TÜRKİYE - AFRİKA İŞ KONSEYLERİ

SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-KAMERUN YUVARLAK MASA TOPLANTISI

5 Aralık 2023 tarihinde DEİK Merkez Ofisi'nde Kamerun Cumhuriyeti Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Sn. Alamine Ousmane Mey'in Katılımıyla gerçekleşen Türkiye-Kamerun İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı'nın Sonuç Raporuna linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SONUÇ RAPORU: DEİK - AFRİKA KALKINMA BANKASI ENERJİ VE SAĞLIK İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI

Afrika Kalkınma Bankası Heyeti'nin "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 40 firma ile ikinci sırada yer alan ülkemiz inşaat sektörünün altyapı deneyimlerinin derinliğinden istifade ederek Afrika'daki ulaştırma altyapısında PPP fırsatlarını ilerletmek hem de ülkemiz özel sektörünün sağlık, finans, inşaat, ulaşım, yenilenebilir enerji ve doğalgaz alanındaki tecrübelerinden faydalanmak amacıyla gerçekleştirdiği heyet ziyareti kapsamında 16 Kasım 2023 tarihinde İstanbul DEİK Skyland Sky Office'de B2B ve Networking Etkinliği gerçekleştirildi.

SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-NAMİBYA İŞ VE YATIRIM TOPLANTISI
TOGO BİLGİ NOTU, NİSAN 2023
TOGO ÜLKE BİLGİ NOTU, OCAK 2023
ANGOLA ÜLKE BİLGİ NOTU, KASIM 2022
RUANDA ÜLKE BİLGİ NOTU, KASIM 2022
MOZAMBİK ÜLKE BİLGİ NOTU, KASIM 2022
TOGO ÜLKE BİLGİ NOTU, EYLÜL 2022
FAS BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
LİBERYA BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
SOMALİ BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
FAS ÜLKE BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
LİBERYA ÜLKE BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
SOMALİ ÜLKE BİLGİ NOTU, HAZİRAN 2022
CEZAYİR BİLGİ NOTU - MAYIS 2022
ETİYOPYA BİLGİ NOTU, MAYIS 2022
CEZAYİR ÜLKE BİLGİ NOTU, MAYIS 2022
ETİYOPYA ÜLKE BİLGİ NOTU, MAYIS 2022
UGANDA ÜLKE BİLGİ NOTU, NİSAN 2022
CİBUTİ BİLGİ NOTU, MART 2022
GÜNEY AFRİKA BİLGİ NOTU, MART 2022
MALİ BİLGİ NOTU, MART 2022
NİJER BİLGİ NOTU, MART 2022
TOGO BİLGİ NOTU, NİSAN 2022
SUDAN BİLGİ NOTU, MART 2022
CİBUTİ ÜLKE BİLGİ NOTU, MART 2022
GÜNEY AFRİKA ÜLKE BİLGİ NOTU, MART 2022
NİJER ÜLKE BİLGİ NOTU, MART 2022
SUDAN ÜLKE BİLGİ NOTU, MART 2022
TOGO ÜLKE BİLGİ NOTU, MART 2022
FİLDİŞİ SAHİLİ BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
GİNE BİSSAU BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
KONGO DC BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
MOZAMBİK BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
TUNUS BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
FİLDİŞİ SAHİLİ ÜLKE BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
GİNE BISSAU ÜLKE BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
KONGO DC ÜLKE BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
MOZAMBİK ÜLKE BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
TUNUS ÜLKE BİLGİ NOTU, ŞUBAT 2022
GANA BİLGİ NOTU, OCAK 2022
GANA ÜLKE BİLGİ NOTU, OCAK 2022
SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-AFRİKA EKONOMİ VE İŞ FORUMU
SONUÇ RAPORU | CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN RESMİ ZİYARETİ KAPSAMINDA ANGOLA-TÜRKİYE İŞ FORUMU, 18 EKİM 2021
SONUÇ RAPORU | TÜRKİYE - ANGOLA İŞ FORUMU, 28 TEMMUZ 2021

Türkiye-Angola İş Forumu, Angola Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Lourenço'nun teşrifleri, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Angola Cumhuriyeti Ulaştırma, Enerji, Sanayi ve Tarım Bakanları, DEİK Başkanı Nail Olpak ve her iki ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla 28 Temmuz 2021, Çarşamba günü Congresium Ankara'da gerçekleştirildi. Söz konusu İş Forumu'na 140 dolayında Türk ve Angolalı iş insanı katılım sağladı.

