DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, Çağatay Özdoğru başkanlığında, Fransa Ankara Büyükelçisi İsabelle Dumont ile tanışma yemeğini 24 Kasım 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yemekte, iki ülke arasındaki güncel ekonomik durum ve İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri görüşüldü.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, Çağatay Özdoğru başkanlığında, görev süresi dolan Fransa Ankara Büyükelçisi Hervé Magro'ya veda yemeğini 20 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi.
Türkiye - Fransa 7.Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komitesi Toplantısı Kapsamında Türkiye-Fransa İş Dünyası Buluşması, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Fransa Dış Ticaret, Çekicilik ve Yurtdışındaki Fransız Vatandaşlarından Sorumlu Bakan Olivier Becht, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Paris Büyükelçisi Ali Onaner, Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, Karşı Kanat İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre'in katılımlarıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Paris'te gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, CCI France-Turquie iş birliğinde, Türk-Fransız Ekonomik ve Diplomatik İlişkiler Panelini ve Networking Resepsiyonunu, İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve CCI France-Turquie Yönetim Kurulu Başkanı Franck Mereyde'nin moderasyonunda, Türk-Fransız Ekonomik ve Diplomatik İlişkiler Panelini ve Networking Resepsiyonunu 6 Ekim 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi ve MEDEF, Türkiye's Agenda on Decarbonization: Perspectives for Future Collaborations with France webinarını, T.C. Paris Büyükelçisi Ali Onaner ve Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro'nun katılımlarıyla 23 Eylül 2022 tarihinde çevrim içi olarak düzenledi. Webinarda, dekarbonizasyon & sınırda karbon alanındaki gelişmeler ele alındı.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, Comité France-Turquie ile toplantısını, Çağatay Özdoğru başkanlığında 27 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticaret ve yatırım ilişkileri, Comité France-Turquie ile ortak faaliyetler ve Fransa'daki Başkanlık seçimi değerlendirildi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, Çağatay Özdoğru başkanlığında, Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro'nun katılımıyla çalışma yemeğini 10 Şubat 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdi. Yemekte, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri ile İş Konseyi'nin planlanan faaliyetleri değerlendirildi.
Teknolojik iş birlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve MEDEF International CEO'su Philippe Gautier'in katılımlarıyla 28 Eylül 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye-Fransa 6. Dönem JETCO Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen Teknolojik iş birlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısına 80'i aşkın Türk ve Fransız iş dünyası temsilcisi katıldı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Teknolojik iş birlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve MEDEF International CEO'su Philippe Gautier'in katılımlarıyla 28 Eylül 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye-Fransa 6. Dönem JETCO Toplantısı kapsamındagerçekleştirilen Teknolojik iş birlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısına 80'i aşkın Türk ve Fransız iş dünyası temsilcisi katıldı.
