T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin 23-24 Ekim 2016 tarihlerinde Singapur’a yapacağı resmi ziyaret vesilesiyle DEİK/Türkiye-Singapur İş Konseyi ve SBF (Singapore Business Federation) işbirliğinde"Türkiye-Singapur CEO Forumu" düzenlenecektir.
Güneydoğu Asya bölgesinin finans ve ticaret merkezi olarak gösterilen Singapur, Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Küresel Rekabet Raporu sıralamasında 2. sırada yer alırken, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı sıralamasında ise zirvede bulunmaktadır. Son yıllarda ekonomik büyüme hızında görülen yavaşlama riskine rağmen, Asya-Pasifik bölgesinde kişi başına düşen ekonomik standartların en yüksek olduğu ülke konumunu sürdürmektedir. GSYİH’sinin 3 katı oranında ticaret hacmine sahip olan ve dışa açıklık açısından dünyadaki en liberal ülkeler arasında yer alan Singapur, yüksek gelir düzeyine sahip tüketicilerden oluşan dinamik iç pazarının yanı sıra, özellikle bölge ülkelerine ulaşabilmek açısından pek çok ülke tarafından bir merkez olarak kullanılmaktadır. Bu çerçevede, başta Güneydoğu Asya ülkeleri olmak üzere bölgeye yönelik ihracatımızın geliştirilebilmesi için Singapur’un lojistik imkanları ile güçlü ekonomik ve ticari bağları ülkemiz açısından önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
T.C. vatandaşları Singapur’a yapacakları seyahatlerinde 30 gün süreyle vizeden muaftır. Taslak program ve katılım koşulları katılımcılara bilahare iletilecektir.
Bu bilgiler ışığında, anılan foruma katılmak isteyen üyelerimizin en geç 14 Ekim 2016 Cuma günü mesai bitimine http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/254/7542 adresinden kayıt yaptırmaları rica olunur.
DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi ev sahipliğinde, Vietnam Ankara Büyükelçisi Sn. Pham Anh Tuan’ın katılımlarıyla 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü 14:00-16:00 saatleri arasında River Plaza’da ‘’Türkiye-Vietnam Tekstil Sektöründe İşbirliği ve Yatırım Fırsatları Toplantısı’’ düzenlenecektir.
Vietnam, tekstil ve tekstil makinaları ile deri sektörlerinde büyük imkanlar sunmaktadır. Bu çerçevede, toplantının amacı anılan sektörlerde Türkiye ile Vietnam arasında işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmektir. Toplantı dili İngilizcedir.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 23 Mayıs 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/208/6795 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
14:00-14:30 Açılış Konuşmaları
- Sn. Pham Anh Tuan, Vietnam Ankara Büyükelçisi
- Sn. Handan Engin, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Üyesi
14:30-14:35 DEİK Tanıtım Filmi
14:35-16:00 Sunumlar ve Soru-Cevap
DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi ev sahipliğinde, Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve DEİK işbirliğinde 17 Mayıs 2016 Salı günü, 14:00-16:00 saatleri arasında River Plaza’da ‘’Kore’de İş ve Yatırım Fırsatları Bilgilendirme Semineri’’ düzenlenecektir.
Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sn. CHA Young-Cheol’ün sunum yapacağı söz konusu toplantıya Türk ve Koreli işadamları katılım sağlayacaktır. Toplantı dili İngilizcedir.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 13 Mayıs 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/201/6629 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
14:00-14:30 Açılışı Resepsiyonu
14:30-14:35 DEİK Tanıtım Filmi
14:35-14:40 Açılış Konuşmaları
Sn. Tamer Saka, DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı
14:40-15:10 Sunumlar
Sn. CHA Young-cheol, Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu
Sn. Tamer Saka, DEİK/Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı
15:10-15:30 Firmaların Tanıtımı
15:30-16:00 Networking
Çin Halk Cumhuriyeti Yunnan Eyaleti Ticaret Birliği’nin Türkiye’ye düzenleyecekleri ticaret heyeti ziyareti kapsamında, 16 Mayıs 2016 Pazartesi günü 10:00-11:30 saatleri arasında River Plaza’da bir toplantı düzenlenecektir.