SONUÇ RAPORU: LİBYA MİLLİ BİRLİK HÜKÜMETİ BAŞBAKANI ABDÜLHAMİD DİBEYBE’NİN TÜRK İŞ İNSANLARI VE YATIRIMCILAR İLE TOPLANTISI
SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-LİBYA BANKACILIK İLİŞKİLERİ ÇALIŞTAYI
SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-ANGOLA INTERCONNECTED BUSINESS
“RESILIENCE OF TURKEY- AFRICA: PAST CHALLENGES & NEW PARTNERSHIPS”
Türkiye – Afrika arasındaki stratejik ortaklık ve ilişkilerin gelişimini değerlendirme amacıyla DEİK ve Afrika Ankara Diplomatik Misyonu işbirliğiyle organize edilen "Resilience of Turkey- Africa: Past Challenges & New Partnerships" webinarı 28 Temmuz 2020 tarihinde, Kenya, Cezayir, Ruanda, Zambiya ve Fildişi Sahili Büyükelçilerinin, Ruanda ve Güney Afrika Büyükelçilik Maslahatgüzarlarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.
WEBINAR SONUÇ RAPORU: KOVİD-19 DÖNEMİ VE SONRASINDA TÜRKİYE-SAHRA-ALTI AFRİKA İLİŞKİLERİ
PRESENTATION: INVEST IN SUSTAINABLE FUTURE TOGETHER TURKEY-AFRICA
SONUÇ RAPORU: TÜRKİYE-AFRİKA İŞ KONSEYLERİ’NİN TİCARET BAKANIMIZ SAYIN RUHSAR PEKCAN İLE BULUŞMASI
SONUÇ RAPORU: MULTILATERAL RESPONSE TO COVID-19 CRISIS: TURKEY- AFRICA PARTNERSHIP
AFRİKA’DA KORONAVİRÜS PANDEMİSİ RAPORU, 14 ŞUBAT - 23 NİSAN 2020

Afrika kıtasında Covid-19 ilk vakasının 14 Şubat 2020 tarihinde görülmesi ile birlikte, Afrika'da vaka sayısına ve ülkelerinin salgına karşıalmışoldukları önlemleri içeren Bölge Direktörlüğümüz tarafından hazırlanan rapor ekte bilgilerinize sunulmaktadır. Raporda, Koronavirüs ile mücadele kapsamında uluslararası finans kurumları, vakıfların Afrika'ya sağlayacakları kredi, destek ve yardımlara ilişkin detaylar da yer almaktadır.

Bu minvalde, arzu eden üyelerimizin, Afrika ülkelerindeki güncel vaka sayısını http://au.int/en/covid19 bağlantısından takip etmeleri rica olunur. 

SENEGAL TİCARET HEYETİ PROGRAMI, 11-14 KASIM 2019, DAKAR

DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi olarak, 11-14 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Senegal Ticaret Heyeti ziyaretine ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Anılan heyet ziyareti çerçevesinde yapılan sunumlar ve kartvizitler https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19904 bağlantısında yer almaktadır.

TÜRKİYE - AFRİKA 2. EKONOMİ VE İŞ FORUMU
NİJERYA LAGOS EYALETİ YATIRIM FIRSATLARI TOPLANTILARI, 02-04 EKİM 2019, LAGOS

DEİK/Türkiye-Nijerya İş Konseyi olarak, 02-04 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Nijerya Lagos Eyaleti Yatırım Fırsatları Toplantıları'na ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Anılan etkinliğe katılım gösteren firmaların listesi ve toplantı çervesinde yapılan sunumlar https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19517 bağlantısında yer almaktadır.

ANGOLA ZİYARETİ SONUÇ VE GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME RAPORU

DEİK/Türkiye-Angola İş Konseyi tarafından 10-14 Mart 2019 ve 2-3 Eylül 2019 tarihlerinde Luanda'ya gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konular istişare edilmiş olup Türk firmaları tarafından tedarik edilebilecek ürün ve hizmetler ile yatırım fırsatları görüşülmüştür. 

Angola Sanayi Birliği (AIA), Angola İş Konfederasyonu (CEA), Angola Yatırım ve İhracat Teşvik Ajansı (AIPEX), Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan temaslarda yetkililer nüfusu hızla artan ve zorlu ekonomik koşullar içinde bulunan Angola'nın sorunlarına sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi yönünde yaratıcı fikirlere ihtiyaçları olduğu, bu bağlamda ikili ilişkilerimizin ivme kazandığı bu dönemde altyapı, ulaşım, sınırların korunmasından yasadışı göçle mücadeleye, doğal afetlerin ve insani krizlerin yönetilmesinden terörizmle mücadeleye çok geniş bir alanda Türkiye'nin teknoloji, bilgi ve tecrübe birikimiyle Angola için önemli bir ortak olacağı ifade edildi. 