Mehmet Muş: "Fransa ile teknoloji transferleri ve yatırımlar alanında iş birliklerinin kuvvetlendirilmesi Türkiye açısından büyük bir önem taşıyor"
T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Türkiye ile Fransa arasında çok yönlü ve köklü ilişkilerin mevcut olduğunu belirterek, Fransa'nın Avrupa'da en fazla Türk'e ev sahipliği yapan ikinci ülke olduğunu söyledi. Türkiye-Fransa 6. Dönem JETCO Toplantısının gerçekleştirildiğini ve önemli kararların yer aldığı JETCO Protokolünün imzalandığını aktaran Muş, üretim teknolojileri konusunda dünyada sayılı ülkelerden biri olan Fransa ile teknoloji transferleri ve yatırımlar alanında iş birliklerinin kuvvetlendirilmesinin Türkiye açısından büyük bir önem taşıdığını söyledi. Muş, yenilenebilir enerji, tarım, organik tarım, tarım teknolojileri, teknoloji, akıllı şehirler, savunma, havacılık ve sanayi sektörlerinde de Fransa ile tecrübe ve bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesinin ve bu alanlardaki ilişkilerin ticaretin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Muş: "Fransa ile ticaret hacmimiz bu yıl ilk sekiz ayda yüzde 38 arttı"
Avrupa Birliği'nin önde gelen ekonomilerinden biri olan Fransa'nın Türkiye için büyük ticaret ve yatırım ortağı olduğunu aktaran Muş, "2020 yılının Türkiye-Fransa ikili ticaret hacmi 14,2 milyar dolardır. 2021 yılının ilk sekiz aylık verilerine baktığımız zaman ticaret hacmimizin yüzde 38 artarak, 11,2 milyar dolara ulaştığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Özel sektörle iş birliği halinde Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında ülkemizde yeşil dönüşüm çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı, başta sınırda karbon olmak üzere, sanayi, enerji, ulaştırma, tarım ve benzeri politikalar kapsamında son derece kapsamlı değişiklikleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu bakımdan özel sektörlerimiz arasında yeşil mutabakat hedefleri doğrultusunda iş birliği hedeflerinin araştırılması ve birlikte hayata geçirebileceğimiz faaliyet alanlarının belirlenmesi önemlidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin daha fazla gecikme olmaksızın başlatılması ve sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için Fransa'nın desteğini ve özellikle siz özel sektör temsilcilerinin katkı ve desteklerinizi önemsiyoruz. İstenilen seviyelere ulaşmada en önemli görev iş dünyası temsilcilerine düşüyor. Bizler, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.
Riester: "20 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru gidiyoruz."
Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester ise, Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ilişkilerin kuvvetli olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin ticari hacminin 2020 yılında 14 milyar dolara ulaşarak, çok iyi bir seviyede olduğunu belirtti. Ticari ilişkilerin gelişmesi için Fransa ve Türkiye'nin birlikte çalıştığını belirten Riester, "Yakın gelecekte 20 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru gidiyoruz. Türkiye'de 450'den fazla Fransız firma ve bu firmaların 132 bin doğrudan çalışanı bulunmakta. Biz bu rakamı daha da ileriye götürmek istiyoruz. Şu andaki çalışmalar ile Türkiye'de yeni ortaklıkların açılması önemli. Fransız firmaları 2014-2019 yılları arası Türkiye'de 5 milyar euronun üzerine yatırım gerçekleştirdiler. Bu firmalar, önümüzdeki üç yıl içinde ise en az 750 milyon euro yatırım yapmayı planlıyorlar. Türkiye-Fransa arasındaki ilişkileri her anlamda daha ileriye taşımak için alt yapımız var" dedi.
Olpak: "DEİK Yeşil Dönüşüm Çalışmamızı önemsiyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, Fransa'nın 1 Ocak 2022 itibarı ile başlayacak olan AB dönem başkanlığını şimdiden tebrik ederek, "13'üncü kez bu görevi devralan Fransa'nın gündeminde; yeşil enerji, iklim değişiklikleri, dijital dönüşüm, ekonomik toparlanma ve ekolojik dönüşüm olacak. En büyük ticaret ortağımız olan AB ile daha kapsamlı entegrasyon çalışmalarımız doğrultusunda, Tam Üyelik ve Gümrük Birliğinin Güncellenmesinin yanı sıra, geçtiğimiz yıl itibarıyla gündeme gelen Yeşil Mutabakat da önemli bir başlığımız. İşlerimizi gerçekleştirirken doğaya duyarlı olmak adına; firmalarımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak, bu kapsama hazırlamak ve değişen koşullara adapte etmek için, Ticaret Bakanlığımızın çalışmalarını destekleyen "DEİK Yeşil Dönüşüm Çalışmamızı" önemsiyoruz. Bir taraftan süreçte geç kalmamak, diğer taraftan da adı koyulmamış yeni bariyerlerle karşılaşmamak, iki denge unsuru olarak önümüzde. Türk iş dünyasına "2050 yılında Sıfır Karbon" hedefi koymamızın, firmalarımızın motive olması için kritik bir adım olacağını düşünüyoruz" dedi.
