Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye–Suudi Arabistan İş Forumu, iki ülkenin önde gelen iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da bir araya getirdi.
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogail, DEİK Başkanı Nail Olpak, Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Alharbi, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve 250'nin üzerinde iş insanının katılımıyla düzenlenen Forumda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için yeni fırsatlar ve yüksek potansiyele sahip sektörlere yapılacak büyük yatırımlar ele alındı.
Bolat: "30 milyar dolarlık ticaret hacmini hedefliyor ve STA için çalışmalarımızı dürdürüyoruz"
Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nun açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Türkiye ve Suudi Arabistan'ın güçlü altyapıları, dünyaya entegre ekonomileri, rekabetçi piyasaları ve girişimci ruhuna sahip iş insanları sayesinde ticaret ve yatırımda çok güçlü bir potansiyeli bulunuyor. Nitekim 2022'de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin gerçek potansiyeli yansıtması ve daha da bütünleşmiş bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönmesi konusunda 2023'te artan bir ivmeyle devam ediyor. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Artık önceliklerimizden ilki, ticaretimizin kapsamını ve ürün çeşitliliğini artırmak. Stratejik ortak olan Türkiye ile Suudi Arabistan'ın karar alıcıları olarak bizlere düşen görev de iki ülke arasında bulunan ve olabilecek sorunları ortadan kaldırmak ve çözmek. Suudi Arabistan'ın da üyesi olduğu Körfez İşbirliği Teşkilatı ile ülkemiz arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için istikşafi görüşmelere mayıs ayında iki taraf olarak başladık. En kısa sürede müzakerelere başlamayı, bu süreci başarıyla nihayete erdirmeyi ve serbest ticaret anlaşmasını her iki ülkenin iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Diğer bir konu da karşılıklı yatırımlar. Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz." dedi.
Bolat: "Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da yeni projeler üstlenmeye hazırlar"
Bolat, iki ülke arasında önde gelen sektörlerden birisinin müteahhitlik olduğunu belirterek, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ile dün Ankara'da kapsamlı bir çok görüşme yaptıklarını söyledi. Türk müteahhitlik sektörünün dünya çapındaki gücüne değinen Bolat, "Hız, hizmet, kaliteli performans ve uluslararası projelerle kalitesini ispatlayan müteahhitlik firmalarımız, Suudi Arabistan'ın özellikle 2030 Vizyon projeleri arasında yer alan NEOM, Diriyah Gate, Qiddiya, Amaala ve Kızıldeniz başta olmak üzere birçok projede yer almayı arzu etmektedirler ve bu konuda iş birliğine ve ortaklığa hazır. Müteahhitlik alanında dünyanın en büyük 100 firması arasında 42 Türk firması ile 2. sıradayız. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde yeni iş birlikleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşıyacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaret de karşılıklı yatırım ve ticari ilişkilerin seyri açısından tarihi bir öneme sahip olacak. Suudi Arabistan'daki kayıt süreçlerinde ve alabilecekleri işlere yönelik sınıflandırma prosedürlerinde de Türk firmalarına pozitif yaklaşım gösteriliyor. Ülkelerimizin arasında ekonomik iş birliğimizi artıracak daha pek çok alan var. İkili görüşmelerimiz vasıtasıyla somut bağlantılar kurmak için iş insanlarımız da göreve hazır" diye konuştu.