Görüşmelerde, Türk firmalarının ilgi gösterebileceği ve her türlü işbirliğine açık olan bazı önemli projeler hakkında bilgiler verildi:  

-Luanda Raylı Sistem: Yap-İşlet-Devret modeli olarak planlanan ve tüm şehri kapsayacak proje için bir Çinli firma tarafından fizibilite çalışması yapılmaktadır.

-Luanda Lojistik Platformu: Yolların geliştirilerek, erişim ağını ve trafik akışını geliştirmek ve kamyon taşımacılığını düzenlemek için geliştirilen bir proje için ortaklar aranmaktadır. 

-Luanda-Malanje Demiryolu: Luanda ile Luanda'nın doğusunda orta kuzey bölgedeki vilayet arasında yaklaşık 450 kilometrelik demiryolunun geliştirilmesi projesi ile Luanda'ya yönelik göçün azaltılarak, çalışan insanların demiryolu ile Luanda'ya geliş gidişlerin sağlanması hedeflenmektedir.

- Benguela Demiryolu Rehabilitasyonu: Ülkenin orta-batısındaki liman şehri Benguela'ya doğu sınırından gelen demiryolunun rehabilite edilmesi projesiyle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Zambiya'dan hammadde ağırlıklı ticaretin bu yol üzerinden yapılması hedeflenmektedir. 

-Huila Lojistik Altyapısı: Ülkenin güneyinde bulunan ve madencilikte ön plana çıkan Huila vilayetinde lojistik altyapının güçlendirilmesi projesiyle maden kaynaklarıyla Atlantik kıyısının birleştirilmesi hedeflenmektedir.

-Otobüs Taşımacılığı: Başta başkent Luanda olmak üzere ülke genelinde otobüs taşımacılığının güçlendirilmesi için proje geliştirilmektedir.

Türkiye-Angola İş Konseyi tarafından Türkçe ve Portekizce dillerinde hazırlanan "Angola Ziyareti Sonuç ve Genel Ekonomik Değerlendirme Raporu"na https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19423  bağlantısından erişilebilmektedir.

NİJER İŞ HEYETİ SONUÇ RAPORU, 17-21 HAZİRAN 2019

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri olarak, 17-21 Haziran 2019 tarihinde Niamey'de gerçekleştirdiğimiz Türkiye - Nijer İş Heyeti ziyaretinin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır. 

SONUÇ RAPORU-TÜRKİYE-JAPONYA AFRİKA’DA İŞBİRLİĞİ PANELİ VE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri ve Türkiye-Japonya İş Konseyi olarak, 18 Haziran 2019 tarihinde Grand Hyatt İstanbul Hotel'de gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Japonya Afrika'da İşbirliği Paneli ve İkili İş Görüşmeleri etkinliğine ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır. 

UGANDA TİCARET HEYETİ PROGRAMI, 15-19 HAZİRAN 2019

DEİK/Türkiye-Uganda İş Konseyi olarak, 15-19 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uganda Ticaret Heyeti programına ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır. 

 

Forum'a katılım gösteren Ugandalı firmaların listesi

https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19110 bağlantısında ve

Forum çervesinde yapılan sunumlar ise;

https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19106;

https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-19108  bağlantılarında yer almaktadır.

SEYŞELLER ÖZEL SEKTÖR HEYET PROGRAMI SONUÇ RAPORU, 10-13 NİSAN 2019

DEİK/Türkiye-Seyşeller İş Konseyi olarak, 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Seyşeller Ticaret Heyeti programına ilişkin sonuç raporu ve İş Forumuna katılım gösteren Seyşelli firmaların listesi bilgilerinize sunulmaktadır. 

NİJERYA - LAGOS VALİ DANIŞMANI İLE TOPLANTI
Türkiye-Nijerya İş Konsey Başkan Yardımcısı Hakan Özel katılımıyla 18 Nisan 2019 tarihinde Nijerya/Lagos Vali Danışmanı Panagiotis P. Makris ile toplantı düzenlendi. Toplantıya Türkiye-Nijerya İş Konsey üyelerinden gösterdiği toplantıda Nijerya'da yerleşik Slavabogu firmasının Direktörü Zekeriya Ersin tarafından Nijerya'da iş yapma ve mevcut projelerin tanıtımı gerçekleştirdi.
 
AFRİKA BÖLGESİ BÜLTENİ, OCAK, ŞUBAT, MART 2019
KENYA TİCARET HEYETİ SONUÇ RAPORU, 29 OCAK– 01 ŞUBAT 2019
DEİK/Türkiye-Kenya İş Konseyi olarak, 29 Ocak-01 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen Kenya Ticaret Heyeti programına ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır. 
 