Türkiye ve Fransa'nın 14 milyar dolara yakın ticaret hacmi olduğu belirten Olpak, "Fransa ile bu rakamı daha üst seviyelere çekmek için daha çok gayret etmemizin gerektiği ortada. Bu noktada, devlet büyüklerimizin de desteğiyle, en büyük sorumluluk bizlere, iş dünyamıza düşüyor. Gümrük Birliğinin güncellenmesi; tedarik zincirleri ve Türkiye konumlandırılması; Türk Eximbank ve Bpifrance İş Birliği Anlaşması ile daha da kolaylaşan, Afrika başta olmak üzere üçüncüülkelerde iş birliğinin güçlendirilmesi, ekonomik iş birliklerimizi geliştirmenin önünü açabilecek, önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor" dedi.
Özdoğru: "Türk-Fransız firmalarının iş birliklerinin gelişmesine yönelik her türlü desteği vermeye hazırız"
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ise, "Türkiye-Fransa İş Konseyi olarak hedeflerimiz arasında Türk ve Fransız firmalarının çeşitli ve stratejik sektörlerde iş birliklerini geliştirmeleri, Yeşil Mutabakat, dijitalleşme, Covid-19 salgını sonrası dönemde hızla değişen global ekonomik düzende firmalarımızın ortaklıkları yoluyla değişimlere birlikte gelişerek, birbirlerinin gelişimine katkı sağlayarak uyum sağlamaları ve üçüncü ülkelerde de iş birliklerini bu vizyonla genişletmeleri gibi konular yer alıyor" dedi. Türkiye-Fransa İş Konseyi'nin Türk-Fransız firmalarının iş birliklerinin gelişmesine yönelik her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirten Özdoğru, "Türkiye'nin Avrupa ve üçüncü ülkeler için tedarik zinciri ve merkezi olduğunu düşünüyorum. Fransız şirketlerinin ülkemize gelip yatırım yapmalarını ve bölgesel konumlanmasını talep ediyoruz. Gelecek aylarda Fransa, AB dönem başkanlığını devralacak. Türkiye olarak, AB'ye girmemizde Fransa'nın desteklerini bekliyoruz. İş Konseyi olarak, Türkiye ve Fransa'nın hem bölgesel hem de global iş birliğinin artmasını diliyoruz" dedi.
Philippe Gautier: "Türkiye ve Fransa iş birliği ile bir ağ merkezi oluşturma niyetindeyiz"
MEDEF International CEO'su Philippe Gautier, DEİK ve MEDEF'in bu zor günlerde ortaklığının devam ettiğini ve salgına rağmen bir arada olmayı başardıklarını söyledi. Türkiye ve Fransa'nın çok daha derin bir ortaklığa gitmesi gerektiğinin vurgulandığını aktaran Gautier, "Türk paydaş ve şirketleri ile yakından çalışmak istiyoruz. Kaynak kullanımı, akıllı şehirler, enerji, hidrojen ve yeşil ulaşım konularında ortaklıklar kurabiliriz. Türkiye ve Fransa iş birliği ile bir ağ merkezi oluşturma niyetindeyiz" dedi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, "Financing Your Business Between Türkiye and France" webinarını, İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve Fransız Kamu Yatırım Bankası Bölge Direktörü Catherine Dorgnac'ın katılımlarıyla 21 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenledi. Webinarda, Türkiye-Fransa yatırım fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, MEDEF iş birliğiyle New Mobilities in Turkey webinarını, T.C. Sanayi Bakan Yardımcısi Fatih Kacır, Fransa Ankara Büyükelçisi Herve Magro, T.C. Paris Büyükelçisi Ali Onaner, İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve MEDEF Başkanı Jean Lemierre katılımlarıyla 26 Mayıs 2021 tarihinde çevrim içi olarak düzenlendi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, TİKAD iş birliğinde Türkiye-Fransa Ekonomik İş Birliklerinin Geleceği ve Fırsatlar Weibnarını, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Paris Büyükelçisi Ali Onaner, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru'nun katılımlarıyla 27 Nisan 2021 tarihde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, Çağatay Özdoğru başkanlığında, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Hervé Magro'yu ziyaretini 5 Kasım 2020 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve gelecek dönemdeki iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi, karşı kanat Kuruluşu MEDEF ile Türkiye'de Enerji Sektörü Toplantısını, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparaslan Bayraktar, İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve Karşı Kanat İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre'in katılımlarıyla 24 Eylül 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
BPIFRANCE ziyareti vesilesiyle gerçekleştirilen "Türkiye-Fransa İş Konseyi Üçüncü Ülkelerde Yatırım Bilgilendirme Toplantısı", 12 Şubat 2019'da İstanbul'da yapıldı.
