Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Belarus resmi ziyareti kapsamında, 11 Kasım 2016 tarihinde Minsk'te Türkiye – Belarus İş Forumu gerçekleştirilecektir.
Bu vesileyle 10 – 11 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan Minsk çalışma ziyareti ve İş Forumu'na otomotiv sanayii, makine imalatı, tekstil ve hazır giyim, inşaat ve inşaat malzemeleri üretimi, bankacılık ve finans, turizm, ağaç işleme ve mobilya üretimi, tarım ve gıda sanayii öncelikli olmak üzere, çeşitli sektörlerden şirket ve kurumlarımızın katılımında fayda görülmektedir.
Bahse konu ziyaret programına iştirak etmek isteyen üyelerimizin 7 Kasım 2016, Pazartesi günü saat 12:00'ye kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/280/7691 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları ve 1.500 dolar tutarında katılım bedelini başvuru formunda belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.
Seyahat özel uçakla gerçekleştirilecek olup, İstanbul – Minsk – İstanbul uçuşu, konaklama, transferler, tercüme hizmetleri ve diğer toplantı giderleri katılım bedeline dahildir.
Ziyaret programı ekte yer almaktadır. Türkiye – Belarus İş Forumu'nun ayrıntılı programı kayıt yaptıran şirket ve kurum temsilcilerine ayrıca iletilecektir.
Belarus tarafının uyguladığı özel güvenlik önlemleri çerçevesinde katılımcıların kimlik bilgileri ve vesikalık resimleri tek bir dosya halinde karşı tarafa gönderilecektir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen tarih ve saatten sonra yapılacak müracaatlar tarafımızdan kabul edilse dahi, katılım garanti edilememektedir
Tacikistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Devlet Mülklerinin Yönetimi Komitesine (http://www.gki.tj/en/) bağlı bir kamu teşebbüsü olan Tojinvest tarafından, birkaç alanda ülkemizin tecrübelerini öğrenmek amacıyla Türkiye’ye bir heyet ziyareti düzenlenecektir. Tojinvest hakkında ayrıntılı bilgiye http://tajinvest.tj/en/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
Bu çerçevede, tekstil konfeksiyon, metal ve madencilik, değerli taşların işlenmesi, teknik tarım, kanatlı et, hayvancılık, yaş meyve sebzelerin işlenmesi, enerji, inşaat malzemeleri üretimi, turizm otelcilik, turistik tesisler, sanatoryum, ilaç üretiminde kullanılan bitkilerin yetiştirilmesi alanlarında faaliyet gösteren Türk firma temsilcilerinin katılımıyla 19 Ekim 2016, Çarşamba günü saat 13:00’da DEİK ofisinde (İstanbul River Plaza) bir toplantı yapılması öngörülmektedir.
Söz konusu toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin, katılım durumlarını en geç 18 Ekim 2016, Salı günü mesai saati bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/265/7636 adresinde yer alan katılım formu aracılığıyla online bildirmeleri gerekmektedir.
TOJINVEST HEYETİ:
- Davlat HABİBOV, Tojinvest Genel Müdür Yardımcısı
- Şarofeddin SEYFUDDİNOV, Tojinvest Daire Başkanı
- Dilbar TOCEBOYEVA, D Group Firması Genel Müdürü
- Zeyneddin ASLOV, D Group Ticaret Müdürü
İlgi’de kayıtlı yazılarımızda, Türkiye-Rusya İş Konseyi XVIII. Ortak Toplantısının 3 Ekim 2016 tarihinde Moskova’da gerçekleştirilmesi planlandığı ancak İş Konseyi karşı kanadının çalışma takvimindeki değişiklik nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği bildirilmişti.
Söz konusu etkinliğimizin ekte sunulan revize programa uygun olarak, belirtilen tarihte saat 12:30 – 18:00 arasında İstanbul Conrad Oteli Junior Balo Salonunda yapılması öngörülmektedir.
Anılan toplantıya katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin en geç 10 Ekim 2016, Pazartesi günü saat 18:00’a kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/243/7407 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt yapmaları gerekmektedir.
“KazanSummit” Uluslararası Rusya ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Ekonomi Zirvesi, 2009 yılından bu yana Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov himayelerinde düzenlenmekte olup, anılan etkinliğe her yıl İİT üyesi 30’un üstünde ülkeden katılımın yanı sıra, Rusya Federasyonu bölgelerinden gelen devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri temsilcileri, işadamları, yatırımcılar, araştırmacı ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilmektedir.
Bu sene 19-21 Mayıs 2016 tarihlerinde sekizincisi yapılacak olan KazanSummit’e Türkiye’den katılacak işadamları heyetinin DEİK / Türkiye-Rusya İş Konseyi tarafından organize edilmesi öngörülmektedir. Taslak programı ekte sunulan söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerinizin en geç 6 Mayıs 2016, Cuma günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/196/6758 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt yaptırmaları, kişi başı 1500 USD avans tutarını online kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir. Söz konusu avans tutarına Rusya Federasyonu’na tek girişli iş vizesi bedeli, Zirve’ye katılım ücreti, Kazan’da 3 gece konaklama, şehiriçi transferler, tercüme vb. hizmetler dahil olup, uçak biletleri katılımcılar tarafından münferit şekilde temin edilecektir. Üzerinde katılımcının ad ve soyadının belirtildiği katılım ücretinin yatırılmış olduğunu gösterir dekontların neski@deik.org.tr e-posta adresine iletilmesi rica olunur.
Rusya Federasyonu’na giriş vizeye tabi olup (umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport hamili dahil), kayıt yaptırarak katılım ücretini yatıran firma temsilcilerinin http://www.vhs-turkey.com/main.php?id=business&lang=tr internet sayfasında belirtilen evrakları (resmi makamlarca verilecek davetiye DEİK tarafından temin edilecektir) vakitlice hazırlamaları, bilahare duyurulacak tarihten itibaren Türkiye’deki diplomatik misyon temsilciliklerine şahsen başvurmaları öngörülmektedir.
Etkin ve tatmin edici ziyaret programının hazırlanabilmesi amacıyla ve Rusya Federasyonu’na giriş vizelerinin alınması için yeterli sürenin gerekli olması nedeniyle başvuruların yukarıda belirtilen tarihten önce, mümkün olduğu kadar erken yapılması önem arz etmektedir.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Afganistan İş Konseyi organizasyonunda, 31 Mayıs – 2 Haziran 2016 tarihlerinde Kabil’e özel sektör heyet ziyareti düzenlenecektir.
Ziyaret programı çerçevesinde, Afganistan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanlığı, Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Su ve Enerji Bakanlığı, Afganistan Yatırım Ajansı, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurum ve kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştirilecektir.
Zengin doğal kaynaklara sahip olan Afganistan, yapımına başlanan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı sayesinde enerji alanında bölgenin önemli ülkelerinden birisi konumuna gelmiştir. Tarıma elverişli geniş topraklara sahip olan ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılması için uluslararası kuruluşların çeşitli projelere önemli miktarlarda fon ayırdığı Afganistan’da kamu-özel sektör ortaklığı modelinin yaygınlaşmaya başlaması yatırımcılarımız için büyük fırsatlar sunmaktadır. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinde başlıca sektörler olarak inşaat, inşaat malzemeleri, mermercilik, tekstil, enerji ve gıda sektörleri öne çıkmaktadır.
Bu bilgiler ışığında anılan ziyarete katılımı arzu eden üyelerimizin, 23 Mayıs 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/207/6840 bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Kabil-İstanbul uçak biletleri, Kabil’de 2 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 800 USD tutarındaki ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu DEİK’e (H. Çağla Mazlum; Tel. 0212.3395010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr) iletmelerini rica ederim.
Afganistan T.C. vatandaşlarına vize uygulamakta olup, vizelerin sorunsuz bir şekilde alınabilmesi için katılım formunu dolduran ve ziyaret bedelini yatıran katılımcıların bilgileri Ankara ve İstanbul’daki Afganistan Konsosluk Bölümlerine iletilecektir. Vize başvuruları münferit yapılacaktır.
10 – 11 Mayıs 2016 tarihlerinde Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’da T. C. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in Eşbaşkanlığında gerçekleştirilecek olan Türkiye – Moğolistan Ekonomik ve Ticaret Karma Komisyonu (KEK) VIII. Dönem Toplantısı ile eş zamanlı olarak Türkiye – Moğolistan İş Konseyi tarafından toplantı ve çeşitli tesis ziyaretleri düzenlenecektir.
Anılan etkinliğe KEK Eşbaşkanı Sayın Tuğrul Türkeş’in, Moğolistan’ın üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri, yerel kamu kurumlarının yöneticileri, özel sektör kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katılacaktır.
Toplantıda hükümet yetkilileri ve iş dünyası kuruluşları temsilcilerinin karşılıklı işbirliği olanaklarına ilişkin sunumlar yapması ve iki ülke işadamları arasında iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Bu bilgiler ışığında anılan ziyarete katılımı arzu eden üyelerimizin, 2 Mayıs 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/186/6677 bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Ulan Bator-İstanbul uçak biletleri, Ulan Bator’da 5 yıldızlı otelde 2 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 1.500 USD tutarındaki avans ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu ve pasaportunun fotoğraflı kısmının taranmış halini DEİK’e (H. Çağla Mazlum; Tel. 0212.3395010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr) iletmelerini rica ederim.
Uçuş programı nedeniyle heyet sayısı sınırlı olup, müracaatlar başvuru sırasına göre değerlendirilecektir. Moğolistan T.C. vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.