Forum'a katılım gösteren Kenyalı firmaların listesi ve Forum çervesinde yapılan sunumlar https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-18431 bağlantısında yer almaktadır.
TÜRKİYE- FRANSA, AFRİKA’DA İŞBİRLİĞİ VE CEO YUVARLAK MASA TOPLANTISI VE İŞ GÖRÜŞMELERİ, 28 ŞUBAT- 1 MART 2019

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri olarak, 28 Şubat-1 Mart 2019 tarihinde Paris'te gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Fransa, Afrika'da İşbirliği ve CEO Yuvarlak Masa Toplantısı ve İş Görüşmeleri sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır. 

TÜRKİYE VE MACARİSTAN BİRLİKTE AFRİKA'DA YATIRIMLARA ODAKLANIYOR

TÜRKİYE VE MACARİSTAN BİRLİKTE AFRİKA'DA YATIRIMLARA ODAKLANIYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri ile Türkiye-Macaristan İş Konseyi ev sahipliğinde ve Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) iş birliğiyle düzenlenen Türkiye- Macaristan II. Afrika İş Forumu'nda, Türkiye ve Macaristan'ın Afrika'daki ortak proje ve yatırım finansmanı paneli gerçekleştirildi. Toplantıda özellikle Sahra Altı Afrika'daki iş birliği konuları değerlendirildi.

Türkiye- Afrika İş Konseyleri ve Türkiye- Macaristan İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye- Macaristan II. Afrika İş Forumu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu,  Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Selim Bora, Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) CEO'su Gabor Ligetfalvi, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Ali Koray Erden, Macar Eximbank İhracat Finansmanı Sigortası ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Viktor Berki, Enexio Hungary A.Ş. Satış Direktörü ve Küresel İş Geliştirme Başkanı Balázs Lakatos ile 150'den fazla Türk ve Macar iş insanlarının katılımıyla 13 Şubat 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, "Yeni dünya düzeninde, güçlü şekilde müttefik kuranlar başarılı olabilir. Macaristan için de Türkiye böyle bir müttefiktir" dedi. Szijjártó, "Türk ve Macar siyasi liderler samimiyetle görüşüyorlar. İki ülke arasında bir güven oluştu. Bundan en çok faydalanacak olan da ülkelerimizin ekonomileridir. Dikkatimizi artık Afrika'ya yöneltmemiz gerekiyor" dedi. Afrika ile ekonomik iş birliğinin önemine dikkat çeken Szijjártó, Afrika'nın sınırsız imkanları sunması ve Sahra altı Afrika'nın gelecek 10 yılda bölgenin nüfusunun yüzde 35 artacağı beklentisiyle firmalar açısından ciddi kazanç sağlayacağını söyledi. Szijjártó, ayrıca Macar ve Türk firmalarının yapacağı yatırımlar sayesinde Afrikalıların ülkelerinden ayrılmadan hayatlarını istedikleri refah seviyelerinde geçirebilme imkânı bulacaklarını kaydetti.

Macar Eximbank'tan 220 milyon dolar kredi imkânı

Macar Eximbank'ın Afrikada'daki ortak yatırımlar için 220 milyon dolarlık bir kredi oluşturduğunu dile getiren Szijjártó, şunları söyledi: "Kredi kullanılırsa yenisini açabiliriz. Macaristan'ın teknoloji, mühendislik bilgisi su yönetiminde, çevre sanayi, atık yönetimi, enerji projeleri geliştirme ve sağlık projeleri geliştirme alanında dünya çapında biliniyor. Macar firmalar bu alanlarda yatırım yapıyorlar. Geçen yıl Macar ve Türk firmaları iki devletin desteğiyle Kenya'da sanayi alanında bir yatırım gerçekleştirdi. Her iki ülke firmalarından bu başarının üstüne koyarak Afrika'da daha fazla yatırım yapmanızı diliyorum.

