DEİK/Türkiye-Estonya İş Konseyi, Aykut Kaya başkanlığındaki heyet ziyaretinde Estonya Girişimcilik ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Andres Sutt, Estonya Ankara Büyükekçisi Annely Kolk ve Enterprise Estonia temsilcilerinin katılımıyla çalışma yemeğini 20 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da düzenledi. Yemekte, ikili iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Estonya İş Konseyi, Aykut Kaya başkanlığında, Estonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mihhail Kolb ve beraberindeki heyet ile toplantısını 4 Mart 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ile iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Estonya İş Konseyi, Estonya Yatırım Ofisi destekleriyle "Estonya'da Doğrudan Yatırım – Başarı Hikayeleri" etkinliğini, T.C. Tallinn Büyükelçisi İnan Özyıldız, Estonya Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, DEİK / Türkiye – Estonya İş Konseyi Başkanı Engin Tumbaz, Enterprise Estonia/Estonya Yatırım Ajansı İş Geliştirme Direktörü Andres Labi, T.C. Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu, Sirel Partners Servet Yönetimi Başkanı Turgay Kuleli'nin katılımlarıyla 18 Kasım 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Estonya'nın sunduğu girişimcilik, dijital teknolojiler, yazılım, siber güvenlik, kimya gibi sektörlerde Ar-Ge ağırlıklı önemli potansiyel barındıran bir yatırım merkezi olduğunu vurgulandı.
DEİK/Türkiye-Estonya İş Konseyi, ASKON ve SATSO iş birliğinde, Baltık Ülkeleri Sakarya İş Dünyasıyla Buluşmasını, Büyükelçiler Annely Kolk ve İnan Özyıldız, DEİK Başkanı Nail Olpak, ASKON Başkanı Orhan Aydın, SATSO Başkanı A. Akgün Altuğ, İş Konseyi Başkanı Engin Tumbaz, Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu, Enterprise Estonia Orta ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Direktörü Andres Labi'nin katılımlarıyla 28 Ekim 2020 tarihinde çevrim içi düzenledi.
Türkiye-Estonya İş Konseyi, T.C. Tallinn Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız ile tanışmak için bir yemek etkinliği organize etti. Söz konusu yemek, 18 Aralık 2019'da İstanbul'da gerçekleştirildi.
Türkiye-Estonya İş Konseyi; Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Peteris Elferts ve Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga ile 25 Kasım 2019'da İstanbul'da bir çalışma yemeği gerçekleştirdi. Söz konusu yemeğe; Türkiye-Letonya İş Konseyi Başkanı Galip İlter, Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Oktay Gözüdok, Türkiye-Letonya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Serkan Kaptan, Avrupa Bölge Direktörü Dilek Tuna ve İş Konseyleri Koordinatörü Aycan Damalı katılım sağladı. İlgili ülkelerle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin değerlendirildiği toplantıda; 2020 döneminde İş Konseyleriyle ilgili yapılabilecek faaliyetler değerlendirilirken; TürkiyeEstonya İş Konseyinin gündemindeki Estonya girişimcilik heyeti ziyareti ve Latitude 59 katılımı hakkında Büyükelçi Kolk'a bilgi aktarıldı.
Türkiye-Estonya İş Konseyi, 17 Ekim 2019'da Enterprise Estonia temsilcileri ile İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye – Estonya İş Konseyi ve Enterprise Estonia iş birliğiyle 16-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında Tallinn/Estonya'ya bir girişimcilik ve bilgi iletişim teknolojileri(ICT) heyeti ziyareti gerçekleştirilecek olup, program çerçevesinde Estonya'nın en önemli girişimcilik ve ICT etkinliği olan Latitude59'a indirimli katılım imkânı sağlanacaktır.
Latitude59 programı kapsamında gerçekleştirilecek konferanslar, konuşmalar, girişimcilerin gerçekleştireceği ‘Pitching' oturumları ve yatırımcı oturumlarına katılım imkânı bulunacaktır. Estonya'nın yanı sıra BALTIK bölgesi ve İskandinavya'dan önde gelen girişimciler ve dijital teknoloji yatırımcıların katılım sağlayacağı etkinliğe her sene 2000 civarında konuk katılmaktadır. 2019 programı kapsamında ana temanın ‘Gelecek Teknolojileri' olarak belirlendiği Latitude59 programında teknoloji eğitimi, etik, yaşam alanları ve yönetim alanlarında teknolojinin etkinliği ele alınacaktır.
