TÜRKİYE - ÜRDÜN İŞ KONSEYİ

TÜRKİYE-ÜRDÜN: GIDA İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI HİBRİT TOPLANTISI

Ürdün Meyve ve Sebze İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (JEPA) Heyeti'nin Türkiye ziyareti vesilesiyle, DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 10 Eylül 2021, Cuma günü 10.30-12.30 saatleri arasında DEİK Ofisinde (İstanbul River Plaza) "Türkiye-Ürdün: Gıda İş Birliği Fırsatları Toplantısı" hibrit olarak düzenlenecektir.

Bilindiği üzere Ürdün, arazilerin büyük bir kısmının tarıma elverişsiz olması sebebiyle gıda ihtiyacının önemli bir kısmını ithal etmektedir. Başta buğday, bakliyat ve elma olmak üzere birçok gıda ürününde giderek artan talep ve toprak yetersizliği sebebiyle ithalat hacimleri yükselmektedir. Türkiye; bulgur, nohut ve elma başta olmak üzere Ürdün'ün gıda ithalatında önemli bir pazar payına sahip olmakla beraber birçok gıda ürün içinde fırsatlar bulunmaktadır. BAE ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkeler düşük gümrük ücretleri sebebiyle fiyat rekabetine girmesine rağmen, Türkiye'nin üretim kapasitesi ve coğrafi yakınlığı özel sektörümüzün rekabet gücünü arttırmaktadır.

Bu minvalde ekte heyet listesi sunulan Ürdünlü gıda firmalarının iştirak edeceği sınırlı katılımlı olarak düzenlenecek toplantıya video konferans sistemi üzerinden de erişim imkanı sağlanacak olup katılmak göstermek isteyen üyelerimizin en geç 8 Eylül 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar kayıt formunu eksiksiz doldurmaları rica olunur.

Not:

1. Fiziki katılım 10 kişi ile sınırlıdır. İlk 10 kayıttan sonra olan başvuru yapan firma temsilcilerimize Zoom bağlantı linki gönderilecektir.

2. Üyelerimiz kayıt formunda ‘online katılımı' seçebilirler. Online katılımı seçen firma temsilcilerimize Zoom linki bilahare gönderilecektir.

3. Detaylı heyet listesi bilahare kayıt olan temsilcilerimiz ile paylaşılacaktır.

ÜRDÜN SANAYİ, TİCARET VE TEDARİK BAKANI TARIQ HAMMOURI GÖRÜŞMESİ

Urdun İş Konseyi tarafından; 27 Kasım 2019'da Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tariq Hammouri ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Bakan Hammouri'nin yanı sıra Urdun'un Ankara Büyükelçisi İsmail İssa Rifaie, Urdun İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Başkan Yardımcısı Mutasem Muhahed, İş Konseyi Üyeleri Vedat Ergunbaş, Sabuhi Attar ve Serdar Yıldızgörer ve İş Konseyi Koordinatörü Muhammed Ammash katıldı.

ÜRDÜN İŞ HEYETİNİN ŞANLIURFA VE GAZİANTEP ZİYARETLERİ

Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 4-6 Kasım 2019 tarihlerinde T.C. Amman Büyükelçiliği, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, MÜSİAD Şanlıurfa ve Gaziantep Şubeleri, Türk Hava Yolları ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesine ziyaret düzenlendi. Söz Konusu ziyaret sırasında Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantıları da düzenlendi.

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ AMMAN ZİYARETİ

Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal başkanlığında 17 Temmuz 2019 tarihlerinde Ürdün'ün başkenti Amman'a ziyaret düzenlendi. Ziyaret kapsamında Ürdün Haşimi Krallığı Başbakanı Omar Razzaz, T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, Ürdün Yatırım Komisyonu ve Ürdünlü İş İnsanları Derneği temsilcileri ile de toplantılar gerçekleştirildi.

ÜRDÜN İŞ HEYETİNİN TİCARET BAKANI SAYIN RUHSAR PEKCAN'I ZİYARETİ

ÜRDÜN İŞ HEYETİNİN TİCARET BAKANI SAYIN RUHSAR PEKCAN'I ZİYARETİ

Ürdün İş İnsanları Derneği Başkanı Hamdi Tabbaa'a başkanlığında Derneğin yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyet 5 Ekim 2018 tarihinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı ziyaret etti. Ziyarete Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal ve T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz de iştirak ettiler.