"Afrika kıtası umudun, ekonomik canlanmanın ve büyümenin merkezi haline geldi"

Macaristan ile Türkiye'nin Afrika kıtasındaki iş birliğinin önemli bir adım olacağını ifade eden T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Afrika kıtasının umudun, ekonomik canlanmanın ve büyümenin merkezi haline geldiğini söyledi. Batur, "Karşımızda hızla kentleşen, orta sınıfı güçlenen, ekonomilerini hammadde bağımlılığından kurtarma uğraşında önemli mesafeler kat eden bir Afrika kıtası mevcut. Macaristan'ın da "Küresel Açılım Stratejisi" kapsamında Afrika'yla ilişkilerini geliştirmekte olduğunu görüyoruz. Başta tarım ve sağlık olmak üzere birçok alanda Afrika'nın kalkınma sürecine destek olmayı arzu ediyor, bu amaçla Afrika'ya yönelik çeşitli faaliyetler düzenliyoruz" dedi. Türkiye'nin Afrika kıtasında 42 ülkede Büyükelçiliği'nin, 26 ülkede Ticaret Müşavirliği'nin bulunduğunu, THY'nin kıtada 37 ülkede 55 noktaya sefer düzenlediğini ve DEİK'in Afrika ülkeleri ile kurulan İş Konseylerinin sayısının 44'e ulaştığını kaydeden Batur, Afrika kıtasındaki 47 ülke ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması olduğunu belirterek, Serbest Ticaret Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşmalarının artırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Batur, Türkiye'nin 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2018 yılında 23,8 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Afrika'da 5,7 milyar doları aşan piyasa değerindeki yatırıma sahip olan Türk firmalarının 24 bini aşkın Afrika vatandaşına da istihdam sağladığını belirten Batur, Türk müteahhitlik firmalarının kıtada önemli projeleri tamamladığını ve müteahhitlik firmalarının Afrika genelinde bugüne dek 67,4 milyar dolar değerinde bin 379 proje gerçekleştirdiğini ifade etti.

"Afrika için 3'üncü ülkeler ile iş birliğine olumlu bakıyoruz"

Türkiye'nin Afrika kıtasında elde ettiği tecrübenin, bugün tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Batur, Afrika için faydalı olması kaydıyla kıtada diğer ülkelerle ortak çalışılmasına da olumlu baktıklarını söyleyerek, "Biz bu deneyimlerimizi Macar kardeşlerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Her iki tarafın daha güçlü olduğu alanları masaya koyarak ilk aşamada sağlık, bilgi iletişim teknolojileri, su ve atık su yönetimi hizmetleri, inşaat ve mühendislik sektörlerinde iş birliği gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

"Türkiye- Macaristan birlikteliğini artırarak devam ettireceğiz"

DEİK Başkanı Nail Olpak, uzun yıllar boyunca Türkiye ve Macaristan'ın son derece iyi ilişkilere sahip bir süreçte ilerlediklerini söyledi. 2013 yılında her iki ülke Bakanlarının katılımıyla iş forumu düzenlediklerini ve bugüne kadar her iki ülkede düzenli olarak Türkiye-Macaristan İş Forumu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Olpak, "Bugün bu birlikteliği artırarak devam ettireceğiz. Elbette sonuçlarını daha fazla görmek istediğimiz bir forum olmasını diliyoruz. Afrika'da iş yapmayı konuştuğumuz için özellikle Türk Eximbank yetkililerinin ve Macar Eximbank yetkililerinin de burada olmasını önemsiyoruz. Afrika'da ortak projeler geliştirmek ve ortak yatırımlar yapmak için bankalar, medya kuruluşları, devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulması, hedef sektörler ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetleri belirleyecek ve ikili görüşmeler yaparak mevcut projeleri değerlendireceğiz. Türkiye-Afrika İş Konseylerimiz ve Türkiye – Macaristan İş Konseyimizin ortaklığında ve Macar İhracatı Teşvik Ajansı – HEPA iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz "Türkiye–Macaristan II. İş Forumu'muzun, ticari ve dostluk ilişkilerimizi derinleştireceğine inanıyorum. Yapılacak değerlendirmelerden somut sonuç çıkmasını diliyorum" dedi.

DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi BaşkanıAdnan Polat, Türkiye ve Macaristan arasında güçlü ilişkilerin bulunduğunu belirterek, 4 yıl öncesi ile bugün arasında ticaret hacminin yüzde 50 arttığını, 3 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti. İki ülke liderinin her bir araya geldiğinde ticaret hacmindeki hedefi artırdığını belirten Polat, kendilerinin de bu hedefleri yakalamak için gayret gösterdiğini ifade etti. Türk iş insanlarının Macaristan'a yatırımlarının 4 yıl öncesine göre 8,10 misli artmış olduğunu aktaran Polat, "4 yıl önce THY'nin Budapeşte'ye hafta 3 uçuşu vardı, şimdi günde 5 uçuş var iki taraf da dolu, yer bulmak mümkün değil. Siyasi olarak da Macaristan ile iyi ilişkilerimiz var" dedi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun ilişkilerin gelişmesindeki çabalarının önemini vurgulayan Polat, "İki ülke ekonomik ve siyasi alanda birçok iş birliği yapıyor. Artık iş adamlarımızın da aynı çabayı göstermesi lazım. Biz de elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız." dedi.

