DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, yeni atanan T.C. Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen ile Toplantısını 26 Aralık 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ele alındı.
DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile toplantısını, 29 Ocak 2022 tarihinde Valetta'da gerçekleştirdi. Toplantıda, gelecek dönem JETCO toplantısı ve İş Konseyi'nin gelecek dönem faaliyetleri ve ikili ilişkiler hakkında görüşüldü.
DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak başkanlığında, Malta'nın Ankara Büyükelçisi Theresa Cutajar ile Toplantısını, 6 Ocak 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkiye-Malta ticari fırsatların geliştirilmesi ve ikili iş görüşmelere önem verilmesi ele alındı.
DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi, Halis Ali Çakmak başkanlığında, T.C. Valetta Büyükelçisi Kerem Ahmet Kıratlı ile toplantısını, Malta-Türkiye İş Konseyi Başkanın Ezgi Harmancı'nın katılımlarıyla 4 Şubat 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, ikili ticari ilişkiler ve İş Konseyinin faaliyetleri değerlendirdi.
T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu'nun Malta Resmi Ziyareti Kapsamında Malta Türkiye İş Konseyi Toplantısı
21 Aralık 2018, Valetta
T.C. Dışişleri Bakanımız Sn. Mevlüt Çavuşoğlu'nun Malta'ya resmi ziyaretleri kapsamında, Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela ile bir araya geldi. Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirme Bakanlığı'nda gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, iki ülke bakanları Türkiye – Malta İş Konseyi toplantısında konuşma yaparak, iş dünyasının sorularını yanıtladılar.
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Sn. Carmelo Abela bu ziyaretin, iki ülke arasında zaten mükemmel olan politik ve ticari bağların sağlamlaştırılmasını teyit etmek için zamanında bir fırsat olduğunu belirtti. Ayrıca güçlü ilişkilerimize, çeşitli alanlardaki işbirliğimiz ve Malta - Türkiye arasındaki ticari borsalar sayesinde daha fazla itici güç sağlandığını ifade eden Abela, bu ziyaretin kesinlikle iki ülke iş insanlarını, politik, ekonomik, ticari kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirme potansiyelinden daha fazla yararlanmaya teşvik edeceğinin altını çizdi.
İki ülkenin 50 yıllık bir geçmişi olduğunu ve daha uzun bir geleceği olduğunu ifade eden Abela, politik arenada işbirliği yapılmasının, ticareti devam ettirmenin de anahtarı olduğunu belirtti.
Sn. Abela'nın ardından hitaplarını gerçekleştiren Sn. Mevlüt Çavuşoğlu, karşılıklı politik ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu, ekonomik işbirliğinin çok daha iyiye gittiğini, bununla birlikte de iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını ifade etti. Malta'da şu an için toplam 1.3 milyar dolarlık Türk yatırımı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Malta'lı yatırımcıların da Türkiye'deki avantajlardan yararlanmasının önünün açık olduğunu belirtti.
Malta'nın, stratejik olarak Türkiye'nin önemine değer verdiğini belirten Çavuşoğlu, bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde, Malta'nın desteğinden müteşekkir olacağının altını çizdi.
T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu ve Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela açılış konuşmalarının ardından, iki ülke iş insanları ile bir araya gelerek yöneltilen görüşleri ve soruları değerlendirdiler.
- TACA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Deha Türkel;
Türkiye ve Malta arasındaki bankacılık ilişkilerinin kısıtlı olduğunu, özellikle Malta'daki müteahhitlik alanındaki projelere Türk bankaların daha çok dahil olmasının yatırımlara destek ve fayda sağlayabileceğini Sn. Çavuşoğlu'nun bilgilerine sundu.
Sn. Mevlüt Çavuşoğlu bu kapsamda Türk Eximbank'ı, Malta'daki firmalara destek olmaları için teşvik ettiklerini, Türk Eximbank'ın da destekler konusunda daha esnek hale geldiğini ve her türlü projeye destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.
- DEİK/Türkiye – Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak;
İş konseyinin Türkiye'de devlet tarafından çok desteklendiğini, Malta konseyinin de Malta devleti tarafından desteklenmesinin, iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti ve Türkiye ile ticaret yapan Maltalı firmaların Malta-Türkiye İş Konseyi'ne üye olarak yaşadıkları problemlere çözüm bulmak adına çalışmalara dahil olmaları gerektiğini ifade etti.
