Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İstanbul'da gerçekleşen "Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu", 1000'den fazla iki ülke iş dünyasının zirvesindeki isimleri daha fazla yatırım ve turizm ile daha yüksek ticaret hacmi hedeflerine ulaşmak için 16 Şubat 2024 tarihinde İstanbul'dabir araya getirdi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ve iki ülkeden bine yakın iş insanının katılımıyla düzenlenen Forum kapsamında; Suudi Kalkınma Fonu ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan resmi iş anlaşması (G2G) ile birlikte 6 iş birliği anlaşması (G2B) ve 21 iş anlaşması (MoU) imzalandı.
Bakan Şimşek: "İş insanlarımız Türkiye ile Suudi Arabistan'ın doğal ortaklığına inandıkları için bugün buradalar"
Forum kapsamında Türkiye'deki yatırım ortamına ilişkin bir sunum gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Özellikle turizmin Türkiye'de çok büyük bir başarı hikayesi olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye şu an gelen turist sayısı anlamında dünya dördüncüsü. Bu alanda çok büyük bilgimiz, deneyimimiz ve kaynaklarımız var. Burada Suudi Arabistan'a yardımcı olabiliriz. Bir başka alan da inşaat sektörü. İnşaat alanında Türkiye büyük küresel oyunculardan biri. Burası da ortak iş yapabileceğimiz bir alan. Suudi Arabistan'da dünyanın en büyük projelerinden bazılarının inşaatı başlamış durumda ve biz bunun bir parçası olmak istiyoruz. Suudi Arabistan savunma sanayisini yerelleştirmeyi amaçlıyor. Biz, birlikte tasarlamak, birlikte geliştirmek, birlikte üretim ve birlikte küresel ihracat yapma projelerine açığız. Suudi Arabistan'da sürdürülebilir büyüme için 2030 vizyonu doğrultusunda yeni bir yola çıkıldı. Eğer ülkelerimiz arasında bir STA imzalanırsa ticari bağlarımızı genişletmek ve güçlendirmek için bu önemli bir fırsat olacaktır. Böylece turizm, inşaat ve savunma-havacılık gibi alanlarda daha ciddi ortaklıklara imza atabiliriz. STA'lar ticarette çeşitlenme anlamında da ciddi imkanlar tanıyor." şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, sunumunda katılımcı iş insanlarına Türkiye'nin yatırım yapma konusunda barındırdığı diğer avantajlar hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin yeşil alanlarda, yeşil ürünlerde dev bir potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, bu alanda da Suudi Arabistan ile ortak çalışılabileceğini kaydetti. Şimşek sunumunda, altyapı ve üst yapıda yapılan yatırımlara, hedeflenen çalışmalara, yapay zeka, dijitalleşme alanlarında Türkiye'nin bakış açısına değinerek, "Yenilenebilir enerji yatırımı yapıyoruz. 12 yıl boyunca en az 100 milyar dolarlık yatırım yapacağız" dedi.
Bakan Ersoy: " Devreye aldığımız Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyonu dünyada bir ilk oldu"
Forum kapsamında Bakanlar oturumunda konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, "Çevre duyarlılığını artırmak ve küresel kaynakları korumak her sene daha fazla önem kazanıyor. Sürdürülebilirlik hükümetler ve özel sektör için hem sorumluluk hem de zorunluluk. Bu sebeple 2020'de 50'den fazla turizm uzmanıyla Türkiye için Sürdürülebilirlik Atlası hazırladık. Sürdürülebilir turizmle alakalı da önemli adımlar attık. Türkiye'nin 81 ilinde geçerli Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyon Programımız ile yeni bir adım attık. Bu programın 3 aşaması var. Birinci 2023'te başladı 2025'te ikinci aşama başlayacak, 2030'da da üçüncü aşama tamamlanacak. Şu anda 21 binden fazla otelimiz var. Takribi 16 bin otel bu programa dahil oldu. 5-6 bini de yeni mevsimde dahil olacaktır. Bu, dünyada imzalanan ilk protokoldü. Bu ülkedeki bütün tesisleri ilgilendiriyor. Tabii ki diğer ülkeler için çok güzel bir örnek olabilir çünkü mükemmel bir şekilde işliyor. Gelecekte seyahat edenler rezervasyon yapmak istedikleri zaman bu tür sertifikasyonların olup olmadığına bakacak. Sertifika varsa bu işletmeye öncelik sağlayacaktır. Birkaç yıl sonra inanıyorum ki hükumetler de eğer vatandaşları sertifikalı otellere gitmezse ekstra vergi isteyecektir" diye konuştu.
Ersoy, 2022'de 500 bin, 2023'te 800 bin Suudi Arabistanlı ziyaretçinin Türkiye'ye geldiğini, bu yıl ise 1 milyon Suudi Arabistanlı turist geleceğini umduklarını belirterek, "Türk vatandaşları için uygulanan elektronik vize sayesinde Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan ziyareti arttı. Biz Suudi Arabistanlı misafirlerimiz için vize uygulamasını kaldırdık. Bunun da ziyaretçi sayısını artıracağını düşünüyorum" dedi.
Bakan Al Falih: "Türk şirketlerinin 1,6 trilyon dolarlık dev bir piyasadan pay alma fırsatı var"
Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih ise "Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu kapsamında 2016'da hayata geçirilen ve geniş hedeflerle çok detaylı bir dönüşüm planlandı. 14 yılda 2030'a kadar bunu tamamlamak üzere hareket ediyoruz. Şu ana kadar 2030 vizyonumuzda orta vade hedeflerimizin önündeyiz. Ekonomimiz 640 milyar dolardan 1.1 trilyon dolara ulaştı. Ekonomimiz OECD rakamlarında G20 ülkelerinin önünde ve pozitif görünümüyle ayrışıyor. Suudi Arabistan'ın ekonomideki yükselişiyle birlikte Vizyon 2030 hedeflerimizin önüne dahi geçeceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye ise birlikte iş yapmamız konusunda bize çok büyük bir potansiyel sunuyor ve karşılıklı fırsatlar görüyoruz. Suudi ve Türk iş dünyalarımızın daha iyi ticari ilişkilere girmesi için ciddi fırsatlar görüyoruz. Bugün de iş insanlarımı bahsettiğimiz yüksek potansiyelli projeleri yapmak üzere bir aradalar. Ulusal yatırım stratejimiz, 3.3 trilyon dolardan daha fazla bir ekonomiyi dönüştürecek proje fırsatları sunuyor. Yatırım, mühendislik ve inşaat alanlarında büyük projelerde Türk iş dünyasının yer alma fırsatı var. 1.6 trilyon dolar değerinde ihale edilecek yatırım fırsatları bulunuyor. Türk şirketlerinin becerilerine ve iş yapma kapasitelerine çok inanıyoruz. Türkiye'deki inşaat şirketlerinin 1.6 trilyon dolarlık dev bir piyasadan pay alma fırsatı söz konusu. Üçüncü ülkelerde de ortaklık fırsatımız var. Orta Doğu'daki iki en büyük ekonomi olarak bütün bölgeye yardım etme ve yeniden inşa etme konusunda iş birliği fırsatımız var. Özellikle Afrika'da birlikte çalışma fırsatlarını ele alacağız" dedi
Bakan Ahmed Al Khateeb: "E-vize uygulaması ilişkilerimize ivme katacak"
Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb ise kamu ve özel sektör olarak turizm alanındaki ilişkileri en iyi seviyeye taşımak istediklerini ifade ederek, "Biz devlet yetkilileri olarak son yönetmeliklerimizle birlikte özel sektörün iş ortamını kolaylaştırmak için yanınızdayız. Örneğin son olarak e-vize uygulaması ticaretimize ciddi bir ivme katacaktır. E-vize uygulaması ve her gün direkt uçuşu düşündüğümüzde aramızdaki mesafe çok yakın. Mesafelerin yakınlığı turizm için de çok önemli. Uçuşlarımız 4 saatinden altında olduğu için tercih sebebini yüzde 50 oranında olumlu etkileyen bir turizm ortamımız var. İlgiyi iki taraftan birlikte nasıl artırabilir diye konuşuyoruz. Şu anda Suudi Arabistan'da Türk şirketlerinin 300-400 milyon dolarlık otel yatırımı söz konusu. Biz de kamu fonu ile bu projelerin yüzde 70'ini finanse ettik. Örneğin Medine Havalimanı konusunda da Türk özel sektörü ile iyi bir iş birliği sağladık. Türk kardeşlerimizle birlikte çalışmak ve birlikte kazanmak istiyoruz. Türkiye'de önümüzdeki dönem için Suudi iş dünyamıza da harika yatırım fırsatları sunuyor. Aynı şekilde Türk müteahhitlik sektörü için de Suudi Arabistan muazzam bir potansiyel sunuyor. Şu an bu kadar büyük bir vizyon ve harcama potansiyeli sunan başka bir ülke yok. Dolayısıyla Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin kapasitesine ihtiyacı var" dedi
Dağlıoğlu: "Suudi şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz"
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ise, Türkiye'nin cazibeli bir yatırım odağı haline geldiğini vurgulayarak "İki ülke liderlerinin ortaya koyduğu irade ve vizyon ile karşılıklı ilişkiler giderek güçleniyor. Geçen yıl, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmi yüzde 10'un üzerinde artış gösterdi. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı yüzde yüzden fazla arttı. Yatırım tarafında ise daha fazla fırsat, gelişim alanı ve potansiyel var. Türkiye Yatırım Ofisi olarak, Suudi şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu değerli buluşmadan sonra önemli ilerlemeler bekliyoruz. Türkiye'nin iç pazarı önemli bir büyüklüğe sahip, Türkiye aynı zamanda stratejik konumuyla da küresel pazarlara açılma anlamında önemli fırsatlar sunuyor. Bu da Türkiye'yi cazibeli bir yatırım odağı haline getiriyor. Bu toplantılar vesilesiyle ticaret hacmindeki genişlemenin yatırım alanına da yansıması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu
Olpak: "İş Konseylerimiz arasında ortak komite kurma kararı aldık"
Yakın süreçte yeniden ivme kazanan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin daha odaklanmış bir şekilde nasıl sürdürülebileceğini değerlendirdiklerine dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bugün forumumuz başlamadan önce her iki bakanımızın başkanlığında, her iki ülkenin iş konseyi üyeleriyle bir toplantı yaptık. O toplantının çıktılarından birisi ortak komitelerin kurulmasıydı. Bence bu karar, somut ve odaklanarak atılacak yeni adımlar açısından önemli bir dönüm noktası olacak. Bugün özellikle karşılıklı yatırımların artması ve turizmin ivme kazanmasını konuşma için bir aradayız. İkili ticaret hacmimizi artırmak için neler yapılabilir diye görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve gösterdiğimiz gelişimden yana mutluyuz. Özellikle müteahhitlik anlamında Suudi Arabistan'da çok önemli fırsatların olduğunu biliyoruz. Tabii yatırım deyince her iki ülke kendisine yatırım çekmek isteyecek. Bunu nasıl yapabiliriz diye artık daha ciddi bir şekilde muhataplarımızla konuşmak istiyoruz. Turizm tarafında ise bu alanı sadece o ülkeyi ziyaret eden kişilerin oraya bıraktıkları döviz olarak değerlendirmediğimi söylemek istiyorum. Çünkü turizm kanalıyla birbirimizi daha iyi tanıyoruz ve o ölçüde de daha fazla iş birliğini geliştirebildiğimiz kanaati içerisindeyim." diye konuştu.
Olpak: "Suudi Arabistan'daki potansiyel sadece 2030 Vizyonu ile sınırlı değil"
Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonuna değinen Olpak, "Bu vizyonu Suudi Bakanlar ve devlet yetkilileri fazlaca konuştuk ve bize her platformda ifade edilen önemli bir husus söz konusu. O da şu; Suudi Arabistan'da gerçekten muazzam bir potansiyel var ve bu vizyon sadece 2030 ile de sınırlı değil. Bu potansiyelden daha fazlası ve hatta bu işin sonrası var. Bütün dünyanın gözü orada. Ama onlar Türk firmalarının hızından, kalitesinden ve rekabetçiliğinden bugüne kadar şikayet almadıkları için bizim daha fazla iş yapabilmemiz adına kapılarını sonuna kadar açtıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca üçüncü ülkelerde ortak iş yapmayı da çok konuşuyoruz ancak yeterli düzeyde hayata geçiremedik. Bundan sonraki toplantılarda özellikle bir gündem maddesi olarak üçüncü ülkelerde iş birliğini görüşmeliyiz." dedi.
DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu Forum ile bir kez daha gördüklerini söyleyerek, "Bugünkü yatırım ve iş forumumuza katılımın yoğunluğu hepimizi mutlu etti. Bugün aramızda Suudi Arabistan'dan 80 iş insanı, Türkiye'den de 800 iş insanı bulunuyor. Son dönemde özellikle turizmdeki artış da birbirimize olan yakınlığımızı ve bağlılığımızı gösteriyor. Ülkelerimiz arasında gelecekte çok daha büyük iş ortaklıklarına imza atmak için bugün yeni adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde karşılıklı yatırım fırsatlarını değerlendirerek ikili ticaretteki hedeflerimizi ulaşmak için birlikte çalışacağız. Bizlere her zaman destek veren devlet liderlerimiz ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.
Türkiye ve Suudi Arabistan'a yönelik yatırım fırsatlarını içeren sunumların gerçekleştirildiği "Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda turizm ve otelcilik, inşaat ve yapı, kamu-özel sektör iş birliği ve gıda güvenliğine yönelik paneller ile birlikte sektör bazlı çalıştaylar düzenlendi.
Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu, Astaş Holding, FTG Development, Kuzu Grup, Tekfen Holding ve Hashim Group'un sponsorluğunda gerçekleşti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye–Suudi Arabistan İş Forumu, iki ülkenin önde gelen iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da bir araya getirdi.
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogail, DEİK Başkanı Nail Olpak, Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Alharbi, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve 250'nin üzerinde iş insanının katılımıyla düzenlenen Forumda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için yeni fırsatlar ve yüksek potansiyele sahip sektörlere yapılacak büyük yatırımlar ele alındı.
Bolat: "30 milyar dolarlık ticaret hacmini hedefliyor ve STA için çalışmalarımızı dürdürüyoruz"
Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nun açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Türkiye ve Suudi Arabistan'ın güçlü altyapıları, dünyaya entegre ekonomileri, rekabetçi piyasaları ve girişimci ruhuna sahip iş insanları sayesinde ticaret ve yatırımda çok güçlü bir potansiyeli bulunuyor. Nitekim 2022'de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin gerçek potansiyeli yansıtması ve daha da bütünleşmiş bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönmesi konusunda 2023'te artan bir ivmeyle devam ediyor. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Artık önceliklerimizden ilki, ticaretimizin kapsamını ve ürün çeşitliliğini artırmak. Stratejik ortak olan Türkiye ile Suudi Arabistan'ın karar alıcıları olarak bizlere düşen görev de iki ülke arasında bulunan ve olabilecek sorunları ortadan kaldırmak ve çözmek. Suudi Arabistan'ın da üyesi olduğu Körfez İşbirliği Teşkilatı ile ülkemiz arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için istikşafi görüşmelere mayıs ayında iki taraf olarak başladık. En kısa sürede müzakerelere başlamayı, bu süreci başarıyla nihayete erdirmeyi ve serbest ticaret anlaşmasını her iki ülkenin iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Diğer bir konu da karşılıklı yatırımlar. Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz." dedi.
Bolat: "Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da yeni projeler üstlenmeye hazırlar"
Bolat, iki ülke arasında önde gelen sektörlerden birisinin müteahhitlik olduğunu belirterek, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ile dün Ankara'da kapsamlı bir çok görüşme yaptıklarını söyledi. Türk müteahhitlik sektörünün dünya çapındaki gücüne değinen Bolat, "Hız, hizmet, kaliteli performans ve uluslararası projelerle kalitesini ispatlayan müteahhitlik firmalarımız, Suudi Arabistan'ın özellikle 2030 Vizyon projeleri arasında yer alan NEOM, Diriyah Gate, Qiddiya, Amaala ve Kızıldeniz başta olmak üzere birçok projede yer almayı arzu etmektedirler ve bu konuda iş birliğine ve ortaklığa hazır. Müteahhitlik alanında dünyanın en büyük 100 firması arasında 42 Türk firması ile 2. sıradayız. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde yeni iş birlikleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşıyacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaret de karşılıklı yatırım ve ticari ilişkilerin seyri açısından tarihi bir öneme sahip olacak. Suudi Arabistan'daki kayıt süreçlerinde ve alabilecekleri işlere yönelik sınıflandırma prosedürlerinde de Türk firmalarına pozitif yaklaşım gösteriliyor. Ülkelerimizin arasında ekonomik iş birliğimizi artıracak daha pek çok alan var. İkili görüşmelerimiz vasıtasıyla somut bağlantılar kurmak için iş insanlarımız da göreve hazır" diye konuştu.
Bakan Al Hogail: "Vizyon 2030'un inşasında Türk iş dünyası ile birlikte çalışmak istiyoruz"
Vizyon 2030 çerçevesinde Türkiye ile daha fazla ticari iş birliği yapmak istedikleri belirten Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogail ise, "Ülkelerimizin arasındaki ticareti artırmak ve halklarımızın refahını yükseltmek için Türk hükümeti ve Türk iş dünyası ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Köklü ilişkilerimizin yeniden güçlenmesinin sebebi ise özellikle son dönemde artan resmi ziyaretler, ikili görüşmeler ve yeni vizyonumuzun getirdiği dev fırsatlardır. Vizyon 2030 projeksiyonumuz çerçevesinde, önümüzdeki dönemde özellikle müteahhitlik alanında daha fazla konut geliştirme, altyapı inşası ve teknik mühendislik gibi alanlarda Türk iş dünyasından maksimum seviyede faydalanmak istiyoruz. Biz de Suudi Arabistan devlet yönetimi olarak bunun için banka kredileri de dahil olmak üzere yatırımları destekleyen yeni kanunlarla birlikte çok ciddi fırsatlar sunuyoruz. Bu bağlamda kamu-özel sektör iş birliğiyle 150 milyon metrekarelik bir alanın inşa edilmesi için 1 trilyon riyalin üzerinde bir bütçe ayrıldı. Dolayısıyla Türk iş dünyası için de ülkemizde büyük bir iş potansiyeli söz konusu. Bu vizyonla birlikte Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'da görmekten ve iş insanlarınızı desteklemekten mutluluk duyacağız. İletişim köprülerini devam ettirerek önümüze çıkan her engeli aşabilir ve ilişkilerimizi güçlendirerek daha kuvvetli iş ortaklıklarına imza atabiliriz. İnsan ve doğaya dost yeni şehirler inşa etmek için yüksek teknolojiyi kullanarak hep birlikte dev projelere imza atabilir, birlikte kazanabiliriz. Türk firmalarını 10-13 Eylül 2023 tarihlerinde Riyad'da düzenleyeceğimiz CityScape Fuarı'na davet ediyoruz. Bu fuarda Türk iş dünyasına ayrıca özel bir alan ayırdık. Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği Suudi Arabistan ziyaretinin de ilişkilerimize güç katacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Olpak: "Suudi Arabistan ile üçüncü ülkelerde iş birliğinde Afrika'ya odaklanabiliriz"
Devlet Başkanları ve Bakanları nezdindeki ikili temasların ardından Türkiye ile Suudi Arabistan'ın önünde yeni bir yol haritası olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Son 1 yıllık süre içerisinde gelişen ikili ilişkilerimiz, vize ve gümrük sorunlarının çözülmesi ile ticari ilişkilerimize de olumlu yansımaya başladı. Hedefimiz, hem ticaretimizi, hem yatırımları, hem de müteahhitlik alanını geliştirmek. Elbette, iş birliğinden kastımız sadece mal ve hizmet alım satımı değil. İki ülke iş insanlarının her iki ülkede ve üçüncü ülkelerde önemli projelere beraber katılım sağlamaları da hedeflerimiz arasında. Bu noktada, daha önce de belirttiğim bir hususu tekrar hatırlatmak istiyorum. Üçüncü ülkelerdeki iş birliklerini teşvik etmek üzere bir platform oluşturmak, Afrika Kıtası özelinde de bir forum yapmak istiyoruz. Türk firmalarımızın Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun bir parçası olma arzusunu da hatırlatmak istiyorum. Bugünkü forumda teknik müşavirlik, inşaat, müteahhitlik, akıllı şehirler, kentsel gelişim ve gayrimenkul sektörlerinde iş birliği fırsatları ön plana çıktı. Ancak, iki ülke arasındaki iş birliği olanakları bunlarla sınırlı değil. Sağlık, enerji, gıda, tarım, savunma, finans, turizm, e-ticaret ve dijital teknolojiler alanında iş birliği imkanlarımız olduğunu da biliyoruz. Ortak hedefimiz, iş birliğimizin ve yeni fırsatları değerlendirmelerin en kısa sürede somut çıktılarını almak" diye ifade etti.
Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Alharbi ise, "Veliaht Prensimizin 2030 vizyonu doğrultusunda Türk iş dünyası ile ilişkilerimizi geliştirmek adına büyük önem taşıyor. Biz, ülkelerimizin büyümesi ve refah seviyelerimizi artırmak için Türk iş dünyası ile ortak projelere imza atmak istiyoruz. Özellikle son 1 yılda çok daha pozitif bir seviyeye yükselen ilişkilerimiz çok kıymetli. Müteahhitlik, turizm, inşaat, teknoloji, sağlık ve gıda gibi alanlarda iyi bir noktaya ulaştık. Devlet liderlerimizin ve Bakanlarımızın karşılıklı ziyaretleri sonrasında çok büyük fırsatlar içeren ticari anlaşmalar imzalandı ve bu pozitif ortamın oluşması birçok sektöre olumlu yansıdı. Türkiye'deki yaklaşık 150 şirkete Suudi firmalarımız yatırım yaptı ve bu rakam yaklaşık 1 milyar riyale ulaştı. Ticari anlaşmalar kapsamında da 2021-2022 arasında 5 milyar 900 milyon dolara ulaştık. İki ülke de rekabetçi piyasalara sahip olmasının yanı sıra ekonomik ve ticari açıdan da büyük potansiyele sahip. Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 atılımı Türk iş dünyasına cazip iş fırsatları sunuyor. Umarım birlikte yeni iş ortaklıklarına imza atarız ve kısa zamanda büyük kazanımlar elde ederiz" dedi.
İki ülkenin önde gelen şirketleri arasında pek çok farklı sektörü içeren 16 iş anlaşmasının imzalandığı Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Gürsoy Grup ve Skyline İst sponsorluğunda düzenlendi.
Türk iş dünyasından Körfez ülkelerine çıkarma
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez Resmi Ziyareti kapsamında DEİK ve karşı kanat kuruluşu tarafından düzenlenecek Suudi Arabistan - Türkiye İş Forumu, 17 Temmuz 2023 tarihinde Cidde'de iki ülke iş dünyasını buluşturacak. Ardından 18 Temmuz'da Doha'da Katar - Türkiye İş Forumu düzenlenecek. Son olarak 19 Temmuz'da Abu Dabi'de düzenlenecek Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye İş Forumu ile Türk iş dünyasının önde gelen iş insanları Körfez ülkelerindeki ekonomik ve ticari fırsatları yerinde değerlendirecek.
"BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısı", T.C. Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz, BAE-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hussain Sajwani ve 50'den fazla sektör temsilcisinin katılımlarıyla 30 Mart 2022 tarihinde Dubai'de gerçekleştirildi. Toplantıda konut, turistik tesis, havalimanı, demiryolu, karayolu, alışveriş merkezi ve enerji alanlarında toplam 130 milyar dolar değerindeki dev projeler için yeni iş birliği fırsatları ele alındı.
DEİK, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ikili ticarette yeni bir dönemin kapısını aralayacak dört hedef sektör için ticari diplomasi atağı başlattı. Dubai'deki ilk odak toplantısını DEİK-BAE Ticaret ve Sanayi Odası Federasyonu iş birliğinde düzenlendi. DEİK, "inşaat ve müteahhitlik" başlığında başlattığını odak toplantılarını, Türkiye ile BAE iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla "dijital teknolojiler, Türkiye'deki yatırım alanları, katılım bankacılığı ve 3. ülkelerde iş birliği" konularında da bir araya getirecek.
Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısının yapılmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "İki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni bir döneme girildi. Çok büyük ekonomik fırsatlar bulunuyor. Karşılıklı olarak çok önemli resmi ziyaretler gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerin hepsi sağlam sonuçlar getirdi. Ticaret ve yatırımlar için çok önemli adımlar atıldı" dedi. Gerçekleşecek yeni toplantılarla ekonomik ilişkilerin daha da geliştiğinin görüleceğini belirteb Tunçer, "İki ülkenin politik liderleriyle birlikte, buradaki gibi iş adamları ve heyetleri ilişkilerin gelişmesinde çok önemli rol oynuyor. Eğer bir yardım gerekirse ve ilerisi için projelerde yapmamız gereken bir şey olursa biz burada her zaman için hazırız" dedi.
Olpak: "Sektöre odaklanıp Türkiye'den ve BAE'den seçilmiş firmalarla Dubai'deyiz"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak,Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) yatırım potansiyeline dikkati çekerek, "Hedef olarak birçok farklı konuda çok sayıda firmayla ticari görüşmeler yapmak yerine, öncelikle güçlü olduğumuz inşaat sektörünü seçtik. Önce buna odaklanıyoruz sonra enerji, dijital teknolojiler, sağlık ve diğer alanlar gelecek" dedi.
İnşaat sektöründe gerçekleşen bu toplantının devamının geleceğini belirten Olpak, "4 ayda 4'üncü kez Dubai'deyiz. Bu noktaya çok önemli resmi ziyaretler ve karşılıklı toplantılar sonrasında geldik. İkili ticari ilişkilere baktığımızda 15 milyar dolar seviyesindeyken bunu 5 kat oranda kaybetmiş durumdayız. Şu an ilişkilerimiz daha iyi bir seviyeye geldi evet ama bundan sonra stratejik olarak ne yapılabilir buna bakacağız birlikte. Bu toplantıda hedef olarak birçok farklı konuda çok sayıda firmayla ticari görüşmeler yapmak yerine, öncelikle güçlü olduğumuz inşaat sektörünü seçtik. Önce buna odaklanıyoruz sonra enerji, dijital teknolojiler, sağlık ve diğer alanlar arkasından gelecek" dedi.
İki ülke arasındaki potansiyele değinen Olpak, "Yüzlerce insanla bir araya gelmek yerine bir sektöre odaklanıp Türkiye'den ve BAE'den seçilmiş firmalarla buradayız. Hepimiz birçok konuyla ilgilenen iş insanlarıyız. Yeni ticari anlaşmalar imzalamak kolay bir iş değil; ama biz hem Türk tarafının hem de BAE tarafının bunun için hazır olduğunu biliyoruz. Bu çok önemli bir adım. Dubai'de Abu Dabi'de veya İstanbul'da yeni sektörler ve katılımla başka toplantıların da yapılacağını umuyoruz. Spesifik sektörel buluşmaların daha efektif sonuçlar doğuracağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
BAE-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve DAMAC Properties Yönetim Kurulu Başkanı Hussain Sajwaniise, "Bizim iyi müteahhitlere ihtiyacımız var. Dubai'de gayrimenkul sektöründe bir artış bekliyoruz özellikle salgın sonrası. Burada büyük bir emlak talebi var. Benim firmam dahil herkesin önemli projeleri var ve bunları inşa edebilecek insanlara ihtiyacımız var. Müteahhit olarak size ihtiyacımız var. Dubai ve BAE'nin iyi yanı önemli bir talep bulunuyor burada ve yasal mevzuat gayet kolay" dedi.
Firmaların bir partner bulmadan da yatırım yapabileceğini belirten Sajwani, "Özellikle Abu Dabi ve Dubai'de çok önemli yeni projeler gelecek. Pazar çok rekabetçi ama açık. Türk müteahhitlerin de oldukça rekabetçi ve güçlü olduğunu biliyoruz. Umarım ayrılmadan birçok kontrat imzalarsınız." ifadelerini kullandı.
DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Özise, son 3 ayda güzel temasların yapıldığını belirterek, "Gerek BAE hükümeti nezdinde gerekse özel sektörde özellikle gayrimenkulde inşaat alanında sanayi, kimya, petrol ve yenilenebilir enerji sektörlerinde ciddi projeleri konuşabilecek duruma geldik. Bu toplantıyı düzenlememizdeki amaç tamamen yapım ve yatırım üzerinde somut projeleri konuşmak. Türk firmaları 170 ülkenin üzerinde müteahhitlik yapıyor" dedi. Yapılacak müteahhitlik alanındaki projeleri birlikte yapma arzusu içinde olduklarını vurgulayan Öz, "Türkiye'den çok önemli firmalarımız var burada. Ağırlıklı olarak gayrimenkul, turizm ve sanayi alanında firmalar var. BAE'den de katılan firmaları yakından tanıdığım için çok yüksek derecede değerli firmalar olduğunu biliyorum. Bu ikili görüşmeler çerçevesinde daha rahat konuşabilecek ve projelerin detaylarına girebilecek konumdayız. 3. ülkelerde mutlaka güçlerimizi birleştirerek Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerde iş birliğimiz artırabiliriz" dedi.