18 Şubat 2016 tarihinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Kazakistan Ulusal İhracat ve Yatırım Ajansı (KAZNEX INVEST) işbirliğinde İstanbul InterContinental Otel’de (Adres: Asker Ocağı Cad. No:1, Taksim / İstanbul) “Kazakistan Ekonomisi ve Yatırım Fırsatları” konulu toplantı gerçekleştirilecektir.
Kazakistan Cumhuriyeti Maliye Bakanı Sayın Bahıt Sultanov, Tarım Bakan Yardımcısı Sayın Gülmira İsayeva, Yatırımlar ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Sayın Rahim Oşakbayev ve diğer yetkililerin katılacakları toplantıda Kazakistan ekonomisindeki son gelişmeler, ülkenin yatırım mevzuatı ve yatırımcılara sağlanan teşvikleri konu alan sunumlar yapılacak, arzu eden katılımcılara Sayın Bakan ve diğer Kazakistanlı yetkililerle birebir görüşme imkanı sağlanacaktır.
Bahse konu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 17 Şubat 2016, Çarşamba günü mesai sonuna kadar aşağıdaki internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir:
http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/146/6349
Katılım ücretsizdir. Program ve Kazakistan heyet listesi ekte sunulmaktadır.
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş’ın 9 – 10 Şubat 2016 tarihlerinde Türkmenistan’a yapacağı resmi ziyaret kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda özel sektör heyeti oluşturulacaktır.
Ziyaret programı çerçevesinde, 9 Şubat 2016 tarihinde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta her iki ülke Ekonomi Bakanlarının onurlandırmasıyla Türkmenistan’da yatırım olanakları ve iş fırsatlarının ele alınacağı “Türkiye – Türkmenistan İş Forumu” düzenlenecektir. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinde başlıca sektörler olarak inşaat, inşaat malzemeleri, turizm, tekstil, enerji, tarım ve gıda sektörleri öne çıkmaktadır.
Programda ayrıca, Türk İhraç Ürünleri Fuarı açılışına katılım, ikili görüşmeler, tesis ziyaretleri ve kültürel programların gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Bu bilgiler ışığında anılan ziyarete katılımı arzu eden üyelerimizin, 25 Ocak 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/133/6126 bağlantısındaki katılım formunu eksiksiz olarak doldurmaları, ayrıca İstanbul-Aşkabat-İstanbul uçak biletleri, Aşkabat’ta 5 yıldızlı otelde 3 gece konaklama, 2 gün boyunca öğle ve akşam yemekleri, şehiriçi transferler, tercüme, rehber hizmetleri vb. organizasyonel masraflar dahil olmak üzere 1.750 USD tutarındaki avans ücretinin ödendiğine dair banka dekontunu DEİK’e (H. Çağla Mazlum; Tel. 0212.3395010; e-posta: cmazlum@deik.org.tr) iletmelerini rica ederim.
Türkmenistan T.C. vatandaşlarına vize uygulamakta olup, vizesi bulunmayan katılımcılar için gerekli işlemler tarafımızdan yapılacaktır. Vizelerin alınması için; pasaportun fotoğraflı sayfasının renkli olarak taranmış örneği (jpg formatında), 5x6 cm vesikalık fotoğrafın renkli taranmış hali (jpg formatında), ekte verilen dilekçe örneğinin doldurulmuş halinin taranmış nüshası (jpg formatında), Türkmenistan’dan davet yazısı alınması için ekte gönderilen formun eksiksiz ve hatasız olarak doldurulması (word formatında) önem arz etmektedir.
RF “Leningrad Bölgesinde İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Toplantısı, 3 Haziran 2015, Çarşamba günü saat 09:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı. Açış konuşmalarını peşi sıra Leningrad Bölgesi Vali Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Faaliyetleri Komitesi Başkanı Sayın Dmitriy Yalov hoşgeldiniz konuşmasını ve anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin genel tanıtım sunumu yaptı.
Toplantı çerçevesinde, Yılmaden Holding Tikhvin Projesi Müdürü Sayın Barış Elçi bölgedeki yatırımlarına ilişkin sunum, Rönesans İnşaat CEO’su Sayın Andrey Vlasenko Kola Endüstriyel Parkı, Kuzey Batı Tıp, İlaç Sanayi ve Nükleer Teknolojiler Kümelenmesi Gayri Ticari Ortaklık Direktörü Sayın Elnur Hüseynov Nanopark Gatçina Kuzey Batı Nano Teknolojiler Merkezi, YuIT Sankt-Peterburg Ticari Gayrimenkul Satışlar Müdürü Sayın Mariya Kravtsova ise Greenstate Sanayi Parkının sunumlarını yaptılar.
Leningrad Bölgesi Ekonomik Kalkınma Ajansı ile DEİK Arasında İşbirliği Anlaşmasının imza töreni devam eden toplantı, katılımcıların networking yapma imkanı buldukları kokteyl ile sona erdi.
Tanıtım toplantısı sırasında gerçekleştirilen sunumlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilmektedir:
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6160
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6161
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6162
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6163
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/6164
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov’un katılımlarıyla 30 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye – Tataristan İş Forumu’na ilişkin sonuç raporu ekte sunulmaktadır.
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Sayın Aleksey Ulyukayev’in katılımlarıyla 22 Nisan 2015 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye – Rusya İş Forumu’na ilişkin sonuç raporu ekte sunulmaktadır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 – 17 Nisan 2015 tarihlerinde yapacağı Kazakistan resmi ziyareti kapsamında, 16 Nisan 2015 tarihinde T. C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda Astana’da Türkiye – Kazakistan İş Forumu düzenleneceği ve etkinliğe iştirak etmek isteyen şirket ve kurum temsilcilerinin uçuş, konaklama ve Astana’da şehir içi ulaşım organizasyonunu kendilerinin üstlenmesi gerektiği bildirilmişti.
Bahse konu İş Forumu’na katılım koşulları değişmiş olup, Türkiye’den katılmak isteyenler için paket program düzenlenecek ve seyahat özel uçakla gerçekleştirilecektir. Gidiş – dönüş ve Kazakistan iç hat uçuşları (özel uçak), konaklama, transferler, tercüme hizmetleri vs. kalemleri kapsayan katılım bedeli 2.500 dolar olarak belirlenmiştir.
15 – 17 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenecek söz konusu heyet ziyaretine iştirak etmek isteyen üyelerimizin aşağıdaki internet bağlantısında yer alan kayıt formunu eksiksiz doldurarak, 2.500 dolar tutarında katılım ücretinin ödendiğine dair banka dekontu, katılımcının pasaportunun ilk sayfa fotokopisi ve JPEG formatında yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf ile birlikte 14 Nisan 2015, Salı günü 12:00’ye kadar DEİK’e iletmeleri gerekmektedir:
http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/53/27
Sehayat programı ekte yer almaktadır.
RF Adıge Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı, 7 Nisan 2015, Salı günü saat 14:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı. Açış konuşmalarını peşi sıra Adıge Başbakanı Murat Kumpilov anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin bir konuşma yaptı.
Daha sonra Maykop Belediye Başkanlığı Yatırımlar ve Projeleri Destekleme Departmanı Başkanı Raşid Zaves, Adıge Cumhuriyeti’nde iş ve yatırım olanaklarına, ayrıca Maykop Sanayi Parkı projesine ilişkin sunum yaptı.
Aralarında Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Vekili Cihan Candemir, Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Gül’ün de bulunduğu yaklaşık 70 kişinin katıldığı söz konusu toplantı sırasında katılımcılardan gelen sorular cevaplanarak, konuk heyet üyeleri ile birebir görüşmeler yapıldı.
Hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona eren toplantı sırasında yapılan sunumlara https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5834ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5835 adresli internet bağlantılarından ulaşılabilmektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda gerçekleştirilen St.Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vladimir Katenev’in Türkiye ziyareti çerçevesinde 6 Nisan 2015, Pazartesi günü DEİK’te bir görüşme gerçekleştirildi.
Söz konusu görüşmeye DEİK / Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısı İlkay Dalkılıç, Yürütme Kurulu Üyesi Sadi Yalçın, Gün+Partners Avukatlık Bürosu temsilcisi Hümeyra Mutlu katıldı. Toplantıda ayrıca, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye’deki Temsilcisi Pavel Şamray hazır bulundu.
İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dalkılıç, konuk Başkana DEİK, Türkiye-Rusya İş Konseyi ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, bu vesileyle 1995 yılında İş Konseyi çatısı altında oluşturulan St.Petersburg İş Komitesinin canlandırılmasının arzu edildiğinden bahsetti.
Konuk TSO Başkanı Katenev, son dönemde Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımlar kapsamında, özellikle gıda üreticileri ve ihracatçıları ile görüşmek üzere Türkiye’ye geldiklerini, 5 milyon nüfuslu St.Petersburg şehrinin gıda ürünleri ile temininin söz konusu olduğunu, halihazırda 1 milyon USD seviyesinde olan Türkiye ile St.Petersburg arasındaki ikili ticaret hacminin arttırılabileceğini, bunun yanı sıra her alanda Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini, TSO olarak 100 kişilik daimi, dönemsel olarak ise 200 kişiyi bulan kadro ile mal denetimi, ekspertiz, menşe şahadetnamesi, sertifikasyon, mücbir sebeplerin saptanması, eğitim programları vs.hizmet verdiklerini belirtti.
Sayın Katenev ayrıca, Odalarının DEİK ile benzer amaçlara hizmet verdiklerini, bu bağlamda DEİK ile işbirliğine hazır olduklarını, karşılıklı heyet değişimlerinin yapılabileceğini, öncelikli olarak tarım, inşaat, otelcilik, lokantacılık vb. gibi alanlarda işbirliği fırsatlarının yakalanabileceğini dile getirdi.