Ruhsar Pekcan, söz konusu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, ancak Ürdün'ün iki ülke arasında 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nı(STA) askıya alınması kararından ise üzüntü duyduğunu dile getirdi. Pekcan, iki ülke Ticaret ve Dışişleri Bakanları'nın katılımları ile 18 Eylül 2018 tarihinde Ankara'da dörtlü bakanlar toplantısı yapılacağını ve olumlu sonuçlar almayı ümid ettiğini belirtti.

Hamdi Tabba'a STA'nın sona ermemesi yönünde kendisinin gerek Ürdün özel sektörü gerekse Ürdün resmi makamları nezdinde lobi çalışmaları yaptığını ve Ürdün medyasında da bu yönde beyanatlarda bulunduğunu söyledi. Ürdün'de yeni bir hükümet kurulduğunu ve Başbakan ile de STA konusunu görüştüğünü dile getirdi.

Faruk Akbal, İş Konseyi çalışmalarına dair bilgi verdi. Istanbul'da 4 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşen İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın başarılı geçtiğini bundan sonraki toplantının tekstil sektörüne yönelik olacağını söyledi.

T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, STA'nın sona ermesinin Ürdün ekonomisine bir katkı sağlamıyacağını, Ankara'da yapılacak görüşmelerde  ilerleme kaydedilmesinin dost ve kardeş iki ülke arasında ikili ilişkilere büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Ruhsar Pekcan, 2010 ve 2017 yılları karşılaştırıldığında Ürdün'ün Türkiye'ye ihracatının yaklaşık üç kat arttığını, aynı dönemde Türkiye'nin Ürdün'e ihracatının ise yalnızca %20 oranında artış kaydettiğini ifade etti.Hamdi Tabba'a ve Ürdün heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

 

TÜRKİYE – ÜRDÜN DÖRTLÜ BAKANLAR TOPLANTISI

TÜRKİYE – ÜRDÜN DÖRTLÜ BAKANLAR TOPLANTISI

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile Sanayi, Ticaret, Tedarik Bakanı Tariq Hammouri T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın davetlisi olarak 18 Eylül 2018 tarihinde ankara'ya ziyaret gerçekleştirdiler.

Ziyaret kapsamında, 2011 yılında Türkiye ve Ürdün arasında yürürlüğe giren ancak Mayıs 2018 itibariyle Ürdün taraınca askıya alınan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlarının gerçekleştirdiği ikili görüşmede Safadi ve Çavuşoğlu, işbirliği ve koordinasyonu arttırmaya özen gösterdiklerine vurgu yapmış ve başta Suriye meselesi olmak üzere bölgedeki gelişmeleri görüştüler.

Ticaret Bakanları arasında gerçekleşen görüşmede, Ruhsar Pekcan Ürdün'ün Serbest Ticaret Anlaşmasını askıya alması kararından büyük üzüntü duyulduğunu, 2011 ve 2017 yılları arasında Ürdün'ün Türkiye'ye ihracatının 3 kat arttığını anlaşmanın askıya alınmasının ve iptal edilmesinin Ürdün ekonomisine katkı sağlamayacağını söyledi. Ruhsar Pekcan, ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, 14-15 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul'da Ürdündeki yatırım imkanlarının tanıtılacağı bir Forum düzenlenmesi önerisinde bulundu. Ayrıca, Türkiye'deki gübre fabrikalarının Ürdün'den fosfat almak istediklerini ancak Ürdün Potas firmasının yüksek fiyat teklifi verdiğini ve bu nedenle firmaların Tunus ve Fas'taki tedarikçileri tercih ettiklerini belirtti.

Toplantının sonunda 24 Eylül 2018 haftasında Türkiye'den Ürdün'e teknik bir heyet ziyareti gerçekleştirilmesi ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın revize edilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.

Hammouri, 2011 yılında yürürlüğe giren anlaşmanın Ürdün tarafından istenilen sunucu vermediğini bu nedenle yeniden müzakere edilmesi gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI

TÜRKİYE - ÜRDÜN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI

4 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı'na DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi üyelerinin yanı sıra Ürdün'de yatırım ve işbirliği yapmak isteyen birçok firma temsilcisi katılım sağladı. Ürdün-Türkiye İş Konseyi'nin beraberindeki heyetle birlikte ağırlandığı toplantının açılışını, DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Sayın Ömer Faruk Akbal ve Ürdünlü İş İnsanları Derneği (JBA) ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sayın Hamdi Tabba'a ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın İsmail İssa Rifaie gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarında, Sayın Ömer Faruk Akbal Ürdün'de yatırım olanaklarına değinerek ülkenin yatırımcılara sunduğu avantajlardan söz etti. Akbal, Ürdün'ün gelişmiş altyapı hizmetleri, kalifiye ve ucuz işgücü, Batı normlarına yakın kamu uygulamaları, yabancı yatırımları teşvik etmesi, yüksek eğitim seviyesi ve elverişli iklimiyle yabancı yatırımcılara fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türk malına olan güven, coğrafi yakınlık, iki halk arasında güçlü sosyo-kültürel bağlar ve Ürdün'de Türk şirketleriyle iş yapma isteğinin, Ürdün ile olan ticaretimizin gelişmesi açısından önem taşıdığı dile getirildi.