Bakan Al Hogail: "Vizyon 2030'un inşasında Türk iş dünyası ile birlikte çalışmak istiyoruz"
Vizyon 2030 çerçevesinde Türkiye ile daha fazla ticari iş birliği yapmak istedikleri belirten Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogail ise, "Ülkelerimizin arasındaki ticareti artırmak ve halklarımızın refahını yükseltmek için Türk hükümeti ve Türk iş dünyası ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Köklü ilişkilerimizin yeniden güçlenmesinin sebebi ise özellikle son dönemde artan resmi ziyaretler, ikili görüşmeler ve yeni vizyonumuzun getirdiği dev fırsatlardır. Vizyon 2030 projeksiyonumuz çerçevesinde, önümüzdeki dönemde özellikle müteahhitlik alanında daha fazla konut geliştirme, altyapı inşası ve teknik mühendislik gibi alanlarda Türk iş dünyasından maksimum seviyede faydalanmak istiyoruz. Biz de Suudi Arabistan devlet yönetimi olarak bunun için banka kredileri de dahil olmak üzere yatırımları destekleyen yeni kanunlarla birlikte çok ciddi fırsatlar sunuyoruz. Bu bağlamda kamu-özel sektör iş birliğiyle 150 milyon metrekarelik bir alanın inşa edilmesi için 1 trilyon riyalin üzerinde bir bütçe ayrıldı. Dolayısıyla Türk iş dünyası için de ülkemizde büyük bir iş potansiyeli söz konusu. Bu vizyonla birlikte Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'da görmekten ve iş insanlarınızı desteklemekten mutluluk duyacağız. İletişim köprülerini devam ettirerek önümüze çıkan her engeli aşabilir ve ilişkilerimizi güçlendirerek daha kuvvetli iş ortaklıklarına imza atabiliriz. İnsan ve doğaya dost yeni şehirler inşa etmek için yüksek teknolojiyi kullanarak hep birlikte dev projelere imza atabilir, birlikte kazanabiliriz. Türk firmalarını 10-13 Eylül 2023 tarihlerinde Riyad'da düzenleyeceğimiz CityScape Fuarı'na davet ediyoruz. Bu fuarda Türk iş dünyasına ayrıca özel bir alan ayırdık. Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği Suudi Arabistan ziyaretinin de ilişkilerimize güç katacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Olpak: "Suudi Arabistan ile üçüncü ülkelerde iş birliğinde Afrika'ya odaklanabiliriz"
Devlet Başkanları ve Bakanları nezdindeki ikili temasların ardından Türkiye ile Suudi Arabistan'ın önünde yeni bir yol haritası olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Son 1 yıllık süre içerisinde gelişen ikili ilişkilerimiz, vize ve gümrük sorunlarının çözülmesi ile ticari ilişkilerimize de olumlu yansımaya başladı. Hedefimiz, hem ticaretimizi, hem yatırımları, hem de müteahhitlik alanını geliştirmek. Elbette, iş birliğinden kastımız sadece mal ve hizmet alım satımı değil. İki ülke iş insanlarının her iki ülkede ve üçüncü ülkelerde önemli projelere beraber katılım sağlamaları da hedeflerimiz arasında. Bu noktada, daha önce de belirttiğim bir hususu tekrar hatırlatmak istiyorum. Üçüncü ülkelerdeki iş birliklerini teşvik etmek üzere bir platform oluşturmak, Afrika Kıtası özelinde de bir forum yapmak istiyoruz. Türk firmalarımızın Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun bir parçası olma arzusunu da hatırlatmak istiyorum. Bugünkü forumda teknik müşavirlik, inşaat, müteahhitlik, akıllı şehirler, kentsel gelişim ve gayrimenkul sektörlerinde iş birliği fırsatları ön plana çıktı. Ancak, iki ülke arasındaki iş birliği olanakları bunlarla sınırlı değil. Sağlık, enerji, gıda, tarım, savunma, finans, turizm, e-ticaret ve dijital teknolojiler alanında iş birliği imkanlarımız olduğunu da biliyoruz. Ortak hedefimiz, iş birliğimizin ve yeni fırsatları değerlendirmelerin en kısa sürede somut çıktılarını almak" diye ifade etti.
Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Alharbi ise, "Veliaht Prensimizin 2030 vizyonu doğrultusunda Türk iş dünyası ile ilişkilerimizi geliştirmek adına büyük önem taşıyor. Biz, ülkelerimizin büyümesi ve refah seviyelerimizi artırmak için Türk iş dünyası ile ortak projelere imza atmak istiyoruz. Özellikle son 1 yılda çok daha pozitif bir seviyeye yükselen ilişkilerimiz çok kıymetli. Müteahhitlik, turizm, inşaat, teknoloji, sağlık ve gıda gibi alanlarda iyi bir noktaya ulaştık. Devlet liderlerimizin ve Bakanlarımızın karşılıklı ziyaretleri sonrasında çok büyük fırsatlar içeren ticari anlaşmalar imzalandı ve bu pozitif ortamın oluşması birçok sektöre olumlu yansıdı. Türkiye'deki yaklaşık 150 şirkete Suudi firmalarımız yatırım yaptı ve bu rakam yaklaşık 1 milyar riyale ulaştı. Ticari anlaşmalar kapsamında da 2021-2022 arasında 5 milyar 900 milyon dolara ulaştık. İki ülke de rekabetçi piyasalara sahip olmasının yanı sıra ekonomik ve ticari açıdan da büyük potansiyele sahip. Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 atılımı Türk iş dünyasına cazip iş fırsatları sunuyor. Umarım birlikte yeni iş ortaklıklarına imza atarız ve kısa zamanda büyük kazanımlar elde ederiz" dedi.
