TÜRKİYE - ANGOLA İŞ KONSEYİ

ANGOLA ÜLKE BİLGİ NOTU, KASIM 2022
SONUÇ RAPORU | CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN RESMİ ZİYARETİ KAPSAMINDA ANGOLA-TÜRKİYE İŞ FORUMU, 18 EKİM 2021
SONUÇ RAPORU | TÜRKİYE - ANGOLA İŞ FORUMU, 28 TEMMUZ 2021

Türkiye-Angola İş Forumu, Angola Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Lourenço'nun teşrifleri, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Angola Cumhuriyeti Ulaştırma, Enerji, Sanayi ve Tarım Bakanları, DEİK Başkanı Nail Olpak ve her iki ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla 28 Temmuz 2021, Çarşamba günü Congresium Ankara'da gerçekleştirildi. Söz konusu İş Forumu'na 140 dolayında Türk ve Angolalı iş insanı katılım sağladı.

SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-ANGOLA INTERCONNECTED BUSINESS
ANGOLA ZİYARETİ SONUÇ VE GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME RAPORU

DEİK/Türkiye-Angola İş Konseyi tarafından 10-14 Mart 2019 ve 2-3 Eylül 2019 tarihlerinde Luanda'ya gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konular istişare edilmiş olup Türk firmaları tarafından tedarik edilebilecek ürün ve hizmetler ile yatırım fırsatları görüşülmüştür. 

Angola Sanayi Birliği (AIA), Angola İş Konfederasyonu (CEA), Angola Yatırım ve İhracat Teşvik Ajansı (AIPEX), Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan temaslarda yetkililer nüfusu hızla artan ve zorlu ekonomik koşullar içinde bulunan Angola'nın sorunlarına sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi yönünde yaratıcı fikirlere ihtiyaçları olduğu, bu bağlamda ikili ilişkilerimizin ivme kazandığı bu dönemde altyapı, ulaşım, sınırların korunmasından yasadışı göçle mücadeleye, doğal afetlerin ve insani krizlerin yönetilmesinden terörizmle mücadeleye çok geniş bir alanda Türkiye'nin teknoloji, bilgi ve tecrübe birikimiyle Angola için önemli bir ortak olacağı ifade edildi. 

Görüşmelerde, Türk firmalarının ilgi gösterebileceği ve her türlü işbirliğine açık olan bazı önemli projeler hakkında bilgiler verildi:  

-Luanda Raylı Sistem: Yap-İşlet-Devret modeli olarak planlanan ve tüm şehri kapsayacak proje için bir Çinli firma tarafından fizibilite çalışması yapılmaktadır.

-Luanda Lojistik Platformu: Yolların geliştirilerek, erişim ağını ve trafik akışını geliştirmek ve kamyon taşımacılığını düzenlemek için geliştirilen bir proje için ortaklar aranmaktadır. 

-Luanda-Malanje Demiryolu: Luanda ile Luanda'nın doğusunda orta kuzey bölgedeki vilayet arasında yaklaşık 450 kilometrelik demiryolunun geliştirilmesi projesi ile Luanda'ya yönelik göçün azaltılarak, çalışan insanların demiryolu ile Luanda'ya geliş gidişlerin sağlanması hedeflenmektedir.

- Benguela Demiryolu Rehabilitasyonu: Ülkenin orta-batısındaki liman şehri Benguela'ya doğu sınırından gelen demiryolunun rehabilite edilmesi projesiyle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Zambiya'dan hammadde ağırlıklı ticaretin bu yol üzerinden yapılması hedeflenmektedir. 

-Huila Lojistik Altyapısı: Ülkenin güneyinde bulunan ve madencilikte ön plana çıkan Huila vilayetinde lojistik altyapının güçlendirilmesi projesiyle maden kaynaklarıyla Atlantik kıyısının birleştirilmesi hedeflenmektedir.

-Otobüs Taşımacılığı: Başta başkent Luanda olmak üzere ülke genelinde otobüs taşımacılığının güçlendirilmesi için proje geliştirilmektedir.

Türkiye-Angola İş Konseyi tarafından Türkçe ve Portekizce dillerinde hazırlanan "Angola Ziyareti Sonuç ve Genel Ekonomik Değerlendirme Raporu"na https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19423  bağlantısından erişilebilmektedir.

SONUÇ RAPORU | TÜRKİYE - ANGOLA İŞ FORUMU, 29 NİSAN 2015

Diğer İş Konseyleri