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’ne resmi ziyareti çerçevesinde Kurulumuz tarafından Kazan’da düzenlenen Tataristan-Türkiye İş Forumu ve Moskova’da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Konseyi’nin XVII. Ortak Toplantısına ilişkin sonuç raporları ilişikte sunulmaktadır.
YEM Fuarcılık A. Ş. tarafından düzenlenen 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul “Konuk Ülke Kazakistan Projesi” kapsamında, 22 Nisan 2015, Çarşamba günü saat 14:00’te “Kazakistan – Türkiye İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” toplantısı gerçekleştirilecektir.
İki ülke üst düzey resmi yetkilileri, ilgili sektör kurumları yöneticileri ve konunun uzmanlarının konuşmacı olarak yer alacağı toplantının iş görüşmeleri bölümünde, Türk yapı malzemesi üreticisi firma yetkilileri Kazakistan’dan gelen resmi ve özel alım heyetleri ile satınalma ve işbirliği olanaklarını görüşme olanağı elde edeceklerdir.
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve DEİK Türkiye – Kazakistan İş Konseyi destekleri ile hayata geçirilen “Konuk Ülke Kazakistan Projesi” ve bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerle yeni satınalma ve işbirliği fırsatları için platformlar oluşturulması ve yapı sektörü alanında iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak “Kazakistan – Türkiye İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” başlıklı toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin YEM Fuarcılık A. Ş. ile (Melek Sepil, Tel: 0212 266 70 10, E-mail: msepil@yapifuari.com.tr) iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Rusya Federasyonu’nun Türkiye’deki Ticaret Mümessilliği aracılığıyla Kurulumuza iletilen işbirliği teklifleri, bölge ve sektörel tanıtım bilgileri aşağıda sunulmaktadır:
- Araştırma ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren COUNTBOX şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5650adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Rusya’nın Batı Sibirya Bölgesi’nde kontrplak üretimi yapan “Tyumen Plywood Plant” fabrikasının tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5665adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- All-Russian Union of Oils and Fats 50’den fazla üyesiyle 1999 yılından günümüze kadar Moskova bölgesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Birliğin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5666adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Geliştirilebilir enerji sistemleri ve ürünleri alanında faaliyet gösteren JURDEN şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5667adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 10 yılı aşkın süredir Rusya’da spor malzemeleri, elektronik ekipmanlar, turistik hizmetler alanlarında ticaret yapan FLK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine (Rusça) https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5668 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Rusya’nın en büyük cam üreticilerinden biri olan RASKO şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5669 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Mobilya üretimi alanında faaliyet gösteren FELIX şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine http://www.felix-furniture.com/ ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5670 adresli bağlantılardan ulaşılabilmektedir.
- Rusya’nın Kaluga bölgesinde 1500 personeliyle çelik boru üretimi yapan AGRISOVGAZ şirketinin ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5657adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Zemin araştırmaları alanında faaliyet gösteren GEOLOGICAL PROSPECTING şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5671 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 1962 yılından beri çatı kaplama alanında Rusya’nın önde gelen şirketlerinden olan KRZ’nin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5672adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 20 yılı aşkın süredir Rusya’da ofis ekipmanları ve kapı üretimi yapan RUSSKAYA PROMGRUPPA şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5673 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 2012 yılından beri deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren INTERCOM şirketinin ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5674adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 12 yılı aşkın süredir kalıp makinaları ve kalıp üretimi yapan IZHREST şirketinin tanımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5675adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- İnşaat malzemeleri alanında üretim yapan POLIKOMPOZIT şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5655adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 2015 yılında Samara bölgesinde yapılacak olan sergi ve fuar bilgilerine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5677ve https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5678adresli bağlantılardan ulaşılabilmektir.
- 300 kilometrelik Rusya-Kazakistan sınırında depo işletme faaliyetleri sürdüren LEADER INDUSTRIAL PARK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5679adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Uluslararası nakliye alanında faaliyet gösteren ATLANTIK şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5659adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 7 yıldan beri Rusya’nın önde gelen optik fiber kablo üreticilerinden INCAB şirketinin tanıtımına http://en.incab.ru/incab/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Rusya’da üretim yapan her türlü kompleks için filtre üretimi yapan MIKRO TEKNOLOGY şirketinin tanıtımına http://mst56.ru/en/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Taş kömürü çıkarımı ve işleme alanında faaliyet gösteren VIP URAL şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5681adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 2000 yılından beri çelik boru üretim faaliyetlerini sürdüren MADESTA şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5682adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Gemi inşaatı alanında faaliyetlerini sürdüren LOTUS şirketinin tanıtımına ve ticari teklifine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5652adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- 90 yılı aşkın deneyimiyle elektrik üretimi alanında faaliyetlerini sürdüren OAO ENERGIA şirketinin tanıtımına https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5651adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
- Tataristan Cumhuriyeti’nde bulunan farklı sektörlerden firma ve kuruluşların tanıtım bilgisine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5680 adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
Söz konusu firma ve kurumlarla işbirliği yapmak isteyen üyelerimizin doğrudan bağlantı kurmaları veya RF Ticaret Mümessilliğine (Ankara ofis: tel. 0312- 425 20 90, 425 46 90, e-posta: trade.ankara@yandex.ru/ İstanbul ofis: tel. 0212-244 35 87 / e-posta: rustradeist@yandex.ru ) başvurmalarıgerekmektedir.
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan IV. İş Forumu (TAG-İF), adı geçen üç ülke Ekonomi Bakanları, İş Konseyi Başkanları, Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan’dan resmi kurum ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 6 Mart 2015 tarihinde Batumi Sheraton Hotel’de gerçekleştirildi.
Gürcistan Başbakanı İrakliy Garibaşvili’nin açış konuşmasıyla başlayan TAG-İF Gürcistan Ulusal Yatırım Ajansı Direktörü Giorgi Pertaia’nın moderatörlüğünde Gürcistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Kvirikaşvili, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev’in konuşmaları ile devam etti. İş Forumu devamında, Gürcistan Ulusal Yatırım Ajansı (Invest in Georgia) Direktörü Giorgi Pertaia, DEİK Genel Sekreteri Mustafa Mente ve Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (Azpromo) Başkanı Rufat Mammadov tarafından birer ülke sunumları yapıldı.
İş Forumu bitiminde üç ülke Bakanının katıldığı basın toplantısının peşi sıra, firmalar arasında iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
TAG İF sırasında Bakanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, anılan etkinliğin beşinci toplantısının 2015 yılı yaz aylarında İzmir’de düzenlenmesi konusunda ortak karar alındı.
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin Bakü ziyareti, Şehitler Hiyabanı ve merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarının ziyareti ile başlayarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in kabulü ile devam etti. Ziyaret programının devamında Bakü Biznes Merkezi’nde Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Sayın Şahin Mustafayev ile yapılan görüşmeye, iki taraftan devlet yetkililerin yanı sıra DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Sayın Cengiz Gül katıldı.
Söz konusu görüşme sırasında Bakan Zeybekci, Azerbaycan’ın yurtdışındaki en büyük yatırımını Türkiye’ye yaptığını hatırlatarak ülkemiz adına teşekkürlerini dile getirdi ve Türkiye’nin 1980 yılında 2 milyar dolar olan ihracatının günümüzde 170 milyar seviyesine ulaştığını, Azerbaycan ile ikili ticaret hacminin 5 milyar dolar olup, hedeflenen 15 milyar dolar rakamına ulaşılabilmesi için Tercihli Ticaret ve Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanmasının gerekli olduğunu, bu sürece tarım alanı ile başlayarak Türkiye ve Azerbaycan tarım ürünlerinin karşılıklı olarak serbest ticaretini sağlayacaklarını, ayrıca Azerbaycan ile ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının faydalı olacağını belirtti.
Bakan Mustafayev, Sayın Zeybekci’yi Azerbaycan’a ilk ziyareti vesilesiyle ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dünyaya örnek olduğunu vurguladı ve Azerbaycan ekonomisi için öncelikli olan inşaat malzemeleri, tarım, pamuk üretimi, tekstil gibi alanlarda Türk yatırımlarının arzu edildiğini ifade etti. Sayın Mustafayev DEİK tarafından düzenlenen “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Azerbaycanlı İşadamları ile Çalışma Yemeği” başlıklı beşinci etkinliğin en kısa zamanda Sayın Zeybekci’nin katılımı ile gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini, Türkiye’deki Azerbaycanlı yatırımcı ve işadamlarının faaliyetlerine büyük önem verdikerini dile getirdi.
Öte yandan, görüşme sırasında uzun zamandan beri yapılamayan Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Ortak Toplantısının 2015 yılı içerisinde düzenlenmesinin amaca uygun olacağı her iki Bakan tarafından vurgulandı. Sayın Zeybekci, bahsi geçen etkinliklerin mümkünse Nisan ayı başlarında yapılmasının faydalı olacağını, ayrıca 6 Mart 2015 tarihinde Batum’da yapılması planlanan Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan V. İş Forumu’nun yanı sıra İran ve Türkmenistan’da da Azerbaycan tarafı ile birlikte benzer üçlü forumların organize edilmesinin faydalı olacağını dile getirdi.
