirildi.

"Partnering Strategically, Winning Globally" (Stratejik Ortaklıklar, Küresel Kazanımlar) teması ile gerçekleştirilen bu seneki 39. ATC, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), Amerikan Ticaret Odası ve AmericanTurkish Business Roundtable (ATBR) iş birliğinde düzenlendi. 400'ü aşkın üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katılım gösterdi.  

T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, T.C. Vaşington Büyükelçisi Sedat Önal, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bass, ABD enerjiden sorumlu Müsteşar Geoffrey Pyatt, ABD Eximbank Başkanı Reta Jo Lewis, ABD Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake konferanstaki konuşmacılar arasındaydı.

39.'su düzenlenen ATC programının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ile ABD'nin 70 yılı aşkın süredir müttefik olduklarını vurgulayarak, ABD ile ortaklığa değer verdiklerini dile getirdi. Bolat, "İkili ilişkilerimizi mümkün olan her alanda ilerletme konusunda ortak çıkarımız olduğuna kuvvetle inanıyoruz." dedi.

Konferans kapsamında Enerji panelinde konuşmalarını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye ile ABD'nin birçok potansiyel iş birliği alanının bulunduğuna dikkat çekerek, "Enerji dönüşümü, endüstrinin yadsınamaz bir gerçeği haline geldikçe alanların sayısı da artıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, kritik mineraller ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gibi alanlar, bunların arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

DEİK Başkanı Nail Olpak, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD arasındaki bağın ticaret ve yatırımdan daha fazlası olduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki iş birliğinin stratejik ittifakları da kapsadığını anlattı.

İki ülkenin devlet başkanlarının 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu anımsatan Olpak, bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenler olduğuna dikkati çekti.

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, ABD'nin 2021 yılı itibarıyla Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldiğine ve en büyük beşinci ithalat noktası konumunda olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımlarda da ABD'nin en büyük iki yatırımcı arasında yer aldığını, Türk özel sektörünün sadece geçen yıl ABD'ye yatırımın 2,6 milyar dolar artırdığını kaydeden Özyeğin, iki ülke arasındaki ilişkilerin mal ve hizmet ticaretinden fazlası olduğunun altını çizdi.

Özyeğin, iki ülkenin inşa ettiği güvenin, ekonomik ilişkilerin temelinde yatan başarı olduğunu ifade etti.

Konferansın ilk akşamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Konutunda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Murat Özyeğin'in yanı sıra Türkiye ve ABD'den iş dünyası temsilcileri katıldı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, burada yaptığı konuşmada, Türk ve ABD hükümetlerinin iki ülke arasındaki ikili ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal da iki NATO müttefiki olarak Türkiye ve ABD'nin dostluğu ve dayanışmasının zamana meydan okuduğunu belirtti. TAİK Başkanı Murat Özyeğin'de Türkiye-ABD ilişkilerinde özel sektörün önemini vurguladı. Ocak ayından itibaren yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirten Özyeğin, TAİK'in çalışma grupları ve eyalet komitesi yapılanmasından bahsetti.  

Programın ikinci gününde ABD İhracat-İthalat Bankası (EXIM) Başkanı Reta Jo Lewis, Türk firmaların dünyanın her yerinde hayata geçirdikleri projelerde Amerikan şirketleri ile iş birliği içinde olmaları ve U.S. Eximbank'ın sağladığı potansiyel fırsatlar ve finansman olanaklarından faydalanmalarının önemli olduğu belirtti.

Ardından konuşmalarını gerçekleştiren ATBR Başkanı General James L. Jones, "Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkinin kökleri geçmişe, ortak değerlere ve karşılıklı çıkarlara dayanan bir ilişkidir. Diplomasiden ticarete kadar bir çok alanda uluslarımız el ele yürümüş, zorlukların üstesinden gelmiş ve fırsatları birlikte yakalamıştır" dedi.

Türkiye-ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Konferansın birinci gününde Savunma, Select Türkiye, Enerji ve Dijital Teknolojiler temaları; ikinci gününde ise Savunma, Select USA, Turizm ve Altyapı temalarında paneller gerçekleştirildi.

ABD TİCARET TEMSİLCİLİĞİ OFİSİ AVRUPA VE ORTA DOĞU YARDIMCI VEKİL DİREKTÖRÜ JASON BUNTİN İLE GÖRÜŞME, 13 ARALIK 2023, İSTANBUL

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi Avrupa ve Orta Doğu Yardımcı Vekil Direktörü Jason Buntin ile Görüşme, 13 Aralık 2023, İstanbul

TAİK Yürütme Kurulu Üyesi Burak Talu Başkanlığında, Jason Buntin ve beraberindeki heyet ve TAİK üyesi firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda section 232, savunma sanayisi, artan yatırımlar üzerine konuşuldu ve 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ele alındı. Buntin, En son 2017'de gerçekleştirilen ve son 6 yıldır askıda olan TIFA görüşmelerini yeniden başlatmak amacıyla ABD'li şirketlerin görüşlerini almalarının ardından Türk şirketlerin taleplerini de dinlemek istediklerini belirtti. Türkiye-ABD ticari ve ekonomi ilişkilerinde önümüzdeki dönemlerde ortak iş birliğine dikkat çekerek, G2G toplantılarının düzenlenmesi için Türk özel sektörüyle ortak bir ajanda oluşturmanın önemine değindi. Türk özel sektörü TIFA mekanizmasına katkı vermek için hazır olduğunu belirtti.

GREATER HOUSTON PARTNERSHIP İLE TOPLANTI, 5 EKİM 2023, İSTANBUL

Greater Houston Partnership ile Toplantı, 5 Ekim 2023, İstanbul

DEİK/Türkiye-Amerika İş Konseyi Texas Eyaleti Houston Bölgesi Karşı Kanadı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Mart-Nisan aylarında planlanan Texas ziyareti çerçevesinde iş birliklerini ele almak ve bu çerçevede önemli sektörlerdeki potansiyel iş birliklerini değerlendirmek için toplanıldı. Toplantıda, Houston Bölgesi'nin 900'den fazla firma ve kuruluşa ev sahipliği yaptığı, 37 ülkeye direkt uçuş imkânı sağlayarak gelişmiş ulaşım altyapısının önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, Houston Bölge Limanı'nın yüksek işlem hacmi, uluslararası iş dünyası açısından önemli bir ekosistem oluşturduğu belirtildi. Toplantıda, Houston'un enerji sektöründeki liderliği ve son dönemde hayat bilimleri sektöründeki gelişmeler de ele alındı. Greater Houston temsilcisi Jeffrey Blair, dijital teknolojilerin tüm sektörleri etkilediğini ve Houston'un bu alandaki girişimcilik yatırımlarının 824 milyon doları aştığını ifade etti. Ayrıca, enerji alanında yeşil dönüşüme odaklanıldığı ve firmaların bu alandaki yatırımlara açık olduğu belirtildi. Toplantıya katılan Türk firmaları, gelecek dönemde Texas bölgesinde enerji alanında yapmayı planladıkları yatırımlardan bahsettiler.

13. TÜRKİYE YATIRIM KONFERANSI, 20 EYLÜL 2023, NEW YORK

13. Türkiye Yatırım Konferansı, 20 Eylül 2023, New York

19-20 Eylül 2023 tarihlerinde New York'ta Türkiye Yatırım Konferansı'nın 13.sünü gerçekleştirildi. Goldman Sachs ev sahipliğinde, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD'li fon ve portföy yöneticileri ile bir araya getirildiği ve Türk ekonomisi ile özel sektörünün gücünün anlatıldığı konferans büyük ilgi gördü. Gala yemeğinde T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ABD'nin önde gelen iş insanları ve Fortune 100 yöneticileri ile yuvarlak masada bir araya geldi. Türkiye'nin Amerikan şirketleri için önemli bir üretim ve hizmet üssü konumunda olduğu vurgulanırken, 100 milyar$ Türkiye-ABD ticaret hacim hedefi yinelendi. ABD'li firma temsilcileri Türkiye ve Orta Doğu yatırımlarıyla ilgili görüş ve taleplerini doğrudan Cumhurbaşkanımıza dile getirme şansı yakaladılar. Gecede ayrıca TAİK Washington D.C. Temsilciliği olarak belirlenen American Turkish Business Roundtable (ATBR) ile Cumhurbaşkanı şahitliğinde MOU anlaşması imzalandı.

U.S. EXİMBANK FİNANSMAN PROGRAMLARI VE YENİ İNİSİYATİFİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI, 2 AĞUSTOS 2023, İSTANBUL

U.S. Eximbank Finansman Programları ve Yeni İnisiyatifi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı, 2 Ağustos 2023, İstanbul

Türkiye-ABD İş Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Sn. Burak Talu'nun moderatörlüğünde, U.S. Eximbank yetkilileri Charles Barnett, Ebru Bozacioglu ve Leonardo Clavijo webinar düzenlendi. Webinara katılan firmalara U.S. Eximbank'ın genel kredi olanakları (kısa, orta-uzun ve uzun) ile CTEP - (China and Transformational Export Program) hakkında bilgi verildi. CTEP programının Çin ile rekabeti güçlendirebilecek, ihracatı artırabilecek sektörlerde (Artificial Intelligence (Yapay Zeka), Biyomedikal, Wireless Communication (Kablosuz İletişim), Quantum Computing (Kuantum Bilişimi), Yenilenebilir Enerji ve Depolama, Enerji Verimliliği, Yarı İletkenler, Fintek, Su Arıtma, Yüksek performanslı bilgi işlem) bankanın toplamda 27 milyar USD'nin civarında kredi sağlayabileceği vurgulandı. Türk firmalarının U.S. Eximbank kredisinden yararlanabilmesi için nihai ürünlerinde belirli bir oranda ABD ihraç malı içermesi gerekliliğine dikkat çekildi.