Toplantıda, Türkiye ve BAE'den çok sayıda inşaat firması temsilcisi, projeler üzerine şirket sunumları ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Ticaret Hacmi Hedefi 15 Milyar Dolar
T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un Dubai ziyareti ve Türkiye-BAE 10'uncu Dönem KEK Toplantısı vesilesiyle düzenlenen BAE-Türkiye İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Ahmed AL Zeyoudi, DEİK Başkanı Nail Olpak, BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei, TİM Başkanıİsmail Gülle, TMB BaşkanıErdal Eren,DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla 23 Kasım 2021 tarihinde Dubai'de gerçekleştirildi. Foruma iki ülkeden 200'den fazla iş insanı katıldı ve 300 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Forumda konuşan T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iki ülkenin kuvvetli iş birliği iradesi ve iş insanlarının azimli çalışmaları bir araya geldiğinde, güzel neticelerin alınacağından şüphe duymadığını dile getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin oldukça estetik bir mimarisinin olduğunu belirten Muş, "Türk firmalarının bu estetik mimari içinde sahip oldukları pay, metro ve birçok büyük konut projesine sundukları katkı ülkemiz adına gurur verici" dedi. Türkiye'nin 2020 yılında G20 ülkeleri içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olduğunu vurgulayan Muş, "Türkiye; nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konumu, başta AB olmak üzere büyük pazarlara entegrasyonu, köklü demokrasi kültürü ve şeffaf yönetim yapısıyla bölgede örnek bir model ülke konumundadır. Bölgede önemli potansiyel arz eden Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari ve ekonomik ilişkilerini çok yönlü olarak derinleştirmesi her iki ülkenin de çıkarınadır. Dubai'nin re-export kapasitesini göz önüne alırsak, ikili ticaretimizin daha üst seviyelere taşınabileceği aşikâr olduğu kadar gereklidir de" dedi.
Muş: "Türk firmaları, BAE'de 12,6 milyar dolar değerinde 141 proje üstlendi"
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında salgın koşullarına rağmen artış gösterdiğini ve 8,4 milyar dolar olduğunu söyleyen Muş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl ilk on aydaki veriler, ikili ticaretimizdeki olumlu seyrin devam ettiğini göstermektedir. Hedefimiz ilk aşamada 2017 yılı seviyesi olan 15 milyar doları yeniden yakalamak ve bu noktayı kısa sürede geride bırakmaktır. Bugün ülkemizde neredeyse 550 adet Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli şirket faaliyet göstermekte olup önümüzdeki süreçte bu rakamları çok daha yüksek seviyelere çıkarmak istiyoruz. Müteahhitlik alanında baktığımızda, Türk firmalarınca BAE'de bugüne kadar 12,6 milyar dolar değerinde 141 proje üstlenilmiştir. Firmalarımız inşallah önümüzdeki dönemde burada çok daha büyük işler yapacaklardır. Dış ticaretin yanı sıra, yürürlükteki yatırımcı dostu politikalarımız nedeniyle uluslararası yatırımcılara da güvenli bir iş ortamı sağlamaya devam ediyoruz."
Al Zeyoudi: "Türk firmalarına gereken her türlü kolaylığın sağlanacak"
Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet BakanıDr. Thani Ahmed Al Zeyoudi ise, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki yatırım ve ticari faaliyetlerini artırmak ve kolaylaştırmak için Türk firmalarına gereken her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. Al Zeyoudi, Türk firmalarının Birleşik Arap Emirlikleri'nde daha fazla ticaret yapmaları için gerekli koşulların sağlanarak kardeşlik bağlarının da güçlendirileceğini vurguladı. Dünyanın en büyük re-export merkezlerinden biri olan Dubai'nin Türk firmalarının daha geniş pazarlara ve bölge ülkelerine serbest ticaret erişimi açısından da önemli bir fırsat sunduğunu belirten Al Zeyoudi, "Türk kardeşlerimizle bu alanlarda iş birliği yapmayı samimiyetle istiyoruz" dedi.
Olpak: "BAE ile, başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaya hazırız"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye ve BAE arasındaki arasındaki ekonomik iş birliklerimizin geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğine değinerek, "BAE, "Abu Dhabi Vision 2040" programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini arttırmak istiyor. Burada özellikle konut, ulaşım ve altyapıda ortaya çıkan ciddi fırsatları Türk iş dünyamızın değerlendireceğini umuyor ve bunu yaparken, tüm dünyada çok başarılı projelere imza atarak gururumuz olan Türk firmalarına rekabet şartları içerisinde pozitif ayrımcılık yapılmasını arzu ediyorum" dedi. Finans ve bankacılık, fintech, e-ticaret, enerji ve yenilenebilir enerji, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, ileri teknoloji ve inovasyon, turizm, lojistik (gümrük ve ulaşım) alanlarında iş birliğinin çok daha hızlı ve çok daha fazla arttırılması gerektiğine değinen Olpak, "BAE ile, başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaya hazırız" dedi.
BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei da, DEİK ve FCCI iş birliğinin güçlendirilerek artırılması için gerekli çabanın gösterileceğini söyledi. Ortak faaliyetlerin hız kazanacağını belirten Al Mazrouei, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçek potansiyeline ulaşması için BAE iş dünyasının gerekli gayreti göstereceğini vurguladı.
Birleşik Arap Emirlikleri – Türkiye İş Forumu, Tefirom ve Nurol Holding gold sponsorluğunda gerçekleştirildi.
DEİK ve FCCI; İş Konseyi İş Birliği Anlaşması imzaladı
BAE-Türkiye İş Forumu'nun ardından, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Ahmed Al Zeyoudi başkanlığında Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısında, DEİK Başkanı Nail Olpak ile BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Abdullah Mohamed Al Mazrouei; DEİK & FCCI İş Konseyi İş Birliği Anlaşmasını imzaladı.
Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısı vesilesiyle; 23 Kasım 2021, Salı günü Dubai'de T.C. Ticaret Bakanı Sn. Mehmet Muş ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Lütfi Elvan'ın teşrifleriyle DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi ve Karşı Kanat Kuruluşumuz olan BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) iş birliğinde "Birleşik Arap Emirlikleri - Türkiye İş Forumu" düzenlenecektir.
Birleşik Arap Emirlikleri, 2019 yılı verilerine göre 316 milyar USD ihracat ve 268 milyar USD ithalat hacmi ile Körfez bölgesinin önde gelen ticaret ve yatırım merkezlerinden biridir. BAE'nin dünyadan ithalatında öne çıkan sektörler elektrikli cihazlar, altın ve mücevher, makinalar ve otomotivdir. BAE'nin ülkemiz ile ticari ilişkilerine baktığımızda ise bu sektörlerin başlıca ihraç ürünlerimiz olduğu göze çarpmaktadır. Körfez ülkelerinin birçoğunda olduğu üzere BAE'de "Abu Dhabi Vision 2040" programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini artırmak istemekte ve bu anlamda Türk müteşebbislerine mevcut ticari seviyeyi daha yukarı taşımak ve yeni ticaret alanları yaratmak için önemli fırsat ve teşvikler sunmaktadır. Ek olarak, Dubai'nin dünyanın en büyük 3. reexport (yeniden ihracat) merkezi olması ve bölge ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmalarına sahip olması Türk iş insanlarının başta Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Umman olmak üzere diğer Körfez ülkeleriyle ihracat hacimlerini artırmaları için de cazip fırsatlar sunmaktadır.
Bahse konu İş Forumu'na; Gıda, Tarım, Üretim Makinaları, Sağlık, Medikal, İlaç, E-Ticaret, Dijital Çözümler, İnşaat, Altyapı, Yapı Malzemeleri, Savunma Sanayi, Lojistik, Kozmetik, Finans ve Bankacılık, Bilgi Teknolojileri, Havacılık ve Denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren Türk ve BAE'li firmalarının katılım sağlaması beklenmektedir.
Sayın Bakanlarımızın yer alacağı özel uçak ile yapılacak programa iştirak etmek isteyen firmalarımızın, bağlantıda yer alan katılım formunu en geç 18 Kasım 2021 Perşembe günü saat 12.00'ya kadar eksiksiz doldurarak kayıt olmaları önemle rica olunur.
T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICC) iş birliğinde düzenlenen Türkiye–Irak İş, Yatırım & Müteahhitlik Forumu 19 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.
İki ülke iş dünyasını buluşturan foruma T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Irak Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Dr. Alaa Ahmed Hassan Obaid, Irak Ulaştırma Bakan Yardımcısı Talib Abdullah Baish, IKBY Bakanlar Kurulu Divan Başkanı Umid Sabah Othman, T.C. Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Irak Ticaret Odaları Federasyonu (FICC) Başkanı Abdulrezzaq Al-Zuhairi, Iraklı ve Arap Müteahhitler Derneği Başkanı Ali Fakhir Al Sinafey, IKBY Müteahhitler Birliği Başkanı Serow Dizayi, DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak-Türkiye İş Konseyi Başkanı Cafer Resul Al-Hamdany ile yaklaşık 350 iş insanı katıldı.
T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk müteahhitlik firmalarının gerek tecrübeleri, gerekse ulaştıkları ileri teknoloji ve beceri seviyesiyle önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek her türlü projede yer almaya hazır olduğunu belirterek, "Irak, geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin dünyaya ihracatında 4. sırada yer aldı. Ülkemiz ise Irak'ın dünyaya ihracatında 3. sırada. 2020'de yaklaşık 11 bin 500 firmamız Irak'a ihracat gerçekleştirdi. Irak'a ihracatımızda zengin bir ürün çeşitliliği mevcut olup, hemen her sektörümüzün Irak ile iş yaptığını memnuniyetle vurgulamak isterim. Irak'ın yeniden inşası kapsamında 2019'da iki ülkeden güçlü bir katılımla gerçekleştirilen iş forumunun ardından, bugün de müteahhitlik sektörünün en seçkin temsilcileri ile geniş ve güçlü bir katılımla İstanbul'dayız. Türk müteahhitlik sektörü çok önemli bir yere sahip. Türk firmalarınca Irak'ta bugüne kadar 31 milyar dolar değerinde 1.034 proje üstlenildi. Bu rakam, Türk firmalarının dünyada üstlendikleri toplam proje bedelinin yaklaşık yüzde 7'sine tekabül etmekte ve Irak'ı, Türk firmaları tarafından dünyada en fazla proje üstlenilen 3. ülke konumuna getirmektedir. Son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle üstlenilen yeni projelerde bir azalma yaşanmış olsa da Irak'ta ticari anlamda umut verici yeni bir döneme girdiğimizi söylemek mümkün. Bu kapsamda firmalarımız son dönemde Irak'ın önemli altyapı ve üstyapı projelerini üstlenmeye başladılar. Türk müteahhitlik firmaları gerek tecrübeleri, gerekse ulaştıkları ileri teknoloji ve beceri seviyesiyle önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek her türlü projede yer almaya hazır. Müteahhitlik ve inşaatın yanı sıra iş insanlarımız enerji, sağlık, ilaç, gıda, tarım, giyim-tekstil, makine ve ekipmanları sektörlerine de ilgi duymakta olup, bu alanlarda da iş birliğine hazırız." diye konuştu.
Bakan Muş: "Demir yolu ve boru hattının Türk firmalarınca yapılmasını arzu ediyoruz"
Bakan Muş, iki ülke arasında gerçekleştirilmesini önemli gördükleri projelere değinerek. "Özellikle iki ülkeyi birbirine bağlayacak ve aynı zamanda Irak'ın Asya ve Avrupa arasında bir ticaret merkezi haline gelebilmesini sağlayacak olan demir yolu projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje aynı zamanda ülkemizin de Irak üzerinden Körfez ülkelerine erişimini kolaylaştıracaktır. Bu projenin Türk firmaları tarafından yapılmasını arzu ediyoruz. Oluşturulacak yeni boru hattı projelerinde Türk firmalarının işi üstlenmeleri halinde çok başarılı işlere imza atılacağından eminiz. Ayrıca, Musul'da Organize Sanayi Bölgeleri inşa edilmesinin, Musul halkının refahına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Muş, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nı en kısa sürede imzalamak istediklerini, bu vesileyle Irak'ın hak ettiği yatırımları çekeceğine inandıklarını kaydederek, geçen yıl aralık ayında imzalanan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın en kısa sürede yürürlüğe girmesini arzu ettiklerini vurguladı.
Bakan Obaid:" 5 yıla kadar müteahhitlere çok girişli çıkışlı vizeler verilmesi konusunda anlaştık"
Irak Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Dr. Alaa Ahmed Hassan Obaid ise, "Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile sabah bir araya geldik. Özellikle iş insanlarımız için vize kolaylığı getirilmesi konusunda anlaşmaya vardık. 5 yıla kadar müteahhitlere çok girişli çıkışlı vizeler verilmesi konusunda hemfikiriz. Önümüzdeki dönemde bunu yaygınlaştıracağız ve diğer kesimlere de bunu yayacağız. Irak'ta DAEŞ bazı bölgeleri ele geçirdi, sonrasında bu bölgeler teröristlerden temizlendi. Şimdi bu bölgelerin, imar ve kalkınması meselesi var. Bugünkü toplantımızda inşallah yeni ortaklıklar için imza atacağız ve katma değeri yüksek anlaşmalar yapacağız. İki ülke arasında her ay 1 ila 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi söz konusu. Bu daha da gelişebilir. Aynı coğrafyanın insanlarıyız, Türkiye'nin ekonomik alandaki deneyimi ve tecrübesi bizim için örnektir. Ekonomiler etkilendi, mutlaka ekonomik bölgesel kümeler olması lazım. Bu aynı zamanda bölgenin ekonomik, siyasi ve sosyal yönden istikrarı için büyük etken teşkil edecektir. Dünyada kaynak temin edilmesinde sıkıntılar çekilmektedir. Ülkeler ve özel sektörler arasında çalışmaların yapılması lazım. Artık yeşil yatırım ve akıllı yatırımdan söz ediliyor. Bu alanda fiyatların istikrarı da çok önemli. Bu forumda, gelecekte önemli projeler üzerinde de durmamız lazım. Temiz enerji gibi yeni sanayi alanları var. Irak hükümeti ticaretin desteklenmesi alanında bir dizi kararlar aldı. Türkiye ile bu konuda çalışacağız, güzel yansımaları olacaktır" şeklinde konuştu.
Baish: "Demir yolu ve liman projelerimizle ile lojistik hizmetlerini genişleteceğiz"
Irak Cumhuriyeti Ulaştırma Bakan Yardımcısı Talib Abdullah Baishise Irak'ta yatırım vadeden çok büyük imkanların bulunduğunu belirterek, "Bilhassa demir yolu sektöründe 12 projemiz bulunuyor. Ticaret alanında yatırımlar birkaç eksen üzerinde yapılıyor. Projelerimizden 6'sı netleşti, bunun altyapısını yapmak için de şu an hazırlık safhasındayız. Ayrıca limanlarda yatırım yapmak için büyük bir projemiz söz konusu. Bu liman projesinin etki sahası, üç ana sanayi bölgemizi kapsıyor. Şu anki limanların ve lojistik hizmetlerinin genişletilmesi doğrultusunda çalışıyoruz. Habur bölgesine kadar uzanacak bir demir yolu projemiz ise masada. Forum ile Sayın Bakanlarımızın desteğini de alarak, iki ülke iş dünyamız arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin eşik atlayacağına inanıyorum. Yatırım fırsatları bizim aramızda daha iyi bir iş birliğine ortam sağlayacaktır. Bir araya gelirken tüm dürüstlüğümüzle buna devam etmek istiyoruz." diye konuştu.
Othman: "Kusursuz bir ekonomik dönüşüm yapmak istiyoruz"
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu Divan Başkanı Umed Sabah Othman, Türkiye'de bulunmaktan onur duyduklarını belirterek, "Bu önemli forumda, müşterek hizmet sunmak, ticari ilişkileri daha iyi yerlere taşımak için bir aradayız. IKBY olarak çalışmalarımızı anayasaya bağlı olarak yürütüyor ve kusursuz bir ekonomik dönüşüm yapmak istiyoruz. Devletimiz ve ticari ilişkilerimizle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bireysel girişimlerden uzak, sadece ortaklaşa çalışarak hedeflerimize ulaşabiliriz. Böylece tüm diğer sektördeki katılımcılarla bütünleşelim ve çalışalım istiyoruz. Irak Merkezi Hükümeti ile IKBY olarak aramızda sorun olmasını istemiyoruz, ticaretimizi geliştirmek istiyoruz. IKBY'de ihracata dayalı çok büyük bir kalkınma var. Bizim yeşil yatırımla ilgili çalışmalarımız olacak. Tüm dünya şu anda bu alanda çalışıyor. Bunun üzerine odaklanacağız. Türk tarafı olarak sizlerin yeşil yatırımlarınızı bekliyoruz. Uluslararası nakliyat konusunu birlikte geliştirebiliriz. IKBY olarak, bankacılık sektörünü de ticari sektörü geliştirirken geliştirmemiz lazım." dedi.
Olpak: "Irak'ta rekabet şartları içinde pozitif ayrımcılık talep ediyoruz"
Türkiye ile Irak arasında 17 milyar dolar seviyesinde bir ticaret hacmi bulunduğuna ve Irak'ın ithalatındandan Türkiye'nin aldığı payın yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseldiğine dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Son dönemde Irak'a ihracatımızda altın-mücevher, plastik ve mobilya sektörleri öne çıktı. Ancak sadece bu sektörlere değil, başta imalat sanayi olmak üzere diğer sektörlere de odaklanmamız gerekiyor. Ülkelerimiz arasındaki mevcut ekonomik iş birliklerimizi geliştirmenin önünü açacak bazı tespit ve önerilerimizi de Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumumuz kapsamında paylaştık. İş insanlarımızın ilettiği üzere şu anda Irak vizesi alma sürecinin kısaltılması çok önemli. Irak'ta iş yapan firmalarımızın personellerinin çalışma vizesi süreçlerinin kolay ve düşük maliyetli olmasını da önemsiyoruz. Transit geçiş izni konusu ise bir başka öncelikli alan. Geniş ve her geçen gün genişleyen demiryolu bağlantısı bulunan Türkiye'nin ağına Irak'ın bağlantısını sağlaması da önemli. Gıda, tarım, makine ekipman, savunma, lojistik, finans ve bankacılık, mobilya, enerji, sağlık ve medikal alan, giyim ve tekstil, enerji sektörlerinde daha fazla iş birliği yapılması için, daha kolaylaştırıcı adımların atılması gerekiyor. Özellikle Türk müteahhit ve müşavirlik firmalarımızın, Irak'ın altyapı, hastane, okul, kamu binaları projelerinde daha fazla yer almaları için rekabet şartları içinde pozitif ayrımcılık talep ediyoruz." diye konuştu.
Yerli sanayi hamlesiyle fabrika ve tesis kurma konusunda ciddi hedefleri olan Irak'ta Türk firmaların sahip olduğu know-how'ı uygulamalı olarak paylaşmaları önerisinde bulunan Olpak, "Bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. DEİK olarak tüm dünyaya yayılmış 148 iş konseyimize ait tüm networkumüzü, dostlarımızla birlikte kullanmaya zaman hazırız." dedi.
Eren: "Irak'tan gelecek her türlü talep ve iş birliği önerilerine açığız"
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerin 1975'ten bu yana iş birliği içinde oldukları Irak'ta bugüne kadar 1.034 proje üstlendiğini belirterek, "Bugün, yeniden imar ve ekonomik kalkınma sürecinde bulunan komşumuz Irak ile mevcut iş birliğimizi geliştirmek; ülkenin bu yöndeki çalışmalarına katkıda bulunmak için son derece istekliyiz. Hedeflediğimiz iş birliğinin temelinde dostluk ve komşuluk sorumluluğumuz da olduğunun bilinmesini isterim." diye konuştu. Irak ekonomisinin kalkınmasına sağlayabilecekleri azami katkı için tüm imkanları araştırdıklarına değinen Eren, "Irak'ın ihtiyacı olan altyapı ve üstyapı projelerinin finansmanına yönelik farklı modeller üzerinde çalışılıyor. Daha önce olduğu gibi bugün de, TMB olarak her an sizlerle doğrudan temas kurmaya ve iş birliği önerilerine, talepleri değerlendirmeye açığız. Bölgemiz için büyük önem taşıyan Irak'a, kalkınma sürecinde 'yakın iş birliği ortağımız' gözüyle baktığımızı vurgulamak istiyorum." ifadesini kullandı.
Al-Zuhari: "İki ülke tarım ve enerji konusunda iş birliği yapmalı"
Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Abdulrezzaq Al-Zuhari ise Türkiye ile Irak'ın iş birliği yaparak üretim ve ihracat gibi konulara yönelmesi gerektiğini belirterek, "Karşılıklı kazanmak ve fayda sağlamak için iş birliğine çağırıyoruz. İş birliği gerek petrol gerek maden gerekse zirai alanlarda Irak ekonomisine katkı sağlayacaktır." dedi. İki ülke arasındaki ticaretin de artarak devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Al-Zuhari, gıda ve tarım üretimi konusuna yoğunlaşmak istediklerini anlattı. Al-Zuhari, Türkiye ile Irak arasında yapılacak iş birliği sayesinde Körfez ülkelerine kara ve demir yoluyla çok hızlı ihracat yapılabileceğini, bu konuda da iş birliği yapmak istediklerini söyledi.
Irak'tan Türk özel sektörüne iş birliği çağrısı
DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, İş Konseyinin kurulduğu 2001'den bu yana iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek, ticaret hacmini artırmak ve Türk özel sektörüne yeni iş fırsatları sağlamak üzere tüm gücüyle çalıştığını söyleyerek, "Irak'ta bulunan Büyükelçiliğimiz, Konsolosluklarımız ve Ticaret Müşavirliğimiz ile koordinasyon halinde hareket ederek Türk firmalarımıza yeni iş fırsatları açmaya çalışıyor ve yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması konusunda gayret gösteriyoruz. Iraklı makamlar ile de iletişimimizi güçlü tutuyor ve ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkiden istifade ederek her iki ülkenin de faydasına olacak ticari çalışmalar yürütüyoruz." dedi.
Kamu yetkililerinin katıldığı G2B görüşmelere ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği B2B toplantılara ev sahipliği yapan Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu, Acarsan Holding'in ana sponsorluğu ile Lalav Group'un platin sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Forum kapsamında, iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla "Irak'ta Öncelikli Yatırım Projeleri" ve "Türkiye-Irak Ticaret Ortaklığı" başlıklarında iki panel düzenlendi.
T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) iş birliğinde, Kurulumuz organizasyonunda; T.C. Ticaret Bakanı Sn. Mehmet Muş ve Irak Ticaret Bakanı Sayın Dr. Alaa Ahmed Hassan Obaid'in teşrifleriyle "Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu" 19 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Wyndham Grand Levent Otel'de gerçekleştirilecektir.
Irak Cumhuriyeti ve IKBY kamu yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin yer alacağı İş Forumu'nda proje sunumları, paneller ve ikili iş görüşmelerinin yanı sıra ilgili Iraklı kurumların yetkilileriyle G2B görüşmeleri gerçekleştirme imkanı olacaktır.
Bahse konu İş Forumu'na; Gıda & Gıda İşleme, Tarım, Üretim Makinaları, Sağlık, İnşaat, Altyapı, Yapı Malzemeleri, Savunma Sanayi, Lojistik, Finans ve Bankacılık, Mobilyacılık, Enerji, Havayolu Taşımacılığı, Medikal, İlaç, Giyim & Tekstil ve Petrol & Akaryakıt sektörlerinden Türk ve Iraklı firmaların katılım sağlaması öngörülmektedir.
Söz konusu İş Forumu'na katılım sağlamak isteyen üyelerimizin, bağlantıda yer alan katılım formunu en geç 16 Kasım 2021 Salı günü saat 17.00'ye kadar eksiksiz doldurarak kayıt olmaları önemle rica olunur.
Detaylı bilgi için:
Abdullah Esin, DEİK/Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E: odokorfezbolgesi@deik. org.tr | T: 0212 339 50 21
Ürdün Meyve ve Sebze İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (JEPA) Heyeti'nin Türkiye ziyareti vesilesiyle, DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 10 Eylül 2021, Cuma günü 10.30-12.30 saatleri arasında DEİK Ofisinde (İstanbul River Plaza) "Türkiye-Ürdün: Gıda İş Birliği Fırsatları Toplantısı" hibrit olarak düzenlenecektir.
Bilindiği üzere Ürdün, arazilerin büyük bir kısmının tarıma elverişsiz olması sebebiyle gıda ihtiyacının önemli bir kısmını ithal etmektedir. Başta buğday, bakliyat ve elma olmak üzere birçok gıda ürününde giderek artan talep ve toprak yetersizliği sebebiyle ithalat hacimleri yükselmektedir. Türkiye; bulgur, nohut ve elma başta olmak üzere Ürdün'ün gıda ithalatında önemli bir pazar payına sahip olmakla beraber birçok gıda ürün içinde fırsatlar bulunmaktadır. BAE ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkeler düşük gümrük ücretleri sebebiyle fiyat rekabetine girmesine rağmen, Türkiye'nin üretim kapasitesi ve coğrafi yakınlığı özel sektörümüzün rekabet gücünü arttırmaktadır.
Bu minvalde ekte heyet listesi sunulan Ürdünlü gıda firmalarının iştirak edeceği sınırlı katılımlı olarak düzenlenecek toplantıya video konferans sistemi üzerinden de erişim imkanı sağlanacak olup katılmak göstermek isteyen üyelerimizin en geç 8 Eylül 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar kayıt formunu eksiksiz doldurmaları rica olunur.
Not:
1. Fiziki katılım 10 kişi ile sınırlıdır. İlk 10 kayıttan sonra olan başvuru yapan firma temsilcilerimize Zoom bağlantı linki gönderilecektir.
2. Üyelerimiz kayıt formunda ‘online katılımı' seçebilirler. Online katılımı seçen firma temsilcilerimize Zoom linki bilahare gönderilecektir.
3. Detaylı heyet listesi bilahare kayıt olan temsilcilerimiz ile paylaşılacaktır.
Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından, Karşı Kanat Kuruluşu Filistinli İşadamları Derneği (PBA) ile iş birliğiyle 30 Mart 2021Salı günü saat 12.00-13.30 (TSİ) arasında "Interconnected Business Series: Türkiye-Filistin" toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.
Söz konusu toplantıya, tarım, gıda, ahşap, mobilya, plastik, paketleme ve kâğıt, kozmetik, yapı malzemeleri, endüstriyel yağlar, makine ve ekipmanları, hizmet, ilaç ve bilgi teknolojileri sektörlerinde faaliyet gösteren Filistinli firma temsilcileri katılım gösterecek olup, Filistinli firma listesi ekte sunulmaktadır.
Bu minvalde, bahse konu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://zoom.us/meeting/register/tJItf-CtqTMvEtxMVdQGCWIeQq7eOHhxytwTbağlantı adresi üzerinden kayıt formunu en geç 29 Mart 2021 Pazartesi günü mesai bitimine kadar doldurmaları rica olunur.
Türkiye-Bahreyn İş Konseyi tarafından, Bahreyn özel sektörünü temsil eden en büyük kuruluşlarından Bahreyn İşadamları Derneği (BBMA) ile iş birliğiyle 16 Mart 2022 Salı günü saat 11.00'da ‘Interconnected Business Series: Türkiye-Bahrain" toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.
Söz konusu toplantıya gıda ve sağlık/sağlık hizmetleri sektörlerinden Bahreynli firmalar katılacak olup, toplantı kapsamında iki ülke firma temsilcilerinin bir araya geleceği ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Bu minvalde, toplantıya katılım sağlamak isteyen firma temsilcilerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1250/16427bağlantı adresi üzerinden ön kayıt formunu en geç 17 Şubat Çarşamba saat 13.00'a kadar doldurmaları gerekmektedir.
Not:Sınırlı sayıda katılımın kabul edileceği toplantının linki, programı ve eşleşen Bahreynli firma bilgileri teyide istinaden e-posta adresinize bilahare iletilecektir.
Başbakan Kazımi: "Türk Firmalarına Irak'ta Fırsat Ortamı Sunacağız"
Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi'nin Türkiye'ye resmi ziyareti kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Irak Cumhuriyeti Başbakanı Mustafa El-Kazımi'nin Türk İş İnsanları ve Yatırımcıları ile Toplantısı', T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla hibrit olarak 17 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi, Irak'ta yatırım açısından bakıldığında pek çok bakir alanın olduğunu, tecrübe sahibi Türk firmalarının bu fırsatı değerlendirmesini istediklerini söyledi. Kazımi, hali hazırda Irak'ta ciddi deneyimleri olan Türk özel sektörüne, her ne kadar zorlayıcı etkenler olsa da, Irak'ın kapılarının ardına kadar açık olduğunu söyledi. Irak Hükümeti olarak yeni beyaz bir sayfa açmak üzere karar aldıklarını söyleyen Kazımi, idari ve yapısal sorunların pek çok yatırımcıyı zor duruma soktuğunu bildiklerini, bununla beraber bu sorunların çözümüne ilişkin kollarını sıvadıklarını ifade etti. Kazımi, petrole dayalı ekonomiden sektörel çeşitlendirmeye doğru gitmek istediklerini, bunu gerçekleştirmek üzere Türk firmalarına bütün fırsat ortamlarını açacaklarını ekledi. Türkiye'nin yalnızca ekonomi ve ticaret alanında bir ortak olmadığını belirten Kazımi, Türkiye'nin Irak için dost ve kardeş bir ülke olduğunu, hep beraber iş birliği ile sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi. Irak'ın yeniden imarı için yapılacak yatırımlarda uzaktaki diğer ülkeleri değil komşu ülke Türkiye'nin yer almasını arzu ettiklerini dile getiren Kazımi, sorunların çözümünde ortak komiteler kurulabileceğini ifade etti.