Bunun yanı sıra, Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Mart ayında İş Konseyinin Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyarete değinerek, Akabe'de gözlemlenen yatırım altyapısına değindi ve bölgenin yeni bir lojistik merkezi olarak kurgulamak istendiğini ifade etti. İş Konseyinin hedeflerine de değinen Akbal, konjektürel avantajları da kullanarak iki ülke arasındaki büyük ticari potansiyeli en uygun düzeyde hayata geçirmeye planladıklarını dile getirerek tanıtım çalışmalarının önemini vurguladı. Akbal, Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri açısından potansiyeli yüksek olan ülkelerin en başında geldiğini ifade ederek, yabancı yatırımcılara Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının devamında, Ürdünlü İş İnsanları Derneği ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sayın Hamdi Tabba'a, turizm ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, farklı sektörlerde işbirliği imkanları hakkında konuştu. Tabba'a, Türkiye'de teknoloji ve farklı sektörlerin bulunduğunu ve Orta Doğu'da istikrarlı olan Ürdün'e de birçok yatırım imkanının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, Ürdün'ün Orta Doğu'da birçok ülkeyle sıfır gümrük anlaşmaları bulunduğunu ve dolayısıyla uluslararası ticarette köprü görevi gördüğünü dile getirdi.

Tabba'a, Ürdün'de inşaat ve turizm alanlarındaki fırsatlara yönelik Türkiye'deki deneyimin paylaşılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, etkinliğin ikinci gününde TÜRSAB ve KİPTAŞ'a Ürdün heyeti tarafından yapılacak ziyaretlerden söz etti. Ayrıca Tabba'a Ürdün'ün Doğu Afrika ülkeleriyle anlaşmalarının olduğunu ve Akaba bölgesinin Afrika'ya yatırım yapmak isteyen Türk özel sektörü için fırsatlar barındırdığına işaret etti.

Bunun yanı sıra tarım sektörüne değinen Tabba'a, Ürdün'de su kıtlığı olduğunu ve tarımın Ürdünlü vatandaşların güvenliği için önemli olduğunu ve Türkiye'nin tarımla ilgili tecrübelerinden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Konuşmasına son verirken, Ürdünlü İş İnsanları Derneği olarak Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki duruşunu takdir ettiklerini ifade etti.

Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın İsmail İssa Rifaie ise Ürdün'ün Türkiye'de mukim temsilcisi olarak Türkiye-Ürdün İş Konseyi ortak çalışmalarına önem verdiklerini ve her iki tarafa ikili ilişkilerin gelişmesine gösterdikleri çabalar dolayısıyla teşekkür etti. Konuşmasının devamında Rifaie ilişkilerinin gelişmesine yönelik birçok potansiyelin mevcut olduğu, Ürdün'ün diğer ülkelerle olan anlaşmalarının çerçevesinde, ortak üretimlerin diğer bölgelere ve pazarlara satılabileceğini ifade ederek, yatırımcılara Ürdün'deki sanayi ve kalkınma bölgelerini değerlendirme çağrısında bulundu.

Rifaie, Orta Doğu'da başka işbirliği imkanlarının da bulunduğunu belirterek, Irak ve Suriye'de Türkiye ile birlikte birçok ortak projede yer alınabileceğini vurguladı. Bu bağlamda, Irak'ta sağlanan nisbi istikrar ve Suriye için ümit kapılarının açık olduğunu, iki ülkede yeniden yapılanma konusunda birlikte çalışmalar yürütülebileceğini ifade etti.

Bunun yanı sıra, Ürdün'ün bilgi teknolojileri üssü olma hedefi olduğunu belirten Rifaie, bu alanda yapılacak yatırımların büyük teşviklerle desteklendiğini aktardı. Büyükelçi, son dönemde Ürdün'ün yabancı sermaye mevzuatı kapsamında en çekici ve kolaylık sağlayıcı hükümler ihtiva ettiğini ekledi. İsmail İssa Rifaie her iki iş konseyine şükranlarını sunarak, bölgedeki zorlukların el ele verilerek birlikte aşılabileceğini ifade etti.