PROJECT REBİRTH, MART 2023, WASHİNGTON D.C.

Project ReBirth, Mart 2023, Washington D.C.

DEİK'in ülke bazlı İş Konseylerinin gücü ve networkünü kullanarak deprem felaketinde etkilenen bölgeye uluslararası yatırım ve finansmanı çekmek amacıyla TAİK liderliğinde "Project ReBirth" başlatıldı. Proje kapsamında, 11 şehirde göçü tersine çevirecek ve yaşamı yeniden inşa edecek konut, fabrika, hastane, okul, gibi projeleri hayata geçirerek bölgenin küçük ve orta ölçekli firmalarını güçlendirmek, turizm ve üretimini desteklemek, tarımsal kalkınma ve kadın istihdamını öne çıkarmak hedefiyle bir dizi görüşme yapıldı. Bu kapsamda Mart ayında Almanya ve ABD'ye düzenlenen roadshowlarda Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği, Dünya Bankası, ABD Ticaret Odası gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda Project ReBirth sunumu yapıldı.

T.C. TİCARET BAKANIMIZ SAYIN MEHMET MUŞ İLE TOPLANTI, 1 NİSAN 2022,

T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş ile Toplantı, 1 Nisan 2022,

Türkiye-ABD İş Konseyi, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, T.C. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ile toplantısını, 1 Nisan 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda; 39. Amerikan Türk Konferansı (ATC), eyalet odaklı yaklaşımın önemine 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi için: yeşil ekonomi, dijital ekonomi, LNG & hidrojen ile 3. ülkelerde ortaklıklara değinildi.

ABD TİCARET ODASI BAŞKAN YARDIMCISI MYRON BRİLLİANT İLE ÇALIŞMA KAHVALTISI, 18 MART 2022, İSTANBUL

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant ile Çalışma Kahvaltısı, 18 Mart 2022, İstanbul

Türkiye-ABD İş Konseyi, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, ABD Ticaret Odası Başkan Yrd. Myron Brilliant ile Çalışma Kahvaltısını, 18 Mart 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. 100 milyar dolar Ticaret hacmi hedefi için yeşil ekonomi, dijital ekonomi, LNG ve hidrojen ve 3. ülkelerde ortaklıklar ele alındı.

ABD ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN JEFFREY FLAKE İLE TOPLANTI, 4 MART 2022, İSTANBUL

ABD Ankara Büyükelçisi Sayın Jeffrey Flake ile Toplantı, 4 Mart 2022, İstanbul

Türkiye-ABD İş Konseyi, ABD Ankara Büyükelçisi Sayın Jeffrey Flake ile Toplantısını, Mehmet Ali Yalçındağ ev sahipliğinde 4 Mart 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi.  Toplantıda, 100 milyar $ ticaret hedefi Afrika ve 3. ülkelerde Türk-Amerikan ortaklıkları, değişen küresel dinamikler çerçevesinde Amerikan yatırımları için Türkiye'nin önemi konularını değerlendirildi.

ABD ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN DAVİD SATTERFİELD İLE TOPLANTI, 30 ARALIK 2021, İSTANBUL

ABD Ankara Büyükelçisi Sayın David Satterfield ile Toplantı, 30 Aralık 2021, İstanbul

Türkiye-ABD İş Konseyi, görev süresi dolan ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile toplantısını, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ev sahipliğinde, 30 Aralık 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Sayın Büyükelçiye, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesine sunduğu katkı için teşekkür edildi.

11. TÜRKİYE YATIRIM KONFERANSI, 21 EYLÜL 2021, NEW YORK

11. Türkiye Yatırım Konferansı, 21 Eylül 2021, New York

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 11. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği, T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle T.C. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş, T.C. Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin Vaşington Büyükelçimiz Sayın Murat Mercan'ın katılımlarıyla ve DEİK Başkanımız Nail Olpak ile TAİK Başkanımız Mehmet Ali Yalçındağ'ın ev sahipliğinde 20 Eylül 2021 tarihinde New York'ta gerçekleştirildi. Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı Gala Yemeği'nde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekilerek iş birliği çağrısında bulunuldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “ABD İLE İKİLİ TİCARET HACMİMİZİN YILSONUNDA 25 MİLYAR DOLARA ULAŞMASINI BEKLİYORUZ”

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 11. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, T.C. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin Vaşington Büyükelçisi Murat Mercan ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın ev sahipliğinde 20 Eylül 2021 tarihinde New York'ta gerçekleştirildi.

Türk ve Amerikan iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı Gala Yemeği'nde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekilerek iş birliği çağrısında bulunuldu. Bu yıl on birincisi gerçekleştirilen Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği'nde, aralarında Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile birlikte dünyanın önde gelen yatırım şirketleri ve fon yöneticilerinin yanı sıra ABD'li üst düzey yöneticilerin yer aldığı 300'e yakın konuk ağırlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz, Amerikan firmaları için birçok fırsat barındırıyor"

11. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği'nde konuşanT.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,2021 yılı Mayıs ayında bazı Amerikan şirketlerinin yöneticileriyle video konferans yoluyla fikir alışverişinde bulunduğunu, yeni iş birliği ve yatırım imkânlarını ele aldıklarını hatırlatarak, bu kez de DEİK/Türkiye – ABD İş Konseyi'nin Amerikan iş dünyasının değerli temsilcileriyle bir araya gelmelerine imkân sağladığını dile getirdi. Türkiye ve ABD'nin iki güçlü stratejik ortak ve 70 yıllık müttefik olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu çok özel ve sağlam temellere dayanan iş birliğimiz, yıllardır dünyanın birçok coğrafyasında barışa, istikrara ve güvenliğe katkı sağlamıştır. Son dönemde yaşanan kritik gelişmeler, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın önemini ve kıymetini bir kez daha göstermiştir. Kişisel ilişkilerde olduğu gibi devletler de zaman zaman bazı konularda görüş ayrılıkları yaşayabilir. Biz, bunların dayanışma ve karşılıklı saygı çerçevesinde diyalog yoluyla aşılabileceğine inanıyoruz. Değerli dostum Başkan Biden ile 14 Haziran'da Brüksel'de yaptığımız samimi ve kapsamlı görüşmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. Sayın Başkanla ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin hem mümkün hem de gerekli olduğu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırmaya yönelik kararlılığımızı beraberce vurguladık. Bu rakamın, doğru adımların atılması halinde rahatlıkla erişilebilecek gerçekçi bir hedef teşkil ettiğinden hemfikiriz.

Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacmi salgın şartlarına rağmen geçen sene 21 milyar dolara yükseldi. ABD, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 3'üncü sırada yer alıyor.İkili ticaret hacmimizin, bu yılsonunda 25 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Ülkemiz salgın dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkası olduğunu göstermiştir. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefiyle başlattığımız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz, özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenliği bakımından Amerikan firmaları için birçok fırsat barındırıyor" diye konuştu.

Mehmet Muş: "ABD gibi stratejik ortaklarımızla ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmeye devam etmek istiyoruz"

T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş,Türkiye'nin yakın geçmişte küresel ve bölgesel sorunların gölgesinde kalmadan ciddi ekonomik atılımlar yaptığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Son 20 yılda gerek siyasi gerek ekonomik gerilimlerle sınanan Türkiye ekonomisi yaşanan bütün zorlukları sağlıklı biçimde bertaraf etme başarısı göstermiştir. Türkiye ekonomisinin uzun vadeli vizyonu, dijital dönüşümünü tamamlamak, en güncel üretim teknolojisine sahip olmak ve rekabet gücü yüksek, lojistik ve hukuki altyapısı güçlü bir üretim ve ticaret üssü konumunu pekiştirmektir. Biz ileriye doğru adımlarımızı atarken küresel ölçekte ABD gibi stratejik ortaklarımızla ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmeye devam etmek istiyoruz. ABD ile önümüzdeki dönemde her düzeyde gerek ikili ticaretimizi ilgilendiren birçok konuda gerek çok taraflı ticaret sisteminin geliştirilmesini teminen birlikte yeni çözüm yolları bulacağımıza inanıyoruz" dedi.