Türkiye-Fransa İş Konseyi Toplantısı, 23 Kasım 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, dönem faaliyetleri planlaması yapıldı.
Fransa-Türkiye İş Forumu, 10 Nisan 2018'de Paris'te düzenlendi. Söz konusu forumda, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Stephane Teste ve beraberindeki heyet, 15 Mart 2018'de Türkiye'yi ziyaret etti. Türkiye-Fransa İş Konseyi, Türkiye-Fransa arasındaki ticaret ve yatırım fırsatlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu toplantıyı İstanbul'da gerçekleştirdi.
Türkiye-Fransa İş Konseyinin çalışma yemeği; Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries'ın ev sahipliğinde Türkiye-Fransa İş Konseyinin katılımıyla gerçekleştirildi. 14 Şubat 2018'de düzenlenen etkinlikte, iki ülke arasındaki iş birliği olanakları ve yaşanan sorunlar görüşüldü.
Çalışma yemeğinde konuşan Büyükelçi Fries, Fransa ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesini arzu ettiklerini belirtti. Büyükelçi aynı zamanda; akıllı şehirler, sağlık, denizcilik ve ileri teknoloji gibi sektörlerde de iki ülke için iş birliklerin arttırılmasına yönelik fırsatların bulunduğunu anımsattı.
DEİK Başkanı Nail Olpak ise Türkiye-Fransa iş birliğinde üçüncü ülkelerde başarılı projeler gerçekleştirilebileceğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde de bu yöndeki çalışmalara devam edileceğini belirtti. Olpak ayrıca; Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecinde Fransa'nın desteğinin de önemli olduğunu söyledi.
Etkinlikte söz alan bir diğer isim Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Sani Şener de geçtiğimiz Aralık ayında MEDEF tarafından gerçekleştirilen Türkiye ziyaretinin olumlu yansımaları olduğunu söyledi ve İş Konseyi iş birliğiyle gerçekleştirilmiş olan toplantının da faydalı bulunduğunu dile getirdi. Etkinlikte sona yaklaşılırken Türkiye-Fransa İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Büyükelçi'ye Türkiye'deki başarı ve sıkıntılarına ilişkin bilgi verdi. Bu kapsamda; hayvan ticaretindeki sorunlar, altyapı ve ulaşım projelerinde (devlet garantisi alınamaması nedeniyle) finansman sıkıntısı ve ihalelerin TL üzerinden yapılmasının yarattığı dezavantajlar gibi birçok sorun masaya yatırıldı.
DEİK/Türk-Fransız İş Konseyi işbirliğiyle, 23 Eylül 2014 tarihinde, Grand Hyatt Otel İstanbul'da, "Kentsel Dönüşüm Projelerinde Türk-Fransız İşbirliği / Sürdürülebilir Şehircilik Sempozyumu" düzenlenecektir.