Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mansour Bteish ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Hassan Mourad'ın Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaret vesilesiyle Lübnan İş Konseyi tarafından konuk Bakanlar onuruna çalışma yemeği etkinliği düzenlendi. 7 Şubat 2019'da Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen programda konuşan Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı; Lübnan'da yeni hükümetin göreve başlamasını tebrik ederek, atanan Bakanlara görevlerinde başarılar diledi. DEİK ve Lübnan İş Konseyinin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Rona Yırcalı, Lübnan'ın istikrarına yüksek düzeyde önem verdiklerini ve ülkede yeni hükümetin kurulmasıyla daha çok Türk firmasının Lübnan'da yatırım yapmakla ilgileneceğini belirtti. Lübnan Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mansour Bteish ise iki ülke ilişkilerinin doğru yönde ilerlediğini belirterek masada olan sorunların çözümü için hazır olduklarını belirtti. Bakan; aynı zamanda, Lübnan'dan Türkiye'ye ithal edilen çelik hurdaya konan ithalat yasağının kaldırılmasına yönelik T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüştüklerini ifade etti. Ardından söz alan Lübnan Başbakan Danışmanı Fadi Fawaz, yeni hükümetin ana gündem maddelerinden birinin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın tamamlanması olduğunu dile getirdi.
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı, Lübnan İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Lübnan Uluslararası Ticaret Odasının (ICC Lebanont) ev sahipliğinde 5 Aralık 2018'de Beyrut'ta düzenlendi. Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ve ICC Lebanon Başkanı Wajih Bizri'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer, Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkan ile yardımcıları Erhan Barutoğlu ile Volkan Kazova, Lübnan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Vefa Holding Kurumsal Satış Müdürü Altan Fidan iştirak etti. Toplantıya Lübnan tarafından ise Lübnan Müteahhitler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Kairouz ve inşaat-müteahhitlik, gıda, kimya, temizlik ekipmanları ile genel ticaret alanlarında faaliyet gösteren 10 firma temsilcisi katıldı. Türk ve Lübnan özel sektör temsilcilerinin üçüncü ülkelerde ve özellikle Sahra Altı Afrika'da iş birliği alanlarının istişare edildiği etkinlikte; bankalar, medya kuruluşları, ilgili devlet kurumları aynı zamanda iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulmasının ve tüm risk-kârın paylaşıldığı transparan ortaklıklar kurulmasının önemi vurgulandı.
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı | 5-6 Aralık 2018, Beyrut
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Lübnan Uluslararası Ticaret Odası (ICC Lebanont)'nın ev sahipliğinde 5 Aralık 2018 Çarşamba günü Beyrut'ta düzenlendi. DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ve ICC Lebanon Başkanı Wajih Bizri'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkan ve Yardımcıları Erhan Barutoğlu ile Volkan Kazova, DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, DEİK/Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Vefa Holding Kurumsa Satış Müdürü Altan Fidan iştirak etti. Lübnan tarafından ise Lübnan Müteahhitler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Kairouz ve çoğunluğu inşaat & müteahhitlik alanında olmak üzere gıda, kimya, temizlik ekipmanları ve genel ticaret alanlarında faaliyet gösteren 10 firma temsilcisi iştirak etti.
Türk ve Lübnan özel sektör temsilcilerinin üçüncü ülkelerde ve özellikle Sahra Altı Afrika'da işbirliği alanlarının istişare edildiği toplantıda, bankalar, medya kuruluşları, ilgili devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulmasının ve tüm risk ile karın paylaşıldığı transparan ortaklıklar kurulmasının önemi vurgulandı. Bahse konu toplantıda, özellikle inşaat & müteahhitlik, sanayi, tarım, sağlık turizmi, enerji ve genel ticaret alanlarında projeler geliştirilebileceği ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetlerin belirlenmesinin gerektiği belirtildi. Ayrıca, 4 milyonun üzerinde Afrika'da yaşayan Lübnan diasporasının pazarlama gücü ile kaliteli Türk ürünlerinin sürdürülebilir ve stratejik bir işbirliği doğuracağının altının çizildiği toplantıda Lübnan firmalarının siyasi nedenlerle giriş yapamadığı pazarlara Türk firmaları aracılığıyla ulaşabileceği de ifade edildi. Korumacı milli ekonomi yaklaşımlarının çoğaldığı ve ticaret savaşlarının yaşandığı bu dönemde üçüncü ülkelerde işbirliklerinin önemini arttırdığını vurgulayan katılımcılar, 7-10 Şubat 2019 tarihlerinde İzmir'de düzenlenecek Agro Expo Tarım Fuarı kapsamında Türkiye-Lübnan Tarım İş Forumu gerçekleştirilmesi ve 29 Ocak-1 Şubat 2019 tarihlerinde DEİK tarafından Kenya'ya düzenlenecek İş İnsanları Heyeti Programı vesilesiyle Nairobi'de Lübnan diasporası ile bir networking toplantısı gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kaldılar.