Nail Olpak: "Karşılıklı ticaret hacmindeki artış için gerekli sıçramanın yolu, eyalet merkezli yaklaşımımızdan geçiyor"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpakise, "ABD eylem planımızı çok yönlü ve dinamik bir perspektifle ele alıyoruz. Eyaletleri merkeze alan bir yaklaşımla iş dünyamıza daha fazla destek olacağız. An itibariyle DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi'mizin 7 eyalette komite yapılanması var ve bu sayıyı, öncelikle bu yılsonuna kadar 13'e çıkarmak arzusundayız. İnanıyoruz ki, Türkiye ve ABD'nin karşılıklı ticaret hacmindeki artış için gerekli sıçramanın yolu, eyalet merkezli yaklaşımımızdan geçiyor"ifadelerini kullandı.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hedefinin yanı sıra sosyal meselelere karşı da iş birliği içinde olunması gerektiğini vurgulayan Olpak, Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot Amelia Earhart'ın"Yapacak yüreği olan herkesin, uçacak okyanusları vardır" ifadelerini hatırlatarak"Kalplerinde başarı inancı olan Türk ve Amerikan iş dünyası temsilcileri olarak, hem sosyal hem de iktisadi meselelerde iş birliğimizi daha yukarıya taşıyarak, ortak çıkarlarımıza hizmet edebilmek için aşacak daha çok okyanusumuz; ama onları aşabilecek sağlam yüreklerimiz var" dedi.

Yalçındağ: "Türk girişimcisinin tecrübesi ortada, cesareti ortada, başarısı ortada… İstiyoruz ki, Amerikalı dostlarımız da bu başarıya ortak olsunlar."

DEİK/Türkiye – ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ,Covid-19 salgını önlemleri sebebiyle iki senedir organize edilemeyen Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği'nin bu sene T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleştirilebilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Küresel salgına bağlı değişen alışkanlıklara rağmen TAİK'in önceliklerinden asla ayrılmadığına dikkat çeken Yalçındağ, "İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere daha fazla nasıl katkı sağlayabileceğimizi sorgulayarak yeni fırsatların önünü açmaya gayret ettik. Küresel salgın sebebiyle tedarik zincirindeki büyük kırılmaları zamanında ve doğru yorumlayarak, Türkiye ve ABD arasında olgunlaşmayı bekleyen alanlara katkı sunmayı görev edindik" dedi.

Yıllık bazda görünen artışa rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyelini yansıtmadığına değinen Yalçındağ, "TAİK olarak, ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırımların hak ettiği seviyelere ulaşabilmesi için proaktif davranıyor, başarı odaklı projeler üretiyoruz. Sadece ticaret ve yatırımların değil, aynı zamanda üçüncü ülkelerde ortak girişimlerin de önünü açıyoruz" dedi. Savunma sanayii ve teknoloji alanında yapılan yatırımlara da dikkat çeken Yalçındağ, "Türk girişimcisinin tecrübesi ortada, cesareti ortada, başarısı ortada… İstiyoruz ki, Amerikalı dostlarımız da bu başarıya ortak olsunlar. Daha büyük başarıların haklı gururunu birlikte yaşayalım" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gala Yemeği, ülkemizi türkülerimizle dünya çapında temsil eden ve Anadolu topraklarından gelen ezgilere kemanıyla hayat veren Canan Anderson'ın performansı ile devam etti.

11. Türkiye Yatırım Konferansı Gala Yemeği'ne; TEB Holding, THY ve Kibar Holding platin sponsor; Halkbank, Hepsiburada, IC İçtaş, Limak Holding, TAV ve Trendyol altın sponsor; Getir, TBNG, Turkcell, TUSAŞ, Transatlantic Petroleum ve Yemeksepeti ise gümüş sponsor oldu.

ABD ENERJİ BAKAN YARDIMCISI SAYIN DAVİD TURK İLE TOPLANTI, 9 HAZİRAN 2021, ÇEVRİM İÇİ

 ABD Enerji Bakan Yardımcısı Sayın David Turk ile Toplantı, 9 Haziran 2021, Çevrim İçi  

Türkiye-ABD İş Konseyi, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, ABD Enerji Bakan Yardımcısı David Turk ile toplantısını, 9 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Net-sıfır emisyon, Türkiye'nin hidrojen enerjisi sektörü, temiz enerji, doğalgaz ve enerji projelerinde Türkiye-ABD ortak girişimleri gibi bir dizi önemli konu ele alındı. 

T.C. WASHİNGTON D.C. BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MURAT MERCAN İLE TANIŞMA TOPLANTISI, 5 ŞUBAT 2021, ÇEVRİMİÇİ

T.C. Washington D.C. Büyükelçisi Sayın Murat Mercan ile Tanışma Toplantısı, 5 Şubat 2021, Çevrimiçi  

Türkiye-ABD İş Konseyi, yeni atanan Washington D.C. Büyükelçisi Murat Mercan ile Tanışma Toplantısını, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, 5 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, TAİK faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

38. ATC KONFERANSI, 21 EYLÜL 2020, ÇEVRİM İÇİ

38. ATC Konferansı, 21 Eylül 2020, Çevrim İçi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 38. American-Turkish Conference (ATC) sanal ortamda gerçekleşti. Konferansın açılışında konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, pandeminin küresel ekonomik düzeni sıfırladığını belirterek, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve özel sektörün zorlukların üstesinden geleceğini vurguladı. ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı David MacLennan, ABD ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek adına yapılan görüşmeleri anlatarak, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılmasına yardımcı olacak reformları desteklediklerini ifade etti. Konferansta, Türkiye ve ABD'nin salgına rağmen ikili ticareti artırdığı, enerji sektöründe yeni fırsatlar yaşandığı ve teknoloji alanında iş birliği potansiyelinin bulunduğu vurgulandı. ATC'nin, ABD ve Türkiye arasındaki ticaret politikalarındaki merkezi koruma ve iş birliğini güçlendirme amacını taşıdığı belirtildi.

38TH AMERİCAN-TURKİSH CONFERENCE | NEW DATES ANNOUNCED | #VİRTUALATC

The U.S. Chamber's U.S.-Turkey Business Council and Turkey-U.S. Business Council (TAIK) are pleased to bring you the 38th American-Turkish Conference held virtually from September 14-17, 2020.

 

For more than three decades, this conference has been the premier event for U.S. and Turkish business executives and cabinet members. Together, we will discuss U.S.-Turkey cooperation in strategic growth sectors contributing to the ambitious $100 billion bilateral trade volume goal that will help fuel the economic recovery in both countries. Conference sessions will also explore new opportunities and the reforms needed for continued progress.

 

Join hundreds of leaders of the
U.S.-Turkey business community in our 
brand-new virtual format!

 

 

Please note that if you have previously registered for the in-person American-Turkish Conference, scheduled for April 14-16, all registrations are transferrable. Credit will be applied where applicable.

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN NEW ENGLAND BÖLGESİ WEBİNARI, 26 AĞUSTOS 2020, ÇEVRİM İÇİ

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN NEW ENGLAND BÖLGESİ WEBİNARI, 26 AĞUSTOS 2020, ÇEVRİM İÇİ

Türkiye-ABD İş Konseyi, T.C.  Boston Başkonsolosluğu girişimleriyle, Yüksek Katma Değerli İşbirliği İçin New England Bölgesi Webinarını, Süheyla Tayla moderatörlüğünde, T.C. Baston Başkonsolosu  Ceylan Özen Erişen ve TAİK Massachusetts Eyalet Komitesi Başkanı Atalay M. Gümrah'ın katılımıyla 26 Ağustos tarihinde çevrim içi olarak düzenledi.

TAİK TRANSATLANTIC TALKS: WHAT TO EXPECT FROM US TRADE POST-ELECTION: THE BIPARTISAN FACTORS THAT WILL IMPACT TRADING PARTNERS

WEBINAR: A NATION'S STRUGGLE FOR DEMOCRACY: JULY 15TH, 15 JULY 2020

TAİK TRANSATLANTIC TALKS: A TIME FOR ALLIES TO INVEST IN ALLIES: TURKISH AMERICAN GLOBAL SUPPLY CHAIN

38TH ATC | DEFENSE & AEROSPACE WEBINAR

38TH ATC | DIGITAL ECONOMY WEBINAR

"DİJİTAL EKONOMİ" WEBİNARI, 22 NİSAN 2020, ÇEVRİM İÇİ

"DİJİTAL EKONOMİ" WEBİNARI, 22 NİSAN 2020, ÇEVRİM İÇİ

Türkiye-ABD İş Konseyi, "Dijital Ekonomi" webinarını, TAİK Kaliforniya Başkanı Derya Matraş, Koç Sistem Genel Müdürü Ali Akarca, Amazon Web Servis Direktörü Direktörü Liam Maxwell ve Interl Ruhsatlandırma Başakn Yardımcısı Greg Slater'in katılımlarıyla 22 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.

WOMEN IN BUSINESS

Women in Business

T.C. WASHİNGTON D.C. BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MURAT MERCAN İLE TANIŞMA TOPLANTISI, 5 ŞUBAT 2021, ÇEVRİMİÇİ

T.C. WASHİNGTON D.C. BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MURAT MERCAN İLE TANIŞMA TOPLANTISI, 5 ŞUBAT 2021, ÇEVRİMİÇİ   

Türkiye-ABD İş Konseyi, yeni atanan Washington D.C. Büyükelçisi Murat Mercan ile Tanışma Toplantısını, Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında, 5 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, TAİK faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

“SEMİNAR ON DOİNG BUSİNESS İN THE US” ETKİNLİĞİ, İSTANBUL

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Transatlantic Business & Investment Council (TBIC) işbirliğinde, 12 Aralık 2019 tarihinde, ABD'de iş yapma süreçleri üzerine "Seminar on Doing Business in the US" etkinliği gerçekleştirilecektir.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği, Virginia ve Mississippi ve TBIC yetkililerinin  de yer alacağı toplantıda, ABD'de iş kurma prosedürleri ve maliyetleri, yer seçimi, hukuki süreçler, vergi düzenlemeleri ve potansiyel ortaklaklarla ilişki kurma konuları üzerine uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yer alacaktır.