Anılan heyet, tarım ve lojistik sektörlerinde işbirliği fırsatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunmayı amaçlamaktadır. Katılımcı listesi ekte yer almaktadır. Toplantı dili İngilizcedir.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 12 Mayıs 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/200/6764 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
10:00-10:05 DEİK Tanıtım Filmi
10:05-10:20 Açılış Konuşmaları
10:20-10:50 Firmaların Tanıtımı
10:50-11:30 Networking
Yeni Zelanda Ankara Büyükelçisi Sn. Jonathan Curr’ün katılımlarıyla, 29 Nisan 2016 Cuma günü 11:00-14:00 saatleri arasında River Plaza’da Türkiye-Yeni Zelanda ‘’Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi 1. Ortak Toplantısı’’ düzenlenecektir. Türk ve Yeni Zelandalı iş insanlarının bir araya gelerek Türkiye ve Yeni Zelanda’daki iş olanakları ve yatırım fırsatlarını değerlendirecekleri toplantı kapsamında Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalanacaktır.
Yeni Zelanda, tarım ve hayvancılık, havacılık, medikal cihazlar, mühendislik, inşaat, deprem teknolojileri, yazılım alanlarında önemli fırsatlar sunmaktadır. Dünyanın en büyük süt üreticisi olan ülke, yün ihracatında da lider konumdadır. Yeni Zelanda’ya en çok ihraç ettiğimiz ürünlerin başında plastik hotum, boru, bağlantı elemanları, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, üzüm (taze/kurutulmuş) gelmektedir. İthalatta ise, sütten elde edilen yağlar, sürülerek yenilen süt ürünleri, yün ve yapağı ilk sıralarda yer almaktadır.
Toplantıya, dünyanın en büyük süt ürünleri ihracatçısı ve Dünya Süt Borsası’nın kurucusu Fonterra, dünyanın en önemli güvenlik ekipman ve software üreticilerinden olan Gallagher Security, hastane yönetimi bilgi sistemleri konusunda dünyanın en önemli firmalarından biri olarak kabul edilen Orion Health, uyku apnesi makineleri ve yoğun bakım üniteleri nemlendirme sistemleri konusunda lider FPH, madencilik ve jeotermal enerji firmalarina yonelik IT programlari üreticisi Aranz Geo firmalarının temsilcileri katılım sağlayacaktır. İki ülke arasındaki olası işbirlikleri ile yatırım fırsatlarının değerlendirileceği toplantının taslak programı ekte yer almaktadır. Katılımcı listesi bilahare iletilecektir. Toplantı dili İngilizcedir.
Söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 25 Nisan 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/188/6415 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
11:00-11:45 Açılış Konuşmaları
11:45-11:50 MOU İmza Töreni
11:50-12:30 Firmaların Tanıtımı
12:30-14:00 Networking ve Öğle Yemeği
DEİK/Türkiye-Hindistan İş Konseyi tarafından tarafından,26 Nisan 2016 tarihinde, 16:30-18.00 saatleri arasında, River Plaza’da “Hindistan İle İş ve Yatırım Fırsatları” konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenecektir. Anılan toplantıda, Türkiye Yatırım ve Destek Tanıtım Ajansı'nda da çalışmış olan ve pek çok alanda uluslararası danışmanlık hizmeti veren Sn. Ravi Chaudhry’nin gerçekleştireceği sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçilecektir. Toplantı dili İngilizce olacaktır.
Hindistan, büyüyen ekonomisi ve pek çok sektörde sunduğu yatırım fırsatları ile son 15 yılda Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri haline gelmiştir. 2015 yılı itibarı ile 6 milyar dolar seviyesine yükselen ticaret hacmi hem siyasi hem de ekonomik ilişkilere olumlu yansımıştır. Başta altyapı, inşaat, tekstil, gıda ve turizm gibi sektörler olmak üzere pek çok alanda fırsatlar sunan Hindistan pazarı Türk yatırımcı ve ihracatçıları için önemli bir pazar niteliğindedir.
Bu kapsamda bahse konu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, 22 Nisan 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/189/6656 linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
DEİK / Türkiye – Tayvan İş Konseyi ve Chinese International Economic Cooperation Association (CIECA) işbirliğinde 22 Nisan 2016 tarihinde İstanbul Marriott Hotel Şişli’de Türkiye – Tayvan İş Konseyi VI. Ortak Toplantısı düzenlenecektir. Söz konusu toplantıda, Tayvan’ın önde gelen firmaları ile bilgi ve iletişim teknolojileri, uluslararası nakliye, enerji, demir-çelik, elektrik ve elektronik, yazılım, IT, mühendislik, satın alma (tedarik), inşaat, otomotiv parçaları alanlarında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Toplantıya katılım bedeli DEİK üyesi firmalar için 100 TL olup, DEİK üyesi olmayan firmalar için 150 TL’dir. Bu çerçevede anılan toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 13 Nisan 2016 Çarşamba günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/171/6274 linkinde yer alan online katılım formunu doldurmaları gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için DEİK (Tülin Avcı Tel: 212 339 50 37; E-mail: tavci@deik.org.tr) ile iletişime geçilmesi rica olunur.
