TÜRKİYE - RUSSIA BUSINESS COUNCIL

Türkiye-Rusya İş Konseyi XVIII. Ortak Toplantısı, 12 Ekim 2016, İstanbul

İlgi’de kayıtlı yazılarımızda, Türkiye-Rusya İş Konseyi XVIII. Ortak Toplantısının 3 Ekim 2016 tarihinde Moskova’da gerçekleştirilmesi planlandığı ancak İş Konseyi karşı kanadının çalışma takvimindeki değişiklik nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği bildirilmişti.

Söz konusu etkinliğimizin ekte sunulan revize programa uygun olarak, belirtilen tarihte saat 12:30 – 18:00 arasında İstanbul Conrad Oteli Junior Balo Salonunda yapılması öngörülmektedir.

Anılan toplantıya katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin en geç 10 Ekim 2016, Pazartesi günü saat 18:00’a kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/243/7407 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt yapmaları gerekmektedir.

VIII. Uluslararası Rusya ve İİT Ülkeleri Ekonomi Zirvesi’ne Türkiye Heyetinin Katılımı, 19-21 Mayıs 2016, Kazan

“KazanSummit” Uluslararası Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Ekonomi Zirvesi, 2009 yılından bu yana Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov himayelerinde düzenlenmekte olup, anılan etkinliğe her yıl İİT üyesi 30’un üstünde ülkeden katılımın yanı sıra, Rusya Federasyonu bölgelerinden gelen devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri temsilcileri, işadamları, yatırımcılar, araştırmacı ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilmektedir.

Bu sene 19-21 Mayıs 2016 tarihlerinde sekizincisi yapılacak olan KazanSummit’e Türkiye’den katılacak işadamları heyetinin DEİK / Türkiye-Rusya İş Konseyi tarafından organize edilmesi öngörülmektedir. Taslak programı ekte sunulan söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerinizin en geç 6 Mayıs 2016, Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/196/6758 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt yaptırmaları, kişi başı 1500 USD avans tutarını online kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir. Söz konusu avans tutarına Rusya Federasyonu’na tek girişli iş vizesi bedeli, Zirve’ye katılım ücreti, Kazan’da 3 gece konaklama, şehiriçi transferler, tercüme vb. hizmetler dahil olup, uçak biletleri katılımcılar tarafından münferit şekilde temin edilecektir. Üzerinde katılımcının ad ve soyadının belirtildiği katılım ücretinin yatırılmış olduğunu gösterir dekontların neski@deik.org.tr e-posta adresine iletilmesi rica olunur.

Rusya Federasyonu’na giriş vizeye tabi olup (umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport hamili dahil), kayıt yaptırarak katılım ücretini yatıran firma temsilcilerinin http://www.vhs-turkey.com/main.php?id=business&lang=tr internet sayfasında belirtilen evrakları (resmi makamlarca verilecek davetiye DEİK tarafından temin edilecektir) vakitlice hazırlamaları, bilahare duyurulacak tarihten itibaren Türkiye’deki diplomatik misyon temsilciliklerine şahsen başvurmaları öngörülmektedir.

Etkin ve tatmin edici ziyaret programının hazırlanabilmesi amacıyla ve Rusya Federasyonu’na giriş vizelerinin alınması için yeterli sürenin gerekli olması nedeniyle başvuruların yukarıda belirtilen tarihten önce, mümkün olduğu kadar erken yapılması önem arz etmektedir. 

Rusya Federasyonu Leningrad Bölgesi Tanıtım Toplantısı, 3 Haziran 2015, İstanbul

RF “Leningrad Bölgesinde İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Toplantısı, 3 Haziran 2015, Çarşamba günü saat 09:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı. Açış konuşmalarını peşi sıra Leningrad Bölgesi Vali Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Faaliyetleri Komitesi Başkanı Sayın Dmitriy Yalov hoşgeldiniz konuşmasını ve anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin genel tanıtım sunumu yaptı.

Toplantı çerçevesinde, Yılmaden Holding Tikhvin Projesi Müdürü Sayın Barış Elçi bölgedeki yatırımlarına ilişkin sunum, Rönesans İnşaat CEO’su Sayın Andrey Vlasenko Kola Endüstriyel Parkı, Kuzey Batı Tıp, İlaç Sanayi ve Nükleer Teknolojiler Kümelenmesi Gayri Ticari Ortaklık Direktörü Sayın Elnur Hüseynov Nanopark Gatçina Kuzey Batı Nano Teknolojiler Merkezi, YuIT Sankt-Peterburg Ticari Gayrimenkul Satışlar Müdürü Sayın Mariya Kravtsova ise Greenstate Sanayi Parkının sunumlarını yaptılar.