Toplantı katılımcıları Lübnan eski Başbakanı Fuad Sinyora'nın da iştirak ettiği akşam yemeğinde Afrika'da ki mevcut ticari faaliyetleri ve potansiyel işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulundular.
6 Aralık Perşembe günü, T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer ile toplantının bir değerlendirilmesi yapılarak iki ülke arasında bu işbirliğinin oluşturulması adına bir sistem geliştirilmesi ve özel sektör temsilcilerinin biraraya getirecek platformların oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması konusunda hem fikir olundu. Katılımcılar gün içerisinde firma ziyaretleri yaparak Lübnanlı firma temsilcileriyle bireysel görüşmeler yaptılar.
Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz ve Koordinatör Akın Dıblan, 20 Mart 2018'de Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Ghassan Moallem'i makamında ziyaret etti. Heyeti kabul etmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Büyükelçi; 2001- 2003 yılları arasında Lübnan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak görev yaptığını, bu vesileyle DEİK'in faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için her konuda yardım edebileceğini belirtti. Rona Yırcalı ise İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetlerini dile getirerek, 6-7 Aralık 2016'da Konseyin Beyrut'a düzenlediği ziyarete ilişkin bilgi verdi. Söz konusu faaliyetlere; önümüzdeki dönem içerisinde de devam etmek istediklerini dile getiren Yırcalı, İş Konseyi karşı kanadından görmek istedikleri iş birliğini görememenin üzüntüsünü yaşadıklarını da belirtti.
LÜBNAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ ZİYARETİ, 20 MART 2018, ANKARA
DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi, Orta Doğu – Körfez Bölgesi Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz ve Koordinatör Akın Dıblan Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Ekselansları Ghassan Moallem'i 20 Mart 2018 tarihinde makamında ziyaret etti.
Büyükelçi Ghassan Moallem, DEİK heyetini makamında kabul etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyeldi. Moallem, 2001 – 2003 yılları arasında Lübnan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak görev yaptığını ve bu vesileyle DEİK'in faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi. Moallem, yeniden Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için her konuda yardıma hazır olduğunu ifade etti.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, eski TOBB Başkanı Ali Coşkun ile birlikte 1984 yılında DEİK'in kuruluşunda görev aldığını söyledi. Yırcalı, öncelikle Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK)'in kurulduğunu ve ardından da 1986 yılında DEİK'in kurulduğunu aktardı. Yırcalı,Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) bir yan kuruluşu olan Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanlık görevini de uzun yıllar sürdürdüğünü belirterek, bu görevi Adnan Kassar'dan devraldığını ifade etti.
Türkiye – Lübnan İş Konseyi'nin iki dönemdir başkanlık görevini yürüttüğünü belirten Yırcalı, İş Konseyi Başkanı görevine başlamadan önce Lübnan'ı ziyaret ettiğini ve İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz'ün Lübnan'ı daha iyi tanıdığını inşaat taahhüt ve enerji alanlarında işleri olduğunu dile getirdi. Başkan Yardımcısı ve İş Konseyi'nin önceki Başkanı ve aynı zamanda Delta Star Petrol Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab ile de uzun yıllara dayanan dostlukları olduğunu söyledi.
Yırcalı, İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetlerini dile getirerek, 6-7 Aralık 2016 tarihlerinde İş Konseyi olarak Beyrut'a düzenlenen ziyarete ilişkin bilgi verdi. Atanmış Başbakan Saad Hariri ile yapılan görüşmeye de değinen Yırcalı, yine 3'üncü ülkelerde (MENA, BDT, Afrika, Rusya, Türkiye) Lübnan diasporası ile inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde iş birliği ile ilgili geçtiğimiz yıl Beyrut ve Istanbul'da etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. Toplantıda, Lübnanlı müteahhitlik firmalarının Afrika'da son derece başarılı oldukları; ancak Türk firmaları ile bu konuda iş birliği yapmaya açık olmadıkları dile getirildi. Yırcalı, Beyrut Üniversitesi ile de iyi ilişkileri olduğunu, ayrıca her yıl yapılan Beyrut moda festivaline 2017 yılında Türkiye'den moda tasarımcılarının katılımları konusunda söz konusu derneğe destek verildiğini söyledi. Söz konusu faaliyetlere önümüzdeki dönem içerisinde de devam etmek istediklerini bu kapsamda öncelikli olarak bankacılık sektöründe iş birliği konulu bir toplantı düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Yırcalı, İş Konseyi karşı kanadından görmek istedikleri iş birliğini görememenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti. Yırcalı, 2017 yılı sonunda bir toplantı düzenlemeyi planladıklarını ancak eşbaşkan Wajih Bizri ile görüşmelerinde önce Mart 2018 tarihini verdiklerini şimdi de Mayıs ayından önce olamayacağını ifade ettiklerini açıkladı.