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, Türkiye Macaristan arasındaki karşılıklı iş birliğinin Afrika Kıtası ülkelerinde de devam etmesi ve artması yönünde önemli mesafenin kat edileceğine inandığını belirtti. Türk ve Macar firmalarının beklentilerini sürdürülebilir ve verimli bir şekilde karşılayacak iş ve iş birliği modellerinin geliştirileceğini belirten Barutoğlu, "Afrika kıtasının artan genç nüfusu, hammadde kaynaklarının varlığı ve bunların ihtiyaç pazarlarına ulaştırılması için enerji, altyapı ve ulaşımın mutlak geliştirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Afrika kıtasında yer alan ülkelerin bir çoğunun zengin kaynaklarına rağmen, gerekli bilgi, tecrübe ve teknolojiye gelişmiş ülkeler kadar yakın olmamaları sebebiyle, Afrika Kıtası ülkeleri tüm dünya ülkeleri için büyük bir pazar olarak tanımlanıyor. Ekonomik hedeflere hizmet edecek altyapının yetersiz olması veya olmaması Afrika ülkelerinin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için Türkiye gibi, Macaristan gibi ülkelerin değerli firma, ürün ve hizmetlerine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi. Barutoğlu, Macaristan ile Türkiye arasında tesis edilecek iş birliği modelinin Afrika Kıtası ülkelerinin üzerinde kazan kazan ilkesi odağında olacağına inandığını belirtti.

Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) CEO'suGabor Ligetfalvi ise, "İkili ilişkilerimizi yeni bir boyuta ulaştırmaktan mutluluk duyacağız. Türkiye'nin tecrübesi, coğrafi özelliklerimiz büyük bir önem taşıyor. Konferansımızda faydalı bir gelişme olacağını ümit ediyorum" dedi.

Açılış Konuşmalarının ardından Forum, Afrika'da Türk-Macar Ortak Proje ve Yatırım Paneli ile devam etti. Panelin ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

AFRİKA BÖLGESİ BÜLTENİ, KASIM-ARALIK 2018

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri tarafından bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan bültenin Kasım ve Aralık 2018 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

SONUÇ RAPORU | T.C. TRABLUS BÜYÜKELÇİSİ AHMET AYDIN DOĞAN İLE ÇALIŞMA YEMEĞİ
TÜRKİYE-GANA İŞ FORUMU SONUÇ RAPORU

DEİK/Türkiye-Gana İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Gana İş Forumu, DEİK/Türkiye-Gana İş Konseyi Başkanı Turan Koçyiğit, Gana Ankara Büyükelçisi Salma Frances Mancell-Egala, Gana Ankara Ticaret Müşaviri Dr. John-Hawkins Asiedu'nun katılımları ile 01 Ağustos 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. 

İş Forumu'nun sonuç raporu ekte yer almaktadır. 

AFRİKA BÖLGESİ BÜLTENİ, NİSAN 2018

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri tarafından, bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Nisan 2018 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

TÜRKİYE-NAMİBYA İŞ KONSEYİ TİCARİ HEYET ZİYARETİ SONUÇ RAPORU

T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ve THY işbirliği ile 28 Mayıs-2 Haziran 2018 tarihleri arasında Namibya'ya yönelik gerçekleştirilen özel sektör heyet programına ilişkin sonuç raporu ve Namibyalı firma temsilcilerinin listesi ekte bilgilerinize sunulmuştur.

2018 Namibya Ticaret Rehberine https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17017 ve 2018 Namibya Turizm Fuarı Katılımcı Kataloğuna https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-17015 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

TÜRKİYE-SEYŞELLER İŞ KONSEYİ, SEYŞELLER ZİYARETİ SONUÇ RAPORU

Seyşeller'e akredite olan T.C. Nairobi Büyükelçisi Sayın Ahmet Cemil Miroğlu'nun güven mektubunu sunmak üzere, 6-10 Mayıs 2018 tarihlerinde Seyşeller'e gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Türkiye-Seyşeller İş Konseyi tarafından karşı kanat kuruluşu Seyşeller Ticaret ve Sanayi Odası (SCCI) ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Türkiye-Seyşeller İş Konseyi Başkanı Av. Süleyman Boşça başkanlığında 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlenen Seyşeller Ziyaretine ait sonuç raporu ve ilgili dökümanlar ekte bilginize sunulmaktadır.