Açılış oturumunun son bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz, tarihi bağlara sahip olan Türkiye-Ürdün ilişkilerinin mevcut koşullarda daha da iyileşmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Büyükelçi Karagöz, Türkiye ve Ürdün açısından bakıldığında birçok sınamaların göründüğünü beyan ederek, bunlar arasında terörle mücadele, Suriye'de 8 yıldır süren savaş, Irak'ta süren istikrarsızlık, Filistin meselesi ve Kudüs, iki ülkede de milyonlarca Suriyeli mültecinin barınması, akamete uğrayan ticaret yolları ve taşımacılığın önündeki sorunların başlıca ortak sınamalarımızı olduğunu ekledi.     

Karagöz, bu sorunların bizi bir araya getirmeyi ve çözüm odaklı düşünmemizi zorunlu kıldığını ifade etti. Türkiye-Ürdün ekonomik ve ticari ilişkilerinin omurgasını iki ülke arasındaki vize muafiyeti rejimi, karşılıklı seferler ve serbest ticaret anlaşmasının (STA) oluşturduğunu dile getirdi. Murat Karagöz sözlerine şu ifadelerle devam etti: serbest ticaret anlaşmasının sadece ticareti düzenleyen bir anlaşma olmadığını ve içindeki bazı eksiklere rağmen iki ülke ilişkilerinin çeşitlendirilip zenginleşmesine önemli katkıda bulunmuştur. 2011'de yürürlüğe giren STA, başta Suriye sorunu olmak üzere tüm bölge sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Buna rağmen iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2014 yılında 1 milyar doların üzerine kadar çıkmıştır. Ürdün Hükümeti, iş insanları ve sanayicilerin bu anlaşmanın işleyişinden kaynaklanan bazı yakınmaları olduğunu biliyoruz, en başta ticaretin daha dengeli olmasına yönelik arzularının farkındayız. İkinci olarak Türkiye'den Ürdün'e daha fazla yatırım gitmesi yönünde bir talep söz konusu, üçüncüsü ise Türkiye'den mali ve teknik desteğin artması olarak özetlenebilir.

Ürdün'ün bu yakınmalarda haklılık payı olduğunu vurgulayan Büyükelçi Karagöz, iyi niyet göstergesi olarak birçok adımın atıldığı, bunların başında Türkiye'den Akabe'ye uçak seferlerin ciddi maliyetlere rağmen yeniden başlatıldığını ve bu çabalarının da önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini ifade etti. Ancak Ürdün Hükümetinin STA'yı askıya alma kararlarıyla üzüldük diye Karagöz, geçen Mart ayından bu yana önemli zaman kaybı yaşandığını ve bazı sanayi lobilerinin olumsuz medya çalışmalarına şahit olduklarını dile getirdi. Murat Karagöz, önemli ve olumlu bir haber olarak, iki ülke Dışişleri Bakanları ve Ticaret Bakanlarının münhasıran bir araya gelip bu konuları görüşeceklerini ekledi. Çözüme yönelik ümitlerini dile getirdikten sonra, STA'nın ne pahasına olursa olsun muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizerek, iki ülke iş insanlarının bu konuda samimi desteklerini talep etti.  

Etkinliğin devamında inşaat ve turizm sektörleri üzerine oturum gerçekleştirildi. Oturumda gerçekleşen sunumlar şu şekildedir:

  • Türkiye'nin Ürdün Turizmine Katkısı, Ali Bilir, TÜRSAB yönetim Kurulu Üyesi
  • Ürdün'de İnşaat Sektörü, Ali Al Kurdi, Ürdünlü İş İnsanları Derneği İnşaat Komitesi Üyesi
  • Afrika'da İşbirliği İmkanları, Erhan Barutoğlu, DEİK/Afrika Koordinatör Başkan Yardımcısı
  • Ürdün'de Turizm, Majd Abu Arqub, Bölge Pazarlama Müdürü – CIS & Hindistan-Ürdün Turizm Kurulu
  • Türkiye'nin Turizm Potansiyeli, Ela Atakan, TÜRSAB Kurumsal İletişim Direktörü

Günün devamında Türkiye'den ve Ürdün'den firma temsilcilerinin katılımıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Günün sonunda Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal toplantıya katılan Büyükelçiler Murat Karagöz ve İsmail İssa Rifaie, Ürdünlü iş heyet ve iş konseyi üyeleri onuruna akşam yemeği verdi.

