DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, "Türkiye-Slovenya İş ve Yatırım Semineri"ni, Adnan Sezgin başkanlığında, Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası (CCIS), Slovenya Yatırım Ajansı (SPIRIT) ve Slovenya-Türkiye İş Kulübü (SLOTUR) iş birliğinde ve Slovenya Ankara Büyükelçiliği'nden Mojca Hrovatič'in katılımıyla gerçekleştirdi.
Türkiye ile Slovenya'nın yatırım ortamı ve öne çıkan sektörlerde sunumların gerçekleştiği seminerde, ikili ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere potansiyel alanlar değerlendirildi.
Slovenya-Türkiye İş Forumu, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan, Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat, Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası (CCIS) Matej Rogelj, Lübliyana Ticaret Başmüşaviri Asuman Kılıç Türkeş, SPIRIT Slovenija Sekreteri Zoran Stamatovski ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 20 Kasım 2023 tarihinde Ljubljana'da gerçekleştirildi. Forumda, sağlık, gıda, enerji, soğutma sistemleri, elektronik, bilişim, inşaat, makine sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, Fatih Canpolat başkanlığındaki heyet ziyaretini, Karşı Kanat Kuruluşu Chamber of Commerce and Industry of Slovenia ile iş birliği içerisinde 19-20 Kasım 2020 tarihlerinde Ljubljana'da gerçekleştirdi.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat başkanlığında, Slovenya Ankara Büyükelçisi Gorazd Rencelj ile tanışma toplantısını Slovenya Konsolosu Andrej Klanjšček'in katılımlarıyla 14 Eylül 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi.
Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaž Han, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ve Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdür Danışmanı Ante Milevoj'un katılımlarıyla 10 Ağustos 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor onuruna gerçekleştirdiği Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı'nda Slovenya heyeti ile Türk iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaž Han, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ve Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdür Danışmanı Ante Milevoj'un katılımlarıyla 10 Ağustos 2022 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdi.
Pahor: "Slovenya, Know-How ve inovatif şirketleri ile iş birliğine hazır"
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, "Türkiye'ye üçüncü ziyaretim. Böylesine seçkin iş insanları ile birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum. DEİK'e, Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası'na etkinliği düzenledikleri için ve ayrıca DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi'ne de karşılıklı ilişkilerin gelişmesi için gerçekleştirdikleri faaliyetler için teşekkür ederim. Türkiye ziyaretimi, ikili ilişkileri geliştirilmesi ve ekonomik iş birliğiin artması gerçekleştirdim. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 11 yıl önce Türkiye-Slovenya arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladık. Slovenya bu anlaşmaları daha önce anlaşma imzalamamıştı. İkili ticaret ilişkilerimizde 1.4 milyar Euro'ya ulaştık. Slovenya'da yabancı yatırımlarda ciddi potansiyel var. Türk şirketleri Slovenya'da iki büyük alt yapı işini gerçekleştiriyor. Bu alt yapı işlerinden biri de Kuzey Adriyatik'in Avrupa'ya bağlanmasında büyük önem taşıyor. Slovenya, Know-How ve inovatif şirketleri ile iş birliğine hazır. Avrupa Birliğinin en hızlı gelişen ve yeşil referans veren ülkeyiz. Bugün burada iş dünyası ile buluşmamız, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için bir fırsat" dedi.
Han: "Türkiye ve Slovenya arasında sektörel alanlarında potansiyel var"
Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaž Han ise, "Slovenya, hali hazırda turizm destinasyon bölgesi haline geldi. Slovenya'da pek çok şirket tedarik ve önceliklerini yeniden gözden geçiriyor, bu da ilişkilerimizin gelişmesi için bir işaret. İki ülke arasındaki desteği ve iş birliğini artırmamız gerekiyor. Özellikle de yatırım, turizm, ulaşturma, ormancılık, spor, bilgi teknolojileri ve gıda alanlarında potansiyel var. Mevcut göstergelerde iş birliğimiz güçlü. Elbette, daha fazlasını istiyoruz. Halen iki ülke arasında keşfedilmemiş fırsatlar var. Slovenya ve Türkiye'nin devlet başkanlarına iki ülke arasında güçlü bir iş birliği temeli kurdukları için şükranlarımı sunuyorum. Slovenya ekonomisi oldukça niş durumda. İki ülke şirketleri arasında ortak faaliyetler bulmak zor olmayacaktır. Yeni yatırım fırsatları arıyorsanız, yeni keşifler yapmak istiyorsanız sizi Slovenya'ya bekliyoruz" dedi.