Ziyaret programı kapsamında 15 Mayıs 2019 Çarşamba günü Estonya'nın e-ikamet hizmetinin ele alınacağı E-Estonia Showroom'a bir ziyaret düzenlenmesi planlanmaktadır ve Estonya ekonomisinin gelişiminde bilgi teknolojilerinin rolü, dijitalleşme, kamu ve özel sektör hizmetlerinde bilgi teknolojilerinin kullanımı ve ICT alanında iş yapma mevzuatı hakkında bilgi verilecektir.
19.000 dolar civarında kişi başına düşen milli gelir seviyesi ile BALTIK ülkeleri arasında en yüksek seviyeye sahip olan Estonya, kamu ve özel sektör hizmetlerini çevrimiçi uygulamalarıyla yürüten dünyadaki ilk ülke olmuştur. E-Estonia adıyla elektronik kimlik sistemi aracılığıyla genel seçimler dâhil olmak üzere birçok konuda çevrimiçi çözümler ile hizmet sağlanmaktadır. Estonya, e-ikamet uygulamasıyla dünya üzerindeki herkese konuma bağlı olmadan çevrimiçi iş kurma hakkını güvenli ve erişilebilir şekilde tanımaktadır. E-Residency programı ile birlikte sağladıkları dijital kimlikle Estonya'nın şeffaf ve dijital iş ortamından ve bir AB ülkesi içerisinde iş yapmanın sunduğu avantajlardan faydalanma imkânı sunmaktadırlar.
Girişimcilik açısından Avrupa'nın hane başına en çok girişimci firmaya sahip ülkesi olan Estonya önde gelen başarılı girişimler arasında 1 milyar dolar değerlemeyi aşan 4 tane ‘tek boynuzlu at' girişimi çıkarmıştır. Bazı önde gelen firmalar arasında Skype, Nortal, Taxify, Playtech, Cyber.ee, Defendec.com, TransferWise, Lingvist ve GrabCAD gibi firmalar yer almaktadır. Siber güvenlik, finans ve ödeme sistemleri, sağlık sektörü, girişimcilik, mobil uygulamalar, çevrimiçi çözümler ve endüstriyel uygulamalar önde gelen ICT alanları arasındadır. Aynı zamanda yapay zekâ ve yazılım alanında önde gelen İskandinav firmaları ile önemli iş birlikleri gerçekleştirilmektedir.
Ziyaret kapsamında 16 - 17 Mayıs 2019 tarihinde dünyanın her tarafından katılacak önde gelen yatırımcılar ile girişimcilerin bir araya geleceği LATITUDE59 etkinliğine 3 Mayıs 2019 Cuma günü tarihine kadar indirimli katılım imkanı sağlanacaktır. LATITUDE59 hakkında detaylı bilgi https://latitude59.ee/about adresinde yer almaktadır. LATITUDE59 katılımı için sağlanan indirimli biletler için katılımcı firmalarımızın başvuru formunun doldurulmasını takiben DEİK ile irtibata geçmesi ve promosyon kodunu almaları gerekmektedir.
Girişimcilik ve bilgi iletişim teknolojileri alanında önemli fırsatların bulunduğu Estonya ziyaretine katılmak isteyen firma temsilcilerinin 3 Mayıs 2019 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu ve Latitude 59 sitesinden etkinliğe katılım formunu katılım koşulları çerçevesinde eksiksiz doldurmaları önemle rica olunur.
DEİK katılım formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/903/12713
Latitude 59 biletleri için kayıt formu: https://latitude59.ee/tickets/#/
Detaylı bilgi için irtibat kişisi:
Sn. Aycan Damalı – DEİK
Tel: 0212 339 50 74
E-posta: adamali@deik.org.tr
DEİK/Türkiye – Estonya İş Konseyi, Estonya Ankara Büyükelçiliği ve Enterprise Estonia iş birliğiyle, 26 Şubat 2019 tarihinde DEİK-River Plaza İstanbul'da "Estonya Otomotiv Tedarik Sanayi, Yazılım ve İnovasyonları Alanında İşbirliği Toplantısı" düzenlenecektir. Anılan toplantı kapsamında, Türkiye ve Estonya'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında iş birliği olanaklarının masaya yatırılması hedeflenmektedir.
Estonya Avrupa pazarlarına yakınlığı ve yenilikçi ekosistemi nedeniyle Avrupa'nın inovasyon merkezi olarak görülmektedir. Otomotiv sektöründe araç elektroniği, malzeme bilimi ve güç üretimi gibi niş alanlarda Ar-Ge kapasitesi ve yeterliliğinin yüksek olması, ülkenin politik ve ekonomik istikrara sahip olması, düşük vergilendirme sistemi (OECD ülkeleri içinde 1. sırada), kalifiye insan kaynağı ve dijital toplum anlayışının gelişmişliği sayesinde bürokratik işlemlerin azlığı gibi avantajlar, Estonya'yı otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde yatırım anlamında öne çıkarmaktadır.