ÜRDÜN İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

ÜRDÜN İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ

Türkiye-Ürdün İş Konseyi'nin ev sahipliğine gerçekleştirilen Karşı Kanat Başkanımız ve Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabbaa ile olan toplantımıza İş Konseyi Başkanımız Faruk Akbal'ın yanı sıra Ürdün Fahri Konsolosu ve İş Konseyi Eski Başkanı Şerif Egeli, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mutasem Mujahed ve Afrika Koordinatör Başkan Yardımcı Yalçın Kıroğlu katıldı. Toplantıda, Afrika'da ortak yapılabilecek çalışmaların yanında Eylül Ayı'nda yapılması planlanan etkinlik de gündeme geldi. DEİK misafirperverliğinden memnuniyetini dile getiren Tabbaa, gözüken takvim için  ortak sıkı çalışmanın devam etmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ AKABE ve AMMAN ZİYARETİ

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ AKABE ve AMMAN ZİYARETİ, 19-20 MART 2018

Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal başkanlığında 19-20 Mart 2018 tarihlerinde Akabe ve Amman'a bir ziyaret düzenlendi. Ziyarete inşaat, enerji, yapı malzemeleri, gıda/tarım, sağlık, bilişim teknolojileri, havalandırma sistemleri, mühendislik/mimarlık, kimyasal ürünler ve hazır giyim sektörlerinden 30 firma temsilcisi katıldı.

Ziyaretin ilk günü olan 19 Mart 2018 tarihinde Akabe Özel Ekonomik Bölgesi(ASEZA) ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ASEZA Başkanı Nasser Shrraideh tarafından Akabe'deki yatırım imkanları ve ortamına dair bir sunum gerçekleştirildi.Söz konusu toplantıya T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Ismail Rifaie katıldı. Nasser Shraideh tarafından yapılan  sunumda aşağıda yer alan hususlar dile getirildi;

  • ASEZA 375 km2'lik alandan oluşmaktadır
  • Gümrük vergileri bulunmamaktadır
  • Yatırımların 2025 yılına kadar 30 milyar dolar seviyesine çıkartılması hedeflenmektedir
  • 2025 yılına kadar yıllık 1.5 milyon turist ziyareti hedeflenmektedir
  • 2025 yılına kadar otel oda sayısının 12 bine çıkartılması hedeflenmektedir
  • Yeni Akabe Limanı kargo kapasitesinin 40 milyon tona çıkartılması hedeflenmektedir
  • Ürdün'ün ABD, Singapur, EFTA Ülkeleri ve Arap Ülkeleri Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunmaktadır
  • Bölge kapsamında 3 hastane ve 3 üniversite faaliyet göstermektedir
  • 5 ülkeye 12 saat karayolu mesafesi ile ulaşılması mümkündür.

Shraideh şirketlerimiz açısından yatırım imkanları olan projeleri aşağıdaki şekilde sıralamıştır

  • Al Matal Projesi kapsamında 100 bin km2'lik yapay göl,konut, marina, restorant, mağazalar 4 ve 5 yıldızlı otel inşaatları
  • Sahilde 300 odalı 6600 km2'lik alanda 5 yıldızlı otel inşaatı
  • Sahilde 4 yıldızlı 130 odalı, 976 m2 otel inşatı
  • 260 bin m2'lik alana eğlence ve su parkı inşaatı (proje değeri 10 milyon Ürdün Dinarı)
  • Sağlık turizmine yönelik 85 bin m2'lik alana sağlık şehri inşaatı
  • 4 kamu hastanesi, 5 özel hastane kapsayan 255 bin m2'lik alana inşaa edilecek olimpik spor şehri (5 otel, FIFA standartlarında stadyum, 4 havuz, spor tesisleri)
  • 700 bin m2'lik alana AVM, ofis binaları, spor merkezleri, restorantlar ve tıbbi merkez inşaatı
  • Akabe'ye 2 sanayi bölgesi inşaatı
  • Gweirah'ya 3 sanayi bölgesi inşaatı

İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Akabe'nin bölgedeki stratejik konumu nedeniyle Türk firmaları açısından son derece cazip olduğunu, Suriye'deki iç savaş nedeniyle transit yolunun kapanması ile Türkiye'den Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yapılan ihracatta karayolu taşımacılığı durmuş durumda olduğunu, bunun sonucu olarak KİK ülkelerine ihracat yapan firmalarımızın Akabe'de yatırım yaparak nakliyede büyük avantaj sağlayacağını dile getirdi. Diğer yandan, söz konusu firmaların Mısır ve Doğu Afrika pazarlarına da çok yakın mesafede olması nedeniyle bu pazarlara erişimde büyük kolaylık sağlanacağını belirtti.Tüm bunların yanında Ürdün'ün ABD ve Kanada ile olan STA'sı ve Arap Serbest Ticaret Bölgesi üyesi olmasının buradaki yatırımcılar için çok büyük avantajlar sağladığının gözlemlendiğini, iki ülke arasındaki turizm sektörünün geliştirilmesi bağlamında, THY uçuşlarının yeniden başlaması ile turist sayısının artması için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile de İş Konseyi olarak işbirliği yapılacağını vurguladı.