Turagay: "Sektörel çeşitliliği hedefleyen Irak için Türk özel sektörü hazır"
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Kasım ayı itibari ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin 18,1 milyar dolara dayandığını ve daha önce 20 milyar dolar olarak koyulmuş olan hedefinde üstüne çıkacaklarını inandığını söyledi. Irak ile olan dostane ilişkilerin yanı sıra ekonomi ve ticaret faaliyetlerinin de olduğu söyleyen Turagay, Türk müteahhitlerinin şimdiye kadar Irak'ta gerçekleştirdiği iş hacminin 27 milyar dolar olduğunu ve 1000'in üzerinde projeye imza attıklarını söyledi. Petrole dayalı ekonomiden sektörel çeşitliliği hedefleyen Irak için Türk özel sektörünün hazır olduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı, bu iş birliklerinin arttırılabilmesi için sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulmasının önemli olduğunu söyledi. Turagay, ilk atılacak adımların arasında Habur sınır kapısının yanında ikinci bir kapının açılması ve tren yollarının yeniden yapılandırılarak Türkiye'den Bağdat'a olan eski hattın tekrar açılması hususlarının dikkate alınabileceğini ekledi. Bugün imzalanan 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması' ile iki ülke iş insanlarının önündeki engelleri ortadan kalktığını vurgulayan Turagay, diğer önemli anlaşmaların imzalanmasıyla da birçok stratejik proje hayata geçirebileceğini söyledi.
Olpak: "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile hız kazanabiliriz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, özellikle son dönemde Irak hükümetinin sanayi üretiminde yerlileşme hedefi olduğunu bildiklerini ve bu kapsamda Türk sanayi kuruluşlarının özellikle enerji, tekstil ve gıda sektörlerindeki deneyimlerini Iraklı ortakları ile paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti. Olpak, bu iş birliklerinin Irak'ın kalkınması adına önemli ölçüde katma değer sağlayacağına inandığını söyledi. Olpak, Türkiye ve Irak arasında uzun süredir gündemde olan "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması"nın imzalanması halinde iki ülke arasındaki yatırım ilişkileri hız kazanacağını, bu konuyu bu toplantıda bir kez daha gündeme getirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Olpak, Irak kamu ihale şartnamelerinde genellikle AB menşeli ürün kullanma zorunluluğu getirildiğini, bu durumun AB standartlarında üretim yapan Türk firmalarının Irak pazarında rekabetçi olmalarını engellediğini söyledi. DEİK Başkanı Nail Olpak, sorunun çözümü hususunda Iraklı yetkililerin atacağı adımların yüksek öneme haiz olduğunu söyledi.
DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Tahaise, tek sınır kapısının yanı sıra ikinci bir sınır kapısının açılmasının önemli olduğunu, 2012'ye kadar Türk tırlarının Bağdat'a kadar hareket edebildiğini; ancak şu aşamada bu duruma kısıtlama getirildiğini söyledi. Bu sorunun çözümünün her iki ülke faydasına olacağını belirten Taha, vize hususunda yaşanan sorunların da giderilmesinin iş yapma ortamını kolaylaştıracağını ifade etti. Irak iç piyasasını korumak maksadıyla bazı Türk ürünlerinin ithalatına yasak getirilmesinin Irak'ın lehine olmadığını söyleyen Taha, Türk firmalarının Irak'ta iş ve yatırım yapmak için istekli olduğunu; ancak bu sorunların çözüme kavuşmasıyla birlikte Irak'ın kalkınmasının hızlanabileceğini ifade etti.
Urdun İş Konseyi tarafından; 27 Kasım 2019'da Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tariq Hammouri ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Bakan Hammouri'nin yanı sıra Urdun'un Ankara Büyükelçisi İsmail İssa Rifaie, Urdun İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Başkan Yardımcısı Mutasem Muhahed, İş Konseyi Üyeleri Vedat Ergunbaş, Sabuhi Attar ve Serdar Yıldızgörer ve İş Konseyi Koordinatörü Muhammed Ammash katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından "Qatar Chamber" ortaklığında 21 Kasım 2019'da düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu'na DEİK'i temsilen Aziz Toprak katıldı. Forum, paylaşılan programa göre icra edildi ve etkinliğe Türkiye'den yaklaşık 200, Katar'dan ise 30 kadar iş insanı katılım sağladı. Toplantıda özellikle; iki ülkedeki yatırım ortamları, hukuk, şirket kurulumu, serbest bölgelerin sağladığı avantajlar, gayrimenkul ve mülk edinme konularına ağırlık verildi ve bu kapsamda kurum temsilcileri, paylaşılan programa göre sunumlar gerçekleştirdi.
İran İş Konseyi heyeti, karşı kanat kuruluşunun daveti üzerine 16 Kasım 2019'da Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdi. DEİK Başkanı Nail Olpak liderliğindeki grup, karşı kanat ile yapılan toplantının yanı sıra İran Ticaret Odası Yönetim Kurulu ile de görüştü.
BAE İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmazkaya, 15 Kasım 2019'da Orta Doğu ve Körfez ülkeleri hakkında öğrencilere bir sunum gerçekleştirdi. Yılmazkaya; Özyeğin Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinlikte, sunumun yanı sıra bölge tecrübelerini de katılımcılarla paylaştı.
Türkiye- Filistin İş Konseyi ve İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Filistin İş Dernekleri Federasyonu çatısı altında 13 Kasım 2019'da İstanbul'a gelen Filistin heyeti ile İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) ziyaret gerçekleştirildi. İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB) DEİK Temsilciliği ile birlikte düzenlenen organizasyonda, farklı sektörlerde 3 firma ziyaret edilerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Filistin İş Konseyi 17.Ortak Toplantısı 12 Kasım 2019'da İstanbul'da gerçekleştirildi. Forumda, iki ülke arasındaki ilişkiler ve iş birliği fırsatları ele alındı. Türkiye-Filistin İş Konseyi 17. Ortak Toplantısı, Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ve Filistin-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mohammad Alamour ile yaklaşık 150 iş dünyası temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkinin derin ve özel olduğunu, köklü bir tarihe dayalı, sevgi ve saygı içeren ve gelecekle ilgili beklentileri olan bir ilişki olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki sanayi, ticaret ve diğer ilişkileri kurumsallaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Mustafa, "Var olan çalışmalarımız çok güçlü devam etmekte. İş birliğini geliştirmek için olan anlaşmalar gerçekten umut vadediyor. Tabi ki rakamlardan bahsetmek burada çok zor oluyor. İki ülke arasında bu çok önemli ve özel ilişki var. Türkiye ile Filistin arasındaki ilişki kan bağı olan bir ilişki. Bu toplantı vesilesiyle ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerimizin gelecekte daha çok güçleneceğini umuyorum" açıklamasını yaptı.
Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Filistin İş Konseyi 17.Ortak Toplantısı, yaklaşık 150 iş insanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkiler ve iş birliği fırsatları ele alındı. Türkiye-Filistin İş Konseyi 17. Ortak Toplantısı, Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim ve Filistin–Türkiye İş Konseyi Başkanı Mohammad Alamour ve iş dünyası temsilcisininkatılımıyla 12 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkinin derin ve özel olduğunu, köklü bir tarihe dayalı, sevgi ve saygı içeren ve gelecekle ilgili beklentileri olan bir ilişki olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki sanayi ve ticaret hem diğer ilişkileri kurumsallaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Mustafa, "Var olan çalışmalarımız çok güçlü devam etmekte. İş birliğini geliştirmek için olan anlaşmalar gerçekten umut vadediyor. Tabi ki rakamlardan bahsetmek burada çok zor oluyor. İki ülke arasında bu çok önemli ve özel ilişki var. Türkiye ile Filistin arasındaki ilişki kan bağı olan bir ilişki. Bu toplantı vesilesiyle ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerimizin gelecekte daha çok güçleneceğini umuyorum" açıklamasını yaptı.
"Filistin'de fabrika yatırımlarının artırılmasını hedefliyoruz"
DEİK ve Türkiye-Filistin İş Konseyi hakkında bilgi verenDEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, DEİK/Türkiye-Filistin İş Konseyi'nin Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmini yükseltmek amacıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. 2018 yılı Kasım ayından bugüne kadar 4 etkinlik gerçekleştirdiklerini açıklayan Kerim, "Kasım ayında 2 defa Filistinli iş insanları heyetini ağırladık. 2019 yılı Nisan ayında Türk iş insanları heyetimizi Filistin'e götürdük. Şimdi bugünkü toplantıyı İstanbul'da gerçekleştiriyoruz. T.C. Kudüs Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden aldığımız bilgiye göre, 2018 yılında Filistin'e toplam ihracatımız 657 milyon dolar, ithalatımız ise 7 milyon 760 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı ile mukayese ettiğimiz zaman yüzde yüz hem ithalat hem ihracat artmış durumda. Ticaretimiz yüzde yüz artmış. Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacmi hedefimiz 2 milyar dolar ve şu an 1 milyar dolara yaklaştık. Biz direkt Filistin ile çalışalım istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımız devam edecek. DEİK olarak ana hedefimiz, Filistin'de fabrika yatırımlarının artırılması. Filistin'de enerji ve plastik fabrikalarının yatırımlarını çoğaltmayı umuyoruz" diye konuştu.
"Filistin'e direkt olarak çalışmaya başlayalım"
Filistin–Türkiye İş Konseyi BaşkanıMohammad Alamour, her zaman Türkiye ile iş birliğine önem verdiklerini söyledi. Filistin dışındaki genel görüşün, Filistin içerisinde yapılan herhangi bir yatırımın çok tehlikeli olduğu kanaatini belirten Alamour, "Filistin'de olan bir yatırım aslında çok güçlüdür, çok yatırım fırsatları var. Filistin toprağı çok bereketli bir toprak ve gelecek vadediyor, maddi dönüşü de diğer ülkelere göre daha fazla. Bir ilaç fabrikasının 50'inci kuruluş yıl dönümünü kutladık. Büyük başarı hikâyesi ve aynı zamanda bizim çalışmalarımızın bir şahidi aslında. Filistin'de bir özel sanayi bölge yapılmasıyla ilgili prosedürleri başlattık. Yeni bir sanayi bölge yapılışıyla ilgili yeni adımlar atılıyor. Hükümet ve özel sektör, hem Filistin hem de Türkiye bu özel bölge için çok büyük performans gösteriyor. Bu bölge bir model oluşturacak. Filistin'de yapılacak olan bütün yatırımların sanayi ve tarım gibi sektörler iki ülke için önemli olacak. Ticaret hacmini artırmak için bu büyük bir fırsat doğuruyor. Bu size açık olan bir davet, gelin faydalanın, bu Filistin halkı ve Türk halkı için ortak bir fayda sağlayacaktır. Sizi Filistin ile direkt olarak çalışmaya davet ediyorum" dedi.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından ikili iş görüşmeleri ile sona erdi.
Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 4-6 Kasım 2019 tarihlerinde T.C. Amman Büyükelçiliği, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, MÜSİAD Şanlıurfa ve Gaziantep Şubeleri, Türk Hava Yolları ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesine ziyaret düzenlendi. Söz Konusu ziyaret sırasında Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantıları da düzenlendi.
DEİK heyeti, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için 7 Ekim 2019'da Bahreyn Ankara Büyükelçiliğine bir ziyaret gerçekleştirdi. Buluşmada, Türkiye-Bahreyn arasındaki ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak adına yapılabilecekler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Bahreyn İş İnsanları Derneği (BBMA) ile Bahreyn İş Konseyi Başkanı Mehmet Fatih Karamancı'nın başkanlığında 4 Ekim 2019'da bir toplantı düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinliğe, DEİK üyesi 60'a yakın firma temsilcisinin yanı sıra Bahreyn tarafından BBMA Başkanı Khalid Rashid Al Zayani ve beraberindeki 10 kişilik özel sektör heyeti katıldı. Programda konuşan İş Konseyi Başkanı Mehmet Fatih Karamancı, iki ülke arasındaki olumlu ilişkilere değinerek, bu toplantının iki ülke iş dünyası ve ekonomik ilişkileri için hayırlı olmasını diledi. Bahreyn'deki yatırım ortamının avantajlarına da dikkat çeken Karamancı, Bahreyn heyetine teşekkürlerini sundu. BBMA Başkanı Khalid Rashid Al Zayani ise DEİK'te olmaktan mutluluk duyduklarını, Türkiye'ye bir dizi ikili iş görüşmesi gerçekleştirmek için geldiklerini ve çeşitli illerde toplantılara katıldıklarını belirtti. Ayrıca Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini belirten Al Zayani, Türkiye ile olumlu bankacılık ilişkilerinin, Türkiye'de bulunan Bahreyn menşeli bankaların ve Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'nın Bahreynli iş insanları için bu noktada bir cazibe yarattığını dile getirdi.
Türkiye-İran İş Forumu; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye- İran KEK Eş Başkanı Fatih Dönmez, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve İran-Türkiye KEK Eş Başkanı Mahmud Vaizi, DEİK Başkanı Nail Olpak ve İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler'in katılımlarıyla 18 Eylül 2019'da Ankara'da gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre başkanlığında 6 Eylül 2019'da İran KEK Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi.
UNDP ve T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından 30 Temmuz 2019'da gerçekleştirilen etkinlikte, "Suriye Krizi'ne Yanıt olarak Türkiye'de Dayanıklılık Projesi" bağlamında; Gaziantep'teki bölge ekonomisinin rekabet edebilirliği ve Suriye krizi ile doğan iş gücünü absorbe edebilme kapasitesi tartışıldı. Programda Suriyeli ve Türk firmalar arasında ikili görüşmeler de gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında farklı sektörlere yönelik ayrı oturumlar yapılarak yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal başkanlığında 17 Temmuz 2019 tarihlerinde Ürdün'ün başkenti Amman'a ziyaret düzenlendi. Ziyaret kapsamında Ürdün Haşimi Krallığı Başbakanı Omar Razzaz, T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, Ürdün Yatırım Komisyonu ve Ürdünlü İş İnsanları Derneği temsilcileri ile de toplantılar gerçekleştirildi.
Suriye İş Konseyi, 12 Temmuz 2019'da Acarsan Holding, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep'te bulunan T.C. Suriye Eski Büyükelçisine ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmelerde üzerinde durulan konular; Suriye İş Konseyine üye kazandırılması ve yeni yol haritası oluşturulması oldu.
Yaklaşık 500 kadar Türk ve Iraklı iş insanının katılımıyla 20 Haziran 2019'da gerçekleştirilen Türkiye-Irak İş Forumu'nda ilk sözü alan Irak Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Muhammed Hashim Al Ani, Türk şirketlerinin özellikle sanayi, tarım, altyapı ve inşaat sektörlerinde gelişmiş ülkelerden biri olduğunu belirtti. Bu çerçevede, Türk şirketlerini Irak'ta çeşitli alanlarda yatırım yapmaya çağıran Al Ani, Irak-Türkiye İş Forumu'nun ikili ekonomik ilişkileri derinleştirmek ve çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmek açısından önemli bir aşama olduğunu kaydetti. Programın devamında T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından koyulan 20 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti. 2018 yılında, Irak'ın ülkemizin dünyaya ihracatında 8,3 milyar dolar ile 4'üncü sırada yer aldığını belirten Bakan Pekcan, Irak'ın en çok ithalat yaptığı ülkenin de Türkiye olduğunu anımsattı. Bakan, diğer ülke iş adamlarının Irak'a gelmeye cesaret edemediği dönemlerde dahi, Türk iş insanlarının buraya gelerek korkusuzca Irak'ın ekonomisine katkı sağladığının da altını çizdi. Bakan Pekcan, DEİK-TİM tarafından düzenlenen bu forumun kısa vadede 20 milyar dolar ikili ticaret hacmine ulaşılması hedefine büyük katkı sağlayacağına inandığını da belirtti.
T.C. Ticaret Bakanlığı başkanlığında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ortak organizasyonunda DEİK üyelerinin yanı sıra pek çok ihracatçı firma temsilcisinin de katılımıyla Bağdat'ta Türkiye-Irak İş Forumu düzenlendi. 19-20 Haziran 2019'da gerçekleştirilen program kapsamında T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Türk katılımcılar ile istişare toplantısı gerçekleştirdi. İş Forumunun sonrasında ise firmalar arası ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Türkiye- Umman İş Konseyi, 29 Nisan 2019'da Galfar Şirketini merkezinde ziyaret etti. Söz konusu ziyarette Türk heyetine şirketin yapmış olduğu projeler hakkında geniş çapta bir sunum yapıldı. Sunumun ardından şirketin, özellikle ürün ve malzeme tedariki anlamında Türk firmalar ile çalışabileceği dile getirildi. Ayrıca taşeron modeli ile Türk firmalar ile ortaklık kurulabileceği de iletildi.
Türkiye - Umman İş Konseyi 29 Nisan 2019'da Umman'ın en büyük petrol üretici firması olan Occidental Petrolium'u ziyaret etti. Söz konusu ziyaret sırasında heyet, şirketin faaliyet alanı ve çalışmaları hakkında geniş çapta bilgilendirildi.
T.C. Muskat Büyükelçiliği Muskat'a gerçekleştirilen ziyaretinin ardından iş insanlarımız onuruna bir resepsiyon verdi. Davete, heyetin yanı sıra Salim Al Rawas ve Ummanlı iş insanları da katıldı. Yerleşik olarak Umman'da bulunan firma yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda Büyükelçimiz bir konuşma yaparak her iki ülkenin iş insanları ile bir arada bulunmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye- Umman İş Konseyi heyeti, 28 Nisan 2019'da T.C. Muskat Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer'i ziyaret etti. Görüşme sırasında büyükelçimiz, özellikle son dönemde ikili ticaretin yükseldiği hususuna dikkat çekerek Umman'da pek çok fırsatın bulunduğunu iletti. Türk firmalarının büyükelçilik ile daima irtibatta olup, birbirlerine rakip değil ortak olarak görmeleri gerektiğini ve bu sayede pek çok işi başarabileceklerini iletti. Umman pazarına bakıldığında zellikle gıda alanında çok büyük bir ihtiyacın olduğunu dile getiren Büyükelçi; et, tavuk, sebze, meyve ve paketli ürünler başta olmak üzere her türlü gıda maddesinin Umman'a rahatlıkla satılabileceğini söyleyerek, Ummanlıların Türk ürünlerini beğeni ile tüketmesinin satış miktarını arttıracağını sözlerine ekledi. Ayrıca ülkedeki alışveriş merkezlerinde ‘Türk Gıda Fuar ve Forumu' tarzında bir çalışma ve etkinlik yapıp Türk gıda üreticileri ve restoranlarını Umman'da hizmete açabileceğimizi belirtti.
Umman büyükelçimizin katıldığı toplantının başkanlığını Umman İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı Salim Al Rawas gerçekleştirdi. 28 Nisan 2019'da gerçekleştirilen toplantıda, Umman-Türkiye İş Konseyinin Ticaret Odası nezdinde onaylanmış on bir konseyden biri olduğunu dile getiren Rawas, Türk iş dünyasını burada görmekten hem hükümetleri adına hem de kendi adına mutluluk duyduğunu belirtti.
Türkiye - Umman İş Konseyinin gerçekleştirdiği ziyaretin ardından İş Konseyi Başkanı Mert Tümen, heyet onuruna bir akşam yemeği verdi. Yemeğe iş konseyi heyeti ve Umman firma temsilcilerin yanı sıra Umman Büyükelçiliğimizi de temsilen katılımlar gerçekleşti.
Türkiye-Umman İş Konseyi; Umman'daki iş fırsatlarını yerinde değerlendirmek, yeni ortaklıklar ve girişimlere imza atmak ve üye firmalara sunulabilecek iş imkânlarını tespit etmek amacı ile 27-30 Nisan 2019 tarihinde Muskat'a ziyaret gerçekleştirildi.
T.C. Ticaret Bakanlığı başkanlığında ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonunda 25 Nisan 2019'da Bağdat'a bir müteahhitlik heyeti ziyareti gerçekleştirildi. Söz konusu ziyarete, DEİK Genel Sekreterliğini temsilen Orta Doğu ve Körfez Bölgesi Direktörü Suzan Cailliau iştirak etti.
Türkiye-Irak İş Konseyi olarak 19 Nisan 2019 saat 10.30'da İstanbul Wyndham Grand Hotel'de Bağdat Ticaret Müşaviri Sayın Ferdi Yayla ve T.C. Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımı ile ‘Irak'taki Güncel Ekonomik Gelişmeler ve İşbirliği İmkanlarına İlişkin Değerlendirme Toplantısı' düzenlenecektir.
2018 ihracat verilerine bakıldığında Almanya, İngiltere ve İtalya'nın ardından dördüncü sırada yer alan Irak, 8 milyar 350 milyon dolar ile Türkiye'nin toplam ihracatındaki yeri %5'tir. Ülkedeki enerji ihtiyacı dikkate alındığında, enerji santralleri, yollar, hastaneler, havalimanları, demiryolları, rafinerilerin inşası başta olmak üzere birçok projenin önümüzdeki dönem hayata geçmesi beklenmektedir. Buna ek olarak gıda, ev tekstili, banyo mobilyaları vb. perakende alanlarında çalışan firmalarımız için fırsatlar olduğu tespit edilmiştir.
Bu minvalde, anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin en geç 18 Nisan 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/898/12676 bağlantı adresinden kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.
Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim başkanlığında, Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından 13- 16 Nisan 2019 tarihlerinde Filistin'e ziyaret düzenlendi. Ziyarete lojistik, gayrimenkul yatırım, eğitim, gıda, tarım, bilgi teknolojileri, inşaat, tekstil, turizm ve enerji sektörlerinden iş insanları iştirak etti. Ziyaret kapsamında Filistin'in Kudüs, Ramallah ve Nablus şehirlerinde toplantılar ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye- Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Türkiye-Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı'nın final etkinliği ''INVEST UP'' ve ''STARTUP EXPO'' 10 Nisan 2019 tarihinde İstanbul Shangri La Hotel'de gerçekleştirilecektir.
Programda 20 Startup katılımcılara yatırımcı sunumlarını icra edecektir. Aynı zamanda 40 civarında Startup ekipleriyle birlikte ''Startup Expo'' alanında yatırım ve B2B görüşmeler gerçekleştirecektir.
Yerli ve Yabancı yatırımcılarla birlikte girişimcilik ekosisteminin paydaşlarının da katılacağı bu etkinlikte, startuplar hem yatırım alma hem de ürün ve servislerini yurtdışına ihraç etme noktasında nitelikli ve sürdürülebilir bir ortamda yer alacaklardır.
Bu çerçevede, etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/892/12635 bağlantısından 1 Nisan 2019 tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
İletişim:
Aziz Toprak atoprak@deik.org.tr / 0212 339 50 29
Muhammed Ammash mammash@deik.org.tr / 0212 339 50 43
Türkiye Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı Final etkinliği 10 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirildi. Start-Up'lar için hazırlanan 8 haftalık hızlandırma programından sonra 40'dan fazla start-upın yatırımcılarla bir araya geldiği etkinlikte Suudi Arabistan'dan gelen yatırımcılar ağırlıklı olmak üzere diğer Orta Doğu ülkelerinden gelen yatırımcılarla Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi buluştu.DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak'ın açılış konuşmalarında ''DEİK tarihinde girşimcilik ve start-up temalı ilk program olması açısından önemli'' dediği etkinlik, DEİK üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi öncülüğü ve Borsa İstanbul Özel Pazar iş birliğinde, Türkiye-Suudi Arabistan Teknoloji Hızlandırma Programı kapsamında "Start-up Yatırımcılığı" semineri düzenlendi.
İş Konseyinin yanı sıra tüm üyelere açık olarak 19 Mart 2019'da gerçekleştirilen toplantıda; Khalifa Al Sheban Sahrjah Emirliği Özel Ofis Müdürü, Ziad Al Attar Al Marwan Holding Direktörü ve Pedro Santos Colliers International Direktör Yardımcısı sunum gerçekleştirerek üyelerin sorularını cevaplandırdı. Sunumunda 100 bin metrekare alanda inşa edilecek projenin tüm altyapısının hazır olduğunu belirten Pedro Santos, projenin yarısının devlet, yarısının da özel sektör ortaklığında vücut aldığını söyledi. Yapının; BAE'de bulunan Dragon AVM gibi bir tarza sahip olmasını istediklerini de dile getiren Santos, kalite ve hizmet seviyesinin Çin mallarının satıldığı AVM'ler gibi değil, daha üst seviye bir düzene sahip bir yaşam alanı olması hususunda görüş belirtti. Hâlihazırda çalışılmış olan projenin esnek olduğunu ve Türk tarafıyla bir anlaşma olması hâlinde tekrardan tasarlanabileceği de ekleyen Santos, projede sadece Türk perakende mağazaları değil; hizmet, sağlık, mobilyacılık ve diğer tüm sektör çeşitlerinin de bulunmasını, böylelikle buraya gelen bir misafirin tam anlamıyla bir Türk kültürü deneyimi yaşamasını istediklerini belirtti. Etkinlikte söz alan Khalifa Al Sheban ise Türk tarafının istekleri doğrultusunda tüm kolaylığı sağlamak adına "kefil" düzeninde de Türklere özel bir konum sağlanması için Emirlik üst kademe ile görüşebileceğini ileterek, projenin hemen üst tarafında Osmanlı tarzı ile bir caminin inşa edildiğini ve mayıs başında hizmete açmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
Suudi Arabistan Krallığı'nın İstanbul Ticaret Ateşesi Fawaz Al Ghamdi; 12 Mart 2019'da İstanbul'da İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ile bir araya geldi. Toplantıda Mayıs ayı öncesinde yapılması düşünülen Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu organizasyonu hakkında görüş alışverişinde bulunarak yol haritası çizildi.
Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve Yemen İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, 24- 26 Şubat 2019'da Riyad ve Cidde'yi ziyaret etti. Ziyaret, Suudi Arabistan ve Yemen özel sektörü ile yapılabilecek ticari iş birliği imkânlarını belirlemek, sorunları tespit etmek ve çözüme yönelik yol haritası çıkarmak için gerçekleştirildi. Program kapsamında; T.C. Riyad Büyükelçisi Erdoğan Kök, T.C. Sana Büyükelçisi Faruk Bozgöz, T.C. Cidde Başkonsolosu Akif Menevşe, T.C. Ziraat Bankası Bölge Müdürü Atilla Mermer, Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı Mazen Recep, Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziad Al Bassam ve Zamil Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Al Zamil Ziyar gibi isimlerle temaslarda bulunulmasının yanı sıra T.C. Sana Büyükelçiliği koordinasyonunda Riyad'da bulunan Yemenli iş insanları ile de toplantı gerçekleştirildi.
Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mansour Bteish ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Hassan Mourad'ın Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaret vesilesiyle Lübnan İş Konseyi tarafından konuk Bakanlar onuruna çalışma yemeği etkinliği düzenlendi. 7 Şubat 2019'da Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen programda konuşan Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı; Lübnan'da yeni hükümetin göreve başlamasını tebrik ederek, atanan Bakanlara görevlerinde başarılar diledi. DEİK ve Lübnan İş Konseyinin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Rona Yırcalı, Lübnan'ın istikrarına yüksek düzeyde önem verdiklerini ve ülkede yeni hükümetin kurulmasıyla daha çok Türk firmasının Lübnan'da yatırım yapmakla ilgileneceğini belirtti. Lübnan Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mansour Bteish ise iki ülke ilişkilerinin doğru yönde ilerlediğini belirterek masada olan sorunların çözümü için hazır olduklarını belirtti. Bakan; aynı zamanda, Lübnan'dan Türkiye'ye ithal edilen çelik hurdaya konan ithalat yasağının kaldırılmasına yönelik T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüştüklerini ifade etti. Ardından söz alan Lübnan Başbakan Danışmanı Fadi Fawaz, yeni hükümetin ana gündem maddelerinden birinin Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın tamamlanması olduğunu dile getirdi.
Irak Cumhurbaşkanı Berham Saleh'in 3 Ocak 2019'da Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Külliye'de heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Bu kapsamda, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Irak Ticaret Bakanı Muhammed Hashim Abdulmecid Jasim ile yaptığı görüşmede Irak'a giren Türk mallarının çifte vergilendirilmesi konusu gündeme geldi. Diğer yandan yetkililer, ikinci sınır kapısı olarak öngörülen Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılması için de çalışmaların hızlandırılacağını belirtti. Iraklı Bakan, Irak'ın yeniden imar sürecinde Türk firmaları ile çalışmak istediklerini ifade etti. Bunun üzerine Ruhsar Pekcan, yakın tarihte müteahhitlik firmalarımızdan oluşan bir heyetin Bağdat'a ziyaret düzenleyebileceğini ve bu kapsamda bir forum gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Türkiye-İran arasındaki ticaret ve yatırımları arttırmak amacıyla, DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'nda ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin teşrifleriyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Türkiye- İran İş Forumu; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Rahmani, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, DEİK Başkanı Nail Olpak, İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Gholam Hossein Shafei, Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla 20 Aralık 2018'de Ankara'da gerçekleştirildi. Forumda konuşma yapan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile geniş bir alanda kapsamlı iş birliklerine sahip olduklarını söyleyerek, "Hedefimiz ikili ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizle aynı seviyeye çıkarmaktır." dedi. Toplantıda söz alan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise iki ülkenin gelişmesini sağlamak amacıyla bu hassas dönemde bir araya geldiklerini, iki devletin de güvenliğin ve istikrarın sağlanması yönünde iradelerini ortaya koyduklarını dile getirdi. Toplantı; T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın konuşmalarının ardından sona erdi.