Otomotiv sektöründe yazılım, yapay zeka, sürücüsüz sürüş gibi konuların ele alınacağı ve Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Sayın Marin Mottus'un onurlandıracağı toplantı kapsamında Invest in Estonia ve Enterprise Estonia temsilcileri ile görüşme imkanı bulunacaktır.
17.000 dolar civarında kişi başına düşen milli gelir seviyesi ile Baltık ülkeleri arasında en yüksek seviyeye sahip olan Estonya, kamu ve özel sektör hizmetlerini çevrimiçi uygulamalarıyla yürüten dünyadaki ilk ülke olmuştur. Estonya girişimcilik açısından Avrupa'nın hane başına en çok girişimci firmaya sahip olan ülkesidir.
Endüstri 4.0, otonom sürüş ve otomotiv yazılımları gibi alanlarda Estonya'nın yenilikçi çözümleri ile Türk otomotiv sektörünün bir araya getirileceği söz konusu toplantıya katılımınızı diler, katılmak isteyen firma temsilcilerinin en geç 25 Şubat 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları önemle rica olunur.
Kayıt formu:
https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/857/12095
Detaylı bilgi için irtibat kişisi:
Sn. Aycan Damalı, Avrupa Direktörlüğü İş Konseyi Koordinatörü
(adamali@deik.org.tr; 0212 339 50 74)
Türkiye-Estonya İş Konseyi ve Enterprise Estonia iş birliğiyle 26 Şubat 2019'da"Otomotiv Tedarik Sanayi, Yazılım ve İnovasyonları Alanında İş Birliği Semineri" gerçekleştirildi. İstanbul'da yapılan etkinliğe; Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Marin Mottus, İş Konseyi Başkanı Mehmet Güneş, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Galip İlter ile Türkiye'de otomotiv ve tedarik sanayi alanında önde gelen firma temsilcileri katıldı.
DEİK/Türkiye-Estonya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Galip İlter, 2019 İş Konseyi faaliyetleri kapsamında değerlendirilmek üzere inşaat sektörünün Estonya'ya ilgisi hakkında INDER ile 17 Aralık 2018 tarihinde bir toplantı gerçekleştirdi.
T.C. Tallinn Büyükelçisi Hayriye Kumaşçıoğlu ile gerçekleştirilen istişare neticesinde IT'nin yanı sıra inşaat sektörünün de ilgi çekici olabileceği ifade edilmiş, bu kapsamda Türkiye Müteahhitler Birliği ile görüşülerek INDER ile bir toplantı gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Bu çerçevede düzenlenen toplantıya INDER Yönetim Kurulu Üyeleri Nazmi Durbakayım, Umut Durbakayaım ve İrfan Aşçıoğlu katılım sağladı. Mevcut ekonomik şartlarda herhangi bir finansman ve taahhüt vermenin mümkün olmadığı ifade edilerek, ancak Estonya tarafı finansman sağlar ise iş gerçekleştirebileceklerini ve küçük projelerin Türk müteahhitlik sektöründe ilgi çekici olmadığı ifade edildi.
Bu kapsamda T.C. Tallinn Büyükelçisi Hayriye Kumaşçıoğlu ile INDER görüşmesi hakkında bilgi paylaşıldı ve Mart 2019 sonuna kadar beklenerek muhtemel bir inşaat heyetinin 2019'un ikinci yarısı için hedeflenebileceği değerlendirildi. Türkiye'deki ekonomik gidişata göre 3 BALTIK ülkesini kapsayacak bir müteahhitlik/inşaat zirvesi gerçekleştirelebileceği değerlendirildi. Bir sonraki Yürütme Kurulu Toplantısının gündemine söz konusu maddenin eklenmesi kararlaştırıldı.
Türkiye-Estonya İş Konseyi heyeti; 23-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında Tallinn'e seyahat etti. Seyahat kapsamında Estonya İCT heyeti ziyaret edildi ve Latitude59'a katılım gerçekleştirildi.
DEİK / Türkiye – Estonya İş Konseyi organizasyonu ve Enterprise Estonia işbirliğiyle 24 – 26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Tallinn/Estonya'ya bir bilgi iletişim teknolojileri(ICT) ve girişimcilik heyeti ziyareti gerçekleştirilecektir.