Leningrad Bölgesi Ekonomik Kalkınma Ajansı ile DEİK Arasında İşbirliği Anlaşmasının imza töreni devam eden toplantı, katılımcıların networking yapma imkanı buldukları kokteyl ile sona erdi.

Tanıtım toplantısı sırasında gerçekleştirilen sunumlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilmektedir:

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6160

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6161

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6162

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6163

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6164

Türkiye-Tataristan İş Forumu, Ankara, 30 Nisan 2015

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov’un katılımlarıyla 30 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye – Tataristan İş Forumu’na ilişkin sonuç raporu ekte sunulmaktadır.

Türkiye-Rusya İş Forumu, Antalya, 22 Nisan 2015

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Sayın Aleksey Ulyukayev’in katılımlarıyla 22 Nisan 2015 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye – Rusya İş Forumu’na ilişkin sonuç raporu ekte sunulmaktadır.

Rusya Federasyonu Adıge Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı

RF Adıge Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı, 7 Nisan 2015, Salı günü saat 14:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı. Açış konuşmalarını peşi sıra Adıge Başbakanı Murat Kumpilov anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin bir konuşma yaptı.

Daha sonra  Maykop Belediye Başkanlığı Yatırımlar ve Projeleri Destekleme Departmanı Başkanı Raşid Zaves, Adıge Cumhuriyeti’nde iş ve yatırım olanaklarına, ayrıca Maykop Sanayi Parkı projesine ilişkin sunum yaptı.

Aralarında Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Vekili Cihan Candemir, Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Gül’ün de bulunduğu yaklaşık 70 kişinin katıldığı söz konusu toplantı sırasında katılımcılardan gelen sorular cevaplanarak, konuk heyet üyeleri ile birebir görüşmeler yapıldı.

Hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona eren toplantı sırasında yapılan sunumlara https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5834ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5835 adresli internet bağlantılarından ulaşılabilmektedir.

Rusya Federasyonu St.Petersburg TSO Başkanı Vladimir Katenev ile Görüşme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda gerçekleştirilen St.Petersburg Ticaret ve  Sanayi  Odası  Başkanı  Vladimir  Katenev’in Türkiye ziyareti çerçevesinde 6 Nisan 2015, Pazartesi günü DEİK’te bir görüşme gerçekleştirildi.

Söz konusu görüşmeye DEİK / Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı İlkay Dalkılıç, Yürütme Kurulu Üyesi Sadi Yalçın, Gün+Partners Avukatlık Bürosu temsilcisi Hümeyra Mutlu katıldı. Toplantıda ayrıca, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye’deki Temsilcisi Pavel Şamray hazır bulundu.

İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dalkılıç, konuk Başkana DEİK, Türkiye-Rusya İş Konseyi ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, bu vesileyle 1995 yılında İş Konseyi çatısı altında oluşturulan St.Petersburg İş Komitesinin canlandırılmasının arzu edildiğinden bahsetti.

Konuk TSO Başkanı Katenev, son dönemde Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımlar kapsamında, özellikle gıda üreticileri ve ihracatçıları ile görüşmek üzere Türkiye’ye geldiklerini, 5 milyon nüfuslu St.Petersburg şehrinin gıda ürünleri ile temininin söz konusu olduğunu, halihazırda 1 milyon USD seviyesinde olan Türkiye ile St.Petersburg arasındaki ikili ticaret hacminin arttırılabileceğini, bunun yanı sıra her alanda Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini, TSO olarak 100 kişilik daimi, dönemsel olarak ise 200 kişiyi bulan kadro ile mal denetimi, ekspertiz, menşe şahadetnamesi, sertifikasyon, mücbir sebeplerin saptanması, eğitim programları vs.hizmet verdiklerini belirtti.

Sayın Katenev ayrıca, Odalarının DEİK ile benzer amaçlara hizmet verdiklerini, bu bağlamda DEİK ile işbirliğine hazır olduklarını, karşılıklı heyet değişimlerinin yapılabileceğini, öncelikli olarak tarım, inşaat, otelcilik, lokantacılık vb. gibi alanlarda işbirliği fırsatlarının yakalanabileceğini dile getirdi.

Tataristan-Türkiye İş Forumu ve Türkiye-Rusya İş Konseyi XVII.Ortak Toplantısı Sonuç Raporları, Kazan – Moskova, 27-30 Mart 2015

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’ne resmi ziyareti çerçevesinde Kurulumuz tarafından Kazan’da düzenlenen Tataristan-Türkiye İş Forumu ve Moskova’da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Konseyi’nin XVII. Ortak Toplantısına ilişkin sonuç raporları ilişikte sunulmaktadır.

