T.C. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası (PKS) iş birliği ile 7 Ekim 2019 tarihinde Palace of Serbia'da düzenlenen "Sırbistan-Türkiye İş Forumu"nun sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Ek: Sırbistan-Türkiye İş Forumu Sonuç Raporu
T.C. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın 6-7 Mart 2019 tarihlerinde Polonya'yagerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, 6 Mart 2019 tarihinde düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi(DTİK) Polonya Buluşması ve 7 Mart 2019 tarihinde DEİK/Türkiye-Polonya İş Konseyi tarafından muhatap kuruluşu Polonya Ulusal Ticaret Odası iş birliği ile Varşova Marriott Hotel'de düzenlenen "Polonya – Türkiye İş Forumu" toplantılarının sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
DEİK/Türkiye-Yunanistan İş Konseyi olarak, 30-31 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Atina ve Selanik Temasları sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Bahse konu temaslarda, Yunanistan'ın önde gelen kurumlarıyla görüşülmüş olup, iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları ele alınmıştır.
TÜRKİYE VE MACARİSTAN BİRLİKTE AFRİKA'DA YATIRIMLARA ODAKLANIYOR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri ile Türkiye-Macaristan İş Konseyi ev sahipliğinde ve Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) iş birliğiyle düzenlenen Türkiye- Macaristan II. Afrika İş Forumu'nda, Türkiye ve Macaristan'ın Afrika'daki ortak proje ve yatırım finansmanı paneli gerçekleştirildi. Toplantıda özellikle Sahra Altı Afrika'daki iş birliği konuları değerlendirildi.
Türkiye- Afrika İş Konseyleri ve Türkiye- Macaristan İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye- Macaristan II. Afrika İş Forumu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Selim Bora, Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) CEO'su Gabor Ligetfalvi, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Ali Koray Erden, Macar Eximbank İhracat Finansmanı Sigortası ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Viktor Berki, Enexio Hungary A.Ş. Satış Direktörü ve Küresel İş Geliştirme Başkanı Balázs Lakatos ile 150'den fazla Türk ve Macar iş insanlarının katılımıyla 13 Şubat 2019 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, "Yeni dünya düzeninde, güçlü şekilde müttefik kuranlar başarılı olabilir. Macaristan için de Türkiye böyle bir müttefiktir" dedi. Szijjártó, "Türk ve Macar siyasi liderler samimiyetle görüşüyorlar. İki ülke arasında bir güven oluştu. Bundan en çok faydalanacak olan da ülkelerimizin ekonomileridir. Dikkatimizi artık Afrika'ya yöneltmemiz gerekiyor" dedi. Afrika ile ekonomik iş birliğinin önemine dikkat çeken Szijjártó, Afrika'nın sınırsız imkanları sunması ve Sahra altı Afrika'nın gelecek 10 yılda bölgenin nüfusunun yüzde 35 artacağı beklentisiyle firmalar açısından ciddi kazanç sağlayacağını söyledi. Szijjártó, ayrıca Macar ve Türk firmalarının yapacağı yatırımlar sayesinde Afrikalıların ülkelerinden ayrılmadan hayatlarını istedikleri refah seviyelerinde geçirebilme imkânı bulacaklarını kaydetti.
Macar Eximbank'tan 220 milyon dolar kredi imkânı
Macar Eximbank'ın Afrikada'daki ortak yatırımlar için 220 milyon dolarlık bir kredi oluşturduğunu dile getiren Szijjártó, şunları söyledi: "Kredi kullanılırsa yenisini açabiliriz. Macaristan'ın teknoloji, mühendislik bilgisi su yönetiminde, çevre sanayi, atık yönetimi, enerji projeleri geliştirme ve sağlık projeleri geliştirme alanında dünya çapında biliniyor. Macar firmalar bu alanlarda yatırım yapıyorlar. Geçen yıl Macar ve Türk firmaları iki devletin desteğiyle Kenya'da sanayi alanında bir yatırım gerçekleştirdi. Her iki ülke firmalarından bu başarının üstüne koyarak Afrika'da daha fazla yatırım yapmanızı diliyorum.