Ekte davetiyesi yer alan seminer, 12 Aralık Perşembe günü saat 09:00-12:30 arasında River Plaza'da gerçekleşecek olup, toplantıya katılımla ilgilenen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1103/13985 bağlantısında bulunan katılım formunu doldurmaları beklenmektedir.

Toplantı dili İngilizce olacaktır.

TAİK İLE US CHAMBER EV SAHİPLİĞİNDE TOPLANTI

TAİK ile US Chamber ev sahipliğindeki Yuvarlak Masa Toplantısı; T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, 12 Kasım 2019 tarihinde Washington D.C.'de gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye ve ABD'de yatırım yapan 10 firmanın temsilcileri bir araya geldi.

10’UNCU TÜRKİYE YATIRIM KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TAİK tarafından düzenlenen Türkiye Yatırım Konferansı'nın onuncusu; T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımlarıyla 25 Eylül'de New York'ta gerçekleştirildi. Etkinlikte, TAİK tarafından 100 milyar dolarlık ticaretin yol haritası sunuldu. Konferansla ilgili bilgi veren TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, gerçekleştirilen konferansın hem Türkiye hem de ABD için ayrı bir önem taşıdığına değinerek "İki ülke arasında son olarak belirlenen 100 milyar dolarlık bir ticaret hedefi bulunuyor. 100 milyar dolar rakamı, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın görüşmesinde hedef gösterilmişti. TAİK olarak görevi aldık ve bir yol haritası çıkardık. Türkiye'nin ABD'ye 50 milyar dolar ihracat hedefi, KOBİ'lere de önemli bir büyüme alanı açacak." diye konuştu.

ABD TİCARET BAKANI WILBUR ROSS'UN TAİK YÜRÜTME KURULU TOPLANTISINA KATILIMI

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 7 Eylül 2019 tarihinde Çırağan TAİK Yürütme Kurulu Toplantısı'na katılım gösterdi. TAİK tarafından haziran ayında Boston Consulting Group (BCG) ile başlatılan, iki ülke arasındaki ticaret hedefinin 100 milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen çalışma üzerinden, Bakan Ross ile öneriler ve olası iş birliği fırsatları paylaşıldı. DEİK Başkanı Nail Olpak konuşmasında, ikili ilişkilerde son dönemde gündemde yer bulan konulara rağmen ticaret hacminde düşüş yerine artış yaşandığını dile getirdi. Olpak, hâlihazırda var olan 21 milyar dolarlık ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılmasının ardından, bunu da yeterli bulmayan iki liderin, 100 milyar dolarlık bir hedef belirlediğini ifade etti.

TÜRKİYE - ABD 75 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ TOPLANTISI

ABD ile 75 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında 23 Mayıs 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı ile toplantı yapıldı. Aynı hedef doğrultusunda 9 Temmuz'da ise II. Yönlendirme Komite Toplantısı gerçekleştirildi.

FLORIDA-TURKEY BUSINESS CONNECTION: A NETWORKING DINNER ORGANİZASYONU

Türkiye ile Florida arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek için 20 Mayıs 2019 tarihinde Florida-Turkey Business Connection: A Networking Dinner organizasyonu düzenlendi.

37’NCI ORTAK YILLIK KONFERANSI

TAİK ile ATC tarafından bu yıl 37'ncisi düzenlenen Ortak Yıllık Konferansının ana teması "İşe Dönüş" olarak belirlendi. 14-16 Nisan 2019'da yapılan konferansta, Patriot füzelerini üreten Raytheon şirketinden, Apple ve General Electric'e kadar birçok şirketin CEO'su ve Türkiye ile ABDyönetiminin en üst düzey temsilcileri bir araya geldi. Her yıl Washington'ın gündemini üç gün boyunca Türkiye'ye çeviren TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı'na, bu yıl Türkiye adına T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar katıldı. ABD tarafından ise Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genel Kurmay Başkanı General Joseph Dunford ve Enerji Bakan Yardımcısı Dan Brouillette konferansta yer aldı.

ATC HEYETİ ANKARA TEMASLARI VE RESEPSİYON

ATC Havacılık ve Savunma Heyeti ile temasları artırmak üzerine düzenlenen etkinliğin ardından, 6 Şubat 2019'da heyet onuruna bir resepsiyon düzenlendi. Heyet 2 Mayıs2019 tarihinde ise ABD ile bir savunma resepsiyonu gerçekleştirdi.

52 KİŞİLİK AMERİKAN İŞ İNSANI HEYETİNDEN TÜRKIYE’YE ZİYARET

Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı General James Jones başkanlığında, 4-8 Şubat 2019 tarihleri arasında Ankara, İstanbul ve Eskişehir'i kapsayacak şekilde iki farklı heyet ziyareti gerçekleştirildi. Söz konusu heyet, Ankara'da resmî temaslarda bulunarak iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyet üyelerini 7 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabuletti. Görüşmede, TAİK ile ATC ortaklığını farklı bir seviyeye taşımak istediğini söyleyen ATC Başkanı James Jones, iki kurumun Türk-Amerikan ekonomik ilişkileri konusunda iki devlet başkanına öneriler geliştiren bir platform olarak hareket etme arzusunda olduğunu ifade etti.

ABD VE TÜRKİYE STRATEJİK ORTAKLIĞINI SÜRDÜRECEK

ABD VE TÜRKİYE STRATEJİK ORTAKLIĞINI SÜRDÜRECEK

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD'nin iki bakana yönelik yaptırımı kaldırması ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Yalçındağ şunları kaydetti:

"TAİK olarak, bugüne kadar ABD ile yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen ittifakımızın sağlam ve dayanıklı olduğuna inancımızı her fırsatta dile getirdik ve bu süreçte olumsuzlukları en aza indirgemek üzere çalışmalarımızı itinayla yürüttük. Son dönemde iki dost ülke arasında yaşanan sıkıntıların geride kalması ve ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin başlaması adına önemli bir misyon üstlendik.

Geldiğimiz noktada; ABD Hazine Bakanlığı'nın, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül'e yönelik yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşıladık. Ayrıca, henüz resmi açıklaması yapılmamakla birlikte Türkiye'nin İran ambargosundan muaf tutulacağı yolunda güçlü bir beklenti içindeyiz. Bugünkü açıklamaların önümüzdeki günlerde başka güzel gelişmeler için de işaret niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Birçok konuda beraber çalışmış ve köklü bir askeri işbirliği tarihine sahip Türkiye ve ABD, uzun süreli stratejik ortak olmaya devam edecektir."

TÜRK- AMERİKAN TİCARİ İLİŞKİLERİ NEW YORK'TA GÜVEN TAZELEDİ

TÜRK- AMERİKAN TİCARİ İLİŞKİLERİ NEW YORK'TA GÜVEN TAZELEDİ

DEİK / Türkiye – ABD İş Konseyi (TAİK) ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından düzenlenen 9'uncu Türkiye Yatırım Konferansı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu akabinde New York Gotham Hall'da düzenlendi. Türkiye ve Amerika'dan liderleri ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren konferansta, Türkiye'deki yatırım fırsatları ve Türkiye – ABD arasındaki ticari ilişkiler değerlendirildi. 

Geleneksel hale gelen konferans, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırmak amacıyla Türkiye'deki iş ve yatırım ortamını daha iyi tanımak isteyen Amerikalı yatırımcılar ve şirket liderleri ile Türkiye'den üst düzey hükümet yetkilileri ve iş dünyasını bir araya getirdi. Konferansa, T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye – ABD İş Konseyi (TAIK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın yanısıra Amerika'nın en büyük ve en önemli finans kurumları ve şirketleri ile önde gelen Türk şirketlerin yöneticileri katıldı.

Konferansın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarih bize açıkça savaşın ve özellikle ticaret savaşlarının kazananı olmadığını gösteriyor. Bu, hem ticari hem de politik açıdan sadece karşılıklı kayıplara yol açıyor" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: "Bizim uzun süredir devam eden stratejik dostluğumuz, bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir. ABD ile yakın dostluğumuzun bu süreci de bir fırsata dönüştüreceğine yürekten inanıyorum."

Konferansta CNN ve NBC Haber'in eski muhabiri Erin McPike, Türkiye'nin orta vadeli ekonomi planı hakkında uzun bir konuşma yapan T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bir söyleşi yaptı. Albayrak, "Geçen hafta, üç temele odaklanan yeni bir plan açıkladık; yeniden dengelenme, disiplin ve dönüşüm. Türkiye ekonomisinin omurgasını güçlendirmek için gereken her unsuru hesaba kattık. Türkiye'nin parlak bir geleceği olması için çalışıyoruz" dedi.