Sayın Zeybekci devamla, İran örneğini göstererek Azerbaycan’la en az yılda iki defa İş Forumlarının düzenlenmesi gerektiğini, bu bağlamda 2015 yılı içerisinde rotasyona göre Bakü’de yapılacak KEK toplantısı ile eşzamanlı olarak bir İş Forumu’nun daha gerçekleştirilebileceğini, işadamlarımızın hareket kolaylığını sağlamak amacıyla bir süre önce başlatılan vize muafiyeti sürecinin işleme konularak, daha sonra kapsamının daha da genişletilmesinin, Türkiye ve Azerbaycan ortaklığı ile kurulan firmaların üçüncü ülkelerde iş yapmalarını sağlamak için iki Eximbank’ın ortak fon oluşturarak bu projelerin finansmanını sağlamalarının faydalı olacağını, ortak projeler sayısının arttırılması amacıyla bir irtibat bürosunun kurulmasının, ayrıca Türkiye İş Bankasının Azerbaycan’da banka satın alma ve/veya şube açma girişimlerinin desteklenmesinin faydalı olacağını belirtti.
Ziyaret programı çerçevesinde KEK Eşbaşkanı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Sayın Abid Şerifov ile bir görüşme gerçekleştiren Bakan Zeybekci, T.C. Bakü Büyükelçiliğine gelerek kısa bir basın toplantısının ardından DEİK tarafından organize edilen, Azerbaycan’da iş yapan Türk firma temsilcileri ile Yuvarlak Masa Toplantısına katıldı. Aralarında Socar Türkiye Enerji A.Ş., Coca Cola İçecek A.Ş., Kolin İnşaat, Azersun Holding, Tekfen İnşaat vd.firmalar olmak üzere toplam 24 işadamının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, firma temsilcilerimiz mevcut faaliyetleri hakkında bilgi verdiler, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine ilişkin düşünce ve önerilerini Sayın Bakan’a sundular.
Pskov Bölgesinin Tanıtım Toplantısı 9 Aralık 2014, Salı günü saat 10:30’da Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Kemal Koloğlu ve RF İstanbul Ticaret Mümessili Sayın Albina Rakhimullina’nın açış konuşmaları ile başladı.
Açış konuşmalarını peşi sıra Pskov Vali Yardımcısı Sayın Sergey Pernikov söz alarak, anılan bölgede iş ve yatırım olanaklarına ilişkin bir konuşma yaptı ve “Moglino” Özel Ekonomik Bölgesinde yatırım potansiyeline ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.
30’a yakın Türk firma temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sırasında katılımcılardan gelen sorular cevaplandı, ayrıca alınan faydalı bilgiler ışığında yerinde incelemelerin yapılabilmesini teminen Türkiye-Rusya İş Konseyi tarafından organize edilecek bir işadamları heyeti ile Pskov bölgesine ziyaret düzenlenmesi önerildi.
Hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona eren toplantı sırasında yapılan sunuma (İngilizce) https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5313adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.
Türkiye’nin Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Ekonomi Bölgeleri tecrübesi ile tanışmak, kendi bölgelerindeki iş ve yatırım olanaklarını tanıtmak amacıyla ülkemizi ziyaret eden RF Mordoviya Cumhuriyeti Ekonomik İlişkiler Bakanı, Hükümet Başkanı Yardımcısı Sayın Vladimir Mazov ve beraberindeki yetkililer heyeti ile 3 Aralık 2014, Çarşamba günü DEİK Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan ile biraraya geldiler. Toplantıda ayrıca, RF İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rahimullina, Orteksan Danışmanlık Ltd. Genel Müdürü Berksan Büyükyıldız, DEİK / Avrasya Bölge Koordinatörü H.Çağla Mazlum ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki hazır bulundular.
Konuk Bakan, Mordoviya Cumhuriyeti’nin ekonomik yapısından bahsederek, bölgede her türlü ışıklandırma sistemleri, aydınlatma armatürleri, demiryolu ile yük taşıma sistemleri (vagonlar, tankerler, araç taşıma platformları vb.), makine sanayi, metal işleme, inşaat malzemeleri, ilaç sanayi, tarım ve gıda ürünleri gibi sektörlerin geliştirmeye elverişli olduğunu, bu alanlarda Türkiye’den yatırım ve ortak üretim imkanlarının bulunduğunu dile getirdi.
Sayın Mazov devamla, Rusya’da yapılacak 2018 Avrupa Futbol Şampiyonası oyunlarının yapılacağı şehirlerin arasında Mordoviya başkenti Saransk’ın da bulunduğunu hatırlatarak, bu bağlamda Türk müteahhit ve teknik müşavirlik firmalarının ilgili projelerde yer almaları için fırsat olduğunu, stadyum, spor tesisleri, oteller vd. inşaat projelerinin yanı sıra bölgeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla gerekli ortamın yaratıldığını, yatırımcıya sunulan avantajlar arasında elektrik ve doğalgaz gibi girdilerin elverişli şartlarda temin edildiğini, ucuz ve kaliteli iş gücü, demiryolu bağlantıları gibi koşulların yanı sıra, Dünya Bankası reytingine göre iş yapma rahatlığı konusunda Rusya bölgeleri arasında ikinci sırada yer alan Mordoviya Cumhuriyeti’nde düşük suç oranı, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmiş olması ve yüksek çevrecilik bilincinin hakim olduğunu vurguladı.
DEİK ve İş Konseyleri faaliyetlerini hakkında kısaca bahseden Sayın Vardan, Mordoviya hakkında verilen son derece faydalı bilgilerin üye firmalara aktarılacağını, bunun yanı sıra Türkiye’deki daha geniş iş çeverelerine ulaşabilmek adına 2015 yılı ilk çeyreğinde Mordoviya’dan gelecek yetkililer ve işadamları heyetinin katılımıyla bir tanıtım toplantısı ve ikili görüşmelerin düzenlenebileceğini ifade etti.
Toplantı sırasında yapılan Mordoviya Cumhuriyeti sunumuna (Türkçe) https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5296 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) organizasyonunda, 1 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen çalışma kahvaltısında Türk işadamlarıyla biraraya geldi.
Toplantıya DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Cihan Candemir, Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı ve DEİK üyelerinden aralarında Zorlu Holding Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Anadolu İçecek Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Akın, Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Uluslararası Teknik Müşavirlik Konseyi Başkanı Demir İnözü, Türkiye Müteaahitler Birliği Başkan Yardımcısı Burak Talu, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Keten, Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener’in de bulunduğu 21 işadamı katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rus meslektaşı ile neredeyse iki günde bir görüşerek iki ülke iş dünyası arasındaki ilişkilerin nabzını yakın bir şekilde tuttuklarını, ikili ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için aynı duygu ve düşüncede olduklarını, Rusya ile serbest ticarette iki ülkenin hiçbir sınırlaması olmamasına rağmen Avrupa Gümrük Birliği ile işbirliği, Rusya’nın Kazakistan ve Belarus’la mevcut Gümrük Birliği üyeliği nedeniyle her iki taraftan kısıtlamalar yaşandığını ifade etti. Sayın Zeybekçi, herşeye rağmen halihazırdaki 32 milyar dolarlık ikili ticaret hacminde 2023 yılında 100 milyar dolar seviyesinin yakalnması amacıyla her türlü çabayı sarf edeceklerini belirtti.
RF Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, öncelikle kısa sürede organize edilen bu buluşma için teşekkür ederek, meslektaşının sözlerini doğrular nitelikte, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla ilk etapta lojistik, nakliye, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, daha sonra ise finansman, devlet destekli yatırım projeleri, yerel para birimlerinin daha geniş kullanımı gibi alanlara el atılması gerektiğini, Türkiye ve Rusya olarak üçüncü ülkelerde ortak yatırım projelerin gerçekleştirilebileceğini dile getirerek, özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında Türkiye’den firmaların etkinliği ve uzmanlığı hakkında bahsetti. Sayın Ulyukayev devamla, Rusya Federasyonu’nun Lipetsk ve Alabuga (Tataristan) Özel Ekonomik Bölgelerinde faaliyet gösteren Türk firmalarını örnek göstererek, ülkede kurulmasına karar verilen Kalkınmada Öncelikli Bölgelerde (TOR) de iş yapmaya Türk işadamlarını davet etti.
Sayın Ulyukayev ayrıca, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen Rusya’da yeni büyük projelere başlanacağını, bu bağlamda örneğin otoyol inşaatı projelerinde Türk firmalarını görmek istediklerini, Rusya’da yurtdışından gelen sadece büyük firmaları değil KOBİ’leri de görmek istedikleri, bu şirketlere vergi muafiyetleri, gümrük işlemlerin hızlandırılması, kayıt prosedürünün basitleştirilmesi, sıkı denetimden uzak tutulması gibi desteklerin olabileceği hususunda bilgi verdi.
DEİK Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan, Rusya Federasyonu’ndan kıymetli misafirleri ülkemizde ağırlamaktan memmnuniyet duyduğunu, iki ülke bakanlarının bu toplantıya iştirak etmesi, ikili ekonomik ilişkilere verilen önemi göstermekte olduğunu, söz konusu toplantı vesilesiyle Sayın Bakanlarla beraber iki ülke arasındaki ticari ve yatırım fırsatlarını değerlendirme ve varsa sorunları konuşabilme imkânını elde edebilmenin, iş dünyasını inanılmaz bir şekilde motive ettiğini dile getirerek, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki nitelik, nicelik ve konumu itibariyle Rusya Federasyonu, Türkiye için vazgeçilmez bir komşu ve stratejik bir partner olduğunu ifade etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu hakkında bilgi veren Vardan, uzun yıllardır iki ülkenin devlet makamları ile yürütülen çalışmalar ve DEİK bünyesinde geliştirilen projeler çerçevesinde, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, özellikle inşaat, müteahhitlik, sağlık, sağlık turizmi, petrokimya, otomotiv yan sanayi, tarım gibi öncelikli alanlarda işbirliği imkanlarının bulunduğu düşüncesiyle, ilişkilerin sektörel ve bölgesel düzeyde yeni bir boyuta taşınması amacıyla iş forumları, ikili görüşmeler, konferans ve seminer gibi çeşitli formatlarda etkinlikler düzenleyerek bu yönde gerekli çabayı sarf etmeye devam ettiğini belirtti.