"Afrika kıtası umudun, ekonomik canlanmanın ve büyümenin merkezi haline geldi"
Macaristan ile Türkiye'nin Afrika kıtasındaki iş birliğinin önemli bir adım olacağını ifade eden T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Afrika kıtasının umudun, ekonomik canlanmanın ve büyümenin merkezi haline geldiğini söyledi. Batur, "Karşımızda hızla kentleşen, orta sınıfı güçlenen, ekonomilerini hammadde bağımlılığından kurtarma uğraşında önemli mesafeler kat eden bir Afrika kıtası mevcut. Macaristan'ın da "Küresel Açılım Stratejisi" kapsamında Afrika'yla ilişkilerini geliştirmekte olduğunu görüyoruz. Başta tarım ve sağlık olmak üzere birçok alanda Afrika'nın kalkınma sürecine destek olmayı arzu ediyor, bu amaçla Afrika'ya yönelik çeşitli faaliyetler düzenliyoruz" dedi. Türkiye'nin Afrika kıtasında 42 ülkede Büyükelçiliği'nin, 26 ülkede Ticaret Müşavirliği'nin bulunduğunu, THY'nin kıtada 37 ülkede 55 noktaya sefer düzenlediğini ve DEİK'in Afrika ülkeleri ile kurulan İş Konseylerinin sayısının 44'e ulaştığını kaydeden Batur, Afrika kıtasındaki 47 ülke ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması olduğunu belirterek, Serbest Ticaret Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşmalarının artırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Batur, Türkiye'nin 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2018 yılında 23,8 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Afrika'da 5,7 milyar doları aşan piyasa değerindeki yatırıma sahip olan Türk firmalarının 24 bini aşkın Afrika vatandaşına da istihdam sağladığını belirten Batur, Türk müteahhitlik firmalarının kıtada önemli projeleri tamamladığını ve müteahhitlik firmalarının Afrika genelinde bugüne dek 67,4 milyar dolar değerinde bin 379 proje gerçekleştirdiğini ifade etti.
"Afrika için 3'üncü ülkeler ile iş birliğine olumlu bakıyoruz"
Türkiye'nin Afrika kıtasında elde ettiği tecrübenin, bugün tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirten Batur, Afrika için faydalı olması kaydıyla kıtada diğer ülkelerle ortak çalışılmasına da olumlu baktıklarını söyleyerek, "Biz bu deneyimlerimizi Macar kardeşlerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Her iki tarafın daha güçlü olduğu alanları masaya koyarak ilk aşamada sağlık, bilgi iletişim teknolojileri, su ve atık su yönetimi hizmetleri, inşaat ve mühendislik sektörlerinde iş birliği gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
"Türkiye- Macaristan birlikteliğini artırarak devam ettireceğiz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, uzun yıllar boyunca Türkiye ve Macaristan'ın son derece iyi ilişkilere sahip bir süreçte ilerlediklerini söyledi. 2013 yılında her iki ülke Bakanlarının katılımıyla iş forumu düzenlediklerini ve bugüne kadar her iki ülkede düzenli olarak Türkiye-Macaristan İş Forumu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Olpak, "Bugün bu birlikteliği artırarak devam ettireceğiz. Elbette sonuçlarını daha fazla görmek istediğimiz bir forum olmasını diliyoruz. Afrika'da iş yapmayı konuştuğumuz için özellikle Türk Eximbank yetkililerinin ve Macar Eximbank yetkililerinin de burada olmasını önemsiyoruz. Afrika'da ortak projeler geliştirmek ve ortak yatırımlar yapmak için bankalar, medya kuruluşları, devlet kurumları ve iş dünyası örgütlerinin yer aldığı bir inisiyatif oluşturulması, hedef sektörler ve bu sektörlerde iki ülke tarafından birbirini tamamlayan ürün ve hizmetleri belirleyecek ve ikili görüşmeler yaparak mevcut projeleri değerlendireceğiz. Türkiye-Afrika İş Konseylerimiz ve Türkiye – Macaristan İş Konseyimizin ortaklığında ve Macar İhracatı Teşvik Ajansı – HEPA iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz "Türkiye–Macaristan II. İş Forumu'muzun, ticari ve dostluk ilişkilerimizi derinleştireceğine inanıyorum. Yapılacak değerlendirmelerden somut sonuç çıkmasını diliyorum" dedi.
DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi BaşkanıAdnan Polat, Türkiye ve Macaristan arasında güçlü ilişkilerin bulunduğunu belirterek, 4 yıl öncesi ile bugün arasında ticaret hacminin yüzde 50 arttığını, 3 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti. İki ülke liderinin her bir araya geldiğinde ticaret hacmindeki hedefi artırdığını belirten Polat, kendilerinin de bu hedefleri yakalamak için gayret gösterdiğini ifade etti. Türk iş insanlarının Macaristan'a yatırımlarının 4 yıl öncesine göre 8,10 misli artmış olduğunu aktaran Polat, "4 yıl önce THY'nin Budapeşte'ye hafta 3 uçuşu vardı, şimdi günde 5 uçuş var iki taraf da dolu, yer bulmak mümkün değil. Siyasi olarak da Macaristan ile iyi ilişkilerimiz var" dedi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun ilişkilerin gelişmesindeki çabalarının önemini vurgulayan Polat, "İki ülke ekonomik ve siyasi alanda birçok iş birliği yapıyor. Artık iş adamlarımızın da aynı çabayı göstermesi lazım. Biz de elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız." dedi.
DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, Türkiye Macaristan arasındaki karşılıklı iş birliğinin Afrika Kıtası ülkelerinde de devam etmesi ve artması yönünde önemli mesafenin kat edileceğine inandığını belirtti. Türk ve Macar firmalarının beklentilerini sürdürülebilir ve verimli bir şekilde karşılayacak iş ve iş birliği modellerinin geliştirileceğini belirten Barutoğlu, "Afrika kıtasının artan genç nüfusu, hammadde kaynaklarının varlığı ve bunların ihtiyaç pazarlarına ulaştırılması için enerji, altyapı ve ulaşımın mutlak geliştirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Afrika kıtasında yer alan ülkelerin bir çoğunun zengin kaynaklarına rağmen, gerekli bilgi, tecrübe ve teknolojiye gelişmiş ülkeler kadar yakın olmamaları sebebiyle, Afrika Kıtası ülkeleri tüm dünya ülkeleri için büyük bir pazar olarak tanımlanıyor. Ekonomik hedeflere hizmet edecek altyapının yetersiz olması veya olmaması Afrika ülkelerinin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmek için Türkiye gibi, Macaristan gibi ülkelerin değerli firma, ürün ve hizmetlerine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi. Barutoğlu, Macaristan ile Türkiye arasında tesis edilecek iş birliği modelinin Afrika Kıtası ülkelerinin üzerinde kazan kazan ilkesi odağında olacağına inandığını belirtti.
Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) CEO'suGabor Ligetfalvi ise, "İkili ilişkilerimizi yeni bir boyuta ulaştırmaktan mutluluk duyacağız. Türkiye'nin tecrübesi, coğrafi özelliklerimiz büyük bir önem taşıyor. Konferansımızda faydalı bir gelişme olacağını ümit ediyorum" dedi.
Açılış Konuşmalarının ardından Forum, Afrika'da Türk-Macar Ortak Proje ve Yatırım Paneli ile devam etti. Panelin ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri tarafından, iş dünyası perspektifinden Avrupa ülkelerindeki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Aralık 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri tarafından, iş dünyası perspektifinden Avrupa ülkelerindeki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Temmuz 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri tarafından, iş dünyası perspektifinden Avrupa ülkelerindeki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Haziran 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi tarafından, 17-19 Mayıs 2017 tarihleri arasında Lizbon'a bir iş heyeti ziyareti gerçekleştirilmiş olup, anılan heyetin temaslarına ilişkin sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Avrupa'nın yükselen ekonomilerini içeren ve "stratejik ortak" olarak Türk özel sektörü için yatırımlar bakımından önemli bir cazibe merkezi haline gelen Batı Balkan coğrafyasındaki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere dair hazırlanan özel rapor ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri tarafından, iş dünyası perspektifinden Avrupa ülkelerindeki güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin hazırlanan aylık bültenin Nisan 2017 sayısı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Avrupa Birliği'nin ikinci büyük ekonomisi ve Türkiye'nin önemli ekonomik partnerlerinden biri olan Fransa'da ilk turu 23 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu senaryolarının olası ekonomik etkilerine ilişkin beklentilerin yer aldığı "Avrupa Bölgesi Özel Raporu: Fransa Seçimleri ve Beklentiler" ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yaklaşık yarısını oluşturan Avrupa Bölgesi'nde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin aylık bülten ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
T.C. Ekonomi Bakanlığı, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanlığı ve Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı koordinasyonunda, DEİK tarafından, Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası'nın ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası'nın işbirliğinde, 26 Ekim 2016 tarihinde, İstanbul'da düzenlenen Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Üçlü İş Forumu'nun sonuç raporu ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Forum kapsamında yapılan sunumlar ve katılımcı listeleri aşağıdaki internet bağlantısında yer almaktadır.