Dünya Bankası Kadın Girişimcileri Finans Girişimi Başkanı Priya Basu, Bakan Pekcan'la iş hayatında kadınları güçlendirmek konusunda konuştu. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bir kadına bir fırsat verdiğinizde, onun potansiyelinin sınırsız olduğunu görürsünüz. Bakanlık olarak, kadınları özellikle güçlü büyüme potansiyeli olan, e-ticaretin de dahil olduğu, kilit sektör ve alanlarda daha aktif faaliyet göstermeleri için teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin önemi hakkında konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "İş dünyası, işini her gün büyük bir tutku ve coşkuyla yapıyor. Bizler iş insanları olarak ülkelerimiz arasında bir köprü olmaya, iki ülkenin yatırım fırsatlarını ve ticari ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Konferansta konuşan DEİK / Türkiye – ABD İş Konseyi (TAIK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise,"Türkiye ile ABD arasındaki iş ilişkisi, tarihsel olarak karşılıklı saygı, işbirliği ve daima karşılıklı çıkarların gözetilmesine dayanıyor. Bunu sürdürebilmek için hepimiz var gücümüzle çalışmaya devam etmeliyiz. Tehlikede olan çok şey ve bir o kadar da kazanacaklarımız var" dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkiler, tüm dünyada büyük bir anlam ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 18 oranında büyüyen Türkiye ve ABD'nin karşılıklı ticareti yıllık ortalama 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşiyor.

DOİNG BUSİNESS İN THE UNİTED STATES

DOİNG BUSİNESS İN THE UNİTED STATES

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve European American Investment Council (EAIC) işbirliğinde, 20 Eylül 2018 tarihinde, ABD'de iş yapma süreçleri üzerine "Doing Business in the United States" etkinliği gerçekleştirilmiştir.

EAIC Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda, ABD'de iş kurma prosedürleri ve maliyetleri, yer seçimi, hukuki süreçler, vergi düzenlemeleri ve potansiyel ortaklaklarla ilişki kurma konuları üzerine uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yapılmıştır.

 

ABD YAPTIRIMLARI SEMİNERİ

ABD Yaptırımları Semineri

TAİK Üyesi Norton Rose Fulbright Avukatlık Ortaklığı tarafından, 1 Ağustos 2018 tarihinde İstanbul'da ABD yaptı rımlarını açıklamaya yönelik bir toplantı düzenlendi. Kısıtlı katılımla düzenlenen toplantıda, ABD'nin uyguladığı yaptırımların yapısı ve kapsamı katılımcılara aktarıldı.

ABD’NİN RAHİP BRUNSON YAPTIRIMINA İLİŞKİN TAİK’TEN AÇIKLAMA

ABD'nin Rahip Brunson yaptırımına ilişkin TAİK'ten açıklama:

ABD'nin Rahip Andrew Brunson davası nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım kararı almasına ilişkin DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ yazılı bir açıklama yaparak, "Dost ve müttefik iki ülke arasındaki sorunları çözmenin yolu yaptırımlar olmamalı. Her iki liderin de akıl ve vicdanlarını dinleyerek sonuç almaya odaklanacaklarına, hızla sonuca gidebileceklerine inanıyorum" dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde bir zamandır süren gerginlik, Amerikan Hazine Bakanlığının, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu yaptırım listesine almasıyla yeni boyut kazanmıştır. Bu girişimi hem Türkiye-ABD ilişkileri bakımında hem hukuki bir sürece çok ağır bir siyasi müdahale olması bakımından hem de NATO müttefikliği ve silah arkadaşlığı bakımımdan kabul edilemez buluyoruz. Bu girişimin geri alınması ve ilişkilerin bir an önce dostluk ve müttefiklik çerçevesine yeniden oturtulması için herkesi elinden gelen gayreti göstermeye davet ediyoruz.

Türk-Amerikan ilişkilerinde her zaman problemler oldu.  Zaman zaman bu problemler krize dönüştü  ama şunu da unutmayalım: İki ülke arasında karşılıklı stratejik ve ekonomik çıkarlar o kadar büyük, güçlü ve derin ki en krizli durumlardan sonra bile ikili ilişkiler düzlüğe çıktı.

Bugün içinde bulunduğumuz, medyada ve sosyal medyada karşılıklı açıklamalarla tırmanan krizin de aşılabileceğini düşünüyorum.  Mesele, bu durumun uzamaması, ilişkilerimize ve çıkarlarımıza kalıcı hasar vermeden çözümlenmesi. Unutmayalım ki 21. yüzyılın başında  ittifakların dağılıp yeniden kurulduğu bir dönemden geçiyoruz.  Kalıcı dostluklar çok önemli ve herkesin birbirine ihtiyacı var.

İki ülke arasındaki krizi hızla çözemezsek, ilişkiler donma noktasına gelecek gibi gözüküyor. Ama gerçekçi olalım, bu mümkün değil. Başta Suriye ve NATO olmak üzere pek çok konuda birlikte çalışıyoruz. İkili ekonomik ilişkilerimiz hala sağlıklı.

"Bu krizde sadece bir taraf haklıdır, diğer taraf tümden haksızdır" demeden şu üç noktayı vurgulamak istiyorum:

  • Dikkatimizi, en azından bir süre güncel krizinin ötesindeki gerçeklere çevirmeliyiz. Mevcut sorunlara ortak çıkarları gözeterek çözüm aramak gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda, örneğin Suriye'de yeni oluşturulan yol haritası, hem ABD hem de Türkiye için bir kazanç.  Bunu geliştirme çalışmalarını hızlandırmalıyız. ABD yönetiminin, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını gözetmesi ve FETÖ mensuplarıyla ve Gülen'in iadesi konusundaki hassasiyetleri  karşılayacak bir adım atmasının, buna karşılık ABD tarafının bazı taleplerinin de müsbet bir anlayışla dikkate alınmasının çok olumlu etki  yapacağına inanıyorum. Bu durumda ABD'nin Türkiye'den beklentilerinin de Türk halkı tarafından daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.
  • "Dost ve müttefik" iki ülke arasındaki sorunları çözmenin yolu yaptırımlar olmamalı. Yaptırımlar hiçbir zaman çare olmamış, en büyük zararı daima ilgili ülkenin insanlarına vermiştir. Türk-Amerikan ilişkilerinin önemli bir boyutunun da ticaret ve ekonomi olduğu çerçevesinde, ABD'nin sözünü ettiği ekonomik yaptırımlarda en büyük zararı Türk halkının göreceği unutulmamalı diye düşünüyorum.
  • Gerçekçi, iyiniyetli ve aklıselim sahibi görüşlere her zamankinden çok ihtiyacımız var. Kanallar açık tutulmalı ve geri dönülemeyecek adımlardan kaçınmalıyız. İş dünyası olarak, NATO zirvesinde gördüğümüz karşılıklı samimiyetin ileriye taşınmasını ümit ediyoruz.

Hem Başkan Erdoğan'ı hem de Başkan Trump'ı yakın tanıyan biri olarak, bu sorun karşısında nasıl düşündüklerini anlayabildiğimi sanıyorum. Gerçekte sorunun çözümlenmesi gerektiğine samimi olarak inandıklarını ve istediklerini düşünüyorum. İki başkan aslında birbirlerine çok benzeyen insanlar, cesur ve inançlı liderler. İkisi de yerleşik düzenle, kendini herkesten üstün gören çıkar gruplarıyla, algı operasyonlarıyla mücadele ederek geldiler bugünlere. İkisi de ülkelerinin güçlenmesi ve büyümesini hedefliyorlar ve bu hedeflere ancak realist ve pragmatik adımlarla varılabileceğini biliyor.

Bu krizi çözmekte en büyük şansımız, iki başkanın bu saydığım kişilik özellikleri olacak. Çevrelerinden zaman zaman farklı sesler yükselebilir, siyasette bu doğaldır. Ama ben her iki liderin de akıl ve vicdanlarını dinleyerek sonuç almaya odaklanacaklarına, hızla sonuca gidebileceklerine inanıyorum.

MEHMET ALİ YALÇINDAĞ
Başkan
DEİK/ Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK)

ATC RESEPSİYONU - ACCESSİNG THE U.S. MARKET: A NETWORKİNG EVENT

ATC RESEPSİYONU - ACCESSİNG THE U.S. MARKET: A NETWORKİNG EVENT

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyinin (TAİK) karşı kanat kuruluşu American Turkish Council (ATC) tarafından, ABD Başkonsolosu Jennifer Davis ev sahipliğinde, bir resepsiyon düzenlenmiştir.

"ABD Pazarına Erişim" başlıklı resepsiyonda katılımcılar, ABD yetkilileri ve konularında uzman diğer iş insanları ile fikir alışverişinde bulunma fırsatına sahip olmuştur.