Kocaeli Ticaret Odası ve DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi işbirliğinde, 7 Nisan 2016 Perşembe günü 14.00-17.00 saatleri arasında Kocaeli Ticaret Odası’nda “Malezya Ülke Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı” düzenlenecektir.
Kişi başı geliri 16 bin dolar olan ve yaklaşık 30 milyonluk nüfusuyla ekonomisi 2015 yılında yüzde 5 büyüyen Malezya; siyasi istikrar, çok kültürlü yapısı, yatırımcı dostu ekonomi politikalarıyla Güneydoğu Asya'nın en önemli ülkelerinden biri konumundadır. Ayrıca 2015 Temmuz ayında resmi gazetede yayınlanan "Türkiye Malezya Serbest Ticaret Anlaşması" bu pazarı daha avantajlı kılmaktadır.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin http://goo.gl/forms/IAkbTJoaZR bağlantısında yer alan katılım formunu doldurmaları rica olunur.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve DEİK işbirliğinde, 20 Ocak 2016 Çarşamba günü 10:30-15:00 saatleri arasında Hilton Hotel Ankara’da "Malezya-Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi ve Serbest Ticaret Anlaşmasının Katkıları" başlıklı bir istişare toplantısı düzenlenecektir.
Malezya Türkiye Büyükelçisi Sn.Dato'Amran Mohamed Zin’in katılımlarıyla gerçekleşecek söz konusu toplantıda, Türkiye-Malezya ikili ekonomik ilişkilerine ilişkin gelişmeler, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ticarete yansımaları ve Türkiye iş dünyasının Malezya devlet kurumları ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi konuları ele alınacaktır.
Anılan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin en geç 15 Ocak 2016 tarihine kadar http://www.tiwe.org/mtbusinessnetwork linkinde yer alan online kayıt formunu doldurmaları rica olunur.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve DEİK işbirliğinde, 18 Kasım 2015 tarihinde İstanbul İTO 4.Kat Meclis Salonu’nda 09:00-12:30 saatleri arasında “TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN ÇİN’DEKİ FIRSATLAR” konulu bir seminer düzenlenecektir.
Söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin, en geç 13 Kasım Cuma günü saat 17.00’ye kadar ekte yer alan formu doldurularak İTO’ya (alp.onursal@ito.org.tr / zeynep.sengul@ito.org.tr) gönderilmesi rica olunur.
Japonya Başbakanı Sn. Shinzo Abe’nin G-20 kapsamında Türkiye’ye gerçekleştirecekleri ziyaret vesilesiyle, her iki ülke Başbakanları ve T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin katılımıyla JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) ve DEİK işbirliğinde 14 Kasım 2015 Cumartesi günü 11:00-14:30 saatleri arasında Conrad Hotel İstanbul’da Japonya-Türkiye İş Forumu düzenlenecektir.
Forum kapsamında, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliği fırsatları değerlendirilecek, Türk ve Japon iş adamları tarafından sunumlar gerçekleştirilecektir.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin https://www.jetro.go.jp/ form5/pub/bda/02e linkinde yer alan online kayıt formunu en geç 9 Kasım 2015, Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar doldurmaları rica olunur.
Taslak Program
11:00-11:30 Kayıt
11:30-12:00 Açılış Konuşmaları
12:00-14:30 Sunumlar
1986 yılından bu yana faaliyet gösteren DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi’nin 23. Ortak Toplantısı 5 Kasım 2015 tarihinde İş Konseyi Karşı Kanat Kuruluşu Japonya İş Federasyonu (Keidanren) ve DEİK işbirliğinde Tokyo’da gerçekleştirilecektir.