Olpak: "Türkiye ve Slovenya yeşil ekonomiye geçişte iş birliği yapabilir"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin dostane biçimde ve zengin bir çeşitlilik içerisinde sürdüğünü söyledi. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2021 yılında yaklaşık 2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Olpak, "Hedefimiz bu rakamı dengeli bir şekilde artırmak olmalı. DEİK olarak, teknoloji ve dijitalleşmenin önemimin uzun yıllardır farkındayız. Bu sebeple, dijital ekonomi ve dijitalleşmeye hem hızlı uyum sağlamak hem de ön açmak için, Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. Biliyoruz ki Slovenya'da son zamanlarda açtığı Devlet Dijital Dönüşüm Dairesi ile dijitalleşmeyi sonuna kadar destekliyor ve aktif çalışmalar yürütüyor. İş dünyalarımızın bu konuya birlikte odaklanmalarını isteriz. Avrupa Birliği denildiğinde hep Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve transit geçiş konuları gündeme gelir. Sayın Cumhurbaşkanından bu iki konuda desteğini iş dünyası olarak talep ettiğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ise, "DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi olarak, Karşı Kanat Kuruluşumuz Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası'nın değerli destekleri ile birlikte geçtiğimiz Haziran ayında Slovenya'da önemli temaslarda bulunduk. Sloven ve Türk iş dünyasının, önümüzdeki dönemde var olan potansiyeli daha da ileri taşıyacağını, mevcut ticari hacmin çok daha önünde bir potansiyele sahip olduğunu gözlemledik. Otomotiv, enerji ve makina gibi öne çıkan sektörlerin yanında, bilişim ve elektrikli cihazları kapsayan yeni nesil sektörlerin de gelecekteki dönemde önem kazanacağı göz önüne alınmalı. DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi olarak, önümüzdeki dönemde de daha önceki dönemlerde olduğu gibi, Sloven dostlarımızla çok daha büyük girişimlerde ve ortaklıklarda bulunacağımıza olan inancımı burada bir kez daha belirtmek isterim. Bu kapsamda, Eylül ayının sonlarına doğru iki iş dünyasının değerli katkılarıyla iş forumu düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdür Danışmanı Ante Milevoj ise, "DEİK ile 27 yıllık ortağız ve bu organizasyonu düzenledikleri için DEİK'e teşekkür ederim. 20 yıldan fazladır, DEİK ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Slovenya'da ekonomi iklimi son birkaç yıldır iyi seyirde devam ediyor. Avrupa ülkesi olarak, bizim AB ihracat ülkesi olmamızı sağlıyor. Yakınlık ve büyüklük olarak baktığımızda, Türkiye biizm için iyi bir ticaret ortağı. Açık ve esnek bir ekonomi sürdürmeye çalışıyoruz. Türkiye'den de son dönemde bir çok başarılı yatırımlar aldık. Slovenya'da hızlı ve kolay varlık gösterebiliyorusunuz. Bugün bu toplantıda, Slovenya'dan 26 şirket temsilcisi bulunuyor. İki ülke iş dünyası temsilcileri olarak, ikili görüşmelerin verimli geçeceğine inanıyorum" dedi.
Türkiye-Slovenya Yuvarlak Masa Toplantısı, Yapı Merkezi, FC Solomon ve Yüksekdağ Grup sponsorluğunda gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan ile toplantısını Fatih Canpolat başkanlığında, 17 Mart 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, İş Konseyi'nin planlanan heyet ziyareti ele alındı.
Türkiye-Slovenia Interconnected Business Toplantısı, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Slovenya Büyükelçisi Esen Altuğ, Slovenya Ankara Büyükelçisi Primož Šeligo, Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat ve Slovenya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Zeljko Puljic'in katılımlarıyla 3 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke iş insanları arasında, sağlık ve medical, altyapı ve inşaat, IT, teknik tekstil, ulaşım, gıda ve tarım sektörlerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, Fatih Canpolat başkanlığında, T.C. Lübliyana Büyükelçisi Esen Altuğ ile Toplantısını, 8 Haziran 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Toplantıda, Slovenya'da Covid-19 sonrası normalleşme ile İş Konseyi'nin faaliyetleri ele alındı.
DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi, Slovenya Ankara Büyükelçisi Primoz Šeligo ile Tanışma Toplantısını, İş Konseyi Başkanı Fatih Canpolat başkanlığında, 28 Nisan 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Türkiye-Slovenya KEK Toplantısı kapsamında, T.C. Slovenya Büyükelçiliği tarafından akşam yemeği organizasyonu, Türkiye-Slovenya İş Konseyi'nin katılımlarıyla 22 Kasım 2019 tarihinde T.C. Lübliyana Büyükelçiliği Rezidansı'nda gerçekleştirildi.
Slovenya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Başar Arıoğlu organizasyonunda Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Igor Jukič için Türkiye-Slovenya İş Konseyi üyelerinin de katılımıyla bir veda yemeği düzenlenmiştir. Kendisine, iki ülke arasındaki iş birliğinin ve ticaretin geliştirilmesi kapsamında göstermiş olduğu tüm çalışma ve destekler için teşekkür edilmiş, görevi boyunca edindiği tecrübeler ışığında ilerideki çalışmalarımız için kendisinden kapsamlı bir değerlendirme alınmıştır.
Türkiye-Slovenya İş Konseyi Yürütme Kurulu, 12-13 Nisan 2018 tarihlerinde Ljubljana'ya ziyaret düzenleyerek, başta İş Konseyi'nin karşı kanat kuruluşu Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası (GZS) olmak üzere çeşitlik resmi kurum ve firmalar ile temasa geçti. Dijitalleşme alanında, kripto para sektöründe önemli işler çıkaran startuplarla temasa geçildi.
Maribor Belediye Başkanı Sn. Andrej Fistravec ve beraberindeki iş adamları heyetinin Türkiye’ye ziyaretleri kapsamında, DEİK/Türkiye-Slovenya İş Konseyi tarafından, 20 Nisan 2016 Çarşamba günü 13.00-17.00 saatleri arasında Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de Slovenya/Maribor Heyeti ile Toplantı ve İkili Firma Görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
İstikrarlı, güçlü ekonomiye, eğitimli nüfusa sahip Slovenya, 2014 yılı Orta ve Doğu Avrupa’nın GSYİH açısından en iyi performansını sergileyen ülke olmuştur. Slovenya’nın 2. en büyük şehri olan Maribor, Kuzeydoğu Slovenya Bölgesinin eğitim, finans, ticaret ve turizm merkezi olarak, Batı Avrupa ve Doğu Avrupa pazarlarına erişimde önemli bir konuma sahiptir. Heyet kapsamında Slovenya’nın, turizm, eğitim, inşaat, dekorasyon, demir ve metalürji sektörlerinden önemli firmalar yer alacak olup, heyet listesi ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Maribor bölgesindeki yatırımlar ve ticaret alanlarında iş birlikleri için önemli fırsatlar içeren söz konusu toplantıya tüm üyelerimizin katılımını diler, toplantıya katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin 17 Nisan 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar aşağıdaki web link’inde yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak, ödemeyi gerçekleştirmiş olmaları rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve detaylar başvuru formunda yer almaktadır.
Kayıt Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/176/6625
Slovenya’nın İstanbul Ticaret Müşavirliği ve Ljubljana Belediyesi ortak girişimleri, Türk-Sloven İş Konseyi işbirliğinde 15-16 Mayıs 2014 tarihlerinde Slovenya / Ljubljana’ya işadamları heyet ziyareti gerçekleştirilecektir. Ziyaret kapsamında Ljubjana’daki altyapı ve gayrimenkul projelerinin saha ziyaretleri ile birlikte detaylı olarak katılımcılara tanıtılması, hukuki altyapı, çalışma/belediye izinleri, vergi mevzuatı gibi konularda yetkili kurumlar tarafından bilgi aktarılması ve düzenlenecek ikili firma görüşmeleri kapsamında Sloven firmalar ile proje bazında ortaklıkların değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu ziyaret programı ve yatırım projelerinin listesi ekte bilgilerinize yer almaktadır.
“Avrupa’nın en iyi saklanan sırrı” olarak gösterilen Slovenya, endüstri ve tasarım alanlarında sahip olduğu rekabet gücünü yenilikçilikle birleştirmiş olup sağlam bir ekonomik yapıya sahiptir. Ülkede kişi başı milli gelir 17,500 Euro’nun üzerindedir. 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olan Slovenya’nın, eski Yugoslavya Devletleri’yle güçlü ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. Coğrafi konumu sebebiyle, Koper Limanı önemli bir “lojistik merkez” konumundadır. Slovenya’daki doğrudan yabancı yatırımlar özellikle son 10 yılda ivmeyle artarak geçtiğimiz sene 12 milyar Dolar’a yaklaşmıştır.