Toplantı'nın ardından Akabe'de yer alan otel, konut ve spor tesislerinden oluşan "Ayla Projesi" ne bir ziyaret düzenlendi. Ziyareti takiben aluminyum bobin üretimi yapan "Orbit Aluminyum Industries", gıda ürünleri üreten "Qurina Food Industries" ve güneş panelleri imalatı yapan "Wiosun Renewable Energy" firmalarına iat tesis ziyaretleri gerçekleştirildi.

20 Mart günü Akabe'den Amman'a geçildi. T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz heyeti Büyükelçilik konutunda kabul etti. Murat Karagöz, Ürdün'ün bölgede kritik bir öneme sahip olduğunu, ülkede 1.4 milyon Suriye vatandaşının yaşadığını, ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. İsrail ile 1994 yılında bir barış anlaşması imzalandığını ancak siyasi ilişkilerin iyi olmadığını, komşuları Irak'ta tam anlamıyla istikrar sağlanamadığını, Suriye'deki savaşın 8. yılını doldurduğunu, Türkiye ve Ürdün arasındaki siyasi ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımızın Ürdün ziyareti ve ardından Aralık ayında Ürdün Kralı'nın Türkiye ziyaretinin son derece başarılı geçtiğini belirtti. Yine geçtiğimiz yıl Ürdün Başbakanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini, yakın zamanda ise Dışişleri Bakanımız ve Genel Kurmay Başkanımız'ın Ürdün'ü ziyaret ettiğini ifade etti. Ürdün tarafının Türkiye'den taleplerinin ise Ürdün'den Türkiye'ye daha fazla ihracat, Ürdün'e Türkiyeden daha fazla yatırım ve teknik yardım şeklinde olduğunu söyledi. Bunların dışında THY Istanbul-Akabe seferlerinin başlaması ile turizm alanında işbirliğinin daha da güçleneceğini, Akabe'ye ise lojistik, turizm ve serbest bölge olmak üzere entegre bir proje olarak bakılması gerektiğini söyledi.

İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal konuşmasında Ürdün'de İş Konseyi olarak bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, Akabe ziyaretinin son derece başarılı geçtiğini, Amman'da da İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın yanısıra, Rakhaa Derneği ile Filistinli ve Ürdünlü İşadamları Forumu ile toplantılar düzenleneceğini ifade etti.

Büyükelçimizin konutunda yapılan toplantının ardından Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Jafar Hassan'a makamında bir ziyaret düzenlendi. Ziyarette Ürdün tarafından Altyapı ve Konut Bakanı Sami Halasa, Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Shehadeh, Ticaret, Sanayi ve Tedarik Bakanlığı Genel Sekreteri Yousuf Al Shamali ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hamdi Tabaa'a da hazır bulundular.

Jafar Hassan, söz konusu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, Ürdün ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok köklü olduğunu, Ürdün'ün Türk yatırımları için önemli bir üs olduğunu, Ürdün'de daha fazla Türk yatırımı ve Türk firmaları ile Ürdünlü firmalar arasında daha fazla işbirliği görmek istediklerini belirtti. Özellikle Ürdün'ün ABD, Kanada, Singapur ile Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın yanısıra, Arap Serbest Ticaret Bölgesi üyesi olması nedeniyle yatırımcılara önemli avantajlar sunduğunu dile getirdi. Hükümetin kamu ve özel sektör ortaklığı enerji, sağlık, su, bilişim teknolojileri ve ulaştırma sektörleri projeleri üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi Murat Karagöz, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu, THY'nın Akabe seferlerini başlatması ile Akabe ekonomisine önemli bir katkı sağlanmasının beklendiğini ifade etti.

İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, İş Konseyi olarak Ürdün'e daha fazla Türk yatırımı çekilmesi yönünde çalışmalar yapılacağını, Ramazan ayından önce Istanbul'da Ürdün'deki yatırım imkanlarını anlatan bir forum düzenlemeye hazır olduğumuzu dile getirdi.

Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabaa'a ise Türkiye'den gelen yatırımlara öncelik verdiklerini, örneğin Ürdün'de kaliteli domates yetiştirildiğini ve Türkiye'deki domates salçası üreticilerinin Ürdün'de üretim yapabileceklerini belirtti.

Toplantıda ayrıca Ürdün tarafı yeni yönetmeliğe göre Ürdün'deki tıp fakültelerinin özel sektör tarafından yönetilebileceğini, Amman'da büyük bir sağlık şehri kurulacağını ve bir yatırımcı arayışında olduklarını dile getirdi.

Ürdün'ün Istanbul Fahri Konsolosu Şerif Egeli, Türkiye'nin metrobüs hatlarında son derece başarılı olduğunu, IETT'nin Amman'da metrobüs hattının inşaatı ve işletilmesi konusunda talip olduğunu ve Istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Amman Belediyesi'ne 40 otobüs hibe etmeye hazır olduğunu, ayrıca IETT'nin bu konuda eğitim vermeye hazır olduğunu belirtti. Diğer yandan, Mersin-Akabe arasında Ro-Ro seferleri başlatılmasının iki ülke arasındaki ticareti canlandıracağını, ancak başta her iki ülke hükümetinin hatları sübvanse etmesinin gerekebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı ile görüşmenin ardından Ürdün İşadamları Derneği ev sahipliğinde Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı'na geçildi. Toplantıda T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Ismail Rifaie, Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hamdi Tabaa'a, Yatırım Komisyonu Genel Sekreteri Freidoun Hartoka birer konuşma yaptılar.  Toplantıda

Türkiye'de Ürdün'ün tanıtımının yapılması, Ürdün'ün sunduğu imkanların anlatılması ve bilinirliğinin arttırılması, bu kapsamda İş Konseyi toplantılarının daha sık yapılması, Türkiye ve Ürdün arasında 70 yılını tamamlamış köklü diplomatik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapılması, Ürdün'ün sahip olduğu güçlü mühendislik firmalarının da dikkate alınarak iki ülke firmalarının Suriye ve Irak'ın yeniden imarında birlikte rol almaları, THY'nın 17 ay aradan sonra Istanbul-Akabe seferlerini başlatması ile turizm ilişkilerinin yanısıra ekonomik ilişkilerinde güçleneceği dile getiridli.

İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın ardından Ortak Yürütme Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda İş Konseyi'nin önümüzdeki dönem çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Ürdün tarafı, özellikle Doğu Afrika'da büyük projeler olduğunu ancak Ürdünlü inşaat şirketlerinin söz konusu projeleri tek başlarına yürütebilecek büyüklükte olmadıklarını bu nedenle Türk inşaat firmaları ile işbirliğine gidilebileceğini dile getirdi. Türk tarafı olarak bu işbirliğine sıcak bakıldığı, Istanbul'da yapılması öngörülen sonraki toplantıda Afrika İş Konseyleri ile bu konuyla ilgili bir toplantı düzenlenmesi önerisi getirildi. Diğer yandan, bu tür büyük projelerin finansmanında Ürdün'ün Arap fonlarından ve finansal kurumlarından sağlayacağı finansman imkanlarının işbirliğine önemli katkı sağlayacağı vurgulandı.

Aynı gün akşam Rakhaa Derneği ile bir toplantı düzenlendi. Rakhaa Derneği Başkanı Fahad Tawileh Türkiye'nin Filistin meselesine yaklaşımını saygıyla karşıladıklarını, Ürdün'ün ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, Türk firmalarının teknoloji birikimlerinden faydalanmak istediklerini, Türkiye'nin Ürdün'den fosfat ithalatı yapması konusunda talepleri olduğunu dile getirdi.

İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, Akabe ziyaretine değinerek Akabe'de çok başarılı bir ziyaret gerçekleştirildiğini, imkanların yerinde incelendiğini, fosfat konusunda ise Ürdün'den gelen fiyatların yüksek olması nedeniyle alım yapılmadığını, konunun yeniden gözden geçirilmesi halinde alım yapılabileceğini, Türkiye'deki gübre fabrikalarının Ürdün'den fosfat almakta istekli olduklarını dile getirdi.

MÜSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Uyar MÜSİAD olarak 10-13 Mayıs tarihlerinde Ürdün'ü yeniden ziyaret ederek fuara iştirak edeceklerini, Akabe ile bir iyi niyet anlaşması imzalamayı öngördüklerini, Ürdün tarafı olarak Türkiye'ye daha sık gelmelerini ve Ürdün'deki yatırım imkanlarını Türkiye'deki iş çevrelerine daha iyi tanıtmaları gerektiğini belirtti.