Toplantıya katılan Türk işadamları tarafından dile getirilen hususlar aşağıda özetlenmiştir:
- Rusya topraklarında üretim yapan firmaların yedek parça ve hazır ürüne aynı oranda ithalat vergisi uygulanması;
- İmzalanan yatırım anlaşmasında, belediyenin sübvansiyonlu fiyatından yüksek olması durumunda aradaki farkın belediye bütçesinden karşılanması hususunun belirtilmesine rağmen doğalgaz ve elektrik gibi girdilerin yüksek fiyattan temin edilmesi;
- Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerginlik sebebiyle Rus ithalatçıların karayoluyla Ukrayna üzerinden mallarının taşınmasını istememeleri nedeniyle nakliye firmalarının alternatif güzergahlar kullanmları neticesinde maliyetlerin artması; bunun önüne geçilmesi amacıyla Karadeniz’de Türkiye ve Rusya arasında çok acilen doğrudan bir RoRo hattının kurulması hususu;
- Geçiş belgeleri sayısının yetersizliği;
- Soçi Kış Olimpiyatları kapsamında yapılan inşaat projelerinde yer alan Türk müteahhitlerinin halen alacaklarının tamamen ödenmemiş olması;
- Rusya gıda sektöründe ithal mallara yönelik kota sistemi uygulanmakta, daha rekabetci olabilmesi için Türkiye’ye ayrı bir kota uygulanması;
- Ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarının yaşadıkları her türlü sıkıntının aracı olan bankacılık ve finans kurumlarını da etkilemesi;
- Yatırımların teşviki için gerekli bürokratik altyapının düzenlenmesi, Rusya gümrüklerinde uygulanan referans fiyat uygulamasının fiyat rekabetini zorlaştırdığı;
- Rusya Federasyonu’ndaki otoyol, yol, köprü, viyadük işlerinde Türkiye’den teknik müşavirlik firmalarına tasarım hizmetleri işlerinin verilmesi;
- Tarım ürünlerinin Türkiye’den Rusya’ya ithalatında, Novorossiysk Limanı’nda yaşanan beklemeler sonucu ürün kalitesinin düşmesi;
- Türk-Rus turizm yatırımları ile ilgili bir komisyon kurulması
hususları dile getirildi.
Soruları dikkatle dinleyen RF Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Soçi projelerinde yaşanan alacaklar sıkıntısının ayrı ayrı vaka başına incelenmesi gerektiğini, TIR geçiş belge sayısının arttırılması yönünde talebinin ayrıca inceleneceğini, genel olarak firmaların yaşadıkları problemleri çözmek amacıyla başvuracakları mecranın kendisinin başkanlık ettiği Yabancı Yatırımlar Yüksek danışma Kurulu olduğunu, ancak bu birimin federal düzeyde iş yaptığını, bazen yerel düzeyde de çözüm aranması gerektiğini belirterek, Ro-Ro taşımacılığı konusunda ayrı bir karar alınacağını, Rusya’da bira reklamlarının kaldırıldığı konusunda değinerek bunun gençleri korunması kapsamında bir devlet politikası olduğunu, ancak yakın zamanda konuyla ilgili regulasyın yapılacağını dile getirdi.
Sayın Ulyukayev devamla, tarım ürünlerinin ülkeye ithalatında Türkiye için zaten muafiyet uygulandığını, örneğin İran’dan getirilen ürünlerde çok daha yüksek vergilendirme olduğunu, ancak gümrük işlemlerinde hızlandırmanın önemli rol oynadığını kabul ettiklerini, turizm yatırımlarında toprak tahsisi konusunun kolaylaştırılması yönünde bu yıl içinde gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını, ayrıca yabancı işçi/uzman istihdamı kotalarının yükseltileceğini, bu ve diğer sıkıntılarla ilgili yazılı bilginin Bakanlıklarına iletilmesini arzu ettiklerini ifade ederek, son olarak toplantı katılımcılarını 18-20 Haziran 2015 tarihlerinde Devlet Başkanı’nın himayesinde, Bakanlıklarının koordinasyonunda yapılacak St.Petersburg Ekonomik Forumu’na davet etti.
26-30 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenen 15.MÜSİAD Uluslararası Fuarı’na birçok ülkeden sağlanan katılımların yanı sıra, Tacikistan’dan gelen 10 işadamı heyeti fuar alanında iki stand ile temsil edildi.
Bu çerçevede, Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Şarif Rakhimzoda’nın28 Kasım, Cuma günü saat 14:00 – 17:00 arasındafuar alanını ziyareti sırasında, Türkiye-Tacikistan İş Konseyi tarafından MÜSİAD Başkanı Sayın Nail Olpak, DEİK ve İKV Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan’ınkatılımıyla bir görüşme organize edildi. Anılan görüşmeye ayrıca, Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuğrul Erkin, Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Mahmut Er, Başkan Yardımcısı Mustafa Özeken, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yenigün İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Edip Yenigün, Coca Cola İçecek A.Ş. Kurumsal İlişkiler Müdürü Demokan Konyalıgil, MÜSİAD Tacikistan Temsilcisi ve Avrasya Koordinatörü, Tacikistan İstanbul Başkonsolosu İlhomcon Abdurahmonov katıldılar.
Söz konusu görüşme sırasında, 123 ülkeden 6.700’ün üstünde yabancı ziyaretçi ile gerçekleşen 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, ayrıca DEİK ve MÜSİAD hakkında konuk Bakan’a kısa bilgi verilerek, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek, ikili ticaretteki potansiyeli yakalamak amacıyla geçtiğimiz dönemde 4’ten 6’ya çıkarılan uçak sefer sayısının daha da arttırılmasının faydalı olacağı, DEİK / Türkiye-Tacikistan İş Konseyi olarak 2015 yılının ilk yarısında geniş katılımlı Türk işadamları heyeti ile Tacikistan ziyaretinin planlandığını, Türk firmalarının Tacikistan’da özellikle inşaat, teknik müşavirlik, tarım, gıda, tekstil gibi alanlarda faaliyetlerinin genişletmelerinin uygun olacağı gibi hususlar dile getirildi.
Türkiye – Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) XIII. Dönem Toplantısı 24-26 Kasım 2014 tarihlerinde Moskova’da gerçekleştirilmiş ve söz konusu toplantı Protokolü 1 Aralık 2014 tarihinde Üst Düzey İşbirliği Konseyi V.Dönem Toplantısı sırasında Ankara’da imzalanmıştır.
Söz konusu protokol metnine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/5302 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.
AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı başkanlığında, İstanbul Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, CHP Muğla Milletvekili Süha Ökten'den oluşan Türkiye-Tacikistan Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri ve onlara eşlik eden Tacikistan Ankara Büyükelçisi Farruh Şaripov ve DEİK / Türkiye-Tacikistan iş Konseyi Başkanı Mahmut Er, 13-14 Kasım 2014 tarihlerinde Duşanbe'yi ziyaret ettiler.
Söz konusu ziyaret çerçevesinde, Tacikistan Parlamentosu (Maclisi Olii) Başkanı Şükürcon Zukhurov, Ekonomi Kalkınma ve Ticaret Bakanı Şarif Rakhimzoda, Dışişleri Bakanı Sirocidin Aslov ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Tacikistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Şarif Said ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Heyet üyeleri ayrıca, Tursunzade şehrinde bulunan alüminyum fabrikasını ve tarihi Hisar kentini de ziyaret ettiler.
12. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katılmak üzere Ankara’ya gelen Tacikistan Başbakanı Sayın Kohir Rasulzoda 28 Ağustos 2014, Perşembe günü saat 15:00’da TOBB / DEİK Başkanı Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-Tacik İş Konseyi Başkanı Sayın Mahmut Er ile JW Marriott otelde biraraya geldi. Görüşmeye ayrıca, Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kabakçı ve Tacikistan Ankara Büyükelçisi Sayın Farruh Şaripov da katıldılar.
Söz konusu görüşme sırasında, iki ülke iş çevreleri arasındaki ilişkilerin arttırılması hususlarına ağırlık verildi. Sayın Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin gerçek potansiyeli yansıtmadığını vurgulayarak, Türk mallarının büyük bir kısmının AB ülelerine ihraç edildiğini, bunun da ürünlerin kalitesini gösterdiğini belirtti.
Sayın Hisarcıklıoğlu ayrıca, Tacikistan’a direkt uçak seferlerinin arttırılması gerektiğini, işadamlarının karşılıklı olarak gidip gelebilmeleri için uçuş izinlerinin önünün açılmasının önem arz ettiğini ifade etti.
Sayın Rasulzoda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 650 milyon dolar seviyesine ulaştığını ancak yetersiz kaldığını, Tacikistan’da enerji, yol yapımı, inşaat malzemeleri gibi alanlarda Türkiye ile işbirliği yapılabileceğini, Tacikistan’dan Türkiye’ye kuru meyve ithalatının da arzu edildiğini dile getirdi.
Sayın Rasulzoda devamla, iki ülke arasında çok fazla işbirliği alanlarının bulunduğunu, yeni projelerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bu vesileyle Türk yatırımcılarını Tacikistan’a davet etti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Büyükelçiliğin Ekonomi Konularından Sorumlu Ataşesi Vasif Aliyev ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki’nin katılımı ile gerçekleştirilen “Azerbaycan’da İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Programı, 22 Ağustos 2014, Perşembe günü Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret ile başladı.
