TÜRKİYE - MALTA İŞ KONSEYİ

T.C. VALETTA BÜYÜKELÇİSİ ERDENİZ ŞEN İLE TOPLANTI, 26 ARALIK 2022, ÇEVRİM İÇİ

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, yeni atanan T.C. Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen ile Toplantısını 26 Aralık 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ele alındı.

MALTA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE TOPLANTI, 29 OCAK 2022, VALETTA

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile toplantısını, 29 Ocak 2022 tarihinde Valetta'da gerçekleştirdi. Toplantıda, gelecek dönem JETCO toplantısı ve İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ve ikili ilişkiler hakkında görüşüldü.

MALTA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLE TOPLANTI, 6 OCAK 2022, ANKARA

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak başkanlığında, Malta'nın Ankara Büyükelçisi Theresa Cutajar ile Toplantısını, 6 Ocak 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkiye-Malta ticari fırsatların geliştirilmesi ve ikili iş görüşmelere önem verilmesi ele alındı.

T.C. VALETTA BÜYÜKELÇİSİ İLE TOPLANTI, 4 ŞUBAT 2021, ÇEVRİM İÇİ

DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, T.C. Valetta Büyükelçisi Kerem Ahmet Kıratlı ile toplantısını, Malta-Türkiye İş Konseyi Başkanın Ezgi Harmancı'nın katılımlarıyla 4 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticari ilişkiler ve İş Konseyinin faaliyetleri değerlendirdi.

TÜRKİYE VE MALTA TİCARETTE GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRECEK
Malta'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Resmi Ziyaret
 
TÜRKİYE VE MALTA TİCARETTE GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRECEK
 
Türkiye ile Malta arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK ve Malta Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı'nda, Malta'nın yatırım fırsatları ve ticari iş birliği konuları ele alındı.
 
DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi ve Malta Ticaret Odası'nın birlikte düzenlediği Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela, Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Dr. Christian Cardona, T.C. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur,  Planlama ve Emlak Piyasası Parlamento Sekreteri Chris Agius, Malta Ticaret Odası Başkanı Frank V. Farrugia ve  Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nde Baş Proje Direktörü Necmettin Kaymaz'ın katılımları ile DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak'ın ev sahipliğinde 23 Ocak 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıya Türk ve Maltalı 250'den fazla iş insanı katıldı.
 
Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca, "Türkiye'ye heyetimle birlikte yaptığımız bu ziyarette, karşılıklı ilişkilerimizi geliştirmek için üst düzey yetkililer ile bir araya geliyoruz" dedi. Türkiye ile Malta'nın Akdeniz ülkesi olduğunu fakat rakip olmadığını belirten Preca, Malta'nın stratejik potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve Avrupa'nın kalbinde yer aldığını söyledi. Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı'nın ve ikili iş görüşmelerinin önemli sonuçları da beraberinde getireceğini vurgulayan Preca, "Sizler, özel sektör temsilcileri olarak gerekli yaratıcı, yenilikçi adımlar atarak, fırsatları hayata geçireceksiniz" dedi. Türkiye ve Malta halkının çıkarları ve refahı için iki ülkenin ortak ve dost olması gerektiğine değinen Preca, "Türkiye ziyaretinde özel sektör heyetimiz ve bakanlarımız burada. Türkiye'den de çok önemli katılımcılar toplantıda. Dolayısıyla iki ülkenin birbirine duyduğu güvenin çok güzel bir göstergesini görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi. Türkiye ile Malta arasındaki ticaret hacminin artması konusunda çok hızlı bir şekilde hareket edileceğini belirten Preca, "Türkiye'den Malta'ya gelen girişimcilerin sayısının artması önemli. Aynı zamanda Malta'dan Türkiye'ye turist olarak gelen birçok kişi var. Eğitim turizmi konusuna önem veriyoruz. Daha fazla Türk öğrencinin dil öğrenmesi için Malta'ya gelmesini isteriz" dedi. 
 