 

Türkiye - Cezayir İnfografikleri
NİJER BAŞBAKANI BRIGI RAFINI İLE ÇALIŞMA TOPLANTISI, ANKARA

DEİK/Türkiye-Nijer İş Konseyi tarafından, Nijer Başbakanı Brigi Rafini'nin ve  beraberindeki Nijer Bakanlarının katılımı 23 Ocak 2018 Salı günü, Sheraton Hotel Ankara'da bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi.

Nijer'de faaliyet gösteren firmalarımızın ve bahsekonu ülkede iş yapma hedefinde olan Türk firmalarının katılımı ile gerçekleşen toplantıya ait sonuç raporu içerisinde; Nijer Cumhurbaşkanlığı Yatırımlar Yüksek Konseyi Daimi Sekreteri Aboubacar Wargo Zakari tarafından gerçekleştirilen iş ve yatırım imkanlarını tanıtan sunumlar bilgilerinize sunulmaktadır.

MOZAMBİK İŞ YAPMA KILAVUZU
Türkiye - Tunus infografikleri
Türkiye - Çad İnfografikleri
Türkiye - Sudan İnfografikleri
Türkiye - Senegal İnfografikleri
Türkiye - Moritanya İnfografikleri
SONUÇ RAPORU / BENİN - FİLDİŞİ SAHİLİ TİCARET HEYETİ PROGRAMI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğinde 8-12 Ekim 2017 tarihleri arasında Benin ve Fildişi Sahili'ne yönelik ticari heyet ziyaretine ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

AFRİKA BÖLGE BÜLTENİ, AĞUSTOS-EYLÜL 2017
FİLDİŞİ SAHİLİ KONUT SEKTÖRÜ RAPORU

T.C. Abidjan Ticaret Müşavirliğinden Kurulumuza iletilen bir yazıda, Fildişi Sahili Konut Sektörü Dergisi 2017 Ocak ayı sayısında, Grand Abidjan bölgesinde konut arzının yetersizliği, bu duruma sebebiyet veren faktörlerin ele alındığı ve çeşitli çözüm önerilerinin sunulduğu Dünya Bankası İnşaat Sektörü Raporu yayınlandığı bildirilmektedir.


Bahsekonu raporda, Fildişi Sahili'nde inşaat sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlara dair bilgi, gerçekleştirilen çeşitli projelerin inceleme ve maliyet analizlerine yer verilmektedir.


Anılan raporun Türkçe özeti ve tamamı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

TÜRKİYE-MISIR EKONOMİK İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

DEİK/Türkiye-Mısır İş Konseyi tarafından 3 Ağustos 2017, Perşembe günü Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Wael Aboubakr Abdelkader El Naggar, Mohamed Elsayed, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği 1. Sekreteri Taghareed El Goweily, DEİK/Türkiye Mısır İş Konseyi Yürütme Kurulu ve Mısır'da yatırımı bulunan Türk firmalarından temsilcilerin katılımı ile Türkiye-Mısır Ekonomik İlişkileri Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya ait sonuç raporuna ekten ulaşabilirsiniz,

AFRİKA BÖLGE BÜLTENİ, TEMMUZ 2017

DEİK/Afrika İş Konseyleri tarafından, bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Temmuz 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Türkiye - Tanzanya İnfografikleri
Türkiye - Mozambik İnfografikleri
Türkiye - Madagaskar İnfografikleri
Türkiye - Cibuti Infografikleri
Türkiye - Tunus Infografikleri
AFRİKA BÖLGE BÜLTENİ, NİSAN 2017

DEİK/Afrika İş Konseyleri tarafından, Bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bülteninin Nisan 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

AFRİKA BÖLGE BÜLTENİ, MART 2017

DEİK/Afrika İş Konseyleri tarafından, bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Mart 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

ETİYOPYA CUMHURBAŞKANI SN. MULATU TESHOME WİRTU’NUN ONURUNA ÇALIŞMA KAHVALTISI VE CEO FORUMU SONUÇ RAPORU

Etiyopya Cumhurbaşkanı Sn. Mulatu Teshome Wirtu'nun Türkiye'ye resmi ziyareti vesilesiyle 9 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilen çalışma kahvaltısı ve CEO Forumu'na ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

TANZANYA, MOZAMBİK VE MADAGASKAR İŞ FORUMLARI, 22-25 OCAK 2017 SONUÇ RAPORU

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 22-25 Ocak 2017 tarihleri arasındaki Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar resmi ziyaretleri kapsamında, DEİK tarafından özel sektör heyet programı ve muhatap kuruluşlar Tanzanya Özel Sektör Kurumu (TPSF), Mozambik Ekonomi Dernekleri Konfederasyonu (CTA) ve Madagaskar Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCIM) işbirliğinde iş forumları düzenlenmiştir. 