Programın devamında Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter Halil Memiş ile görüşme yapan heyet üyeleri, peşi sıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) geçtiler.
MTSO evsahipliğinde saat 11:30’da başlayan Tanıtım Toplantısına yaklaşık 45 yerel işadamı katıldı. Açış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun’un yaptığı toplantıda devamla, Büyükelçi Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Gül, Azerbaycan ekonomisi, ülkedeki yeni yatırım ve iş olanakları hakkında bilgileri paylaştılar. Anılan konuşmacılar, 2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi, bu bağlamda hayata geçirilen faaliyetler, gelişmelerden, ayrıca tarım, turizm başta olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği olanaklarından bahsedildi. Toplantı, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Toplantıdan sonra heyet, Manisa Organize Sanayi Bölgesine giderek, Elginkan Holding Vakfı Başkanı Gaye Akçen ile bir görüşme yaptılar. Kısa bir OSB turu ve İl Turizm Müdürlüğünde yaptırılan sanal turun ardından, Manisa Sultan Camii, Muradiye Camii ve Aynı Ali dergahını ziyaret ile Manisa programı sona erdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Büyükelçiliğin Ekonomi Konularından Sorumlu Ataşesi Vasif Aliyev ve İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki’nin katılımı ile gerçekleştirilen “Azerbaycan’da İş ve Yatırım Olanakları” Tanıtım Programı, 20 Ağustos 2014, Çarşamba günü İzmir Aliağa ilçesinde bulunan Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin ziyareti ile başladı.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın iştirakı Socar Türkiye tarafından inşa edilen, içinde modern dersliklerin yanı sıra yurt, yemekhane, bilgisayar odaları gibi tam donanımlı birimlerin de bulunduğu anılan okulun Müdürü ve İlçe Eğitim Müdürü tarafından konuk Büyükelçi Faig Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül’e okul hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Daha sonra Aliağa’da bulunan Petkim&Socar tesislerine geçen heyet, burada Genel Müdür Sadettin Korkut, Genel Müdür Yardımcıları Natig Damirov, Ali Rıza Esmen, Ali Ekrem Aslan, Kurumsal İletişim Müdürü Memduh Taşlıcalı ile bir toplantı yaptılar. Söz konusu toplantı sırasında, Azerbaycan Devletinin şimdiye kadar yaptığı ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yapacağı yatırımlar hakkında bilgi verildi. Toplantı bitiminde heyet Star Rafinerisi, Petlim Limanı, Socar Power ve Socar Gaz Ticareti tesislerinin bulunduğu Petkim Yarımadası arazisine çıkarak yerinde incelemeler yaptı.
21 Ağustos, Perşembe sabahı İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret eden heyet üyeleri Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan ile görüşme gerçekleştirdiler.
Anılan görüşmelere müteakip EBSO evsahipliğinde saat 13:30’da başlayan Tanıtım Toplantısına 30 civarında yerel işadamı katıldı. Açış konuşmasını EBSO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın yaptığı toplantıda devamla, Büyükelçi Bağırov ve İş Konseyi Başkanı Gül birer konuşma ve sunum yaparak, Azerbaycan ekonomisi, ülkedeki yeni yatırım ve iş olanakları hakkında bilgileri paylaştılar. Anılan konuşmacılar, 2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi, bu bağlamda hayata geçirilen faaliyet ve gelişmelerden, ayrıca tarım, turizm başta olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği olanaklarından bahsettiler. Toplantı, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Toplantıdan sonra heyet Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)’a giderek, bölge görevlileri eşliğinde Teknoloji Merkezinde bulunan Antik Araba Müzesi, “Bir Dev Uyanıyor” Sergisi ve ürün showroom’unu gezdi. Yetkililer tarafından verilen briefing ve Nordia Tekstil firmasını ziyaretten sonra heyet üyeleri bölgeden ayrıldılar.
Rusya Federasyonu Soçi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Soçi Tanıtım Toplantısı 14 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Soçi TSO Başkanı Sayın Vadim Levçenko moderatörlüğünde yapılan toplantının açış konusmasını Soçi Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Oleg Yasyuk gerçekleştirdi. Sayın Yasyuk, konuşmasında Soçi’deki turizm fırsatlarına değindi.
Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sayın İzzet Ekmekçibaşı katılmcıları DEİK adına selamlayarak, Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerindeki olumlu gelişmelere dikkat çekerek turizm konusuna değindi. Sayın Ekmekçibaşı, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri destekleyen etkinlikler düzenleyen DEİK’i tanıtarak, bu bağlamda Türk-Rus İş Konseyi tarafından düzenlenen tanıtım toplantıları, çalıştaylar, ikili görüşmeler vs.faaliyetlerden bahsetti.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Soçi’de yapılabilecek yatırımlardan ve turizm sektöründeki gelişmelerden bahsederek, turizm yatırımları için Soçi’nin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Soçi TSO Başkanı Sayın Vadim Levçenko ise konuşmasında Soçi’nin güzelliğinden bahsederek söz konusu bölgedeki gelişen turizm imkanlarından söz etti. Soçi’yi Rusya’nın incisi olarak nitelendiren Sayın Levçenko, Türk girişimcilere yatırım ve iş birliği çağrısında bulundu.
Toplantıda devamla, Soçi’deki turizm olanaklarının tanıtımı ayrıntılı sunum şeklinde yapıldı. Sunumda özellikle son 5 yılda Soçi’de hızla gelişen turizm sektörü alanında yapılan çalışmalar ve gelişmelere yer verildi; yaz turizminin yanı sıra kış turizminde de imkanların hızla arttığını, uluslararası turizm için elverişli alanların oluşturulması için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi; Soçi’de eğitilmiş 4000 personelin hazır olması, kaliteli hizmet imkanının sağlanması, yaz ve kış turizminin yanı sıra iş turizmi potansiyelinin de bulunduğuna, ayrıca Soçi’nin dünya spor merkezi olarak görüldüğü ve bu alanda da büyük avantajların bulunduğu gibi hususlara dikkat çekildi.
Sayısı hızla artan, kaliteli hizmet sunan yeni tatil köylerinin, otellerin, misafir komplekslerinin kısaca tanıtılmasının ardından Soçi’de bulunan otel yetkilileri sırayla otel tanıtımlarını yaptılar. Tanıtımları yapılan oteller:Solis Sochi Otel, Rosa Khutor Otel, Gorki Otel, Bridge Resort Sochi, Imeretinsky Leisure Resort, City Hotel Barkhatnye Sezony, Grand Hotel Zhemchuzhina, Azimut Otel, Vesna Otel, Rixos Krasnaya Polyana Sochi, Radisson Blu Paradise Resort&Spa Otel.
Toplantı, Türkiye tarafından yaklaşık 80 katılımcı ve Soçi’den gelen heyet üyeleri arasında yapılan ikili görüşmeler ile sona erdi.
Türkiye - Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) VII. Dönem Toplantısı, 10 Temmuz 2014 tarihinde saat 10:00’da her iki taraftan teknik heyet üyeleri arasında görüşmeler ile başlamış olup, saat 15:00 – 16:30 arasında T.C.Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Sayın Abid Şerifov eşbaşkanlıklarında resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Resmi açılışı müteakip teknik heyet görüşmelerine devam edilerek, imzalanması öngörülen KEK Protokolünün taslak metni nihai hale getirildi.
DEİK / Türk - Azerbaycan İş Konseyi tarafından önerilen, Türkiye'deki Azerbaycanlı İşadamları Birliği ile işbirliği konuları, Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’nın Türkiye’de tanıtım programı, Tarım Alanında İşbirliği konulu konferanslardan ikincisinin cari yıl sonuna kadar düzenlenmesi, sağlık alanında Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Sektörel İşbirliğine İlişkin Eylem Planı ile ilgili maddeler söz konusu protokol metnine derç edildi.
Türkiye – Azerbaycan KEK VII.Dönem Toplantısı, 11 Temmuz 2014, Cuma günü saat 11:00 – 12:00 arasında yapılan kapanış konuşmaları ve iki ülke Başbakan Yardımcıları tarafından KEK Protokolünün imzalanması ile sona erdi.
KEK Protokolü metnine https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4955adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.
2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi vesilesi ile 10-11 Şubat 2014 tarihlerinde Türk-Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda düzenlenen Bakü ve Sumgayıt ziyareti çerçevesinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanlığının himayelerinde kurulan Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’nda (SKSP) bir toplantı yapıldı.
SKSP dahilinde yatırım ve iş yapmak isteyen yerli ve yabancı firmalara sağlanacak muafiyetler, fırsatlar ve olası işbirliği imkanlarının Türkiye’deki iş çevrelerine duyurmak amacı ve Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı’nın temennisi ile, Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından 11 Haziran 2014 tarihinde Ankara’da, 12-13 Haziran tarihlerinde ise İstanbul’da anılan Sanayi Parkı yetkililerinin katılımıyla Tanıtım Programı organize edildi.
11 Haziran, Çarşamba günü Ankara programı çerçevesinde OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde ve 1.Organize Sanayi Bölgesinde (AOSB) bilgi alışverişi ve yerinde incelemeler yapma fırsatı bulan konuk heyete DEİK Ankara Temsilcisi Senem Yavaş ve Ankara Sanayi Odası’ndaki DEİK Temsilcisi Burcu Ocak eşlik ettiler.
12 Haziran, Perşembe günü İstanbul Sanayi Odası’nda Meclis Üyesi Kenan Baytaş tarafından karşılanan heyete kapsamlı bilgi verilerek, daha sonra İSOV – Dinçkök Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ziyareti yapıldı. Öğleden sonra İstanbul TOBB Plaza’ya geçen heyet, DEİK üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Tanıtım Toplantısında katıldı.