Orta Doğu ve Körfez Bölgesi Direktörü Suzan Cailliau, Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Hhassan Al-Zawawi'yi 11 Aralık 2018'de makamında ziyaret etti. Ziyarette, Kuveyt İş Konseyinin 20-21 Kasım 2018'de Kuveyt'e düzenlediği heyet temaslarına ilişkin bilgi paylaşımı gerçekleştirildi. Bu kapsamda; Ticaret ve Sanayi Bakanı, Ekonomik İşler Bakanı, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası, Kuveyt Doğrudan Yatırım ve Destek Otoritesi gibi önemli makamlar ile görüşmeler yapıldığı belirtilerek, Türk firmaların Kuveyt'te daha aktif rol almak istedikleri de aktarıldı. Büyükelçi Hhassan Al-Zawawi ise gelişmelerden son derece memnuniyet duyduğunu ancak Türkiye'de yatırım yapan bazı Kuveytli girişimcilerin sorunlar yaşadığını, bu nedenle sorunların çözümü yönünde İş Konseyinden de destek beklediklerini belirtti. Büyükelçi, söz konusu sorunlara ilişkin olarak Suzan Cailliau'ya yazılı dokümanları teslim etti. Ardından Suzan Cailliau, T.C. Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda ilgili makamlarla temasa geçileceğini ve kendilerine bilgilendirme yapılacağını belirtti.
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı, Lübnan İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Lübnan Uluslararası Ticaret Odasının (ICC Lebanont) ev sahipliğinde 5 Aralık 2018'de Beyrut'ta düzenlendi. Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ve ICC Lebanon Başkanı Wajih Bizri'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer, Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkan ile yardımcıları Erhan Barutoğlu ile Volkan Kazova, Lübnan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Vefa Holding Kurumsal Satış Müdürü Altan Fidan iştirak etti. Toplantıya Lübnan tarafından ise Lübnan Müteahhitler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Kairouz ve inşaat-müteahhitlik, gıda, kimya, temizlik ekipmanları ile genel ticaret alanlarında faaliyet gösteren 10 firma temsilcisi katıldı. Türk ve Lübnan özel sektör temsilcilerinin üçüncü ülkelerde ve özellikle Sahra Altı Afrika'da iş birliği alanlarının istişare edildiği etkinlikte; bankalar, medya kuruluşları, ilgili devlet kurumları aynı zamanda iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulmasının ve tüm risk-kârın paylaşıldığı transparan ortaklıklar kurulmasının önemi vurgulandı.
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı | 5-6 Aralık 2018, Beyrut
Lübnan-Türkiye Afrika'da İşbirliği Yuvarlak Masa Toplantısı DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi karşı kanat kuruluşu Lübnan Uluslararası Ticaret Odası (ICC Lebanont)'nın ev sahipliğinde 5 Aralık 2018 Çarşamba günü Beyrut'ta düzenlendi. DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ve ICC Lebanon Başkanı Wajih Bizri'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkan ve Yardımcıları Erhan Barutoğlu ile Volkan Kazova, DEİK/Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, DEİK/Türkiye-Zambiya İş Konseyi Başkanı Esra Cevahir ve Vefa Holding Kurumsa Satış Müdürü Altan Fidan iştirak etti. Lübnan tarafından ise Lübnan Müteahhitler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Kairouz ve çoğunluğu inşaat & müteahhitlik alanında olmak üzere gıda, kimya, temizlik ekipmanları ve genel ticaret alanlarında faaliyet gösteren 10 firma temsilcisi iştirak etti.
Türk ve Lübnan özel sektör temsilcilerinin üçüncü ülkelerde ve özellikle Sahra Altı Afrika'da işbirliği alanlarının istişare edildiği toplantıda, bankalar, medya kuruluşları, ilgili devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulmasının ve tüm risk ile karın paylaşıldığı transparan ortaklıklar kurulmasının önemi vurgulandı. Bahse konu toplantıda, özellikle inşaat & müteahhitlik, sanayi, tarım, sağlık turizmi, enerji ve genel ticaret alanlarında projeler geliştirilebileceği ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetlerin belirlenmesinin gerektiği belirtildi. Ayrıca, 4 milyonun üzerinde Afrika'da yaşayan Lübnan diasporasının pazarlama gücü ile kaliteli Türk ürünlerinin sürdürülebilir ve stratejik bir işbirliği doğuracağının altının çizildiği toplantıda Lübnan firmalarının siyasi nedenlerle giriş yapamadığı pazarlara Türk firmaları aracılığıyla ulaşabileceği de ifade edildi. Korumacı milli ekonomi yaklaşımlarının çoğaldığı ve ticaret savaşlarının yaşandığı bu dönemde üçüncü ülkelerde işbirliklerinin önemini arttırdığını vurgulayan katılımcılar, 7-10 Şubat 2019 tarihlerinde İzmir'de düzenlenecek Agro Expo Tarım Fuarı kapsamında Türkiye-Lübnan Tarım İş Forumu gerçekleştirilmesi ve 29 Ocak-1 Şubat 2019 tarihlerinde DEİK tarafından Kenya'ya düzenlenecek İş İnsanları Heyeti Programı vesilesiyle Nairobi'de Lübnan diasporası ile bir networking toplantısı gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kaldılar.
Toplantı katılımcıları Lübnan eski Başbakanı Fuad Sinyora'nın da iştirak ettiği akşam yemeğinde Afrika'da ki mevcut ticari faaliyetleri ve potansiyel işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulundular.
6 Aralık Perşembe günü, T.C. Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ve Ticaret Müşaviri Ümit Sezer ile toplantının bir değerlendirilmesi yapılarak iki ülke arasında bu işbirliğinin oluşturulması adına bir sistem geliştirilmesi ve özel sektör temsilcilerinin biraraya getirecek platformların oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması konusunda hem fikir olundu. Katılımcılar gün içerisinde firma ziyaretleri yaparak Lübnanlı firma temsilcileriyle bireysel görüşmeler yaptılar.
Türkiye-Filistin İş Konseyi İkili İş Görüşmeleri
Türkiye-Filistin İş Konseyi İkili İş Görüşmeleri etkinliği, Filistin Büyükelçiliği ile birlikte 30 Kasım 2018 tarihinde River Plaza, İstanbul'da gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, kısaca DEİK'i tanıtarak, Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek ve yönlendirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuş bir kurum olduğunu ve faaliyetlerin kuruluştan bu yana, İş Konseyleri vasıtasıyla yürütüldüğünü, 138'i ülke bazlı olmak üzere toplam 145 İş Konseyinin bulunduğunu ve Türkiye-Filistin İş Konseyinin de bunlardan biri olduğunu, iki ülke ülke arasında iş ve yatırım imkânlarını geliştirmeye çalıştığını belirtti.
Bugüne kadar yapılan toplantılarda iki taraf arasında başta inşaat, altyapı, inşaat malzemeleri, gıda ve ilaç sektörleri başta olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını dile getiren Başkan Kerim, İş Konseyinin Filistin'e yatırım yapmayı planlayan Türk firmalarını Filistinli resmi makamlar ve Karşı Kanat işbirliğiyle destekleyeceğini ifade etti.
Toplantıya "Helal Expo" etkinliğine katılım gösteren Filistin'in önde gelen firmaları katılım gösterdi. Açılış konuşmaların ardından her iki ülke iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Kuveyt İş Konseyi, 20-21 Kasım 2018 tarihlerinde Kuveyt'e bir ziyaret gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ilişkileri artırmak ve DEİK çalışmalarını anlatmak amacıyla düzenlenen ziyaret kapsamında; ilk olarak T.C. Kuveyt Büyükelçisi Ayşe Hilal Sayan Koytak ile çalışma kahvaltısı gerçekleştirildi. Ardından; Kuveyt Ticaret Odası, Kuveyt Ekonomik ve Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Sabeeh Barak Al-Sabeeh, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Khalid Naser Al-Rodan, Kuveyt Doğrudan Yatırım ve Teşvik Otoritesi, Kuveyt Ortaklık Projeleri Otoritesi gibi önemli temaslarda bulunuldu. Heyet, son olarak Limak Yatırımın yeni projesi Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası inşaatını da inceledi. Gerçekleştirilen temaslarda mercek altına alınan önemli başlıklar; Kuveyt Yatırım Otoritesinden bir heyetin Türkiye'ye davet edilmesi, Kuveyt'tin Türkiye'den yalnızca sekiz üniversitenin diplomasını kabul etmesi durumu, Kuveyt Millî Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın IDAF 2019 Fuarı'na daveti, Boğaziçi Üniversitesi ve Kuveyt Üniversiteleri ile gerçekleştirilen Kuveyt'in kız mühendisleri projesinin detayları ve var olan ticaret hacminin arttırılması oldu.
Filistin İş Konseyi Ortak Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri, karşı kanat kuruluşu olan Filistin İşadamları Derneği üyelerinin katılımlarıyla 20 Kasım 2018'de İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, bugüne kadar yapılan toplantılarda iki taraf arasında başta inşaat, altyapı, inşaat malzemeleri, gıda ve ilaç sektörlerindeki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Kerim, İş Konseyinin Filistin'e yatırım yapmayı planlayan Türk firmalarını Filistinli resmî makamlar ve karşı kanat iş birliğiyle destekleyeceğini de ifade etti. Programda söz alan Filistin-Türkiye İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mohammad Al Amour; Filistin özel sektörünün bir temsilcisi olarak, Türk firmalarını Filistin'de yatırım yapmaya davet etti. Etkinliğin devamında; Filistin Devleti Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, yapılan anlaşmalara göre Türkiye ve Filistin hükümetlerinin yapılacak yatırımları koruma sözü verdiğini, söz konusu anlaşmalarla tüm ihracatçılara kapıların sonuna kadar açıldığını belirtti. Konuşmaların ardından, her iki ülke iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirildi.
Orta Doğu ve Körfez Bölgesi Direktörü Suzan Cailliau; Umman İş Konseyini temsilen, 9 Kasım 2018'de Umman'ın Ankara Büyükelçiliğine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Büyükelçilik Müsteşarı Adnan Al Huwairi ile görüşme yapılırken, 23 Ekim 2018'de İstanbul'da gerçekleştirilen Umman İş Konseyi Ortak Toplantısına dair bilgi de verildi. Suzan Cailliau; hâlihazırda, Umman'da faaliyet gösteren Türk firmalarının en önemli sorunlarının projelerde belli oranda Umman vatandaşı çalıştırılması zorunluluğu olduğunu, bu oranın bazı sektörlerde yüzde 50'ye kadar çıkabildiğini ve Ummanlı iş gücü bulunmasında zorluk yaşandığını belirterek, konunun çözümü amacıyla girişimde bulunulmasını talep etti. Devamında Bahreyn Büyükelçiliği Üçüncü Kâtibi Kamil Ahmed ile de bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Suzan Cailliau, Bahreyn İş Konseyinin Türkiye kanadı olarak, Bahreyn'deki muhatap kuruluş Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odasına bir ziyaret gerçekleştirilmek istediğini, bu çerçevede Bahreyn Büyükelçiliğinin desteklerinin önem taşıdığını dile getirdi. Kamil Ahmed ise konuyla ilgili Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'na mektup ileteceklerini ve Konsey faaliyetlerinin canlanması yönünde gereken desteği vereceklerini belirtti.
Türkiye – Katar İş Konseyi'nin T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ı Ziyareti
Ticaret Bakanlığı / Ankara
DEİK/Türkiye-Katar İş Konseyi Başkanı Ethem Sancak, beraberinde İş Konseyi Başkan Yardımcıları Şeyda Sağlamlar ve Murat Kalsın ile birlikte T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ı makamında 31 Ekim 2018 tarihinde ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında Ethem Sancak, geçtiğimiz haftalarda Katar İşadamları Derneği Başkanı ve Türkiye-Katar İş Konseyi Eş Başkanı Sheikh Faisal Al Thani'nin Türkiye'ye bir ziyaret bulunduğunu ve T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri'in iştirakleriyle İstanbul'da ‘Türkiye-Katar İş ve Yatırım Forumu' düzenlenmesi yönünde bir öneride bulunduğunu, bu çerçevede söz konusu forumun Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yapılmasının iyi olacağını belirtti.
Ruhsar Pekcan, önümüzdeki Aralık ayında iki ülke arasındaki STA imzalanacağını, bu vesileyle söz konusu Forum'un aynı tarihte düzenlenmesinin mümkün olabileceğini dile getirdi.
DEİK olarak da gerekli hazırlıklara başlanacağı ifade edildi.
Katar İş Konseyi Başkan Yardımcıları Şeyda Sağlamlar ve Murat Kalsın T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı makamında ziyaret etti. 31 Ekim 2018'de gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Katar İşadamları Derneği Başkanı ve Türkiye-Katar İş Konseyi Eş Başkanı Sheikh Faisal Al Thani'nin Türkiye'ye konuk olması ve T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri'in iştirakleriyle İstanbul'da "Türkiye-Katar İş ve Yatırım Forumu" düzenlenmesi yönünde bir öneride bulunuldu. Söz konusu forumun Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yapılmasının iyi olacağını belirtildi.
İNGEV ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğiyle "Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar için İş Yaratma ve Girişimcilik Fırsatları Projesi" kapsamında 30 Ekim 2018'de "İstanbul'da Yerel Ekonomik Kalkınma Analizi Paydaş Çalıştayı" düzenlendi. Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Direktörlüğünden Muhammed Ammash'ın katılım sağladığı etkinlikte; İstanbul'daki emek arzına ve talebine odaklanılarak, istihdamı arttırmaya yönelik projelerin nasıl geliştirileceği masaya yatırıldı.
TÜRKİYE-UMMAN İŞ KONSEYİ VE UMMAN HEYETİ'NİN TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ ZİYARETİ
Toplantı Raporu
23 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı etkinliği kapsamında; 24 Ekim 2018 tarihinde İş Konseyi Eşbaşkanları Mert Tümen ve Salim Abdullah Al Rawas ile birlikte Ummanlı iş insanlarından oluşan iş heyeti, Türkiye ve Umman arasındaki bankacılık ilişkilerini görüşmek üzere Türkiye Bankalar Birliği (TBB) temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmeye TBB kanadından Araştırma ve İstatistik Bölümü Direktörü Emre Alpan İnan, Hukuk Danışmanı Berkant Ülgen ve Ziraat Bankası Yurtdışı Finansal Kurumlar Yöneticisi Tevfik Kerem Akyol katıldı.
Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı Al Rawas, TBB'ye teşekkürlerini sunarak Umman'da Türk bankalarının şube açmaları konusunda görüşlerini dile getirdi. Bu çerçevede, geçmişte Muskat'ta yapılan iş konseyi toplantısında konunun gündeme geldiğini ve bu fikrin birçok Türk firma yetkilisi tarafından olumlu bulunduğunu ifade edildi. İş Konseyi Eşbaşkanları Mert Tümen ve Salim Al Rawas, Umman'da Türk bankalarının açılmasının hem ikili ticarete hem de Türk firmalarına olumlu katkı sunacağını belirterek, TBB'nin bu yönde desteğinin önemli olduğunu vurguladılar.
Görüşme sırasında banka şubelerinin yerel ortaklıklar aracılığı ile de açılabileceği görüşü gündeme geldi. Ülkede Türk banka temsilciliklerinin olmayışının Umman ile ticaret yapan Türk firmaları açısından fazla maliyet nedeniyle dezavantaj yarattığı görüşü paylaşıldı.
TBB Araştırma ve İstatistik Bölümü Direktörü Emre Alpan İnan, Umman'ın Körfez bölgesindeki ticaret yolları açısından tarihi konumuna değinerek konunun ekonomik boyutu üzerine bir çalışma yapılması ve bankalarımız açısından potansiyel fırsatların öne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bu konuda TBB üyesi bankalara bir bilgi notunun hazırlanabileceğini ifade etti.
Ziraat Bankası Yurtdışı Finansal Kurumlar Yöneticisi Tevfik Kerem Akyol, Umman'daki yerel bankaların temel ticari sözleşmelerle ilgili Türk bankalarının garantilerinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konudaki bilgileri Ziraat Bankası yetkili mercileriyle paylaşacağını söyledi.
Toplantıda, Umman'nın coğrafi konumu, diğer ülkelerle iyi ilişkileri, bölgedeki çatışmalarda tarafsız bir tutum sergilemesi, Körfez İşbirliği Konseyi ile olumlu ilişkileri, Arap ülkeleri ile ticarette gümrük yükümlülüklerinin olmayışı, serbest ticaret bölgeleri ve ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması gibi konular irdelenerek Tütkiye'nin bölgeye ihracatını artırmaya ve ikili ilişkileri daha ileri seviyeye taşımaya yönelik çalışmalar yapılabileceği tartışıldı. Bu bağlamda Türk bankalarının önemli rol oynayabileceği görüşü dile geldi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından, Türk firmalarının Umman'daki faaliyetleri ve ihraç ettikleri ürün ve hizmetlere yönelik bir bilgi notunun hazırlanmasının yanı sıra, Umman Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri tarafından Umman'daki projeler ile ilgili bir bilgi notu paylaşılmasına ve bu bilgi notlarının ışığında TBB tarafından Umman'da Türk bankalarının açılması hususunda bir çalışma yapılmasına karar verildi.
Toplantının sonunda Türkiye-Umman İş Konseyi temsilcileri TBB yetkilileri ve banka temsilcilerine teşekkür ederek plaket takdim etti.
TÜRKİYE - UMMAN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI
23 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı etkinliği kapsamında; 24 Ekim 2018 tarihinde İş Konseyi Eşbaşkanları Mert Tümen ve Salim Abdullah Al Rawas ile birlikte Ummanlı iş insanlarından oluşan iş heyeti, Türkiye ve Umman arasındaki bankacılık ilişkilerini görüşmek üzere Türkiye Bankalar Birliği (TBB) temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmeye TBB kanadından Araştırma ve İstatistik Bölümü Direktörü Emre Alpan İnan, Hukuk Danışmanı Berkant Ülgen ve Ziraat Bankası Yurtdışı Finansal Kurumlar Yöneticisi Tevfik Kerem Akyol katıldı.
Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı Al Rawas, TBB'ye teşekkürlerini sunarak Umman'da Türk bankalarının şube açmaları konusunda görüşlerini dile getirdi. Bu çerçevede, geçmişte Muskat'ta yapılan iş konseyi toplantısında konunun gündeme geldiğini ve bu fikrin birçok Türk firma yetkilisi tarafından olumlu bulunduğunu ifade edildi. İş Konseyi Eşbaşkanları Mert Tümen ve Salim Al Rawas, Umman'da Türk bankalarının açılmasının hem ikili ticarete hem de Türk firmalarına olumlu katkı sunacağını belirterek, TBB'nin bu yönde desteğinin önemli olduğunu vurguladılar.
Görüşme sırasında banka şubelerinin yerel ortaklıklar aracılığı ile de açılabileceği görüşü gündeme geldi. Ülkede Türk banka temsilciliklerinin olmayışının Umman ile ticaret yapan Türk firmaları açısından fazla maliyet nedeniyle dezavantaj yarattığı görüşü paylaşıldı.
TBB Araştırma ve İstatistik Bölümü Direktörü Emre Alpan İnan, Umman'ın Körfez bölgesindeki ticaret yolları açısından tarihi konumuna değinerek konunun ekonomik boyutu üzerine bir çalışma yapılması ve bankalarımız açısından potansiyel fırsatların öne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bu konuda TBB üyesi bankalara bir bilgi notunun hazırlanabileceğini ifade etti.
Ziraat Bankası Yurtdışı Finansal Kurumlar Yöneticisi Tevfik Kerem Akyol, Umman'daki yerel bankaların temel ticari sözleşmelerle ilgili Türk bankalarının garantilerinin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konudaki bilgileri Ziraat Bankası yetkili mercileriyle paylaşacağını söyledi.
Toplantıda, Umman'nın coğrafi konumu, diğer ülkelerle iyi ilişkileri, bölgedeki çatışmalarda tarafsız bir tutum sergilemesi, Körfez İşbirliği Konseyi ile olumlu ilişkileri, Arap ülkeleri ile ticarette gümrük yükümlülüklerinin olmayışı, serbest ticaret bölgeleri ve ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması gibi konular irdelenerek Tütkiye'nin bölgeye ihracatını artırmaya ve ikili ilişkileri daha ileri seviyeye taşımaya yönelik çalışmalar yapılabileceği tartışıldı. Bu bağlamda Türk bankalarının önemli rol oynayabileceği görüşü dile geldi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından, Türk firmalarının Umman'daki faaliyetleri ve ihraç ettikleri ürün ve hizmetlere yönelik bir bilgi notunun hazırlanmasının yanı sıra, Umman Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri tarafından Umman'daki projeler ile ilgili bir bilgi notu paylaşılmasına ve bu bilgi notlarının ışığında TBB tarafından Umman'da Türk bankalarının açılması hususunda bir çalışma yapılmasına karar verildi.
Toplantının sonunda Türkiye-Umman İş Konseyi temsilcileri TBB yetkilileri ve banka temsilcilerine teşekkür ederek plaket takdim etti.
TÜRKİYE – İRAN İŞ KONSEYİ TAHRAN ZİYARETİ
6 – 7 EKİM 2018
Türkiye – İran İş Konseyi tarafından, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler başkanlığında bir iş heyeti ile 6 – 7 Ekim 2018 tarihlerinde Tahran'a bir ziyaret düzenlendi.
Söz konusu ziyaret kapsamda, İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA) Başkan Yardımcısı Pedram Soultani ile bir tanışma toplantısı, yine aynı şekilde Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM) Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması yönünde mesajlar verildi. Başta karşılıklı yatırımlar, turizm, gayrimenkul sektöründe işbirliği fırstlarına ve ticarette yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerine değinildi.
Başkan Ümit Kiler, toplantılarda yapmış olduğu konuşmalarda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu olarak ticaret diplomasisi yoluyla Türkiye'nin küresel arenada daha iyi tanınması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Türkiye'nin sınır komşusu olan İran'a özel bir önem atfettikleri, öncelikle aynı kültür havzasında yoğrulmuş iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi amacıyla gerçekleştirdikleri bu ziyarette heyetlerine gösterilen yakın ilgi için teşekkürlerini sundu ve ziyaret edilen tüm Oda, Serbest Bölge ve İthalatçılar Birliği temsilcilerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağını belirtti.
İran ve Türkiye'yi, ekonomik olarak birbirini tamamlayan 160 milyondan fazla insanın yaşadığı, dinamik, genç ve yetenekli nüfuslara sahip iki ülke olarak değerlendiren Başkan Kiler, İran'ı, Türkiye için Asya'ya açılan kapı; Türkiye'yi de İran için Avrupa'ya açılan kapı olarak tanımladı. Ticari ilişkilerin istenen noktanın çok uzağında kaldığını ve İran'ın Türkiye'nin dış ticaretindeki payının yalnızca %3'üne tekabül ettğini açıklayan Başkan Kiler, 2018 yılı sekiz aylık döneminde İran ile ticaret hacminin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre %7 oranında düştüğünü ve sadece 6,7 milyar dolar olduğunu, bu düşüşteki önemli etkenin Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracatta yaşanan azalmadan kaynaklandığını belirtti. Türk firmalarının İran'daki yatırımlarının ise 1,5 milyar dolar civarında olduğunu, toplam yurtdışı yatırımımızın %3'üne tekabül etmekte olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin en önde gelen sektörlerinden yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise İran'da bugüne kadar üstlenilen proje bedelinin sadece 4,1 milyar dolar olduğunu, firmalarımızın dünyada üstlendiği toplam proje bedelinin 350 milyar doların üzerinde olduğunun dikkate alındığında, bu rakamın potansiyelin çok gerisinde kaldığının görüldüğünü sözlerine ekledi. Bu noktada, iki ülke liderlerinin iş dünyasının önüne koymuş olduğu başta 30 milyar dolar yıllık ticaret hacminin kendileri için bir pusula olması gerektiğini dile getiren Başkan Kiler, enerjilerini bu hedefe erişmek için kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin ülke olarak İran'ın içinden geçtiği zor dönemin farkında olduğunu, bölgemizdeki barış ve istikrarın tesisinin kimi ülkelerin tek taraflı uygulamalarıyla tehlikeye atılmasını kabul etmediklerini ve içlerine sindiremediklerini sözlerine ekleyen Başkan Kiler, iki ülke liderlerinin İran'la ticaretin sürdürülmesi için çok önemli destek mesajları verdiklerini, kendilerinin de bu mesajların söylemden eylem düzeyine geçirilmesi amacıyla Tahran'da bulunduklarını belirtti.
İran'da gıda, içecek, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde yapılacak ithalat için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alınması gerektiğini hatırlatan Başkan Ümit Kiler, ülkemiz firmaları tarafından 2016 yılından bu yana yapılan ruhsat başvurularına olumlu yanıt verilmemekte ve bu durumun ticari potansiyelimizi kısıtlayıcı bir durum oluşturmakta olduğunu izah ederek, birçok firmanın ayrıldığı İran'dan, Türk iş dünyası olarak nitelikli gıda, ilaç ve tıbbi cihaz/malzeme sektörlerinde yer almak isteyen Türk firmalarının sesi olarak, sizlerin de desteğiyle ruhsat sorununun çözüleceğine inandığını sözlerine ekledi.
Diğer bir hususun da, İran'da son dönemde uygulamaya konulan ithalat yasakları olduğunu oysa iki ülke arasında yürürlükte olan Tercihli Ticaret Anlaşması bulunduğunu, İran'ın yasaklamış olduğu 1.339 üründe ithalatın yasaklanmasına ilişkin düzenleme, Tercihli Ticaret Anlaşmasında (TTA) Türkiye'ye tanınan 125 tavizli ürünün 61'ini kapsamakta olduğunu, söz konusu düzenlemenin, geçen yıl rakamlarıyla ele alınması durumunda, 350 milyon dolarlık ihracat yaptığımız ürünlerin ülkenize girememesi anlamına gelmekte olduğunu açıklayan Başkan Kiler, bu noktada, ithalatı yasaklanan ürünlerin TTA kapsamında ülkemize tanınan tavizler esasında kaldırılmasının uygun olacağını düşünmekte olduklarını belirtti.
Turizm sektörünü, işbirliğinin hızla geliştiği bir sektör olarak tanımlayan Başkan Kiler, Turizm Bakanlığımızın verilerine göre 2017 yılında Türkiye'ye giriş yapan İran vatandaşı sayısının 2 milyon 314 bin olarak gerçekleştiğini, 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise 1,5 milyon İran vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıklayarak, İş Konseyi olarak İran'ı ziyaret eden Türk turist sayısını arttırmaya yönelik bugüne kadar İstanbul'da çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
Bu vesileyle, İranlı dostlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Başkan Kiler, Türkiye'deki yabancı sermaye miktarının 2017 yılı sonu itibariyle 180 milyar doları aştığını, özellikle Türkiye üzerinden AB'ye ihracat yapmak isteyen İranlı firmalar için önemli işbirliği fırsatlarının mevcut olduğunu ve bu kapsamda, gayrimenkul sektöründe de cazip yatırım imkanları olup, 2018 Ocak-Ağustos döneminde toplam 18 bin 723 konut satışının 1659'unun İranlılara gerçekleştiğini ve yabancı uyruklulara yapılan satışlarda Iraklıların ardından İranlılar 2. sırada yer aldığını açıkladı.
İran'da ki Türk yatırımcıların zaman zaman sorunlarla karşılaştığını üzülerek gördüklerini ve bu durumun, ülkemiz iş çevrelerinde İran'daki iş ve yatırım ortamına ilişkin olumsuz bir algının yayılmasına yol açtığını ifade eden Başkan Kiler, söz konusu firmalarımızın sorunlarının çözümü ile İran'a Türkiye'den daha fazla yatırım çekileceğini düşündüğünü belirtti.
Liderlerin belirlemiş oldukları iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak için uzun ve zahmetli bir yolculuğun önlerinde uzandığını ve bu çerçevede, İş Konseyi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Başkan Ümit Kiler, Türkiye'deki İran Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği, aynı zamanda T.C. Tahran Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği ile yakın işbirliklerinin devam ettiğini, iki ülkenin devlet adamları ve iş dünyasının yapıcı yaklaşımlarının süreci hızlandıracağına inandığını belirtti.
ICCIMA Başkan Yardımcısı Pedram Soultani, Türkiye'den gelen heyetlere büyük bir memnuniyetle kucak açtıklarını, son yıllarda tüm engellemelere rağmen ilişkilerin yükselişte olduğunu ve potansiyelin daha da artacağını, ülke liderlerinin bu konuda büyük destek gösterdiklerini buna örnek olarak Tercihli Ticaret Anlaşmasının (TTA) imzalandığını gösterdi. ICCIMA'nın özel sektör temsilcisi olarak operasyonel sorunları gidermeye ve işadamlarının önünü açmaya çalıştığını ifade eden Başkan Yardımcısı Soultani, ticaretin can damarı olan para transferleri konusunda mutlak surette adımlar atılmasını önerdi ve konunun halli için destek istedi. Yerel paralarla ticaret için Türk bankalarının harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Soultani, ambargolar nedeniyle lojistik alanında da sıkıntılar yaşandığını, ticaret hacminin gelişmesi için lojistikteki sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini bu bağlamda Türk limanlarından daha fazla yararlanabileceklerini vurguladı. Başkan Yardımcısı Soultani, ticaretin önünün açılması amacıyla, İran Tarım Bakanlığı'ndan ithalattaki kısıtlamaları kaldırmalarını talep ettiklerini, ayrıca İran otomotiv sektörünün çok güçlü olduğunu ve aynı şekilde çok güçlü olan Türk otomotiv sektörü ile işbirliği bağlamında ortak fuarlar düzenlenmesini önerdi. Çok sayıda İran'lı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getiren Başkan Yardımcısı Soultani, ancak İran'da yaşanan devalüasyon nedeniyle gelecek dönem içerisinde rakamın düşeceğini düşündüğünü, Türk turistleri de İran'a beklediklerini sözlerine ekledi.İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA)'nın ardından ziyaret edilen Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM)'nda Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki, 11 milyar dolar olan ticaret hacminin hedeflenen 30 milyar dolara çıkartılması için mutlak surette işbirliğine ihtiyaçları olduğunu, bu konuda kendilerine düşen her türlü işbirliğine açık olduklarını vurguladı. İran GSYİH'nın %60 kadarını İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları'nın karşıladığını bu bağlamda 19 bin üye ile İran'ın en önde gelen Odası olduklarını, Türkiye'deki Odaların yanısıra DEİK ile her zaman işbirliğine açık olduklarını, bu bağlamda İş Konseyi Eşbaşkanı Reza Kami'ye destekleri için teşekkürlerini sundu.