Sn. Carmelo Abela, iş konseyi ve hükümet arasındaki kanalın açık tutulması gerektiğini belirtti. Hükümet tarafından beklenen destekleri ve konseyin görüşlerini değerlendirmek istediğinin altını çizen Abela, bu kapsamda Malta – Türkiye İş Konseyi ile bir toplantı yapmak istediğini ifade etti.
- Malta – Türkiye İş Konseyi Başkanı Roger De Gaetano;
Eğitim, turizm ve kültür alanında iki ülke arasında yapılabilecek çalışmaların çeşitliliğinin üzerinde durdu ve bu anlamda iki ülke devletiyle de yakın temas halinde çalışmaktan mutluluk duyacağını ifade etti.
Toplantı sonrası Türk iş dünyası ile bir araya gelen Malta Dışişleri ve Ticareti Geliştirmekten sorumlu Bakanı Sn. Carmelo Abela, ikili ilişkilerde dile getirilen problemlere yönelik çözüm önerilerini dile getirdi.
Bu kapsamda bahsedilen Malta'da banka hesabı açmakta yaşanan özellikle dokümantasyon problemleri ile ilgili Malta Bankacılar Birliği ile görüşeceklerini ve konuyu ileteceklerini bildirdiler.
Malta'da şirket açmak isteyen Türk firmalarına her türlü desteği sağlayacaklarını ifade eden Abela, prosedürler ile ilgili gerekli bilgileri verebilecek kişileri, bu anlamda Türk firmalarına destek olmak adına konumlandırabileceklerini belirtti.
Ticaret hacmini arttırmak adına Malta'da bir Serbest Bölge oluşturulma önerisine, bu konunun daha önce Malta Ekonomi Bakanı ile görüşüldüğünü ve konsept olarak olumlu görüşler alındığını ifade etti.
Son olarak, iki ülke arasında yapılacak olan konsey etkinliklerinde Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanlığı'ndan bir temsilcinin bulunmasından da mutluluk duyacaklarını dile getiren Abela, katılımları için tüm Türk iş dünyasına teşekkürlerini sundu.
T.C. Başbakanı Sayın Binali Yıldırım'ın 16-18 Şubat 2017 tarihlerinde Malta'ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi tarafından, Malta Ticaret Sanayi ve Girişimcilik Odası işbirliği ile 17 Şubat 2017 tarihinde Valletta'da "Türkiye-Malta İş Forumu" düzenlenecektir.
Malta, 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne tam üye, 1 Ocak 2008'de de Avro Alanı'na dahil olmuştur. 1 Ocak 2017 tarihinde AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Malta, 30 Haziran 2017'de AB Konsey Başkanlığı'nı Estonya'ya devredecektir.
Malta ekonomisi başta gemicilik, bankacılık ve turizm olmak üzere hizmetler sektörüne dayanmaktadır. GSYİH'nin % 35'i turizm gelirlerinden oluşmaktadır. Doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyümeyi artırmanın temel araçlarından biri olarak görülmektedir. İleri teknoloji ürünleri, sağlık teknolojileri, bilişim teknolojileri, uçak bakımı, gemi kayıtları, elektronik ürünler, lojistik, finansman ve online gaming alanlarında yabancı yatırımları çekmek için avantajlar sağlanmaktadır. AB, Schengen ve Avro alanlarına üyeliği, rekabetçi işçi ücretleri, İngilizce konuşabilen işgücü, vergi avantajları, AB ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlık hususları genel anlamda ülkenin karşılaştırmalı avantajları arasında sayılmaktadır.
Anılan ziyarete, Malta ile hâlihazırda iş yapan, iş yapmayı planlayan ve Malta'ya yatırım ile işbirliği imkânları konusunda bilgi sahibi olmak isteyen tüm üyelerimizin katılımını diler, ziyarete katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin, 10 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ödemeyi gerçekleştirmeleri önemle rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve ziyarete ilişkin detaylar, başvuru formunda yer almaktadır.