DEİK’te yapılan Tanıtım Toplantısı, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül’ün açış konuşması ile başladı. Devamında söz alan SKSP Direktör Yardımcısı Zaur Memmedov bir konuşma yaptı. SKSP tanıtım filminin yanı sıra toplantıda ayrıntılı sunum yapılarak, anılan Park dahilinde yatırım yapacak firmalara gösterilecek kolaylıklar, vergi muafiyetleri, hammadde temini ve ürün satışının yapılabileceği potansiyel pazara ilişkin detaylı bilgi katılımcılarla paylaşıldı. (Söz konusu sunuma https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4908adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir.)
Türkye tarafından sayısı 30’un üstünde katılım sağlanan etkinlik, soru-cevap bölümünden sonra hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Aynı akşam, İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül ve Başkan Vekili İlkay Dalkılıç’ın katılımıyla konuk heyet onuruna akşam yemeği verildi.
13 Haziran günü Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek, orada faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantının peşi sıra bir kaç tesiste incelemelerde bulunan heyet üyelerine İş Konseyi Başkan Yardımcısı Selçuk Akat eşlik etti.
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un Türkiye’yi ziyareti çerçevesinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda 30 Mayıs 2014, Cuma günü Mersin HiltonSA otelinde “Türkiye – Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu” düzenlendi.
Saat 09:30 ile 11:00 arası gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri ile başlayan etkinlik, saat 11:00 itibariyle resmi hitaplarla devam etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Şahin Bilgiç’in açış konuşmasını takiben T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov katılımcılara hitap ettiler. Toplantının devamında, Mersin Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı sayın Aleksandr Yepifanov, Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ravil Zaripov, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, DEİK Başkan Yardımcısı Sayın Şerafettin Aşut, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz, DEİK / Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Sayın Cihan Candemir ve Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomi Bölgesinde aktif faaliyet gösteren “Kastamonu Entegre” firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Onur Güven birer konuşma yaptılar.
Forum sırasında ayrıca, OAO KİP Master ile Koluman Holding A.Ş., Nijnekamsk ve Mersin Belediyeleri, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DEİK / Türk-Rus İş Konseyi, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB arasında işbirliği anlaşmaları, konuk Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanı’nın huzurlarında imzalandı.
Tataristan’dan gelen 30 kişilik resmi heyetin yanı sıra toplam 400 kişilik katılım ile gerçekleştirilen etkinlik, Mersin Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde verilen öğle yemeği ile sonra erdi.
RF Dağıstan Cumhuriyeti Sanayici ve İşadamları Birliği Başkanı Anvar M.Kadiyev’in Türkiye’yi ziyareti çerçevesinde 7 Mayıs 2014, Çarşamba günü saat 12:00’da İstanbul TOBB Plaza’da bir toplantı yapıldı. Toplantıya Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İlkay Dalkılıç, Yürütme Kurulu Üyeleri Cengiz Gül ve Levent Metinoğlu, Trakya Cam Sanayi A.Ş. İş Geliştirme Direktörü Altuğ Özeren, Gürsan Teknik Hizmetler A.Ş. İş Geliştirme Uzmanı Pınar Turan, RF Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Müdürü Albina Rakhimullina katıldılar.
Söz konusu toplantı sırasında, adı geçen Birlik ile İş Konseyi arasında 1994 yılında imzalanan İşbirliği Anlaşmasına atıfta bulunularak, yeni dönemde Dağıstan ile ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi ve ayrıca, İş Konseyi çatısı altında faaliyet gösteren Dağıstan İş Komitesi çalışmalarını canlandırmak amacıyla yeni işbirliği anlaşmasının imzalanabileceği, iki taraflı heyet değişimlerinin, tabıtım ve bilgilendirme toplantılarının yapılabileceği ifade edildi.
Bu bağlamda, Dağıstan’da düz cam ve camdan eşya üretimi, inşaat müteahhitlik gibi sektörlerde işbriliği imkanlarının bulunduğu vurgulanırken, ilgili bakanlık ve yetkili kurumların destekleri ile sektörel fuarların düzenlenebileceği hususu dile getirildi.
Mariy El Cumhuriyeti’nin Tanıtım Toplantısı 17 Nisan 2014, Perşembe günü saat 10:00’da DEİK ve Türkiye ekonomisi tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Hoşgeldiniz konuşmasını Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Türk-Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Gül’ün yaptığı söz konusu toplantının açış konuşmalarını Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rakhimullina ve Mariy El Ekonomik Kalkınma Bakanı Yardımcısı Margarita Lejnina yaptılar.
Toplantıda devamla, Yatırım Ajansı Başkanı İgor Gubin Mariy El Cumhuriyeti’nde iş ve yatırım olanaklarından bahsetti. Konuk heyette yer alan, oto yedek parça, tarım makineleri, elektrik malzemesi, ahşap ve plastik ürünler imaları ile iştigal eden “Kopir”, giyim, ayakkabı, çanta, mobilya vs. üretimi için suni deri üretimi yapan “İskoj” ve metal ve seramik alaşımlı ürünler “Metma” fabrikalarının üst düzey yöneticileri tarafından birer sunum yapıldı.
26 Türk firma temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, sunumların ardından soru cevap, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Toplantı sırasında yapılan sunumlara ulaşmak için:
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4700
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4699
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4698
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4697
26-29 Mart 2014 tarihlerinde TÜYAP’ta düzenlenen “Texpo Eurasia 2014” 31. Tekstil Fuarı’na katılan Tacik iplik, dokuma kumaş ve tekstil üreticileri heyeti ile Türk-Tacik İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinin bir araya geldikleri toplantı 28 Mart 2014, Cuma günü saat 17:00 – 19:00 arasında DEİK ofisinde gerçekleştirildi.
Tacik heyete başkanlık eden İstanbul Başkonsolosu İlhomjon Abdurahmonov, konukları takdim ederek ziyaret amaçlarından bahsetti, ayrıca Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticari ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
İş Konseyi Başkanı Mahmut Er, Konsey tarafından son dönemde yapılan ve önümüzdeki dönem için planlanan faaliyetlerden bahsederek, ikili işbirliğimizde inşaat müteahhitlik, tekstil, gıda, enerji gibi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.
Aralarında Tacikistan’da Ticaret Alanında İşbirliği Ulusal Program Temsilcisi Nargiza Abdulmacidova, “Spitamen Tekstil” firması Genel Müdürü Mirzokodir Bakayev, “LLC Nohid” Müdür Yardımcısı Mirsaid Kadırov, “LLC Fayzi İstiklol 2011” Satış Müdürü Saidburhon Barotov vd. kişilerin yer aldığı heyeti üyeleri, firma ve kurumlarını tanıtarak Tacikistan’da pamuk, iplik, dokuma ve kumaş üretimini düzenli ve standartlara uygun hale getirilmesi amacıyla yürütülen Devlet Programı çerçevesinde aşamalı üretim mekanizmasının devreye sokulduğu, bu alanda Türkiye tecrübelerinin Tacikistan’daki olanaklarla birleştirerek çok iyi sonuçlara varılabileceği konularını dile getirdiler.
Toplantı sonunda hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi yapıldı.
20 Nisan 2013 tarihinde Antalya’da imzalanan Türkiye – Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) XII. Dönem Toplantısı Protokolü ile KEK mekanizması kapsamında kurulmuş bulunan Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu toplantısı 26 Mart 2014 günü Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonunda (Ankara) başladı.
Açış konuşmalarını T.C. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre ve RF Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Vasiliy Kopılov’un yaptıkları toplantı gündemine her iki ülke ekonomilerindeki son gelişmeler, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin, ayrıca bölgesel işbirliği ve karşılıklı yatırım imkanlarının değerlendirilmesinin yanı sıra ulaştırma ve lojistik, müteahhitlik alanlarda bölgelerarası işbirliğini geliştirecek adımlar vd.konular alındı.
27 Mart günü devam eden toplantıda sırasıyla, Kareliya Cumhuriyeti, Krasnodar Bölgesi, Dağıstan Cumhuriyeti, İnguşetya Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti ve Rostov Bölgesinde planlanan projeler ve mevcut işbirliği imkanlarına ilişkin sunumlar, anılan bölgelerden gelen üst düzey yetkililer tarafından yapıldı.
Sunumlara ulaşmak için:
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4578: İnguşetiya.ppt
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4579: Tataristan.ppt
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4580: Kareliya.ppt
https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4581: Krasnodar.ppt
Söz konusu toplantı, Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu I. Dönem Toplantısına İlişkin Protokolün imza töreni ile sona erdi.
27 Şubat 2014, Perşembe günü saat 09:30’da başlayan toplantı, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy’un hoşgeldiniz konuşması ile açıldı. Ardından DEİK Türk-Rus İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki “Rusya Ekonomisi ve Türkiye-Rusya İlişkilerine Genel Bakış” sunumunu yaptı.
Toplantıda sırasıyla Rusya Federasyonu Vladimir Bölgesi Kalkınma Şirketi Müdürü Sergey Borodin, T.C. Moskova eski Ticaret Başmüşaviri Attila Kızılarslan ve EAE Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hikmet Kaya konuşmalarını yaparak, Vladimir bölgesinde iş ve yatırım olanaklarında bahsettiler, bölgede bulunan “Aleksandrova Sloboda” Sanayi Bölgesi (ASIA) hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular.
Söz konusu toplantıya Kocaeli Kaymakamı Osman Kaymak ve 30’un üstünde yerel işadamı katıldı.