 

GELECEK İÇİN STEM ANADOLU PROJESİ

GELECEK İÇİN STEM ANADOLU PROJESİ

ABD İstanbul Başkonsolosluğu ve Limak Holding sponsorluğunda Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından gerçekleştirilen Gelecek için STEM Anadolu Projesinin kapanış etkinliği geliştirildi. Söz konusu projede genç girişimcilerin hazırladıkları ve desteklenmiş projelerin tanıtım sunumları gerçekleştirildi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis'in konuşmacı olarak yer aldığı kapanış etkinliği networking resepsiyonunun ardından sona erdi.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞIŞLERİ KOMİTESİ YETKİLİLERİ İLE TOPLANTI

TAİK Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi. 1 Haziran 2018 tarihindeki toplantıya ABD tarafından TM Dışişleri Komitesi Çoğunluk Grubu Ofisi Yetkilisi Andy Taylor, TM Dışişleri Komitesi Çoğunluk Grubu Ofisi Görevlisi Sean O'Neill, ABD İstanbul  Başkonsolosluğu Politika ve Ekonomi Bölüm Şefi Andrew Abell ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ekonomi Bölüm Yetkilisi Andy Van Vleck katılım gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke ilişkilerinde son dönemde öne çıkan konular üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ABD EYLEM PLANI KOORDİNASYON TOPLANTISI

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından hazırlanan Eylem Planı nezdinde 17 Mayıs 2018'de Ankara'da, T.C. Ekonomi Bakanlığı ile koordinasyon toplantısı düzenlendi.

TAİK FLORIDA ZİYARETİ

TAİK FLORIDA ZİYARETİ

2 Mayıs 2018 • Miami, FL

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Florida Başkanı Sn. Cuneyd Zapsu liderliğinde, 2 Mayıs 2018 tarihinde Miami'ye kısıtlı katılımlı bir ziyaret düzenlendi. Ziyaret kapsamında, T.C. Miami Başkonsolosu, Miami Belediyesi ve yerel kurumlar ile temaslar gerçekleştirildi.

Ziyaret, Sn. Başkonsolosumuz Burç Ceylan ve eşinin heyet için Başkonsolosluk Konutunda verdiği kahvaltı daveti ile başladı. Toplantılar öncesi Sn. Başkonsolosumuzun bölge hakkında bilgilendirmeler yaptığı davette, TAİK Florida'nın geleceği ve nasıl yapılandırılması gerektiği hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu.

 

William Gort, Miami City Commissioner

İlk toplantı Miami City Commissioner William Gort ile gerçekleştirildi. (Miami şehri, 5 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilmekte olup, Sn. Gort bunlardan birinin başındadır.) Sn. Cuneyd Zapsu tarafından TAİK ve DEİK hakkında bilgi verilmesini takiben Sn. Gort Miami hakkında bilgilendirmeler yaptı. Gort'a göre, Miami şehrinin en büyük avantajı yabancılara karşı önyargının düşük olması. Latin Amerika'ya yakınlığı sebebiyle hatırı sayılır bir göçmen toplumu olan Miami, farklı kültürlerden gelen yabancılara karşı açık olmasıyla tanınıyor.

Buna ek olarak, Miami'nin kardeş şehri olan Antalya ile iki şehrin de tanıtımını hedefleyen ortak bir çalışma yapılabileceği görüşüldü.

 

Enterprise Florida

TAİK Florida'nın karşı kanat kuruluşu olabilecek Enterprise Florida ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Enterprise Florida Kıdemli Başkan Yardımcısı Manuel A. Mencia, kurumu Enterprise Florida ve Florida Eyaleti hakkında bilgiler paylaştı.

Enterprise Florida'nın merkezinin eyaletin başkenti Tallahassee'de olduğunu belirten Mencia, yapısı hakkında da bilgi verdi. Hem kamu hem de özel sektör gücüyle donatılmış olan kurumun öncelikli hedefleri arasında Florida Eyaletine daha fazla iş imkanı çekmek, bu şekilde istihdamı artırmak ve Florida'daki iş yapma iklimini olumlu yönde geliştirmek olduğu ifade edildi. Bütçesinin yüzde 15 ila 20'sini özel sektörden sağlayan kurum, geri kalan kaynakları eyaletten alıyor. Kurumun temsili başkanı eyalet valisi olup, yeni vali seçildiğinde kurumun başkanı da değiştiği belirtildi.

Mencia kurum hakkında bilgi verdikten sonra "Neden Florida?" sorusunu yanıtladı. Florida'nın bugününün ve geleceğinin çok fazla imkan sunduğuna dikkat çeken Mencia, birkaç yıl içinde trilyon dolarlık bir ekonomi olacaklarını ekledi. 2017 yılında 967 milyar dolar GSYH kaydeden Florida, ülkelerle kıyaslandığında dünyanın 16. en büyük ekonomisi olarak öne çıkıyor.

Eyaletin çok kültürlü yapısına da değinen Mencia, çok fazla ülkeden göçmen ve farklı kültürlere sahip insanların yaşadığı bir eyalet olan Florida'nın çok misafirperver olduğunu aktardı. Eyalet sınırları içerisinde yaşayan insanların yüzde 50'den fazlasının ABD dışında doğmuş olduğunu belirten Mencia, yabancıların burada memnuniyetle karşılandığını aktardı.

Mencia kültürel artılarına ek olarak, Florida'nın lojistik avantajına da dikkat çekti. Birçok firmanın Latin Amerika'ya açılma noktası olan Florida'nın son zamanlarda çok fazla uluslararası havayolu şirketinden yatırım aldığını belirten Mencia, son gelenler arasında Japonya, Kore gibi uzak coğrafya havayollarını sıraladı. Panama Kanalı'nın genişletilmesinden sonra Florida'nın lojistik avantajının katlanacağını belirten Mencia, gemi nakliyatı açısından, Miami Limanı'nın büyük hacimli gemilere uygun altyapısı olmasının önemli bir artı olduğunu ekledi.

Aktardığı bilgiler ışığında Florida'nın ABD'de en mantıklı yatırım yeri olduğunu söyleyen Mencia, eyaletin vergilendirme yapısı hakkında bilgi verdi. Kişisel gelir vergisinin sıfır olduğunu aktaran Mencia, kurumlar vergisinin ise esnek bir yapıda olduğunu belirtti. Kurumlar vergisi oranı yüzde 5.5 olan Florida Eyaletinde bir şirketin vergi ödemesi için belli kar tavanlarına ulaşması gerekiyor. Mencia, kar tavanlarının hep yükseltilmesi sebebi ile birçok şirketin kurumlar vergisi bile ödemediğini aktardı.

Finansman bulma konusunda başka birçok eyalet gibi zorluklar çıkabileceğini belirten Mencia, yine Florida'yı diğer eyaletlerden ayıran önemli bir noktanın altını çizdi. Mencia, bir yatırımcı finansman arayışında Eximbank tarafından geri çevrilse bile, Florida Export Finance Corporation adlı eyalete özel bir yapının finansman sağlamada destek olduğunu aktardı.

Florida'nın en önemli özelliğinin iş yapma kolaylığı olduğunu ve bunu geliştirmek için çaba sarfettiklerini belirten Mencia, son düzenlemeler sonrasında bir şirket kurmanın 24 saat içinde yapılabilecek kadar kolaylaştırıldığını ekledi.

Mencia'nın bilgilendirmelerini takiben TAİK hakkında bilgi aktaran TAİK Florida Başkanı Cuneyd Zapsu, yıl sonunda Miami'de yapılması planlanan TAİK Florida etkinliği hakkında da bilgi verdi. Söz konusu etkinlik için destek olabileceğini belirten Enterprise Florida, aynı zamanda üyelerimizden Florida özelinde gelebilecek her türlü soruyu yanıtlamaktan da memnuniyet duyacağını aktardı.

Yıl sonunda gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik marjlarında Enterprise Florida ile bir Mutabakat Zaptı imzalanması, bu vesileyle Enterprise Florida ve TAİK Florida arasında kalıcı bir işbirliği tahsis edilmesinde mutabık kalındı.

 

Beacon Council

Enterprise Florida ile gerçekleştirilen toplantıyı takiben, diğer bir iş dünyası kuruluşu olan Beacon Council ile bir toplantı düzenlendi. TAİK Florida heyetini Beacon Council Başkanı & CEO'su Michael A. Finney ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Mario J. Sacasa ağırladı.

Beacon Council, tüm eyalet odaklı hizmet veren Enterprise Florida'dan farklı olarak, sadece Miami-Dade olarak tabir edilen Miami ve çevre şehirler özelinde hizmet veren bir iş dünyası kuruluşu. Beacon Council'in öncelikli hedefleri arasında Miami-Dade bölgesine yatırım çekmek, bölgede istihdamı artırmak ve Miami-Dade'in kritik sektörlerde bir iş merkezi olarak gelişmesini desteklemek yer alıyor. Aynı Enterprise Florida'nın yapısı gibi, kamu ve özel sektörün gücünü tek çatı altında toplama hedefi olan Beacon Council'in bütçesinin yüzde 30'unu özel sektörden, geri kalanını eyalet yönetiminden aldığı, fakat özel sektör katkısının artırılmak istendiği paylaşıldı.

Halihazırda eyalet ve Miami iş çevreleri tarafından fonlanan bir kaynağı temsil ettiklerini belirten Finney, TAİK üyelerinin Miami özelindeki soruları ve konuları için destek vermekten memnuniyet duyacaklarını aktardı. Finney, özellikle şirket kurma gibi somut adımları atmaya hazır firmalar için çok faydalı olabileceklerini ekledi.