Söz konusu ziyarete Slovenya’daki yatırım imkanlarını değerlendirmeyi düşünen üyelerimizin katılımını diler, programla ilgilenen üyelerimizin detaylı bilgi talepleri, soruları ile katılım teyitlerini ekli form aracılığıyla 21 Nisan Pazartesi günü mesai bitimine kadar DEİK’e (Dilek Tuna; Tel: 0212 339 5036, e-posta: dtuna@deik.org.tr) ve Slovenya Ticaret Müşavirliği’ne (Andrej Fercej, Tel: 0212 336 9323, e-posta: andrej.fercej@gov.si) iletmeleri rica olunur.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor’un onurlandırmasıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Slovenya Yatırım Ajansı (SPIRIT) işbirliğiyle düzenlenen “Slovenya Yatırım Semineri” 16 Ocak 2014 Perşembe günü İstanbul’da Ceylan Intercontinental Hotel'de gerçekleştirildi.
TOBB/DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklııoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan Slovenya Yatırım Semineri’ne; Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Viktor Erjavec, Slovenya Cumhuriyeti Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko,Türk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu, DEİK Kurucu Kuruluş temsilcileri, DEİK İş Konseyi Başkanları ile Türk ve Sloven iş insanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu yaptığı açılış konuşmasında Yatırım Semineri”nin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir ilham kaynağı olacağını ve ilişkilerin güçlenerek artacağını söyledi.
TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Hisarcıklıoğlu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, ikili ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için çalıştığını belirtirken, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sloven İş Konseyi’nin 1997 yılından bugüne başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Yüksek eğitimli insan kaynağı, coğrafi ve doğal güzellikleri ile Slovenya’nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, Balkanların model ülkesi Slovenya ile güçlü siyasi ve stratejik ilişkilerimize ek olarak tüm alanlarda güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis edilmesine dair isteğini dile geitrdi.
Türkiye ile Slovenya arasında doğrudan yatırım için ciddi bir potansiyel bulunduğunu belirten Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Erjavec, dışarından gelecek yatırımlar için çok sayıda avantaja sahip olan Slovenya'da yatırımcıların her türlü desteği görebileceğinin altını çizdi.
Slovenya Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko da yaptığı konuşmada, Slovenya’nın ekonomik temelinin güçlü olduğunu vurgulayarak, yapacakları yapısal değişiklikler ile ilgili bilgileri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Vergi ortamının iyileştireceklerini söyleyen Mavko, bankalacılık sektörünün yeniden yapılandırılacağını ve özelleştirileceğini de sözlerine ekledi.
Bakan Hayati Yazıcı, Slovenya Yatırım Semineri'nde yaptığı konuşmada, Slovenya ile Avrupa'nın ve bölgenin istikrar ve refahı için işbirliği yaptıklarını ifade ederek, Slovenya’nın küresel barışın tesisinde beraber çalıştığımız önemli bir dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız olduğunu belirtti. Yazıcı, Slovenya Stratejik Konseyi tarafından Türkiye'nin, karşılıklı yatırımlar bakımından stratejik öneme haiz 6 ülkeden biri olarak değerlendirilmesinin önemine işaret etti.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Türk iş dünyasına Slovenya'da yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Slovenya olarak Türkiye'ye atfettikleri önemi aktaran Pahor, Türkiye'ye duyduğu saygıyı belirtti ve Türkiye’nin en önemli 10 gelişmiş ekonomi arasında olmayı amaçladığını ve bu yoldaki başarısını dile getirdi. Avrupa'daki ekonomik kriz sırasında Türkiye ekonomisinin yüzde 4'lük bir büyüme ederek başarılı bir gelişme kaydettiğinin altını çizdi. Türkiye ile Slovenya'nın sadece ekonomik ortak olmadığını, politik açıdan da her iki tarafın elinden gelen işbirliğini hayata geçirmeye yönelik çalışmalar kaydettiğini ifade eden Pahor, Türk iş dünyasını Slovenya’ya yatırım yapmaya davet etti.
Yatırım Semineri’nin ikinci oturumunda ,"Slovenya'da İş ve Yatırım Ortamı",Slovenya'da Özelleştirme Süreci" ve Özelleştirme Projeleri Tanıtımı" konulu sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında ayrıca, Slovenya'da yatırımı bulunan Türk firmaları deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.