24 Mayıs 2017tarihinde saat 09.00-13.00 arasında Estonya ile Bilgi İletişim Teknolojileri ve Girişimcilik İşbirliği Semineri gerçekleştirilecek olup, Estonya'nın e-ikamet hizmetinin ele alınacağı E-Estonia Showroom'a bir ziyaret düzenlenecektir. Seminer kapsamında Estonya ekonomisinin gelişiminde bilgi teknolojilerinin rolü, dijitalleşme, kamu ve özel sektör hizmetlerinde bilgi teknolojilerinin kullanımı, Türkiye ve Estonya arasında ICT alanında işbirliğinin geliştirilmesi ele alınacak olup, Estonya'daki başarılı teknoloji ve girişimcilik firmaları ile bir araya gelme imkanı bulunacaktır. Estonya, kamu ve özel sektör hizmetlerini çevrimiçi uygulamalarıyla yürüten dünyadaki ilk ülke olmuştur. E-Estonia adıyla elektronik kimlik sistemi aracılığıyla genel seçimler dahil olmak üzere bir çok konuda çevrimiçi çözümler ile hizmet sağlanmaktadır. Estonya, e-ikamet uygulamasıyla dünya üzerindeki herkese konuma bağlı olmadan çevrimiçi iş kurma hakkını güvenli ve erişilebilir şekilde tanımaktadır. 2015 yılından itibaren 10 binden fazla kişi ve 450 şirket bu hizmetten faydalanmıştır.
Estonya'nın Avrupa teknoloji ve girişimcilik merkezi olması dolayısıyla, teknolojik faaliyetlerin takibi, geliştirme ve satış sonrası desteğin işleyişi, iş ve proje geliştirme modelleri, Abd ve diğer coğrafyalarda yatırımcılar ile olan ilişki süreçleri, yurt dışında geliştirilebilecek projeler ve dünyanın her tarafından gelen yatırımcılar ile irtibat kurmak ve teknoloji ile çok entegre bir ülke hakkında bilgi sahibi olmak fırsatı sunmaktadır.
Siber güvenlik,finans sektörü uygulamaları, sağlık sektörü, girişimcilik, mobil uygulamalar, çevrimiçi çözümler ve endüstriyel uygulamalar önde gelen sektörler arasındadır. Girişimcilik açısından Avrupa'nın hane başına en çok girişimci firmaya sahip ülkesi olan Estonya'da önde gelen başarılı girişimler arasında Skype, Nortal, Cyber.ee, Defendec.com, TransferWise, Lingvist ve GrabCAD gibi firmalar yer almaktadır.
Ziyaret kapsamında 25-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında dünyanın her tarafından katılan önde gelen yatırımcılar ile girişimcilerin bir araya geleceği LATITUDE59 etkinliğine indirimli katılım imkanı olacaktır. Dijital sağlık, finans teknolojileri, akıllı şehirler gibi konuların ele alınacağı LATITUDE59 hakkında detaylı bilgi https://latitude59.ee/about adresinde yer almaktadır.
Girişimcilik ve bilgi iletişim teknolojileri alanında önemli fırsatların bulunduğu Estonya ziyaretine katılmak isteyen firma temsilcilerinin 21 Mart 2017 Salı günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu katılım koşulları çerçevesinde eksiksiz doldurarak ödeme dekontunu DEİK'e(Aycan Damalı, adamali@deik.org.tr;0212339 50 74) iletmeleri rica olunur.
Başvuru formu ve katılım koşulları: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/348/8305
DEİK / Türk – Estonya İş Konseyi ve Estonya’nın Ankara Büyükelçiliği organizasyonu ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle turizm sektöründe faaliyet gösteren 22 Estonya firmasından oluşan Estonya Turizm Heyeti’nin Türkiye ziyareti vesilesiyle, Türkiye – Estonya Turizm İşbirliği Semineri 26 Şubat 2014 tarihinde TOBB Plaza İstanbul’da düzenlenecektir.
Estonya Ankara Büyükelçisi Sayın Miko Haljas’ın katılım sağlayacağı seminer kapsamında geçen sene Tallin’e ilk uçuşunu gerçekleştiren Türk Hava Yolları ve Estonya Yatırım Ajansı Enterprise Estonia tarafından birer sunum gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Estonya Turizm Kurulu ve Estonya Turizm ve Gezi Derneği temsilcilerinin de yer aldığı heyetin listesi ve seminerin taslak programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Estonya ve Türkiye arasında turizm alanında işbirliği imkanlarının tanıtılması, spa ve kaplıca yatırımlarında ortak projelerin geliştirilmesi ve her iki ülke arasındaki turizm hareketliliğine ivme kazandırılması amacıyla düzenlenen seminer kapsamında, heyette yer alan Estonya firmaları ile ikili firma görüşmeleri gerçekleştirecektir.
Söz konusu seminere katılımınızı diler, katılımınız konusunda DEİK’e (Aycan Damalı, adamali@deik.org.tr; 0212 339 50 74) 24 Şubat 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar teyit verilmesini rica olunur.