Preca: "Türkiye'yi AB müzakereleri sürecinde desteklemeye devam edeceğiz"
 
Hem özel sektörün hem de diğer paydaşların Malta'daki fırsatları iyi değerlendirmesini istediklerini belirten Preca, "Malta hükümeti olarak biz de Türkiye'deki fırsatları iyi değerlendireceğiz. Malta, özel sektöre doğru bir ortam sağlıyor ve profesyonel iş gücüne sahip" dedi.  İki ülkenin birbirine sınır koymaması gerektiğini vurgulayan Preca, refah ortamının oluşması ve iki ülke hükümetinin yatırımcılarını desteklemesi gerektiğini belirtti. Preca, Türk yatırımcılarının bankacılık, sigortacılık, denizcilik, alt yapı alanlarında faaliyet gösterdiğini söyledi. Malta'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerini desteklemeye devam edeceğini belirten Preca, özel sektörlerin arasındaki iş birliğinin artırılması için yenilikçi yöntemlerin kullanıldığını ifade ederek, "Gelin güçlerimizi birleştirelim" dedi. 
 
İki ülke ticaret hacmi hedefi 1 milyar dolar 
 
T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca'nın Malta'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti olduğunu söyledi. Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı'nın iki ülke iş dünyasını buluşturduğunu ve yeni bir dönemin başlayacağını belirten Oktay, gönül birlikteliği ve iki ülkenin coğrafi yakınlığının ikili ilişkilerin önemli unsurlarından olduğunu söyledi. Siyasilerin iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi için destek verdiğini kaydeden Oktay, Türkiye ile Malta'nın ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefine uygun olarak çalışması gerektiğini belirtti. Oktay, ticaret hacminin ve yatırımların artması için iki ülke hükümetinin iş dünyasına destek vereceğini söyledi. Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu belirten Oktay, "Son 16 yılda Türkiye kapsamlı ve hedef odaklı uyguladığı politikalar sonucunda sağlam bir ekonomik yapıya ve istikrara kavuşmuştur. 2018 yılında 168 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamı ile Cumhuriyet tarihimizde yeni bir ihracat rekoru kırdık" dedi.
 
 "Savunma ve güvenlik stratejik alanlarında üçüncü ülkelerde iş birliği yapabilir"
 
Türkiye'nin geniş bir coğrafyayı kapsayacak şekilde, üretim ve ticaret üssü olmaya uygun bir konumda olduğunu belirten Oktay, Türkiye'nin genç ve eğitim düzeyi yüksek nüfusu, yerleşik iş kültürü, gelişmiş altyapısı ve coğrafi konumu ile Maltalı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu vurguladı. Türkiye ile Malta arasındaki iş birliği alanlarında savunma ve güvenlik sektörünün geliştirilebilecek stratejik alanlar olduğunu belirten Oktay, sadece iki ülke arasında değil, üçüncü ülkelerde de iş birliği yapılabileceğini söyledi. Türk Hava Yollarının Malta-İstanbul arasında 2013 yılında başlayan uçuşlarının sayısının kısa sürede 14'e yükseldiği bilgisini paylaşan Oktay, iki ülkenin bütün fırsatları karşılıklı olarak kazan-kazan ilişkisi ile değerlendirildiğini belirterek, ürün yelpazelerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Oktay, iki ülke iş dünyasının karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını değerlendirmesi için teşviklerin devam edeceğini söyledi. 
 
Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela, diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1967'den beri Malta ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin sürekli güçlendiğini belirterek "Bu zamana kadar birçok anlaşma imzalandı. Son 5 yıla bakacak olursak, ilişkilerimiz gerçekten inanılmaz bir şekilde gelişti. Hem siyasal hem de ekonomik anlamda ve bölgesel olarak ikili diplomatik ilişkilerimiz hiçbir zaman bu kadar güçlü olmamıştı" dedi.  2017 yılı Ekim ayında Malta Büyükelçiliği'nin açılmasıyla ikili ekonomik ilişkilerin direkt temaslar sayesinde güçlendiğini belirten Abela şunları söyledi: "Jetco ve benzeri yapılan toplantılarda Türkiye'ye daha fazla destek sağlayacağımız konusundan bahsettik. Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda şu anda gerçekten Malta'yı iyi bir iş birliği olarak düşünmenin en uygun zamanıdır. Malta'dan Türk piyasasına ihracat yapılabileceği gibi Orta Asya ve Orta Doğu'ya da aynı şekilde ihracat yapılabilir. Batı Afrika'ya da açılma yolu var. Bu tür partnerlikler yapılabilir. Şuna inanıyorum ki, bu organizasyonda Cumhurbaşkanımızın Türkiye ziyareti iki ülke arasında herhalde daha güçlü köprüler kuracaktır" 
 
Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Dr. Christian Cardona, Türkiye'nin AB nezdindeki katılım çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini söyledi. İkili ilişkileri daha da derinleştirmek, özellikle ticaret ve yatırım anlamında üzerlerine düşeni yapmak üzere burada olduklarını ifade eden Cardona, "Türkiye biliyorsunuz gerçekten de en dinamik ekonomilerinden bir tanesi. Dünyanın ve dolayısıyla bizim için pek çok farklı fırsatı barındıran bir ülke ve özel sektörün de bu fırsatlardan faydalanmasını canı gönülden istiyorum" dedi. Malta'nın AB'nin en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen AB'de en güçlü performansa sahip ekonomilerden birisi olduğunu belirten Cardona, "Malta'nın büyümesine katkı sağlayan Türk şirketlerin yatırımları da var. Lojistik, ulaşım alnında fırsatlar söz konusu olabilir. Mesela çifte vergilendirmenin önünün kesilmesi için bir anlaşma imzalandı aynı zamanda Malta Ticaret Odası bünyesinde bir İş Konseyi kuruldu. Büro, şirketler ve girişimciler arasında bir köprü olarak faaliyet gösterecek. Anlaşmalar ancak bu sayede hayata geçirilebilir" dedi. Malta'nın, Avrupa Birliği'ne bir giriş kapısı olarak da görülebileceğini dile getiren Cardona, "Bu toplantı önümüzü daha da açacak. Hem ülkelerimiz arasında hem de girişimcilerimiz arasında daha da sıkı ilişkiler kurulmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.
 
DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'den Malta'ya yapılan doğrudan yatırım miktarının 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, "Türk firmalarının Malta'da yatırımları gurur verici. Ama, Malta İş Dünyası temsilcilerinin de ülkemizde yatırımlarını arttırmaları, en büyük arzumuz. Şayet birlikte çalışma fırsatımız olursa, Malta – Gozo Tünel Projesi'nde de başarılı işler çıkaracağımıza yürekten inanıyorum" dedi. Bir zamanlar 1,2 milyara ulaşan ikili ticaret hacminin 600 milyon dolara düştüğüne dikkat çeken Olpak, Bu noktada da, biz iş insanlarına büyük bir sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Daha yüksek ölçekli ticaret hacimlerine ulaşmak için, karşılıklı çalışma ve iş birliği kültürünü geliştirmemiz ve derinleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Gümrük Birliğinin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Olpak, "Biz bunu her ortamda söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz. AB Gümrük Anlaşması güncelleme sürecinde Maltalı dostlarımızın başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bizlere verdiği desteğin artarak devam etmesini istiyoruz" dedi.
 
Planlama ve Emlak Piyasası Parlamento Sekreteri Chris Agius ise, son yıllarda emlak konusunda Malta'nın gelişmeler gösterdiğini vurguladı. Agius, yatırım programlarından bahsederek Malta'da bir fırsat olduğunu ve fırsatlardan yararlanma noktasında yardımcı olacaklarını söyledi.
 
DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak ise, "İkili ilişkilerimiz 1967 yılından bu yana büyük bir ivme ve heyecanla devam ediyor. Malta, ilk defa bu denli üst seviye ile katılım gösteriyor. Bu da çok sevindirici" diye konuştu.
 
Malta Ticaret Odası Başkanı Frank V. Farrugia, "Hem Akdeniz'de hem de iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çalışıyoruz. Ticaret odamızın amacı, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürmektir. İki ülke iş insanları arasında ticari ve ekonomik iş birliği büyümeye devam edecektir" dedi.
 
T.C. DIŞİŞLERİ BAKANI SN. MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN MALTA ZİYARETİ KAPSAMINDA YUVARLAK MASA TOPLANTISI

T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu'nun Malta Resmi Ziyareti Kapsamında Malta Türkiye İş Konseyi Toplantısı

21 Aralık 2018, Valetta

T.C. Dışişleri Bakanımız Sn. Mevlüt Çavuşoğlu'nun Malta'ya resmi ziyaretleri kapsamında, Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela ile bir araya geldi. Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirme Bakanlığı'nda gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, iki ülke bakanları Türkiye – Malta İş Konseyi toplantısında konuşma yaparak, iş dünyasının sorularını yanıtladılar.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Sn. Carmelo Abela bu ziyaretin, iki ülke arasında zaten mükemmel olan politik ve ticari bağların sağlamlaştırılmasını teyit etmek için zamanında bir fırsat olduğunu belirtti. Ayrıca güçlü ilişkilerimize, çeşitli alanlardaki işbirliğimiz ve Malta -  Türkiye arasındaki ticari borsalar sayesinde daha fazla itici güç sağlandığını ifade eden Abela, bu ziyaretin kesinlikle iki ülke iş insanlarını, politik, ekonomik, ticari kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirme potansiyelinden daha fazla yararlanmaya teşvik edeceğinin altını çizdi.

İki ülkenin 50 yıllık bir geçmişi olduğunu ve daha uzun bir geleceği olduğunu ifade eden Abela, politik arenada işbirliği yapılmasının, ticareti devam ettirmenin de anahtarı olduğunu belirtti.

Sn. Abela'nın ardından hitaplarını gerçekleştiren Sn. Mevlüt Çavuşoğlu,  karşılıklı politik ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu, ekonomik işbirliğinin  çok daha iyiye gittiğini, bununla birlikte  de iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını ifade etti. Malta'da şu an için toplam 1.3 milyar dolarlık Türk yatırımı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Malta'lı yatırımcıların da Türkiye'deki avantajlardan yararlanmasının önünün açık olduğunu belirtti.

Malta'nın, stratejik olarak Türkiye'nin önemine değer verdiğini belirten Çavuşoğlu, bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde, Malta'nın desteğinden müteşekkir olacağının altını çizdi.

T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu ve Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela açılış konuşmalarının ardından, iki ülke iş insanları ile bir araya gelerek yöneltilen görüşleri ve soruları değerlendirdiler.

  • TACA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Deha Türkel;

Türkiye ve Malta arasındaki bankacılık ilişkilerinin kısıtlı olduğunu, özellikle Malta'daki müteahhitlik alanındaki projelere Türk bankaların daha çok dahil olmasının yatırımlara destek ve fayda sağlayabileceğini Sn. Çavuşoğlu'nun bilgilerine sundu.

Sn. Mevlüt Çavuşoğlu bu kapsamda Türk Eximbank'ı, Malta'daki firmalara destek olmaları için teşvik ettiklerini, Türk Eximbank'ın da destekler konusunda daha esnek hale geldiğini ve her türlü projeye destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

  • DEİK/Türkiye – Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak;

İş konseyinin Türkiye'de devlet tarafından çok desteklendiğini, Malta konseyinin de Malta devleti tarafından desteklenmesinin, iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti ve Türkiye ile ticaret yapan Maltalı firmaların Malta-Türkiye İş Konseyi'ne üye olarak yaşadıkları problemlere çözüm bulmak adına çalışmalara dahil olmaları gerektiğini ifade etti.