Rusya Federasyonu’ndan İşbirliği Teklifleri

Rusya Federasyonu’nun Türkiye’deki Ticaret Mümessilliği aracılığıyla Kurulumuza iletilen işbirliği teklifleri, bölge ve sektörel tanıtım bilgileri aşağıda sunulmaktadır:

 

-       Araştırma ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren COUNTBOX şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5650adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Rusya’nın Batı Sibirya Bölgesi’nde kontrplak üretimi yapan “Tyumen Plywood Plant” fabrikasının tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5665adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       All-Russian Union of Oils and Fats 50’den fazla üyesiyle 1999 yılından günümüze kadar Moskova bölgesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Birliğin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5666adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Geliştirilebilir enerji sistemleri ve ürünleri alanında faaliyet gösteren JURDEN şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5667adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       10 yılı aşkın süredir Rusya’da spor malzemeleri, elektronik ekipmanlar, turistik hizmetler alanlarında ticaret yapan FLK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine (Rusça) https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5668 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Rusya’nın en büyük cam üreticilerinden biri olan RASKO şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5669 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Mobilya üretimi alanında faaliyet gösteren FELIX şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine http://www.felix-furniture.com/ ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5670 adresli bağlantılardan ulaşılabilmektedir.

-       Rusya’nın Kaluga bölgesinde 1500 personeliyle çelik boru üretimi yapan AGRISOVGAZ şirketinin ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5657adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Zemin araştırmaları alanında faaliyet gösteren GEOLOGICAL PROSPECTING şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5671 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       1962 yılından beri çatı kaplama alanında Rusya’nın önde gelen şirketlerinden olan KRZ’nin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5672adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       20 yılı aşkın süredir Rusya’da ofis ekipmanları ve kapı üretimi yapan RUSSKAYA PROMGRUPPA şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5673  adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       2012 yılından beri deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren INTERCOM şirketinin ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5674adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       12 yılı aşkın süredir kalıp makinaları ve kalıp üretimi yapan IZHREST şirketinin tanımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5675adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       İnşaat malzemeleri alanında üretim yapan POLIKOMPOZIT şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5655adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       2015 yılında Samara bölgesinde yapılacak olan sergi ve fuar bilgilerine  https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5677ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5678adresli bağlantılardan ulaşılabilmektir.

-       300 kilometrelik Rusya-Kazakistan sınırında depo işletme faaliyetleri sürdüren LEADER INDUSTRIAL PARK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5679adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Uluslararası nakliye alanında faaliyet gösteren ATLANTIK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5659adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       7 yıldan beri Rusya’nın önde gelen optik fiber kablo üreticilerinden INCAB şirketinin tanıtımına http://en.incab.ru/incab/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Rusya’da üretim yapan her türlü kompleks için filtre üretimi yapan MIKRO TEKNOLOGY şirketinin tanıtımına http://mst56.ru/en/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Taş kömürü çıkarımı ve işleme alanında faaliyet gösteren VIP URAL şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5681adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       2000 yılından beri çelik boru üretim faaliyetlerini sürdüren MADESTA şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5682adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Gemi inşaatı alanında faaliyetlerini sürdüren LOTUS şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5652adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       90 yılı aşkın deneyimiyle elektrik üretimi alanında faaliyetlerini sürdüren OAO ENERGIA şirketinin tanıtımına https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5651adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

-       Tataristan Cumhuriyeti’nde bulunan farklı sektörlerden firma ve kuruluşların tanıtım bilgisine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5680 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

 

Söz konusu firma ve kurumlarla işbirliği yapmak isteyen üyelerimizin doğrudan bağlantı kurmaları veya RF Ticaret Mümessilliğine (Ankara ofis: tel. 0312- 425 20 90, 425 46 90, e-posta: trade.ankara@yandex.ru/ İstanbul ofis: tel. 0212-244 35 87 / e-posta: rustradeist@yandex.ru )  başvurmalarıgerekmektedir.

Rusya Federasyonu Pskov Bölgesinin Tanıtım Toplantısı

Pskov Bölgesinin Tanıtım Toplantısı 9 Aralık 2014, Salı günü saat 10:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Kemal Koloğlu ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı.

Açış konuşmalarını peşi sıra Pskov Vali Yardımcısı Sayın Sergey Pernikov söz alarak, anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin bir konuşma yaptı ve “Moglino” Özel Ekonomik Bölgesinde yatırım potansiyeline ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.