Söz konusu toplantının ardından Ürdün-Filistin İşadamları Forumu'nun heyet onuruna verdiği akşam yemeği davetine geçildi.

AKABE VE AMMAN ZİYARETLERİ

Ürdun İş Konseyi, Başkan Ömer Faruk Akbal liderliğinde 19-20 Mart 2018'de Akabe ve Amman'a bir ziyaret düzenledi. Ziyarete; farklı sektörlerden 30 firma temsilcisi katıldı. Programın ilk gününde Akabe Özel Ekonomik Bölgesi (ASEZA) ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Söz konusu toplantıya, T.C. Amman Buyükelçisi Murat Karagöz ve Ürdun Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi İsmail Issa İsmail Rifaie katıldı.

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ’NİN ÜRDÜN HAŞİMİ KRALLIĞI ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN ISMAIL ISSA RIFAIE ZİYARETİ

TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ'NİN ÜRDÜN HAŞİMİ KRALLIĞI ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN ISMAIL ISSA RIFAIE ZİYARETİ, 21 ŞUBAT 2018, ANKARA

Türkiye – Ürdün İş Konseyi Yürütme Kurulu, Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın Ismail Issa Rifaie'ye21 Şubat 2018 tarihinde ziyaret gerçekleştirildi.

Türkiye – Ürdün İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, Ürdün coğrafyasının çok önemli bir alanda bulunduğunu ve iş dünyası olarak bunu önemsediklerini belirtti. Köklü bir ilişkiye sahip olan iki milletin, ticari alanda da en yüksek karşılıklı fayda sağlanması amacıyla yeni dönemde adım atacaklarını, bu kapsamda Ürdün ticari otoritelerinin ve özellikle Büyükelçinin desteklerinin önemli olduğunu iletti. Yalnızca Ürdün İş Konseyi değil, tüm DEİK ve iş çevrelerinin Ürdün'e olan alakasını arttırmaya yönelik tepeden tırnağa tüm organların çalıştırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Rifaieise, Ürdün'ün bulunduğu konuma dikkat çekerek, AB ve ABD ile birlikte pek çok ülke ile imzaladıkları anlaşmalar ile, memleketlerinde üretilip yurt dışına satılacak ürünlerde neredeyse vergisiz denebilecek oranda faydalar sağladıklarını, Ürdün'ü bir merkez gibi kullanarak pek çok ülke ile ticaret yapabileceklerini söyledi. Türkiye'nin son dönemlerindeki Afrika açılımını takip ettiklerini ve Ürdün'ün Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu, bu kapsamda da ticari partner olabileceklerini ekledi. Hali hazırda Ürdün'de pek çok projenin bitmiş ve yüklenicisini beklediğini söyledi. Özellikle yol ve altyapı alanında ihtiyaçlarının olduklarını ve bu konuda çalışan Türk firmalarının başarısını bildiklerini, bu firmaları ülkelerinde yatırımcı olarak görmek istediklerini iletti.

Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu, yardım etmekten ve iki ülke arasındaki dost bağlarının ticari alanda da kuvvetlendirmekten memnuniyet duyacağını da ekledi.

TÜRKİYE – ÜRDÜN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI, İSTANBUL

DEİK/ Türkiye – Ürdün İş Konseyi tarafından 25 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul River Plaza'da "Türkiye – Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı" gerçekleştirilecektir. Ürdün'den toplantıya iştirak edecek heyet listesi ekte yer almaktadır.

Heyet listesinde eğitim yatırımları alanında görüşmeler yapmak üzere Jadara Üniversitesi'nden Dr. Shukri Marashdeh de toplantıya katılım sağlayacaktır.  Jadara Üniversitesi'nin ve Dr. Shukri Marashdeh'nin iş profili ekte yer almaktadır. 

Bu kapsamda, ikili görüşmelerin de düzenleneceği söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 21 Temmuz 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/ 427/8742  adresinden kayıt gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

İPTAL: T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün Ziyareti Kapsamında “Türkiye-Ürdün İş Forumu”, 16 Mart 2016

T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 15-16 Mart 2016 tarihlerinde Ürdün’e gerçekleştireceği ziyaret kapsamında 16 Mart 2016 tarihinde düzenlenmesi planlanan “Türkiye-Ürdün İş Forumu” Ankara’da yaşanan üzücü olaylar sebebiyle Başbakanlık tarafından iptal edilmiştir.

Söz konusu ziyaret için yatırılan bedeller ekte sunulan iade formunda belirteceğiniz hesaba yatırılacaktır.

Diğer İş Konseyleri