İki ülkenin önde gelen şirketleri arasında pek çok farklı sektörü içeren 16 iş anlaşmasının imzalandığı Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Gürsoy Grup ve Skyline İst sponsorluğunda düzenlendi.
Türk iş dünyasından Körfez ülkelerine çıkarma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez Resmi Ziyareti kapsamında DEİK ve karşı kanat kuruluşu tarafından düzenlenecek Suudi Arabistan - Türkiye İş Forumu, 17 Temmuz 2023 tarihinde Cidde'de iki ülke iş dünyasını buluşturacak. Ardından 18 Temmuz'da Doha'da Katar - Türkiye İş Forumu düzenlenecek. Son olarak 19 Temmuz'da Abu Dabi'de düzenlenecek Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye İş Forumu ile Türk iş dünyasının önde gelen iş insanları Körfez ülkelerindeki ekonomik ve ticari fırsatları yerinde değerlendirecek.
Türkiye Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı Final etkinliği 10 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirildi. Start-Up'lar için hazırlanan 8 haftalık hızlandırma programından sonra 40'dan fazla start-upın yatırımcılarla bir araya geldiği etkinlikte Suudi Arabistan'dan gelen yatırımcılar ağırlıklı olmak üzere diğer Orta Doğu ülkelerinden gelen yatırımcılarla Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi buluştu.DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak'ın açılış konuşmalarında ''DEİK tarihinde girşimcilik ve start-up temalı ilk program olması açısından önemli'' dediği etkinlik, DEİK üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
DEİK/Türkiye- Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Türkiye-Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı'nın final etkinliği ''INVEST UP'' ve ''STARTUP EXPO'' 10 Nisan 2019 tarihinde İstanbul Shangri La Hotel'de gerçekleştirilecektir.
Programda 20 Startup katılımcılara yatırımcı sunumlarını icra edecektir. Aynı zamanda 40 civarında Startup ekipleriyle birlikte ''Startup Expo'' alanında yatırım ve B2B görüşmeler gerçekleştirecektir.
Yerli ve Yabancı yatırımcılarla birlikte girişimcilik ekosisteminin paydaşlarının da katılacağı bu etkinlikte, startuplar hem yatırım alma hem de ürün ve servislerini yurtdışına ihraç etme noktasında nitelikli ve sürdürülebilir bir ortamda yer alacaklardır.
Bu çerçevede, etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/892/12635 bağlantısından 1 Nisan 2019 tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
İletişim:
Aziz Toprak atoprak@deik.org.tr / 0212 339 50 29
Muhammed Ammash mammash@deik.org.tr / 0212 339 50 43
Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi öncülüğü ve Borsa İstanbul Özel Pazar iş birliğinde, Türkiye-Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı kapsamında "Start-up Yatırımcılığı" semineri düzenlendi.
Suudi Arabistan Krallığı'nın İstanbul Ticaret Ateşesi Fawaz Al Ghamdi; 12 Mart 2019'da İstanbul'da İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ile bir araya geldi. Toplantıda Mayıs ayı öncesinde yapılması düşünülen Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu organizasyonu hakkında görüş alışverişinde bulunarak yol haritası çizildi.
Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve Yemen İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, 24- 26 Şubat 2019'da Riyad ve Cidde'yi ziyaret etti. Ziyaret, Suudi Arabistan ve Yemen özel sektörü ile yapılabilecek ticari iş birliği imkânlarını belirlemek, sorunları tespit etmek ve çözüme yönelik yol haritası çıkarmak için gerçekleştirildi. Program kapsamında; T.C. Riyad Büyükelçisi Erdoğan Kök, T.C. Sana Büyükelçisi Faruk Bozgöz, T.C. Cidde Başkonsolosu Akif Menevşe, T.C. Ziraat Bankası Bölge Müdürü Atilla Mermer, Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı Mazen Recep, Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziad Al Bassam ve Zamil Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Al Zamil Ziyar gibi isimlerle temaslarda bulunulmasının yanı sıra T.C. Sana Büyükelçiliği koordinasyonunda Riyad'da bulunan Yemenli iş insanları ile de toplantı gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Yürütme Kurulu Toplantısı ve çalışma yemeği, DEİK Başkanı Nail Olpak, İş Konseyi Eşbaşkanı Mazen Rajab ve Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin yanı sıra Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Üyelerinin katılımlarıyla, 27 Nisan 2018'de İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy'un İstanbul ofisinde gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Fatih Gürsoy'un liderliğinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı ziyaret etti. 25 Şubat 2018'de gerçekleştirilen ziyaret kapsamında; Suudi Arabistan İş Konseyi Karşı Taraf Başkanı Maazen İbrahim Rajab ve Yürütme Kurulu Üyeleri ile görüşme gerçekleştirildi. Yapılan görüşme neticesinde; iki ülke arasında ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortak bir girişimde bulunulması fikri ortaya çıktı.
TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İŞ KONSEYİ RİYAD TEMASLARI, 25 ŞUBAT 2018
Türkiye – Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy'un başkanlığında bir heyetle 25 Şubat 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a bir ziyaret gerçekleştirildi.
Ziyaret kapsamında, Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi karşı taraf Başkanı Maazen İbrahim Rajab ve yürütme kurulu üyeleri ile yapılan görüşme neticesinde, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortak bir girişim (proje veya yatırım) yapılması fikri ortaya çıktı.
Görüşmede, başta sağlık sektörü olmak üzere 16 farklı sektörde özelleştirme yapılacağının bilgisi verildi. Özelleştirmelerle ilgili ''Roadshow'' yapmak üzere Nisan ayı sonunda Suudi Arabistan'dan bir heyetin Türkiye'ye geleceği ifade edildi.
Sadece NEOM projesiyle sınırlı kalmayarak,Riyad çevresinde yeni yaşam ve eğlence alanlarının yapılacağı bilgisi verildi.
Riyad'a ayrıca bir ziyaret planlanarak T.C. Riyad Büyükelçiliği'nin belirttiği kamu ve özel yatırım fonlarıyla görüşmeler yapılmasının faydalı olacağı görüldü.
Görüşmeler sonucunda yapılması planlanan ortak girişimle (proje ve yatırım) alakalı tüm İş Konseyi üyelerinin önerilerinin alınması ve bu doğrultuda öncelikle özelleştirmeler hakkında Suudi Arabistan tarafından detaylı bilgilerin gelmesi neticesinde bir sonraki İş Konseyi toplantısında bu konular hakkında tüm İş Konseyi üyeleriyle istişare edilerek kararlar alınması planlandı.
TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İŞ KONSEYİ'NİN SUUDİ ARABİSTAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN WALEED A. ELKHEREIJI ZİYARETİ, 13 ŞUBAT 2018, ANKARA
Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Waleed A. Elkhereiji'ye 13 Şubat 2018 tarihinde ziyaret etti.
Türkiye – Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy, Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin bölgedeki iki siyasi ve ekonomik güç olmaları hasebiyle önem arz ettiğini, iki ülke ilişkilerinin sorunsuz bir şekilde devam ettirilebilmesi için ticaret ataşeleri, başkonsoloslar, büyükelçiler ve iş konseyi olarak bir takım halinde çalışılması gerektiğini söyledi. Gürsoy, 24 Şubat 2018 tarihinde yapacakları Suudi Arabistan Ziyareti kapsamında, İş Konseyi olarak yeni dönemde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ilerlemesi amacıyla bir temel oluşturacağını, bu süreçte Büyükelçiliğin ve Suudi Arabistan resmi makamlarının desteklerini talep etti.
Toplantıda, katılımcılar kendilerini ve Suudi Arabistan ile olan ticari münasebetleri hakkında Büyükelçi'ye bilgi verdi.
Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Sayın Waleed A. Elkhereiji ise, tarihten bu yana gelen Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin kuvvetli olduğunu, ortak paydaların yüksek olduğunu ileterek, Suudi Arabistan'da iş yapacak Türk firmalarının artmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Bununla beraber 24 Şubat 2018'de yapılacak ziyaret için gereken destekleri vereceklerini söyleyerek, ticari fonksiyonlu makamlardan randevu alınması hususunda yardım edecekleri iletti. Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu iletti.