TAİK Florida Başkanı Cuneyd Zapsu, TAIK Florida hakkında bilgi paylaştı. TAİK Florida'nın yıl sonunda Miami'de bir etkinlik düzenleme planını paylaşan Zapsu, hem bölgedeki Türkleri bir araya getirmek hem de Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesini teşvik etmek için bir platform kurmayı arzu ettiklerini aktardı. Finney ve Zapsu, yıl sonunda düzenlenecek etkinlik marjlarında yerel iş dünyası ile bir yuvarlak masa toplantısının yapılabileceğini görüştü. Bu ziyaret esnasında, Beacon Council ile de bir Mutabakat Zaptı imzalanması, bu vesileyle Beacon Council ve TAİK Florida arasında kalıcı bir işbirliği tahsis edilmesi konusunda mutabık kalındı. Buna ek olarak, Beacon Council'den bir heyetin Türkiye'ye davet edilmesi ve ülkemiz ve Miami şehri arasında yeni kurulan ilişkinin pekiştirilmesi hedeflendi.

 

Emilio Gonzales, Miami City Manager

Bir sonraki toplantı Miami City Manager Emilio Gonzales ile gerçekleştirildi. Miami Belediyesi'nin yapısı hakkında bilgi veren Gonzales, Belediye Başkanı pozisyonunun resmi olarak var olduğunu ama Belediye Başkanı'nın diğer bazı şehirlerde olduğu gibi çok güçlü olmadığını aktardı. Miami City Manager görevinde olan Gonzales, belediyenin işleyişi ile ilgili olarak Belediye Başkanı tarafından kendisinin yetkilendirildiğini aktardı. 

Miami'nin iş yapma açısından çok avantajlı olduğunu aktaran Gonzales, belediye kurumları olarak da TAİK Florida'nın girişimlerine destek olmaktan memnuniyet duyacaklarını aktardı. Uluslararası ticaretin önemini vurgulayan Gonzales, "Mayor's International Business Council" hakkında da bilgi verdi. Gonzales, halihazırda atıl olan ama tekrar canlandırmayı umdukları Konseyin Miami'nin uluslararası işbirlikleri açısından faydalı olmasını umduklarını aktardı.

Miami'nin spor aktiviteleri açısından da ciddi bir cazibe merkezi haline geldiğini aktaran Gonzales, Türkiye ile ortak nokta olabilecek futbol alanında da işbirlikleri yapılabileceğini belirtti.

 

Miami International Airport

Son toplantı Miami International Airport yönetimi ile gerçekleştirildi. TAİK Florida heyetini Miami International Airport Direktör Yardımcısı Ken Pyatt ve Havacılık Pazarlama Müdürü Ernesto Rodriguez ağırladı.

Pyatt ve Rodriguez, Türk Hava Yolları'nın değerli bir partner olduğunu ve yeni başlayan Turkish Cargo operasyonunun beklentilerinin ötesinde performans sergilediğini aktardı.

Pyatt havaalanı operasyonları hakkında da bilgi aktardı. Miami International Airport'un pist kapasitesi olarak yeterli olduğunu ama kapılar nezdinde sıkıntı yaşandığını belirten Pyatt, tüm havaalanının bir optimizasyondan geçirilerek en efektif haline ulaşacağını kaydetti.

Havaalanı olarak son teknoloji gelişmeleri de yakından takip ettiklerini aktaran Pyatt, iniş yapan yolcuların havaalanından en kısa sürede çıkabilmeleri için dijital sistemlere yatırım yaptıklarını ekledi.

Havaalanının, ihracatçı ve ithalatçılarımızın ürünlerinin en iyi şekilde işlemeye özen gösterdiği, bu konuda bilgi almak isteyen gruplar için özel turlar düzenlenebileceği de aktarılan bilgiler arasında yer aldı.

14. ANADOLU KÖPRÜLERİ ETKİNLİĞİ

14. ABD - Anadolu Köprüleri etkinliği; 24 Nisan 2018 tarihinde, Türkiye - ABD İş Konseyi (TAİK) ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ÇTSO) iş birliği ve ABD Başkonsolosu Jennifer Davis'in katılımlarıyla, TAİK Yönetim Kurulu Üyesi Osman Okyay'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TAİK BILGİLENDİRME TOPLANTILARI: SELECT USA SEMİNERİ

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından, ABD'nin en önemli yatırım teşvik programı Select USA'in üyelere tanıtılmasını teminen, 18 Nisan 2018 tarihinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Select USA programı, ABD'de yatırım yapmak ya da mevcut işlerini büyütmek isteyen iş sahiplerine, yerel veya federal kaynak temini, iş geliştirme programları, uyulması gereken ABD kural ve kanunları hakkında detaylı bilgi vermeyi amaçladı.

TAİK YÜRÜTME KURULU ILE ABD BAŞKONSOLOSU AKŞAM YEMEĞİ ORGANIZASYONU
Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu üyeleri ve ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis arasında 15 Şubat 2018'de bir akşam yemeği düzenlendi. TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında gerçekleşen yemeklitoplantıda iki ülke arasındaki güncel konular ele alındı.
TAİK ÜYE BULUŞMALARI

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından, üyeler ile daha yakın ilişki kurulması ve iletişimin sağlanmasını teminen, yeni ve eski TAİK Yürütme Kurulu Üyelerinin evsahipliğinde Üye Buluşmaları düzenlenmektedir.

2 Nisan 2018 tarihinde düzenlenen TAİK Üye Buluşması düzenlenen toplantıların ilki olup, eski TAİK Başkanı Şerif Egeli, TAİK YK Üyesi Özcan Tahincioğlu ve TAİK Üye İlişkileri Başkanı Pelin Akın Özalp ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

TAİK BAŞKANININ WASHINGTON D.C. ZİYARETİ

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ 12-16 Mart 2018 tarihleri arasında Washington'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında çeşitli düşünce kuruluşları, kamu görevlileri ayrıca Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerle görüşen Yalçındağ, iki ülke arasındaki güncel gelişmeler üzerine temaslar gerçekleştirdi.

TAİK CALİFORNİA ZİYARETİ, SAN FRANCİSCO-LOS ANGELES

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından, 21-23 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek ATC-TAİK 36. Ortak Yıllık Konferansını takiben, 24-26 Mayıs 2017 tarihlerinde San Francisco ve Los Angeles'a birer ziyaret organize edilecektir. 

24 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilecek San Francisco-Türkiye Bilişim Zirvesi'nin odak noktası iki bölge arasında ortak bir anlayış yaratarak, teknoloji alanında işbirliği atmosferinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Zirvede, San Francisco ve Türkiye bilişim ekosistemleri üzerine bilgilendirme, potansiyel işbirliği fırsatları, başarı hikayeleri ve networking etkinliği yer alacaktır. Programa bilişim alanında faaliyet gösteren firmaların yanısıra fon sahipleri ve yöneticileri de davetlidir.

25 Mayıs 2017tarihinde Los Angeles Area Chamber of Commerce işbirliğinde gerçekleştirilecek olan Los Angeles-Türkiye İş Forumu, Türkiye ve Los Angeles'ın önde gelen iş insanlarını buluşturacak olup, forumda iki bölgenin ekonomik görünümlerine değinilecek ve potansiyel ortaklıklar görüşülecektir. Söz konusu İş Forumu'na katılım için sektör sınırlaması bulunmamakta olup, arzu eden tüm üyelerimiz davetlidir. İş Forumu'nu takiben T.C. Los Angeles Başkonsolosluğu Rezidansı'nda heyet onuruna bir resepsiyon gerçekleştirilecektir.

26 Mayıs 2017tarihinde Los Angeles'ta SpaceX tesisleri ziyaret edilecektir.

Bu kapsamda, söz konusu etkinliklere katılmakla ilgilenen üyelerimizin ekte yer alan programları inceleyerek, katılım koşullarını yerine getirmeleri ve başvurularını en geç 27 Nisan Perşembe mesai bitimine kadar tamamlamaları beklenmektedir.

DEİK/TÜRKİYE-ABD İŞ KONSEYİ (TAİK)-ATC 36. ORTAK YILLIK KONFERANSI, VAŞİNGTON, ABD

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council (ATC) 36. Ortak Yıllık Konferansının, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımlarıyla, 21-23 Mayıs 2017 tarihlerinde Trump International Otel, Vaşington, ABD'de düzenleneceğini bilgilerinize sunarız.

Teması "Together Towards Tomorrow" olarak belirlenen konferansta Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeler, üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcileri tarafından değerlendirilecek olup; konferansta her sene olduğu gibi, ABD ve Türkiye'deki gelişen iş ve yatırım ortamlarına dair görüş alışverişinde bulunulmak üzere çeşitli alanlarda paneller yer alacaktır. Konferansımız; Türkiye ve ABD ilişkilerinin yüksek düzeyde önem arz ettiği son dönemde iş dünyası ve hükümetler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. 