Tahran Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından, Maku Serbest Bölgesi Tahran Ofisinde, Maku Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Gholamreza Soleimany tarafından bilgilendirme toplantısı ve sunum yapıldı ve heyet onuruna bir çalışma yemeği verildi. Maku Serbest Bölgesinde sunulan avantajlar ve yatırım fırsatları tanıtıldı.
Buna göre, İran'ın kuzeybatısında yer alan Maku Serbest Bölgesi'nin Yatırım Avantajları;
- Tüm ekonomik faaliyetlerde, 20 yıllık vergi muafiyeti
- 500 bin hektarlık alan ile dünyanın en büyük ve geniş serbest bölgelerinden biri olması
- Özel teşvik kanunları ile yönetilmesi
- İran'dan temin edilen hammaddelerin kullanılmasıyla yapılan üretimin ihraç edilmesi durumunda vergilerden
% 70 muafiyet sağlanması
- Yabancıların bölgeye vizesiz giriş imkanı
- Gümrük vergisi ödemeden sanayi ve üretim birimlerin ham madde, makina ve yedek parçaların girişi
- Yabancı sermayeli şirketlerin %100 kayıt yapma imkanı
- İran Devleti tarafından yabancı sermayelerin %100 garanti edilmesi
- Ucuz enerji kullanımı
- Ucuz iş gücü
- Türkiye ve Azerbaycan ile komşuluk
- Uluslararası uçuş izni olan havaalanı açılacak olması (Gelecek yıl Türkiye'ye direk uçuşlar başlayacak)
- Tarım için tahsis edilecek arazilerin 30 yıla kadar kiralanabilmeleri
- Seracılık için arazilerin satın alınabilme opsiyonu
Maku Serbest Bölgesi'nde yatırım istenen öncelikle alanlar;
- Tekstil üretimi
- Mobilya ve yan sanayii
- Deri ve deri mamülleri
- Kozmetik, kişisel bakım ürünleri
- Ambalaj
- Petrokimya
- İlaçlar, medikal cihaz ve malzemeler
- Madencilik ve yapı taşları
- Çelik sektörü
- Güneş enerjisi
- Seracılık
- Hayvancılık
- Balıkçılık
- Lojistik (Tahsis edilen arazi 700 hektar)
- Petrokimya depolama
Programda Maku Serbest Bölgesi Tahran Ofisine gerçekleştirilen ziyaretin ardından, İran İthalatçılar Birliği ziyaret edildi ve Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Reza Managhebi ve Üyeleri ile İran'a ithalatta yaşanan sorunların ağırlıklı olarak görüşüldüğü bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Türkiye – İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini bir rapor olarak kendilerine ileteceklerini ve bu doğrultuda çözüm için daha sağlam adımların atılacağını belirtti.
Son olarak, T.C. Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, Tahran Ticaret Müşaviri Cengiz Gürsel, Tahran Türk Ticaret Merkezi TTM Ülke Müdürü Mehmet Ali Erkan ile Hayat Kimya Tahran Müdürü Hasan Tahsin Uğur'un katılımlarıyla Kassap Restaurant'da bir akşam yemeği düzenlendi.
İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler liderliğindeki iş heyeti, 6-7 Ekim 2018'de Tahran'a bir ziyaret düzenledi. Etkinlikte; İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odaları (ICCIMA) Başkan Yardımcısı Pedram Soultani ve Tahran Ticaret ve Sanayi Odası (TCCIM) Asya ve Okyanusya Uluslararası İlişkiler Başkanı Massoud Maleki ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirildi.
ÜRDÜN İŞ HEYETİNİN TİCARET BAKANI SAYIN RUHSAR PEKCAN'I ZİYARETİ
Ürdün İş İnsanları Derneği Başkanı Hamdi Tabbaa'a başkanlığında Derneğin yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyet 5 Ekim 2018 tarihinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı ziyaret etti. Ziyarete Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal ve T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz de iştirak ettiler.
Ruhsar Pekcan, söz konusu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, ancak Ürdün'ün iki ülke arasında 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nı(STA) askıya alınması kararından ise üzüntü duyduğunu dile getirdi. Pekcan, iki ülke Ticaret ve Dışişleri Bakanları'nın katılımları ile 18 Eylül 2018 tarihinde Ankara'da dörtlü bakanlar toplantısı yapılacağını ve olumlu sonuçlar almayı ümid ettiğini belirtti.
Hamdi Tabba'a STA'nın sona ermemesi yönünde kendisinin gerek Ürdün özel sektörü gerekse Ürdün resmi makamları nezdinde lobi çalışmaları yaptığını ve Ürdün medyasında da bu yönde beyanatlarda bulunduğunu söyledi. Ürdün'de yeni bir hükümet kurulduğunu ve Başbakan ile de STA konusunu görüştüğünü dile getirdi.
Faruk Akbal, İş Konseyi çalışmalarına dair bilgi verdi. Istanbul'da 4 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşen İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın başarılı geçtiğini bundan sonraki toplantının tekstil sektörüne yönelik olacağını söyledi.
T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, STA'nın sona ermesinin Ürdün ekonomisine bir katkı sağlamıyacağını, Ankara'da yapılacak görüşmelerde ilerleme kaydedilmesinin dost ve kardeş iki ülke arasında ikili ilişkilere büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Ruhsar Pekcan, 2010 ve 2017 yılları karşılaştırıldığında Ürdün'ün Türkiye'ye ihracatının yaklaşık üç kat arttığını, aynı dönemde Türkiye'nin Ürdün'e ihracatının ise yalnızca %20 oranında artış kaydettiğini ifade etti.Hamdi Tabba'a ve Ürdün heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.
TÜRKİYE – ÜRDÜN DÖRTLÜ BAKANLAR TOPLANTISI
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile Sanayi, Ticaret, Tedarik Bakanı Tariq Hammouri T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın davetlisi olarak 18 Eylül 2018 tarihinde ankara'ya ziyaret gerçekleştirdiler.
Ziyaret kapsamında, 2011 yılında Türkiye ve Ürdün arasında yürürlüğe giren ancak Mayıs 2018 itibariyle Ürdün taraınca askıya alınan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakanlarının gerçekleştirdiği ikili görüşmede Safadi ve Çavuşoğlu, işbirliği ve koordinasyonu arttırmaya özen gösterdiklerine vurgu yapmış ve başta Suriye meselesi olmak üzere bölgedeki gelişmeleri görüştüler.
Ticaret Bakanları arasında gerçekleşen görüşmede, Ruhsar Pekcan Ürdün'ün Serbest Ticaret Anlaşmasını askıya alması kararından büyük üzüntü duyulduğunu, 2011 ve 2017 yılları arasında Ürdün'ün Türkiye'ye ihracatının 3 kat arttığını anlaşmanın askıya alınmasının ve iptal edilmesinin Ürdün ekonomisine katkı sağlamayacağını söyledi. Ruhsar Pekcan, ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, 14-15 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul'da Ürdündeki yatırım imkanlarının tanıtılacağı bir Forum düzenlenmesi önerisinde bulundu. Ayrıca, Türkiye'deki gübre fabrikalarının Ürdün'den fosfat almak istediklerini ancak Ürdün Potas firmasının yüksek fiyat teklifi verdiğini ve bu nedenle firmaların Tunus ve Fas'taki tedarikçileri tercih ettiklerini belirtti.
Toplantının sonunda 24 Eylül 2018 haftasında Türkiye'den Ürdün'e teknik bir heyet ziyareti gerçekleştirilmesi ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın revize edilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.
Hammouri, 2011 yılında yürürlüğe giren anlaşmanın Ürdün tarafından istenilen sunucu vermediğini bu nedenle yeniden müzakere edilmesi gerektiğini belirtti.
BAHREYN İŞ VE YATIRIM İMKANLARI TANITIM TOPLANTISI
11 Eylül 2018 tarihinde River Plaza'da düzenlenen Bahreyn İş ve Yatırım İmkanları Tanıtım Toplantısı'na Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkan Yardımcısı İrfan Ergun, Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Türkiye Direktörü Neşe Seçer, İş Konseyi Üyeleri ve Bahreyn'de iş yapan özel sektör temsilcileri katıldı. Neşe Seçer'in Bahreyn'deki yatırım imkanlarıyla ilgili sunum yaptığı toplantıya yaklaşık 60 kişi katıldı.
Toplantının açılışını yapan İrfan Ergun, Bahreyn ile tanıtıcı bilgiler yaparak firmalarının ülkedeki deneyimiyle ilgili paylaşımda bulundu. Konuşmasında Bahreyn'in ekonomisinin beşte birini petrol, beşte birini finansal hizmetler, diğer bölümlerinin ise üretime bağlı olduğunu vurguladı. Türkiye ile dengeli bir ticaret hacmine sahip olan Bahreyn'de ABD ve İngiliz askeri üsleri bulunduğunu ve ülkede yaşayan yabancı sayısının yüksek olduğu belirtildi. Yanı sıra, Ergun, Bahreyn'in Körfez Bölgesindeki coğrafi konumuyla diğer ülkelere kolay ulaşımı garantilediği ve oradaki pazarlara da erişim kolaylığı sağladığını belirtti.
Ayrıca Bahreyn'de stopaj, gelir, kurumlar ve varlık vergilerinin bulunmuyor olması, ülkede sekiz farklı Türk bankasının aktif olarak çalışması ve yetişmiş işgücü ve yüksek eğitim seviyesine sahip olmasının Bahreyn'i önemli bir yatırım üssü konumuna koyduğu konusu dile getirildi.
Etkinliğin devamında, Neşe Seçer önce Bahreyn'de yatırımla ilgili bir video gösterimi sonrasında ise Bahreyn'de iş yürütmenin avantajlarını aktaran ve ülkeyi tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Sunum kapsamında Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu'nun amaçları ve çalışma şeklide dile getirildi.
Sunum sonrasında katılımcılar ülkedeki çalışma prensipleri, hibeler, ihaleler, tüketim alışkanlıkları, üretim ve işgücü gibi konular çerçevesinde sorular sordu.
Toplantının sonunda İrfan Ergun katılımlarından dolayı konuklara teşekkür ederek İş Konseyi'nin yılsonundan önce Bahreyn'e bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti.
DUBAİ'YE YENİ ATANAN T.C. BAŞKONSOLOSU SAYIN İLKER KILIÇ İLE TANIŞMA YEMEĞİ
Türkiye-BAE İş Konseyi olarak, Abu Dubai'ye yeni atanan Başkonsolos İlker Kılıç onuruna 5 Eylül 2018 tarihinde İstanbul'da bir tanışma yemeği düzenlendi. Tanışma yemeğine, Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmazkaya, Yürütme Kurulu Üyeleri, Şeyda Sağlamlar, Adnan Nas, Tuncer Köklü, İdris Demircan, Ender Çolak, Cihat Sayacı, Derya Özcan ve DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Ayşegül Arıcan'ın yanısıra Beta Kimya temsilcileri katıldılar. Ayrıca, Emekli Büyükelçiler Hakkı Akil ve Mithat Rende de yemeğe iştirak ettiler.
Yemekte katılımcılar kendilerini tanıttıktan sonra, İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab Türkiye-BAE İş Konseyi'ne dair kısa bilgi verdi. Emekli Büyükelçi Hakkı Akil, yeni atanan Başkonsolos İlker Kılıç'a iki önemli husus hakkında bilgilendirmede bulundu. Buna göre, Abu Dhabi ve Dubai Emirlikleri arasındaki rekabete dikkat çeken Büyükelçi Akil, her iki Emirliğinde bağımsız hareket ettiklerini, siyasi ilişkilerde Dubai Emirliği'nin daha rahat ve daha esnek politika izlediğini dile getirdi. İkinci husus olarak, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Dubai'de çok fazla Türk restaurantlarının ve Türk işadamlarının olduğunu ve bu hususun rahatlık sağlayacağını ifade etti. Sharjah Emirlikleri ve Ajman Emirliklerinin Türkiye'ye daha müspet baktıklarını ve söz konusu Emirlikler ile ilişki kurulabileceğini, NBC kanalının da Türkiye'ye müspet baktığını ve Türk dizilerini yayınladıklarını, söz konusu kanal ile de gazeteci ziyaretleri düzenleyerek yakın temas kurulabileceğini sözlerine ekledi.
Başkonsolos İlker Kılıç, işadamlarının bu aşamada Dubai'yi kendisinden daha iyi tanıdıklarını gözlemlediğini ve tecrübelerini dinlemekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yeni görevine başlamasının ardından tüm iş dünyasına elinden gelen desteği vereceğinin altını çizdi ve düzenlenen çalışma yemeğinden dolayı DEİK/ Türkiye – B.A.E. İş Konseyine teşekkürlerini sundu.
Çalışma Yemeği sonunda yapılan değerlendirmede Türkiye – B.A.E. İş Konseyi'nin hedeflerinin aşağıda şekilde düzenlenebileceği görüşüldü;
Türkiye – B.A.E. İş Konseyi Hedefleri
1. BAE ile ilişkilerin Abu Dhabi ve Dubai dışında diğer Emirlikler (SHARJHAH, FUJAIRAH ve RAS EL KHAIMAH) ile geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması.
2.İkili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik turizm ve kültür alanlarında çalışmalar yapılması.
3.Daha çok Türk markasının BAE pazarına girmesi için adımlar atılması.
4.BAE'de yaşayan etkin Türk iş insanları ile ortak, ülke ilişkilerini ekonomik düzlemde geliştirilmesine dönük girişimlerde bulunulması.
5.Türkiye ile ilgili BAE'de olumlu ve tanıtıcı medya çalışmalarının yapılmasına yönelik BAE'den Türkiye'ye bir medya heyeti ziyaretinin düzenlenmesi.
BAE İş Konseyi, Dubai'ye yeni atanan Başkonsolos İlker Kılıç onuruna 5 Eylül 2018'de İstanbul'da bir tanışma yemeği düzenledi. Tanışma yemeğine; BAE İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmazkaya, Yürütme Kurulu Üyeleri; Şeyda Sağlamlar, Adnan Nas, Tuncer Köklü, İdris Demircan, Ender Çolak, Cihat Sayacı, Derya Özcan ve DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Ayşegül Arıcan'ın yanı sıra Beta Kimya temsilcileri katıldı. Ayrıca, emekli Büyükelçiler Hakkı Akil ve Mithat Rende de yemeğe iştirak etti. Yemekte katılımcıların kendilerini tanıtmasının ardından; İş Konseyi Başkanı Mehmet Habbab, BAE İş Konseyine dair bilgi verdi. Aynı zamanda toplantıda Emekli Büyükelçi Hakkı Akil, yeni atanan Başkonsolos İlker Kılıç'a ülkeyle ilgili önemli hususlar hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkonsolos İlker Kılıç, iş insanlarının bu aşamada Dubai'yi kendisinden daha iyi tanıdığını ve tecrübelerini dinlemekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yeni görevine başlamasının ardından tüm iş dünyasına elinden gelen desteği vereceğinin altını çizdi.
TÜRKİYE - ÜRDÜN İŞ KONSEYİ ORTAK TOPLANTISI
4 Eylül 2018 tarihinde düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı'na DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi üyelerinin yanı sıra Ürdün'de yatırım ve işbirliği yapmak isteyen birçok firma temsilcisi katılım sağladı. Ürdün-Türkiye İş Konseyi'nin beraberindeki heyetle birlikte ağırlandığı toplantının açılışını, DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Sayın Ömer Faruk Akbal ve Ürdünlü İş İnsanları Derneği (JBA) ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sayın Hamdi Tabba'a ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın İsmail İssa Rifaie gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarında, Sayın Ömer Faruk Akbal Ürdün'de yatırım olanaklarına değinerek ülkenin yatırımcılara sunduğu avantajlardan söz etti. Akbal, Ürdün'ün gelişmiş altyapı hizmetleri, kalifiye ve ucuz işgücü, Batı normlarına yakın kamu uygulamaları, yabancı yatırımları teşvik etmesi, yüksek eğitim seviyesi ve elverişli iklimiyle yabancı yatırımcılara fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türk malına olan güven, coğrafi yakınlık, iki halk arasında güçlü sosyo-kültürel bağlar ve Ürdün'de Türk şirketleriyle iş yapma isteğinin, Ürdün ile olan ticaretimizin gelişmesi açısından önem taşıdığı dile getirildi.
Bunun yanı sıra, Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Mart ayında İş Konseyinin Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyarete değinerek, Akabe'de gözlemlenen yatırım altyapısına değindi ve bölgenin yeni bir lojistik merkezi olarak kurgulamak istendiğini ifade etti. İş Konseyinin hedeflerine de değinen Akbal, konjektürel avantajları da kullanarak iki ülke arasındaki büyük ticari potansiyeli en uygun düzeyde hayata geçirmeye planladıklarını dile getirerek tanıtım çalışmalarının önemini vurguladı. Akbal, Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri açısından potansiyeli yüksek olan ülkelerin en başında geldiğini ifade ederek, yabancı yatırımcılara Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulunarak konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının devamında, Ürdünlü İş İnsanları Derneği ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Sayın Hamdi Tabba'a, turizm ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, farklı sektörlerde işbirliği imkanları hakkında konuştu. Tabba'a, Türkiye'de teknoloji ve farklı sektörlerin bulunduğunu ve Orta Doğu'da istikrarlı olan Ürdün'e de birçok yatırım imkanının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, Ürdün'ün Orta Doğu'da birçok ülkeyle sıfır gümrük anlaşmaları bulunduğunu ve dolayısıyla uluslararası ticarette köprü görevi gördüğünü dile getirdi.
Tabba'a, Ürdün'de inşaat ve turizm alanlarındaki fırsatlara yönelik Türkiye'deki deneyimin paylaşılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, etkinliğin ikinci gününde TÜRSAB ve KİPTAŞ'a Ürdün heyeti tarafından yapılacak ziyaretlerden söz etti. Ayrıca Tabba'a Ürdün'ün Doğu Afrika ülkeleriyle anlaşmalarının olduğunu ve Akaba bölgesinin Afrika'ya yatırım yapmak isteyen Türk özel sektörü için fırsatlar barındırdığına işaret etti.
Bunun yanı sıra tarım sektörüne değinen Tabba'a, Ürdün'de su kıtlığı olduğunu ve tarımın Ürdünlü vatandaşların güvenliği için önemli olduğunu ve Türkiye'nin tarımla ilgili tecrübelerinden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Konuşmasına son verirken, Ürdünlü İş İnsanları Derneği olarak Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki duruşunu takdir ettiklerini ifade etti.
Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın İsmail İssa Rifaie ise Ürdün'ün Türkiye'de mukim temsilcisi olarak Türkiye-Ürdün İş Konseyi ortak çalışmalarına önem verdiklerini ve her iki tarafa ikili ilişkilerin gelişmesine gösterdikleri çabalar dolayısıyla teşekkür etti. Konuşmasının devamında Rifaie ilişkilerinin gelişmesine yönelik birçok potansiyelin mevcut olduğu, Ürdün'ün diğer ülkelerle olan anlaşmalarının çerçevesinde, ortak üretimlerin diğer bölgelere ve pazarlara satılabileceğini ifade ederek, yatırımcılara Ürdün'deki sanayi ve kalkınma bölgelerini değerlendirme çağrısında bulundu.
Rifaie, Orta Doğu'da başka işbirliği imkanlarının da bulunduğunu belirterek, Irak ve Suriye'de Türkiye ile birlikte birçok ortak projede yer alınabileceğini vurguladı. Bu bağlamda, Irak'ta sağlanan nisbi istikrar ve Suriye için ümit kapılarının açık olduğunu, iki ülkede yeniden yapılanma konusunda birlikte çalışmalar yürütülebileceğini ifade etti.
Bunun yanı sıra, Ürdün'ün bilgi teknolojileri üssü olma hedefi olduğunu belirten Rifaie, bu alanda yapılacak yatırımların büyük teşviklerle desteklendiğini aktardı. Büyükelçi, son dönemde Ürdün'ün yabancı sermaye mevzuatı kapsamında en çekici ve kolaylık sağlayıcı hükümler ihtiva ettiğini ekledi. İsmail İssa Rifaie her iki iş konseyine şükranlarını sunarak, bölgedeki zorlukların el ele verilerek birlikte aşılabileceğini ifade etti.
Açılış oturumunun son bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz, tarihi bağlara sahip olan Türkiye-Ürdün ilişkilerinin mevcut koşullarda daha da iyileşmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Büyükelçi Karagöz, Türkiye ve Ürdün açısından bakıldığında birçok sınamaların göründüğünü beyan ederek, bunlar arasında terörle mücadele, Suriye'de 8 yıldır süren savaş, Irak'ta süren istikrarsızlık, Filistin meselesi ve Kudüs, iki ülkede de milyonlarca Suriyeli mültecinin barınması, akamete uğrayan ticaret yolları ve taşımacılığın önündeki sorunların başlıca ortak sınamalarımızı olduğunu ekledi.
Karagöz, bu sorunların bizi bir araya getirmeyi ve çözüm odaklı düşünmemizi zorunlu kıldığını ifade etti. Türkiye-Ürdün ekonomik ve ticari ilişkilerinin omurgasını iki ülke arasındaki vize muafiyeti rejimi, karşılıklı seferler ve serbest ticaret anlaşmasının (STA) oluşturduğunu dile getirdi. Murat Karagöz sözlerine şu ifadelerle devam etti: serbest ticaret anlaşmasının sadece ticareti düzenleyen bir anlaşma olmadığını ve içindeki bazı eksiklere rağmen iki ülke ilişkilerinin çeşitlendirilip zenginleşmesine önemli katkıda bulunmuştur. 2011'de yürürlüğe giren STA, başta Suriye sorunu olmak üzere tüm bölge sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Buna rağmen iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2014 yılında 1 milyar doların üzerine kadar çıkmıştır. Ürdün Hükümeti, iş insanları ve sanayicilerin bu anlaşmanın işleyişinden kaynaklanan bazı yakınmaları olduğunu biliyoruz, en başta ticaretin daha dengeli olmasına yönelik arzularının farkındayız. İkinci olarak Türkiye'den Ürdün'e daha fazla yatırım gitmesi yönünde bir talep söz konusu, üçüncüsü ise Türkiye'den mali ve teknik desteğin artması olarak özetlenebilir.
Ürdün'ün bu yakınmalarda haklılık payı olduğunu vurgulayan Büyükelçi Karagöz, iyi niyet göstergesi olarak birçok adımın atıldığı, bunların başında Türkiye'den Akabe'ye uçak seferlerin ciddi maliyetlere rağmen yeniden başlatıldığını ve bu çabalarının da önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini ifade etti. Ancak Ürdün Hükümetinin STA'yı askıya alma kararlarıyla üzüldük diye Karagöz, geçen Mart ayından bu yana önemli zaman kaybı yaşandığını ve bazı sanayi lobilerinin olumsuz medya çalışmalarına şahit olduklarını dile getirdi. Murat Karagöz, önemli ve olumlu bir haber olarak, iki ülke Dışişleri Bakanları ve Ticaret Bakanlarının münhasıran bir araya gelip bu konuları görüşeceklerini ekledi. Çözüme yönelik ümitlerini dile getirdikten sonra, STA'nın ne pahasına olursa olsun muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizerek, iki ülke iş insanlarının bu konuda samimi desteklerini talep etti.
Etkinliğin devamında inşaat ve turizm sektörleri üzerine oturum gerçekleştirildi. Oturumda gerçekleşen sunumlar şu şekildedir:
- Türkiye'nin Ürdün Turizmine Katkısı, Ali Bilir, TÜRSAB yönetim Kurulu Üyesi
- Ürdün'de İnşaat Sektörü, Ali Al Kurdi, Ürdünlü İş İnsanları Derneği İnşaat Komitesi Üyesi
- Afrika'da İşbirliği İmkanları, Erhan Barutoğlu, DEİK/Afrika Koordinatör Başkan Yardımcısı
- Ürdün'de Turizm, Majd Abu Arqub, Bölge Pazarlama Müdürü – CIS & Hindistan-Ürdün Turizm Kurulu
- Türkiye'nin Turizm Potansiyeli, Ela Atakan, TÜRSAB Kurumsal İletişim Direktörü
Günün devamında Türkiye'den ve Ürdün'den firma temsilcilerinin katılımıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Günün sonunda Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal toplantıya katılan Büyükelçiler Murat Karagöz ve İsmail İssa Rifaie, Ürdünlü iş heyet ve iş konseyi üyeleri onuruna akşam yemeği verdi.
Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi Birinci Dönem Toplantısı, 4 Eylül 2018'de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Abeer Odeh eş başkanlıklarında T.C. Ticaret Bakanlığında yapıldı. Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim'in katıldığı toplantının ardından T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ve Filistin arasında ikili ekonomik ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı bir mekanizmanın bulunmadığını hatırlatarak, söz konusu toplantının ekonomik ve ticari alandaki büyük bir boşluğu doldurduğunu belirtti. Görüşmelerin iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Pekcan, "Bölgemiz için barıştan sonraki en önemli adım, hızla artan genç,dinamik nüfusunuza gelişmiş ve güçlü bir ekonomik hayat sunabilmektir." dedi.
Suriye İş Konseyi, 8 Ağustos 2018'de Suriyeli iş insanları ile İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirdi. Programın açılış konuşmasını yapan Suriye İş Konseyi Başkanı Sait Kılıç, toplantının hedefinin Türkiye'de iş yapmak isteyen Suriyeli iş insanlarının karşılaştıkları sorunları dinlemek ve mümkünse bunlar için çözüm önerilerinde bulunmak olduğunu belirtti. DEİK ve İş Konseyi hakkında katılımcıları kısaca bilgilendiren Kılıç, temennisinin Suriye'deki savaşın bir an önce son bulması ve bölgenin istikrara kavuşması olduğunu vurgulayarak, öte yandan savaşa rağmen hayatın devam ettiğini ve buna bağlı olarak İş Konseyinin ikinci amacının mevcut ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti. Toplantıya katılan kurum temsilcileri; Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Aslan Akpınar, Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yrd. Mustafa Oğuzhan Korkmaz, İstanbul Kalkınma Ajansı Invest in Istanbul İş ve Meslek Danışmanı İ. Halil Başaran, İstanbul Kalkınma Ajansı Invest in Istanbul Proje Direktörü M. Onur Partal, İstanbul Kalkınma Ajansı Invest in Istanbul Göç Uzmanı Mustafa Battaloğlu, İşkur İstanbul İl Müdürlüğü Şube Müdürü Aycan Savaş ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Uzman Pelin Erdönmez şeklinde sıralandı.
ÜRDÜN İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ
Türkiye-Ürdün İş Konseyi'nin ev sahipliğine gerçekleştirilen Karşı Kanat Başkanımız ve Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabbaa ile olan toplantımıza İş Konseyi Başkanımız Faruk Akbal'ın yanı sıra Ürdün Fahri Konsolosu ve İş Konseyi Eski Başkanı Şerif Egeli, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mutasem Mujahed ve Afrika Koordinatör Başkan Yardımcı Yalçın Kıroğlu katıldı. Toplantıda, Afrika'da ortak yapılabilecek çalışmaların yanında Eylül Ayı'nda yapılması planlanan etkinlik de gündeme geldi. DEİK misafirperverliğinden memnuniyetini dile getiren Tabbaa, gözüken takvim için ortak sıkı çalışmanın devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye-Umman İş Konseyi Başkanı Mert Tümen'in ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz Yeni Atanan T.C. Muskat Büyükelçisi Tanışma Yemeği'nde Büyükelçi İş Konseyi Üyeleri ile bir araya geldi. İş Konseyi'nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Mert Tümen, Pazar hakkında genel bilgileri Büyükelçi ile paylaştı. Katılımcıların kendilerini tanıtması, Umman'da yapmış oldukları işler hakkında bilgi vermesiyle devam eden toplantıda Büyükelçi yüksek memnuniyetini dile getirdi. Her konuda özel sektörün ön açıcısı olmak isteğini özellikle belirtti.
Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Yürütme Kurulu Toplantısı ve çalışma yemeği, DEİK Başkanı Nail Olpak, İş Konseyi Eşbaşkanı Mazen Rajab ve Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin yanı sıra Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Üyelerinin katılımlarıyla, 27 Nisan 2018'de İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy'un İstanbul ofisinde gerçekleştirildi.
İran İş Konseyi Üyeleri ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın katılımıyla 26 Nisan 2018'de İran Başkonsolosu Bakhtiyar Assadzadeh onuruna çalışma yemeği düzenlendi.