30’a yakın Türk firma temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sırasında katılımcılardan gelen sorular cevaplandı, ayrıca alınan faydalı bilgiler ışığında yerinde incelemelerin yapılabilmesini teminen Türkiye-Rusya İş Konseyi tarafından organize edilecek bir işadamları heyeti ile Pskov bölgesine ziyaret düzenlenmesi önerildi.

Hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona eren toplantı sırasında yapılan sunuma (İngilizce)  https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5313adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Rusya Federasyonu Mordoviya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı ile Görüşme

Türkiye’nin Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Ekonomi Bölgeleri tecrübesi ile tanışmak, kendi bölgelerindeki iş ve yatırım olanaklarını tanıtmak amacıyla ülkemizi ziyaret eden RF Mordoviya Cumhuriyeti Ekonomik İlişkiler Bakanı, Hükümet Başkanı Yardımcısı Sayın Vladimir Mazov ve beraberindeki yetkililer heyeti ile 3 Aralık 2014, Çarşamba günü DEİK Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan ile biraraya geldiler. Toplantıda ayrıca, RF İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rahimullina, Orteksan Danışmanlık Ltd. Genel Müdürü Berksan Büyükyıldız, DEİK / Avrasya Bölge Koordinatörü H.Çağla Mazlum ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki hazır bulundular.

Konuk Bakan, Mordoviya Cumhuriyeti’nin ekonomik yapısından bahsederek, bölgede her türlü ışıklandırma sistemleri, aydınlatma armatürleri, demiryolu ile yük taşıma sistemleri (vagonlar, tankerler, araç taşıma platformları vb.), makine sanayi, metal işleme, inşaat malzemeleri, ilaç sanayi, tarım ve gıda ürünleri gibi sektörlerin geliştirmeye elverişli olduğunu, bu alanlarda Türkiye’den yatırım ve ortak üretim imkanlarının bulunduğunu dile getirdi.

Sayın Mazov devamla, Rusya’da yapılacak 2018 Avrupa Futbol Şampiyonası oyunlarının yapılacağı şehirlerin arasında Mordoviya başkenti Saransk’ın da bulunduğunu hatırlatarak, bu bağlamda Türk müteahhit  ve teknik müşavirlik firmalarının ilgili projelerde yer almaları için fırsat olduğunu, stadyum, spor tesisleri, oteller vd. inşaat projelerinin yanı sıra bölgeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla gerekli ortamın yaratıldığını, yatırımcıya sunulan avantajlar arasında elektrik ve doğalgaz gibi girdilerin elverişli şartlarda temin edildiğini, ucuz ve kaliteli iş gücü, demiryolu bağlantıları gibi koşulların yanı sıra, Dünya Bankası reytingine göre iş yapma rahatlığı konusunda  Rusya bölgeleri arasında ikinci sırada yer alan Mordoviya Cumhuriyeti’nde düşük suç oranı, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmiş olması ve yüksek çevrecilik bilincinin hakim olduğunu vurguladı.

DEİK ve İş Konseyleri faaliyetlerini hakkında kısaca bahseden Sayın Vardan, Mordoviya hakkında verilen son derece faydalı bilgilerin üye firmalara aktarılacağını, bunun yanı sıra Türkiye’deki daha geniş iş çeverelerine ulaşabilmek adına 2015 yılı ilk çeyreğinde Mordoviya’dan gelecek yetkililer ve işadamları heyetinin katılımıyla bir tanıtım toplantısı ve ikili görüşmelerin düzenlenebileceğini ifade etti.

Toplantı sırasında yapılan Mordoviya Cumhuriyeti sunumuna (Türkçe) https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5296  adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.

T.C. Ekonomi Bakanı ve Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı'nın Katılımı ile Kısıtlı Katılımlı Çalışma Kahvaltısı

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) organizasyonunda, 1 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da  düzenlenen çalışma kahvaltısında Türk işadamlarıyla biraraya geldi. 

Toplantıya DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Cihan Candemir, Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı ve  DEİK üyelerinden aralarında Zorlu Holding  Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Anadolu İçecek Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Akın, Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Uluslararası Teknik Müşavirlik Konseyi Başkanı Demir İnözü, Türkiye Müteaahitler Birliği Başkan Yardımcısı Burak Talu, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Keten, Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener’in de bulunduğu 21 işadamı katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rus meslektaşı ile neredeyse iki günde bir görüşerek iki ülke iş dünyası arasındaki ilişkilerin nabzını yakın bir şekilde tuttuklarını, ikili ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için aynı duygu ve düşüncede olduklarını, Rusya ile serbest ticarette iki ülkenin hiçbir sınırlaması olmamasına rağmen Avrupa Gümrük Birliği ile işbirliği, Rusya’nın Kazakistan ve Belarus’la mevcut Gümrük Birliği üyeliği nedeniyle her iki taraftan kısıtlamalar yaşandığını ifade etti. Sayın Zeybekçi, herşeye rağmen halihazırdaki 32 milyar dolarlık ikili ticaret hacminde 2023 yılında 100 milyar dolar seviyesinin yakalnması amacıyla her türlü çabayı sarf edeceklerini belirtti.