DEİK/Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından, 22 Kasım 2017 tarihinde, Ceylan Intercontinental Otel'te Suudi Arabistanlı işadamlarının katılımlarıyla "Türkiye – Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu" düzenlenecektir. Söz konusu foruma, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Sayın Majid Abdullah Alkasabi ile T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin katılımları öngörülmektedir.
Dünyanın en önemli petrol ekonomisi olan ve bugün sahip olduğu rezervler ile 90 yıl süre ile petrol gelirlerini sürdüreceği tahmin edilen Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda gösterdiği iniş ve çıkışlardan doğrudan etkilenmektedir. 2016 yılında ortalama 44 ABD Doları seviyesinde seyreden petrol varil fiyatlarından olumsuz etkilenen Suudi Arabistan ekonomisi, 2017 yılı itibariyle ortalama varil başı 53 ABD Dolarına yükselen fiyatlar ile birlikte (Ekim 2017 itibariyle varil başı 57 ABD Doları) ekonomik durumunu toparlayarak borçlarını ödemeye ve yeni projeleri finanse etmeye başlamıştır.
Türkiye'nin 2016 yılında Suudi Arabistan'a ihracatı 3,2 milyar ABD Doları'nı geçmiş olup iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatında başta gelen kalemler; Halılar, makinalar ve mekanik cihazlar, mobilyalar, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, inşaat malzemeleri, meyve, demir ve çelik ürünleri, plastik mamulleri şeklindedir.
Bu kapsamda, Suudi Arabistan heyet listesi ve taslak program ekte sunulmuştur.
Bahsedilen toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/527/9732 adresinden katılım bedelini ödeyerek (katılım bedelleri katılım formunda belirtilmiştir) en geç 20 Kasım 2017, Pazartesi günü mesai bitimine kadar kayıt gerçekleştirmeleri rica olunur.
DEİK / Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Majid Abdullah Alkasabi'nin başkanlığında, ekte listesi yer alan Suud İş Heyeti ile 30 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Conrad Otel'de 10:00-13:00 saatleri arasında "Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı" düzenlenecektir.
Dünyanın en önemli petrol ekonomisi olan ve bugün sahip olduğu rezervler ile 90 yıl süre ile petrol gelirlerini sürdüreceği tahmin edilen Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda gösterdiği iniş ve çıkışlardan doğrudan etkilenmekte olup, kamu gelirlerinin %85'i ihracat gelirlerinin ise %90'ı petrol sektöründen elde edilmektedir. Petrolün hammadde olarak kullanıldığı sanayi tesisleri kurularak çoğu ürünün düşük maliyetle üretilmesinin mümkün olduğu Suudi Arabistan'da petrol dışındaki sektörler, ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalarla birlikte giderek önem kazanmaya başlamıştır. Petrol dışında özellikle ithalat, toptancılık ve perakendecilik, finans, inşaat, ziraat, madencilik ve hizmet sektöründe yoğunlaşmış olan özel sektörün Suudi Arabistan ekonomisinde 2/3 oranında ağırlığı vardır.
2015 yılı itibariyle Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 5,6 milyar dolardır. Türkiye'den S.Arabistan pazarına 3.5 milyar dolarlık ihracat ve bu pazardan 2,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk 6 ayında ihracatımız 1,7 milyar dolar, ithalatımız ise 933 milyon dolar olmuştur.
Bu çerçevede, Suudi Arabistan'ın önde gelen işadamlarının katılacağı söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/297/7791 adresinden 28 Kasım 2016 saat 12:00'a kadar kayıt ve ödeme yapmaları gerekmektedir.
DEİK / Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Toufiq Bin Fawzan Al Rabiah'ın katılımlarıyla 14 Nisan 2016 tarihinde İstanbul Grand Cevahir Otel’de 09:00-17:00 saatleri arasında (kayıt: 08:00-09:00) "Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu" düzenlenecektir. Söz konusu forum kapsamında konut, sağlık, turizm, sanayi ve madencilik sektörlerinde işbirliği imkanlarını değerlendiren paneller düzenlenecektir.
Suudi Arabistan'ın önde gelen işadamlarının katılacağı mevzubahis Forum'a katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/179/6640 linkinden 13 Nisan 2016 saat 12.00’a kadar kayıt ve ödeme yapmaları gerekmektedir.