Sn. Carmelo Abela, iş konseyi ve hükümet arasındaki kanalın açık tutulması gerektiğini belirtti. Hükümet tarafından beklenen destekleri ve konseyin görüşlerini değerlendirmek istediğinin altını çizen Abela,  bu kapsamda Malta – Türkiye İş Konseyi ile bir toplantı yapmak istediğini ifade etti.

  • Malta – Türkiye İş Konseyi Başkanı Roger De Gaetano;

Eğitim, turizm ve kültür alanında iki ülke arasında yapılabilecek çalışmaların çeşitliliğinin üzerinde durdu ve bu anlamda iki ülke devletiyle de yakın temas halinde çalışmaktan mutluluk duyacağını ifade etti.

Toplantı sonrası Türk iş dünyası ile bir araya gelen Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela, ikili ilişkilerde dile getirilen problemlere yönelik çözüm önerilerini dile getirdi.

Bu kapsamda bahsedilen Malta'da banka hesabı açmakta yaşanan özellikle dokümantasyon problemleri ile ilgili Malta Bankacılar Birliği ile görüşeceklerini ve konuyu ileteceklerini bildirdiler.

Malta'da şirket açmak isteyen Türk firmalarına her türlü desteği sağlayacaklarını ifade eden Abela, prosedürler ile ilgili gerekli bilgileri verebilecek kişileri, bu anlamda Türk firmalarına destek olmak adına konumlandırabileceklerini belirtti.

Ticaret hacmini arttırmak adına Malta'da bir Serbest Bölge oluşturulma önerisine, bu konunun daha önce Malta Ekonomi Bakanı ile görüşüldüğünü ve konsept olarak olumlu görüşler alındığını ifade etti.

Son olarak, iki ülke arasında yapılacak olan konsey etkinliklerinde Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanlığı'ndan bir temsilcinin bulunmasından da mutluluk duyacaklarını dile getiren Abela, katılımları için tüm Türk iş dünyasına teşekkürlerini sundu.

MALTA-TÜRKİYE YUVARLAK MASA TOPLANTISI, 22 MART 2018, MALTA
Dönemin T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin JETCO Toplantısı kapsamında gerçekleştirdiği Malta ziyareti vesilesiyle, "Malta-Türkiye İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı" düzenlendi. Türkiye-Malta İş Konseyi, Malta Enterprise ve Malta Ticaret Girişimcilik ve Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleşen toplantı 22 Mart 2018 tarihinde Valetta-Malta'da düzenlendi.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Malta Ticaret Giri- şimcilik ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı David Xue- reb, finans sektörünün Malta ekonomisinde önemli yer tuttuğunu ifade etti. Malta'nın yatırımcılar açısından çeşitli vergi avantajları nedeniyle avantajlı hâle geldiğini belirten Xuereb, önümüzdeki dönemde blok zinciri teknolojileri, sanal ekonomiler gibi konuların ön plana çıkacağını ve bu sektörlere ağırlık verileceğini ifade etti. Katma değeri yüksek teknoloji ve sanayi ürünlerinin üretimi, yaşam bi- limi gibi sektörlere odaklanmayı hedeflediklerini belirten Xuereb, Türk iş dünyası ile biraraya gelmekten ve iş birliği ile yatırım fırsatlarının görüşülmesinden memnuniyet duyulduğunu ifade etti.
 
Malta Enterprise CEO'su Mario Galea, Türkiye ve Malta arasında çok sayıda iş birliği fırsatı bulunduğunu belir- terek, yapılacak sunumlarda yatırım teşvik sistemleri konusunda bilgi verileceğini ve bu sunumların iş dünyası temsilcileri için aydınlatıcı olacağına inandığını ifade etti.
 
Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak konuşmasında, iki ülkenin stratejik ve coğrafi avantajlarını değerlendirerek hareket etmenin ve ortak projeler ge- liştirmenin önemine değindi. Türkiye ve Malta arasında sektör odaklı hedefler belirleyerek ilerlemenin çok daha verimli olacağına inandığını belirten Çakmak, Türkiye'nin son 15 yılda özellikle inşaat, sağlık, sanayi ve savunma sektörlerinde önemli gelişme kaydettiğini ifade etti. Türk yatırımcıların sadece Türkiye veya Türki Cumhuriyetlerde değil, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde de önemli projelere imza attıklarını belirten Çakmak, Malta Hükümeti ve yatı- rımcılarının Türkiye'nin bu dinamizmine ortak olacaklarına inandığını ifade etti.
 
T.C. BAŞBAKANI SAYIN BİNALİ YILDIRIM’IN MALTA ZİYARETİ KAPSAMINDA “TÜRKİYE MALTA İŞ FORUMU” VE ÖZEL SEKTÖR HEYETİ ZİYARETİ

T.C. Başbakanı Sayın Binali Yıldırım'ın 16-18 Şubat 2017 tarihlerinde Malta'ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi tarafından, Malta Ticaret Sanayi ve Girişimcilik Odası işbirliği ile 17 Şubat 2017 tarihinde Valletta'da  "Türkiye-Malta İş Forumu" düzenlenecektir. 

Malta, 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne tam üye, 1 Ocak 2008'de de Avro Alanı'na dahil olmuştur. 1 Ocak 2017 tarihinde AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Malta, 30 Haziran 2017'de AB Konsey Başkanlığı'nı Estonya'ya devredecektir.

Malta ekonomisi başta gemicilik, bankacılık ve turizm olmak üzere hizmetler sektörüne dayanmaktadır. GSYİH'nin % 35'i turizm gelirlerinden oluşmaktadır. Doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyümeyi artırmanın temel araçlarından biri olarak görülmektedir. İleri teknoloji ürünleri, sağlık teknolojileri, bilişim teknolojileri, uçak bakımı, gemi kayıtları, elektronik ürünler, lojistik, finansman ve online gaming alanlarında yabancı yatırımları çekmek için avantajlar sağlanmaktadır. AB, Schengen ve Avro alanlarına üyeliği, rekabetçi işçi ücretleri, İngilizce konuşabilen işgücü, vergi avantajları, AB ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlık hususları genel anlamda ülkenin karşılaştırmalı avantajları arasında sayılmaktadır.

Anılan ziyarete, Malta ile hâlihazırda iş yapan, iş yapmayı planlayan ve Malta'ya yatırım ile işbirliği imkânları konusunda bilgi sahibi olmak isteyen tüm üyelerimizin katılımını diler, ziyarete katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin, 10 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ödemeyi gerçekleştirmeleri önemle rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve ziyarete ilişkin detaylar, başvuru formunda yer almaktadır.


Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/340/8201

Malta Enterprise Başkanı ile Toplantı

Malta Enterprise Başkanı Mario Vella ile Toplantı

11 Nisan 2014, İstanbul

 