RF Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, öncelikle kısa sürede organize edilen bu buluşma için teşekkür ederek, meslektaşının sözlerini doğrular nitelikte, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla ilk etapta lojistik, nakliye, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, daha sonra ise finansman, devlet destekli yatırım projeleri, yerel para birimlerinin daha geniş kullanımı gibi alanlara el atılması gerektiğini, Türkiye ve Rusya olarak üçüncü ülkelerde ortak yatırım projelerin gerçekleştirilebileceğini dile getirerek, özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında Türkiye’den firmaların etkinliği ve uzmanlığı hakkında bahsetti. Sayın Ulyukayev devamla, Rusya Federasyonu’nun Lipetsk ve Alabuga (Tataristan) Özel Ekonomik Bölgelerinde faaliyet gösteren Türk firmalarını örnek göstererek, ülkede kurulmasına karar verilen Kalkınmada Öncelikli Bölgelerde (TOR) de iş yapmaya Türk işadamlarını davet etti.

Sayın Ulyukayev ayrıca, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen Rusya’da yeni büyük projelere başlanacağını, bu bağlamda örneğin otoyol inşaatı projelerinde Türk firmalarını görmek istediklerini, Rusya’da yurtdışından gelen sadece büyük firmaları değil KOBİ’leri de görmek istedikleri, bu şirketlere vergi muafiyetleri, gümrük işlemlerin hızlandırılması, kayıt prosedürünün basitleştirilmesi, sıkı denetimden uzak tutulması gibi desteklerin olabileceği hususunda bilgi verdi.

DEİK Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan, Rusya Federasyonu’ndan kıymetli misafirleri ülkemizde ağırlamaktan memmnuniyet duyduğunu,  iki ülke bakanlarının bu toplantıya iştirak etmesi, ikili ekonomik ilişkilere verilen önemi göstermekte olduğunu, söz konusu toplantı vesilesiyle Sayın Bakanlarla beraber iki ülke arasındaki ticari ve yatırım fırsatlarını değerlendirme ve varsa sorunları konuşabilme imkânını elde edebilmenin, iş dünyasını inanılmaz bir şekilde motive ettiğini dile getirerek, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki nitelik, nicelik ve konumu itibariyle Rusya Federasyonu, Türkiye için vazgeçilmez bir komşu ve stratejik bir partner olduğunu ifade etti. 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu hakkında bilgi veren Vardan, uzun yıllardır iki ülkenin devlet makamları ile yürütülen çalışmalar ve DEİK bünyesinde geliştirilen projeler çerçevesinde, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, özellikle inşaat, müteahhitlik, sağlık, sağlık turizmi, petrokimya, otomotiv yan sanayi, tarım gibi öncelikli alanlarda işbirliği imkanlarının bulunduğu düşüncesiyle, ilişkilerin sektörel ve bölgesel düzeyde yeni bir boyuta taşınması amacıyla iş forumları, ikili görüşmeler, konferans ve seminer gibi çeşitli formatlarda etkinlikler düzenleyerek bu yönde gerekli çabayı sarf etmeye devam ettiğini belirtti.

Toplantıya katılan Türk işadamları tarafından dile getirilen hususlar aşağıda özetlenmiştir:

  • Rusya topraklarında üretim yapan firmaların yedek parça ve hazır ürüne aynı oranda ithalat vergisi uygulanması;
  • İmzalanan yatırım anlaşmasında, belediyenin sübvansiyonlu fiyatından yüksek olması durumunda aradaki farkın belediye bütçesinden karşılanması hususunun belirtilmesine rağmen doğalgaz ve elektrik gibi girdilerin yüksek fiyattan temin edilmesi;
  • Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerginlik sebebiyle Rus ithalatçıların karayoluyla Ukrayna üzerinden mallarının taşınmasını istememeleri nedeniyle nakliye firmalarının alternatif güzergahlar kullanmları neticesinde maliyetlerin artması; bunun önüne geçilmesi amacıyla Karadeniz’de Türkiye ve Rusya arasında çok acilen doğrudan bir RoRo hattının kurulması hususu;
  • Geçiş belgeleri sayısının yetersizliği;
  • Soçi Kış Olimpiyatları kapsamında yapılan inşaat projelerinde yer alan Türk müteahhitlerinin halen alacaklarının tamamen ödenmemiş olması;
  • Rusya  gıda sektöründe ithal mallara yönelik kota sistemi uygulanmakta, daha rekabetci olabilmesi için Türkiye’ye ayrı bir kota uygulanması;
  • Ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarının yaşadıkları her türlü sıkıntının aracı olan bankacılık ve finans kurumlarını da etkilemesi;
  • Yatırımların teşviki için gerekli bürokratik altyapının düzenlenmesi, Rusya gümrüklerinde uygulanan  referans fiyat uygulamasının fiyat rekabetini zorlaştırdığı;
  • Rusya Federasyonu’ndaki otoyol, yol, köprü, viyadük işlerinde Türkiye’den teknik müşavirlik  firmalarına tasarım hizmetleri işlerinin verilmesi;
  • Tarım ürünlerinin Türkiye’den Rusya’ya ithalatında,  Novorossiysk Limanı’nda yaşanan beklemeler sonucu ürün kalitesinin düşmesi;
  • Türk-Rus turizm yatırımları ile ilgili bir komisyon kurulması

hususları dile getirildi.

Soruları dikkatle dinleyen RF Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Soçi projelerinde yaşanan alacaklar sıkıntısının ayrı ayrı vaka başına incelenmesi gerektiğini, TIR geçiş belge sayısının arttırılması yönünde talebinin ayrıca inceleneceğini, genel olarak firmaların yaşadıkları problemleri çözmek amacıyla başvuracakları mecranın kendisinin başkanlık ettiği Yabancı Yatırımlar Yüksek danışma Kurulu olduğunu, ancak bu birimin federal düzeyde iş yaptığını, bazen yerel düzeyde de çözüm aranması gerektiğini belirterek, Ro-Ro taşımacılığı konusunda ayrı bir karar alınacağını, Rusya’da bira reklamlarının kaldırıldığı konusunda değinerek bunun gençleri korunması kapsamında bir devlet politikası olduğunu, ancak yakın zamanda konuyla ilgili regulasyın yapılacağını dile getirdi.

Sayın Ulyukayev devamla, tarım ürünlerinin ülkeye ithalatında Türkiye için zaten muafiyet uygulandığını, örneğin İran’dan getirilen ürünlerde çok daha yüksek vergilendirme olduğunu, ancak gümrük işlemlerinde hızlandırmanın önemli rol oynadığını kabul ettiklerini, turizm yatırımlarında toprak tahsisi konusunun kolaylaştırılması yönünde bu yıl içinde gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını, ayrıca yabancı işçi/uzman istihdamı kotalarının yükseltileceğini, bu ve diğer sıkıntılarla ilgili yazılı bilginin Bakanlıklarına iletilmesini arzu ettiklerini ifade ederek, son olarak toplantı katılımcılarını 18-20 Haziran 2015 tarihlerinde  Devlet Başkanı’nın himayesinde, Bakanlıklarının koordinasyonunda yapılacak St.Petersburg Ekonomik Forumu’na davet etti.

Türkiye – Rusya Hükümetlerarası KEK XIII. Dönem Toplantısı

Türkiye – Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) XIII. Dönem Toplantısı 24-26 Kasım 2014 tarihlerinde Moskova’da gerçekleştirilmiş ve söz konusu toplantı Protokolü 1 Aralık 2014 tarihinde Üst Düzey İşbirliği Konseyi V.Dönem Toplantısı sırasında Ankara’da imzalanmıştır.

Söz konusu protokol metnine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5302 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.

“Türkiye ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Işığında Soçi Şehrinin İhtiyaçları ve Yeni Olanaklar” Tanıtım Toplantısı

Rusya Federasyonu Soçi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Soçi Tanıtım Toplantısı 14 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Soçi TSO Başkanı Sayın Vadim Levçenko moderatörlüğünde yapılan toplantının açış konusmasını Soçi Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Oleg Yasyuk gerçekleştirdi. Sayın Yasyuk, konuşmasında Soçi’deki  turizm fırsatlarına değindi.

Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sayın İzzet Ekmekçibaşı katılmcıları DEİK adına selamlayarak, Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerindeki olumlu gelişmelere dikkat çekerek turizm konusuna değindi. Sayın Ekmekçibaşı, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri destekleyen etkinlikler düzenleyen DEİK’i tanıtarak, bu bağlamda Türk-Rus İş Konseyi tarafından düzenlenen tanıtım toplantıları, çalıştaylar, ikili görüşmeler vs.faaliyetlerden bahsetti.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Soçi’de yapılabilecek yatırımlardan ve turizm sektöründeki gelişmelerden bahsederek, turizm yatırımları için Soçi’nin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Soçi TSO Başkanı  Sayın Vadim Levçenko ise konuşmasında Soçi’nin güzelliğinden bahsederek söz konusu bölgedeki gelişen turizm imkanlarından söz etti. Soçi’yi Rusya’nın incisi olarak nitelendiren Sayın Levçenko, Türk girişimcilere yatırım ve iş birliği çağrısında bulundu.

Toplantıda devamla, Soçi’deki turizm olanaklarının tanıtımı ayrıntılı sunum şeklinde yapıldı. Sunumda özellikle son 5 yılda Soçi’de hızla gelişen turizm sektörü alanında yapılan çalışmalar ve gelişmelere yer verildi; yaz turizminin yanı sıra kış turizminde de  imkanların hızla arttığını, uluslararası turizm için elverişli alanların oluşturulması için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi; Soçi’de eğitilmiş 4000 personelin hazır olması, kaliteli hizmet imkanının sağlanması, yaz ve kış turizminin yanı sıra iş turizmi potansiyelinin de bulunduğuna, ayrıca Soçi’nin dünya spor merkezi olarak görüldüğü ve bu alanda da büyük avantajların bulunduğu gibi hususlara dikkat çekildi.

Sayısı hızla artan, kaliteli hizmet sunan yeni tatil köylerinin, otellerin, misafir komplekslerinin kısaca tanıtılmasının ardından Soçi’de bulunan otel yetkilileri sırayla otel tanıtımlarını yaptılar. Tanıtımları yapılan oteller:Solis Sochi Otel, Rosa Khutor Otel, Gorki Otel, Bridge Resort Sochi, Imeretinsky Leisure Resort, City Hotel Barkhatnye Sezony, Grand Hotel Zhemchuzhina, Azimut Otel, Vesna Otel, Rixos Krasnaya Polyana Sochi, Radisson Blu Paradise Resort&Spa Otel.

Toplantı, Türkiye tarafından yaklaşık 80 katılımcı ve Soçi’den gelen heyet üyeleri arasında yapılan ikili görüşmeler ile sona erdi.

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un Katılımı ile “Türkiye – Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu”

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un Türkiye’yi ziyareti çerçevesinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda 30 Mayıs 2014, Cuma günü Mersin HiltonSA otelinde “Türkiye – Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu”  düzenlendi.

Saat 09:30 ile 11:00 arası gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri ile başlayan etkinlik, saat 11:00 itibariyle resmi hitaplarla devam etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Şahin Bilgiç’in açış konuşmasını takiben T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov katılımcılara hitap ettiler. Toplantının devamında, Mersin Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı sayın Aleksandr Yepifanov, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ravil Zaripov, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, DEİK Başkan Yardımcısı Sayın Şerafettin Aşut, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz, DEİK / Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Sayın Cihan Candemir ve Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomi Bölgesinde aktif faaliyet gösteren “Kastamonu Entegre” firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Onur Güven birer konuşma yaptılar.

Forum sırasında ayrıca, OAO KİP Master ile Koluman Holding A.Ş., Nijnekamsk ve Mersin Belediyeleri, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DEİK / Türk-Rus İş Konseyi, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB arasında işbirliği anlaşmaları, konuk Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanı’nın huzurlarında imzalandı.

Tataristan’dan gelen 30 kişilik resmi heyetin yanı sıra toplam 400 kişilik katılım ile gerçekleştirilen etkinlik, Mersin Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde verilen öğle yemeği ile sonra erdi.

Rusya Federasyonu Dağıstan Cumhuriyeti Sanayici ve İşadamları Birliği Başkanı ile Toplantı

RF Dağıstan Cumhuriyeti Sanayici ve İşadamları Birliği Başkanı Anvar M.Kadiyev’in Türkiye’yi ziyareti çerçevesinde 7 Mayıs 2014, Çarşamba günü saat 12:00’da İstanbul TOBB Plaza’da bir toplantı yapıldı. Toplantıya Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İlkay Dalkılıç, Yürütme Kurulu Üyeleri Cengiz Gül ve Levent Metinoğlu, Trakya Cam Sanayi A.Ş. İş Geliştirme Direktörü Altuğ Özeren, Gürsan Teknik Hizmetler A.Ş. İş Geliştirme Uzmanı Pınar Turan, RF Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Müdürü Albina Rakhimullina katıldılar.