Başvuru Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/340/8201
Malta Enterprise Başkanı Mario Vella ile Toplantı
11 Nisan 2014, İstanbul
Malta Enterprise Başkanı Dr. Mario Vella, Başkan Danışmanı Philo Meli, DEİK/Türk-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tamer Kıran, DEİK/Türk-AB İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Ayşegül Arıcan ve Koordinatör Yardımcısı Neslihan Kilit’in katılımlarıyla, 11 Nisan 2014 tarihinde TOBB Plaza İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirildi. Anılan toplantının başlangıcında misafirlere DEİK filmi gösterildi ve DEİK genelinde İş Konseylerinin yapısı, çalışma biçimi hakkında bilgi aktarıldı. Mario Vella, Malta’nın küçük ve nüfusu az bir ada ülkesi olmasına rağmen turizm, liman hizmetleri, havacılık-uçak bakım hizmetleri, eğitim, finans gibi sektörlerde önemli fırsatların mevcut olduğunu belirtti. Ülke dahilinde sanayi sektörü için sertifikalı teknisyen yetiştirdikleri hakkında bilgi veren Vella, ülkenin küçük ve bürokrasinin az olması nedeniyle kararların hızlı alındığını kaydetti. Avrupa ülkeleri arasında Malta’da en çok yatırım yapan ülkenin Almanya olduğunu belirten Vella, İngiltere’nin de önemi yatırımcılardan biri olduğunu kaydetti. Ülke dahilinde katma değerli ürünlerin imalatı, mühendislik, bilgi teknolojileri, nanoteknoloji gibi konuların ön planda olduğuna dikkat çeken Vella, son dönemde özellikle ‘’genetik teknolojileri’’ üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığını vurguladı. İnsan genetiği konusundaki çalışmalarda merkez ülke durumuna gelmeyi hedeflediklerini belirten Vella; sağlık hizmetlerinde Malta’nın ilerlediğine dikkat çekti. IT alanında ve sağlık turizmi konularında iddialı olduklarını belirten Vella, Türk-Malta işbirliğinin bu yönde geliştirilebileceğinin altını çizdi. Malta bayraklı gemilerin sayısının Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise 7. sırada yer aldığı bilgisinin verildiği toplantıda, Malta’nın 2014 yılı içerisinde Türkiye’de bir irtibat ofisinin açılmasının hedeflendiği aktarıldı. Türkiye ve Malta arasında JETCO mekanizmasının hızlı ilerlemesi gerektiğinin altı çizildi. Malta tarafında İş Konseyi yapılanmasının yeniden gözden geçirileceği bilgisine istinaden, Malta Enterprise’ın bu konuda katkı sağlamak istediği ifade edildi.
Yeni Atanan Malta Büyükelçisi ile Çalışma Yemeği
24 Mart 2014, İstanbul
Malta’nın Türkiye Büyükelçiliği’ne atanan Büyükelçi Fiona J. Formosa’nın Türkiye ziyareti kapsamında, Malta’nın İstanbul Başkonsolosu Reuben Gauci’nin evsahipliğinde 24 Mart 2014 tarihinde İstanbul Hilton Oteli’nde kısıtlı katılımlı bir tanışma yemeği düzenlendi. Büyükelçi Fiona J. Formosa, kendisinin Malta’da yerleşik olarak görev yapacağını, ancak Türkiye’yi sık sık ziyaret edeceğini, Türkiye ile Malta arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesi sürecinde Ankara’da Büyükelçilik açılması konusunun değerlendirilmekte olduğunu sözlerine ekledi.
DEİK/Türk-Malta İş Konseyi’ni temsilen AB Bölge Koordinatörü Ayşegül Arıcan’ın katılım sağladığı çalışma yemeğinde, DEİK ve Türk-Malta İş Konseyi yapılanması ve vizyonuna ilişkin bilgi aktarılarak İş Konseyi’nin Malta kanadının yeniden yapılanmasına ihtiyaç duyulduğu, T.C. Valetta Büyükelçisi Ayşe Sezgin’in Malta Ticaret Odası nezdinde bu yönde girişimleri başlatmış olduğu belirtildi. 9-10 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek JETCO Toplantısı vesilesiyle Türkiye’ye gelecek olan “Malta Enterprise” üst düzey heyeti ile 11 Nisan 2014 tarihinde İstanbul TOBB Plaza’da biraraya gelinerek kurumsal işbirliği imkanlarının ele alınacağı ifade edildi. İki ülke arasında eğitim ekonomisi, turizm, gemi taşımacılığı, inşaat-altyapı sektörlerindeki mevcut işbirliği fırsatlarına dikkat edildi.