2014 yılının Azerbaycan’da “Sanayi Yılı” ilan edilmesi vesilesi ve ayrıca, Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından önceki dönem başlatılan sektörel faaliyetlerin devam ettirilmesi amacı ile 10-11 Şubat 2014 tarihlerinde Türk-Azerbaycan İş Konseyi tarafından Bakü ve Sumgayıt’a bir ziyaret düzenlendi.
Söz konusu ziyarete İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Başkan Yardımcıları Cemal Yangın ve Selçuk Akat, Yürütme Kurulu Üyelerinden Mehmet Ali Keçiciler, Demokan Konyalıgil, Gürsoy Can’ın yanı sıra İMMİB / Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi, Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşl. A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kıran, Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Küçükpehlivan, Azerbaycan Coca Cola Bottlers LLC Genel Müdürü Cem Becel, Mustaş Akaryakıt Gıd.Ltd.Şti Ortağı Necmeddin Taşbağ, Sika LLC Genel Müdürü Mitat Ünal ve DEİK İş Konseyi Koordinatörü Nurengiz Eşki katıldılar.
Ziyaretin ilk gününde önce T.C. Bakü Büyükelçiliği ziyaret edilerek Büyükelçi Alper Coşkun, Ticaret Müşaviri Necip Yavuz ve diğer diplomatik misyon temsilcileri ile bir araya gelindi. Gün boyunca sırasıyla Enerji Bakanı Natik Aliyev, Sağlık Bakanı Oktay Şiraliyev, Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Tarım Bakanı Yardımcısı İlham Guliyev ile yapılan görüşmelerde, 2014 yılının Azerbaycan’da Sanayi Yılı ilan edilmesi vesilesiyle bu alanda devlet desteği ile yeni projelerin yaratılması, yerel sanayicinin güçlendirilmesi ve yabancı yatırımcıların teşvik edilmesinin, ilgili çalışmalara ivme kazandırılmasının amaçlandığı; Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin 90.kuruluş yılı çerçevesinde Azerbaycan Diplomasi Akademisi ile işbirliğinde bazı etkinliklerin, ayrıca sektörel toplantıların organize edilmesinde fayda görüldüğü belirtildi.
Enerji Bakanı ile görüşme sırasında, sanayi alanında eskiden beri var olan potansiyelin yeniden keşfedilmesi bağlamında petrokimya, kimyasallar gibi petrol sektörü yan ürünleri üretiminin canlandırılması için ülke genelinde %95 doğalgaz ve %100 elektrik temini olmak üzere girdi güvenliğinin sağlandığı, yakın zamanda kurulacak olan 10 milyon ton kapasiteli petrol ve petrokimya ve 10 milyon m3 kapasiteli doğalgaz işleme tesislerinden çıkacak yan ürünlerin işlenmesi amacıyle yakın zamanda inşa edilmesi planlanan karbomid fabrikası ve kimya sanayi parkı tesislerine gönderileceği, keza demir çelik alanında büyük çaplı entegre tesislerin kurulmasının öngörüldüğü, mermer, inşaat taşları ve hafif sanayi gibi alanların geliştirilmesinin arzu edildiği, bu bağlamda Azerbaycan Enerji Bakanlığı, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı ve DEİK olarak, Türk firmalarını ilgilendirebilecek konularda seminer, konferans, bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesinin yararlı olacağı ifade edildi.
Sağlık Bakanı ile görüşme sırasında, Azerbaycan’da devlet tarafından son yıllarda büyük yatırımların yapıldığı, modern ekipman ile donatılan 600 civarında yeni tıp merkezinin açıldığı, ancak dünya markası olan bu cihazların bakımı ve gerektiğinde tamiratı konusunda sıkıntı yaşandığı, Türkiye’den gelen doktor ve uzmanların özel kliniklerde kısa süreli faaliyet gösterdiklerini, bunun yerine Sağlık Bakanlığı aracılığıyla devlet hastanelerinde daimi kadro olarak görev yapmalarının arzu edildiği, her iki ülkeden ilgili bakanlık ve kurum temsilcilerinin katılımıyla bir çalışma grubunun oluşturulmasının, ortak bir toplantı neticesinde durum tespitinin yapılması ve bir eylem planının ortaya çıkarılmasının istendiği dile getirildi.
Tarım Bakanlığındaki toplantı sırasında, 20 Aralık 2014 tarihinde Bakü’de Azerbaycan Tarım Bakanlığı ve Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı himayelerinde, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle, Azerbaycan Sahipkarlar (İşverenler) Konfederasyonu (ASK) ve DEİK / Türk-Azerbaycan İş Konseyi organizasyonunda gerçekleştirilen Tarım Konferansından alınan olumlu dönüşler dile getirilerek, benzer etkinliklerin ülke genelinde değişik bölgelerde düzenlenmesinin faydalı olacağı, örneğin ikincisinin Nahçıvan’da ilkbahar aylarında yapılabileceği, etkinlik gündemine seçilecek bölgeye göre tarımın ilgili alanlarının alınması, her üç ayda bir iki ülkeden uzmanlar, bilimadamları ve işadamlarının katılımıyla böyle bir toplantının yapılmasının arzu edildiği vurgulandı.
Aynı gün Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu (Azpromo) Başkanı Rüfet Memmedov, Bakanlık Protokol Müdürü Samir Veliyev, Protokol Müşaviri Azer Rzayev, Devletlerarası Ekonomik İşbirliği Şubesi Müdürü Orhan Memmedov’un katılımıyla gerçekleştirilen Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev ile toplantı sırasında, Türkiye’deki Azerbaycanlı işadamları sayısının 1000’den fazla olduğu, İş Konseyi tarafından her yıl düzenlenen “Azerbaycanlı İşadamları ile Çalışma Yemeği”ne geçen yıl olduğu gibi Bakan Mustafayev’in memnuniyetle katılmayı arzu ettiği, ÜDİK çerçevesinde iki ülke Ekonomi Bakanlıkları tarafından başlatılan Türk işadamlarına vize muafiyeti çalışmalarının sonuçlandırılması amacıyla çaba sarf edildiği bildirildi.
Söz konusu toplantıda ayrıca, Azerbaycan ekonomisinde petrol dışı alanların geliştirilmesine büyük önem verildiği, ulaştırma, sağlık ve turizm sektörler için altyapı çalışmalarının hızla sürdürüldüğü, kurulmakta olan Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’na yabancı yatırımcıyı çekmek amacıyla 7 yıl boyunca vergi muafiyeti, hazır altyapı gibi hizmetlerin verileceği, bahsi geçen yerde gübre, tarım ve ev kimyasalları, temizlik maddeleri, ilaç üretimi gibi faaliyet alanlarına öncelik verileceği, bunun yanı sıra bölgelerde küçük sanayi mahallelerinin kurulması için ilgili çalışmaların başlatıldığı, bu mahallerden ilkinin Siyazan bölgesinde kurulmasının planlandığı, bu bağlamda TİKA ve KOSGEB’in yardımlarına ihtiyaç duyulacağı, öte yandan agropark ve hafif sanayi parklarının da kurulmasının gündemde olduğu, bunlardan ilkinin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli şekilde Yalama bölgesinde oluşturulmasının planlandığı gibi hususlar dile getirildi.
11 Şubat tarihinde, Bakü’ye 31 km uzaklıkta olan Sumgayıt Teknoloji Parkına (STP) ziyaret yapılarak, aralarında plastik polimer borular fabrikası (doğalgaz, su, telekomünikasyon, sondaj vs. alanlarda kullanılan çok çeşitli boru üretimi), kablo (Avrupa’da toplam 4 adet bulunan en yüksek teknolojilerle donanımlı laboratuardan birine sahip), alüminyum ve bakır tel, sıcak galvaniz, elektrik ekipman ve elektronik cihazlar, güneş kolektörleri ve kazanlar, makine ve ağır sanayi, teknik gazlar üretimi fabrikaları gezildi. (ayrıntılı bilgi için: http://www.stp.az)
Daha sonra Sumgayıt Kimya Sanayi Parkına (SCIP) geçilerek, bölge hakkında ayrıntılı bilgi alındı. Yetkililer tarafından yapılan sunum çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Aliyev’in 2011 tarihli özel talimatı ile kurulması kararlaştırılan SCIP alanında, toplam 300 hektar arazı üzerinde inşa edilecek ambalaj, etiket, inşaat malzemeleri, kimyasallar, ilaç üretimi vs. tesislerin yanı sıra mesleki eğitim merkezinin (lisans üstü 2-3 yıllık) kurulacağı, burada yapılacak üretim için yurtdışından getirilen malzemeden gümrük vergisinin alınmayacağı, arzu edildiği takdirde Devlet Yatırım Şirketinin %25 sermaye katılımı ile firma kurulabileceği, ayrıca Sahipkarlığa (Girişimciliğe) Yardım Fonu tarafından %6 gibi düşük faizle kredi alınabileceği, toprak tahsisi için sembolik bir fiyatın (100 m2 için yaklaşık 16 kuruş) belirlendiği, sıfır gümrük vergisi ile ürünlerin BDT ülkelerine satılabileceği ancak ihracat teşviklerinin mevcut olmadığı gibi hususlar ifade edildi. (ayrıntılı bilgi ve sunum için: http://www.scip.az; https://www.deik.org.tr/Contents/FileAction/4394)
Söz konusu seyahat çerçevesinde ayrıca, önceden Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın Türkiye Temsilciliği ve Türkiye’de faaliyet gösteren Azerbaycanlı İşadamları Birliği Başkanlığını yapan, 2013 yılında ise yeni kurulan “Azerbaijan High-Tech Park” CEO’su görevine atanan Seymur Ağayev ve İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı görevini yürüten Rüfet Guliyev ile görüşmeler gerçekleştirildi.