Malta Enterprise Başkanı Dr. Mario Vella, Başkan Danışmanı Philo Meli, DEİK/Türk-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tamer Kıran, DEİK/Türk-AB İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Ayşegül Arıcan ve Koordinatör Yardımcısı Neslihan Kilit’in katılımlarıyla, 11 Nisan 2014 tarihinde TOBB Plaza İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirildi. Anılan toplantının başlangıcında misafirlere DEİK filmi gösterildi ve DEİK genelinde İş Konseylerinin yapısı, çalışma biçimi hakkında bilgi aktarıldı. Mario Vella, Malta’nın küçük ve nüfusu az bir ada ülkesi olmasına rağmen turizm, liman hizmetleri, havacılık-uçak bakım hizmetleri, eğitim, finans gibi sektörlerde önemli fırsatların mevcut olduğunu belirtti. Ülke dahilinde sanayi sektörü için sertifikalı teknisyen yetiştirdikleri hakkında bilgi veren Vella, ülkenin küçük ve bürokrasinin az olması nedeniyle kararların hızlı alındığını kaydetti. Avrupa ülkeleri arasında Malta’da en çok yatırım yapan ülkenin Almanya olduğunu belirten Vella, İngiltere’nin de önemi yatırımcılardan biri olduğunu kaydetti. Ülke dahilinde katma değerli ürünlerin imalatı, mühendislik, bilgi teknolojileri, nanoteknoloji gibi konuların ön planda olduğuna dikkat çeken Vella, son dönemde özellikle ‘’genetik teknolojileri’’ üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığını vurguladı. İnsan genetiği konusundaki çalışmalarda merkez ülke durumuna gelmeyi hedeflediklerini belirten Vella; sağlık hizmetlerinde Malta’nın ilerlediğine dikkat çekti. IT alanında ve sağlık turizmi konularında iddialı olduklarını belirten Vella, Türk-Malta işbirliğinin bu yönde geliştirilebileceğinin altını çizdi. Malta bayraklı gemilerin sayısının Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise 7. sırada yer aldığı bilgisinin verildiği toplantıda, Malta’nın 2014 yılı içerisinde Türkiye’de bir irtibat ofisinin açılmasının hedeflendiği aktarıldı. Türkiye ve Malta arasında JETCO mekanizmasının hızlı ilerlemesi gerektiğinin altı çizildi. Malta tarafında İş Konseyi yapılanmasının yeniden gözden geçirileceği bilgisine istinaden, Malta Enterprise’ın bu konuda katkı sağlamak istediği ifade edildi.

 

Yeni Atanan Malta Büyükelçisi ile Çalışma Yemeği

Yeni Atanan Malta Büyükelçisi ile Çalışma Yemeği

24 Mart 2014, İstanbul

 

Malta’nın Türkiye Büyükelçiliği’ne atanan Büyükelçi Fiona J. Formosa’nın Türkiye ziyareti kapsamında, Malta’nın İstanbul Başkonsolosu Reuben Gauci’nin evsahipliğinde 24 Mart 2014 tarihinde İstanbul Hilton Oteli’nde kısıtlı katılımlı bir tanışma yemeği düzenlendi. Büyükelçi Fiona J. Formosa, kendisinin Malta’da yerleşik olarak görev yapacağını, ancak Türkiye’yi sık sık ziyaret edeceğini, Türkiye ile Malta arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesi sürecinde Ankara’da Büyükelçilik açılması konusunun değerlendirilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

 

DEİK/Türk-Malta İş Konseyi’ni temsilen AB Bölge Koordinatörü Ayşegül Arıcan’ın katılım sağladığı çalışma yemeğinde, DEİK ve Türk-Malta İş Konseyi yapılanması ve vizyonuna ilişkin bilgi aktarılarak İş Konseyi’nin Malta kanadının yeniden yapılanmasına ihtiyaç duyulduğu, T.C. Valetta Büyükelçisi Ayşe Sezgin’in Malta Ticaret Odası nezdinde bu yönde girişimleri başlatmış olduğu belirtildi. 9-10 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek JETCO Toplantısı vesilesiyle Türkiye’ye gelecek olan “Malta Enterprise” üst düzey heyeti ile 11 Nisan 2014 tarihinde İstanbul TOBB Plaza’da biraraya gelinerek kurumsal işbirliği imkanlarının ele alınacağı ifade edildi. İki ülke arasında eğitim ekonomisi, turizm, gemi taşımacılığı, inşaat-altyapı sektörlerindeki mevcut işbirliği fırsatlarına dikkat edildi.   

Diğer İş Konseyleri