TÜRKİYE-UMMAN İŞ KONSEYİ MUSKAT ZİYARETİ, 8-10 NİSAN 2018
Türkiye-Umman İş Konseyi Başkanı Orhan Güner başkanlığında 9-10 Nisan 2018 tarihlerinde Muskat'a bir ziyaret düzenlendi. İş Konseyi Başkan Yardımcıları Mert Tümen ve Zeynel Abidin Kaymak'ta katıldığı heyette inşaat, enerji, savunma, yapı malzemeleri, inşaat makinaları sektörlerinden 24 firma temsilcisi yer aldı.
Ziyaret kapsamında, Umman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Rashid Amer Mohammed Al Mesailhi ile bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye T.C. Muskat Büyükelçisi Atılay Ersan ve Ticaret Müşavirimiz Murat Göğüş de katıldı. Görüşmede, yeni seçilen Türkiye-Umman İş Konseyi Yürütme Kurulu'nun ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde daha etkin bir rol alacağı, siyasi ilişkilerin çok iyi düzeyde olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin daha iyi olmasının beklendiği dile getirildi.
Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı Salem Al Rawas başkanlığında İş Konseyi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Duqm Özel Ekonomik Bölgesi ve Umman Su ve Enerji İdaresi tarafından iş birliği ve yatırım fırsatlarına dair sunumlar yapıldı. Toplantıda Umman Sultanlığı Ulusal Havayolu Şirketi "Oman Air" in Istanbul'a başlatacağı uçuşlar ile karşılıklı ziyaretlerin artacağı gündeme geldi. Diğer yandan, Umman'ın Yemen ile ticarette önemli bir geçiş noktası olduğu ve Yemen'in yeniden imarında Ummanlı ve Türk firmaların işbirliği yapabilecekleri konuşuldu. Umman'ın Türk ürünlerini Dubai üzerinden ithal ettiği bu nedenle doğrudan iletişim kanallarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu gündeme gelen konular arasında yer aldı.
Küçük ve orta ölçekli Türk firmalar açısından Umman'da yatırım yapmak için bir çok fırsat bulunduğu, teknoloji transferi konusunda işbirliği yapılabileceği üzerinde duruldu. Umman'ın ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması ve Arap Serbest Ticaret Bölgesi üyesi olması aynı zamanda Körfez İşbirliği Konseyi Ülkesi olmasının avantajları vurgulandı.
İzmir'den Salalah Limanı'na haftada bir deniz taşımacılığı yapıldığı; ancak Türkiye-Katar örneğinde olduğu gibi İran üzerinden'de Umman'a Ro-Ro taşımacılığı yapılabileceği, bu şekilde ticaretin gelişebileceği dile getirildi.
İş Konseyi Başkanı Orhan Güner,Umman tarafına teşekkür ettikten sonra DEİK'e ilişkin bilgi aktardı. Umman ve ABD arasında olan STA nedeniyle özellikle Türkiye'de tekstil üreticilerinin konuyla ilgilenebileceğini ifade etti. Duqm, Salalah ve Sohar projelerinin Türk firmaları açısından çok dikkat çekici olabileceğini dile getirdi. Türk müteahhitlik firmalarının Umman pazarında gösterdikleri başarının ise Türk firmalarına duyulan güvene işaret ettiğini belirtti. Umman'ın bölgede lojistik merkez olmaya dönük yaptığı çalışmaların takdirle karşılandığını sözlerine ekledi. Son olarak, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere dair bilgi aktardı.
Aden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mohammed Ali Husein Al-Mansab, beraberindeki Hasan Gültekin ve Mehmet Açıkkaşlı ile 28 Mart 2019'da DEİK'i ziyaret etti. Toplantıya; Yemen İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatörü Aziz Toprak, Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Akın Dıblan ve Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha katıldı. Toplantıda konuşan Al-Mansab, Türk iş insanlarının Yemen'e gelip yatırım yapmaları ve oradaki büyük fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini, ülkenin büyük bir Pazar olduğunu ve bazı Avrupa ülkelerinden yatırımcıların da orada bulunduğunu iletti. Yemen'in uluslararası basında çıktığı gibi ciddi sorunları olmadığını ve Yemenlilerin Türk iş insanlarını beklediğini ekleyen Al-Mansab, ülkelerindeki fırsatların değerlendirilmesi adına DEİK organizasyonunda bir iş insanı heyetinin gelmesini istediklerinin de altını çizdi. Bunun üzerine söz alan Muhammet Uğurcan Barman; DEİK'in özel sektör kapsamında ciddi bir gayret gösterdiğini, buraya getirecekleri heyetler için de her türlü hazırlığı yapabileceklerini, böylelikle Türk iş insanları ile Yemenli iş insanlarını buluşturabileceklerini aktardı. Günümüz koşullarında Yemen'e iş insanının gitmesinin çok güç olduğunu, ancak Türk resmî makamlarının gerekli çalışmaları yaptıktan sonra özel sektöre olur vermesiyle ülkeye bir heyetin gidebileceğini ileten Barman, T.C. Yemen Büyükelçisi'nin Riyad'da bulunduğu bir dönemde, Türk iş insanlarının ülkeye gitme eğiliminde olmadığını da sözlerine ekledi.
21-23 Mart 2018'de Doha'ya bir ziyaret gerçekleştirildi. Heyette İş Konseyi üyelerinden oluşan 22 firma temsilcisi yer aldı. Heyet, programın ikinci gününde Katar Savunma Bakanı Dr. Khalid bin Mohammed Al Attiyah ve Katar Ekonomi Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al-Thani'ye makamında bir ziyaret düzenledi. Ekonomi Bakanı ile gerçekleştirilen görüşmede, karşılıklı olarak yatırımların arttırılması gündeme geldi. Ekonomi Bakanı Katar'ın yatırımcılara çok uygun imkânlar sağladığını, örneğin Katar'da alüminyum üretimi olması nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayisinde kullanılan yedek parçaların Katar'da imal edilebileceğini, iki ülke arasında imzalanma aşamasında olan "Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe girmesiyle gümrük vergilerinin sıfırlanacağını ve ticaret hacminin daha da artacağını dile getirdi. Ziyaretlerde DEİK ve İş Konseyine dair bilgi aktardıktan sonra, amacın ekonomik ilişkileri siyasi ilişkiler seviyesine getirmek olduğunu, Konseyin bu yönde çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Konuşmaların ardından, İş Konseyi üyeleri ve Katar İşadamları Derneği üyeleri arasında tanışma gerçekleşti.
LÜBNAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ ZİYARETİ, 20 MART 2018, ANKARA
DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi, Orta Doğu – Körfez Bölgesi Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz ve Koordinatör Akın Dıblan Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Ekselansları Ghassan Moallem'i 20 Mart 2018 tarihinde makamında ziyaret etti.
Büyükelçi Ghassan Moallem, DEİK heyetini makamında kabul etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyeldi. Moallem, 2001 – 2003 yılları arasında Lübnan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak görev yaptığını ve bu vesileyle DEİK'in faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi. Moallem, yeniden Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için her konuda yardıma hazır olduğunu ifade etti.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, eski TOBB Başkanı Ali Coşkun ile birlikte 1984 yılında DEİK'in kuruluşunda görev aldığını söyledi. Yırcalı, öncelikle Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK)'in kurulduğunu ve ardından da 1986 yılında DEİK'in kurulduğunu aktardı. Yırcalı,Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) bir yan kuruluşu olan Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Başkanlık görevini de uzun yıllar sürdürdüğünü belirterek, bu görevi Adnan Kassar'dan devraldığını ifade etti.
Türkiye – Lübnan İş Konseyi'nin iki dönemdir başkanlık görevini yürüttüğünü belirten Yırcalı, İş Konseyi Başkanı görevine başlamadan önce Lübnan'ı ziyaret ettiğini ve İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz'ün Lübnan'ı daha iyi tanıdığını inşaat taahhüt ve enerji alanlarında işleri olduğunu dile getirdi. Başkan Yardımcısı ve İş Konseyi'nin önceki Başkanı ve aynı zamanda Delta Star Petrol Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab ile de uzun yıllara dayanan dostlukları olduğunu söyledi.
Yırcalı, İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetlerini dile getirerek, 6-7 Aralık 2016 tarihlerinde İş Konseyi olarak Beyrut'a düzenlenen ziyarete ilişkin bilgi verdi. Atanmış Başbakan Saad Hariri ile yapılan görüşmeye de değinen Yırcalı, yine 3'üncü ülkelerde (MENA, BDT, Afrika, Rusya, Türkiye) Lübnan diasporası ile inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde iş birliği ile ilgili geçtiğimiz yıl Beyrut ve Istanbul'da etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. Toplantıda, Lübnanlı müteahhitlik firmalarının Afrika'da son derece başarılı oldukları; ancak Türk firmaları ile bu konuda iş birliği yapmaya açık olmadıkları dile getirildi. Yırcalı, Beyrut Üniversitesi ile de iyi ilişkileri olduğunu, ayrıca her yıl yapılan Beyrut moda festivaline 2017 yılında Türkiye'den moda tasarımcılarının katılımları konusunda söz konusu derneğe destek verildiğini söyledi. Söz konusu faaliyetlere önümüzdeki dönem içerisinde de devam etmek istediklerini bu kapsamda öncelikli olarak bankacılık sektöründe iş birliği konulu bir toplantı düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Yırcalı, İş Konseyi karşı kanadından görmek istedikleri iş birliğini görememenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti. Yırcalı, 2017 yılı sonunda bir toplantı düzenlemeyi planladıklarını ancak eşbaşkan Wajih Bizri ile görüşmelerinde önce Mart 2018 tarihini verdiklerini şimdi de Mayıs ayından önce olamayacağını ifade ettiklerini açıkladı.
Büyükelçi, söz konusu toplantının 7 Mayıs'ta Lübnan'da yapılacak Parlamento seçimlerinin ardından Haziran ya da Temmuz aylarında yapılabileceğini kendisinin de bizzat eşbaşkan Wajih Bizri ile görüşeceğini ifade etti. Lübnan'ın ufak ama çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Büyükelçi, Türkiye ile bir çok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğini bilhassa inşaat-taahhüt,enerji projeleri ile ilgili iş birliği yapılabileceğini, iki ülkenin ekonomilerinin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu bu yüzden rekabetin değil işbirliğinin öne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Suriye'nin yeniden yapılanmasında Lübnan'ın ve Türkiye'nin önemli bir rolü olacağını da sözlerine ekledi.
Büyükelçi, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gibran Bassil'in katılacağı 7 Nisan 2018 tarihinde Paris'te gerçekleştirilecek olan CEDRE-Paris Konferansına bu yıl Türkiye'nin de davet edildiğini ve Lübnan için büyük önem arz eden söz konusu etkinliğe T.C. Dışişleri Bakanı ya da Başbakan'ın katılımının çok iyi olabileceğini söyledi.
Toplantıda, Büyükelçiye plaket takdim edildi.
Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Öz ve Koordinatör Akın Dıblan, 20 Mart 2018'de Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Ghassan Moallem'i makamında ziyaret etti. Heyeti kabul etmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Büyükelçi; 2001- 2003 yılları arasında Lübnan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak görev yaptığını, bu vesileyle DEİK'in faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için her konuda yardım edebileceğini belirtti. Rona Yırcalı ise İş Konseyinin geçmiş dönem faaliyetlerini dile getirerek, 6-7 Aralık 2016'da Konseyin Beyrut'a düzenlediği ziyarete ilişkin bilgi verdi. Söz konusu faaliyetlere; önümüzdeki dönem içerisinde de devam etmek istediklerini dile getiren Yırcalı, İş Konseyi karşı kanadından görmek istedikleri iş birliğini görememenin üzüntüsünü yaşadıklarını da belirtti.
Ürdun İş Konseyi, Başkan Ömer Faruk Akbal liderliğinde 19-20 Mart 2018'de Akabe ve Amman'a bir ziyaret düzenledi. Ziyarete; farklı sektörlerden 30 firma temsilcisi katıldı. Programın ilk gününde Akabe Özel Ekonomik Bölgesi (ASEZA) ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Söz konusu toplantıya, T.C. Amman Buyükelçisi Murat Karagöz ve Ürdun Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi İsmail Issa İsmail Rifaie katıldı.
TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ AKABE ve AMMAN ZİYARETİ, 19-20 MART 2018
Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal başkanlığında 19-20 Mart 2018 tarihlerinde Akabe ve Amman'a bir ziyaret düzenlendi. Ziyarete inşaat, enerji, yapı malzemeleri, gıda/tarım, sağlık, bilişim teknolojileri, havalandırma sistemleri, mühendislik/mimarlık, kimyasal ürünler ve hazır giyim sektörlerinden 30 firma temsilcisi katıldı.
Ziyaretin ilk günü olan 19 Mart 2018 tarihinde Akabe Özel Ekonomik Bölgesi(ASEZA) ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ASEZA Başkanı Nasser Shrraideh tarafından Akabe'deki yatırım imkanları ve ortamına dair bir sunum gerçekleştirildi.Söz konusu toplantıya T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz ve Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Ismail Rifaie katıldı. Nasser Shraideh tarafından yapılan sunumda aşağıda yer alan hususlar dile getirildi;
- ASEZA 375 km2'lik alandan oluşmaktadır
- Gümrük vergileri bulunmamaktadır
- Yatırımların 2025 yılına kadar 30 milyar dolar seviyesine çıkartılması hedeflenmektedir
- 2025 yılına kadar yıllık 1.5 milyon turist ziyareti hedeflenmektedir
- 2025 yılına kadar otel oda sayısının 12 bine çıkartılması hedeflenmektedir
- Yeni Akabe Limanı kargo kapasitesinin 40 milyon tona çıkartılması hedeflenmektedir
- Ürdün'ün ABD, Singapur, EFTA Ülkeleri ve Arap Ülkeleri Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunmaktadır
- Bölge kapsamında 3 hastane ve 3 üniversite faaliyet göstermektedir
- 5 ülkeye 12 saat karayolu mesafesi ile ulaşılması mümkündür.
Shraideh şirketlerimiz açısından yatırım imkanları olan projeleri aşağıdaki şekilde sıralamıştır
- Al Matal Projesi kapsamında 100 bin km2'lik yapay göl,konut, marina, restorant, mağazalar 4 ve 5 yıldızlı otel inşaatları
- Sahilde 300 odalı 6600 km2'lik alanda 5 yıldızlı otel inşaatı
- Sahilde 4 yıldızlı 130 odalı, 976 m2 otel inşatı
- 260 bin m2'lik alana eğlence ve su parkı inşaatı (proje değeri 10 milyon Ürdün Dinarı)
- Sağlık turizmine yönelik 85 bin m2'lik alana sağlık şehri inşaatı
- 4 kamu hastanesi, 5 özel hastane kapsayan 255 bin m2'lik alana inşaa edilecek olimpik spor şehri (5 otel, FIFA standartlarında stadyum, 4 havuz, spor tesisleri)
- 700 bin m2'lik alana AVM, ofis binaları, spor merkezleri, restorantlar ve tıbbi merkez inşaatı
- Akabe'ye 2 sanayi bölgesi inşaatı
- Gweirah'ya 3 sanayi bölgesi inşaatı
İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Akabe'nin bölgedeki stratejik konumu nedeniyle Türk firmaları açısından son derece cazip olduğunu, Suriye'deki iç savaş nedeniyle transit yolunun kapanması ile Türkiye'den Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yapılan ihracatta karayolu taşımacılığı durmuş durumda olduğunu, bunun sonucu olarak KİK ülkelerine ihracat yapan firmalarımızın Akabe'de yatırım yaparak nakliyede büyük avantaj sağlayacağını dile getirdi. Diğer yandan, söz konusu firmaların Mısır ve Doğu Afrika pazarlarına da çok yakın mesafede olması nedeniyle bu pazarlara erişimde büyük kolaylık sağlanacağını belirtti.Tüm bunların yanında Ürdün'ün ABD ve Kanada ile olan STA'sı ve Arap Serbest Ticaret Bölgesi üyesi olmasının buradaki yatırımcılar için çok büyük avantajlar sağladığının gözlemlendiğini, iki ülke arasındaki turizm sektörünün geliştirilmesi bağlamında, THY uçuşlarının yeniden başlaması ile turist sayısının artması için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile de İş Konseyi olarak işbirliği yapılacağını vurguladı.
Toplantı'nın ardından Akabe'de yer alan otel, konut ve spor tesislerinden oluşan "Ayla Projesi" ne bir ziyaret düzenlendi. Ziyareti takiben aluminyum bobin üretimi yapan "Orbit Aluminyum Industries", gıda ürünleri üreten "Qurina Food Industries" ve güneş panelleri imalatı yapan "Wiosun Renewable Energy" firmalarına iat tesis ziyaretleri gerçekleştirildi.
20 Mart günü Akabe'den Amman'a geçildi. T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz heyeti Büyükelçilik konutunda kabul etti. Murat Karagöz, Ürdün'ün bölgede kritik bir öneme sahip olduğunu, ülkede 1.4 milyon Suriye vatandaşının yaşadığını, ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. İsrail ile 1994 yılında bir barış anlaşması imzalandığını ancak siyasi ilişkilerin iyi olmadığını, komşuları Irak'ta tam anlamıyla istikrar sağlanamadığını, Suriye'deki savaşın 8. yılını doldurduğunu, Türkiye ve Ürdün arasındaki siyasi ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımızın Ürdün ziyareti ve ardından Aralık ayında Ürdün Kralı'nın Türkiye ziyaretinin son derece başarılı geçtiğini belirtti. Yine geçtiğimiz yıl Ürdün Başbakanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini, yakın zamanda ise Dışişleri Bakanımız ve Genel Kurmay Başkanımız'ın Ürdün'ü ziyaret ettiğini ifade etti. Ürdün tarafının Türkiye'den taleplerinin ise Ürdün'den Türkiye'ye daha fazla ihracat, Ürdün'e Türkiyeden daha fazla yatırım ve teknik yardım şeklinde olduğunu söyledi. Bunların dışında THY Istanbul-Akabe seferlerinin başlaması ile turizm alanında işbirliğinin daha da güçleneceğini, Akabe'ye ise lojistik, turizm ve serbest bölge olmak üzere entegre bir proje olarak bakılması gerektiğini söyledi.
İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal konuşmasında Ürdün'de İş Konseyi olarak bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, Akabe ziyaretinin son derece başarılı geçtiğini, Amman'da da İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın yanısıra, Rakhaa Derneği ile Filistinli ve Ürdünlü İşadamları Forumu ile toplantılar düzenleneceğini ifade etti.
Büyükelçimizin konutunda yapılan toplantının ardından Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Jafar Hassan'a makamında bir ziyaret düzenlendi. Ziyarette Ürdün tarafından Altyapı ve Konut Bakanı Sami Halasa, Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Shehadeh, Ticaret, Sanayi ve Tedarik Bakanlığı Genel Sekreteri Yousuf Al Shamali ve Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hamdi Tabaa'a da hazır bulundular.
Jafar Hassan, söz konusu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, Ürdün ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok köklü olduğunu, Ürdün'ün Türk yatırımları için önemli bir üs olduğunu, Ürdün'de daha fazla Türk yatırımı ve Türk firmaları ile Ürdünlü firmalar arasında daha fazla işbirliği görmek istediklerini belirtti. Özellikle Ürdün'ün ABD, Kanada, Singapur ile Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın yanısıra, Arap Serbest Ticaret Bölgesi üyesi olması nedeniyle yatırımcılara önemli avantajlar sunduğunu dile getirdi. Hükümetin kamu ve özel sektör ortaklığı enerji, sağlık, su, bilişim teknolojileri ve ulaştırma sektörleri projeleri üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.
Büyükelçi Murat Karagöz, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu, THY'nın Akabe seferlerini başlatması ile Akabe ekonomisine önemli bir katkı sağlanmasının beklendiğini ifade etti.
İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, İş Konseyi olarak Ürdün'e daha fazla Türk yatırımı çekilmesi yönünde çalışmalar yapılacağını, Ramazan ayından önce Istanbul'da Ürdün'deki yatırım imkanlarını anlatan bir forum düzenlemeye hazır olduğumuzu dile getirdi.
Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve Ürdün İşadamları Derneği Başkanı Hamdi Tabaa'a ise Türkiye'den gelen yatırımlara öncelik verdiklerini, örneğin Ürdün'de kaliteli domates yetiştirildiğini ve Türkiye'deki domates salçası üreticilerinin Ürdün'de üretim yapabileceklerini belirtti.
Toplantıda ayrıca Ürdün tarafı yeni yönetmeliğe göre Ürdün'deki tıp fakültelerinin özel sektör tarafından yönetilebileceğini, Amman'da büyük bir sağlık şehri kurulacağını ve bir yatırımcı arayışında olduklarını dile getirdi.
Ürdün'ün Istanbul Fahri Konsolosu Şerif Egeli, Türkiye'nin metrobüs hatlarında son derece başarılı olduğunu, IETT'nin Amman'da metrobüs hattının inşaatı ve işletilmesi konusunda talip olduğunu ve Istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Amman Belediyesi'ne 40 otobüs hibe etmeye hazır olduğunu, ayrıca IETT'nin bu konuda eğitim vermeye hazır olduğunu belirtti. Diğer yandan, Mersin-Akabe arasında Ro-Ro seferleri başlatılmasının iki ülke arasındaki ticareti canlandıracağını, ancak başta her iki ülke hükümetinin hatları sübvanse etmesinin gerekebileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ile görüşmenin ardından Ürdün İşadamları Derneği ev sahipliğinde Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı'na geçildi. Toplantıda T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Ismail Rifaie, Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbal, Ürdün-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hamdi Tabaa'a, Yatırım Komisyonu Genel Sekreteri Freidoun Hartoka birer konuşma yaptılar. Toplantıda
Türkiye'de Ürdün'ün tanıtımının yapılması, Ürdün'ün sunduğu imkanların anlatılması ve bilinirliğinin arttırılması, bu kapsamda İş Konseyi toplantılarının daha sık yapılması, Türkiye ve Ürdün arasında 70 yılını tamamlamış köklü diplomatik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapılması, Ürdün'ün sahip olduğu güçlü mühendislik firmalarının da dikkate alınarak iki ülke firmalarının Suriye ve Irak'ın yeniden imarında birlikte rol almaları, THY'nın 17 ay aradan sonra Istanbul-Akabe seferlerini başlatması ile turizm ilişkilerinin yanısıra ekonomik ilişkilerinde güçleneceği dile getiridli.
İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın ardından Ortak Yürütme Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda İş Konseyi'nin önümüzdeki dönem çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Ürdün tarafı, özellikle Doğu Afrika'da büyük projeler olduğunu ancak Ürdünlü inşaat şirketlerinin söz konusu projeleri tek başlarına yürütebilecek büyüklükte olmadıklarını bu nedenle Türk inşaat firmaları ile işbirliğine gidilebileceğini dile getirdi. Türk tarafı olarak bu işbirliğine sıcak bakıldığı, Istanbul'da yapılması öngörülen sonraki toplantıda Afrika İş Konseyleri ile bu konuyla ilgili bir toplantı düzenlenmesi önerisi getirildi. Diğer yandan, bu tür büyük projelerin finansmanında Ürdün'ün Arap fonlarından ve finansal kurumlarından sağlayacağı finansman imkanlarının işbirliğine önemli katkı sağlayacağı vurgulandı.
Aynı gün akşam Rakhaa Derneği ile bir toplantı düzenlendi. Rakhaa Derneği Başkanı Fahad Tawileh Türkiye'nin Filistin meselesine yaklaşımını saygıyla karşıladıklarını, Ürdün'ün ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, Türk firmalarının teknoloji birikimlerinden faydalanmak istediklerini, Türkiye'nin Ürdün'den fosfat ithalatı yapması konusunda talepleri olduğunu dile getirdi.
İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, Akabe ziyaretine değinerek Akabe'de çok başarılı bir ziyaret gerçekleştirildiğini, imkanların yerinde incelendiğini, fosfat konusunda ise Ürdün'den gelen fiyatların yüksek olması nedeniyle alım yapılmadığını, konunun yeniden gözden geçirilmesi halinde alım yapılabileceğini, Türkiye'deki gübre fabrikalarının Ürdün'den fosfat almakta istekli olduklarını dile getirdi.
MÜSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Uyar MÜSİAD olarak 10-13 Mayıs tarihlerinde Ürdün'ü yeniden ziyaret ederek fuara iştirak edeceklerini, Akabe ile bir iyi niyet anlaşması imzalamayı öngördüklerini, Ürdün tarafı olarak Türkiye'ye daha sık gelmelerini ve Ürdün'deki yatırım imkanlarını Türkiye'deki iş çevrelerine daha iyi tanıtmaları gerektiğini belirtti.
Söz konusu toplantının ardından Ürdün-Filistin İşadamları Forumu'nun heyet onuruna verdiği akşam yemeği davetine geçildi.
Yemen İş Konseyi tarafından 12 Mart 2018'de Türkiye'deki Yemenli iş insanlarına yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. İstanbul'da yapılan etkinlikte konuşma yapan Yemen İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, gerçekleştirilen çalışmalar konusunda bilgi verdi. Barman, Türkiye'deki Yemenli iş insanları aracılığıyla ülkeye erişimin kolaylaşabileceğini belirtti. Toplantıda söz alan ve Yemen heyetine başkanlık eden Muhammed Humeykani ise Türkiye-Yemen ticari ilişkilerinin oldukça eskiye dayandığını ve özellikle son 15 yılda hızla geliştiğini vurguladı. Humeykani; müteahhitlik, eğitim, enerji, gıda ve inşaat gibi çeşitli alanlarda yatırım amaçlarının olduğunu ve bu sektörlerden tecrübeli iş insanlarının bugünkü toplantıda bulunduğunu söyledi.
Katar İş Konseyi Yürütme Kurulu, 8 Mart 2018'de Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarak Sh.S. Al-Shafı'ye makamında bir ziyaret gerçekleştirdi. İş Konseyi, Türkiye-Katar ilişkilerinin en üst düzeyde seyrettiğini, Konsey olarak 22 Mart 2018'de Katar'a bir ziyaret gerçekleştirileceğini ve bu ziyaret vesilesiyle Katar İşadamları Derneği ile de bir toplantı düzenleneceğini belirtti. Büyükelçi ise Katar'da Türk firmalarının gösterdiği yüksek performans ve başarılı projelerden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettikten sonra, ziyaret kapsamında hediye edilen plaketi kabul etti.
TÜRKİYE – KATAR İŞ KONSEYİ YÜRÜTME KURULU'NUN KATAR'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNİ ZİYARETİ
Türkiye – Katar İş Konseyi Başkanı Ethem Sancak başkanlığında Türkiye – Katar İş Konseyi Yürütme Kurulu, Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarak Sh. S. Al – Shafi'yi 8 Mart 2018 tarihinde makamında bir ziyaret gerçekleştirdi.
İş Konseyi Başkanı Ethem Sancak, Türikye – Katar ilişkilerinin en üst düzeyde seyrettiğini, İş Konseyi olarak 22 Mart 2018 tarihinde Katar'a bir ziyaret düzenleneceğini ve bu ziyaret vesilesiyle Katar İşadamları Derneği ile de bir toplantı düzenleneceğini belirtti.
Türkiye-Katar İş Konseyi heyetini kabul etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Büyükelçi, Katar'da Türk firmalarının gösterdiği yüksek performans ve başarılı projelerden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Türk makamlarının başka ülkelere göre Katar pazarında daha yeni olduklarını biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım'ın Katar'ı ziyaretinin sözkonusu olduğunu ve bu vesileyle bir Forum düzenlenmesinin gündemde olduğunu dile getirdi. Son olarak Büyükelçiye plaket takdim edildi.
İRAN İSLAM CUMHURİYETİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN MOHAMMAD EBRAHIM TAHERIAN FARD ZİYARETİ
Türkiye – İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard'a 1 Mart 2018 saat 11:00'de ziyaret gerçekleştirdi.
Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler ve beraberindeki Yürütme Kkurulu üyeleri öncelikle İran Ticaret Müşaviri, Sanayi ve Yatırım Müşaviri ve Kültür Ataşesi tarafından karşılandı. İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin ve sorunlara dair çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantının ilk etabında, ticari faaliyetlerin arttırılmasına yönelik her türlü çalışmanın yapıldığı dile getirildi. Bu kapsamda özellikle bankacılık alanında Türkiye'nin İran'da daha çok bankasını görmek istediklerini dile getiren yetkililer, ayrıca Sayın Ümit Kiler'in almış olduğu görevden ötürü memnuniyetlerini de dile getirdiler.
Toplantının ikinci etabında Büyükelçilik makamına geçen heyet, karşılıklı tebrikten sonra Türkiye ve İran arasındaki köklü ticari münasebetleri gündemlerine aldılar. Türk özel sektörünün İran'a olan alakasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, hacmin daha da arttırılması için tüm kanallar ile ortak çalışılması gerektiğini söyledi.
Türkiye-Ürdün iş Konseyi Başkanı Ümit Kiler ise, her türlü konuda yardıma açık olduklarını ve bundan sonraki süreçte iki ülke menfaatlerini arttırmaya yönelik çokça temas kuracağını dile getirdi.
Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu, yardım etmekten ve iki ülke arasındaki dost bağlarının ticari alanda da kuvvetlendirmekten memnuniyet duyacağını da ekledi.
Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (EDB) Türkiye ofisi tarafından 1 Mart 2018'de Bahreyn'deki yatırım ortamını ve imkânlarını anlatan bir toplantı düzenlendi. İstanbul'da düzenlenen toplantıya DEİK'i temsilen Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau katıldı. Toplantıda EDB Türkiye temsilcisi Neşe Seçer, Bahreyn'deki yatırım ortamı ve imkânlarına dair bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Bahreyn'e yılda 1 milyar dolar değerinde doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleştiğini, Bahreyn ekonomisinin yüzde 20'sinin petrol, yüzde 16'sının finansal hizmetler, yüzde 15'inin üretim, yüzde 13'ünün kamu sektörü kalanın ise inşaat, otel ve restoran hizmetlerinden oluştuğunu belirtti.
İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard'ı 1 Mart 2018'de ziyaret etti. İki ülke arasındaki sorunlara dair çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantının ilk etabında, ticari faaliyetlerin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığı dile getirildi.
TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İŞ KONSEYİ RİYAD TEMASLARI, 25 ŞUBAT 2018
Türkiye – Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy'un başkanlığında bir heyetle 25 Şubat 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a bir ziyaret gerçekleştirildi.
Ziyaret kapsamında, Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi karşı taraf Başkanı Maazen İbrahim Rajab ve yürütme kurulu üyeleri ile yapılan görüşme neticesinde, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortak bir girişim (proje veya yatırım) yapılması fikri ortaya çıktı.
Görüşmede, başta sağlık sektörü olmak üzere 16 farklı sektörde özelleştirme yapılacağının bilgisi verildi. Özelleştirmelerle ilgili ''Roadshow'' yapmak üzere Nisan ayı sonunda Suudi Arabistan'dan bir heyetin Türkiye'ye geleceği ifade edildi.
Sadece NEOM projesiyle sınırlı kalmayarak,Riyad çevresinde yeni yaşam ve eğlence alanlarının yapılacağı bilgisi verildi.
Riyad'a ayrıca bir ziyaret planlanarak T.C. Riyad Büyükelçiliği'nin belirttiği kamu ve özel yatırım fonlarıyla görüşmeler yapılmasının faydalı olacağı görüldü.
Görüşmeler sonucunda yapılması planlanan ortak girişimle (proje ve yatırım) alakalı tüm İş Konseyi üyelerinin önerilerinin alınması ve bu doğrultuda öncelikle özelleştirmeler hakkında Suudi Arabistan tarafından detaylı bilgilerin gelmesi neticesinde bir sonraki İş Konseyi toplantısında bu konular hakkında tüm İş Konseyi üyeleriyle istişare edilerek kararlar alınması planlandı.
Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Fatih Gürsoy'un liderliğinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı ziyaret etti. 25 Şubat 2018'de gerçekleştirilen ziyaret kapsamında; Suudi Arabistan İş Konseyi Karşı Taraf Başkanı Maazen İbrahim Rajab ve Yürütme Kurulu Üyeleri ile görüşme gerçekleştirildi. Yapılan görüşme neticesinde; iki ülke arasında ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ortak bir girişimde bulunulması fikri ortaya çıktı.
TÜRKİYE-ÜRDÜN İŞ KONSEYİ'NİN ÜRDÜN HAŞİMİ KRALLIĞI ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN ISMAIL ISSA RIFAIE ZİYARETİ, 21 ŞUBAT 2018, ANKARA
Türkiye – Ürdün İş Konseyi Yürütme Kurulu, Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Sayın Ismail Issa Rifaie'ye21 Şubat 2018 tarihinde ziyaret gerçekleştirildi.
Türkiye – Ürdün İş Konseyi Başkanı Faruk Akbal, Ürdün coğrafyasının çok önemli bir alanda bulunduğunu ve iş dünyası olarak bunu önemsediklerini belirtti. Köklü bir ilişkiye sahip olan iki milletin, ticari alanda da en yüksek karşılıklı fayda sağlanması amacıyla yeni dönemde adım atacaklarını, bu kapsamda Ürdün ticari otoritelerinin ve özellikle Büyükelçinin desteklerinin önemli olduğunu iletti. Yalnızca Ürdün İş Konseyi değil, tüm DEİK ve iş çevrelerinin Ürdün'e olan alakasını arttırmaya yönelik tepeden tırnağa tüm organların çalıştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Ürdün Haşimi Krallığı Ankara Büyükelçisi Ismail Issa Rifaieise, Ürdün'ün bulunduğu konuma dikkat çekerek, AB ve ABD ile birlikte pek çok ülke ile imzaladıkları anlaşmalar ile, memleketlerinde üretilip yurt dışına satılacak ürünlerde neredeyse vergisiz denebilecek oranda faydalar sağladıklarını, Ürdün'ü bir merkez gibi kullanarak pek çok ülke ile ticaret yapabileceklerini söyledi. Türkiye'nin son dönemlerindeki Afrika açılımını takip ettiklerini ve Ürdün'ün Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu, bu kapsamda da ticari partner olabileceklerini ekledi. Hali hazırda Ürdün'de pek çok projenin bitmiş ve yüklenicisini beklediğini söyledi. Özellikle yol ve altyapı alanında ihtiyaçlarının olduklarını ve bu konuda çalışan Türk firmalarının başarısını bildiklerini, bu firmaları ülkelerinde yatırımcı olarak görmek istediklerini iletti.
Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu, yardım etmekten ve iki ülke arasındaki dost bağlarının ticari alanda da kuvvetlendirmekten memnuniyet duyacağını da ekledi.
TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İŞ KONSEYİ'NİN SUUDİ ARABİSTAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ SAYIN WALEED A. ELKHEREIJI ZİYARETİ, 13 ŞUBAT 2018, ANKARA
Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Yürütme Kurulu, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Waleed A. Elkhereiji'ye 13 Şubat 2018 tarihinde ziyaret etti.
Türkiye – Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy, Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin bölgedeki iki siyasi ve ekonomik güç olmaları hasebiyle önem arz ettiğini, iki ülke ilişkilerinin sorunsuz bir şekilde devam ettirilebilmesi için ticaret ataşeleri, başkonsoloslar, büyükelçiler ve iş konseyi olarak bir takım halinde çalışılması gerektiğini söyledi. Gürsoy, 24 Şubat 2018 tarihinde yapacakları Suudi Arabistan Ziyareti kapsamında, İş Konseyi olarak yeni dönemde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ilerlemesi amacıyla bir temel oluşturacağını, bu süreçte Büyükelçiliğin ve Suudi Arabistan resmi makamlarının desteklerini talep etti.
Toplantıda, katılımcılar kendilerini ve Suudi Arabistan ile olan ticari münasebetleri hakkında Büyükelçi'ye bilgi verdi.
Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Sayın Waleed A. Elkhereiji ise, tarihten bu yana gelen Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin kuvvetli olduğunu, ortak paydaların yüksek olduğunu ileterek, Suudi Arabistan'da iş yapacak Türk firmalarının artmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Bununla beraber 24 Şubat 2018'de yapılacak ziyaret için gereken destekleri vereceklerini söyleyerek, ticari fonksiyonlu makamlardan randevu alınması hususunda yardım edecekleri iletti. Ziyaretten dolayı memnuniyeti dile getiren Büyükelçi, herhangi bir konuda her zaman ulaşılabilir olduğunu iletti.
Irak Başbakanı Haidar Ebadi ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un katılımlarıyla 12-14 Şubat 2018'de Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde "Irak'ın Yeniden İmarı Kuveyt Uluslararası Konferansı" gerçekleştirildi. Türkiye'den 40 özel sektör temsilcisinin katıldığı konferansa; DEİK'i temsilen Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau katıldı. Konferansın ilk gününde, birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu Irak'a toplamda 337 milyon ABD Doları tutarında insani yardım taahhüdünde bulundu.
TÜRKİYE-UMMAN İŞ KONSEYİ'NİN UMMAN SULTANLIĞI ANKARA BÜYÜKELÇİSİ QASIM MOHAMED SAYIN SALIM AL SALHI ZİYARETİ, 9 ŞUBAT 2018, ANKARA
Türkiye – Umman İş Konseyi Yürütme Kurulu, Umman Sultanlığı Ankara Büyükelçisi Sayın Qasim Mohamed Salim Al Salhi'yi 9 Şubat 2018 tarihinde Büyükelçilik makamına ziyaret gerçekleştirdi.
Türkiye – Umman İş Konseyi Başkanı Orhan Güner, Türkiye ile Umman ilişkilerinin yüksek seviye olduğunu; ancak ticari ve ekonomik alanda yetersiz olduğu iletti. Yeni dönemde ekonomik ve ticari ilişkileri yükseltmek üzere hazır ve istekli olduklarını belirtti. Katılım sağlayan üyeler kendi firmalarını Büyükelçiye tanıttı, hali hazırda orada iş yapan firma temsilcileri ise yaşadıkları sorunları Büyükelçiye iletti.
Umman Sultanlığı Ankara Büyükelçisi Sayın Qasim Mohamed Salim Al Salhi ise ziyaretlerinden dolayı çok memnun olduklarını söyledi. Büyükelçi olarak siyasi konulardan çok ticari ve ekonomik faaliyetlere ağırlık vereceğini belirtti. Ülkesinde bulunan Türk firmalarından memnun olduğu ve bu sayının artmasını istedikleri özellikle belirtti. İnşaat alanında güzel çalışmaların yapıldığını gözlemlemekle beraber, sektörel çeşitliliğin arttırılması gerektiğini söyledi. Pek çok alanda yatırım alanı bulunan Umman Sultanğı'nda, inşaatın yanında balıkçılık, maden vb. diğer sektörlerinde Türk firmaları beklediğini iletti.
İş Konseyi Başkanı Orhan Güner, ziyaretin sonunda Büyükelçi'ye hediyelerini takdim edip, memnuniyetlerini dile getirdiler.
Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu İran'ın Istanbul Başkonsolosu'nu Ziyareti
Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, 7 Şubat 2018 tarihinde İran İ.C. Başkonsolosu Bakhtiyar Assadzadeh'ye makamında bir ziyaret gerçekleştirildi. Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, Başkonsolosa kabulunden dolayı çok teşekkür ederek, Konsey olarak Başkonsolosluk ile daha yakın bir çalışma içinde olmak istediklerini belirtti.
Başkonsolos Assadzadeh, İş Konseyi çalışmalarına her zaman destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.
Toplantıda, İş Konseyi üyeleri kendilerini tanıttıktan sonra, İran ile ekonomik ilişkilerde yaşadıkları bir takım sorunları dile getirdiler. Türk firmalarının İran pazarında yatırım yapmak üzere projeler geliştirdikleri, son olarak Istanbul Sanayi Odası'nın İran'da bir sanayi bölgesi kurmak üzere girişimleri olduğu dile getirildi.
Özellikle para transferleri konusunda yaşanan sıkıntılara değinildi. Başkonsolos "Bank Mellat "ile çalışılabileceğini belirtti. İki ülke arasındaki turizm ilişkilerine de vurgu yapıldı. Türkiye'den İran'a daha çok turist gitmesinin hedeflendiği, ancak bunun için de otel ve turistik tesislere daha fazla yatırım yapılması ve turizm altyapısının geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Görüşmenin ardından Başkonsolos'un heyet onuruna verdiği yemek davetine iştirak edildi. Yemek davetinin sonunda karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.
Ankara'nın Kuveyt Büyükelçisi Ghassan Yousuf A. Al Zawawi, 5 Şubat 2018'de gerçekleştirilen Kuveyt İş Konseyi Yürütme Kurulu Toplantısı'nın 15.00-16.00 saatleri arasındaki bölümüne katıldı. Kuveyt İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir'in İş Konseyine dair bilgi vermesinin ve üyelerin kendisini tanıtmasının ardından söz alan Büyükelçi Al Zawawi, Kuveyt Büyükelçiliği olarak İş Konseyi faaliyetlerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
DEİK/Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından, 22 Kasım 2017 tarihinde, Ceylan Intercontinental Otel'te Suudi Arabistanlı işadamlarının katılımlarıyla "Türkiye – Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu" düzenlenecektir. Söz konusu foruma, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Sayın Majid Abdullah Alkasabi ile T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin katılımları öngörülmektedir.
Dünyanın en önemli petrol ekonomisi olan ve bugün sahip olduğu rezervler ile 90 yıl süre ile petrol gelirlerini sürdüreceği tahmin edilen Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda gösterdiği iniş ve çıkışlardan doğrudan etkilenmektedir. 2016 yılında ortalama 44 ABD Doları seviyesinde seyreden petrol varil fiyatlarından olumsuz etkilenen Suudi Arabistan ekonomisi, 2017 yılı itibariyle ortalama varil başı 53 ABD Dolarına yükselen fiyatlar ile birlikte (Ekim 2017 itibariyle varil başı 57 ABD Doları) ekonomik durumunu toparlayarak borçlarını ödemeye ve yeni projeleri finanse etmeye başlamıştır.
Türkiye'nin 2016 yılında Suudi Arabistan'a ihracatı 3,2 milyar ABD Doları'nı geçmiş olup iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatında başta gelen kalemler; Halılar, makinalar ve mekanik cihazlar, mobilyalar, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, inşaat malzemeleri, meyve, demir ve çelik ürünleri, plastik mamulleri şeklindedir.
Bu kapsamda, Suudi Arabistan heyet listesi ve taslak program ekte sunulmuştur.
Bahsedilen toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/527/9732 adresinden katılım bedelini ödeyerek (katılım bedelleri katılım formunda belirtilmiştir) en geç 20 Kasım 2017, Pazartesi günü mesai bitimine kadar kayıt gerçekleştirmeleri rica olunur.
DEİK Türkiye - Filistin İş Konseyi tarafından 2 Kasım 2017 tarihinde River Plaza'da Filistinli işadamlarının katılımlarıyla, Türkiye – Filistin İş Konseyi 14.Ortak Toplantısı gerçekleştirilecektir.
Söz konusu toplantıya Filistin tarafından, İnşaat malzemeleri, inşaat ve taahüt, gayrimenkul, tıbbi ilaçlar, medikal, kozmetik, tekstil, bilgi teknolojileri, enerji, tarım, tekstil ve iç giyim, ev eşyaları ve gıda sektöründe firmalar katılacak olup, Filistinli heyet listesi ekte sunulmuştur.
Bahsedilen toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/503/9654 adresinden en geç 31 Ekim 2017, Salı günü mesai bitimine kadar kayıt gerçekleştirmeleri rica olunur.
Toplantımız ücretsizdir.
TÜRKİYE-KUVEYT 10. DÖNEM KEK TOPLANTISI VE DEİK-BURGAN BANK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZA TÖRENİ
Türkiye-Kuveyt 10. Dönem KEK Toplantısı T.C. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Kuveyt tarafından Ticaret ve Sanayi Bakanı Khalid Nasser Abdallah Al Rodan başkanlıklarında 31 Ekim 2017 tarihinde Kuveyt'in başkenti Kuveyt Şehrinde düzenlendi. Söz konusu Toplantıya DEİK'i temsilen, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Başkanı İbrahim Ekşi, Türkiye-Kuveyt İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Muhammet Barman ve Ali Murat Dinç ile Orta Doğu ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Suzan Cailliau katıldı.
Anılan Toplantı öncesi 30 Ekim 2017 tarihinde, Türkiye tarafından T.C. Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tuzcu başkanlığında teknik heyetler arasında bir toplantı düzenlendi.
Teknik heyet toplantısında, DEİK ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası arasında önümüzdeki dönem bir İşbirliği Anlaşması imzalanması hususu protokolde yer aldı. PPP konusunda Kuveyt'in Türkiye'nin tecrübesinden faydalanması ve firmalarımızın Kuveyt'te bu şekilde iş birliği yapmalarına yönelik açılımlar sağlayabilecek bir toplantının Istanbul'da düzenlenmesi hususu da protokolde yer aldı.
KEK Toplantısında, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Khalid Nasser Abdallah Al Rodan iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini, ekonomik alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ancak yeni hedefler konması gerektiğini söyledi. Öncelikli olarak da ticaret hacminin arttırılmasının hedeflendiğini belirtti.
T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu, Kuveyt Başbakanı'nın geçtiğimiz ay Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ve geçtiğimiz aylarda Sayın Cumhurbaşkanı'nın Kuveyt'e yaptığı ziyaretin bunun göstergesi olduğunu, bölgede çıkan krizlere karşı iki ülkenin birlikte hareket etmesinin örnek oluşturduğunu, Kuveyt'in desteğinin son derece önem taşıdığını belirtti.
Kuveyt'in bugün Türk firmaları için çok önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirten Şimşek, Kuveyt'in gerek coğrafi konumu, gerek dengeli siyaseti, ucuz enerji, uygun arazi ücretleri ve gelişmiş liman hizmetleri ile yatırımcılara önemli imkanlar sunduğunu ifade etmiştir. Son 5 yıl içinde ticaret hacmimizin 1.3 milyar dolara yükselerek 2 katına çıktığını, Türkiye'deki Kuveyt sermayeli firma sayısının 300'e ve Kuveyt sermayesinin 1.6 milyar dolara ulaştığını ifade etti.Kuveyt'in Türkiye'deki yatırımlarının özellikle finans sektöründe yoğunlaştığını, Kuwait Finance House ve Burgan Bank'ın buna örnek oluşturduğunu belirtti. Kuveytli müteşebbislerin gayrimenkul sektöründe de yatırımları olduğunu, 2017 yılı Ocak-Ekim döneminde Kuveytli vatandaşların Türkiye'de 1600 adet gayrimenkul yatırımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Türk müteahhitlik firmalarının Kuveyt'te üstlendikleri projelerin 6.5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Şimşek, son verilere göre 180 bin Kuveyt vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bu rakamın önümüzdeki yıl 200 bini aşmasının beklendiğini, ticaret hacmi hedefinin 2020 yılı için 3 milyar dolar olduğunu, son olarak iki ülke arasındaki Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasında iyileştirmeler yapıldığını ifade etti.
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok ileri bir noktada olduğunu, özel sektörler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde de daha fazla çaba harcanacağını belirtti. Kuveyt'in dünyanın çeşitli ülkelerinde 30 milyar dolarlık yatırımı olduğunu ancak Türkiye'deki yatırmlarının sadece 1.6 milyar dolar olduğunu, Türkiye'de daha fazla Kuveytli yatırım görmeyi arzuladıklarını dile getirdi.Diğer yandan, Kuveyt ile PPP alanında da işbirliği yapmaya hazır olduklarını, 2015 yılında Kuveyt'te çıkartılan PPP Kanunu kapsamında Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerini aktarmak üzere toplantılar düzenlenebileceğini, Kuveytli makamlar ile Türk inşaat firmalarının biraraya getirilebileceğini dile getirdi.
Toplantı'nın ardından Sayın Mehmet Şimşek ve T.C. Kuveyt Büyükelçimiz Sayın Murat Tamer huzurunda DEİK ile Burgan Bank arasında bir işbirliği Anlaşması imzalandı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kurulumuza iletilen bir yazıda İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden alınan Nota'da, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığına bağlı Uluslararası İran Fuar A.Ş. şirketi tarafından 25 – 28 Ekim 2017 tarihlerinde İstanbul CNR Fuar Alanı'nın 3. Salonunda bir İhtisas Fuarı'nın düzenleneceği bildirilmektedir.
Nota'da devamla, söz konusu Fuar'da, petrokimya, elektrik, turizm, yapı malzemeleri, yüzey kaplama, ilaç ve medikal ürünler ile diğer ekonomik ve serbest bölge alanlarında faaliyet gösteren İranlı firmaların yer alacağı kaydedilerek, bahsekonu alanlarda faaliyet gösteren tüm Türk firmaları davet edilmektedir.
Bilgilerinize sunarım.
SURİYELİ İŞ İNSANLARININ TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI KONULU TOPLANTI, 4 EKİM 2017, İSTANBUL
ABD Başkonsolosluğu'nun 4 Ekim 2017 tarihinde düzenlediği "Suriyeli Girişimcilerin Türkiye Ekonomisine Katkıları" konulu toplantıya DEİK'i temsilen Orta doğu ve Körfez Bölgesi Koordinatörü Suzan Cailliau katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Istanbul'un ABD Başkonsolosu Jennifer Davis yaptıktan sonra, ABD merkezli araştırma kuruluşu "Building Markets " temsilcisi tarafından bir sunum gerçekleştirildi.
Sunumda Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin 1.8 milyonunun çalışma çağında olduğu, 2011 yılından bugüne kadar Suriyeli girişimciler tarafından Türkiye'de 6033 firma kurulduğu bunun da 334 milyon dolarlık yatırıma tekabül ettiği belirtildi. Söz konusu firmaların %74'ünün 10 kişiden az istihdam ettiği, %24'ünün 10 ila 50 kişi arasında istihdam yarattığı, %2'sinin ise 50 ila 250 kişi arasında istihdam yarattığı ifade edildi.
Söz konusu şirketlerin %39'unun toptan ve perakende sektöründe faaliyet gösterdiği, %19'unun imalat ve %10'unun hizmetler sektöründe faaliyet gösterdiği belirtildi. Türkiye'de yaşayan Suriyeli girişimcilerin %67'sinin üniversite mezunu olduğu da vurgulandı. Suriye sermayeli şirketlerde ortalama 9.4 kişi istihdam edildiği de belirtildi. Diğer yandan, Suriyeli girişimcilerin %40'ının dilin en büyük engeli teşkil ettiğini belirttikleri açıklanmıştır. Suriyeli girişimcilerin %71'inin daha önce Suriye'de iş sahibi oldukları da ifade edilmiştir. Türkiye'deki Suriye sermayeli firmaların %11'inin kadın girişimcilere ait olduğu da belirtilmiştir.
Gaziantep merkezli Suriye Ekonomi Forumu Başkanı Rami Sharrak, toplantıda Suriyeli girişimcilerin başarı hikayelerini dinleyeceğimizi belirtti ve sırasıyla Mucahid Akil, Samir Hijazi ve Imad Shanan'ı takdim etti. Söz konusu iş insanları sırasıyla, iç mimarlık, helal gıda, internet hizmeti ve zeytinyağı sabunu üretiminde Türkiye'de yakaladıkları başarıları anlattılar. Karşılaştıkları en büyük sorunun kanunları anlamak olduğunu, bunun dışında büyük bir zorlukla karşılaşmadıklarını anlattılar. İhracat yapmaya başladıklarını da ifade ettiler. 500 bin çalışan Suriyeliden sadece %26'sının çalışma iznine sahip olduğu da belirtildi.
DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi ve Albaraka Türk Katılım Bankası işbirliği ile, Türk İş Dünyası'nı Bahreyn'deki iş imkanları ve yatırım fırsatlarına dair bilgilendirmek amacı ile 7 Eylül 2017 tarihinde Albaraka Türk Genel Müdürlük binasında "Bahreyn Ülke Günü Etkinliği" gerçekleştirilecektir.
Bölgenin 1936'da ilk ham petrol ihraç eden ülkesin durumundaki Bahreyn'de kalkınma çabaları başlangıçta petrol gelirlerine dayanırken, doğal kaynaklarının kıtlığı, sürdürülebilir kalkınma için petrol dışı sektörlere yönelmesini zorunlu kılmıştır. Bahreyn, ekonomik çeşitlilik konusnda Basra Körfezi'nin en zengin ülkesi durumdadır. Ulaşım ve iletişim alanında ileri teknolojiler kullanıllanan ülkede çok sayıda uluslararası şirketin yatırımı mevcuttur.
Ağustos 2006'da ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayan ilk Körfez Ülkesi olan Bahreyn'de petrol ürünleri ülke ihracatının yüzde 60'ını, devlet gelirlerinin yüzde 70'ini oluşturmaktadır.
Bahreyn, BM Kalkınma Programı tarafından hazırlanan İnsani Gelişme Endeksi'nin 2016 yılı verilerine göre en gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Listede 47. sırada yer alan ülke, ortalama yaşam beklentisi, okur-yazar oranı ve kişi başına düşen gelirle çok sayıda ülkeyi geride bırakmış durumdadır. Bahreyn'de kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) 37 bin 200 ABD Dolarıdır.
Bahreyn, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, Arap Birliği, Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kurumların üyesidir.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 29 Ağutos 2017 tarihine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/444/9114 adresinden kayıt gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
DEİK/ Türkiye – Ürdün İş Konseyi tarafından 25 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul River Plaza'da "Türkiye – Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı" gerçekleştirilecektir. Ürdün'den toplantıya iştirak edecek heyet listesi ekte yer almaktadır.
Heyet listesinde eğitim yatırımları alanında görüşmeler yapmak üzere Jadara Üniversitesi'nden Dr. Shukri Marashdeh de toplantıya katılım sağlayacaktır. Jadara Üniversitesi'nin ve Dr. Shukri Marashdeh'nin iş profili ekte yer almaktadır.
Bu kapsamda, ikili görüşmelerin de düzenleneceği söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 21 Temmuz 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/ 427/8742 adresinden kayıt gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci 9 Temmuz 2017 tarihinde Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirecektir.
Söz konusu ziyaret çerçevesinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM ile DEİK işbirliğinde, T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin teşrifleri ile 9 Temmuz 2017 tarihinde Tahran'da, Tahran Türk Ticaret Merkezi açılışı ile Türkiye – İran İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Pazar payımızın arttırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyette İnşaat Malzemeleri, Mobilya, Ev Tekstili Ürünleri ve Makine sektörleri başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmaların katılımında fayda görülmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu heyete katılmak isteyen firmaların http://goo.gl/TD6fvZ adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 29 Haziran 2017 Perşembe günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları; organizasyon kapsamında uçak biletleri, konaklama, toplantı ve transfer ile ilgili giderlerin karşılanmasını teminen firmaların, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube Kodu:282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04) Dolar hesabına 1.240 USD (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları gerekmektedir.
Ayrıca, gerekli takibin yapılabilmesi amacıyla katılımcılarımızın katılım teyitlerini adiblan@deik.org.tr adresine iletmelerini önemle rica ederiz. Türk vatandaşları, İran'a yapacakları ziyaretlerinde 90 güne kadar vizeden muaftır.
İstanbul – Tahran – İstanbul uçuşları özel uçak ile gerçekleştirilecek olup, heyet programına ilişkin detaylı bilgiler en kısa sürede paylaşılacaktır. Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için eksiksiz doldurulan başvuru formları ile yapılacak ödemelerin, son başvuru gününden önce tamamlanması önem arz etmektedir.
DEİK Türkiye - Filistin İş Konseyi tarafından 13- 16 Mayıs 2017 tarihleri arasında, Kudüs, Ramallah, El-Halil ve Nablus şehirlerinde toplantılar ve firmalar ile ikili görüşmeler düzenlenecektir.
Bahsekonu ziyaret vesilesiyle; Filistin hükümeti ile görüşmeler gerçekleştirilmesi ve El-Halil sanayi bölgesi ile bölgedeki Türk yatırımlarının ziyaret edilmesi planlanmaktadır.
DEİK ile Türk Hava Yolları'nın gerçekleştirmiş olduğu protokol kapsamında, sınırlı sayıda katılım ile gerçekleştirilecek heyetlerin uçuş masraflarının THY tarafından karşılanmasına karar verilmiştir. (Protokol kapsamında katılımcılardan uçuş bedeli için 172 ABD Doları olan havaalanı vergisi talep edilecektir)
Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu /374/8633 adresinden kayıt yaptırmaları ve en geç 14 Nisan 2017, Cuma günü mesai bitimine kadar 250 ABD Doları avans ödemeleri rica olunur.
Otel ve transfer ücretlerinin dahil olduğu paket fiyatı ile program detayları katılmayı arzu eden firmalarımıza bilahare bildirilecektir.
Konuyu bilgilerinize sunarız,
Not: Ziyarete katılım sınırlı sayıda tutulacağından 15 kişilik kontenjan bulunmaktadır.
İletişim: Buğra Karahan | bkarahan@deik.org.tr | 212 339 5043
T.C. Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Umman Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı Sayın Mehmet Şimşek, Türkiye-Umman 10. Dönem KEK Toplantısına katılmak üzere 9-10 Mayıs 2017 tarihlerinde Umman'ın başkenti Muskat'a bir ziyaret gerçekleştirecektir.
Bu vesileyle, DEİK/Türkiye-Umman İş Konseyi ile Umman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 10 Mayıs 2017 tarihinde Sayın Mehmet Şimşek ve Ummanlı işadamlarının katılımları ile "Türkiye-Umman İş Forumu" düzenlenecektir.
Umman'ın orta vadeli kalkınma planı kapsamında özellikleturizm, balıkçılık, lojistik, madencilik ve imalat sanayiinde yatırımlara öncelik verilmektedir. Konumu nedeniyle Çin ve Hindistan pazarlarına Umman'dan diğer Körfez İşbirliği Ülkelerine göre daha hızlı erişim sağlanabilmektedir. Umman'ın ABD, Singapur, İzlanda, Norveç ve İsviçre ile Serbest Ticaret Anlaşmaları yürürlükte olup, aynı zamanda 22 Arap ülkesini kapsayan Arap Serbest Bölgesi(GAFTA) üyesidir.
Ülkenin en önemli lojistik, turizm ve sanayileşme projesi "Umman Duqm Özel Ekonomik Bölgesi" ne bugüne kadar liman, iskele ve dahili yollar olmak üzere yaklaşık 6 milyar ABD doları yatırım gerçekleşmiştir. Bu kapsamdaki bazı projeleri ülkemiz firmaları üstlenmişlerdir. Söz konusu bölgedeki yatırımlar, ülkedeki ulusal demiryolu ağı projesi ile birlikte en önemli ve süreklilik arz eden projeler olmaya devam etmektedir.
Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen firmalarımızın 2 Mayıs 2017 tarihine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/392/8743 adresinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Uçuş bilgileri:
09 Mayıs 2017 / İstanbul - Muskat TK1835
11 Mayıs 2017 / Muskat - İstanbul TK0120
Uçak ve transferler dahil katılım bedeli: 300 ABD Dolar karşılığı TL'dir. (katılım bedeline konaklama ücreti dahil değildir)
Otel'de bir gece konaklama öngörülmekte olup, konaklama bilgisi ve ücreti teyit veren firmalarımıza verilecektir.
Not:Ziyarete katılım sınırlı sayıda tutulacağından 20 kişilik kontenjan bulunmaktadır.
HESAP ADI T.İŞ BANKASI GALATASARAY - BEYOĞLU ŞB. (1011)
DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi ve Deloitte Türkiye ile Deloitte Orta Doğu İşbirliğinde 19 Nisan 2017 tarihinde 13:30 – 18:00 saatleri arasında Deloitte Maslak Binasında (Deloitte Values House) "İran'da İş Yapma Semineri" düzenlenecektir. Seminerde, İran'daki iş fırsatları, iş yaparken karşılaşılan sorunlar ve engeller, İran bankacılık sistemi ve sermaye piyasaları, dijital bankacılık, yabancı sermaye yatırımları, hukuki açıdan iş yapma temaları ele alınacaktır.
Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin 7 Nisan 2017 tarihine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/368/8560 adresindeki formu doldurmaları rica olunur.
Program:
13:30 | Kayıt |
14:00 – 14:15 | Açış Konuşması - Bilgin Aygül, DEİK/ Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı |
Sunumlar: |
|
14:15 – 14:45 | İran Pazarı'nın Yabancı Yatırımcı Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi – Humphry Hatton, CEO, Deloitte Türkiye |
14:45 – 15:15 | İran Bankacılık Sektörü ve Sermaye Piyasaları – Asad Jafree, Deloitte Orta Doğu |
15:15 – 15:45 | İran'da Dijital Bankacılık – Abid Shakeel, Deloitte Orta Doğu |
15:34 – 16:05 | İran'da Şirket İnceleme, Fırsatlar ve Zorluklar – Nick Beer, Deloitte Orta Doğu |
16:05 – 16:30 | Hukuki Bakış Açısıyla İran'da İş Yapma – Lerzan Nalbantoğlu, Deloitte Türkiye Baş Hukuk Müşaviri |
16:30 – 17:00 | Ara |
17:00 – 17:45 | İran ve Doğrudan Yabancı Yatırım, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları Yönetim Kurulu Üyesi, Ferial Mostafi |
18:00 | Kapanış ve Soru - Cevap |
2 – 3 Mart 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan 6. Türkiye – Bahreyn Karma Ekonomik Komisyon KEK Toplantısı vesilesiyle, Türkiye – Bahreyn İş Konseyi tarafından 1 Mart 2017 tarihinde Ankara Hilton Otel'de Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Ortak Toplantısı gerçekleştirilecektir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 – 14 Şubat 2017 tarihlerinde Bahreyn'e gerçekleştirmiş oldukları ziyaretin ardından inşaat ve enerji projeleri önem kazanmıştır.
Bölgenin 1936'da ilk ham petrol ihraç eden ülkesi konumundaki Bahreyn'de kalkınma çabaları başlangıçta petrol gelirlerine dayanırken, doğal kaynaklarının kıtlığı, sürdürülebilir kalkınma için petrol dışı sektörlere yönelmesini zorunlu kılmıştır. Körfez bölgesinde ekonomisi en fazla çeşitlendirilmiş ülkedir. Çok yüksek oranda gelişmiş iletişim ve ulaşım altyapısıyla birçok çok uluslu firmanın merkezidir. 2006 yılında ABD ile STA imzalayan ilk körfez ülkesidir. Bahreyn'de ekonomik büyüme 2016 yılında %3.1 oranında gerçekleşmiştir.
Bahreyn'den gelecek olan iş heyetine Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Khaled Al Moayed Başkanlık etmektedir.
Bu çerçevede, firmalar ile ikili görüşmelerin yer alacağı söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 27 Şubat 2017 Pazartesi gününe kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/350/8314 bağlantısından kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Not:Toplantıya katılım ücretsizdir.
TASLAK PROGRAM
08:30 – 09:00 Kayıt
09:00 – 09:30 Açış Konuşmaları
09:30 – 10:00 Sunumlar
10:00 – 11:00 İkili İş Görüşmeleri
SURİYELİ İŞ İNSANLARININ YATIRIM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR VE ŞANLIURFA'NIN SURİYELİ YATIRIMCILARA SUNDUĞU FIRSATLAR, 25 ŞUBAT 2017, ŞANLIURFA
Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, ILO Türkiye Temsilciliği, Suriye Dostluk Derneği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen Suriyeli İş İnsanlarının Yatırım Sürecinde Karşılaştığı Sorunlar ve Şanlıurfa'nın Suriyeli Yatırımcılara Sunduğu Fırsatlar konulu toplantısı 25 Şubat 2017 tarihinde Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.
DEİK'i temsilen Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau katıldığı Toplantıda, ASKON Urfa Başkanı Orhan Şahin, Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Reşat Karadeniz, Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Sait Kaya, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Konuşmalarda, Şanlıurfa şehrinde 600 bin Suriyeli yaşadığı, Türkiye'de yaşayan 4 milyon Suriyeli'nin iç tüketime katkısı olduğu, Suriyelilerin Türkiye'de 50 bin işletme kurdukları ve istihdama katkı sağladıkları dile getirildi. Suriyeli vatandaşların Türkiye'de 5 yıl ikamet etmeleri halinde vatandaşlık hakkı almalarının ise, doğal bir süreç olduğu bunda yadırganacak bir husus olmadığı belirtildi. Şanlıurfa'nın cazibe merkezleri programına dahil edildiği, yatırımcılara önemli avantajlar sağladığı ve Suriyeli yatırımcıların Şanlıurfa'ya yatırım yapmalarının beklendiği ifade edildi. Geçtiğimiz ay, Suriyeli bir yatırımcının 100 milyon dolarlık gübre üretimi yatırımı için işlemleri tamamladığı belirtildi.
Toplantıya katılan Suriyeli iş insanları ise, bazı sorunlarını dile getirdiler. Buna göre; Suriyelilerin diploma denklikleri, mülk edinememeleri, bankalarda hesap açılamaması, çalışma izinlerinde karşılaşılan sorunlar dile getirildi. Özellikle mesleki eğitimin ihtiyacına vurgu yapıldı. Buna göre; İŞKUR'un ihtiyaç duyduğu mesleklere yönelik mesleki eğitim verilebileceği ve Suriyelilerin söz konusu mesleklere yönlendirilebileceği dile getirildi.
Suriye vatandaşlarının Türkiye'de daha iyi bir entegrasyon için ulusal bir stratejinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
ISPAT Temsilcisi Mustafa Göksu, İçişleri bakanlığı'na bağlı göç idaresinde yatırımcılar için ayrı bir daire kurulacağını belirtti. Suriyeli çocukların çalıştırılmasının yine önemli bir sorun olduğu dile getirildi. Suriyeli iş insanları Türkiye'deki Kanunları da iyi tanımadıklarını belirttiler.
Türkiye-Bahreyn İş Konseyi tarafından 22 – 23 Şubat 2017 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek olan Bahreyn Yatırım Ajansı (Bahrain Economic Development Board) Genel Müdürü Simon Galpin'in katılımı ile 22 Şubat 2017 Çarşamba günü 15:00 – 17:00 saatleri arasında DEİK Ofis'te, Bahreyn'de iş ve yatırım fırsatlarına dair bir sunum / toplantı düzenlenecektir.
Bir kamu kuruluşu olan Bahreyn Yatırım Ajansı Bahreyn'de şirketleşerek bu pazarda yer almak isteyen ve de ofis/depo/mağaza açmayı düşünen firma ve girişimcilere ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir. Ajans ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.bahrainedb.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bölgeye açılmak isteyen Türk firmalarına, özellikle Bahreyn'deki iş ortamı, hukuksal mevzuat, vergiler, iş gücü, maliyetler, lisanslar, çalışma vizeleri ve yatırım için gerekli olan tüm prosedür ve süreçlere dair bilgilendirme yapılacaktır.
Bölgenin 1936'da ilk ham petrol ihraç eden ülkesin durumundaki Bahreyn'de kalkınma çabaları başlangıçta petrol gelirlerine dayanırken, doğal kaynaklarının kıtlığı, sürdürülebilir kalkınma için petrol dışı sektörlere yönelmesini zorunlu kılmıştır. Körfez bölgesinde ekonomisi en fazla çeşitlendirilmiş ülkedir. Çok yüksek oranda gelişmiş iletişim ve ulaşım altyapısıyla birçok çok uluslu firmanın merkezidir. 2006 yılında ABD ile STA imzalayan ilk körfez ülkesidir.
Bu bağlamda, anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 20 Şubat 2017 mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/341/8221 adresinden kayıt yaptırmaları rica olunur.
LÜBNAN'IN ISTANBUL BAŞKONSOLOSUNU ZİYARET, 16 ŞUBAT 2017, İSTANBUL
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu Bölgesi Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab ve Bölge Koordinatörü Suzan Cailliau Lübnan'ın Istanbul Başkonsolosu Hani Chemaitelly'i 16 Şubat 2017 tarihinde makamında ziyaret etti.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, öncelikle Reina saldırısında vefat eden Lübnan vatandaşları için taziyelerini ve yaralananlar için ise geçmiş olsun dileklerini iletti. 6-7 Aralık 2016 tarihlerinde İş Konseyi olarak, Beyrut'a düzenlenen ziyarete ilişkin bilgi veren Yırcalı, atanmış Başbakan Saad Hariri ile yapılan görüşmeye değindi ve Sayın Başbakan'ın ilk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yapmayı planladığını söylediğini belirtti. Yırcalı, 3'üncü ülkelerde (MENA, BDT, Afrika, Rusya, Türkiye) Lübnan diasporası ile inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde işbirliği ile ilgili geçtiğimiz yıl Beyrut ve Istanbul'da etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.
Başkonsolos Chemaitelly, söz konusu ziyaretin referandumdan sonra yapılabileceğini söyledi. Chemaitelly, THY'nın Beyrut'a olan seferleri arttırmak istediğini, özellikle Latin Amerika ve Afrika'da yaşayan Lübnanlı diasporanın Beyrut'a gitmek için Istanbul üzerinden THY'nı tercih ettiğini ifade etti. Lübnan'ın ufak ama çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Başkonsolos Chemaitelly, Türkiye ile bir çok alanda iş birliğinin geliştirilebileceğini bilhassa doğal gaz çıkarımı ve enerji projeleri ile ilgili işbirliği yapılabileceğini söyledi. Chemaitelly, Suriye'nin yeniden yapılanmasında Lübnan'ın önemli bir rolü olacağını da belirtti.
Başkonsolos Chemaitelly, enerji konusunda Mayıs ayı başında Beyrutta Lübnan diasporasının katılımıyla Beyrut'ta bir etkinlik düzenleneceğini, söz konusu etkinliğe iş Konseyi üyeleri ve enerji sektöründen Türk firmalarının katılımının iyi olabileceğini söyledi.
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, İş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehmet Habbab, söz konusu etkinliğe Türkiye'den katılım sağlanması için İş Konseyi karşı kanadı ile bağlantıya geçeceklerini ifade ettiler.
DEİK / Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Majid Abdullah Alkasabi'nin başkanlığında, ekte listesi yer alan Suud İş Heyeti ile 30 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Conrad Otel'de 10:00-13:00 saatleri arasında "Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı" düzenlenecektir.
Dünyanın en önemli petrol ekonomisi olan ve bugün sahip olduğu rezervler ile 90 yıl süre ile petrol gelirlerini sürdüreceği tahmin edilen Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda gösterdiği iniş ve çıkışlardan doğrudan etkilenmekte olup, kamu gelirlerinin %85'i ihracat gelirlerinin ise %90'ı petrol sektöründen elde edilmektedir. Petrolün hammadde olarak kullanıldığı sanayi tesisleri kurularak çoğu ürünün düşük maliyetle üretilmesinin mümkün olduğu Suudi Arabistan'da petrol dışındaki sektörler, ekonominin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalarla birlikte giderek önem kazanmaya başlamıştır. Petrol dışında özellikle ithalat, toptancılık ve perakendecilik, finans, inşaat, ziraat, madencilik ve hizmet sektöründe yoğunlaşmış olan özel sektörün Suudi Arabistan ekonomisinde 2/3 oranında ağırlığı vardır.
2015 yılı itibariyle Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 5,6 milyar dolardır. Türkiye'den S.Arabistan pazarına 3.5 milyar dolarlık ihracat ve bu pazardan 2,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk 6 ayında ihracatımız 1,7 milyar dolar, ithalatımız ise 933 milyon dolar olmuştur.
Bu çerçevede, Suudi Arabistan'ın önde gelen işadamlarının katılacağı söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/297/7791 adresinden 28 Kasım 2016 saat 12:00'a kadar kayıt ve ödeme yapmaları gerekmektedir.
Türkiye – Filistin İş Konseyi tarafından, MÜSİAD ve PBF işbirliği ile Filistin İş Dernekleri Federasyonu, Filistin Odalar Birliği ve Kudüsli İş Adamı ve Filistin Eski Ekonomi Bakanı Sn. Mazen Sinokrot tarafından belirlenen seçkin iş adamlarının katılımı ile gerçekleşecek olan Türkiye – Filistin İş ve Yatırım Forumu, 8 Kasım 2016, Salı günü Grand Cevahir Hotel and Convention Center'da düzenlenecektir.
Söz konusu Forum'a Filistin tarafından, ekte listesi sunulan; ağırlıklı olarak gıda, tekstil, inşaat malzemeleri, yenilenebilir enerji, mobilya, kimyasal ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren 90 firma temsilcisi katılacaktır.
Anılan Forum'a katılmak isteyen üyelerimizin en geç 4 Kasım 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/268/7669 adresinden kayıt yaptırmaları, ekte yer alan ikili görüşme formunu doldurmaları ve katılım ücretlerini yatırmaları rica olunur.
Forum programı bilahare kayıt yaptıran firmalarımıza gönderilecektir.
Not: Banka ve ödeme bilgileri katılım formunda yer almaktadır.
İlgili Kişi: Buğra Karahan | 212 339 5043 | bkarahan@deik.org.tr
Türkiye-Lübnan İş Konseyi olarak 28 Ocak 2016 tarihinde Beyrut’ta ICC Lebanon, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Lübnan Müteahhitler Birliği işbirliği ile Türkiye’den 60 ve Lübnan’dan yaklaşık 100 işadamının katılımları ile “Türkiye-Lübnan: İnşaat, Altyapı, Enerji Sektörlerinde Afrika, Orta Doğu Bölgesi, Rusya, Türkiye ve BDT Ülkelerinde İşbirliği Toplantısı” gerçekleştirilmişti.
Söz konusu Toplantı’nın ikincisi 27 Ekim 2016 tarihinde, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Lübnanlı firmaların katılımları ile Wyndham Grand İstanbul Levent’de düzenlenecektir.
Bu çerçevede, ekte programı sunulan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/255/7544adresinden kayıt yaptırmaları ve en geç 21 Ekim 2016, Cuma günü mesai bitimine kadar 300 TL katılım ücreti ödemeleri rica olunur.
Not:Toplantı dili Türkçe- İngilizce olacaktır.
T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek’in 24-25 Ekim 2016 tarihlerinde Türkiye-Katar 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na katılmak üzere Doha'ya yapacağı ziyaret vesilesiyle 25 Ekim 2016 tarihinde Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı’nın da iştirakleriyle "Türkiye-Katar Ekonomi Forumu" düzenlenecektir.
Doha’ya yapılacak uçuşta DEİK heyetini T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek onurlandıracak olup, 24 Ekim 2016 akşamı Sayın Başbakan Yardımcısı, katılımcı firmalar ile bir istişare toplantısı gerçekleştirecektir.
Bilindiği üzere, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın gerçekleştirileceği Katar'da söz konusu Kupa kapsamında devam eden ve gerçekleştirilecek olan inşaat/altyapı, mimarlık, çevre, ulaşım ve güvenlik sistemleri projeleri başta olmak üzere 200 milyar dolarlık bir bütçe ayrılmıştır. Düşen petrol fiyatlarına rağmen, Katar’ın GSYİH’daki büyümenin 2016 yılında %3.9 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir. İnşaat sektöründe büyümenin devam ederek 2016 yılında %9.9’a ulaşması tahmin edilmektedir.
Programı ekte sunulmuş olan söz konusu Forum kapsamında sektörel oturumların da düzenlenmesi öngörülmektedir. Anılan Forum’a katılmak isteyen üyelerimizin en geç 21 Ekim 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/249/7487 adresinden kayıt yaptırmaları ve 1750 ABD doları toplam ödeme yapmaları rica olunur.
Not:500 ABD doları avans ödemesi yapmış olan üyelerimizin 1250 ABD doları ek ödeme yapmaları gerekmektedir.
DEİK Türkiye - Filistin İş Konseyi tarafından 16 Mart 2015 tarihinde Filistin Eski Ticaret Bakanı ve Sinokrot Global Group Yönetim Kurulu Başkanı Mazen Sinokrot, Filistin İş Dernekleri Federasyonu (PFBA) Yönetimi ve Temsilcileri ile DEİK Genel Merkezinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, özel sektör ve İş Konseyi’nin girişimleri ile Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kararlar alınmıştır. 17 Mart 2016 tarihinde TİM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye-Filistin İş Forumu’nda ise,Türk iş adamları ile Filistinli yetkililer bir araya gelmiştir.
Söz konusu toplantılarda alınan kararlar neticesinde, Filistin iş dünyası ile bir araya gelmek, yatırım imkanlarını değerlendirmek, ticaret ve sanayi bölgelerini ziyaret etmek amacı ile Filistin’e bir ziyaret düzenlenecek; Ramallah, El Halil, Kudüs ve Nablus şehirlerinde iş adamları ile gerçekleştirilecek ikili görüşmeleri kapsayan Türkiye-Filistin İş Forumu yapılacaktır.
Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/ 190/6691 adresinden kayıt yaptırmaları ve en geç 29 Nisan 2016, Cuma günü mesai bitimine kadar 500 EURO avans ödemeleri rica olunur.
Program detayları bilahare teyit veren firmalarımıza iletilecektir.
DEİK / Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi tarafından Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Toufiq Bin Fawzan Al Rabiah'ın katılımlarıyla 14 Nisan 2016 tarihinde İstanbul Grand Cevahir Otel’de 09:00-17:00 saatleri arasında (kayıt: 08:00-09:00) "Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu" düzenlenecektir. Söz konusu forum kapsamında konut, sağlık, turizm, sanayi ve madencilik sektörlerinde işbirliği imkanlarını değerlendiren paneller düzenlenecektir.
Suudi Arabistan'ın önde gelen işadamlarının katılacağı mevzubahis Forum'a katılmak isteyen üyelerimizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/179/6640 linkinden 13 Nisan 2016 saat 12.00’a kadar kayıt ve ödeme yapmaları gerekmektedir.
T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 15-16 Mart 2016 tarihlerinde Ürdün’e gerçekleştireceği ziyaret kapsamında 16 Mart 2016 tarihinde düzenlenmesi planlanan “Türkiye-Ürdün İş Forumu” Ankara’da yaşanan üzücü olaylar sebebiyle Başbakanlık tarafından iptal edilmiştir.
Söz konusu ziyaret için yatırılan bedeller ekte sunulan iade formunda belirteceğiniz hesaba yatırılacaktır.
Bilindiği üzere Türkiye'nin Irak vatandaşlarına uygulamaya başladığı yeni vize prosedürleri 6 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye-Irak İş Konseyi olarak söz konusu uygulamaya kolaylıklar getirilmesi için resmi yetkililer ile birtakım görüşmeler yapılmıştır.
Bu çerçevede, İş Konseyi'nin konu ile ilgili çözüm önerilerine dair firmalar ile görüş alışverişinde bulunmak üzere 9 Mart 2016 tarihinde 15.00-17.00 saatleri arasında Istanbul Ceylan InterContinental Otel’de bir toplantı düzenlenecektir.
Anılan Toplantıya Katılmak istemeniz halinde 7 Mart 2016 tarihine kadar http://portal.deik.org.tr/ KatilimFormu/154/6454 bağlantısından kayıt yaptırabilirsiniz.
Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun İran’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi tarafından Sayın Başbakanımız’ın yanı sıra İran’ın üst düzey yetkililerinin onurlandırmalarıyla, “Türkiye-İran İş Forumu” 5 Mart 2016 tarihinde Tahran’da düzenlenecektir.
Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan görüşmeler ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte İran’da başta enerji, petrokimya, madencilik, inşaat, perakende, lojistik ve turizm/otelcilik olmak üzere bir çok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğmuştur. Bu fırsatların değerlendirilmesi ve Türk firmalarının İran pazarında daha aktif yer alarak önümüzdeki iki yıl için belirlenmiş olan karşılıklı 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin yakalanabilmesi adına söz konusu toplantı büyük önem arz etmektedir Yaptırımların kaldırılması ile birlikte GSYİH’nın 2016-2017 döneminde % 5 oranında büyümesi beklenmektedir.
Anılan ziyarete İran ile halihazırda yatırım ve ticari ilişkisi olan veya geliştirmek isteyen üyelerimizin katılımını diler, ziyarete katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin 3 Mart 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar aşağıdaki web link’inde yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurarak ödemeyi gerçekleştirmiş olmaları rica olunur. Ziyarete katılım koşulları ve detaylar başvuru formunda yer almaktadır.
Kayıt Formu: http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/153/6447
Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan görüşmeler ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte olarak İran’da bir çok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğması beklenmektedir.
Bu doğrultuda, Türkiye – İran İş Konseyi olarak söz konusu yeni işbirliği fırsatlarının ve İran’daki iş ve yatırım ortamının değerlendirildiği her ay bir sektörü ele alan sohbet toplantıları düzenlemekteyiz.
Söz konusu toplantılar dahilinde bu ayki konumuz “Yeni Dönemde İran ile Bankacılık İlişkileri” üzerine olacaktır. Toplantımız bankacılık sektöründen temsilcilerinin katılımı ile 16 Şubat 2016 tarihinde 15:00-17:00 saatleri arasında Taksim The Marmara Otel’de düzenlenecektir.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak istemeniz halinde
http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/144/6317 linkinden 12 Şubat 2016 tarihine kadar kayıt yaptırmanız ve kayıt ücretini yatırmanız rica olunur.
KATILIM ŞARTLARI
• Katılım ücreti (DEİK üyesi firmalar): 120 TL
• Katılım ücreti (DEİK üyesi olmayan firmalar): 150 TL
• Katılım ücretinin aşağıda yer alan hesaba yatırılarak ödeme dekontunun 12 Şubat 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar DEİK’e(bkarahan@deik.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.
• Banka: T.İŞ BANKASI BEYOĞLU (1011)
Iban : TR05 0006 4000 0011 0111 7015 30
• Hesap Adı: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu/ Ortadoğu
• Hesap No: 1701530
• Toplantı Dili:Türkçe
• Toplantı Yeri: Taksim The Marmara Otel
• Toplantı Başlangıç: 15:00
• Toplantı Bitiş: 17:00
Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin iştirakleriyle, DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi ev sahipliğinde 10 Nisan 2015, Cuma günü İstanbul Ceylan InterContinental Oteli’nde “Irak’ta Yatırım Olanakları Konferansı”nın düzenlenecektir.
Irak Sanayi ve Madenler Bakanı, İletişim Bakanı, Belediyeler ve Altyapı Bakanı, İmar ve İskan Bakan Yardımcısı, Irak Başbakanlığı Ekonomik İşlerden Sorumlu Bakanlar Kurulu Genel Sekreter Yardımcısı, Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı, Trade Bank of Iraq Başkanı, Irak Özel Bankalar Federayonu Başkanı, Irak Ulusal Yatırım Komisyonu Başkan Yardımcısı’nın katılacağı “Irak’ta Yatırım Olanakları Konferansı” çerçevesinde; bankacılık, sanayi, iletişim ve imar ve iskan sektörlerinde ülkedeki işbirliği ve yatırım imkânlarına ilişkin üst düzey Bakan ve Bürokratların katılımlarıyla paneller gerçekleşecektir.
Ekli program çerçevesinde gerçekleştirilmesi öngörülen “Irak’ta Yatırım Olanakları Konferansı”na katılmak isteyen şirket ve kurum temsilcilerinin http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/55/29 linki aracılığıyla 8 Nisan 2015 tarihine kadar online kayıt yaptırmaları ve katılım ücretini online kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir. Katılım ücreti DEİK üyesi şirket temsilcileri için 200 Euro, diğer şirket ve kurum temsilcileri için 300 Euro’dur.
Türkiye-İran İş Konseyi tarafından, 3 Şubat 2015 tarihinde Tahran’da T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin katılımlarıyla Türkiye-İran İş Forumu gerçekleştirilecektir. Forum kapsamında, “İmalat Sanayi ve İran’da Yatırım Ortamı” ve “İnşaat, Altyapı ve Enerji Alanlarında İşbirliği” başlıklı oturumlar düzenlenmesi öngörülmektedir.
Bilindiği üzere, İran’ın 5+1 ülkeleriyle imzaladığı Cenevre zaptının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 – 29 Ocak 2014 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Türkiye ve İran arasında “Tercihli Ticaret Anlaşması” imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşma, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. “Tercihli Ticaret Anlaşması” ile gümrük vergi indirimine tabi olacak ürünlerin arasında temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilya yer almaktadır.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı Ocak – Kasım döneminde 12.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Türkiye’nin İran’a olan ihracatı 3.4 milyar dolar, ithalatı ise 9.1 milyar dolar seviyesinde olmuştur. 2017 yılında iki ülke ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir.
İran ile ilgili uluslararası arenada kaydedilen olumlu gelişmeler ve iki ülke arasında son dönemdeki gelişmeler ışığında söz konusu ziyaretin ve ziyaret kapsamında düzenlenecek olan İş Forumu’nun iki ülke iş dünyasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan katılım formunu doldurarak, 1,000 Euro avansı en geç 23 Ocak 2015, Cuma günü mesai saati bitimine kadar, DEİK/Türk–Orta Doğu İş Konseyleri adına İş Bankası Beyoğlu Şubesi (Şube Kodu: 1011) Euro (IBAN TR 79 0006 4000 0021 0113 3146 61) hesabına yatırmaları ve katılım formu ile birlikte dekontu DEİK’e (Faks: 0212 270 35 92 | adiblan@deik.org.tr) iletmeleri gerekmektedir. Katılımcıların uçak, otel ve transferler ile ilgili tüm detaylı program bilgileri, kesin katılım ücreti ve koşulları tarafınıza bilahare duyurulacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımlarıyla DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde Türkiye-Irak Çalışma Toplantısını, 25 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye-Irak Çalışma Toplantısı'na ait detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.
Kuveyt Presensi Shaikha Farihah Al Ahmad AL Jaber Al Sabah’ın onur konuğu olarak katılacağı “5. Boğaziçi Zirvesi” 10-12 Aralık 2014 tarihlerinde Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Bosphorus Four Seasons Otel’de gerçekleştirilecektir.
Ekte detaylı programına yer verilen Zirve’de “Odak Ülke Katar’a Yatırımda Global Avantajlar” ve “Yeni Pazar İran” başlıklı paneller de gerçekleştirilecektir.
“5. Boğaziçi Zirvesi”ne katılmak isteyen DEİK üyelerinin ekte yer alan katılım formu aracılığı ile katılımlarını info@uipistanbul.org adresine iletmeleri gerekmektedir. Ayrıca, DEİK üyelerine katılım ücreti üzerinden %30 indirim uygulanmaktadır.
Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nadim Hassan Al-Obaidi ile 19 Haziran 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen görüşmede, Irak’taki son gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’dan Kurulumuza iletildiği üzere, 9-10 Haziran 2014 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret edecek olan İran Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani’nin teşrifleriyle, Ankara’da, 10 Haziran 2014 Salı günü sabah saatlerinde Türkiye-İran İş Forumu gerçekleştirilecektir.
İran Cumhurbaşkanına kalabalık bir işadamları heyetinin eşlik etmesi beklenmekte olup, İş Forumu bitiminde, Türk ve İranlı iş dünyaları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Toplantının yapılacağı yer ve saat ile İran özel sektör heyet listesi katılım teyidi verenlere yalnızca e-posta yoluyla iletilecektir. Geçerli ve sürekli kullanılan bir e-posta adresi verilmesi önemle rica olunur.
Bilahare duyurulacak toplantı programı ve katılım formuna TOBB’nin ana web sayfasında (www.tobb.org.tr) yer alan “Hizmetler/Uluslararası İş İmkânları” başlığı altındaki “Ülke Duyuruları-İran” bölümünden erişilebilecektir. Türkiye-İran İş Forumu’na katılmak isteyen üyelerimizin, katılım formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak, en geç 9 Haziran 2014 Pazartesi günü saat 12.00’a kadar TOBB’a e-posta ile (iran@tobb.org.tr) göndermeleri gerekmektedir.
İstanbul’da çeşitli temaslarda bulunan Erbilli İş Kadınları onuruna 26 Nisan 2014 tarihinde, Türkiye-Irak İş Konseyi tarafından bir çalışma yemeği gerçekleştirildi.
Farda Jamil Pasha'nın Erbil’den gelen iş kadınları heyetine başkanlık ettiği etkinlikte; Irak’ta kadının iş hayatına atılması yönünde Türkiye’yi örnek aldıklarını, Erbil’de kadınlara yönelik eğitim programları alanında eksiklikler olduğunu bu nedenle Türkiye ile bu alanda işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.