Sunumlar ve Listeler: https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/7422
Türkiye-Macaristan Ticari İlişkileri
1998 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Macaristan Serbest Ticaret Anlaşması ile 2001 yılı itibariyle iki ülke arasındaki sanayi ürünleri ticareti tamamen liberalize edilmiştir. 2001 yılı sonrasında ikili dış ticaret hacmi yaklaşık beş kat artış kaydederek 2006 yılı sonunda 1.8 milyar dolara ulaşmıştır. İkili ticaret hacminin 2007 yılı sonunda 2 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Dış ticaret hacmindeki artış ağırlıklı olarak Macaristan lehine seyrini sürdürmekte ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %49-60 aralığında gerçekleşmektedir.
2006 yılı itibariyle Türkiye’nin toplam ihracatında Macaristan’ın payı binde 6, ithalatında ise binde 9’dur. Bu rakamlar, ikili dış ticaret rakamlarının mevcut potansiyeli yansıtmadığını göstermektedir.
Türkiye’nin Macaristan’a ihracatında başlıca kalemleri otomotiv ve yan sanayi, elektrikli makinalar, hava taşıtları, kazanlar, makinalar, demir-çelik eşya, plastikler, örme giyim eşyası ve pamuk oluşturmaktadır.
Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerde ise elektrikli makinalar, plastikler, kazanlar, makinalar, organik ve inorganik kimyasallar ve otomotiv ve yan sanayi ürünleri başlıca kalemlerdir.
İşbirliği İmkanları
Türkiye ile Macaristan arasında aşağıdaki alanlarda ticari işbirliği imkanları olduğu düşünülmektedir:
- Sanayi ekipmanları
- Tarım ve gıda ürünleri
- Otomotiv ürünleri ve motorlu taşıtlar
- Tekstil ve deri
Ticaret İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
AB üyeliği ile Macaristan’daki mevzuat, AB mevzuatına uyumlaştırılmıştır. Halen yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Ticari, ekonomik ve mali alanlarda uygulanmakta olan mevzuatın karmaşıklığı yatırımcılar için bir dezavantaj olabilmektedir.
Macar tüketicisinin bilinçli ve ortalama gelir seviyesi batı standartlarının altındadır. Bu nedenle tüketiciler kaliteli ama ucuz ürünlere yönelmektedirler. Macaristan pazarında kalıcı olabilmek için firmalarımızın uzun vadeli bir pazar stratejisi izlemeleri ve AB ürün kalite, güvenlik ve standartlarına uymaları gerekmektedir.
Türk tekstil, konfeksiyon ve deri sektörlerinin Macaristan pazarına markalı ürünlerle girmeleri avantaj sağlamaktadır
Macaristan pazarı küçük bir pazardır, ithalatçıların talepleri de pazar nispetinde küçük olmaktadır. Bu da maliyetlerin yüksek olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı ihracatçılarımız Macar pazarına ihracatı tercih etmemektedirler. Macar ithalatçılar da Türk ürünlerini Almanya, Avusturya gibi ülkelerden tedarik etmektedir. Türk ihracatçıları, Macaristan’daki toptan satış ve distribütörlük sistemleri yolu ile ve ülkede kendilerine depolama imkanları yaratarak, ülke taleplerini zamanında ve uygun maliyette karşılayabilirler. Macaristan, lojistik ve dağıtım alanında iyi bir altyapıya sahip olması bu olanağı kolaylaştıracaktır.
Macaristan’da özel sektör genellikle sermaye birikimi az, küçük ölçekli firmalardan oluştuğundan ithalatçılar ek maliyet getirmesi nedeniyle genelde akreditifle çalışmayı tercih etmemektedirler.
Macaristan’da hizmet veren bir Türk bankası bulunmamakla beraber, Türkiye Halk Bankası’nın Volksbank Hungary Rt.’de % 10 civarında bir hisseye sahip olması nedeniyle anılan Bankada Türk masası bulunmaktadır.
İsrail Ülke bülteni ektedir.
Almanya'nın Hessen eyaletinin ekonomisi, Türkiye - Hessen ticari ilişkileri ve bölge ile iş yapmak isteyen iş adamları için gerekli bilgilerin yer aldığı bülten.