Ziyarete ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

AFRİKA BÖLGE BÜLTENİ, ŞUBAT 2017

DEİK/Afrika İş Konseyleri tarafından, bölge ülkelerindeki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Şubat 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

DEİK/Afrika Bölgesi, Aralık Ayı Bülteni

DEİK/Türkiye-Afrika  İş Konseyleri tarafından, bölge ülkelerindeki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin ilk sayısı Aralık 2016, ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

TÜRKİYE-GİNE İŞ FORUMU SONUÇ RAPORU

DEİK Türkiye-Gine İş Konseyi tarafından 28 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Gine İş Forumu'na ilişkin Sonuç Raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin Katılımıyla Etiyopya-Cibuti Ticaret Heyeti Ziyareti

T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci'nin resmi ziyareti kapsamında, DEİK, TİM ve muhatap kuruluşlar Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri ile Cibuti Ticaret Odası işbirliğinde, 27-30 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenlenen Etiyopya-Cibuti Ticaret Heyeti Ziyareti'nin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Türkiye - Uganda Infografikleri
Türkiye - Somali Infografikleri
Türkiye - Nijerya Infografikleri
Türkiye - Kenya Infografikleri
Türkiye - Gana Infografikleri
Türkiye - Fildişi Sahili Infografikleri
Türkiye - Etiyopya İnfografikleri
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Beraberindeki Özel Sektör Heyetinin Uganda ve Kenya Resmi Ziyareti Sonuç Raporu

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs- 2 Haziran 2016 tarihleri arasındaki Uganda ve Kenya resmi ziyaretleri kapsamında, DEİK tarafından özel sektör heyet ziyareti düzenlenmiştir. 

Ziyarete ilişkin sonuç raporu ve katılımcı listeleri ekte yer almakta olup, Forumlar esnasında gerçekleştirilen sunumlara https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/7052 bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Mısır Tekstil Sektörü Bilgi Notu

Mısır Tekstil Sektörüne ilişkin bilgi notu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

Mısır'da Çeştili Sektörlerde Yatırım Olanakları
Libya mevzuat duyuruları-2
Libya mevzuat değişikliği duyuruları-1
T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Beraberindeki Özel Sektör Heyetinin Uganda ve Kenya Resmi Ziyareti Sonuç Raporu

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs- 2 Haziran 2016 tarihleri arasındaki Uganda ve Kenya resmi ziyaretleri kapsamında, DEİK tarafından özel sektör heyet ziyareti düzenlenmiştir. 

Ziyarete ilişkin sonuç raporu ve katılımcı listeleri ekte yer almakta olup, Forumlar esnasında gerçekleştirilen sunumlara https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/7052 bağlantısından ulaşılabilmektedir.

FAS BALIKÇILIK SEKTÖRÜ SUNUMU
FAS ÜLKE SUNUMU
Türkiye-Etiyopya İş Forumu Sonuç Raporu, 27 Nisan 2015

Kurulumuz tarafından 27 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Etiyopya İş Forumu Sonuç Raporu ekte bilginize sunulmaktadır.

Etiyopya Yatırım Rehberi

Etiyopya Yatırım Rehberi ektedir.

Kamerun'daki Yatırım Olanakları

Kamerun Madencilik Yatırım Olanakları Rehberi ile Yatırım Projeleri Bülteni ekte yer almaktadır.

Türkiye - Afrika Ekonomi ve İş Forumu Sonuç Raporu, 2-3 Kasım 2016
Benin İnceleme Gezisi Sonuç Raporu, 18-22 Eylül 2016
Mauritius Ticaret Heyeti Sonuç Raporu, 16-23 Ağustos 2016
Türkiye-Uganda-Kenya İş Forumu Sonuç Raporu, 31 Mayıs - 2 Haziran 2016
Türkiye-Somali İş Forumu Sonuç Raporu, 11 Nisan 2016
İş İnsanları Heyetinin Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine Ziyareti Sonuç Raporu, 28 Şubat - 4 Mart 2016
TÜRKİYE-NİJER İŞ KONSEYİ HEYETİNİN NİJER ZIYARETİ SONUÇ RAPORU, 25-30 OCAK 2016
Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı Sonuç Raporu, 13 Ekim 2015
Türkiye-Güney Afrika Cumhuriyeti İş Forumu Sonuç Raporu, 28 Temmuz 2015
SONUÇ RAPORU | TÜRKİYE - ANGOLA İŞ FORUMU, 29 NİSAN 2015
Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu Sonuç Raporu, 27 Mart 2015

Diğer İş Konseyleri