Büyük ilgi gören ve her yıl yaklaşık 600 kişinin katılımlarıyla gerçekleşen bahse konu konferans kapsamındaki sponsorluk imkanları ile ilgilenen üyelerimizin ekli sponsorluk dosyasını inceleyerek tarafımıza ulaşmaları rica olunur.

Detaylı bilgi ve kayıt için www.atctaikconference.com adresini ziyaret edebilir, bir önceki Yıllık Konferans raporu için buraya tıklayabilirsiniz.

TAİK TRANSATLANTİK SOHBETLERİ: “TRUMP'S FIRST 100 DAYS: ECONOMIC AND TRADE POLICY TRENDS”, BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL

TAİK Transatlantik Sohbetlerinin dördüncüsü, "Trump's First 100 Days: Economic and Trade Policy Trends" temasıyla, 26 Nisan Çarşamba günü 16:00-18:00 saatleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi, Rektörlük katı Senato Odası'nda gerçekleştirilecektir.

Washington D.C.'ye videokonferans ile bağlanılarak gerçekleştirilen söz konusu etkinlikte, ABD Başkanı Donald Trump'ın, başkanlık koltuğuna oturmasının ardından geride kalan 100 gün içerisinde, Trump yönetiminin ekonomi ve ticaret politikaları masaya yatırılacak. 

Amerikan düşünce kuruluşları, eski ABD kongre üyeleri, profesörler ve diplomatların katılımlarıyla gerçekleştirilen TAİK Transatlantik Sohbetlerine katılmakla ilgilenen üyelerimizin, 24 Nisan 2017 Pazartesi günü mesai saatleri bitimine kadar, katılım formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirmeleri beklenmektedir.

35. ATC - TAİK Ortak Yıllık Konferansı, 30 Ekim - 1 Kasım 2016

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council (ATC) 35. Ortak Yıllık Konferansının 30 Ekim - 1 Kasım 2016 tarihlerinde The Ritz-Carlton, Washington D.C’de düzenleneceğini bilgilerinize sunarız.

 

Teması “Geleceği Şekillendirmek: İş, İnovasyon ve Büyüme” (“Shaping the Future: Business, Innovation and Growth”) olarak belirlenen konferansta Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeler, üst düzey Türk ve ABD’li özel sektör ve devlet temsilcileri tarafından  değerlendirilecek olup; konferansta Savunma ve Güvenlik, Enerji, PPP, Ar-Ge ve İnovasyon, IT, Eğitim, TTIP ve Yatırım Fırsatları panelleri yer alacaktır.

 

Konferansımıza katılmak isteyen üyelerimiz, http://www.atctaikconference.com adresinden erken kayıt yaptırabilirler.

 

Bu yıl gerek Türkiye gerekse ABD tarafından çok güçlü üst düzey katılım beklenen konferansa sponsor olmak isteyen üyelerimizin ekli sponsorluk dosyasını inceleyerek tarafımıza ulaşmaları rica olunur.

 

Saygılarımızla,

 

Bilgi için:

Murat Can Menteş

İş Konseyi Koordinatör Yardımcısı

E-mail   : mmentes@deik.org.tr 

Telefon : 0212 339 50 06

35. ATC - TAİK Ortak Yıllık Konferansı, 30 Ekim - 1 Kasım 2016

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council (ATC) 35. Ortak Yıllık Konferansının 30 Ekim - 1 Kasım 2016 tarihlerinde The Ritz-Carlton, Washington D.C'de düzenleneceğini bilgilerinize sunarız.

Teması "Geleceği Şekillendirmek: İş, İnovasyon ve Büyüme" ("Shaping the Future: Business, Innovation and Growth") olarak belirlenen konferansta Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeler, üst düzey Türk ve ABD'li özel sektör ve devlet temsilcileri tarafından  değerlendirilecek olup; konferansta Savunma ve Güvenlik, Enerji, PPP, Ar-Ge ve İnovasyon, IT, Eğitim, TTIP ve Yatırım Fırsatları panelleri yer alacaktır.

Konferansımıza katılmak isteyen üyelerimiz, http://www.atctaikconference.com adresinden erken kayıt yaptırabilirler.

Bu yıl gerek Türkiye gerekse ABD tarafından çok güçlü üst düzey katılım beklenen konferansa sponsor olmak isteyen üyelerimizin ekli sponsorluk dosyasını inceleyerek tarafımıza ulaşmaları rica olunur.

Saygılarımızla,

Bilgi için:
Murat Can Menteş
İş Konseyi Koordinatör Yardımcısı
E-mail   : mmentes@deik.org.tr 
Telefon : 0212 339 50 06

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Onuruna CEO Toplantısı ve Gala Yemeği Sonuç Raporu, 30 Mart 2016, Washington D.C.

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından, 30 Mart 2016 tarihinde Washington D.C.’de, T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan onuruna, Amerika’nın önde gelen şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanları ve CEO’larının katılımlarıyla bir yuvarlak masa toplantısı ve 500 kişinin katılımlarıyla bir Gala Yemeği düzenlenmiştir.

Gerçekleştirilen etkinliklere ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

7. Türkiye Yatırım Konferansı, 29 Eylül 2015, New York

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından, Goldman Sachs işbirliğinde 7.'si düzenlenen "Türkiye Yatırım Konferansı" 29 Eylül 2015 tarihinde, New York'ta gerçekleştirilecektir.

 

Ayrıntılı bilgi için:

Murat Can Menteş 

İş Konseyi Koordinatör Yardımcısı

E-mail     : mmentes@deik.org.tr

Telefon   : 0212 339 50 06

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Ticaret Heyeti Houston Ziyareti, 3-7 Mayıs 2015, Houston

İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından iletildiği üzere; Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği tarafından, 3-7 Mayıs 2015 tarihleri arasında ABD’nin Houston şehrine yönelik bir sektörel ticaret heyet ziyareti organize edilecektir.

 

4-7 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenecek Houston Offshore Teknoloji Konferansı ve Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilmesi planlanan ziyaret, ülkemiz gemicilik sektörünün ABD’de tanıtılmasını amaçlamaktadır. Ticaret heyeti programı kapsamında, iki ülke işbirliği olanakları hakkında bir seminer verilmesi, katılımcı işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapılması, ilgili kurum ve kuruluşların (odalar, dernekler) ziyaret edilmesi planlanmaktadır.

 

Söz konusu ticaret heyeti programının gerek ABD pazarına girmek isteyen, gerekse uluslararası alıcılar ile bir araya gelmeyi amaçlayan firmalarımız için önemli bir fırsat sunacağı düşünülmektedir.

 

Ticaret heyeti programına katılım koşulları hakkında detaylı bilgi ekte yer almakta olup; heyete katılmak isteyen üyelerimizin bu koşulları sağlamak suretiyle, ekli kayıt formunu en geç 18 Aralık 2014 Perşembe günü mesai bitimine kadar, İstanbul İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği’ne (Faks: 0212 454 05 01-02, E-mail: fuar@iib.org.tr) iletmeleri rica olunur.

SelectUSA Yatırım Zirvesi, 23-24 Mart 2015, Washington D.C.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından iletildiği üzere; SelectUSA Yatırım Zirvesi ABD Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, 23-24 Mart 2015 tarihlerinde, Washington D.C.’de gerçekleştirilecektir. Zirve kapsamında ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri ve dünyaca tanınan iş dünyası temsilcileri tarafından günümüz ekonomik eğilimleri değerlendirilecektir. ABD’de iş yapma konusunda faydalı bilgilerin sunulacağı Zirve’de, ABD’de yatırım yapmak için gerekli kaynaklar ve teşvikler hakkında detaylı sunumlar yapılacaktır.

 

SelectUSA Yatırım Zirvesi’ni kamuoyuna duyuran ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker tarafından ABD’nin gelişmiş teknolojisi, sahip olduğu kaynaklar, geniş iç pazarı, kalifiye iş gücü, start-uplardan çok uluslu şirketlere kadar her düzeyde yabancı yatırıma açık oluşu ve geniş bir pazar ağına kolaylıkla ulaşabilmesine dikkat çekilmiş olup; Zirve’nin bu imkanlardan yararlanmak üzere yol gösterici nitelikte olacağı ifade edilmiştir.

 

ABD’de yatırım yapma konusunu değerlendiren firmalara yönelik kısıtlı kontenjana sahip söz konusu Zirve’ye katılmakla ilgilenen üyelerimizin http://www.selectusasummit.com/index.php/registration adresinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

 

Zirve hakkında detaylı bilgiye http://www.selectusasummit.com adresinden, resmi basın açıklamasına ise SelectUSA 2015 Investment Summit Press Release adresinden ulaşılabilir.

Boston Üniversitesi Öğrenci Heyetine Brifing
33. ATC-TAİK Yıllık Konferansı, The Ritz Carlton Hotel, Washington D.C.

33. ATC-TAİK Yıllık Konferansı, 1-4 Haziran 2014 tarihleri arasında Ritz Carlton Hotel, Washington D.C.'de gerçekleştirilecektir.

Söz konusu etkinliğe katılmakla ilgilenen kişilerin https://www.formstack.com/forms/?1372920-k6uo4jJH3f internet adresinde bulunan katılım formunu doldurmaları rica olunur.

Diğer İş Konseyleri