Büyükelçi, söz konusu toplantının 7 Mayıs'ta Lübnan'da yapılacak Parlamento seçimlerinin ardından Haziran ya da Temmuz aylarında yapılabileceğini kendisinin de bizzat eşbaşkan Wajih Bizri ile görüşeceğini ifade etti. Lübnan'ın ufak ama çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Büyükelçi, Türkiye ile bir çok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğini bilhassa inşaat-taahhüt,enerji projeleri ile ilgili iş birliği yapılabileceğini, iki ülkenin ekonomilerinin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu bu yüzden rekabetin değil işbirliğinin öne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Suriye'nin yeniden yapılanmasında Lübnan'ın ve Türkiye'nin önemli bir rolü olacağını da sözlerine ekledi.
Büyükelçi, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gibran Bassil'in katılacağı 7 Nisan 2018 tarihinde Paris'te gerçekleştirilecek olan CEDRE-Paris Konferansına bu yıl Türkiye'nin de davet edildiğini ve Lübnan için büyük önem arz eden söz konusu etkinliğe T.C. Dışişleri Bakanı ya da Başbakan'ın katılımının çok iyi olabileceğini söyledi.
Toplantıda, Büyükelçiye plaket takdim edildi.
LÜBNAN'IN ISTANBUL BAŞKONSOLOSUNU ZİYARET, 16 ŞUBAT 2017, İSTANBUL
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu Bölgesi Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab ve Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau Lübnan'ın Istanbul Başkonsolosu Hani Chemaitelly'i 16 Şubat 2017 tarihinde makamında ziyaret etti.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, öncelikle Reina saldırısında vefat eden Lübnan vatandaşları için taziyelerini ve yaralananlar için ise geçmiş olsun dileklerini iletti. 6-7 Aralık 2016 tarihlerinde İş Konseyi olarak, Beyrut'a düzenlenen ziyarete ilişkin bilgi veren Yırcalı, atanmış Başbakan Saad Hariri ile yapılan görüşmeye değindi ve Sayın Başbakan'ın ilk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yapmayı planladığını söylediğini belirtti. Yırcalı, 3'üncü ülkelerde (MENA, BDT, Afrika, Rusya, Türkiye) Lübnan diasporası ile inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde işbirliği ile ilgili geçtiğimiz yıl Beyrut ve Istanbul'da etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.
Başkonsolos Chemaitelly, söz konusu ziyaretin referandumdan sonra yapılabileceğini söyledi. Chemaitelly, THY'nın Beyrut'a olan seferleri arttırmak istediğini, özellikle Latin Amerika ve Afrika'da yaşayan Lübnanlı diasporanın Beyrut'a gitmek için Istanbul üzerinden THY'nı tercih ettiğini ifade etti. Lübnan'ın ufak ama çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Başkonsolos Chemaitelly, Türkiye ile bir çok alanda iş birliğinin geliştirilebileceğini bilhassa doğal gaz çıkarımı ve enerji projeleri ile ilgili işbirliği yapılabileceğini söyledi. Chemaitelly, Suriye'nin yeniden yapılanmasında Lübnan'ın önemli bir rolü olacağını da belirtti.
Başkonsolos Chemaitelly, enerji konusunda Mayıs ayı başında Beyrutta Lübnan diasporasının katılımıyla Beyrut'ta bir etkinlik düzenleneceğini, söz konusu etkinliğe iş Konseyi üyeleri ve enerji sektöründen Türk firmalarının katılımının iyi olabileceğini söyledi.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, söz konusu etkinliğe Türkiye'den katılım sağlanması için İş Konseyi karşı kanadı ile bağlantıya geçeceklerini ifade ettiler.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi olarak 28 Ocak 2016 tarihinde Beyrut’ta ICC Lebanon, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Lübnan Müteahhitler Birliği işbirliği ile Türkiye’den 60 ve Lübnan’dan yaklaşık 100 işadamının katılımları ile “Türkiye-Lübnan: İnşaat, Altyapı, Enerji Sektörlerinde Afrika, Orta Doğu Bölgesi, Rusya, Türkiye ve BDT Ülkelerinde İşbirliği Toplantısı” gerçekleştirilmişti.
Söz konusu Toplantı’nın ikincisi 27 Ekim 2016 tarihinde, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Lübnanlı firmaların katılımları ile Wyndham Grand İstanbul Levent’de düzenlenecektir.
Bu çerçevede, ekte programı sunulan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/255/7544adresinden kayıt yaptırmaları ve en geç 21 Ekim 2016, Cuma günü mesai bitimine kadar 300 TL katılım ücreti ödemeleri rica olunur.
Not:Toplantı dili Türkçe- İngilizce olacaktır.