Türkiye ve Japonya’da iş ve yatırım yapmak isteyen firmalar için büyük fırsatlar içeren toplantı çerçevesinde hukuk, enerji, inşaat-altyapı, teknoloji, sağlık hizmeti, otomotiv ve üretim sektörlerinde işbirliği olanakları değerlendirilecektir. Toplantıya katılım sağlayacak 50 Japon firmasına ilişkin liste ve taslak program ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
Toplantıya katılım bedeli 200 USD olup, ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Arzu eden katılımcılar için paket program (2 gece konaklama, toplantı giderleri, transfer hizmeti dahil olup uçak rezervasyonları katılımcıların kendilerine aittir.) hizmeti sunulacak olup, ücret katılımcı sayısına göre belirlenecektir. T.C. vatandaşları Japonya’ya yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu çerçevede, anılan toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://portal.deik.org.tr /KatilimFormu/112/4735 linkinde yer alan katılım formunu doldurarak, ödeme dekontunu en geç 21 Ekim 2015, Çarşamba günü mesai bitimine kadar DEİK’e (Ecem Mirzaloğlu, E-mail: emirzaloglu@deik.org.tr, Tel: 0212 339 50 18) iletmeleri rica olunur.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) tarafından Kurulumuza iletilen yazıda, 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında DEİK kurucu kuruluşu UFRAD tarafından İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde ‘13th Franchising&Brand Dealership Trade Fair’ düzenleneceği bildirilmektedir.
Malezya İç Ticaret ve Tüketici İşleri Bakanı Sayın Dato’ Hamzah Zainudin’ın katılımlarıyla, 15 Ekim 2015 Perşembe günü saat 11:00’de Fuar Açılışı ve saat 13:30’da CNR Expo Hall 5’te Malezya Franchise Derneği-UFRAD MOU İmza Töreni yapılacaktır.
Bu çerçevede, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve Ulusal Franchise Derneği (UFRAD) organizasyonu ve DEİK işbirliğinde, Türkiye ile Malezya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik 15 Ekim 2015 Perşembe günü 14:00-16:30 saatleri arasında WOW Hotels & Convention Center Istanbul’da ‘Türkiye-Malezya Yuvarlak Masa Toplantısı’ ve ikili iş görüşmeleri düzenlenecektir.
Anılan etkinliğe katılım sağlayan Malezyalı iş adamlarının listesi ekte yer almakta olup, katılmayı arzu eden üyelerimizin 14 Ekim 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr /KatilimFormu/111/5526 linkinde yer alan online başvuru formunu doldurmaları rica olunur.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 7-9 Ekim 2015 tarihleri arasında Japonya’ya gerçekleştirecekleri resmi ziyaret kapsamında 8 Ekim 2015 Perşembe günü Tokyo’da üst düzey CEO Roundtable toplantısı düzenlenecektir.
Japonya ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan firmalarımızın üst düzey yöneticilerinin katılımında fayda görülen ziyaretin lojistik hizmetleri DEİK tarafından paket program dahilinde katılımcılara sağlanacaktır. Tarifeli sefer ile gidiş-dönüş, konaklama, tercümanlık hizmetleri, iş forumuna katılım kapsamında oluşturulacak paket programın avans ücreti olarak belirlenen 4000 ABD Doları’nın en geç 30 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Söz konusu seyahatin detaylı programı katılımcılara bilahare bildirilecektir. Türk vatandaşları Japonya’ya yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu çerçevede, anılan ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://kayit.deik.org.tr/Katilim Formu/99/5448 linkinde yer alan katılım formunu eksiksiz doldurarak en geç 30 Eylül 2015, Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar avans ödeme dekontu ile birlikte DEİK’e (İlgili Kişi: Ecem Mirzaloğlu, Tel: 0212 339 50 18, E-posta: emirzaloglu@deik.org.tr) iletmeleri rica olunur.
07.07.2015 tarih ve ÇİN/2015-1179 sayılı duyurumuzda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz - 1 Ağustos 2015 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti’ne yapacağı resmi ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Seul şehirlerinde iş forumları ve ikili iş görüşmeleri düzenleneceği bildirilmişti. Anılan ziyaretin Kore Cumhuriyeti kısmı ileri bir tarihe ertelenmiş olup, ziyaret programına Endonezya Cumhuriyeti eklenmiştir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı tarihlerde Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti’ne yapacağı resmi ziyaretler çerçevesinde Pekin ve Cakarta şehirlerinde iş forumları ve ikili görüşmeler düzenlenecektir.
Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti ile ticaret ve yatırım ilişkisi olan firmalarımızın katılımında fayda görülen ziyaretin lojistik hizmetleri DEİK tarafından paket program dâhilinde katılımcılara sağlanacaktır. Özel uçak ile gidiş-dönüş, konaklama, ara transferler (Türkiye içi bağlantı uçuşları dahil değildir.),çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri, iş forumlarına katılım kapsamında oluşturulacak paket programın avans ücreti 6000 ABD Doları’nın 24 Temmuz 2015 Perşembe günü ilgili hesap numarasına (İş Bankası Beyoğlu Şubesi IBAN TR60 0006 4000 0021 0113 3147 12 dolar hesabı) yatırılarak online kayıt işlemleri ile birlikte tamamlanması gerekmektedir. Ziyaret programı katılımcılara bilahare iletilecektir.
Türk vatandaşları Endonezya Cumhuriyeti için vizeyi sınır kapısından alabilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nde ise vizeye tabi olan umumi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının (yeşil pasaport vizeye dahil değildir) İstanbul için ekte iletişim bilgileri yer alan acentalar kanalıyla, Ankara için doğrudan Büyükelçiliğe şahsi başvuru şeklinde gerçekleştirilmektedir. Vize başvurularında gerekli evrak listesi ekte bilgilerinize sunulmaktadır. Vize işlemleri katılımcılar tarafından bireysel olarak gerçekleştirilecektir.
Bu bilgiler ışığında, anılan ziyarete katılımınızı diler, http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/78/5247 linkinde yer alan katılım formunun eksiksiz doldurularak en geç 24 Temmuz 2015 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar avans ödeme dekontu ile birlikte DEİK’e (İlgili Kişi: Ecem Mirzaloğlu, tel: 0212 339 50 18, E-posta: emirzaloglu@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur.
Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Sayın Tim Groser’ın Türkiye’ye ziyaretleri kapsamında T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin de katılımlarıyla, 29 Ocak 2015 tarihinde İstanbul Conrad Hotel’de DEİK tarafından “Türkiye-Yeni Zelanda İş Forumu” düzenlenecektir.
Asya Pasifik bölgesiyle Serbest Ticaret Anlaşmaları vesilesiyle sıcak ilişkilere sahip olan Yeni Zelanda, tarım ve hayvancılık, havacılık, medikal cihazlar, mühendislik ve gemi inşaatı sektörlerinde uzmanlığa sahiptir. Ayrıca plastik, kompozit ve hafif ya da özel amaçlı materyallerin üretimi alanlarında dikkat çekmektedir. Yazılım geliştirme, tasarım ve destek hizmetler konusunda büyük gelişmeler kaydetmiş ve dünyanın hemen her yerinde faaliyet gösteren Yeni Zelanda firmaları Türkiye pazarında da çeşitli çalışmalara imza atmaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük süt üreticisi olan ülke, yün ihracatında da lider konumdadır.
İki ülke arasındaki olası işbirlikleri ile yatırım fırsatlarının değerlendirileceği toplantının taslak programı ve katılım formu ekte yer almaktadır.
Söz konusu foruma katılmak isteyen üyelerimizin, 26 Ocak 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar DEİK’e (İlgili Kişi: Volkan Yüzer, Tel: 0212 339 50 80 E-mail: vyuzer@deik.org.tr) katılım teyitlerini bildirmeleri gerekmektedir.
Ek 1: Katılım Formu
Ek 2: Taslak Program
Türk- Avustralya İş Konseyi Viktorya Eyaleti Temsilcileri ile Toplantı
16 Temmuz 2014, Melburn
Türk Avustralya İş Konseyi Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve beraberindeki heyet 16 Temmuz Çarşamba günü Viktorya Eyalet Hükümeti İş Geliştirme Departmanı Yöneticisi Gönül Serbest'in davetlisi olarak eyalet yöneticileri ile Melburn’da bir toplantı gerçekleştirdi.
Türk Avustralya İş Konseyi Başkanı Ayhan Zeytinoğlu toplantı sırasında yaptığı konuşmada , “2015 yılında Gelibolu Savaşının 100. yıl dönümü kapsamında Türkiye'de düzenlenecek etkinlikler vesilesi ile ülkemizi çok sayıda Avustralya turist ziyaret edecek. İki ülkenin birbirni daha yakından tanıması için bu önemli bir fırsat ve iyi değerlendirilmeli “ dedi.
Toplantı iki ülke arası ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılabilecek olan adımar hakkında karşılıklı görüş aluşverişi ile devam etti.