Söz konusu toplantı sırasında, adı geçen Birlik ile İş Konseyi arasında 1994 yılında imzalanan İşbirliği Anlaşmasına atıfta bulunularak, yeni dönemde Dağıstan ile ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi ve ayrıca, İş Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Dağıstan İş Komitesi çalışmalarını canlandırmak amacıyla yeni işbirliği anlaşmasının imzalanabileceği, iki taraflı heyet değişimlerinin, tabıtım ve bilgilendirme toplantılarının yapılabileceği ifade edildi.

Bu bağlamda, Dağıstan’da düz cam ve camdan eşya üretimi, inşaat müteahhitlik gibi sektörlerde işbriliği imkanlarının bulunduğu vurgulanırken, ilgili bakanlık ve yetkili kurumların destekleri ile sektörel fuarların düzenlenebileceği hususu dile getirildi.

Rusya Federasyonu Mariy El Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı

Mariy El Cumhuriyeti’nin Tanıtım Toplantısı 17 Nisan 2014, Perşembe günü saat 10:00’da DEİK ve Türkiye ekonomisi tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Hoşgeldiniz konuşmasını Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Türk-Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Gül’ün yaptığı söz konusu toplantının açış konuşmalarını Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rakhimullina ve Mariy El Ekonomik Kalkınma Bakanı Yardımcısı Margarita Lejnina yaptılar.

Toplantıda devamla, Yatırım Ajansı Başkanı İgor Gubin Mariy El Cumhuriyeti’nde iş ve yatırım olanaklarından bahsetti. Konuk heyette yer alan, oto yedek parça, tarım makineleri, elektrik malzemesi, ahşap ve plastik ürünler imaları ile iştigal eden “Kopir”, giyim, ayakkabı, çanta, mobilya vs. üretimi için suni deri üretimi yapan “İskoj” ve metal ve seramik alaşımlı ürünler “Metma” fabrikalarının üst düzey yöneticileri tarafından birer sunum yapıldı.

26 Türk firma temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, sunumların ardından soru cevap, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Toplantı sırasında yapılan sunumlara ulaşmak için:

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4700

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4699

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4698

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4697

Türkiye-Rusya KEK Kapsamında Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu Toplantısı

20 Nisan 2013 tarihinde Antalya’da imzalanan Türkiye – Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) XII. Dönem Toplantısı Protokolü ile KEK mekanizması kapsamında kurulmuş bulunan Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu toplantısı 26 Mart 2014 günü Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonunda (Ankara) başladı.

Açış konuşmalarını T.C. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre ve RF Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Vasiliy Kopılov’un yaptıkları toplantı gündemine her iki ülke ekonomilerindeki son gelişmeler, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin, ayrıca bölgesel işbirliği ve karşılıklı yatırım imkanlarının değerlendirilmesinin yanı sıra ulaştırma ve lojistik, müteahhitlik alanlarda bölgelerarası işbirliğini geliştirecek adımlar vd.konular alındı.

27 Mart günü devam eden toplantıda sırasıyla, Kareliya Cumhuriyeti, Krasnodar Bölgesi, Dağıstan Cumhuriyeti, İnguşetya Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti ve Rostov Bölgesinde planlanan projeler ve mevcut işbirliği imkanlarına ilişkin sunumlar, anılan bölgelerden gelen üst düzey yetkililer tarafından yapıldı.

Sunumlara ulaşmak için:

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4578: İnguşetiya.ppt

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4579: Tataristan.ppt

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4580: Kareliya.ppt

https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4581: Krasnodar.ppt

Söz konusu toplantı, Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu I. Dönem Toplantısına İlişkin Protokolün imza töreni ile sona erdi.

Kocaeli Sanayi Odası Evsahipliğinde “Rusya Tanıtım Toplantısı”

27 Şubat 2014, Perşembe günü saat 09:30’da başlayan toplantı, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy’un hoşgeldiniz konuşması ile açıldı. Ardından DEİK Türk-Rus İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki “Rusya Ekonomisi ve Türkiye-Rusya İlişkilerine Genel Bakış” sunumunu yaptı.

Toplantıda sırasıyla Rusya Federasyonu Vladimir Bölgesi Kalkınma Şirketi Müdürü Sergey Borodin, T.C. Moskova eski Ticaret Başmüşaviri Attila Kızılarslan ve EAE Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hikmet Kaya konuşmalarını yaparak, Vladimir bölgesinde iş ve yatırım olanaklarında bahsettiler, bölgede bulunan “Aleksandrova Sloboda” Sanayi Bölgesi (ASIA) hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular.

Söz konusu toplantıya Kocaeli Kaymakamı Osman Kaymak ve 30’un üstünde yerel işadamı katıldı.

Other Business Councils