TÜRK- NEPAL İŞ KONSEYİ 1. ORTAK TOPLANTISI VE İKİLİ GÖRÜŞMELER
Türk-Nepal İş Konseyi 1. Ortak Toplantısı, Türk-Nepal İş Konseyi Nepal tarafı başkanı Akhil Capagain önderliğindeki Nepal heyeti ve Türk tarafı başkanı Çiğdem Penn önderliğindeki Türk heyetinin katılımları ile 19 Haziran 2014 tarihinde, TOBB Plaza’da gerçekleştirildi.
Toplantı DEİK tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Toplantının açılış konuşması Türk-Nepal İş Konseyi Başkanı Çiğdem Penn tarafından gerçekleştirildi. Çiğdem Penn Nepal’in kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu ifade etti. Ayrıca Nepal halkının dürüst, güvenilir, samimi ve çalışma disiplinine sahip insanlardan oluştuğunu dile getirdi. PENN konuşmasını, bir çok farklı sektörü bir araya getiren bu toplantının, Türk ve Nepal Heyeti arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve yeni bağlantılar kurulması hususunda faydalı olması yönündeki dileklerini dile getirerek sonlandırdı.
Türk tarafını temsilen konuşmasını yapan Çiğdem Penn’in ardından, Nepal tarafını temsilen DEİK Türk-Nepal İş Konseyi Nepal tarafı Başkanı Akhil Kumar Chapagaın konuşmasını yaptı. Chapagaın konuşmasına, toplantı organizasyonu için DEİK ve Türk-Nepal İş Konseyi’ne teşekkürlerini dile getirerek başladı ve Türk ve Nepal Heyeti’nin ekonomik işbirliği hususunda iyi niyetlerini bildirdi. Nepal’in gelişmekte olan bir ülke olduğunu, Nepal ekonomisinin geleceğinin oldukça parlak olduğunu ve Nepal heyetinin işbirliği konusundaki istekliliğini vurgulayan Chapagain, Türkiye-Nepal ekonomik ilişkilerinin geçmişini, özellikle dış ticaret bağlamında ele aldı.
Chapagain’in ardından Nepal Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyon Başkanı (FNCCI) Prodeep Jung Pandey Nepal ekonomisinin durumunu ve Türkiye-Nepal ekonomik ilişkilerinde fırsatları değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi. Pandey, Türkiye-Nepal diplomatik ilişkilerinin 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu lakin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça sınırlı düzeyde kaldığını ifade etti. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına FNCCI ve Türk-Nepal İş Konseyi’nin önemini vurgulayan Pandey, Nepal’deki yatırımcılara olanaklar sağlayan sektörlerin; enerji –özellikle hidroenerji- altyapı (karayolu, demiryolu, havayolu), turizm, madencilik ve mineraller, bilgi ve iletişim teknolojileri, tarım ve sağlık ve eğitim gibi hizmet sektörleri olduğunu dile getirdi. Türkiye özelinde ise hidroelektrik, altyapı ve turizm sektörlerinin önemine dikkat çeken konuşmacı, bu sektörlerde Türkiye ve Nepal’in işbirliği yapması ve fırsatları değerlendirmesinin gerekliliğine dikkat çekti. İki ülke arası yatırımların ve karşılıklı ticaretin teşviki anlamında çifte vergilendirmenin önlenmesi için hükümetler arası anlaşmanın en kısa sürede imzalanmasının gerekliliğini vurguladı.
Toplantıda son olarak, Nepal Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Fatma Günseli Malkoç Nepal’in Nepal halkı, doğası ve kültürüne duyduğu hayranlığı ifade etti. Nepal’in hidroelektrik, altyapı ve tarım sektörlerinin elverişli olduğuna dikkat çeken Malkoç, siyasi bir reform sonucu son 6 yıldır demokrasi ile yönetilen Nepal’in; bu reformun tamamlayıcısı olarak ekonomi alanında da reform yapma girişimleri olduğunu, bu bağlamda özel sektörün ön plana çıktığını ve ekonomik işbirliği için girişimlere uygun ortamın bulunduğunu belirtti.
Malkoç’un konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Doyurucu bir forumun ardından toplantı hediye töreni ile sonlandırıldı ve ardından firmalar arası ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
Avustralya-Türk İş Konseyi'nin kuruluşuna ilişkin anlaşma Avustralya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.
Resepsiyona ev sahipliği yapan Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, iki ülke arasında büyük bir tarihi ilişki olduğunu belirterek, "Harika bir geleceğimiz olacağına da inanıyorum" dedi.
Madencilik, madencilikle ilgili hizmetler, tarım ve eğitim başta olmak üzere çeşitli iş kollarından pek çok iş adamının bir araya geldiği resepsiyonda kısa bir konuşma yapan Larsen, iş adamlarına yönelik, "ilişkilerimizin geleceği sizlersiniz" ifadesini kullandı. Larsen, iki ülke arasında en az gelişen alanın ticari fırsatlar olduğuna dikkati çekti.
Avustralya-Türk İş Konseyi'nin kurulmasına ilişkin anlaşma 21 Şubat'ta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Avustralya ziyareti sırasında imzalanmıştı.
Büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Avustralya İş Konseyi Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun yanı sıra Türk ve Avustralyalı yetkililer, iş adamları, diplomatik misyon temsilcileri ve davetliler katıldı.
JAPONYA TİCARET VE SANAYİ ODASI VE OSAKA TİCARET VE SANAYİ ODASI HEYETİ İLE İKİLİ GÖRÜŞMELER
Martı İstanbul Otel, 14 Şubat 2014
TOBB/DEİK ve Japonya Ticaret ve Sanayi Odası ve Osaka Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, Japon ve Türk firmaları 14 Şubat 2014 tarihinde Martı İstanbul Otel’de bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Ç. Ali Kopuz, Türk-Japon İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Sami ve Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Sn. Kazuo Nishitani söz aldı.
Türk- Japon iş Konseyi Başkan Yardımcısı Mehemt Sami konuşmasında, Türkiye’nin 400 Milyar Dolar ile dünya ticaretinin %1’ini yaptığına değinerek Japonya’yı Türkiye’de ve Türk ihracatçıları Japon piyasalarında daha aktif görmek istediğini dile getirdi. Japon firmalarca Türkiye’nin üretim üssü olarqk görülebileceğini vurguladı.
Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü,Japonya’dan ilk defa bu kadar kalablık bir KOBİ heyetinin Türkiye’Ye ziyaret ettiğini belirterek bu toplantı ile ilşkilerimizin KOBİlerimz arasında da ivme kazanacağına inandığını belirtti.
Son oarak TOBB yönetim Kurulu Üyesi Çamur Ali Kopuz konuşmasında Japon ve Türk KOBİ’lerinin dinamizmini ve hareket esnekliği kabiliyetini birleştirerek ikili ekonomik ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırabileceğine olan inancını vurguladı. Konuşmaların ardından Japon katılımcı firmalar ve Türk katılımcı firmalar ikişer dakikalık konuşmalar ile kendilerini ve firmalarını tanıttılar. Daha sonra öğle yemeği eşliğinde ikili görüşmelere geçildi. Toplantı bir saat süren ikili görüşmelerin ardından sona erdi.
DEİK/TÜRK- KAMBOÇYA İŞ KONSEYİ T.C PUNOM PEN BÜYÜKELÇİSİ İLE TANIŞMA TOPLANTISI
22 OCAK 2014/TOBB PLAZA
T.C Punom Pen Büyükelçisi Sn. İlhan Tuğ'un katılımları ile Türk- Kamboçya İş Konseyi evsahipliğinde 22 Ocak 2014 tarihinde TOBB Plaza'da gerçekleşen tanışma toplantısı ve çalışma yemeği kapsamında Büyükelçi, Kamboçya yatırım olanakları ve Türk işadamları için potansiyel arz edebilecek sektörler hakkında bilgiler verdi. Kamboçya'nın bölge itibariyle stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi, Türk işadamlarına bir çok alanda yatırım fırsatları sunduğunu vurguladı. Bu anlamda halihazırda Kamboçya'da bir Türk şirketinin 100-150 milyon dolarlık yatırım ile tekstil alanında üretim yaptığını belirterek, yatırım için elverişli olan bu koşullardan birçok Türk şirketinin faydalanabileceğini vurguladı. Ayrıca iki ülke arası Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının yakın bir gelecekte hayata geçeceğini dile getirdi. Türk- Kamboçya İş Konseyi Başkanı Alphan Manas İş Konseyi 2014 yılı çalışma takvimi kapsamında turizm ve tekstil sektörleri üzerinde yoğunlaşılmasında fayda gördüğünü belirtti. Bu kapsamda Kamboçya Kalkınma Konseyi'nden uzmanların ülkemize davet edilerek İstanbul'da Kamboçya Yatırım Forumu düzenlenmesine ve Forum kapsamında tekstil ve turizm yatırımlarında ülkenin sunduğu olanak ve teşvikler hakkında ilgilenen Türk şirketlerinin bilgilendirilmesine karar verildi.
DEİK/TÜRK- KAMBOÇYA İŞ KONSEYİ T.C PUNOM PEN BÜYÜKELÇİSİ İLE TANIŞMA TOPLANTISI
22 OCAK 2014/TOBB PLAZA
T.C Punom Pen Büyükelçisi Sn. İlhan Tuğ'un katılımları ile Türk- Kamboçya İş Konseyi evsahipliğinde 22 Ocak 2014 tarihinde TOBB Plaza'da gerçekleşen tanışma toplantısı ve çalışma yemeği kapsamında Büyükelçi, Kamboçya yatırım olanakları ve Türk işadamları için potansiyel arz edebilecek sektörler hakkında bilgiler verdi. Kamboçya'nın bölge itibariyle stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi, Türk işadamlarına bir çok alanda yatırım fırsatları sunduğunu vurguladı. Bu anlamda halihazırda Kamboçya'da bir Türk şirketinin 100-150 milyon dolarlık yatırım ile tekstil alanında üretim yaptığını belirterek, yatırım için elverişli olan bu koşullardan birçok Türk şirketinin faydalanabileceğini vurguladı. Ayrıca iki ülke arası Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının yakın bir gelecekte hayata geçeceğini dile getirdi. Türk- Kamboçya İş Konseyi Başkanı Alphan Manas İş Konseyi 2014 yılı çalışma takvimi kapsamında turizm ve tekstil sektörleri üzerinde yoğunlaşılmasında fayda gördüğünü belirtti. Bu kapsamda Kamboçya Kalkınma Konseyi'nden uzmanların ülkemize davet edilerek İstanbul'da Kamboçya Yatırım Forumu düzenlenmesine ve Forum kapsamında tekstil ve turizm yatırımlarında ülkenin sunduğu olanak ve teşvikler hakkında ilgilenen Türk şirketlerinin bilgilendirilmesine karar verildi.
DEİK/ Türk- Filipinler İş Konseyi, Filipinler Cumhuriyeti Büyükelçisi Maria Fernandez Sanches ile 20 Ocak 2014 tarihinde TOBB Plaza'da bir çalışma yemeği düzenlendi. Anılan toplantı, DEİK/ Türk- Filipinler İş Konsyei Başkanı Hakan Esen, Filipinler Cumhuriyeti İstanbul Fahri Başkonsolosu Ersin Karaoğlan ve Filipinler ile iş yapan DEİK üyelerinin katılımı ile gerçekleşti. Filipinler'in artan genç nüfusu ile önem bir pazar olduğuna değinen Sanches, Türk şirketlerini ticaret ve yatırım için ülkelerine davet etti. Sanches, Türkiye- Filipinler Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın 2014 yılı Mayıs/haziran ayında Ankara'da Filipinler Ticaret Bakanı ve Dışişleri Bakanı'nın katılımları ile gerçekleşeceğini ve KEK vesilesi ile Türkiye'yi bir ticaret heyetinin ziyaret edeceğini belirtti.
TÜRKİYE- VİETNAM YUVARLAK MASA TOPLANTISI
14 OCAK 2014
ANKARA HİLTON OTEL
Vietnam Ticaret ve Sanayi Bakanı Vu Huy Hoang'ın Türkiye-Vietnam 6. Dönem KEK Toplantısı vesilesi ile gerçekleştirdikleri Türkiye ziyareti kapsamında iki ülke işadamlarının bir araya getirildiği yuvarlak masa toplantısı 14 Ocak 2014 Salı günü Ankara'da gerçekleştirildi. Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Necati Abacıoğlu'nun açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda Vietnam Ticaret ve Sanayi Bakanı bir konuşma gerçekleştirdi. Vietnam ekonomisini, gelecek dönem beklentilerini ve iki ülke arası ekonomik ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında 2014 yılında Vietnam GSYİH'nın %5.8 ile %6 arasında büyüme ve ihracatda da %10 artış beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdi. Türk firma temsilcierinin ve Vietnam heyetinin kendilerini tanıttıkları toplantıda Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bulgurlu , Arçelik'in Vietnam'ı Asean'daki üretim üssü olarak düşündüklerini ve bunun üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini iletti. Bu kapsamda iki ülke arasında STA imzalanmasının önem arz ettiğini vurguladı. Firmalar arası ikili görüşmelerin ardından toplantı sona erdi.